Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 79986 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
    • Robert Dziuba- Galeria fotografii amatorskiej
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwiec 03, 2007, 08:35:54 »
Taakkkk.
Po kilkudniowym testowaniu AM 4.0.1 po Wawie wyznaczanie trasy przez użytkownika "na piechotę" ( START - KONIEC ) Nawigacja przebiega zdaje się poprawnie  :) :) :).
natomiast jeżeli użyjemy "PROWADŹ DO" to owszem wyznacza trasę (mam ustawioną na trasę krótką) ale po zjeździe z TRASY i "rozglądaniu się" ustala trasę zupełnie do bani , uporczywe zawracanie NAWET KIEDY PUNKT DOCELOWY JEST JUŻ W ZASIĘGU WZROKU.
W ustawieniach mam ignorowanie zawracania kosztem 5km.
Mam wrażenia ,że nie przelicza trasy analizując PUNKT DOCELOWY tylko względem wyznaczonej już TRASY.

Pozdrawiam Robert
Kochaj KANGOO i LINUKSA no i PDA :)))))

*

Offline pskawinski

• 4
  • Sprzęt: FS Loox C550, MIO P350 + AM4 Europe
« Odpowiedź #181 dnia: Czerwiec 03, 2007, 11:39:16 »
Dodam też że trasa odwrotna jest wyznaczan nieco inaczej : Piaseczno, Częstochowa, Katowice, Tychy, Pszczyna, Czechowice-Dzidzice, Biesko-Biała, Ustroń, Wisła - czyli że zgoła inaczej, i w dużym fragmencie trasy.

Ten problem, tj. trasa odwrotna - po użyciu opcji "odwróć" - jest inna od pierwotnej powstaje wtedy gdy w ustawieniach programu, szybkość wyznaczania trasy jest ustawiona max w kierunku "mała". Wystarczy o jedno "tapnięcie" ;) przesynąć suwak w kierunku "duża" i błąd w odwracaniu trasy się nie pojawia.
...czyli mamy kolejny bug programu ;)

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwiec 03, 2007, 11:44:22 »
Taakkkk.
Po kilkudniowym testowaniu AM 4.0.1 po Wawie wyznaczanie trasy przez użytkownika "na piechotę" ( START - KONIEC ) Nawigacja przebiega zdaje się poprawnie  :) :) :).
natomiast jeżeli użyjemy "PROWADŹ DO" to owszem wyznacza trasę (mam ustawioną na trasę krótką) ale po zjeździe z TRASY i "rozglądaniu się" ustala trasę zupełnie do bani , uporczywe zawracanie NAWET KIEDY PUNKT DOCELOWY JEST JUŻ W ZASIĘGU WZROKU.
W ustawieniach mam ignorowanie zawracania kosztem 5km.
Mam wrażenia ,że nie przelicza trasy analizując PUNKT DOCELOWY tylko względem wyznaczonej już TRASY.

Pozdrawiam Robert

Niestety tak. Wczoraj jechałem z Ratowic do Oleśnicy (dolnośląskie). Trasa optymalna została wyznaczona przez Wrocław. Aż do murów obronnych Oleśnicy AM proponowała trasę przez Wrocław.

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #183 dnia: Czerwiec 03, 2007, 12:17:07 »
Zdaje się ,że trzeba poczekać do kolejnej aktualizacji  :) :) :) w poniedziałek zgłoszę to do AM.
Mam nadzieje ,że Panowie uporają się z problemem do urlopu  :D :D :D

PS- Jak macie ustawioną szybkość obliczania trasy ????
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2007, 12:20:47 wysłana przez DZIUBART65 »

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwiec 03, 2007, 12:34:51 »
Ja mam zgodnie z sugestiami z forum na wolno. A jeszcze co do wyznaczania trasy droga powrotna z Oleśnicy też przez Wrocław, potem wyznaczyła jakąś  i wyszło jej 67 km (nie sprawdzałem co wymyśliła, bo było ciemno w aucie żona i dziecko więć nie było jak sprawdzić). Odległość wzrosła w Jelczu do jakichś 70 km i nagle się obudziła przekalkulowała trasę i pokazała poprawnie 7,7 km.

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #185 dnia: Czerwiec 03, 2007, 17:03:20 »
Czy ktoś wie jak działa nowa opcja w AM 4.0.1 "Kara na zawracanie" (cytuję z pamięci, może być nie dokładnie). Domyślnie jest 1 km. Moje pytanie brzmi: czy to oznacza, że AM każe mi zawracać jeśli trasa zawracania jest krótsza niż 1 km, czy będzie kazała mi zawracać przez 1 km po przejechaniu manewru a potem wyznaczy trasę bez zawracania?

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #186 dnia: Czerwiec 03, 2007, 17:36:32 »
Czy ktoś wie jak działa nowa opcja w AM 4.0.1 "Kara na zawracanie" (cytuję z pamięci, może być nie dokładnie). Domyślnie jest 1 km. Moje pytanie brzmi: czy to oznacza, że AM każe mi zawracać jeśli trasa zawracania jest krótsza niż 1 km, czy będzie kazała mi zawracać przez 1 km po przejechaniu manewru a potem wyznaczy trasę bez zawracania?

Kurczę ,jak na razie to mamy "kupę" zabawy z tym zawracaniem  :D :D :D testowałem 1km i 5km wydaje się ,że bez różnicy (albo za mało jeszcze testowałem) .
Jak interpretować te kilometry to nie mam pojęcia  :) :) :) :)

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #187 dnia: Czerwiec 03, 2007, 17:50:25 »
Obym się mylił, ale podejrzewam, że jest to tylko pozycja w menu pod którą nie kryje się żadna funkcja. ;D ;D ;D Może chcieli w ten sposób zasygnalizować, że w "niedalekiej" przyszłości taka funkcja pojawi się w AM i może będzie działać.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwiec 03, 2007, 18:00:20 »
Kurczę ,jak na razie to mamy "kupę" zabawy z tym zawracaniem     testowałem 1km i 5km wydaje się ,że bez różnicy (albo za mało jeszcze testowałem) .
Też nie zauważyłem różnicy.Dzisiaj mi wykręcił taki numer,że na obwodnicy-gdzie wszyscy daja ile wlezie-po przejechaniu skrzyżowania na wprost,zamiast skręcić w prawo kazał mi zawracać aż 300 metrów za krzyżówką. A ja miałem pędzącego TIR-a na plecach,więc jakbym dał po heblach-to by mi tyłek skasował. Zresztą i tak było to na ciągłej linii. Zaraz potem sie połapał i wyswietlił,że na następnej krzyżówce-kilometr dalej mogę też skręcić w prawo. I ok. Czasem mam wrażenie,że jednak przesadza z tym zawracaniem. Czasem warto nadłożyć kawałek-nawet kilometr,ale bezkolizyjnie zjechać z drogi niż zawracać.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #189 dnia: Czerwiec 03, 2007, 22:21:42 »

Na zdrowy rozum to ja bym rozumiał to tak, że nie będzie proponować zawracania tylko jakąś inną trasę jeśli ta inna trasa będzie nie dłuższa niż x km w stosunku do trasy z zawracaniem (tj. jeśli nie zawracając nadłożymy więcej niż te x km to będzie proponować zawracanie).
Ale czy to tak działa - nie wiem... Chciałbym, żeby tak to działało bo najłatwiej to zrozumieć - albo zawracam albo robię x km więcej.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #190 dnia: Czerwiec 03, 2007, 23:23:31 »
Zauważyłem dziś jedną rzecz w nowej AM. Mapy wcale nie są takie jak poprzednio (w wersji 3w). W paru wątkach pojawiła się teza że to te same mapy. I nie idzie mi wcale o kategoryzację, parametryzację etc, tylko o rysunek dróg. Otóż jechałem drogą, która była w 3w, a w 401 brak jej na odcinku ok 150 metrów. czyli nie łączy się sama ze sobą i trasy nie da się nią wyznaczyć. Droga jest gruntowa utwardzana, a więc żadnej "kategorii odśnieżania", ale fakt że była i wyparowała.  Sprawa oczywiście dla większości społeczeństwa jest błaha, ale dla mnie nie :)

