Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138637 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 30, 2011, 18:19:15 »
ok.. niech zdecydują Ci którzy będą kupować... i nie mierzmy zawartością swojego portfela innych ... nikt nikomu nie broni mieć dwóch lub trzech nawigacji  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2011, 18:23:03 wysłana przez jansol »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 30, 2011, 19:02:29 »
No ja też dlatego zrezygnowałem z TT. Aktualizacje drogie, nie wspominając o innych usługach, wiec na ten 1 czy 2 wyjazdy na rok nie warto. Już lepiej wypada na iPhonie, gdzie raz kupujesz i z głowy...

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 31, 2011, 17:45:16 »
ok.. niech zdecydują Ci którzy będą kupować... i nie mierzmy zawartością swojego portfela innych ... nikt nikomu nie broni mieć dwóch lub trzech nawigacji  :mrgreen:
Nie chodzi o portfel, a zwykły rozsądek. Po co kupować coś co generalnie działa słabo, tylko po to, żeby ten jeden zadziałało poprawnie?
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 31, 2011, 23:29:53 »
Nie chodzi o portfel, a zwykły rozsądek. Po co kupować coś co generalnie działa słabo, tylko po to, żeby ten jeden zadziałało poprawnie?
wątek tematu jest Alternatywa dla AM a nie który jest lepszy który gorszy... tak dla przypomnienia...

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 01, 2011, 10:34:03 »
No własnie o to chodzi. Myślę, że jako alternatywy kazdy szuka coś lepszego a nie gorszego.   pozdr

*

Bilunia

« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 01, 2011, 11:34:11 »
...że jako alternatywy kazdy szuka coś lepszego a nie gorszego.   pozdr
W tym rozumieniu, to wybór będzie trudny. Co jest dla jednego lepsze, dla kogoś innego może być gorsze. Jak jednoznacznie określić, który soft jest lepszy do jazdy po PL.
Weźmy dla przykładu AM i MM. Jeden nafaszerowany gadżetami, z których część, albo nie działa, albo działa źle. Na dodatek większość, nawet zaawansowanych użytkowników (forumowiczów), nie do końca wie, jak to powinno działać. Drugi - prosty, nieskomplikowany, typu niemal "rozpakuj" i jedź".
Dla jednych atrybutem są gadżety i mnogość dostępnych możliwości "grzebalnictwa" w pliczkach. Dla drugich - prostota obsługi, funkcjonalność i bezawaryjność.

« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 12, 2011, 11:56:14 »
jechałem na MM w góry w zimę, dostałem za darmo do testowania razem z czasopismem. Drogę wyznaczyłem sam z googlami i wpisałem mu trase przez jakie miejscowości ma jechać. Nie zrobiłem tylko tego dla końcówki trasy.... i wtedy się zaczęło. MM wyznaczył trase sam. Powiem tylko, że przejechałem przez podwórko jakiegoś chłopa, bo MM uznał że tamtędy przechodzi droga. Na szczęście mam terenowy samochód, więc po jakiś polach dotarłem do jakiejś małej dróżki, a potem musiałem się zapytać kogoś o drogę, bo MM kazał mi zawrócić i dalej brykać po polach  :D
Nie wykupiłem licencji tego badziewia - z AM nigdy mi się nie zdarzyło. Drugi problem z MM to całkowita niedokładność numeracji budynków (zwłaszcza w W-wie). Podprowadza pod jakiś blok i krzyczy że człowiek jest na miejscu, parkuję.... i zonk. Nie ten blok co trzeba, 500 m na pieszo, chociaż pod właściwy blok można podjechać z innej strony - ale już mi się nie chce dalej kluczyć.....
AM tez nie jest idealna, ale przynajmniej numeracja bloków/domów jest jak dla mnie idealna. Już lepszy od MM jest TT, mam niestety tylko mapę na W-wę. Chociaż TT czasami wybiera mało optymalne drogi, nie wiem czemu. MM i TT bym nie kupił, AM ma dużo wad, czasami wyznacza dziwne trasy, ale chyba w Polsce innej alternatywy nie ma. Trzeba poczekać, aż wreszcie ktoś wpadnie na pomysł, że wszelkie zmiany na drogach, zmiany w organizacji ruchu będa rejestrowane centralnie przez GDDiA, a te wszystkie firmy produkujące nawigację będą odpłatnie korzystać z tej bazy. Państwo zarobi a i ludzie będą szczęśliwi, bo wreszcie ludzie będą mogli planować trasę na wymarzone i wyczekane wakacje z uwzględnieniem wszystkich robót drogowych i utrudnień na drodze. Sobie i wszystkim tego życzę !

