Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80220 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

tramp

Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwiec 13, 2007, 08:57:03 »
ojej co to za argument, sorry - są tacy co gubią się we własnym mieście :)))

podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Katalizatorem to mogą być np. Włochy albo jakiś inny kraj o delikatnie mówiąc bardziej rozbudowanej tkance drogowo-miejskiej.
Oczywiście dla kierowcy z czerwonymi policzkami śledzącemu gdzie to on nie zajechał to się przyda. Istotnie zresztą dla takich jest najbardziej wskazana. Tylko jak taki jedzie i jeszcze manipuluje jakąś nawigacją to powinno się wzywać policję :)))

ps. nawet jeśli się przegapi obwodnicę Zagrzebia to to niczym nie grozi. To nie Amsterdam otoczony niezliczony siatką dróg wielopasowych i zjazdów za zjazdem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 09:00:31 wysłana przez tramp »

*

tramp

« Odpowiedź #301 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:01:28 »
zmierzam do tego, że fajtałapie istotnie jest potrzebny śliniaczek :)))

ale tak serio to może racja - jak się gdzieś jedzie pierwszy raz to warto móc ponawigować ze swoim looxem :)))
Tylko obiektywnie naprawdę Hrvatska jest mała i gubić się ciężko.
Zmierzam także do tego, że patrząc perspektywicznie nie warto odrzucać AM z tego powodu przy ograniczonym do jednej nawigacji budżecie. A co to map papierowych już nie ma ?
Z drugiej strony za równowartość kilku obiadów może sobie dokupić nawigacyjny app backupowy.
To już jest półprofesjonalne rozwiązanie.

Profesjonalne to dwa urządzenia.

ps. teraz niecj ktoś te offtopy pokasuje :))
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 09:06:39 wysłana przez tramp »

*

tramp

« Odpowiedź #302 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:08:30 »
a ja Cię podejrzewałem o to, że gubisz się gdzie możesz i nie tylko

...ale także chciałem abyś wypowiedział te wiszące w powietrzu argumenty :)))

to może odpuść to swoje cieńkie podpuszczactwo ? I staraj się udzielać wyważonych rad a nie pisz a zagubieniu się w Zagrzebiu. Dobrze, że w Wawie się nie gubisz, sorry.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 09:11:13 wysłana przez tramp »

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #303 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:15:06 »
No tak a jak z tym "placem Opery"? jest już OK?
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #304 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:44:30 »
Koledzy tramp i piotr.lutynski
tematem tego wątku jest  Aktualizacja 4.0.1  -  i większość osób w tym celu do niego zagląda...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #305 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:52:14 »
jak kolega toja zauwazyl nie robcie OT

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #306 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:56:35 »
No tak a jak z tym "placem Opery"? jest już OK?
RadaRes - nie, nie wyznaczał trasy i 4.0.0 ani nie wyznacza mi 4.0.1 udało  kilka razy przy zwiększeniu rezerwacji pamięci do 12Mb i wi ęcej ale prograni nie dawał się potem uruchamiać z tak wyznaczoną trasć choć mam ponad 90MB wolnego RAM - tóż po pojawieniu się 4.0.1 i zobaczeniu, że problem jest nadal napisałem do supportu i odpowiedzieli, że wiedzą, że problem istnieje i intensywnie nad tym pracują.... więc mam nadzieję, że 4.0.2 będzie już ok.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #307 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:01:09 »
Mam pytanie o gps. Czy macie problemy ze zlapaniem fix w AM 4.0.1, bo ja mam jak mam zimny start to trzeba czekac kilka minut lub zrestartowac port gps i wtedy lapie szybciej w trakcie drogi podczas dzialogu wyskuje brak sygnalu. Czesto zdarza sie, ze pustej drodzie (bez lasow) gubi sygnal. Sam juz nie wiem czy to wina Am czy mojego pda

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #308 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:11:44 »
Za złapanie fixa odpowiedzialny jest odbiornik gps a nie AM. Też kiedyś miałem problemy z łapaniem fixa albo gubieniem po drodze, ewentualnie brakiem transmisji. Na takie coś najlepszy jest factory reset gpsa.

*

Offline atn

• 34
  • Sprzęt: MIO P550 AM4.0
« Odpowiedź #309 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:48:22 »
akubit

Masz rację ale wiele osób, ja również, zauważa zdecydowanie wolniejsze łapanie fixa niż ver. 3. Ponadto po złapaniu fixa zdarza się, że w ciągu kilku minut potrafi narzekać na słaby sygnał.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #310 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:57:34 »
problemy miałem tylko w pierwszych wersjach beta (lub pre-beta) mam GPS na BT GlobalSat BT-359 i działa ok szybki FIX, ogólnie Ok
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #311 dnia: Czerwiec 13, 2007, 11:29:30 »
Za złapanie fixa odpowiedzialny jest odbiornik gps a nie AM.

Za "złapanie fixa", jak i interpretację danych, również jest odpowiedzialny soft/algorytm.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #312 dnia: Czerwiec 13, 2007, 14:39:50 »
Fix jest złapany gdy na odbiorniku dioda zaczyna mrugać (lub w niektórych palić się na stałe) i nie ma to żadnego związku z softem na PDA.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #313 dnia: Czerwiec 13, 2007, 14:50:03 »
Za złapanie fixa odpowiedzialny jest odbiornik gps a nie AM.

Za "złapanie fixa", jak i interpretację danych, również jest odpowiedzialny soft/algorytm.

Sorry, ale niestety nie. Wszystkie obliczenia pozycji robi odbiornik GPS. Oprogramowanie dostaje gotowe dane z odbiornika poprzez protokół NMEA - czy jest fix czy nie, jaka jest obliczona pozycja i wysokość npm, które satelity widać z jaką siłą sygnału itp.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #314 dnia: Czerwiec 13, 2007, 14:59:45 »
Tys, prowda  ;D

Jedynym powodem może być priorytet czytania danych z GPS.
Może program się za bardzo "zamyśla" nad innymi zadaniami i nie zauważa, że dane GPS juz sobie płyną  :)
Nim sie zorientuje to mija trochę czasu  ;D ;D ;D
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:22:37 »
potwierdzam - automapa 4.0.1 i czest mam informacje allo SLABY SYGNAL GPS albo BRAK SYGNALU :(

o problemach z fixem nie wspomne....ale do tego mozna sie przyzwyczaic ze tak dlugo lapie....choc np podczas jazdy trwa to zdecydowanie za dlugo :)

z TOMTOM i AM 3.0 nie mam takich problemow...

a juz myslalem ze mi sie palmtop psuje a tu prosze....:)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:36:38 »
o problemach z fixem nie wspomne....ale do tego mozna sie przyzwyczaic ze tak dlugo lapie....choc np podczas jazdy trwa to zdecydowanie za dlugo :)
Jeszcze raz powtarzam: soft na PDA nie ma wpływu na łapanie fixa!!! Inna sprawa to interpretacja danych wysyłanych przez odbiornik GPS.
Fixa nigdy nie należy łapać w ruchu. Większość problemów z nawigacją, które koledzy opisują jako błędy programu nawigacyjnego, bierze się właśnie stąd.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:46:57 »
potwierdzam - automapa 4.0.1 i czest mam informacje allo SLABY SYGNAL GPS albo BRAK SYGNALU
Mam to samo. Jak tylko troche gorsza pogoda,albo sygnał to AM głupieje. Od razu mi wskaźnik z drogi zeskakuje i są kłopoty ze śledzeniem. A jadąc dzień później w tym samym miejscu i trasie chodzi pieknie. Musi być jakis błąd. W trójce aż takich jaj nie miałem. Coś mi się to nie podoba. Te mapy jakieś do kitu,czy co?
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #318 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:53:34 »
A odbiornik masz na SirfStarIII, czy jakiś inny?

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #319 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:56:38 »
jak ktos wspomnial na forum prawdopodobnie soft odpowiedzialny za komunikacje z gpsem jest niedopracowany moze poprawia w 4.0.2

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #320 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:06:31 »
A odbiornik masz na SirfStarIII, czy jakiś inny?
Właśnie nie- 12-kanałowy w Acerze n35.
Możliwe,ze na SS III nie ma tego problemu,ale zakładanie,że majac nową mapę-kup sobie nowego palmtopa jest trochę....

