Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80125 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #330 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:04:55 »
Czyli istnieje faktycznie ewentualność wady w AM (w końcu nie masz N560)
Może funkcja przyciągania do drogi w 4 głupieje i czasem przestaje działać.

Ale to że przy AM3 odbiornik GPS działał mi lepiej w Mio niż w FS jest niezaprzeczalne.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #331 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:18:25 »
Dla mnie sprawa jest już jasna-to nie wina map. A nie sądzę też,żeby mi sie schrzanił odbiornik GPS. Program chyba jest schrzaniony. Tym bardziej,że kursor schodzi mi z drogi na jakies dwie sekundy przed zapalonym komunikatem "słaby sygnał GPS" lub czerwonym kolorem kursora,czyli kompletnego braku sygnału. Do tego sygnał głupieje i potrafi co chwilkę przechodzić ze stanu-widzę kilka satelit dobrze do stanu-praktycznie żadnej nie widzę. W 3 trzymało mi pozycję nawet na bardzo słabym sygnale-tutaj musisz mieć albo bardzo silny,albo nawet mapy nie włączaj.
Nie sądzę, że to wina programu. Przecież zapis śladu to tylko przedstawienie kolejnych pozycji, jakie są wysyłane przez odbiornik GPS. Zauważ również (przynajmniej ja miałem takie objawy, chociaż nie z AM4), że bardzo często podczas takich harców pozycji odbiornik chwilami traci fixa, co objawia się u mnie ciągłym świeceniem diody. Znaczy, że problem jest z odbiornikiem.
U mnie pomógł factory reset odbiornika - problemy z fixem minęły. Robię to zawsze, jak stwierdzam nasilenie problemów z fixem i według mnie pomaga, choć głowy za to nie dam.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #332 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:23:00 »
Być może. Nie mówię nie. Ale nie tylko ja sie na to uskarżam. Wszyscy,którymj się to przytrafia maja coś nie tak z odbiornikami?
Spróbuję pojeździć znowu na 3. Jak sytuacja sie powtórzy to trzeba bedzie radykalne środki wprowadzić.
Jeśli nie-to już mi sie skończą pomysły.
przedstawienie kolejnych pozycji, jakie są wysyłane przez odbiornik GPS.

Nie jestem aż takim znawcą,ale czy odbiornik GPS raczej odbiera sygnały niz je wysyła?? :)
To co?? Źle odbiera sygnał?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:25:32 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #333 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:33:40 »
U mnie pomógł factory reset odbiornika - problemy z fixem minęły. Robię to zawsze, jak stwierdzam nasilenie problemów z fixem i według mnie pomaga, choć głowy za to nie dam.

A tak swoją drogą, jak się robi ten fabryczny reset odbiornika ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #334 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:41:57 »

Nie jestem aż takim znawcą,ale czy odbiornik GPS raczej odbiera sygnały niz je wysyła?? :)
To co?? Źle odbiera sygnał?
Odbiera dane z satelitów, na ich podstawie oblicza pozycję aktualną i wysyła ją do palmtopa (oczywiście w wielkim uproszczeniu).
Napisane: Czerwiec 13, 2007, 22:36:05
A tak swoją drogą, jak się robi ten fabryczny reset odbiornika ?
Programem narzędziowym typu SirfDemo, VisualGPS CE itp wysyła się komendę do resetu odbiornika do wartości fabrycznych. Tylko uwaga, bo pierwszego fixa może długo szukać  ::)
Edit:
Aha - to są programy dla SirfStaraIII, o innych nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:43:41 wysłana przez akubit »

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #335 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:48:39 »
Programem narzędziowym typu SirfDemo, VisualGPS CE itp wysyła się komendę do resetu odbiornika do wartości fabrycznych.
Muszę tu powiedzieć (napisać :) ), że używałem kilku różnych odbiorników GPS i na żadnego nie udało mi się zresetować ww programami. Czyli to nie (zawsze?)  jest skuteczne.
100 % skuteczność resetu do ustawień fabrycznych daje wyjęcie na dłuższą chwilę baterii zasilającej odbiornik.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #336 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:57:51 »
100 % skuteczność resetu do ustawień fabrycznych daje wyjęcie na dłuższą chwilę baterii zasilającej odbiornik.
Ano prawda... :-[ Tylko czasem ta chwila może być długa (tak słyszałem).