*

Zachu

« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 12, 2011, 13:46:30 »
Typowa, anonimowa. internetowa, guzik wart recenzja.
MM to MapaMap czy MioMap? W jakim to czasopiśmie dokładali?
Gdybyś zdał się na program pewnie sporo mnie podwórek byś zwiedził. To tak jak planująć przejazd przez stolicę wybrać punk Warszawa. Najlepiej jeszcze z przyczepą Campingową.
Gdzież to taki pomylony adres jest?
GDDKiA zarządza 20 000 km dróg, samorządy 300 000 km. Ile etatów w GDDKiA potrzeba by to ogarnąć?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 12, 2011, 14:24:17 »

Pewnie chodziło koledze o Mapa Map, a dokładana była do czasopisma LOGO

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 12, 2011, 14:34:10 »
Też dostałem w prezencie MM od Neostrady ale nie jeżdżę na tym programie.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 14:47:02 wysłana przez edwardk »
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Bilunia

« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 12, 2011, 15:06:42 »
GDDKiA zarządza 20 000 km dróg, samorządy 300 000 km. Ile etatów w GDDKiA potrzeba by to ogarnąć?
GDDKiA w pełni ogarnia to, czym zarządza. Mało tego - udostępnia swoje dane za friko na swoich stronach każdemu, kto tylko chce z nich skorzystać. Problem w tym, że nie każdy potrafi z tego skorzystać, czego najlepszym przykładem jest  "Łubowo" k. Gniezna w danych SR.
Pewnie chodziło koledze o Mapa Map, a dokładana była do czasopisma LOGO
... i pewnie koledze marcin9098 dali z tym LOGO najnowszą pełną wersję, oraz przyjechali do niego do domciu, zaktualizowali i poustawiali mu wszystkie opcje.
Podejrzewam, że po raz kolejny sprawdziło się powiedzenie - "Jak sobie pościelisz..."
Teraz wiem, dlaczego ludzie kupują terenówki.... :proud:
Mój kolega (swego czasu o tym pisałem), pojechał na urlop w rejon Międzyzdrojów ze świeżo kupionym urządzonkiem z AM na pokładzie. Usłyszał gdzieś chyba "rozpakuj i jedź" - uwierzył. Psioczył (w tym na mne, bo go do tego zakupu namówiłem), że AM prowadzi go po leśnych duktach, wertepach ... . Jak wrócił do domu, sprawdziłem jego ustawienia - okazało się, że trochę jednak poprawił po "fabryce" - miał "krótka" i "nie pomijaj" :O

*

Konrad4x

« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 12, 2011, 15:14:14 »
Mój kolega (swego czasu o tym pisałem), pojechał na urlop w rejon Międzyzdrojów ze świeżo kupionym urządzonkiem z AM na pokładzie. Usłyszał gdzieś chyba "rozpakuj i jedź" - uwierzył. Psioczył (w tym na mne, bo go do tego zakupu namówiłem), że AM prowadzi go po leśnych duktach, wertepach ... . Jak wrócił do domu, sprawdziłem jego ustawienia - okazało się, że trochę jednak poprawił po "fabryce" - miał "krótka" i "nie pomijaj" :O
Szkoda, że nie pojechał na przełajowej, to byśmy chociaż w gazetach poczytali sobie o małej krwawej masakrze na jakimś rynku  :E

*

Bilunia

« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 12, 2011, 15:17:03 »
... albo o wspólnej kąpieli w jeziorku - z rodzinką i samochodem :D

