Aktualizacja 4.0.1

• 373 Odpowiedzi
  • 80243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Aktualizacja 4.0.1
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 29, 2007, 21:11:19 »
Czy u Was sterowanie dźwiękiem też tak kuleje?
Mam Mio A201 i jeśli działa na wbudowanym głośniczku to chyba jest OK, ale jeśli słucham przez gniazdo słuchawkowe to AM zamiast ściszać komunikaty, jeszcze bardziej je pogłaśnia.
Możecie sprawdzić na swoich PDA.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 29, 2007, 21:20:50 »
Kolejne moje uwagi w testach 4.0.1 na HP6915 są następujące:

- po aktualizacji pierwsze uruchomienie było dość szybkie (ok 20 sek.), natomiast nie widzieć czemu kolejne trwały już ok 80-160 sek. (soft reset nie pomaga)

- co jakiś czas pojawia się górny pasek statusu z Windows (pomaga jedynie wyłączenie i ponowne włączenie aplikacji)

- dwa razy pojawił się błąd mówiący o jakiś problemach z pamięcią, po czym po kliknięciu Ok wywalało mnie z aplikacji

Dodam że, żaden z tych problemów nie wystąpił ani razu przez kilka tygodni używania AM 4.0  >:(
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2007, 21:22:59 wysłana przez emisiu »

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 29, 2007, 21:29:53 »

- po aktualizacji pierwsze uruchomienie było dość szybkie (ok 20 sek.), natomiast nie widzieć czemu kolejne trwały już ok 80-160 sek. (soft reset nie pomaga)

- co jakiś czas pojawia się górny pasek statusu z Windows (pomaga jedynie wyłączenie i ponowne włączenie aplikacji)

- dwa razy pojawił się błąd mówiący o jakiś problemach z pamięcią, po czym po kliknięciu Ok wywalało mnie z aplikacji

Dodam że, żaden z tych problemów nie wystąpił ani razu przez kilka tygodni używania AM 4.0  >:(

- nie zauwazylem

- taki pasek gorny Windowsa Pocekata mialem zawsze w wersji 4.0.0 przy Demo trasy. W wersji 4.0.1 tego nie mam.

- za krotko testowalem - nie mialem problemow

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 29, 2007, 21:35:53 »
Witam, czy ja dobrze widzę aktualizacja do AM4 111 MB?. Tyle widnieje do ściągnięcia na stronie automapy, .... czy może zgłupłem do reszty. Pozdrówka

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #64 dnia: Maj 29, 2007, 21:38:56 »
- taki pasek gorny Windowsa Pocekata mialem zawsze w wersji 4.0.0 przy Demo trasy. W wersji 4.0.1 tego nie mam.

w 4.0 przy Demo wcale nie miałem tego paska - czyli odwrotnie jak Ty  ;)

a w 4.0.1 opcja Demo jest cały czas nieaktywna u mnie (nawet przy wyłączonym gps)  :-[

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 29, 2007, 21:43:39 »
sory już załapałem trza się ano zalogowac do automapy  :D

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
Odp: AM 4.0.1 - jest lepiej, ale... (Wasze testy, uwagi i opinie)
« Odpowiedź #66 dnia: Maj 29, 2007, 21:44:37 »
Też nie mam pojęcia co się jusze nie podoba, jedyne można ewentualnie zmienić, to pojechać przez Kozienice,
ze 3 km dalej, za to kawałek główniejszą drogą. Ale to zaledwie niuanse MZ nieuprawniające do tak ostrej opinii.
Jeśli ma pretensje o dziury w drogach, to raczej do samorządów i miejscowych drogowców, że nie potrafią utrzymać odpowiedniego dla danej kategorii drogi standardu, a nie do producenta programu,
że prowadzi po dziurach...

NocnyMarku ostatnia wersja "trójki" wyznaczala ta trase w ten sposob: Międzyrzec Podlaski -> Radzyń Podlaski -> Kock -> dęblin - > Kozienice -> Radom -> Kielce (szybka, 235 km) Jest to trasa taka sobie ze wzgledu za mnostwo zakretow i waskie drogi pomiedzy Deblinem a Radomiem, Am4 prowadzi inaczej w Opactwie za Dęblinem kieruje nas na jakas droge 5 kategorii biegnaca wzdłóż torów. Bałbym się tamtedy jechać pożądnym jeepem.

Najbardziej optymalna droga dla tej trasy jest trasa poprzez Międzyrzec Podlaski -> Radzyń Podlaski -> Kock -> Puławy -> Zwoleń -> Radom -> Kielce (245 km) Pomiędzy Puławami a Radomiem to praktycznie prosta droga, bez żadnych zakrętów. Rożnica czasowa w praktyce pomiędzy tymi dwoma trasami to jakaś godzina na korzyśc drogi przez puławy. Mimo, że to dalej o kilkanaścvie km.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 29, 2007, 21:45:36 »
Coś podobnego! U mnie jest akurat odwrotnie. Pierwsze uruchomienie - ok 25 sekund, następne dwa razy szybciej.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #68 dnia: Maj 29, 2007, 21:47:14 »
Pierwsze uruchomienie - ok 25 sekund, następne dwa razy szybciej.

Potwierdzam

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #69 dnia: Maj 29, 2007, 22:01:34 »
Miałem w czasie robienia update jakiś problem. Pod koniec instalacji - przerywała się z komunikatem "Nie można czytać pliku źródłowego" (albo coś bardzo podobnego). Kolejne kończyły się tak samo. W sumie jak oglądam program i mapę - wszystko jakby ok. Miał ktoś taki problem(ik)?

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #70 dnia: Maj 29, 2007, 22:04:48 »
Miałem w czasie robienia update jakiś problem. Pod koniec instalacji - przerywała się z komunikatem "Nie można czytać pliku źródłowego" (albo coś bardzo podobnego). Kolejne kończyły się tak samo. W sumie jak oglądam program i mapę - wszystko jakby ok. Miał ktoś taki problem(ik)?
Miałem to samo, ale wygląda na to, że jednak się updatowało. Zobaczę w trasie jak to chodzi.

*

Offline jgj

• 23
« Odpowiedź #71 dnia: Maj 29, 2007, 22:08:38 »
ja widzę dużą poprawę w wyznaczaniu tras  :)

pozwolę sobie zacytować fragment właśnie wysłanego zgłoszenia do AM:

"proszę wyznaczyć trasę z Opola(np. ulica Krapkowicka) do Krapkowic na Rynek 
nie wiedzieć czemu program z uporem godnym lepszej sprawy nakazuje zjechać z drogi 45 na drogę 415 - nikt tak nie jeździ - droga 415 jest wąska , kreta i prowadzi przez miejscowości. Wszyscy jada drogą 45 do ronda w Krapkowicach i dopiero tam skręcają do miasta. 

Poeksperymentowałem trochę i zauważyłem że nie wiedzieć czemu jeśli wyznaczę koniec trasy na ulicy Prudnickiej po lewej stronie skrzyżowania z ul. Kozielską to trasa wyznaczana jest dobrze tzn drogą 45 do ronda i dalej, ale jeśli koniec przeniosę na prawo od ulicy Kozielskiej to już program wyznacza trasę drogą 415. Przy odwróconej trasie jest podobnie z tym że start trzeba odsunąć minimalnie dalej w prawo od ul. Kozielskiej. "

Cos poprawili ale chyba nie do końca ... :|

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 29, 2007, 22:10:37 »
... Zobaczę w trasie jak to chodzi.
Sprawdziłem wszystkie blędy (w wyznaczaniu tras) jakie zauważyłem w poprzedniej wersji - żaden się nie powtórzył :)

*

Offline jgj

• 23
« Odpowiedź #73 dnia: Maj 29, 2007, 22:12:47 »

miałem, soft-reset i kilka instalacji po kawałku i wygląda że się update przeszedł ...

jgj

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #74 dnia: Maj 29, 2007, 22:34:23 »
a czy testował ktoś już w trasie? bo u mnie 4.0.0 nawet nie wyglądała tak źle (widocznie takie trasy wyznaczałem), ale gdy ruszyłęm z nią w drogę to się zaczęły prawdziwe jajątka...

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #75 dnia: Maj 29, 2007, 22:39:01 »
Sprawdziłem wszystkie błędy (w wyznaczaniu tras) jakie zauważyłem w poprzedniej wersji - żaden się nie powtórzył :)
Jeśli możesz to sprawdź to (Warszawa):

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #76 dnia: Maj 29, 2007, 22:50:47 »
Teraz wygląda tak:

Chyba lepiej?

Poprawka: przestawiłem kierunek trasy :( Odwrotnie nadal jest źle!
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2007, 23:05:48 wysłana przez AMi »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #77 dnia: Maj 29, 2007, 22:56:22 »
Sprawdziłem wszystkie błędy (w wyznaczaniu tras) jakie zauważyłem w poprzedniej wersji - żaden się nie powtórzył :)
Jeśli możesz to sprawdź to (Warszawa):

Zgadza się... jest ten problem i zauważyłem to juz w poprzedni weekend. Po próbach i analizie jestem niemal przekonany, że problem  wynika z błędu mapy.... trzeba to zgłosić!

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #78 dnia: Maj 29, 2007, 23:07:37 »
Zgłosiłem i na jeszcze jednym skrzyżowaniu Górczewska - Konarskiego (od centrum na wieś)

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #79 dnia: Maj 30, 2007, 01:13:33 »
Dla zainteresowanych:

Wszystkie informacje i pliki do pobrania na mojej stronie (adres w stopce)
są już zaktualizowane do wersji Auto Mapy 4.0.1

P.S. Nowe menu też jest poprawione.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Pułkownik

• *
  • 61
  • Sprzęt: AsusP750 AM3,4,5, iGo
« Odpowiedź #80 dnia: Maj 30, 2007, 08:44:38 »
Dzisiaj dopiero sprawdzałem nowe możliwości AM4... Jazda po moim mieście z tą aktualizacją AM to istna makabra, posyła mnie przez drobi osiedlowe, przy szybkim wyznaczaniu tras każe mi jechać "na około". Będę jeszcze testował, ale jak na razie to lipa :(

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #81 dnia: Maj 30, 2007, 08:49:17 »
Ja jestem bardzo zadowolony...
Problem z trasami jest taki, że każdy mieszkając tam gdzie mieszka ma swoje utarte ścieżki i trudno by maszyna znała nasze przyzwyczajenie.... GPS ma doprowadzić do celu po względnie logicznej trasie.... Ja mieszkając w Warszawie jak narazie stwierdzam, że w warunkach tak dużego miasta jest całkiem nie zle.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #82 dnia: Maj 30, 2007, 09:01:46 »
Zgłosiłem i na jeszcze jednym skrzyżowaniu Górczewska - Konarskiego (od centrum na wieś)

Jako mieszkaniec tej okolicy (ul. Zaborowska) mogę Wam podpowiedzieć,
że z powodu pewnych robót drogowych faktycznie w zeszłym roku
tak trzeba było jeździć przez obydwa skrzyżowania,
ale może raptem przez 5 dni.   ;D

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #83 dnia: Maj 30, 2007, 09:08:13 »
Wyznaczyłem sobie wczoraj wieczorkiem ok. 30 tras do miejscowości do których jeżdżę częściej lub rzadziej, ale jeżdżę. Wszystkie zaczynające się w Łodzi a kończące gdzieś w Polsce. Wyznaczanie robiłem zarówno w AM3 jak i najnowszej AM4. Wyznaczałem każdą trasę dwa razy (jako najszybszą i jako najkrótszą). Na mojej liście znalazły sie trasy do duuuużych miast i do pipidówków.

Generalnie tylko 3 trasy z AM4 mogę uznać za lepiej wyznaczone niż w AM3. Am4 ma skłonność do większego korzystania z dróg krajowych w stosunku do dróg powiatowych niż AM3. Czwórka lubi też jak gdyby "dołożyć od siebie" dodatkowe kilometry na dłuższych trasach w ich końcowej części. Jeśli trasę dzieliłem na dwie części gdzieś w okolicach ich połowy to trasa złożona z takich połówek była bardziej optymalna niż wyznaczana całościowo.

Ewidentnie widać że AM4 ma nowe algorytmy wyznaczania tras, jak na razie z moich obserwacji wynika że nie są tak dobre jak w AM3.

*

Offline zOOr

• *
  • 72
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #84 dnia: Maj 30, 2007, 10:39:49 »
Widać, że blokada odcinka ma niższy priorytet niż jednokierunkowość i słusznie,
ale fakt, jakiś komunikat czy ostrzeżenie by się przydało.

Odpowiedź z supportu dostałem

Jest to normalne dzialanie AutoMapy opisane w dokumentacji.
Ale faktycznie - jakis komunikat powinien sie pojawic. Postaramy sie to wprowadzic w jednej z najblizszych wersji AutoMapy.

« Odpowiedź #85 dnia: Maj 30, 2007, 10:54:10 »
W moim przypadku trasy krótkie zgadzają się mniej-więcej z tym jak zwykłem jeździć po mieście (Wrocław), a szybkie poza miastem.
Najciekawsze jest to, że trasa krótka Wrocław-Wałbrzych, gdzie jeżdżę regularnie, w życiu nie przyszłaby mi do głowy, ale faktycznie wygląda na najkrótszą.

Generalnie widzę wielki postęp.

No i bardzo mnie ucieszyło, że można programowi kazać znaleźć objazd zamiast zmuszać kierowcę do zawracania.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #86 dnia: Maj 30, 2007, 10:55:12 »
Czy w Warszawie jest ulica Kochanowskiego Jana. ???
Oczywiście nie na mapie a wyszukiwarce adresów.

Może ktos oblatany w zgłaszaniu błędów zgłosiłby im ten babol.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #87 dnia: Maj 30, 2007, 11:03:55 »
Mam problem z usunięciem blokad ustawionych przez siebie bez daty wygaśnięcia jak je skasuje to niby ok, ale jak ponownie odpalę AM to pojawiają się na nowo też tak macie?
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #88 dnia: Maj 30, 2007, 11:12:43 »
Tak się dzieje, przy usuwaniu poleceniem 'skasuj' z menu 'zablokowane odcinki'
'Odblokuj odcinek' z menu podręcznego usuwa blokadę trwale.
Nie wiem czy to bug, czy ktoś wymyślił, że tak ma być.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #89 dnia: Maj 30, 2007, 11:15:07 »
miałem dokładnie to samo ale tylko raz ,za drugim (i za trzecim też ;D ) razem poszło bez problemów.
ciekawiej mam  w 3.9.7, tu wywala błąd (za każdym razem) że nie może zainstalować wtyczki today po czym wszystko jest OK
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)