Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 18, 2011, 20:37:56 »
Sam 'zużyłem' conajmniej 3 numery licencji, nawet wciąż mam
program zainstalowany na wszelki wypadek (jak stara jest wersja 5.2?).
Ale stwierdzenie, że jestem użytkownikiem programu byłoby sporym nadużyciem.
Poza testami w okresach kiedy był darmowy zdarzyło mi się kilka razy przeglądać mapę i coś mi świta, że parę lat temu wydałem kilka zł na jakąś kilkudniową wersję.
(albo to była mapa polski, która kiedyś kosztowała ~10zł/rok zanim udostępnili ją za darmo)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 18, 2011, 21:04:31 »
Byłoby wspaniale gdybym mógł kupić daną mapę na 2 tygodnie jadąc na urlop. Jeżeli byłbym zadowolony to z pewnością opłaciłbym na cały rok, jeżeli nie, to kupiłbym następną. Tym sposobem można byłoby przetestować kilka map i wybrać taką, która mi osobiście najbardziej odpowiada.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 18, 2011, 21:08:09 »
A pół miliona AM, to tylko obecni subskrybenci, czy też ci, którzy kiedyś mieli, ale nie przedłużają?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 18, 2011, 21:27:50 »
A pół miliona AM, to tylko obecni subskrybenci, czy też ci, którzy kiedyś mieli, ale nie przedłużają?
Pół miliona rocznych to nadal znacznie więcej (dłużej), niż milion krócejtrwałych.
Jest też w AM zjawisko nielegałów, którzy w populacji experckiej nie występują. Chyba nie występują.
Nielegałów w sensie osób nigdy nie splamionych legalnym zakupem licencji.

*

Offline Karski

• *
  • 66
    • Skórki i inne dodatki spoza standardu do AutoMapy
  • Sprzęt: Call me Iggy
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 18, 2011, 22:58:13 »
Ja tam nie chcę firmie Aqurat robić kampanii marketingowej, ale...

U mnie sprawa ma się tak: AM mam w służbowej nawigacji ze służbowym samochodem, zaś domowe auto, którego używa małżonka jest doposażone w navi z preinstalowaną MapąMap.
Otóż tę MapęMap za jedyne 50zł upgrade'owałem w promocji do wersji TOP i teraz co pół roku - przed wakacjami i przed feriami - za około 45 złotych (też w promocji) wgrywam świeży zestaw map. Niewiele, prawda?

Wcale nieprawda - subskrypcja na Polskę XL w AM to zaledwie 79zł na rok - czyli... taniej, niż MM!!! I to MM w promocji!!

Tyle, że na dzień dobry Kowalski musi się szarpnąć na 230 zł, żeby miał co subskrybować, a to już Kowalskiemu ciężko przychodzi i nie ma się co dziwić. Zupełnie inaczej wygląda wyjęcie z kieszeni 50zł, niż 230zł. Podobnie jak inaczej wygląda zapłacenie na rok w 2 ratach 90 zł, niż jednorazowo 79.
Innym słowem można zapłacić nawet więcej w jakimś przedziale czasowym, niż jednorazowo szarpnąć się na spory wydatek. Tyle w kwestii psychologicznej.

Myślę, że Aqurat więcej by zyskał na jednorazowej (raz na rok, powiedzmy przed wakacjami) promocji w stylu Polska XL "za stówę" (Europa za "dwie stówy") i potem na subskrypcjach, niż na akcjach typu: kontrole policyjne legalności AM, bo to jedynie śmiech i politowanie budzi.
Człek mając zaklepane "wakacje życia" w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy innej Krecie bez mrugnięcia oka wyjmie "dwie stówy" przed wyjazdem i kupi AM (która nawiasem mówiąc jest bardzo dobra i - wg mnie - znacznie lepsza od MM), a potem i na subskrypcję nie poskąpi, jak sobie policzy, że 149 zł/rok, to ledwie ciut ponad dycha miesięcznie. Ale za prawie 5 stów, to już nawet "wakacje życia" nie są w stanie przekonać Kowalskiego, że dobra navi to większy komfort podróży i mniejszy stres "jak przejechać przez Rzym"...