*

Dżeju

« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 12, 2011, 17:59:39 »
jechałem na MM w góry w zimę, dostałem za darmo do testowania razem z czasopismem. (...)
Dziwne rzeczy piszesz i do tego bez podania jakichkolwiek szczegółów. Używając MM, przez podwórka jeszcze nie jeździłem, polami owszem, tak samo zresztą jak i używając AM oraz Navigona6. Żadna nawigacja nie jest doskonała, dlatego też człek tym się różni od małpy, że ma możliwość korzystania z szarych komórek   B)

*

Zachu

« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 13, 2011, 09:09:26 »
GDDKiA w pełni ogarnia to, czym zarządza. Mało tego - udostępnia swoje dane za friko na swoich stronach każdemu, kto tylko chce z nich skorzystać. Problem w tym, że nie każdy potrafi z tego skorzystać, czego najlepszym przykładem jest  "Łubowo" k. Gniezna w danych SR.
Ten, który krytyki się nie boi chwali GDKKiA, koniec świata :)
Cóż warte są te punkty, które udostępniają jak ich położenie nie trafia w drogi? Każda mapa może mieć minimalne przesunięcia, takie punkty do niczego się nie nadają.
Mapy, które udostępniają nie mają pokrycia w rzeczywistości.
Prześledź jak ewoluuje standia i zawarte na niej terminy.
O innych grzeszkach z przetargami nie wspominając.
Polecam poczytać: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=415055

*

Bilunia

« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 13, 2011, 12:59:43 »
Ten, który krytyki się nie boi chwali GDKKiA, koniec świata :)
Przetargi GDDKiA  nie są tematem tego forum, więc nie podejmuję polemiki.
Natomiast wracając do meritum, trudno się z Tobą nie zgodzić, że współrzędne podawane przez GDDKiA są diametralnie róźne od rzeczywistości. Czasami robót drogowych trzeba szukać w polu, nawet 300 m od drogi. Faktów nie zamierzam negować.
Jednak opisom poszczególnych punktów, poza prognozowanym czasem wydłużenia podróży, trudno cokolwiek zarzucić.
Więc jeżeli ktoś już znalazł sposób na wykorzystanie tych danych w SR i przywiązanie ich do drogi, mógłby się również pokusić o ich rzetelną analizę i interpretację. Wtedy nie powtarzały by się cyklicznie "jaja" w Łubowie k.Gniezna itp niespodzianki.
Edit.
 Przepraszam kol. Zachu, za pierwotną pierwszą linię. Źle odebrałem sentencję.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 15:43:23 wysłana przez Bilunia »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 13, 2011, 16:12:19 »
A ja właśnie w radiu usłyszałem reklamę nowych Mio:

http://www.nowemio.pl/

Chwalą się TMC i innymi nowościami. Ktoś ma jakieś doświadczenia z powyższym?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 13, 2011, 16:53:58 »
Cóż warte są te punkty, które udostępniają jak ich położenie nie trafia w drogi? Każda mapa może mieć minimalne przesunięcia, takie punkty do niczego się nie nadają.
Mapy, które udostępniają nie mają pokrycia w rzeczywistości.
Może ze względu na "OBRONNOŚĆ KRAJU" ?  :E
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 20, 2011, 08:50:58 »
Typowa, anonimowa. internetowa, guzik wart recenzja.
Gdybyś zdał się na program pewnie sporo mnie podwórek byś zwiedził. To tak jak planująć przejazd przez stolicę wybrać punk Warszawa. Najlepiej jeszcze z przyczepą Campingową.
Gdzież to taki pomylony adres jest?
Anonimowa? To moze najpierw sam podaj swoje imię, nazwisko, pesel i adres zamieszkania  :mrgreen:
Napisałem swoją opinię, można się z nia zgadzać lub nie - ile osób tyle pewnie opinii o każdej nawigacji.
MM to Mapa Map  - przepraszam, zapomniałem że jest jeszcze takie cudo jak MioMap. MapaMap dokładali do logo.
Gdybym się zdał na program, to pewnie bym częściej na podwórkach lądował.
Pomylony adres jest pomiędzy Wrocławiem a Karpaczem - jeżeli komuś uda się dojechać po głównych drogach z Wrocławia do Karpacza z MapaMap to stawiam borwar.