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #321 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:08:51 »
na SS III tez wystepuje miedzy innymi u mnie a mam tez zew.antene

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #322 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:15:55 »
Oto fotki z zapisem śladu. Mapy są aż tak niedokładne?? Tylko czemu raz tak,a raz nie.

po powiększeniu:

A tu jeszcze większe powiększenie-tu już w ogóle cyrk. Za domy pojechał.

Mam wrażenie,że jeszcze 4.0.0 prowadziła normalnie.
Sam juz nie wiem,albo mapy pochrzanione,albo grzebali w programie????
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 16:17:47 wysłana przez Yoggi »

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #323 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:19:44 »
potwierdzam - automapa 4.0.1 i czest mam informacje allo SLABY SYGNAL GPS albo BRAK SYGNALU :(

z TOMTOM i AM 3.0 nie mam takich problemow...

a juz myslalem ze mi sie palmtop psuje a tu prosze....:)

Zgadza się - mam to samo a AM 4 - zdecydowanie często pokazuje że słaby sygnał. Ale to jest już kwestia interpretacji danych o dokładności wykonanego pomiaru które AM dostaje z GPS'a (GPS podaje nie tylko pozycję w przestrzeni ale także dokładność pomiaru która wynika z ilości widzianych satelitów i siły ich sygnału)- może być po prostu mniej tolerancyjna niż AM 3.

Natomiast co do długiego łapania fix'a (szczególnie w trakcie jazdy) to nie widzę różnicy pomiędzy AM3/AM4/iGO. Po prostu n560 (i pewnie nie tylko) tak ma, że jeśli długo się nie włączało odbiornika to cold boot sporo czasu zajmuje. Nie wiem tylko czemu fix jest łapany szybciej jeśli odbiornik się nie przemieszcza. Czyżby jakiś błąd w firmware odbiornika ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #324 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:30:12 »
Właśnie nie- 12-kanałowy w Acerze n35.
Możliwe,ze na SS III nie ma tego problemu,ale zakładanie,że majac nową mapę-kup sobie nowego palmtopa jest trochę....
Pytałem, bo ja mam SSIII i w ogóle nie mam problemów opisywanych przez kolegów. Ale wygląda, że coś "jest na rzeczy".
Tak, czy inaczej ogólny apel: jeżeli stwierdzacie problemy z gpsem, bądźcie pewni, że fixa złapaliście w postoju. Bo inaczej to zamazuje obraz i miesza skutki z przyczynami.
Napisane: Czerwiec 13, 2007, 16:25:45
Natomiast co do długiego łapania fix'a (szczególnie w trakcie jazdy) to nie widzę różnicy pomiędzy AM3/AM4/iGO. Po prostu n560 (i pewnie nie tylko) tak ma, że jeśli długo się nie włączało odbiornika to cold boot sporo czasu zajmuje. Nie wiem tylko czemu fix jest łapany szybciej jeśli odbiornik się nie przemieszcza. Czyżby jakiś błąd w firmware odbiornika ?
Nie błąd, tylko fizyczna natura zjawiska i zasada działania odbiornika gps. Firmware musi na bieżąco przeliczać poprawki położenia (nie mając danych o rzeczywistej pozycji) metodą kolejnych przybliżeń i w końcu bywa, że się pogubi, a już na pewno trwa to wieki. Praktycznie też stwierdziłem, że fix nie jest tak stabilny jak złapany na postoju.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 16:32:14 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #325 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:41:17 »
Nie wiem tylko czemu fix jest łapany szybciej jeśli odbiornik się nie przemieszcza.