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #337 dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:14:18 »
No dobra, tak sobie kłapiecie na różne tematy, a ma ktoś może jakieś przecieki, kiedy będzie kolejna aktualizacja i co z mapami?
czy będzie i kiedy ta aktualizacja o kolejne państwa w eurolandzie tak jak obiecują?
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #338 dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:37:05 »
No dobra, tak sobie kłapiecie na różne tematy, a ma ktoś może jakieś przecieki, kiedy będzie kolejna aktualizacja i co z mapami?
czy będzie i kiedy ta aktualizacja o kolejne państwa w eurolandzie tak jak obiecują?
Aktualizacja będzie... wkrótce :) :) :)
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #339 dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:37:31 »
Będzie "wkrótce" - tak jak wcześniej napisałem ;)

Przepraszam, "niebawem"

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #340 dnia: Czerwiec 14, 2007, 08:56:51 »

Przepraszam, "niebawem"
Eeeeeee  to już niedługo bo w najbliższym czasie  ;D
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #341 dnia: Czerwiec 14, 2007, 11:29:43 »

Przepraszam, "niebawem"
Eeeeeee  to już niedługo bo w najbliższym czasie  ;D

"Przed wakacjami"? :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #342 dnia: Czerwiec 14, 2007, 11:48:17 »
nasuwa sie tylko jedno pytanie przed którymi  ;D

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #343 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:53:56 »
Programem narzędziowym typu SirfDemo, VisualGPS CE itp wysyła się komendę do resetu odbiornika do wartości fabrycznych. Tylko uwaga, bo pierwszego fixa może długo szukać  ::)
Edit:
A propos VisualGPS i AM. W Visual fix'a łapie szybko, nawet kiedy AM mówi "brak sygnału". Kiedy AMapie brakuje sygnału (widzi 6- 10 satelitów z mocą sygnału ok. 40%), Visual łapie fix'a po 5 sek. i to kiedy jadę.
Z tego wnioskuję, że to nie wina GPS'u tylko komunikacji GPS- AM 04 i 04.1

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #344 dnia: Czerwiec 14, 2007, 15:53:44 »
Edit:
A propos VisualGPS i AM. W Visual fix'a łapie szybko, nawet kiedy AM mówi "brak sygnału". Kiedy AMapie brakuje sygnału (widzi 6- 10 satelitów z mocą sygnału ok. 40%), Visual łapie fix'a po 5 sek. i to kiedy jadę.
Ok, to zgłosiłeś to do supportu?
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #345 dnia: Czerwiec 14, 2007, 15:54:39 »
Też to zauważyłem - wczoraj robiłem eksperymenty. VisualGPS złapał fixa szybko, potem uruchomienie AM i też fix był od razu choć dość długo AM pokazywała słaby sygnał. Sama AM chyba nie złapałaby fixa tak szybko. Coś tu jest nie tak. Może AM niepotrzebnie resetuje odbiornik albo niepoprawnie interpretuje przychodzące komunikaty ?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #346 dnia: Czerwiec 14, 2007, 16:24:17 »
Czasami przy piewszym uruchomienia mam takie dziwne coś:
Odbiormik łapie fixa i miga, włączam port po chwili AM daje plum ale jest info o słabym sygnale , potem plum brak sygnału (choć odbiornik ma fixa i miga) i ponownie plum (że jest sygnał) - i dopiero w tym momencie mam dobry syganł i normalna prace ......
Miał ktoś tak?

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #347 dnia: Czerwiec 14, 2007, 16:33:10 »
Cytat: piotr.lutynski link=topic=68829.msg463550#msg463550 date=118182922
Ok, to zgłosiłeś to do supportu?
[/quote
Tak, parę dni po wejściu AM 4.0. Odpowiedź standardowa: "przekażemy do odpowiedniego działu". Przy okazji sugerowano przegrzewanie GPS'a, stąd gubienie fix'a. Tylko, że mój PDA-N jest tuż nad nawiewem i w upalne dni nawiew kieruję na niego a jak biorę go do ręki, jest zimny ( w końcu klima dmucha powietrzem o temp. 9 st.)