Ktoś tam jeszcze pisał, że pewnie nic nie zmieniłem w ustawieniach. Otóż zmieniłem, nie pamiętam już co, ale miał prowadzić po aslfacie, szybkie drogi, bez żadnych przełajówek.

Kolejny problem z MapaMap to straszna niedokładność szczegółowych adresów. Jak szukałem bankomatu, to zaprowadził mnie dziwną drogą na około budynku gdzie był ten bankomat (objechałem go do okoła uliczkami, tak z 500 m), po czym wskazał 100 m przed samym bankomatem że jestem na miejscu. Wysiadłem z samochodu i dalej musiałem szukać sam, gdzież ten bankomat jest ulokowany - podjechać mogłem 20 m od niego. Zdałem tez sobie sprawę, że jakieś 10 minut temu przejżdżałem obok niego i niepotrzebnie zatoczyłem bezsensowne kółko. To jest akurat błąd algorytmu, bo powinien w jakiś sposób wskazać, że mogę już stanąć i dojść 20 m na piesze. A po co robiłem jeszcze rundę uliczkami - tego nie zrozumiem.

Biorę się jeszcze za testowanie NavigoExpert póki mam darmowy internet w komórce. Podobno lepiej sobie radzi od AM i potrafi omijać korki. Plusem jest to, że zawsze mamy najświeższe mapy ładowanie centralnie, minus to niestety konieczność posiadania dostępu do internetu i co się z tym wiaże - ciągłego zasięgu (a z tym na trasie jest różnie).

*

Zachu

« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 20, 2011, 10:06:11 »
Anonimowa?
Anonimowa. To co piszesz to same ogólniki bez konkretów.
trasę możesz sam zaprojektować i sprawdzić cza bez Twoich "poprawek" też tak absurdalnie poprowadzi: http://www.mapgo.pl/mapgo/
Swoją drogą, skoro widziałeś potrzebny ATM to po co dalej szukałeś? *Takie retoryczne pytanie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 10:10:23 wysłana przez Zachu »

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:02:07 »
A ja właśnie w radiu usłyszałem reklamę nowych Mio:

http://www.nowemio.pl/

Chwalą się TMC i innymi nowościami. Ktoś ma jakieś doświadczenia z powyższym?
No faktycznie się chwalą. Najlepsze jest to:
Technologia SmartRoutes™ wykorzystuje dane historyczne pobierane od milionów kierowców...
Tego to chyba nawet AM nie ma (znaczy tylu użytkowników), a może się mylę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 12:05:30 wysłana przez paulus »

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:41:29 »
Od dzisiaj aktualizacja Yanosika na androida i iPhone:

W tej wersji:

1. MAPA DROGOWA POLSKI
   2. Aktualna sytuacja na drogach on-line. Twoje położenie na mapie wraz z bieżącą sytuacją drogową. Natężenie ruchu, korki, kontrole prędkości, fotoradary i inne utrudnienia- dane dostarcza www.korkowo.pl.
   3. POLEĆ ZNAJOMYM
   4. Podziel się aplikacją yanosik ze swoimi znajomymi poprzez e-mail lub Facebook. Polecaj yanosika - razem budujmy społeczność świadomych kierowców.
   5. OBSŁUGA GPS
   6. Możliwość włączenia modułu GPS w trakcie działania aplikacji.
   7. Poprawienie dokładności i szybkości znajdowania pozycji GPS.

Aplikacja ma działać (jeszcze nie przetestowałem) w tle więc nie ma problemu żeby używana była równocześnie z np. NaviExpert.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 12:44:02 wysłana przez Waszko »

*

Offline adamdziaduch

• *
  • 87
  • Sprzęt: Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 20, 2011, 13:35:38 »
A ja właśnie w radiu usłyszałem reklamę nowych Mio...Chwalą się TMC...
Becker też się chwali: http://blogbecker.pl/becker-%e2%80%93-system-pokonywania-korkow-tmc-juz-w-miastach/

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 20, 2011, 14:20:36 »
Być może TomTom zaskoczy w tym roku polskich użytkowników :)

