Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 31, 2007, 18:17:33 »
Przepraszamy za zaistniale opoznienia w odpowiedzi na maila.
Zainteresowanie nowa aktualizacja przerasta nasze najsmielsze oczekiwania.

Tak mi odpowiedzieli po 3 dniach od wysłania zgłoszenia ...
jeszcze jakieś pytania?  8)
Ale odpowiedź mimo wszystko dostałes. A ja pościłem meila 29 ego majao jedenastej i do tej pory nie ma odzewu.
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 31, 2007, 18:29:14 »
No tak, nie wiedziałem, że od przedwczoraj minął już tydzień  :P  ;D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #152 dnia: Maj 31, 2007, 18:31:50 »

Swoją drogą zastanawiające jest to zaskoczenie twórców Automapy dużym zainteresowaniem nową aktualizacją - czy Oni myśleli że większość nie dokona aktualizacji i pozostanie przy wersji... nazwijmy "lekko niedopracowanej"?

Czegoś tu nie rozumiem  :D

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 31, 2007, 20:06:34 »

Swoją drogą zastanawiające jest to zaskoczenie twórców Automapy dużym zainteresowaniem nową aktualizacją - czy Oni myśleli że większość nie dokona aktualizacji i pozostanie przy wersji... nazwijmy "lekko niedopracowanej"?

Czegoś tu nie rozumiem  :D
Potwierdzam. Poza tym co ma wspólnego odpisywanie na meile z pobieraniem aktualizacji z  ich strony. No chyba że cała firma ma tylko jeden komp i to jeszcze taki z procesorem 800 MHz i 128 ramu i zwyczajnie nie daje rady  ;D
Napisane: Maj 31, 2007, 19:44:05
No tak, nie wiedziałem, że od przedwczoraj minął już tydzień  :P  ;D
nocnyMarek przyznaj sie "robisz" w AM ? ;D
Dosłownie przed sekunda dostałem meila od AM z informacjami o które pytałem. Oj chyba ktos czyta nasz wypociny i chyba ktoś się zawstydził bo mam jakies dziwne wrażenie że ten meil o tej porze to tak jakby nie przypadek no ale oczywioście mogę się mylić choć wcale bym nie chciał.  :)
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 31, 2007, 20:16:06 »
A tak a propos, to sciaganie 1,3GB EU z szybkoscia 50KB/s tez jest lekko wk.....

« Odpowiedź #155 dnia: Maj 31, 2007, 22:34:45 »
Jak zainstalować AM Europa 4.0.1 i update 4.01.
Po zainstalowaniu AM Europa i próbie update system pokazuje, ze wszystko ma zainstalowane, co to oznacza!!

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 31, 2007, 22:37:43 »
Jak zainstalować AM Europa 4.0.1 i update 4.01.
Po zainstalowaniu AM Europa i próbie update system pokazuje, ze wszystko ma zainstalowane, co to oznacza!!

ale po co CI update do 4.01 skoro zainstalowałeś AM 4.01 EU. Update odpalasz jeśli masz poprzednią wersję
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwiec 01, 2007, 00:22:44 »
Sporo poprawili ale w moim iPAQu 5550 w dalszym ciagu klawisze glosnosci (z boku) zamiast jak dawniej w 3.x po prostu zmieniac glosnosc, zostaly jakos tajemniczo utozsamione z "klawiszami" gora/dol na kolku centralnym i zmieniaja zoom. Wyjatkowo denerwujace, jesli chce sie szybko przyciszyc lub poglosnic Hołka. :)
Michał

« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 01, 2007, 01:20:55 »
W wersji 3.9.x również głośność reguluje zoom.

W wersji 4.0.x głośność możesz regulować wprost z ekranu - klupnij paluchem w górną część ekranu - pilota - i masz dostęp do głośności.

« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:32:52 »
A u mnie w Markach, jak była Stuga zamiast Struga, tak dalej jest. Ciekawe, w której aktualizacji to poprawią.