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #348 dnia: Czerwiec 14, 2007, 17:43:34 »
Odbiormik łapie fixa i miga,
daje plum ale jest info o słabym sygnale ,
potem plum brak sygnału (choć odbiornik ma fixa i miga)
ponownie plum (że jest sygnał) - i dopiero w tym momencie mam dobry syganł i normalna prace ......
Miał ktoś tak?

Prawie zawsze.
(N560)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #349 dnia: Czerwiec 14, 2007, 17:47:32 »
Odbiormik łapie fixa i miga,
daje plum ale jest info o słabym sygnale ,
potem plum brak sygnału (choć odbiornik ma fixa i miga)
ponownie plum (że jest sygnał) - i dopiero w tym momencie mam dobry syganł i normalna prace ......
Miał ktoś tak?

Prawie zawsze.
(N560)
Zgłaszał to ktoś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #350 dnia: Czerwiec 14, 2007, 18:24:43 »
Widać stąd, że problemy są z transmisją między GPSem a palmtopem dla niektórych urządzeń. U mnie problemów nie ma bo widocznie transmisja jest OK. Po złapaniu fixa ( co objawia się mruganiem diody GPSa) w ciągu ok 3 sekund następuje plum w palmtopie i od tej chwili problemów nie ma. Chyba, że fixa łapię w locie...

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #351 dnia: Czerwiec 14, 2007, 22:15:50 »
Przegrzewanie? To byłoby możliwe-bo ja trzymam swój na desce i po paru godzinach pobytu w aucie moze chodzić nie tak jak trzeba. Z drugiej strony kiedy nie jest przegrzany dalej głupieje z sygnałem,a stosuje ten sam trik co Piotr (nawiew z klimy wprost na palma).
Dzisiaj zimno też nie było. Tym razem cały dzień jeździłem z "trójką". Kompletnie nic sie nie działo. Program chodził jak trzeba-sygnał stabilny. Żadnego zwiedzania pól,lasów i łąk przez kursor.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #352 dnia: Czerwiec 16, 2007, 01:23:54 »
Mam podpobne kłopoty. Mam n560 i Rikaline 5033na BT. Rikaline łapie fixa szybciutko (na postoju, max 10 sekund) , a potem się rozłacza i szuka, szuka, potem łapie i gubi łapie gubi i łapie i już trzyma. Natomiast w czasie jazdy to potrafię przejechać dobre 25 km zanim złapie "w locie". No i baaaaardzo często poinetr wyskakuje z trasy (przy AM401). Ale dopóki w AM4 jedzie obok drogi i widzę cała trasę to "zlewam to" bo i tak widzę gdzie skręcić. Myślałem że to wina Rikaline. Przełączyłem sie póżniej na wewnętrzny GPS w n560, przejchałem jakieś 600-700 km i widzę że to samo. Czyli po mojemu problem leży gdzieś w we współpracy AM z n560 bo inne programy (mam tez licencję na AP, TT6 i testowałem długo IGO, MIO oraz Desti) takich problemów nie było za wyjątkeim AutoPilota (Ten to zazwyczaj nawiguje obok drogi......., dla niego to normalka, a właściwie to AP udaje że nawigije). No więc skoro TT6, Desti6 i IGO/MIO świetnie sobie radzą z moim rikaline, jego BT i wewnętrznym n560 to chyba mogę zaryzykować stwierdzenie że jest to wina softu.....Czyli AM4 jeszcze wymaga trochę pracy po stronie kompatybilności sprzętowej. Ale, tak się już przyzwycaiłem do AM4 od czasów beta2.1, że nie zamieniłbym AM na inny. Czasem wspomagam się TT bo tam gdzie AM4 nie ma adresacji to o dziwo TT ma.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 01:29:42 wysłana przez debart »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #353 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:01:41 »
Wróciłem właśnie z trzy dniowych wojaży które pozwoliły mi intensywnie potestować wersję 4.01. Testy odbyły się przy jednoczesnym korzystaniu z iGo+, TT6, AM3 (każdy program z najnowszą możliwą mapą. Wszystkie na takich samych PDA (HP6915) – włączone jednocześnie. W sumie przejechałem 1300 km.

Ustosunkuję się to oczywiście przede wszystkim do AM4.01, otóż:

/ in minus /

- AM4 nieco gorzej (wolniej) łapie fix’a, częściej go też traci, ale jak już go złapie to ogólnie nie jest źle.

- AM4 jednak nadal trasy wyznacza nie tak optymalnie jak pozostałe programy – jest spora poprawa w stosunku do 4.0, ale nagminnie zdarzało jej się przy wyznaczaniu trasy robić bezsensowne skoki w bok (np. opuszczać drogę krajową na rzecz kiepskich dróg lokalnych by ponownie wrócić na tą samą krajówkę po kilkudziesięciu kilometrach).

W ten sposób poczynione oszczędności były bardzo niewielkie (rzędu 1-6 km) w połowie przypadków, a w pozostałej połowie trasa była o kilka – kilkanaście kilometrów dłuższa niż gdyby biegła bez opuszczania krajówki! Dodam jeszcze że, taki efekt występuje na trasach szybkich i optymalnych, z oczywistych względów nie było go na trasach krótkich.

- W AM4 w stosunku do AM3 pojawiła się cała masa błędów polegających pokazywaniu czegoś innego na mapie w stosunku do komunikatu głosowego. W prawie każdym przypadku dobrze było na mapie a nieprawidłowy był  komunikat. Rekord padł w Mławie (wyjazd na Działdowo) gdzie taka sytuacja pojawiła się aż 6 razy.

- Muszę też wspomnieć o Mazurach, bo właściwie w AM4 to nie dało się sensownie podróżować. Co kilka minut następowała rekalkulacja tras i oczywiście musiałem wysłuchiwać ile kilometrów pozostało do końca i ile będę jeszcze czasu jechał. Dokładność map na Mazurach jest fatalna, małe miejscowości i wsie pokazywane są nie w tych miejscach gdzie w rzeczywistości są położone. Mapy TomTom’a i iGo są pod tym względem nieporównanie dokładniejsze.

/ in plus/

- Wizualizacja 3D podczas jazdy (głównie w intensywnym słońcu) okazała się zdecydowanie najbardziej czytelna (używam tylko standardowych skórek i kolorów) na kwadratowym ekranie 6915.

- To z pewnością będzie ciekawostką:  iGo w czasie pracy pobiera tak dużo prądu że mimo podłączenia ładowarki powolutku acz systematycznie bateria była rozładowywana. Tryb ładowania ustawiony był na „powolny”. W tym samym czasie bateria w tych PDA które obsługiwały TT i AM3, 4 była powoli podładowywana aż do pełnego naładowania. Najszybciej naładowywała się w AM4 :-) . Oczywiście jak to zauważyłem zamieniałem pda, baterie i ładowarki między sobą aby wykluczyć któryś z tych elementów. PDA z iGo był też najbardziej rozgrzany ze wszystkich urządzeń.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 13:26:27 wysłana przez emisiu »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #354 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:05:27 »
Skąd masz 4.0.2????????????????????????????
ISTQB Certified Tester

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #355 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:27:13 »
AM4 ............ale jak już go złapie to ogólnie nie jest źle.
ale traci go jednak, co sam ptwierdzasz.
Co kilka minut następowała rekalkulacja tras i oczywiście musiałem wysłuchiwać ile kilometrów pozostało do końca i ile będę jeszcze czasu jechał.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #356 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:29:20 »
Skąd masz 4.0.2?

Ups, oczywiście mój błąd - już porawiłem.
Napisane: Czerwiec 16, 2007, 13:27:24
AM4 ............ale jak już go złapie to ogólnie nie jest źle.
ale traci go jednak, co sam ptwierdzasz.
Co kilka minut następowała rekalkulacja tras i oczywiście musiałem wysłuchiwać ile kilometrów pozostało do końca i ile będę jeszcze czasu jechał.

To nie skutek tracenia fix'a tylko tego że AM4 myśli że jest poza trasą.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:46:41 »
To nie skutek tracenia fix'a tylko tego że AM4 myśli że jest poza trasą.