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #191 dnia: Czerwiec 04, 2007, 01:44:05 »
Trudno powiedzieć,chociaż coś w tym jest.
Ludzie zaczynaja się np. skarżyć,że sie drogi nie pokrywają. Ja miałem dziś 4 przypadki,gdzie kursor jechał przez np.2 kilometry równolegle obok drogi,co powodowało zakłócenia w nawigowaniu,bo dopóki nie wskoczył ponownie na drogę to odległości do manewrów liczył od punktu gdzie stracił styczność z trasą. A jeden przypadek to była kompletna ekstrema. Na łagodnym łuku drogi-w momencie gdy droga sie wyprostowała i auto jechało już prosto-kursor nadal wykonywał zakręt w prawo. Wkrótce opuścił drogę i zakręcając w prawo wybrał sie na wycieczkę do odległego o 500 metrów lasu. Połapał sie jakichś 200 metrach od drogi i przeskoczył na właściwa pozycję. ;D I nie wiem,czy fix-a nie było,czy te mapy są jakieś dziwne. W 3 aż takich jaj nie miałem.

« Odpowiedź #192 dnia: Czerwiec 04, 2007, 05:48:24 »
Niestety jestem rozczarowany am 4.0 - to produkt mocno niedopracowany i na ten czas szkoda na to kasy i choc jestem legalnym uzytkownikiem z przyjemnioscia czekam na rozpracowanie tego chlamu przez crackerow zeby inni mogli to instalowac i sami sobie zobaczyc jaki to kiepski produkt.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #193 dnia: Czerwiec 04, 2007, 07:53:48 »
Trudno powiedzieć,chociaż coś w tym jest.
Ludzie zaczynaja się np. skarżyć,że sie drogi nie pokrywają. Ja miałem dziś 4 przypadki,gdzie kursor jechał przez np.2 kilometry równolegle obok drogi,co powodowało zakłócenia w nawigowaniu,bo dopóki nie wskoczył ponownie na drogę to odległości do manewrów liczył od punktu gdzie stracił styczność z trasą. A jeden przypadek to była kompletna ekstrema. Na łagodnym łuku drogi-w momencie gdy droga sie wyprostowała i auto jechało już prosto-kursor nadal wykonywał zakręt w prawo. Wkrótce opuścił drogę i zakręcając w prawo wybrał sie na wycieczkę do odległego o 500 metrów lasu. Połapał sie jakichś 200 metrach od drogi i przeskoczył na właściwa pozycję. ;D I nie wiem,czy fix-a nie było,czy te mapy są jakieś dziwne. W 3 aż takich jaj nie miałem.

Też mi się to zdarzyło ze 2, 3 razy (jazda obok drogi za jakimś zakrętem). Oskarżyłem o to biedny odbiornik GPS :-/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #194 dnia: Czerwiec 04, 2007, 09:11:27 »
Niestety jestem rozczarowany am 4.0 - to produkt mocno niedopracowany i na ten czas szkoda na to kasy i choc jestem legalnym uzytkownikiem z przyjemnioscia czekam na rozpracowanie tego chlamu przez crackerow zeby inni mogli to instalowac i sami sobie zobaczyc jaki to kiepski produkt.

Kolega się trochę zagalopował z tymi oczekiwaniami  :o

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwiec 04, 2007, 10:23:55 »
z przyjemnioscia czekam na rozpracowanie tego chlamu przez crackerow

Czyli jak ktoś Ci ukradnie Software to jest OK?  >:(
Ja nie byłbym z tego zadowolony i pisz sam za siebie,
czyli może podaj pro publico bono swój numer Licencji
i adres EMAIL, na który zarejestrowałeś program.

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwiec 04, 2007, 10:30:46 »
Też jestem zły jak CHOLERA , że produkt nie spełnia moich oczekiwań  :-[ :-[ :-[ i nawigacja nawala , ALE DAJMY SZANSĘ CHŁOPAKOM Z AM w końcu z tego się utrzymują i muszą program dopracować do "maximum używalności" za to przecież płacimy ;) ;) ;), bo inaczej PLAJTA GROZI  :) :) :) a my kupimy sobie INNĄ MAPĘ i TYLE  :D :D :D :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 10:37:05 wysłana przez DZIUBART65 »