TomTom Polska ‎@Robert: TMC to stara technologia. Wkrótce będziemy mogli zaproponować nowa, naprawdę nowoczesna. Bez ograniczeń, które ma TMC

a tak bardziej poważniej to coś na te korki by się przydało... ;-)
TomTom Polska ‎@Janusz: już niedługo i nie mamy tu na myśli zwiększających się cen paliw jako remedium na korki:)

Gdybyście jeszcze dołożyli na Polskę - Live HD to bylibyście bezkonkurencyjni.
TomTom Polska Mariusz, Andrzej: Co do Live... kto wie... kto wie.... może niedługo :)

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 20, 2011, 16:43:12 »
Pomylony adres jest pomiędzy Wrocławiem a Karpaczem - jeżeli komuś uda się dojechać po głównych drogach z Wrocławia do Karpacza z MapaMap to stawiam borwar.
Ale konkretnie to gdzie program źle poprowadził?
O ile pamiętam to trasę Wrocław-Jelenia Góra (a Jelenia jest po drodze do Karpacza) MapaMap wyznacza przez Jawor i to jedyny minus.

Aha, dodam że AM w Jeleniej Górze (w rzeczonej trasie Wrocław-Karpacz) kazała mi jechać jakimiś podwórkami, zresztą bezskutecznie, bo droga była ślepa :).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 24, 2011, 20:27:55 »
A co byście poradzili jako alter-AM na iPhone'a? Mam od niedawna to (nieco przereklamowane moim zdaniem) cacko i przymierzam się do jakiejś nawigacji. Drugiej AM raczej nie kupię, zresztą chyba wersja na iOS jest tylko "Polska" a mnie chodzi o Europę.

W grę wchodzi chyba przede wszystkim TT i iGo - właśnie wyszło Primo na iP. Cena podobna, z opisów w AppStore niestety niezbyt jasno wynika jak wygląda sprawa aktualizacji programu i map. Ważnym kryterium dla mnie jest też możliwość jakiegoś "Live Traffic" (rzecz jasna w Europie Zach.) - wiem że teraz ceny roamingu internetowego są zaporowe ale mam nadzieję, że może UE uda się jakoś wymusić racjonalizację tych opłat podbnie jak rozmów i SMSów, w jakiejś nieodległej przyszłości. Nb. podobno Amerykanie z US mają w swoich firmach plany roamingowe które obejmują też Europę na tych samych zasadach co USA, jeśli to prawda to uważam to za dowód wyjątkowej bezczelności operatorów europejskich.

Wesołych Świat!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 24, 2011, 21:24:25 »
A co byście poradzili jako alter-AM na iPhone'a?
O to pytaj w tym dziale: http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-dla-iphone/
ten wątek jest dla wersji 'windowatych'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 24, 2011, 22:13:35 »
Wiem, NocnyMarku, ale ciekaw bylbym opinii AMapowiczow.
Poza tym w tym watku byly juz odniesienia do iPhone'a.

A w watku, ktory polecasz, praktycznie jedyne "zywe" watki sa o ... AM.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 22:28:37 wysłana przez msz1959 »

« Odpowiedź #88 dnia: Maj 18, 2011, 16:42:55 »
Niewątpliwie poważną alternatywą jest NaviExpert.  Świadczy o tym  choćby osiągnięcie (cokolwiek by to nie znaczyło) 1 mln zarejestrowanych użytkowników: http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20434:naviexpert-ma-ju-milion-uytkownikow&catid=51:programy&Itemid=93.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #89 dnia: Maj 18, 2011, 20:00:51 »
osiągnięcie (cokolwiek by to nie znaczyło) 1 mln zarejestrowanych użytkowników
Niestety, tu znaczenie ma znaczenie. Licencja na 24h kosztuje tyle co 1/4 ceny paczki fajek, licencja czterodniowa też jest tańsza od tej paczki. Gdybym musiał odpowiedzieć, ile sam "zużyłem licencji" w testach NE, to miałbym trudność. Szczególnie w okresie, kiedy żonglowano maszynami java pod WM. Symbianowych wersji miałem sporo na bodaj pięciu telefonach.
Ilu jest takich abonentów supermultilicencyjnych?

BTW - ani mi w głowie twierdzić, że licencje krótkoterminowe są do bani.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 20:04:27 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »