Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80241 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #240 dnia: Czerwiec 08, 2007, 00:20:31 »
Jeździłem dzisiaj górski drogami po Kotlinie Kłodzkiej. Ilość miejsc, w których jechałem "obok" drogi była znaczna (straciłem rachubę po 15 razie). Może ktoś z AM uznał, że nie ma co stresować użytkownika takimi komunikatami (napisu można nie zauważyć).
Z AM 4.0 jeżdźe od grudnia (Beta testy) i tylko może ze 2 może 3 razy pojawiłem się poza trasą...

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #241 dnia: Czerwiec 08, 2007, 00:28:17 »
Z AM 4.0 jeżdźe od grudnia (Beta testy) i tylko może ze 2 może 3 razy pojawiłem się poza trasą...

Piotrze, ja też testowałem i niestety to się zdarza na drogach niskiej kategorii.
Ja jeżdżę po prowincji to do tego się przyzwyczaiłem.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #242 dnia: Czerwiec 08, 2007, 08:04:39 »

Piotrze, ja też testowałem i niestety to się zdarza na drogach niskiej kategorii.
Ja jeżdżę po prowincji to do tego się przyzwyczaiłem.
Nie  no ja tylko napisałem jak jest u mnie....
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #243 dnia: Czerwiec 08, 2007, 08:39:51 »
Nie  no ja tylko napisałem jak jest u mnie....
Ja też. :)

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
    • Robert Dziuba- Galeria fotografii amatorskiej
« Odpowiedź #244 dnia: Czerwiec 08, 2007, 09:41:03 »
A ja czekam na kolejną AKTUALIZACJĘ  :) :) :)
Kochaj KANGOO i LINUKSA no i PDA :)))))

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #245 dnia: Czerwiec 08, 2007, 09:44:27 »
A ja czekam na kolejną AKTUALIZACJĘ  :) :) :)
Ja Też.
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #246 dnia: Czerwiec 08, 2007, 11:58:45 »
Ja też. :)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #247 dnia: Czerwiec 08, 2007, 12:05:16 »
Może załóżcie sobie wątek: Kto czeka na AM4.02? -wpisujcie się!  :P
Może nawet przenieście się gdzieś na onet - będzie więcej chętnych do wpisów  ;D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #248 dnia: Czerwiec 08, 2007, 14:27:15 »
U mnie DEMO trasy działa niezależnie od GPS. Wyłączony czy włączony - demo daje się uruchomić.

Odpowiedź z supportu jest taka:

"Demo trasy jest nieaktywne w momencie ustalonej pozycji.
Uaktywni sie gdy wylaczy Pan wykrywanie sygnalu GPS.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Grussen
AutoMapa(ku)"

Czyli siedzę sobie w samochodzie, złapałem pozycję, wyznaczyłem trasę i teraz żeby zobaczyć Domo muszę wyłączyć odbiornik GPS - zupełnie bez sensu, bo za chwilę będę go włączać ponownie i znowu czekać na fix-a!!!  ???

No i nie pokrywa się to z tym, że u Ciebie włączenie/wyłączenie nie ma znaczenia.

Nic już z tego nie rozumiem. A wystarczyło by, żeby demo było zawsze kiedy sie chce, o ile tylko trasa jest już wyznaczona.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #249 dnia: Czerwiec 08, 2007, 16:03:27 »
Czyli siedzę sobie w samochodzie, złapałem pozycję, wyznaczyłem trasę i teraz żeby zobaczyć Domo muszę wyłączyć odbiornik GPS - zupełnie bez sensu, bo za chwilę będę go włączać ponownie i znowu czekać na fix-a!!!  ???

No i nie pokrywa się to z tym, że u Ciebie włączenie/wyłączenie nie ma znaczenia.

Nic już z tego nie rozumiem. A wystarczyło by, żeby demo było zawsze kiedy sie chce, o ile tylko trasa jest już wyznaczona.

Wiesz co, wydziwiasz  :P
hot-fixa złapiesz w 2 sekundy, ledwie zdążysz (i ile zdążysz) ruszyć z miejsca.
Przeglądać demo w samochodzie zamiast trasy? - podejrzana ekstrawagancja, kto tego używa?  ;D
Nie szkoda Ci czasu na oglądanie dema, a żal Ci 2 sekund na ponowne złapanie fixa?
Ami zapewne testował w domu, włączenie GPS nie wystarczy, musi on jeszcze ustalić pozycję.
Demo korzysta z 'wirtualnego fixa',  ten prawdziwy w tym czasie przeszkadza, dlatego też jest wyłączany.
Automatyczne włączanie po zakończeniu demo, pod warunkiem, że wcześniej był fix, pewnie, że to da się zrobić
i pewnie by to zrobili, jeśli tylko byłby wystarczający lobbing - znaczna ilość osób _aktywnie_ zainteresowanych,
ja osobiście nie widzę sensu, po co niepotrzebnie (tak, moim zdaniem niepotrzebnie) komplikować program?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline atn

• 34
  • Sprzęt: MIO P550 AM4.0
« Odpowiedź #250 dnia: Czerwiec 08, 2007, 16:23:10 »
Przyłączam się do opinii nocnegoMarka. Emisiu zwróć uwagę, że program jest dla użytkowników o różnym stopniu zaawansowania czyli i dla informatyków i dla blondynek*. Wyobraź więc sobie zdziwienie kierowcy, który przez przypadek lub głupotę/niewiedzę włączy demo przy złapanym fixie i ruszy w trasę z kopyta.

*przepraszam wszystkie inteligentne blondynki  :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #251 dnia: Czerwiec 08, 2007, 16:44:58 »
A ja się dalej z Wami nie zgadzam.

Zwróćcie uwagę na to że skoro ma to być również program dla "Blondynki" to tym bardziej nie powinno być tak, żeby w celu odpalenia demo trzeba było wchodzić w inną - zupełnie nie związaną opcję ustawień GPS, tam wyłączać odbiornik, wracać do demo i dopiero uruchamiać!!!

W żadnym inny programie jakie znam nie ma potrzeby ręcznego wyłączania GPS tylko po to żeby uruchomić demo trasy!!!

No panowie, nie żartujcie że tok być powinno!

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #252 dnia: Czerwiec 08, 2007, 18:53:14 »
Jak dla mnie to AM jest po prostu za bardzo rozbudowana. Przy takich "możliwościach" menu to nigdy wszyscy nie będą zadowoleni.
Qrcze ludzie przecież to program który mamy włączyć zadać trase i wio... a nie bawić sie w ustawiania przerabiania a może to a może tamto. W ten sposób to nigdy nie dopracują produktu bo zawsze komuś będzie za mało jakiejś funkcji. Jak sie porównuje Am do innych programów to zaraz wielkie oburzenie że to AM jest niby bardziej to i bardziej tamto ale jeden szczegół...
Włączam TT6 i jade, trwa to chwile a w AM zanim sie natapie (tzn ponaciskam) to mi pasażerowie w aucie zaczynaja ziewać.
Oczywiście przesadzam ale aby szło to w miare sprawnie to musiałem poświęcić pół dnia na przeprogramowanie menu (dzięki uprzejmości kolegów z forum ;) ) wg wskazówek z wątku "...zmiana interfaceu.."
TAk więc każdy kto pisze że AM to przekombinowany i niedorobiony bubel ma racje, choć sam AM używam i póki co kibicuje jej autorom.
Pozdrav
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #253 dnia: Czerwiec 08, 2007, 19:01:08 »
Jak dla mnie to AM jest po prostu za bardzo rozbudowana. Przy takich "możliwościach" menu to nigdy wszyscy nie będą zadowoleni.
Qrcze ludzie przecież to program który mamy włączyć zadać trase i wio... a nie bawić sie w ustawiania przerabiania a może to a może tamto. W ten sposób to nigdy nie dopracują produktu bo zawsze komuś będzie za mało jakiejś funkcji. Jak sie porównuje Am do innych programów to zaraz wielkie oburzenie że to AM jest niby bardziej to i bardziej tamto ale jeden szczegół...
Włączam TT6 i jade, trwa to chwile a w AM zanim sie natapie (tzn ponaciskam) to mi pasażerowie w aucie zaczynaja ziewać.
Oczywiście przesadzam ale aby szło to w miare sprawnie to musiałem poświęcić pół dnia na przeprogramowanie menu (dzięki uprzejmości kolegów z forum ;) ) wg wskazówek z wątku "...zmiana interfaceu.."
TAk więc każdy kto pisze że AM to przekombinowany i niedorobiony bubel ma racje, choć sam AM używam i póki co kibicuje jej autorom.
Pozdrav
jest prosta rada
wystarczy przy instalacji mieć możliwość wyboru jak w innych kompach - ustawienia minimalne i powiedzmy dla zaawansowanych użytkowników
te minimalne powinny miec tylko start i koniec oraz mozliwośc wyboru trasy szybka i krótka
a jak ktoś chce - a ja chcę- klikam na ustawienia dla użytkowników zawansowanych i pukam sobie palcem po palmtopie bo to mi się podoba - bo jestem z tych co lubia kombinować i czasami lubię sobie sam życie poutrudniać coby nudno nie było
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #254 dnia: Czerwiec 08, 2007, 19:18:20 »
Może załóżcie sobie wątek: Kto czeka na AM4.02? -wpisujcie się!  :P
Może nawet przenieście się gdzieś na onet - będzie więcej chętnych do wpisów  ;D