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwiec 04, 2007, 10:45:37 »
Produkt wydali bo musieli wydać - ludzie od 2 lat na nich psy wieszali. Tak naprawdę wersja 4.0 powinna być RC3, 4.01 - RC4 i dopiero 4.02 powinna być właściwym produktem finalnym. W 4.01 sporo błędów usunięto ale jeszcze trochę zostało. Pozostaje mieć nadzieję że  do końca czerwca pousuwają te babole i na wakacje będzie można bezstresowo pojechać  ;D. Potem przyjdą czasy TeleAtlasa i Navteq, które dogonią pokryciem geosystems i imagis i to by było na tyle  ;)

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #198 dnia: Czerwiec 04, 2007, 11:00:41 »
[ciach]...jechałem drogą, która była w 3w, a w 401 brak jej na odcinku ok 150 metrów. czyli nie łączy się sama ze sobą i trasy nie da się nią wyznaczyć. Droga jest gruntowa utwardzana, a więc żadnej "kategorii odśnieżania", ale fakt że była i wyparowała.
Niestety... Też zauważyłem braki w mapach 2007.1 Polska. Nawet istniejące od wielu lat drogi nie są uwzględnione. Co gorzej, spotkałem się z błędem N520248 E213741, gdzie od lat połączenie dróg jest, natomiast AutoMapa każe mi jechać w prawo po "żółtym piasku" przez las (moje biedne auto :o) a następnie w lesie w lewo i wrócić na drogę...
Oczywiście sugestię zgłosiłem i liczę, że to zostanie poprawione...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwiec 04, 2007, 11:24:45 »
Produkt wydali bo musieli wydać - ludzie od 2 lat na nich psy wieszali. Tak naprawdę wersja 4.0 powinna być RC3, 4.01 - RC4 i dopiero 4.02 powinna być właściwym produktem finalnym. W 4.01 sporo błędów usunięto ale jeszcze trochę zostało. Pozostaje mieć nadzieję że  do końca czerwca pousuwają te babole i na wakacje będzie można bezstresowo pojechać  ;D. Potem przyjdą czasy TeleAtlasa i Navteq, które dogonią pokryciem geosystems i imagis i to by było na tyle  ;)

Też tak myślę ,że wydawnictwo finalne powinno być mocno przetestowane i dopracowane :) :) by nie było takich kwiatków  ;D ;D ;D
Natomiast ja ,używam AM w pracy i taka syt. jest FATALNA ,kwestię "nieczytelności numeracji" adresów w mapie nocnej dzięki "nocnemuMarkowi" PRZEBOLAŁEM ale "BYKI" w nawigacji to FUNDAMENT PROGRAMU !!
Wiesz ,wakacje to czas spokoju najwyżej pojadę z mapą papierową  :D :D :D :D ALE PRACA TO CZAS i PIENIĄDZ
Całe szczęście ,że konkurencja nie ŚPI i pewnie czyta wszystko dokładnie  :D :D :D
A prawdę mówiąc to Panowie z AM mają większy problem ,chcąc utrzymać produkt na rynku  ;) ;) ;)

Pozdrawiam serdecznie Robert

*

Offline K33

• *
  • 83
  • Sprzęt: wAM: NavRoad NR460, aAM: Nexus7
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:19:29 »
Mam pytanie do kolegów ekspertów: po wyznaczeniu (bądź wczytaniu) trasy jest bardzo sympatyczna opcja obejrzenia szczegółów dot. długości trasy, przewidywanego czasu podróży oraz czasów spędzonych na poszczególnych rodzajach dróg (Trasa->Informacje>zakładki nr 3 i 4). Czy takie dane można gdzieś wyczytać po odbyciu tej trasy w rzeczywistości? By nie były to czasy przewidywane, ale rzeczywiście odbyte? Szukam po prostu jakiegoś mechanizmu, który by mi ułatwił precyzyjne ustalenie moich średnich prędkości na poszczególnych rodzajach dróg, by potem przewidywania AM były zgodne z rzeczywistością.

Drugie pytanie :) Po włączeniu AM 4 (po aktualizacji również) na moim PDA (iPAQ hx4700) ze dwa razy zapala się na krótko lampka oznaczająca włączenie BT. Powyłączałem wszystkie opcje, które automatycznie uruchamiają GPS, ale mimo to zawsze te dwie (chyba dwie) próby się pojawiają. Ktoś wie, dlaczego?