*

Offline zOOr

• *
  • 72
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:50:29 »
Proszę o potwierdzenie bugów (wysłałem już do AM). Może to tylko u mnie? ;)
1. W opcji "Blokuj" nie działa "anuluj". Pomimo anulowania droga jest blokowana
2. nie działa usuwanie blokad z "Menu/zablokowane odcinki". Po restarcie AM odcinki nadal zablokowane. Odblokowanie z menu kontekstowego działa.
3. Po przesunięciu mapy wyłącza się nawiguj. Jednak po kilkudziesiięciu sek. nawigacja włącza się ponownie automatycznie. Jak dla mnie to bug. Przecież można tapnąć ikonkę "nawiguj"
4. Tu nie mam pewności czy bug czy nie. Kwestia gustu zapewne. Gdy mapa jest w trybie nawiguj, kliknięcie, przytrzymanie i przesunięcie powoduje wyłączenie opcji nawigacji. Jednak, gdy się tylko kliknie nadal się pojawia menu podręczne. W wyniku tego są 2 bardzo podobne menu: menu podręczne (z dodatkami; blokuj za manewrem itd)  i menu "Menu". Jak dla mnie menu podręczne może zniknąć i zostać połączone z menu "Menu".

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:58:41 »
2. nie działa usuwanie blokad z "Menu/zablokowane odcinki". Po restarcie AM odcinki nadal zablokowane. Odblokowanie z menu kontekstowego działa.
Problem wyjaśniony na poprzednich stronach, jak sobie z nim radzić ;)

axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline zOOr

• *
  • 72
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwiec 01, 2007, 10:10:37 »
Problem wyjaśniony na poprzednich stronach, jak sobie z nim radzić ;)
Faktycznie pkt 2. wyjaśniony. Przeoczyłem ale jak widać doszedłem do takich  samych wniosków ;D. Jak dla mnie to bug.
Ale pkt 1. nie był poruszany.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwiec 01, 2007, 10:25:09 »
1. Anuluj jest na stronie wyboru daty wygaśnięcia i anuluje tylko wprowadzone tam zmiany.
2. Być może jest to celowo rozróżnione
3. To żaden bug, tak ma być, moim zdaniem ten czas jest nawet zbyt długi, wolałbym max.10skund.
(Jak dla mnie komunikaty głosowe to bug. Przecież żona może mówić gdzie jechać ;D)
4. MZ nie powinno zniknąć, udostępnia szybciej przydatne opcje.

*

Offline zOOr

• *
  • 72
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwiec 01, 2007, 11:31:38 »
1. Anuluj jest na stronie wyboru daty wygaśnięcia i anuluje tylko wprowadzone tam zmiany.
A przecież wystarczy odklikać "podaj datę wygaśnięcia blokady" więc po co "anuluj"? Mi się ten przycisk kojarzy z anulowaniem blokady.
2. Być może jest to celowo rozróżnione
Ja nie widzę żadnego celu w takim działaniu. Może mnie oświecisz? Nawet manual nie rozróżnia usuwania trwałego i do restartu
3. To żaden bug, tak ma być, moim zdaniem ten czas jest nawet zbyt długi, wolałbym max.10skund.
(Jak dla mnie komunikaty głosowe to bug. Przecież żona może mówić gdzie jechać ;D).
A jak odjedziesz przeglądając okolicę na kilka km od obecnej pozycji coś cię zainteresuje a Am wróci do nawigacji to szlag trafia. Znów szukać trzeba. To jest uszczęśliwianie na siłę. 1 kliknięcie w ikonę która jest na ekranie od razu dostępna i juz nawiguje. Może opcja włączająca/regulująca takie zachowanie by się przydała?
4. MZ nie powinno zniknąć, udostępnia szybciej przydatne opcje.
Ni mówię o likwidacji, ale o przeniesieniu tych 3? dodatkowych akcji do "Menu". W "Menu podręcznym" są w 90% zdublowane pozycje z menu "Menu". Co do szybkości udostępniania, to przez "Menu" masz wolniej o 0,5 sek (żeby zlokalizować ikonę (prawy dolny róg) i w nią tapnąć).
Jednak co do łączenia menu się sprzeczał nie nie będę. Mam swoje zdanie w tej kwestii i się całkowicie z nim zgadzam. ;) Ciekawe jak inni?