Wiesz co Marku... ale teraz to czepiasz się....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #255 dnia: Czerwiec 08, 2007, 22:04:32 »
.....
wystarczy przy instalacji mieć możliwość wyboru jak w innych kompach - ustawienia minimalne i powiedzmy dla zaawansowanych użytkowników
te minimalne powinny miec tylko start i koniec oraz mozliwośc wyboru trasy szybka i krótka
a jak ktoś chce - a ja chcę- klikam na ustawienia dla użytkowników zawansowanych i pukam sobie palcem po palmtopie bo to mi się podoba - bo jestem z tych co lubia kombinować i czasami lubię sobie sam życie poutrudniać coby nudno nie było

Zgadzam się, wystarczyło inaczej zaprojektować menu i obsługa AM4 byłaby o wiele bardziej prostsza, przyjemna i zarazem ergonomiczna.

Ale zwyciężyła chyba chęć pozostawienia menu podobnego do AM3, co moim zdaniem dało efekt znacznie gorszy niż  to co oferuje konkurencja.

Całe szczęście że można sobie to menu zmodyfikować  ;D

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #256 dnia: Czerwiec 09, 2007, 09:24:47 »
nie przesadzajcie, że menu jest skomplikowane ;) kwestia przyzwyczajenia

3, 4 tapniecia (przy orginalnych ustawieniach) i już Cie prowadzi jeśli to dużo to ja już nie wiem
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #257 dnia: Czerwiec 09, 2007, 09:34:05 »

3, 4 tapniecia (przy orginalnych ustawieniach) i już Cie prowadzi jeśli to dużo to ja już nie wiem

Dokładnie kwestia przyzwyczajenia, jak przesiadałem się na Linuxa, też mówiłem dziwnie (np. brak 2-klików), a teraz do Winda jest dziwna po kilku latach używania. Podobnie jest z AM dłuższy okres używania sprawił, iż się przyzwyczajamy, a AM 4 to zupełnie nowa aplikacja, a nie update 3-ki. Zobaczycie za kilka miesięcy już nikt nie będzie narzekał, np. na układ menu.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline zOOr

• *
  • 72
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #258 dnia: Czerwiec 09, 2007, 09:41:56 »
Zobaczycie za kilka miesięcy już nikt nie będzie narzekał, np. na układ menu.

No pewnie, że nie będą narzekać, bo AM ściągnie najlepsze pomysły z "...modyfikacje interfejsu" i wrzuci do AM 4.0.2 :P

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #259 dnia: Czerwiec 09, 2007, 09:53:53 »
narzekać zawsze ktoś będzie, niestety taka natura polaków, a jak dodadzą to niech chociaż docenią wkład pracy niektórych clubowiczów
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #260 dnia: Czerwiec 09, 2007, 10:15:59 »

Nie twierdzę że jest skomplikowane tylko że jest nieintuicyjne i nieergonomiczne. Wolałbym wyraźny podział na opcje podstawowe (coś jak Wasze easy menu) i całą resztę dla dociekliwych.

