Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 30, 2007, 11:18:51 »
Czy w Warszawie jest ulica Kochanowskiego Jana. ???
Oczywiście nie na mapie a wyszukiwarce adresów.
Może ktos oblatany w zgłaszaniu błędów zgłosiłby im ten babol.

A w czym problem?, wyszukiwarka znalazła mi nawet dwie (w Piaskach i Zielonej)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 30, 2007, 11:24:10 »
Witam
Mnie wkurza jedna rzecz, ktora wystapila w 4.0 jak i 4.0.1
Po uruchomieniu AM wyrzuca komunikat systemowy "IrDA Active - IrDA mutual exclusive". Wystepuje to tylko w AM4, nigdy nie pojawialo sie w 3.9.7 i  zadnej innej aplikacji. Klikam "OK" na komunikacie, znika, za chwile pojawia sie na nowo i tak kilka razy. Potem juz nie wystepuje. Wylaczenie PDA, minimalizacja AM nie wywoluja na nowo tego komunikatu. Dopiero zamkniecie AM i ponowne jej uruchomienie daje nowa serie komunikatow o Irdzie. Troche to irytujace. Irda oczywiscie wylaczona, nie korzystam z niej

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 30, 2007, 11:49:29 »
wyszukiwarka znalazła mi nawet dwie (w Piaskach i Zielonej)

Przepraszam,
ale słowo Pia.. i Zie... nic mi nie mówi, jeśli szukam znanej i dużej ulicy na Żoliborzu.

Dla mnie jest to jednak błąd programu lub coś innego świadczącego o słabej sprawności umysłowej autora tak zorganizowanego wyszukiwania.
Skoro w jakimś mieście jest jedna ulica o takiej nazwie, to po kiego wała pokazuje jeszcze jakieś Zie... i Pia.. które wyraźnie sugerują Piaseczno i Zielonkę.

AM3xx jakoś bezproblemowo znajduje ulicę Kochanowskiego Jana w Warszawie na Żoliborzu.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 30, 2007, 12:00:03 »
Zauważyłem że wyszukiwarka często dzieli ulicę na dwie części, jakoś po numeracjach i chyba nazwach lokalnych obszarów (nie wiem jak to nazwać).
 W AM 4 w okolicy miejsca zamieszkania zobaczyłem nazwy z którymi spotkałem się po raz pierwszy ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 30, 2007, 12:29:01 »
Przepraszam,
ale słowo Pia.. i Zie... nic mi nie mówi, jeśli szukam znanej i dużej ulicy na Żoliborzu.

Dla mnie jest to jednak błąd programu lub coś innego świadczącego o słabej sprawności umysłowej autora tak zorganizowanego wyszukiwania.
Skoro w jakimś mieście jest jedna ulica o takiej nazwie, to po kiego wała pokazuje jeszcze jakieś Zie... i Pia.. które wyraźnie sugerują Piaseczno i Zielonkę.

AM3xx jakoś bezproblemowo znajduje ulicę Kochanowskiego Jana w Warszawie na Żoliborzu.
Ja tam Warszawy nie znam, ale wynika, że Piaski to część Żoliborza i ulicę Kochanowskiego tam pokazuje prawidłowo. Dla mnie nazwa Żoliborz nie mówi wiele więcej niż Piaski, a jak zobaczę na podglądzie to już wiem wszystko. Chociaż rzeczywiście może powinien być Żoliborz  ???
Chociaż już teraz nie jestem pewien, że Piaski to część Żoliborza. Chyba jednak nie masz racji...

Tak, to na 100% Bielany!
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 13:06:40 wysłana przez akubit »

*

Offline ador1

• 36
  • Sprzęt: MIO A701, AM 4.0
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 30, 2007, 12:49:11 »
wyszukiwarka znalazła mi nawet dwie (w Piaskach i Zielonej)

Przepraszam,

Warszawa jako aglomeracja "wciągnęła" różne przyległe miejscowości wraz z nazwami ulic - nic na to nie poradzimy. Na papierowym planie też masz takie dwie ulice i musisz sobie wybrać.

*

Offline teperek

• 34
    • Teperek
  • Sprzęt: Było: Asus 636N SD 2GB, Jest: Samsung Omnia 8GB
« Odpowiedź #96 dnia: Maj 30, 2007, 12:53:15 »
A u mnie dla odmiany, po aktualizacji do 4.01 zaczęła się sama włączać AM.
Siedzę obok PDA słyszę dźwięk i patrzę mapa sie uruchomiła :)
A do PDA się nikt nie dotykał  :o

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #97 dnia: Maj 30, 2007, 12:56:12 »
A u mnie dla odmiany, po aktualizacji do 4.01 zaczęła się sama włączać AM.
Siedzę obok PDA słyszę dźwięk i patrzę mapa sie uruchomiła :)
A do PDA się nikt nie dotykał  :o
Pewnie masz katalog 2577  ::)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 30, 2007, 12:56:33 »
Powhatan, tym razem zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi.  :-[
AM3.9 po wybraniu Warszawy i Kochanowskiego pokazuje 20 (dwadzieścia) różnych ulic i żanej z opisem Żoliborz
Pia... i Zie... też mi nic nie mówi, ale też niczego wyraźnie nie sugeruje, poza tym, zawsze mogę przełączyć układ strony
na poziomy, żeby się dowiedzieć ... że masz złe skojarzenia  ;)
(to zapewne skutek używania 3.9, która na zapytanie o ulicę w Warszawie, wyświetla wszystkie możliwe ulice
z okolicznych miejscowości, od Piaseczna po Legionowo, czy od Milanówka przez Zielonkę po Radzymin)
Ta o którą Ci chodzi to chyba ta z opisem Bielany na 17-tej pozycji.
Zanim ją znajdę, to z AM4 będę już na miejscu ;-)
Gdzie tu błąd, albo ociężałość umysłowa? Przecież z tego właśnie przykładu wynika, że rezultat wyszukiwania w AM4 jest 10x lepszy :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 30, 2007, 13:02:10 »
Zauważyłem że wyszukiwarka często dzieli ulicę na dwie części, jakoś po numeracjach i chyba nazwach lokalnych obszarów (nie wiem jak to nazwać).
 W AM 4 w okolicy miejsca zamieszkania zobaczyłem nazwy z którymi spotkałem się po raz pierwszy ;)
Tak było już często w AM3.x. Trochę to upierdliwe, ale rozumiem, że bierze się stąd, iż w niektórych miastach ulice się powtarzają w różnych dzielnicach (patrz w tym wątku równoległy temat).
Coś jednak powinni tu zmienić, tylko co?  ???

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #100 dnia: Maj 30, 2007, 13:11:12 »
Powhatan, tym razem zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi.  :-[

Dobra odpuśćmy.
Może to faktycznie moje (i nietylko) przyzwyczajenie do 3xx
Dziś w ramach pracy na gwałt potrzebowaliśmy zlokalizować pewien adres przy Kochanowskiego. Nie tylko ja ale i wszystkie inne towarzyszące mi osoby (wszyscy jesteśmy z Warszawy) uznaliśmy, że Zie... to Zielonka, a Pia... to Piaseczno. Nikomu do łba nie przyszło, że słynna i znana w W-wie ulica Kochanowskiego to jakieś zasrane Piaski  ???.

Widzę, że poziomy ekran w AM4 to nie tylko wygoda przy nawigacji 3D ale i konieczność przy lokalizacji adresów. Chyba czas zmienić przyzwyczajenia.

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 30, 2007, 13:14:48 »
Witam,

Jakie potwierdzenie i gdzie szukać czy aktualizacja się powiodła na pocketa, nie ufając na komunikaty przy aktualizowaniu na kompie ?

Powody do tego pytania jest komunikat przy aktualizowaniu : " Aktualizacja nie powiodła się " mimo że zrobiłem dokładjnie jak ksiąszka pisze.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 30, 2007, 13:17:04 »
uznaliśmy, że Zie... to Zielonka, a Pia... to Piaseczno. Nikomu do łba nie przyszło, że słynna i znana w W-wie ulica Kochanowskiego to jakieś zasrane Piaski  ???.

Widzę, że poziomy ekran w AM4 to nie tylko wygoda przy nawigacji 3D ale i konieczność przy lokalizacji adresów. Chyba czas zmienić przyzwyczajenia.

Niekoniecznie! Jeżeli naciśniesz i przytrzymasz ulicę z listy, to czcionka się zmniejszy i widać całą nazwę - np Kochanowskiego Jana (Piaski)
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 13:18:45 wysłana przez akubit »

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 30, 2007, 13:30:21 »
A mi po reinstalacji (nadpiasaniu): opcja "zarzadzaj energia" przestala byc aktywna. Jakiez bylo moje zdziwinie jak co 3 min musialem tapac w ekran podczas jazdy.... Ktos zaobserwowal taki objaw u siebie? Jest kwadracik ale taki "jasniejszy" nie daje sie do zaznaczyc/odznaczyc?

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 30, 2007, 13:52:13 »
Jakie potwierdzenie i gdzie szukać czy aktualizacja się powiodła

Informacje o programie w menu.

@akubit
Dzięki za info o przytrzymaniu nazwy ulicy, bo jednak ekran poziomy mi nie odpowiada.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 30, 2007, 13:53:55 »
Cytat: akubit
Jeżeli naciśniesz i przytrzymasz ulicę z listy, to czcionka się zmniejszy i widać całą nazwę - np Kochanowskiego Jana (Piaski)
Jeszcze warto wiedzieć, że żeby program nie potraktował tego przytrzymania jako wyboru, przed puszczeniem palca/rysika
trzeba go nieco przesunąć.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 30, 2007, 14:01:51 »
pojeździłem dzisiaj trochę po Warszawie i zdziwiła mnie jedna rzecz, cały czas jadę po właściwej drodze, GPS nie zgubił trasy czyli niby wszystko ok, a tu komunikat "rozglądam się" i na nowo wyznacza trasę miał ktoś takie kwiatki?
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 30, 2007, 14:02:31 »
Jakie potwierdzenie i gdzie szukać czy aktualizacja się powiodła

Informacje o programie w menu.

@akubit
Dzięki za info o przytrzymaniu nazwy ulicy, bo jednak ekran poziomy mi nie odpowiada.

Dzięki z szybką odpowiedż.

Ale jakie info powinne byc tam wyświetlane ?

Ja mam :

wersja: 4.0.1 (339)
mapa: Polska 2007.1

Czy to jest wesrja aktualizowana ?

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 30, 2007, 14:06:52 »
[...]
[...]

Nie miałem błędów przy aktualizacji i mam to samo ;)

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 30, 2007, 14:09:56 »
pojeździłem dzisiaj trochę po Warszawie i zdziwiła mnie jedna rzecz, cały czas jadę po właściwej drodze, GPS nie zgubił trasy czyli niby wszystko ok, a tu komunikat "rozglądam się" i na nowo wyznacza trasę miał ktoś takie kwiatki?
Miałem taką sytuację w momencie, kiedy pozycja z GPSa nie była wystarczająco dokładna i "skakała" trochę po mapie (również np. podczas postoju na światłach). Tak się dzieje kiedy np. GPS zgubi sygnał z kilku satelit jednocześnie, a AM nie wyświetla jeszcze komunikatu o słabym sygnale GPS.
Tyle że po komunikacie "Rozglądam się" AM nie wyznaczyła mi nowej trasy, a kontynuowała nawigację po poprzedniej.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #110 dnia: Maj 30, 2007, 14:15:52 »
u mnie pojawił się pasek postępu jak przy wyznaczaniu i trwało to tyle samo więc raczej u mnie wyznaczała ja na nowo

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 30, 2007, 14:16:15 »
[...]
[...]

Nie miałem błędów przy aktualizacji i mam to samo ;)

RE,

Dzięki. już jestem uspokojony :)

Pozdrawiam

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 30, 2007, 14:45:20 »
A mi po reinstalacji (nadpiasaniu): opcja "zarzadzaj energia" przestala byc aktywna. Jakiez bylo moje zdziwinie jak co 3 min musialem tapac w ekran podczas jazdy.... Ktos zaobserwowal taki objaw u siebie? Jest kwadracik ale taki "jasniejszy" nie daje sie do zaznaczyc/odznaczyc?
No ja mam to samo (Loox 560) i nie mam pomyslu co zrobic aby to zmienic. A irytujace to na maxa  >:(
Moze ktos ma jakis pomysl? Dwa razy reinstalowalem i caly czas to samo.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 30, 2007, 14:57:46 »
niby wszystko ok, a tu komunikat "rozglądam się" ......

Wyłącz kamerkę w urządzeniu i po kłopocie.Nie widzi, nie rogląda się  ;D ;D ;D ;D
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 30, 2007, 15:02:03 »
niby wszystko ok, a tu komunikat "rozglądam się" ......

Wyłącz kamerkę w urządzeniu i po kłopocie.Nie widzi, nie rogląda się  ;D ;D ;D ;D

HAHA nawet nie wiedziałem że w aximie mam kamerkę ;)

widocznie producent AM rozwiązał to jakoś programowo i dlatego czasem szuka tej kamery (rozgląda się za nią) albo szuka fotoradarów

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 30, 2007, 15:19:39 »
Może zamiast aktualizować to odinstalować całość i zainstalować ponownie już tylko nową wersję.
Jest do pobrania.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 30, 2007, 15:20:59 »
A mi po reinstalacji  opcja "zarzadzaj energia" przestala byc aktywna.
No ja mam to samo (Loox 560)

Trochę mnie wystraszyłeś, ale u mnie jednak na szczęście ten problem nie występuje.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #117 dnia: Maj 30, 2007, 15:31:47 »
Może zamiast aktualizować to odinstalować całość i zainstalować ponownie już tylko nową wersję.
Jest do pobrania.

U mnie nie było różnicy.Czy update czy odrazu pełna poprawiona wersja, zawsze wyskakiwał błąd coś...Polska.basic - pod spodem w oknie : skip,skip all,cancel. Kilknąłem pomiń i dalsza instalacja przebiegała normalnie.

Aha , kilkanaście telefonów do AM i żaden nieodebrany. BRAVO SUPPORT (pomoc techniczna z prawdziwego zdarzenia  >:( )
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 15:34:36 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 30, 2007, 18:26:21 »
no to niezle :) - kto ma jeszcze problem z n560 i "zarzadzaniem energia" ??? - moze to problem tego modelu - swoja droga zglosielm to juz do suportu - zobaczymy co powiedza. Narazie wlaczylem opcje w PPC zeby nie wygaszal ekranu - ale to rozwiazanie tymczasowe, mam nadzieje  ::)

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #119 dnia: Maj 30, 2007, 19:09:37 »
Tak sobie czytam, ale nikt nie pisze o błędzie, który był już w 4.0.0 i nadal występuje w 4.0.1 i moim zdaniem jest katastrofalny. Wyznaczam trasę od punktu A do punktu B i jest ona OK. Ruszam w drogę i nadal wszystko jest OK dopóki z jakichś powodów (faktycznych lub wyimaginowanych) AM musi przekalkulować trasę. Na te kilka przypadków, które miałem była ona zawsze inna od tej oryginalnie skalkulowanej choć nie było po temu absolutnie żadnego powodu. Gdy potem na sucho kazałem liczyć od miejsca, w którym się pogubiła działała zawsze poprawnie. Odnoszę takie wrażenie jakby algorytm wyznaczający nową trasę coś chrzanił z najbliższym manewrem. Wydaje mi się, że te problemy nie pojawiają się przy zignorowaniu jakiegoś manewru i re-kalkulacji, lecz w sytuacji zjazdu w "szczere pole" (stacja benzynowa, większy parking, droga w przebudowie z objazdem po jakichś wertepach itp).

Czy zauważył ktoś podobne zachowanie?
Czy mógłby ktoś spróbować zasymulować taką sytuację celem weryfikacji?

Dla "lajkoników": dziś miałem taką sytuację przejeżdżając przez rozbebeszone Rondo Mogilskie. Jadąc od Wita Stwosza, na Rondzie się pogubiła, na Powstania Wrszawskiego miała już nową trasę, ale kazała przez Rondo Kotlarskie jechać prosto(!) choć trasa kończyła się na Rogozińskiego.