Zimny start wymaga ściągnięcia w _jednym_kawałku_ znacznie dłuższej sekwencji danych
niż ma to miejsce podczas gorącego startu, jeśli przy przemieszczaniu się choć na moment
odbiornik straci kontakt z jakimś satelitą, musi ten ciąg danych odebrać jeszcze raz, od początku.
Im trudniejsze warunki i słabszy odbiornik, tym dłuzej może trwać łapanie fixa w ruchu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #326 dnia: Czerwiec 13, 2007, 17:35:01 »
Konkretnie ściągany jest tzw. almanach czyli spis pozycji satelitów na najbliższy czas (nie wiem jaki). Orbity i położenie w czasie poszczególnych satelitów niby są znane i to powinno wystarczyć do wyznaczenia pozycji ale w praktyce te orbity ulegają zmianom i bez bieżącej, aktualnej listy nie byłoby mowy o dokładnym pomiarze. Nie ma więc sensu gromadzić tych danych na stałe w odbiorniku, ściąga się je z satelit.
Jak coś pokręciłem to mnie poprawcie ;)

Niemniej nadal nie rozumiem dlaczego złapanie fix'a w ruchu trwa dużo dłużej. Rozumiem jeśli w ten sposób pogarszamy i stale zmieniamy warunki odbioru (jedziemy po mieście, co chwila coś nam zasłania jak nie jednego to innego satelitę) ale jeśli idziemy pieszo po otwartej przestrzeni ? (w takich sytuacjach mój n560 też potrafi się męczyć kilka(nasćie) minut ale wystarczy przystanąć na minutkę i już fix jest).

Aha, w związku z inną sprawą (zarządzanie podświetlaniem w n560) dostałem z supportu odpowiedź, że "wkrótce" będzie kolejna aktualizacja (która ma naprawić przynajmniej ten problem).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 17:37:39 wysłana przez klosz007 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #327 dnia: Czerwiec 13, 2007, 17:54:11 »
Niemniej nadal nie rozumiem dlaczego złapanie fix'a w ruchu trwa dużo dłużej.
Po prostu dane ściągnięte z satelitów bardzo szybko dezaktualizują się w trakcie ruchu i firmware nie mając określonej (zafiksowanej) pozycji odbiornika, ma problem z przewidywaniem kolejnej.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #328 dnia: Czerwiec 13, 2007, 17:59:19 »
w takich sytuacjach mój n560 też potrafi się męczyć kilka(nasćie) minut

Wydaje mi się, że nie powinniśmy rozpatrywać problemu z czasem łapania fixa na przykładzie N560,
bo jest to szczególny sprzęt o którego słabym (słabszym niż inne) odbiorniku
dużo juz napisano w innym miejscu forum.

Nie chce mi sie przenosić licencji na posiadane jeszcze MIO, ale jestem pewny, że wyniki tam byłyby porównywalne z Acerem Akubita
Pytałem, bo ja mam SSIII i w ogóle nie mam problemów opisywanych przez kolegów
lub biorąc pod uwagę pochwały fanów Mio, jeszcze lepsze.

Tu najprawdopodobniej winny jest sprzęt.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #329 dnia: Czerwiec 13, 2007, 21:55:09 »
Zrobiłem eksperyment. Przejechałem tą sama trasą z "mocnym" sygnałem GPS. Czyli minimum 6 satelit widzących dobrze odbiornik.
I oto cuda sie dzieją:
Popatrzcie na 3 obrazki poniżej. Uchwycony ten sam odcinek:

I w jeszcze większym powiekszeniu

I w powiększeniu:

najmniejszy rozmiar(podpisy są odwrotnie-źle wkleiłem obrazki)od dołu do góry tym razem
Nagle kursor przestał błądzić i ślad praktycznie pokrywa sie z drogą  :)
Dla mnie sprawa jest już jasna-to nie wina map. A nie sądzę też,żeby mi sie schrzanił odbiornik GPS. Program chyba jest schrzaniony. Tym bardziej,że kursor schodzi mi z drogi na jakies dwie sekundy przed zapalonym komunikatem "słaby sygnał GPS" lub czerwonym kolorem kursora,czyli kompletnego braku sygnału. Do tego sygnał głupieje i potrafi co chwilkę przechodzić ze stanu-widzę kilka satelit dobrze do stanu-praktycznie żadnej nie widzę. W 3 trzymało mi pozycję nawet na bardzo słabym sygnale-tutaj musisz mieć albo bardzo silny,albo nawet mapy nie włączaj.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:09:15 wysłana przez Yoggi »