Pewnie że można się przyzwyczaić, tylko że dobre menu to takie, do którego przyzwyczajać się nie trzeba. Pamiętam że po kilku dniach zabawy z AM3 nauczyłem się wszystkiego - gdzie co jest i co robi, ale pamiętam też jak pierwszy raz włączałem iGo lub TT i od razu wszystko było jasne i jednoznaczne. Menu oryginalne w AM4 należy niestety jednak do tej pierwszej kategorii.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #261 dnia: Czerwiec 09, 2007, 11:10:20 »

Dokładnie kwestia przyzwyczajenia, jak przesiadałem się na Linuxa, też mówiłem dziwnie (np. brak 2-klików), a teraz do Winda jest dziwna po kilku latach używania. Podobnie jest z AM dłuższy okres używania sprawił, iż się przyzwyczajamy, a AM 4 to zupełnie nowa aplikacja, a nie update 3-ki. Zobaczycie za kilka miesięcy już nikt nie będzie narzekał, np. na układ menu.
tys prowda
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #262 dnia: Czerwiec 09, 2007, 12:42:09 »

To nie chodzi o rozbudowanie, tylko o inteligencję projektantów, która przekłada się na ergonomię pracy.
Przykładowo w TT Fix GPS na aktywność ikonki "demo" dla trasy nie ma najmniejszego wpływu - bo niby dlaczego miałby mieć?
Oczywiście, można sobie tłumaczyć i uzasadniać, o tym, że "virtualny fix" kłóci się z rzeczywistym i tak dalej - ale to już jest problem projektantów jak zrobić, by było dobrze, i nie wymagało tysiąca kliknięć za każdym razem.
Rozbudowanie programu nie ma tu najmniejszego znaczenia, bo ilość opcji nie przekłada się wprost na ich jakość. Poza tym ręczne sterowanie każdą opcją nie jest zwyczajnie potrzebne.
Jako analogię podam przykład - swego czasu zdziwiłem się bardzo, że pojazdy wojskowe tzw. "wysokiej mobilności" są wyposażone w automatyczne skrzynie biegów. Zawsze mi się wydawało, że w trudnym terenie skrzynia manualna spisuje się lepiej, a automat nie ma najmniejszego sensu. Jak widać w rzeczywistości to automat wygrywa nad "ręcznymi ustawieniami".
Oczywiście pewne funkcje powinny zostać konfigurowalne ręcznie - ale nie takie pierdoły jak konieczność wyłączania GPS by obejrzeć sobie demo trasy!
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #263 dnia: Czerwiec 09, 2007, 20:55:37 »
My tu gadu, gadu a tymczasem na stronie AM pojawiło się oficjalne info o "czwórce"

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwiec 09, 2007, 21:31:50 »
A ja się dalej z Wami nie zgadzam.

A ja się zgadzam, bo:
1. Kto siedzi w samochodzie i demo ogląda ??
2. Po co fix, kiedy planuję jutrzejszą trasę siedząc w domowym zaciszu ??
3. Jaki to problem patykiem puknąć 2x więcej w ekran i GPS wyłączyć/włączyć ??
Reasumując:
Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma. Są ważniejsze poprawki, które należałoby zaimlementować w AM4 niż taka bzdura... Oczywiście rewelacją byłaby wprowadzenie rozwiązania, które wyłączałoby GSP po kliknieciu ikony "Demo" i włączało po zakończeniu (wyjściu z demo). Ale może zostawmy takie życzenia do wersji 4.1.0  8)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2007, 21:45:31 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #265 dnia: Czerwiec 09, 2007, 22:44:42 »
... Oczywiście rewelacją byłaby wprowadzenie rozwiązania, które wyłączałoby GSP po kliknieciu ikony "Demo" i włączało po zakończeniu (wyjściu z demo). Ale może zostawmy takie życzenia do wersji 4.1.0  8)