Trzecie pytanie, to chyba nie tylko moje, bo widzę z innych postów, że sporo ludzi ma z tym problem. Co autor miał na myśli wprowadzając opcję "zawróć kosztem x km"? Nie wiem, co ta opcja ma powodować i jak ma działać. Co będzie gdy wpiszę 1 km, a co, gdy wpiszę 100 km? Po prostu gubię sens tej opcji. Może ktoś wie?

Pozdrawiam,
Krzysiek

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:58:11 »
Cytat: K33
Co autor miał na myśli wprowadzając opcję "zawróć kosztem x km"?
Nie wiem, co ta opcja ma powodować i jak ma działać. Co będzie gdy wpiszę 1 km, a co, gdy wpiszę 100 km?

100km nie wpiszesz bo max. to 5km.
Tłumaczenie funkcji z 'polskiego na nasze':
Ile drogi jesteś gotów nadłożyć, żeby uniknąć manewru zawracania 1,2 ... 5km?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwiec 04, 2007, 22:27:31 »
Dodam też że trasa odwrotna jest wyznaczan nieco inaczej : Piaseczno, Częstochowa, Katowice, Tychy, Pszczyna, Czechowice-Dzidzice, Biesko-Biała, Ustroń, Wisła - czyli że zgoła inaczej, i w dużym fragmencie trasy.

Ten problem, tj. trasa odwrotna - po użyciu opcji "odwróć" - jest inna od pierwotnej powstaje wtedy gdy w ustawieniach programu, szybkość wyznaczania trasy jest ustawiona max w kierunku "mała". Wystarczy o jedno "tapnięcie" ;) przesynąć suwak w kierunku "duża" i błąd w odwracaniu trasy się nie pojawia.
...czyli mamy kolejny bug programu ;)

Pisząc "odwrotna" nie miałem na myśli "trasy odwrotnej via automampa". Po prostu jeszcze będąc w Wiśle, wykonałem "prowadź do" i wybrałem "Dom".  Ale to w sumie drobiazg. Najbwrdziej wk... mnie następny manewr "jazda na  wprost" ze skrzyzowaniem z drogą prawie gruntowa.
Napisane: Czerwiec 04, 2007, 22:18:27
To może się nawet spotkaliśmy ;)
Mnie z kolegą do Łodzi też prowadziła 4.0.1. Jedyne zastrzeżenie miałem takie, że w tamtą stronę puściła nas za Siewierzem przez Katowice ale nie było z tym problemu bo był już późny wieczór i pustki na drogach. Natomiast wybór tej drogi z powrotem do Łodzi był jednak błędem (po południu z powodu remontu dróg duuuże korki w Katowicach) - za Tychami trzeba było jechać alternatywną drogą przez Sosnowiec/Dąbrowę Górniczą tak jak drogowskazy prowadziły.

Ja byłem w Tychach jakieś miesiąc temu, więc wiedziałem co się święci. Najleiej wogóle jechać wschodnią obwodnicą GOP - w porownaniu z "konwencjonalną" trasą, ta jest praktycznie pusta. Dla informcji : droga przez Mikołów, Żory, Skoczóe, też jest do niczego. Remontują jedną nitkę w okolicach Żor i jest "kocioł"
Jarecki

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwiec 04, 2007, 22:45:43 »
Oj ciężko ludziska wam dogodzic. A to tu bubel a to kursor mu skręca, a to fixa stracił a to z W-wy do radomia jest dalej niż z radomia do W-wy !!!!. Na papierowe się przestroic i nie biadolic. Mam wrazenie że ci co tak non stop krytykują wszystko w AM poruszają się po drodze jojstikiem (czyt. dż.)

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwiec 04, 2007, 23:39:42 »
Oj ciężko ludziska wam dogodzic. A to tu bubel a to kursor mu skręca, a to fixa stracił a to z W-wy do radomia jest dalej niż z radomia do W-wy !!!!. Na papierowe się przestroic i nie biadolic. Mam wrazenie że ci co tak non stop krytykują wszystko w AM poruszają się po drodze jojstikiem (czyt. dż.)