Ot, co...
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 18, 2011, 23:17:32 »
To prawda
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline raval77

• *
  • 65
  • Nie mamy pańskiego płaszcza...
  • Sprzęt: było sporo została Lumia 620
« Odpowiedź #96 dnia: Maj 19, 2011, 00:38:43 »
Niewątpliwie poważną alternatywą jest NaviExpert.  Świadczy o tym  choćby osiągnięcie (cokolwiek by to nie znaczyło) 1 mln zarejestrowanych użytkowników: http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20434:naviexpert-ma-ju-milion-uytkownikow&catid=51:programy&Itemid=93.

Równie interesującą alternatywą dla Mercedesa jest/był Trabant. Poważnie podchodząc do tematu alternatyw jest wiele (sam obok AM używam NE więc mam bezpośrednie porównanie), ale niestety żadna z nich, szczególnie w Polsce nie zbliża się do AM. NE ma tę zaletę, że jest stosunkowo tani (rózne rodzaje licencji czasowych) i wiele osób używa go nawet na zasadzie czystej ciekawości.

« Odpowiedź #97 dnia: Maj 19, 2011, 13:57:01 »
Równie interesującą alternatywą dla Mercedesa jest/był Trabant.
Brzmi pięknie, ale tak konkretnie to czym NE jest gorszy od AM? 
I nie mówcie Panowie, że to nie wątek o porównaniach tylko o alternatywach, gdyż sami porównujecie, i słusznie - bo alternatywy bez porównania są bez sensu. Warto jednak opinię poprzeć argumentem a nie emocjami.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 19, 2011, 14:02:18 »
Masz problem? Napisz do Kasi. Kasia Cię zgasi  ;)
Jest wiele alternatyw, ale nic nie przebije dokładnością map AM i kropka.

*

Offline raval77

• *
  • 65
  • Nie mamy pańskiego płaszcza...
  • Sprzęt: było sporo została Lumia 620
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 19, 2011, 14:04:31 »
Moim zdaniem AM ma w Polsce najlepsze mapy. Lubię też głos Hołowczyca. Jestem zadowolony z działania usługi LD. Kiedy jadę na AM czuje się pewnie i wiem ze dojadę do celu. Ne ma moim zdaniem tylko dwie zalety - działa na prawie wszystkich platformach i ma elastyczne abonamenty. Mapy od przyjęcia, ale szału nie ma. Zawsze mam lekki stres gdy uzywam tego programu.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #100 dnia: Maj 19, 2011, 14:14:29 »
Moim zdaniem AM ma w Polsce najlepsze mapy. Lubię też głos Hołowczyca. Jestem zadowolony z działania usługi LD. Kiedy jadę na AM czuje się pewnie i wiem ze dojadę do celu.

O jak miło się zrobiło. Wylałeś mi kolego miód na moje serce  :ok: :proud:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 19, 2011, 14:48:50 »
Brzmi pięknie, ale tak konkretnie to czym NE jest gorszy od AM? 

- potrzeba sciagania map z internetu
- traffic jest moim zdaniem gorszy - testowalem kilka dni, w moim miescie byly 2 utrudnienia, niestety non stop przez 24h na dobe te same - calkowite rozminiecie sie z rzeczywistoscia, poza tym mimo, ze te utrudnienia teoretycznie byly, to routing jakos sie nie zmienial, ale moze teraz sie cos zmienilo
- brak mozliwosci ustawienia pod siebie... marudze, ale AM mnie tu rozpieszcza: skorki, wyglad pilota (tu podziekowania dla Darka, niekoniecznie dla AM :P ), widocznosc bocznych drog itd. - moze mam takie wymagania, bo nawigacje wykorzystuje w roznych pojazdach i od tych wiekszych, poprzez osobowki, motocykl i... rower :)
- aktualizacja map - chwala sie, ze przez siec mapa pobierana, wiec bedzie najbardziej aktualna... ktos powie, ze sie czepiam, ale czemu wciaz nie widze kawalka otwartego AOW? Moge sobie na to pozwolic, bo w AM jest :P Juz to pisalem, ale idea antyblokad tutaj sprawdzila sie idealnie.

To tak na szybkiego :)

*

• 6498
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 19, 2011, 16:10:05 »
tak konkretnie to czym NE jest gorszy od AM?
Przykład z dziś - w wątku o komunikatach nMarek prosi o ich brzmienie w innych programach. Możesz mi pokazać, jak (łatwo) wyznaczyć trasę przejazdu przez samo to skrzyżowanie?

« Odpowiedź #103 dnia: Maj 19, 2011, 19:22:11 »
Nie ma żadnego problemu. Przykładową trasę można uzyskać podając jako punkt początkowy Podwarpie a jako końcowy Kuźnicę Piaskową (lub na odwrót). Przy przejeździe przez to skrzyżowanie trasą DK86 w stronę Podwarpia  brak komunikatu, przy jeździe od strony Podwarpia jest komunikat "trzymaj się lewej strony".  Jest również objaśniajacy to znak graficzny.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 19, 2011, 19:43:21 »
skoro mowa o NE - to wspomnę że jego jedną i to dużą zaletą jest brak umowy wiążącej, w stosunku do dużej większości nawigacji na naszym rynku tzn :

- przed podróżą wystarczy pobrać program , wysłać w zależności od typu trasy odpowiedni sms i w drogę .... a po powrocie możemy zdecydować czy sam goły program ma nam zaśmiecać fon , ewentualnie usunąć i kropka.

W jednym zdaniu : nie jest krówką dojną  :)    ... w końcu to tylko program ...

« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 19:46:29 wysłana przez jansol »

*

• 6498
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 19, 2011, 20:00:11 »
Możesz mi pokazać, jak (łatwo) wyznaczyć trasę przejazdu przez samo to skrzyżowanie?
Nie ma żadnego problemu. Przykładową trasę można uzyskać podając jako punkt początkowy Podwarpie a jako końcowy Kuźnicę Piaskową (lub na odwrót).
No właśnie, ja pytam jak wyznaczyć w NE trasę stąd dotąd - dwa dowolne punkty na mapie. Powszechnie używam do tego AM (na netbooku), chcąc np. zmierzyć odległość. W AutoMapie wystarczy tap'n'hold x2. W NE musiałem wprowadzić je najpierw do ulubionych.
Nie mam pojęcia, co to jest ta Kuźnica Piaskowa. Proponujesz mi, żebym przeszukał na mapie okolicę węzła i znalazł tę (jakąś) Kuźnicę, potem ją wyszukał w wyszukiwarce miejscowości i wyznaczył jako cel podróży? "Trochę" to zawiłe...

Przy przejeździe przez to skrzyżowanie trasą DK86 w stronę Podwarpia  brak komunikatu, przy jeździe od strony Podwarpia jest komunikat "trzymaj się lewej strony".  Jest również objaśniajacy to znak graficzny.
Po wprowadzeniu punktów tuż (100 m) przed rozjazdem i tuż za do ulubionych i wyznaczeniu pomiędzy nimi trasy usłyszałem w demo komunikat "prosto".
Ale masz rację, po ustawieniu punktów w większej odległości (ok. 700 m) od wjazdu na węzeł jest komunikat "trzymaj się lewej strony".

Połączone: Maj 19, 2011, 20:11:51
skoro mowa o NE - to wspomnę że jego jedną i to dużą zaletą jest brak umowy wiążącej, w stosunku do dużej większości nawigacji na naszym rynku tzn :
 - przed podróżą wystarczy pobrać program , wysłać w zależności od typu trasy odpowiedni sms i w drogę .... a po powrocie możemy zdecydować czy sam goły program ma nam zaśmiecać fon , ewentualnie usunąć i kropka.
 W jednym zdaniu : nie jest krówką dojną  :)    ... w końcu to tylko program ...
Można jaśniej, na czym polega ta odmienność NE?
Jaką (wiążącą)umowę podpisujesz z innymi dostawcami navi? Za każdą płacisz (za "chwilówkę" NE owszem, SMS-em), każdą możesz usunąć z urządzenia.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 20:11:52 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 19, 2011, 20:29:30 »
Moi nie o takie wiązanie mi chodziło (umowy) ...  :D   bardziej o wiązanie ludzkiego czasu -program-człowiek-program ..... jak się wykupuje całą licencję lub przedłuża o kolejny rok , to chciał czy nie chciał częściej się po navi sięga , chociażby wgranie nowszej mapy.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 20:32:59 wysłana przez jansol »