Tylko że nie potrzeba żadnych "rewolucji" w stylu automatycznego wyłaczania gps-a podczas oglądania demo - wystarczy żeby demo było od tego niezależne i tyle!!!
Dokładnie tak jest we wszystkich innych programach konkurencyjnych i dokładnie tak było w wersji AM4.0 tylko w 4.01 jakieś niezrozumiałe dla mnie zależności powprowadzali  >:(

*

julia81

« Odpowiedź #266 dnia: Czerwiec 10, 2007, 09:25:43 »
Szanowni dyskutanci,

Jestem zupełnie początkującą użytkowniczką (?) AM4. W jeden piątek zainstalowałam wersję 3.9.7, a w najbliższy poniedziałek była już wersja 4.0, która natychmiast zainstalowałam, a potem uaktualnienie do 4.01.
Trochę poprzeglądałam menu, poeksperymentowałam z ustawieniami, pojeździłam po rożnych trasach i nie mam żadnych problemów z użytkowaniem mapy. Zauważyłam pewnie drobne sprawy, które mogłyby wyglądać lub działać inaczej, ale prawie bez znaczenia dla przeciętnego użytkownika, takiego jak ja.
Nie uważam, że korzystanie z mapy jest zbyt skomplikowane, a liczba opcji do ustawienia zbyt duża.

Korzystam z mapy prawie codziennie i nie mam żadnych problemów. A może jest tak dlatego, że nie jestem blondynką, ale brunetką?
Pozdrawiam
Julia

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #267 dnia: Czerwiec 10, 2007, 10:27:30 »
Szanowni dyskutanci,

Jestem zupełnie początkującą użytkowniczką (?) AM4. W jeden piątek zainstalowałam wersję 3.9.7, a w najbliższy poniedziałek była już wersja 4.0, która natychmiast zainstalowałam, a potem uaktualnienie do 4.01.
Trochę poprzeglądałam menu, poeksperymentowałam z ustawieniami, pojeździłam po rożnych trasach i nie mam żadnych problemów z użytkowaniem mapy. Zauważyłam pewnie drobne sprawy, które mogłyby wyglądać lub działać inaczej, ale prawie bez znaczenia dla przeciętnego użytkownika, takiego jak ja.
Nie uważam, że korzystanie z mapy jest zbyt skomplikowane, a liczba opcji do ustawienia zbyt duża.

Korzystam z mapy prawie codziennie i nie mam żadnych problemów. A może jest tak dlatego, że nie jestem blondynką, ale brunetką?
Pozdrawiam
Julia
A używała szanowna forumowiczka innych nawigacji?
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

julia81

« Odpowiedź #268 dnia: Czerwiec 10, 2007, 10:45:14 »
Nie używałam innych nawigacji.
Przyznam, że nie czuję specjalnej potrzeby. AM spełnia moje oczekiwania w wystarczającym stopniu. Oczywiście wszystko można jeszcze udoskonalić i liczę na to, że twórcy AM nad tym pracują, czego dowodem są uaktualnienia.
Dla mnie PDA + oprogramowania (w tym AutoMapa) to NARZĘDZIE, które ma mi ułatwić życie. Narzędzie jest użyteczne, gdy jest:
1. sprawne
2. pod ręką
Te dwa kryteria mam w dużym stopniu spełnione w moim PDA.
Jestem użytkownikiem narzędzia, a nie jego twórcą czy deweloperem. Nie zamierzam poświęcać czasu na rozgryzanie niuansów, analizę porównawczą z innymi podobnymi narzędziami. Niech to robią deweloperzy. Oni mają dać mi narzędzie, które spełnia dwa powyższe kryteria.
Pozdrawiam
Julia

*

tramp

« Odpowiedź #269 dnia: Czerwiec 10, 2007, 10:50:17 »
Julia taka mądra, pisze o developerach a również jest w stanie napisać "korzystam z mapy" :))
Jakiej mapy ? PPWK czy Shell :)))

Droga Julio, piszesz jak brunetka a za chwilę jak blondynka. Stroszysz się w cudze piórka :))
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 10:52:20 wysłana przez tramp »