Co ona sobie myśli, to ja nie wnikam,
ale że ty do złych wniosków dochodzisz,
to ja jestem pewny,
a że jest gorąco to mi sie nie chce tłumaczyć dlaczego.
Zgadnij tylko, czemu mysli że jest poza trasą.

Przyjmij to jako pewnik i odpuść.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #358 dnia: Czerwiec 16, 2007, 14:23:23 »
Co ona sobie myśli, to ja nie wnikam,
ale że ty do złych wniosków dochodzisz,
to ja jestem pewny,
a że jest gorąco to mi sie nie chce tłumaczyć dlaczego.
Zgadnij tylko, czemu mysli że jest poza trasą.

Przyjmij to jako pewnik i odpuść.

Dlatego, że mapy w ty rejonie są mało dokładne i tylko tyle. W tym samym czasie trasa ma TT i iGo była prawidłowa.
Absolutnie nie ma to mowy o utracie fix'a lub słabym sygnale z GPS.

Prosta sprawa: widzę trasę przed sobą (stara droga, prosta jak drut), w TT tez pokazuje prostą trasę, podobnie iGo, a w AM4 widzę na ekranie że trasa idzie jakimś sporym łukiem i właśnie w tym czasie następowała rekalkulacja trasy.  Czasami było odwrotnie trasa w rzeczywistości biegła łukami a w AM4 była prosta, jednak więcej było sytuacji jak w pierwszym przypadku.

Efekt tego wszystkiego to właśnie częsty komunikat o nowej trasie.

Kilka razy natkałem się na przypadki że AM pokazała mi że dojechałem do miejscowości X, a okazywało się że muszę jeszcze zjechać z trasy którą jechałem i przejechać kilka kilometrów lokalną drogą aby osiągnąć cel. Na szczęście widziałem gdzie bo w TT i iGo lokalizacja miejscowości była prawidłowa. Te przypadki zdarzyły mi się tylko na Mazurach.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 14:56:28 wysłana przez emisiu »

*

tramp

« Odpowiedź #359 dnia: Czerwiec 16, 2007, 14:40:16 »
- To z pewnością będzie ciekawostką:  iGo w czasie pracy pobiera tak dużo prądu że mimo podłączenia ładowarki powolutku acz systematycznie bateria była rozładowywana. Tryb ładowania ustawiony był na „powolny”. W tym samym czasie bateria w tych PDA które obsługiwały TT i AM3, 4 była powoli podładowywana aż do pełnego naładowania. Najszybciej naładowywała się w AM4 :-) . Oczywiście jak to zauważyłem zamieniałem pda, baterie i ładowarki między sobą aby wykluczyć któryś z tych elementów. PDA z iGo był też najbardziej rozgrzany ze wszystkich urządzeń.

Się zgadza - potem jak pisałem, że N560 wytrzymuje niewiele więcej niż 2h a może do 3h na procku auto to mi zarzucali, że mam baterię walniętą.

Tylko musimy pamiętać, że iGO jako jedyny ma coś a'la logarytmiczne 3D, nie wiem dokładnie jak on to liczy ale teoretycznie cały czas ma dodatkowe obliczenia bo w celu wydłużenia  perspektywy "podnosi" odleglejszy fragment trasy (nie sama prosta zmiana kąta "kamery"). W dodatku jego znakomity anty-aliasing to temat na osobny wątek.

ps. Emisiu tak zupełnie z ciekawości masz ładowarkę oryginalną względnie polecaną czy chińskie zabawki 500mA z Allegro ?
N560 ładowany w trakcie nawigowania przez ładowarkę w aktywnym Brodicie ładuje się jak oszalały mam wrażenie, że szybciej niż ładowarką biurkową (nie USB). Jak daje mocna klara :)) to potrafi przestać się ładować na chwilę, daje Notification ale po chwili leci z tym koksem :)) znaczy ładowaniem dalej. Absolutnie nie trzeba go chłodzić klimą nawet w upały na południu Europy ale w Afryce nie testowałem :))). Wystarczy w ogóle mieć włączoną klimę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 15:22:21 wysłana przez tramp »