« Odpowiedź #107 dnia: Maj 19, 2011, 21:11:09 »
... Po wprowadzeniu punktów tuż (100 m) przed rozjazdem i tuż za do ulubionych i wyznaczeniu pomiędzy nimi trasy ...
Wprowadzanie punktów do ulubionych nie jest konieczne. Można skorzystać z sekwencji nawiguj>zaplanuj trasę>nowa trasa a następnie w pozycji "z" wybrać "Z mapy". Podobnie można zrobić z "do". Może to nieco mniej wygodne niż w AM (zwłaszcza korzystając z PND), ale funkcjonalnie równoważne.

*

• 6498
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 19, 2011, 21:32:27 »
Może to nieco mniej wygodne niż w AM (zwłaszcza korzystając z PND),

Policz kolejne czynności, w NE jest ich kilkakrotnie więcej.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 19, 2011, 21:44:07 »
Szczególnie w okresie, kiedy żonglowano maszynami java pod WM.

Tak BTW: na której wersji w końcu stanęło? Bo mnie na tej z HTC nie działa jak powinno, zrywa połącznie z GPS przyjściu SMSa albo rozmowy. Testuję teraz 20090216, na razie tylko raz zerwał połączenie z GPS przez cały dzień.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

• 6498
« Odpowiedź #110 dnia: Maj 19, 2011, 21:54:17 »
Tak BTW: na której wersji w końcu stanęło?
Przestałem używać WM ponad rok temu (w konsekwencji i AM), więc nie mam pojęcia. Na Androidzie ten problem chyba nie występuje, choć mogłem nie zauważyć. Mam Orange'a internetowego, więc nie bardzo dbam o bajty.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 20, 2011, 07:44:47 »
Witam po długiej przerwie
Od pewnego czasu korzystam z fabrycznej nawigacji w Toyocie z najnowsza mapa Polski. Z jednej strony wiele jej brakuje do AM, bo czesto nie ma numeracji domow, a w ogole nie ma radarow i miejsc kontroli policyjnych. Z drugiej strony ma zadziwiajaco dokladna mape Polski z uliczkami w najwiekszych zadupiach. Z trzeciej - algorytm planowania tras (zawsze trzy do wyboru) jest calkiem niezly, a sama obsluga banalnie prosta.

Od pewnego czasu nawet nie chce mi sie zabierac AM do auta i jej uruchamiac. Po co, skoro inna nawigacja dziala calkiem dobrze

To co jednak doskwiera mi najbardziej - jest szereg fajnych urzadzen pod nawigacje. Niestety praktycznie wszystkie na Androidzie. AM sama sie marginalizuje nie oferujac programu pod ten system. Wsrod moich znajomych prawie nikt nie uzywa iPhona, nie sprawdzily sie. Ludzie zmieniaja sprzet i w zasadzie nie maja wyboru, AM na nowym nie dziala.

Zeby nie bylo - od poczatku korzystam ze wszystkich dobrodziejstw AM, w tym z Traffica online. Te dobrodziejstwa powoduja, ze coraz chetniej....nie wlaczam AM  :undecided:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 20, 2011, 15:28:04 »
Wyszla nowa wersja AutoPilota. Ponizej (po wypelnieniu formularza) mozna sciagnac wersje demo, w pelni dzialajaca przez 10 dni.

http://www.autopilot.pl/demo/

Z ciekawosci zainstaluje i zobacze jak ma sie do innych programow nawigacyjnych.