Edit: Już zaczynają migrację chyba :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 12:06:03 wysłana przez AZyja »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 01, 2007, 14:13:18 »
1. Anuluj jest standardowym przyciskiem na ekranach ustawień, wykorzystali po prostu ten sam szablon,
mieli tworzyć następny? po co?
Teraz już wiesz jak to działa, więc moze pora zapomnieć o niewłaściwych skojarzeniach? :P
2. Proszę bardzo, np. blokujesz sobie na stałe ulicę, bo jest permanentnie zakorkowana, albo tragicznie dziurawa
więc wolisz ją omijać z definicji,  jednak od czasu do czasu potrzebujesz mimo wszystko przez nią przejechać.
A w manualu jeszcze wiele szczegółów i konkretów brakuje ...
3. Zawsze możesz ręcznie wyłączyć 'nawiguj' (z tego menu, którego nie chcesz)
wtedy (tak sądzę, nie sprawdzałem) śledzenie pozycji samo nie powróci.
4. Menu w AM jest ogólnie niepotrzebnie przeładowane i zagmatwane, na szczęście można je edytować
i ułożyć po swojemu, dlatego już od kilku miesięcy używam własnej wersji menu. Może wypróbujesz?

ps. ta 'dziura' była tam zawsze

*

Offline zOOr

• *
  • 72
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 01, 2007, 15:08:58 »
1. Anuluj jest standardowym przyciskiem na ekranach ustawień, wykorzystali po prostu ten sam szablon,
mieli tworzyć następny? po co?
Teraz już wiesz jak to działa, więc moze pora zapomnieć o niewłaściwych skojarzeniach? :P
Juz wiem, ale nadal nie mam możliwości anulowania , jak już jestem w blokadach.
Może jeszcze ktoś się wypowie, bo na razie jest 50/50  :)
2. Proszę bardzo, np. blokujesz sobie na stałe ulicę, bo jest permanentnie zakorkowana, albo tragicznie dziurawa
więc wolisz ją omijać z definicji,  jednak od czasu do czasu potrzebujesz mimo wszystko przez nią przejechać.
A w manualu jeszcze wiele szczegółów i konkretów brakuje ...
Tłumaczenie przyjęte i zaakceptowane. Jeszcze słówko w manualu i będę kontent :D
3. Zawsze możesz ręcznie wyłączyć 'nawiguj' (z tego menu, którego nie chcesz)
wtedy (tak sądzę, nie sprawdzałem) śledzenie pozycji samo nie powróci.
Już tak robię (nie wraca do nawigacji), ale wygodniej mieć taką funkcjonalność z automatu (dla mnie). Żeby wyłączyć nawiguj przez menu (pomijam możliwości klawiszy) trzeba menu podręczne/2/gps/nawiguj (gdy jest trasa)Żeby włączyć gps/nawiguj. A gdy nie ma automatu to jeden klik i nawigacja ponownie włączona. Chcesz policzyć kliknięcia w obu opcjach ;)
Nadal jestem za wprowadzeniem możliwości podjęcia decyzji przez usera w ustawieniach. Wtedy i wilk syty i .........programiści się nie nudzą :P
4. Menu w AM jest ogólnie niepotrzebnie przeładowane i zagmatwane, na szczęście można je edytować
i ułożyć po swojemu, dlatego już od kilku miesięcy używam własnej wersji menu. Może wypróbujesz?
ps. ta 'dziura' była tam zawsze
Na początek chciałem popracować na AM4 sauté. Wątek o zmianach śledzę i pewnie w jakiś weekend zacznę experymenty. I czekam na program wspomagający :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 01, 2007, 16:32:03 »
Cytat: AZyja
Już tak robię (nie wraca do nawigacji), ale wygodniej mieć taką funkcjonalność z automatu (dla mnie). Żeby wyłączyć nawiguj przez menu (pomijam możliwości klawiszy) trzeba menu podręczne/2/gps/nawiguj (gdy jest trasa)Żeby włączyć gps/nawiguj. A gdy nie ma automatu to jeden klik i nawigacja ponownie włączona. Chcesz policzyć kliknięcia w obu opcjach ;)

Dla mnie wygodniej gdy z automatu wraca do nawigacji, najczęściej przesuwam mapę tylko po to, żeby się rozejrzeć
po miejscach które 'wystają za ekran'. Czyli trzeba spisać protokół rozbieżności :)
Potem jakaś ankieta, zbieranie podpisów, ...  ;D
Liczę:
-z automatem: 0+0 :) (bo przesunięcie mapy automatycznie wyłącza i za chwilę samo się włącza)
-bez 2+2 (skąd ten jeden klik?)
(może być 1+1 o ile skorzystasz z jednej z zaproponowanych przeze mnie modyfikacji menu)

Na początek chciałem popracować na AM4 sauté.

Masochista  ;D ... i przez to nabywasz niewłaściwych skojarzeń  ;)

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 01, 2007, 16:34:59 »
Chyba wkrótce będzie wersja 4.02 , ponieważ dziś dostałem od supportu AutoMapy odpowiedź na zgłoszony przeze mnie błąd, cytuję:
"... Najblizsza aktualizacja bedzie juz obejmowala zgloszona przez Pana poprawke,
powinna ona nastapic w ciagu najblizszego miesiaca.

Z pozdrowieniami / Mit freundlichen Gruessen  / Salutations / Regards
AutoMapa (pr) "

Poczekamy , zobaczymy  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 01, 2007, 16:36:38 »
Hmmm, obecnie mamy czerwiec, to najbliższy jest ... lipiec?  ;D

*

Offline zOOr

• *
  • 72
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 01, 2007, 19:44:53 »

Dla mnie wygodniej gdy z automatu wraca do nawigacji, najczęściej przesuwam mapę tylko po to, żeby się rozejrzeć
po miejscach które 'wystają za ekran'. Czyli trzeba spisać protokół rozbieżności :)
Potem jakaś ankieta, zbieranie podpisów, ...  ;D
Myślę że na razie zakończymy nasze dyskusje i każdy ustawi sobie po swojemu
am.settings opcja
AutoTrackingTimeOutOnAfterMouseMovedTrackingOff=15000
Ustaw sobie 10000 i masz swoje. Ja sobie klepnę 999999 i będę szczęśliwy.
A twórcy AM zadecydują czy dać możliwość wyboru, bo zgłoszenie wysłałem i to jako bug'a :-P

Edit: Chyba się za bardzo pospieszyłem bo jednak nie działa :( . Ale szukam dalej
Edit2: No pewnie, że nie będzie działać jak na początku będzie ; Zapomniał się usunąć. Czyli opcja OK i działa
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 19:57:25 wysłana przez AZyja »

*

Offline Kociak

• 32
    • Rodowód rodziny Koteras, Pawelec, Grabarek
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:44:34 »
A tak a propos, to sciaganie 1,3GB EU z szybkoscia 50KB/s tez jest lekko wk.....

Zapuszczasz GetRight'a i po 6 godz. masz już ją na swoim kompie.

Problemy są dwa:

1. Serwer nie rozdaje informacji o wielkości pliku więc program nie obliczy jak długo będziesz ściągał.
2. W związku z powyższym nie masz możliwości segmentowania pliku (ściągania z 2 serwerów jednocześnie)
3. Serwery AM nie obsługują wznawiania, więc jeśli zerwie się transmisja to .... zaczynamy od początku.

Zgłosiłem to do AM, jedyna rozsądna sugestia z ich strony to odbiór nośnika DVD od dystrybutora.

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:53:38 »
Witam

Dzisiaj się przejechałem z Wisły ( hotel Gołębiewski ) do Piaseczna ( ul. Julianowska ) koło Warszawy z Automapą 4.01 w tle.
Trasa "optymalna" został wyznaczona poprawnie, co zresztą było do przwidzenia, w końcu to łatwizna. Co prawda można by dyskutować dleczego AM chciała mnie przepchnąć przez Skoczów, Żory, Mikołów, Katowice, zamiast przez Bilesko-Białą, Pszczynę, Tychy, wschodnią obwodnicą GOP, itd. - ale niech tam. Dodam też że trasa odwrotna jest wyznaczan nieco inaczej : Piaseczno, Częstochowa, Katowice, Tychy, Pszczyna, Czechowice-Dzidzice, Biesko-Biała, Ustroń, Wisła - czyli że zgoła inaczej, i w dużym fragmencie trasy.
Najlepsze jedna było to co wyrabiała AM na trasie. Po 30 km od Częstowowy co któreś z rzędu skrzyżowanie usilnie zalecała jazdę na wprost via ekaran i "trzymaj sie lewego pasa" via voice, przy czym nierzadko tyczyło sie skrzyżowań z drogami prawie gruntowymi. Natomiast rozwidlenia drogi ( Warszwa lub Łódź ) w okolicach Piotrkowa wogóle nie "zauważyła". W okolicach Radziejowic, przy kolejnym bezsensownym manewrze "na wprost" przeskalowała się do skali "manewrowej", odległość do nastęnęgo manewru ustawiła na N/A ????, i tak już zostało aż do samego Piaseczna - jednym słowem Kicha. Dodam tylko że wersji 3.9 takie wpadki z manewrem "na wprost" się nie zdarzały, w wersji 4.0 - raz czy dwa, a w 4.01 było tego chyba około 10-ciu. Czyżby kork w tył, przynajmniej w tym aspekcie ?
Jarecki

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:59:27 »
Głowy nie dam, ale mam wrażenie, że AM4 po ukazaniu się poprawki 4.0.1 nieznacznie zdrożała u części sprzedawców.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwiec 01, 2007, 21:20:27 »
 :P poprawka też kosztuje a co

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwiec 01, 2007, 21:40:26 »
:) Moja nie zdrożała. Zapłaciłem w lipcu 2006 za wznowienie licencji. Nawet potaniała :)

*

Offline DZIUBART65

• *
  • 62
    • Robert Dziuba- Galeria fotografii amatorskiej
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwiec 01, 2007, 22:53:22 »
Witajcie  :) :) :)
Aktualizowałem AM (plikiem aktualizacyjnym) i zdaje sie jest poprawa w nawigacji (nie dopatrzyłem sie na razie "BYKÓW" walących człowieka z nóg prosto na kolana :D :D :D :D.
Ponownie trzeba poprawiać czcionki w mapkach  sposobami "nocnegoMarka" ale chyba robie już to jak AUTOMAT  :D :D :D
ZOBACZYMY za PARE DNI "co to jest DOBREGO"  :D :D :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2007, 08:15:31 wysłana przez DZIUBART65 »
Kochaj KANGOO i LINUKSA no i PDA :)))))

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwiec 02, 2007, 00:00:31 »
Witam

Dzisiaj się przejechałem z Wisły ( hotel Gołębiewski ) do Piaseczna ( ul. Julianowska ) koło Warszawy z Automapą 4.01 w tle.

Byłeś na EMC Forum ?

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwiec 02, 2007, 20:46:07 »
Witam

Byłeś na EMC Forum ?

Tak
Jarecki

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwiec 02, 2007, 22:39:39 »
To może się nawet spotkaliśmy ;)
Mnie z kolegą do Łodzi też prowadziła 4.0.1. Jedyne zastrzeżenie miałem takie, że w tamtą stronę puściła nas za Siewierzem przez Katowice ale nie było z tym problemu bo był już późny wieczór i pustki na drogach. Natomiast wybór tej drogi z powrotem do Łodzi był jednak błędem (po południu z powodu remontu dróg duuuże korki w Katowicach) - za Tychami trzeba było jechać alternatywną drogą przez Sosnowiec/Dąbrowę Górniczą tak jak drogowskazy prowadziły.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 22:47:25 wysłana przez klosz007 »