I tu KOLEGO jesteś w BŁĘDZIE  ;) ;) ;) wydaje mi się ,że nikt bez powodu nie porusza tych tematów dla zabawy bo taki ma charakter  :) :) No chyba ,że się mylę  :)

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwiec 04, 2007, 23:43:26 »
Ja tu może nie zabieram głosu, ale od jakiegoś roku często czytam i korzystam ze świetnych porad, pomysłów i wielkiej wiedzy wielu z Was i powiem od siebie tak:

- pierwsze urządzenie kupiłem rok temu, namówiony przez kolegę, oczywiście gorąco namówiony szczególnie na AM
- po 2 miesiącach używania i testowania naprawdę chyba każdego softu do GPS stwierdziłem, że na PL AM jest naprawdę świetna, mankamentem jedynym jest mało czytelny i intuicyjny interfejs, kupiłem TTN 6 z mapami DE/A/CH i rewelacja i na PL i na  niemcy, a tam najczęściej latam i to sporo. Przypadkiem zobaczyłem nowego Garmina 660 i powalił mnie bajer samego wykonania sprzętu jak i moc żarówki zwanej wyświetlaczem, no i napalony nabyłem. Wmawiałem sobie, że super jest, jeździłem i wmawiałem sobie, że nie ma lepszych map, nawet jak mnie wywaliło w pole w Austrii, twardo stałem przy świetności tego cuda. Tak męczyłem się jeszcze kilka miesięcy, aż do tygodnia temu. Jak poprzeglądałem sobie to forum, jak popatrzyłem na te screeny z AM, z TT, to pojechałem do firmy i kupiłem sobie nowe urządzenie, AM 4 EU i złego słowa nie dam powiedzieć na AM, bo przetestowałem wszystko, co się da wrzucić do PDA i inne cuda jak TT czy Garmin i wiem co mówię. Jak widzę różowy pasek jako moją drogę, to zaraz mi się teletubisie przypominają, jak pomyślę, że aby zobaczyć kolejny manewr, muszę kliknąć 3 razy w ekran podczas kiedy jadę 150/h na niemieckiej 5 pasowej drodze pod Frankfurtem, to aż mnie trzepie i jadę na czyja i drogowskazy, słuchając komunikatów pani, która wrzeszczy "trzymaj się lewego pasa...skręć w prawo", a support Garmina nie aktualizuje tak ważnej poprawki od pół roku, kiedy to wypuścili ten badziew za ponad 3kkzł.

Tak więc reasumując - NIE KRZYCZCIE, ŻE JEST TAK ŹLE, BO ZŁEGO NIE ZNACIE ;)

Ja wróciłem skruszony do AM, jestem pełen podziwu dla Twórców, pomimo może rzeczywiście trudności w dodzwonieniu się do nich, ale jak już się uda, to pomoc jest rzeczowa i błyskawiczna. Pomimo błędów, jakie się trafiają, bo się trafiają, choć szczerze powiem, zrobiłem już 1500km i mi nie zdarzyła się pomyłka w wytyczeniu trasy, zwis czy utrata fix`a i żadne inne komplikacje, po prostu włączam, klikam adres i jadę, a to wszystko działa, dodatkowo w kolorach jakie mi odpowiadają, wielkościach czcionek, kolorach za dnia i w nocy, nawet własna kolorystyka dróg możliwa (tu WIELKIE podziękowania kilku z Was, za podpowiedzi i pracę włożoną w udoskonalanie własnym sumptem).

Czego wymagać więcej?? nie ma na świece softu, który by był tak elastyczny, do którego daje sę tak zaingerować wg własnych upodobać, pomysłów, do tego obiecują aktualizację map, obecnie są na naprawdę dobrym poziomie (mówię o EU zachodniej), PL nie jest najgorsza, aaaale! jest niebo lepsza od GPMapy, Autopilota czy TTv5, oczywiście zawsze może być lepiej i na to liczymy, że będą dłubać i poprawiać i chwała im za to.

