Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80041 Wyświetleń

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #360 dnia: Czerwiec 16, 2007, 15:30:26 »

- To z pewnością będzie ciekawostką:  iGo w czasie pracy pobiera tak dużo prądu że mimo podłączenia ładowarki powolutku acz systematycznie bateria była rozładowywana.

Hmmm... Może to nie wina iGO, ale karty pamięci? Ktoś tu niedawno na forum sugerował, że są karty mniej i bardziej "energochłonne"... W każdym bądź razie u mnie takie zjawisko nie występuje w trakcie pracy iGO, a wprost przeciwnie - bateria jest doładowywana.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #361 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:26:29 »
Emisiu ogolnie na Mazura to sa stare poniemieckie drogi a one sa trak krete, ze na pierwszym lepszym zakrecie wypadajac z trasy od razu trafiasz na drzewo w skrajni.... Mozliwe, ze niedokladnosci sa tez wina zbytniej ich kretosci :-)

*

tramp

« Odpowiedź #362 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:33:05 »
Prosta sprawa: widzę trasę przed sobą (stara droga, prosta jak drut), w TT tez pokazuje prostą trasę, podobnie iGo, a w AM4 widzę na ekranie że trasa idzie jakimś sporym łukiem i właśnie w tym czasie następowała rekalkulacja trasy.  Czasami było odwrotnie trasa w rzeczywistości biegła łukami a w AM4 była prosta, jednak więcej było sytuacji jak w pierwszym przypadku.

Emisiu ogolnie na Mazura to sa stare poniemieckie drogi a one sa trak krete, ze na pierwszym lepszym zakrecie wypadajac z trasy od razu trafiasz na drzewo w skrajni.... Mozliwe, ze niedokladnosci sa tez wina zbytniej ich kretosci :-)

przypominam, że był to w miarę profesjonalny test naszego eksperta - Emisia - z trzema nawigacjami.
Rozumiem, że ilość lamerskich pytań oraz wątpliwości nowych bądź zielonych userów rodzi nieufność u starszej gwardii ale bez przesady.

ps. istotnie teoretycznie jest możliwe, że akurat na Mazurach rozkalibrował mu się akurat GPS w sprzęcie, w którym siedziała AM. Tylko przy staranności testowej o której mocno podejrzewam Emisia jest to raczejk wykluczone
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 18:15:48 wysłana przez tramp »

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #363 dnia: Czerwiec 16, 2007, 19:01:28 »
U mnie N560 ładowany w aucie "chińską" ładowarką 2A, przy podświetleniu na max i schowany w futerale przegrzewa się - po jakimś czasie dostaję komunikat, że ładowanie baterii zostało zawieszone z powodu jej przegrzania. Nie można go trzymać w futerale lub trzeba obniżyć ilość ciepła wydzielanego przez wyświetlacz (?) obniżając jasność.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #364 dnia: Czerwiec 16, 2007, 19:31:03 »
Hmmm... Może to nie wina iGO, ale karty pamięci? Ktoś tu niedawno na forum sugerował, że są karty mniej i bardziej "energochłonne"... W każdym bądź razie u mnie takie zjawisko nie występuje w trakcie pracy iGO, a wprost przeciwnie - bateria jest doładowywana.

We wszystkich PDA mamy ten sam typ karty Kingston miniSD 1GB (standardowy model), a więc raczej odpada. Ładowarki też są jednakowe (made in China, zwykłe, ale dość porządnie zrobione).
Napisane: Czerwiec 16, 2007, 19:03:18
przypominam, że był to w miarę profesjonalny test naszego eksperta - Emisia - z trzema nawigacjami.
Rozumiem, że ilość lamerskich pytań oraz wątpliwości nowych bądź zielonych userów rodzi nieufność u starszej gwardii ale bez przesady.

ps. istotnie teoretycznie jest możliwe, że akurat na Mazurach rozkalibrował mu się akurat GPS w sprzęcie, w którym siedziała AM. Tylko przy staranności testowej o której mocno podejrzewam Emisia jest to raczejk wykluczone