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 20, 2011, 16:43:09 »
Czekamy na relację.
[mod]Owszem czekamy, ale nie w tym wątku. AutoPilot ma swój dział i tam jest miejsce na relacje i wrażenia z użytkowania nowego Autopilota, np. w tym wątku: Autopilot w nowej odsłonie (v10.0) już oficjalnie. [/mod]
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 11:54:24 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 21, 2011, 09:55:33 »
A z drugiej strony, kiniu po co czekać? Pobierz demo zainstaluj, pobaw się trochę
żeby się z nowym softem oswoić i w drogę. Masz całe 10 dni na testowanie.
Szczerze polecam, demo Autopilota to pełna wersja ograniczona tylko czasowo.  Własne doświadczenia są zawsze o niebo cenniejsze od cudzych opinii.  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline wieskawk

• 27
  • Sprzęt: Nokia, Medion 470T
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 24, 2011, 11:20:48 »
Śledzę to forum od dłuższego czasu i widzę ile jest różnych problemów z AM i też opinii. Swego czasu bawiłem się AM, stworzyłem nawet własny program dla POI, używałem różnych konwerterów, zmieniałem słowniki, itd, aby program był coraz doskonalszy. Niestety na różnych etapach, często AM zawodziła. Jest pamięciożerna i nie radzi sobie nadal z dłuższymi trasami. Może po Polsce daje radę, ale jak trasa ma już ponad 300 - 400 km to zaczyna wariować. Spotkało mnie to w okolicach Wiednia, Moriboru czy Wenecji i to w różnych okresach a więc i w różnych wersjach AM. Coraz częściej używałem więc GoPala z mapami Navteqa na prostej nawigacji Medion (na tym forum uważaną za niemarkową i nie braną pod uwagę). Śledzę jej rozwój od wersji 4.0. Teraz jest wersja 6.0. Mimo, że zawsze popierałem rodzime wyroby (choć AM na Europę, to też Navteq), rzadziej korzystam z AM. GoPal aktualizuje mapy raz na kwartał. Obecne, to moje zdanie, śmiało mogą konkurować już z AM. Już widzę, jak fachowcy z tego forum się na mnie rzucą, broniąc wyższości AM w tym względzie. Liczą się jednak pozostałe funkcje nawigacji. GoPal nie jest systemem, w którym można sobie pogrzebać (bez odpowiedniej wiedzy), choć wiele jest skórek, szczegółów ulepszających, tworzonych przez fanów GoPala. Jednak przejrzystość prowadzenia i informowania podczas jazdy jest zdecydowanie lepsza od AM. Co najważniejsze, nie przycina się, nie wprowadza w błąd od Uralu do Madrytu. Nie będę tu wymieniał zalet, uważam jednak, że jest godna uwagi, szczególnie, że mapy w najnowszej wersji na Polskę są już bardzo dobre.

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 25, 2011, 08:53:11 »
... Własne doświadczenia są zawsze o niebo cenniejsze od cudzych opinii.  :ok:

Masz 100% racji, tylko jakoś mnie do Autopilota nie ciągnie. Ciekawy jestem opinii osób które się skuszą (skusiły). Mi do szczęścia wystarczy AM I TT. Natomiast cudza opinia może ale nie musi sprowokować do zainstalowania i skorzystania z wersji demo.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #117 dnia: Maj 25, 2011, 09:45:11 »
Moje spostrzeżenia z korzystania z AutoPilota zostały przeniesione z tego wątku (post 113 tam jest link) .

« Odpowiedź #118 dnia: Maj 25, 2011, 18:32:08 »
Policz kolejne czynności, w NE jest ich kilkakrotnie więcej.
Jazda z punktu pokazanego palcem na mapie do drugiego pokazanego palcem na mapie to sytuacja raczej egzotyczna. Na ogół jedzie się z pozycji aktualnej albo z punktu określonego  jego adresem lub nazwą (POI) do podobnie zdefiniowanego punktu końcowego.
Obecnie w NE v. 6.2.1 na Androida cel podróży (adres, POI) wybiera się głosowo. Chyba trudno zrobić to bardziej naturalnie.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 18:45:29 wysłana przez kasia76 »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #119 dnia: Maj 25, 2011, 18:42:51 »
Obecnie w NE v. 6.2.1 na Androida cel podróży (adres, POI) wybiera się głosowo. Zatem co z punktu widzenia łatwości wybierania jest Trabantem  a co Mercedesem?

A to życie pokaże, na ile sprawnie będzie działał algorytm takiego wybierania. Bo jeżeli podobnie jak wybieranie głosowe np. w telefonach to życzę powodzenia.