Przepraszam za ten przydługi wywód, ale kiedy tak czytam te ciągłe w większości narzekania, to stwierdzam, że kpl nie rozumiem, o co tak dużej części userów tego softu chodzi...nie kumam za grosz, czemu jeszcze trzymają się AM, jeśli to wszystko jest takie złe? ja kiedy mi nie odpowiadało, bo rzeczywiście, nieco mało wygodna AM3 w porównaniu z TT w codziennej pracy była i tego nie da się zaprzeczyć, kupowałem kolejny program, po czym pozbywałem się go ze stratą, bo okazywał się jeszcze gorszy i tak wytrwałem na NUVI660 kilka miesięcy, ale widząc tak znaczącą poprawę, jest coraz lepiej, poprzeczka poszła w górę i nie dam złego słowa powiedzieć. Jak dla mnie, samo połączenie mapy PL z EU w AM jest takim strzałem w 10, że słów mi brak. Dzisiaj wytyczam sobie trasę spod domu do celu w Niemcach i mam wszystko z głowy, a to to głównie walczyłem, czego nie dał mi nawet TT, bo oddzielił mapy PL od zachodu, co dla mnie jest dyskryminacją.

Pozdrawiam cierpliwych, którym udało się doczytać do końca, jeszcze raz przepraszam, ale nie wytrzymałem ;)

Gorąco pozdrawiam zadowolonych posiadaczy AM, warto było wrócić.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwiec 05, 2007, 00:27:18 »
To właśnie wierność i uznanie do AM trzyma nas jeszcze w tym dziale forum, a że sobie tu na to i owo narzekamy... no cóż, myślę że w ten sposób w wielu momentach zdopingowaliśmy autorów AM do twórczego działania. Czasem się zastanawiam jak wyglądała by dziś AM gdyby nie całkiem spora grupa uczestników tego forum.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwiec 05, 2007, 00:30:30 »
A ja się bardzo cieszę z kolei,że jest na forum ktoś,kto nie ma do AM żadnych zastrzeżeń-wszystko mu sie podoba i wszystko pasuje. Zastanawiam sie po co w takim razie był upgrade programu. Skoro wyznaczanie trasy ok i w ogóle wszystko ok. Krytykujemy i wskazujemy błędy i niedociagnięcia,bo zależy nam na tym,aby program był jak najlepszy i aby każdy znalazł w nim coś dla siebie(w domyśle-aby mógł go ustawić "pod siebie", tak aby program działał tak,jak życzy sobie użytkownik.) A wskazywanie pierdół też się może przydać,bo mogą być efektem przeoczonego błędu. Jakby nikt niczego nie zgłaszał-to połowa błędów światła dziennego by nie ujrzała.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwiec 05, 2007, 01:01:49 »
Bardzo trafne spostrzeżenia
Jakby nikt niczego nie zgłaszał-to połowa błędów światła dziennego by nie ujrzała
Żeby było jasne, pisząc ten elaborat wyżej, nie czepiałem się zgłaszających błędy, zwracających uwagę na niedociągnięcia itp. a adresowałem go bardziej do wciąż narzekających, płaczących i niezadowolonych, którzy w każdym swoim poście piszą o swoim niezadowoleniu prawie krzycząc, a w innych wyciągają informacje od cierpliwie pracujących nad ulepszeniami, poprawkami ect. żeby sobie poprawić to i owo, kurczowo trzymając się tego (AM), co tak ich frustruje to celem wyjaśnienia :D

Dodatkowo celem całego wywodu było w jakiś sposób przekazanie uznania i wdzięczności właśnie dla tych, którzy siedzą tu od lat, dłubią szukając alternatywy ulepszenia, zgłaszają błędy, "betatestują", bywają cierpliwi i upierdliwi w stosunku do wydawcy AM, bo bez tego rzeczywiście marne losy :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 01:03:45 wysłana przez Shrek.pl »
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwiec 05, 2007, 09:09:14 »
To właśnie wierność i uznanie do AM trzyma nas jeszcze w tym dziale forum, a że sobie tu na to i owo narzekamy... no cóż, myślę że w ten sposób w wielu momentach zdopingowaliśmy autorów AM do twórczego działania. Czasem się zastanawiam jak wyglądała by dziś AM gdyby nie całkiem spora grupa uczestników tego forum.

Zgadzam się w 100 %