Nawigacje (PDA HP) były aż 4 - tyle mamy teraz w firmie po prostu (nie licząc kilku urządzeń innych producentów), a licencja dla AM3/4 przypisana jest do dwóch z nich. Wszystkie mają fabrycznie TT (zaktualizowanego do ver.6). Do tego jeden iGo+.  Programy były uruchamiane naprzemiennie na różnych PDA (bo tak było wygodniej wyznaczać następne odcinki trasy), więc niedomaganie któregoś gps-a też raczej wykluczam.

Wszystkie PDA osadzone były w uniwersalnych uchwytach mocowanych do środkowych kratek wentylacji (udało się upchnąć właśnie cztery takie uchwyty), a więc myślę że PDA miały prawie identycznie poziomy sygnałów z satelitów.  Wszystkie  też były jednocześnie podpięte do ładowania dzięki rozgałęźnikowi 1-do-5.
Napisane: Czerwiec 16, 2007, 19:24:37
U mnie N560 ładowany w aucie "chińską" ładowarką 2A, przy podświetleniu na max i schowany w futerale przegrzewa się - po jakimś czasie dostaję komunikat, że ładowanie baterii zostało zawieszone z powodu jej przegrzania. Nie można go trzymać w futerale lub trzeba obniżyć ilość ciepła wydzielanego przez wyświetlacz (?) obniżając jasność.

Mocowanie uchwytu w kratce (tak jak w moim teście) daje dwie fajne rzeczy:
- po pierwsze urządzenia nie zasłaniają widoku kierowcy
- po drugie są lekko schładzane przez powietrze wylatujące z kratki wentylacyjnej i nie ma obaw o przegrzanie nawet w takie upały jak ostatnio, tym bardziej że nie nagrzewa ich dodatkowo słońce w takim stopniu jak wtedy gdy korzystamy z uchwytu na przyssawce  ;)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #365 dnia: Czerwiec 16, 2007, 20:16:42 »
Wydaje mi się, że dalsze rozwijanie tego wątku nie ma sensu, wszyscy znamy i wady i zalety tej wersji i chyba zna je producent oprogramowania.
Pozostaje w tej sytuacji oczekiwać, że już rychło pojawi się kolejna wersja o numerku 4.0.2 lepsza od tej obecnej.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #366 dnia: Czerwiec 17, 2007, 00:36:12 »
Tez zaczalem wiezac sobie na kratce. Do tego co napisales dodam, ze latwiej wtedy tez sie operuje na pda, bo blizej. No i tak jak wspominales nie nagrzewa sie, bo czesto zdarzalo mi sie, ze nie ladowal sie, bo akurat bateria nagrzala sie do 60 stopni.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #367 dnia: Czerwiec 17, 2007, 09:53:23 »
Ja mam tak praktycznie od dwóch lat.
Z powodów podanych powyżej przez poprzedników.

Na szczęście mam trzy duże nawiewy na środku deski rozdzielczej.
Ale za to mam inny problem. Nagrzewa sie lub schładza za to powietrze w przyssawce przez co potrafi sie ona odczepiać w najbardziej nieodpowiednim momencie.Przykładowo instalujemy uchwyt,a deska rozgrzewa powietrze pod przyssawką.Deska jest czarna,więc ciągnie temperaturę szybko.Powietrze sie rozszerza i uchwyt odpada od deski. I palmtop z uchwytem ląduje np. pod siedzeniem. Gdy sie zdarzy w trakcie jazdy wtedy mamy duży problem,bo trzeba zatrzymać sie i ponownie zamocować. A nie zawsze jest gdzie stanąć,a w trakcie jazdy się nie da. Po takim odpadnięciu próbowałem palcem dotknąć miejsca bezposrednio pod przyssawką. Nie dało się-poparzyło mnie. Przy schładzaniu podobnie. Jak włączę klimę,też potrafi odpaść. Pewnie dzieje sie tak,że uchwyt jest bezpośredio nad kanałami wentylacyjnymi którędy leci powietrze. Niemniej jednak wg mnie jest to rozwiązanie najlepsze. Na szybie ogranicza widok,a do tego zostawia ślady..
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #368 dnia: Czerwiec 17, 2007, 11:07:05 »
Mi raz przyssawka odpadła od szyby - w duży upał, gdy auto stało na słońcu. Tak naprawdę to należałoby ją zakładać właśnie w takich warunkach (gdy powietrze jest najbardziej "rozszerzone") bo wtedy w każdych innych powietrze będzie chłodniejsze i przyssawka będzie się już tylko mniej lub bardziej ale ciągle przysysać.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #369 dnia: Czerwiec 17, 2007, 11:21:10 »
Dlatego stosuje uchwyt mocowany do kratki (bez przyssawki), uniwersalny, rozsuwa się na 22 cm (w więc pda może być w pionie i poziomie) - koszt w sklepie 30,- brutto.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #370 dnia: Czerwiec 17, 2007, 12:32:31 »
Dlatego stosuje uchwyt mocowany do kratki (bez przyssawki), uniwersalny, rozsuwa się na 22 cm (w więc pda może być w pionie i poziomie) - koszt w sklepie 30,- brutto.

A ja mam "kopytko" i palmtop jest w okolicach gałki zmiany biegów.
Swoją drogą, to co piszecie o grzaniu się palmtopa mnie cokolwiek przeraża. Mój palmtop na szczęście się tak nie grzeje, ostatnio nawigowałem z wsadzonym do Otterbox'a (a tam wentylacja  nie jest najwyższych lotów) - nic się póki co nie dzieje.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #371 dnia: Czerwiec 17, 2007, 12:34:05 »
A mój jest umocowany na przyssawce do szyby a odbiornik leży na podszybiu i nic się nie dzieje...
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #372 dnia: Czerwiec 17, 2007, 12:39:02 »
Kwieto ale kto jak kto - Ty weź trochę poprawkę na to co ludzie piszą. Odfiltruj to z głupot, mitów i fałszywych osądów.

Podac Ci przykład z N560, innego pocketa prawie, że nie miałem w ręku.

Owszem zdarza mu się chwilowo przestać się ładować. Dzieje się to jednak tylko gdy:
- auto stało na słońcu i jest gorące, że wziąśc nie można (naprawdę gorące, kierownica parzy)
- auto bardzo nagrzane, jedziemy tak, że słońce bardzo ostre (naprawdę ostre) operuje wprost na pocketa a tymczasem włączyliśmy naszą ładowarkę o parametrach ORYGINALNEJ dla N-ki 2A i aku ładuje się jak oszalałe prawie z prędkością światła

Wtedy daje Notification a jak tylko warunki się poprawią wznawia ładowanie.
Cóż - to są rozpędzone 624MHz, wprost na słońcu i ładowanie dość potężnym prądem.

Nigdy nie miałeś na stole lapka, który się grzał tak, że nadgarstki się nagrzewały ?
A teraz wyobraź sobie, że go powiesiłeś na sznurku na słońcu :)))

Co ma Twój palmtop bez VGA, bez GPS (wyprostuj mnie bo nie wiem jaki masz model), ładowany pewno dość długo mizernym prądem (tu mnie wyprostuj - spekulacja:)) ) i z mizernym prockiem do super-szybkiej maszynki, czy możesz napisać co ma ?

Lutek Ciebie się nikt nie pytał - a tak w ogóle popraw stopkę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 12:46:18 wysłana przez tramp »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #373 dnia: Czerwiec 17, 2007, 12:44:56 »
Mój to właśnie 624MHz ... a grzeje się bardziej  jedynie gdy oglądam TV przez WiFi......
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2007, 00:56:21 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester