[wydzielony] OT z wątku Automapa a otwarcie odcinka A1 ...

• 95 Odpowiedzi
  • 21746 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: [wydzielony] OT z wątku Automapa a otwarcie odcinka A1 ...
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 18, 2011, 14:38:01 »
U mnie na tej ścieżce jest raport błędu: \SDMMC\AutoMapa EU\Maps\Polska\Errors\2011-10-18

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 18, 2011, 14:42:38 »
A jak instalujesz nowe mapy?
ściągam nowy program
archiwizuję plik .fav
format karty pamięci
instalacja programu
wrzucenie pliku .fav
wyłączenie POI
.. koniec
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 18, 2011, 16:14:04 »
ściągam nowy program
archiwizuję plik .fav
format karty pamięci
instalacja programu
wrzucenie pliku .fav
wyłączenie POI
.. koniec

Powyzsze lacznie z informacja o miejscu zapisu raportow powinna wystarczyc na wyciagniecie raportu o bledzie.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 18, 2011, 19:19:10 »
...no to trzymam za słowo

@Sygma, nie napisałeś czy ustawiłeś 'Twoje Menu' więc zgodnie z umową:
Menu - Ustawienia - Ogólne - Przyciski - 100 pozycja Raportuj błąd (klick) - Twoje Menu 2 (druga strona, zastąpi 'Tryb nocny') i OK.
Możesz wybrać dowolny którego nie używasz od 1-6. Jeżeli wybierzesz 7 lub więcej, będą potrzebne trzy kliknięcia do raportu błędu.
Gdzie jest zapisany 'zrzut', napisali już Koledzy wyżej.

Teraz 'Demo' lub w trasę i czekamy na zrzuty.
Poniżej przykład przed i po:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 18, 2011, 20:16:09 »
@Sygma, nie napisałeś czy ustawiłeś 'Twoje Menu' więc zgodnie z umową:
nie, nie mam tego ustawionego.
mam praktycznie seryjne ustawienia, bez żadnego tjuningowania czy zmieniania

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 18, 2011, 20:34:25 »
To nie jest, żaden tuning tylko jedna z wielu (wg mnie bardzo pożytecznych) funkcji w AM. Nie pamiętam czy była już w 3, ale od 4 istnieje na pewno.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 18, 2011, 20:39:22 »
zapewne jest pożyteczna
ale naprawdę nie mam czasu ani nawet chęci na takie zabawy.
wgrywam program i liczę, że na standardowych ustawieniach będzie działać właściwie.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 18, 2011, 20:48:46 »
Jeszcze raz pozwolę sobie Ciebie zacytować:
.......Stwierdzam fakt, że np. program AM 6.9 na danym odcinku pokazuje strzałki nawigacyjne w innym kierunku niż biegnie droga zarówno na wyświetlanej mapie jak i przed maską samochodu.

Jadąc pierwszą trasę z wersją 6.9 rzuciło mi się w oczy kilka takich sytuacji.. ale niestety nie mam możliwości zrobienia screenów.

Możliwości masz, czekam na fakty.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 19, 2011, 08:27:10 »

[/quote]
Nie żartuj, to tylko dwa puknięcia w ekran
super
to proszę o szybką instrukcję jak mam puknąć 2x w ekran..
urządzenie to NavRoad 460

:ok:

Chociaż Twoja AM jest tak 'dziadowska', że "Twoje Menu" i "Raportuj błąd" pewnie też nie działają.
a jak to ma niby raportować ?
opisz jak możesz, bo widzę, że wiesz więcej niż ja na ten temat  :)
zapewne jest pożyteczna
ale naprawdę nie mam czasu ani nawet chęci na takie zabawy.
wgrywam program i liczę, że na standardowych ustawieniach będzie działać właściwie.

No i po takich postach dla mnie wszystko jest jasne.
Ja tylko potwierdziłem swoją opinie na temat fachowości wypowiedzi tego forumowicza a co by się i tak nie stało to wina Aquartu.
A największy błąd Aquartu to taki że instrukcji nie dodaje w postaci audiobooka.
Jeżeli użytkownicy używają programu przy standardowych ustawianiach to niech się później nie dziwią że program prowadzi ich po drogach najniższej kategorii, ale to za pewne jeżdżąc z programem więcej niż inni użytkownicy wiadomo gdzie zmienić takie ustawienie, no chyba że się nie ma czasu 
No tak ale to znowu Wina Aquartu

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 19, 2011, 08:56:49 »
a po co mi, zwykłemu użytkownikowi  raportowanie błędów ?
Od tego są beta-testerzy czy inne osoby które mają z tego jakieś dodatkowe profity.

Ja kupuje program i aktualizacje po normalnych cenach i oczekuję jakiegoś minimum przyzwoitego i w miarę bezbłędnego działania. Urządzenie leży w samochodzie bo tam jest jego miejsce.
To samo dotyczy ustawień. Skoro AQ menu swojego programu opracował w ten sposób, to oznacza, że takie są najbardziej właściwe i optymalne dla ich programu (Twoje zdanie i Twoje upodobania są dla mnie mało istotne).
Dla mnie ikona przełączenia trybów dzień/noc jest ważniejsza niż jakieś tam raportowanie błędów... które mi osobiści nie jest do niczego potrzebne. Potem mam jeszcze siedzieć z urządzeniem, zgrywać pliki i wysyłać je do producenta ? Chłopie.. mam lepsze pomysły na spędzenie wolnego czasu, poważnie

Jeżeli jakaś mała grupka fascynatów lubiących sobie zmieniać ustawienia i opisujących swoje doznania z tym związane ma inne na ten temat zdanie... to oczywiście to zdanie szanuję ale jest mi ono co najmniej obojętne.
Szanuję zdanie i uwagi osób które z tym programem robią dużo kilometrów, po drogach które nie są im znane i widzą w praktyce jego niedociągnięcia. Na opiniach takich osób powinna być budowana logika programu.

Czy jasno to napisałem ?
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 09:07:55 wysłana przez Sygma »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 19, 2011, 09:34:57 »
Jeżeli użytkownicy używają programu przy standardowych ustawianiach to niech się później nie dziwią że program prowadzi ich po drogach najniższej kategorii

Program powinien wyznaczać prawidłowo trasę na domyślnych ustawieniach, tak aby przeciętny Kowalski nie musiał jeździć przez łąki i pola i grzebać w zaawansowanych ustawieniach programu.

A co do kontaktów z supportem - ile można czytać standardową formułkę "Przekazano do odpowiedniego działu" bez żadnego dalszego ciągu?
No i miplo.pl - kontakt z moderatorami poszczególnych kategorii - zerowy. Niektórzy się nawet wstydzą swojej pracy i występują pod jakże dużo mówiącym nickiem "Ukryty". I nawet nie wiem do kogo mam kierować dalszy ciąg korespondencji, bo dialog został brutalnie przerwany przez takowego moderatora, bez możliwości wyjaśnienia swojej racji. Moderator ma zawsze rację, a jak nie ma, to patrz punkt pierwszy? Te czasy chyba już minęły.
Szczegóły po południu, bo teraz nie mam czasu.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 19, 2011, 11:29:10 »
Cytat: Sygma
Marek, bez urazy...
ale takim pisaniem nie naprawisz programu.
Rozumiem układ "biznes is biznes" ale trzeba też mieć trochę chłodnego rozsądku i nie zachowywać się jak szalikowiec... bo jest to śmieszne.

Przecież to Ty zachowujesz się jak szalikowiec, spójrz chłopie w lustro!
Jak mi się coś nie podoba, czegoś oczekuję, czy jak znajduję błąd
w mapach/programie to zgłaszam to do supportu.
I błędy poprawiają, uwagi uwzględniają albo i nie.
A Ty? Ty robisz tylko zadymę ... czysty szalikowiec,
(dowodem są Twoje słowa poniżej)
naprawdę myślisz, że tak cokolwiek poprawisz w programie?  :ohreally:

...
Potem mam jeszcze siedzieć z urządzeniem, zgrywać pliki i wysyłać je do producenta ?
Chłopie.. mam lepsze pomysły na spędzenie wolnego czasu, poważnie
...
Czy jasno to napisałem ?
Bardzo jasno, ostatnio sporo wolisz spędzać go tu na forum, krytykując co popadnie.
Żeby to jeszcze była rzeczowa krytyka, a nie pospolite krytykanctwo.
Znamienne jest też to, że jak jesteś proszony o konkrety, to udajesz ćwiercinteligenta,
któremu trzeba wszystko palcem pokazać i pisać wielkimi literami.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 19, 2011, 11:33:55 »
Od tego są beta-testerzy czy inne osoby które mają z tego jakieś dodatkowe profity.

W AM betatesterzy chyba nie maja dodatkowych profitow (wymiernych) z testow.

Raportowanie bledow jest jak najbardziej przydatne nawet dla zwyklego uzytkownika, czy to bledow mapy, czy programu.

Raportowanie bledow wystepuje wszedzie, gdzie mamy do czynienia z powaznym softwarem, nie wazne czy jest to Microsoft
Windows, czy sterownik w samochodzie.

Bledy map sie zdarzaja i nie dotycza tylko przebiegu drog, ich kategorii, kierunku ale tez infrastruktury zakopanej pod ziemia. Nie slyszales o przypadkach, kiedy po wkopaniu lopaty na dzialce znajdowano rure gazowa, ktora nie powinna sie tam znajdowac?

Znajdujesz blad -> raportujesz go -> w nastepnym wydaniu mapy on juz nie wystepuje. Tak to dzialalo do tej pory.
Pracownicy dostarczyciela map nie sa w stanie przejechac kazdego metra polskich i europejskich drog.

To juz tak pozostajac w OT.

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 19, 2011, 11:34:55 »
Program powinien wyznaczać prawidłowo trasę na domyślnych ustawieniach, tak aby przeciętny Kowalski nie musiał jeździć przez łąki i pola i grzebać w zaawansowanych ustawieniach programu.
Z tego co pamiętam, to domyślnie AM omija "gruntowe polne", więc nie prowadzi przez łąki i pola - bez konieczności grzebania.

Czy trasa prowadząca do zadanego celu, wyznaczona po drogach "gruntowych utrzymanych" nie jest poprawna? Skąd program ma wiedzieć, że np. masz niskie zawieszenie i chcesz jeździć tylko po asfalcie? Skąd ma wiedzieć, że nie lubisz zawracać i wolisz nadłożyć 5km, żeby go uniknąć? Nie jesteśmy tacy sami i po to jest  menu "Ustawienia", żeby można było dopasować do własnych preferencji.

A co do kontaktów z supportem - ile można czytać standardową formułkę "Przekazano do odpowiedniego działu" bez żadnego dalszego ciągu?
Na większość zgłoszeń dostaję odpowiedź, albo z wyjaśnieniem problemu, albo z prośbą o przeprowadzenie testu/zmiany w programie. Jedynie przy zgłaszaniu błędów w mapach dostaję tylko standardową formułkę, ale jeśli błąd jest dobrze opisany to o czym deliberować?

No i miplo.pl - kontakt z moderatorami poszczególnych kategorii - zerowy. Niektórzy się nawet wstydzą swojej pracy i występują pod jakże dużo mówiącym nickiem "Ukryty".
Wydawało mi się, że w miplo chodzi o dodawanie/edycję POI, a  zdaniem moderatorów jest jak najszybsze poprawianie i aktywowanie tych punktów. Co za różnica dla użytkownika, czy moderator ma profil prywatny, czy nie? Moderatorzy w większości nie mają czasu, ani ochoty na dyskusje i kłótnie z użytkownikami - dlatego używają profili prywatnych (a nie dlatego, że wstydzą się swojej pracy).

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 19, 2011, 11:37:32 »
a kto powiedział, że chcę coś poprawić ? od tego są osoby które testują, które mają za to jakieś gratyfikacje lub które mają z tego satysfakcje.
ja nie należę do żadnej grupy

jest temat na forum w którym wyraża się swoje opinie... robię to ja i robią to inni
jeżeli moje opinie nie są zgodne "z linią przewodnią" i burzą pieczołowicie chronione dobre imię marki która jak w reklamie "szybka jak nigdy, dokładna jak zawsze" to napisz mi to na PW, że psuje biznes..
.. a dam sobie spokój

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 19, 2011, 11:55:57 »
[...]jeżeli moje opinie nie są zgodne "z linią przewodnią" [...] to napisz mi to na PW, że psuje biznes..
.. a dam sobie spokój
Trzymam Cię za słowo - napisałem do Ciebie PW, teraz Ty daj sobie spokój z pisaniem  :P

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 19, 2011, 11:58:51 »
Z tego co pamiętam, to domyślnie AM omija "gruntowe polne", więc nie prowadzi przez łąki i pola - bez konieczności grzebania.

To uzgodnijcie zeznania, bo jeden twierdzi że na domyślnmych prowadzi przez drogi o niskich kategoriach, a drugi że je omija.

Cytat: tomasznet
Na większość zgłoszeń dostaję odpowiedź, albo z wyjaśnieniem problemu, albo z prośbą o przeprowadzenie testu/zmiany w programie. Jedynie przy zgłaszaniu błędów w mapach dostaję tylko standardową formułkę, ale jeśli błąd jest dobrze opisany to o czym deliberować?

Raz, tak, dokładnie jeden raz zostałem poproszony o zmianę ustawień w programie itp. pierdoły. Nic to nie pomogło, a z korespondencji z supportem wywnioskowałem że winny jestem ja, moje certyfikowane przez AM urządzenie, sieć komórkowa z której korzystam ale nie program.

Wydawało mi się, że w miplo chodzi o dodawanie/edycję POI, a  zdaniem moderatorów jest jak najszybsze poprawianie i aktywowanie tych punktów.

Z tym bywa różnie. Niektóre punkty są aktywowane po bardzo długim czasie, niektóre, też po długim oczekiwaniu, wyrzucane do śmietnika bez podania przyczyny.

Co za różnica dla użytkownika, czy moderator ma profil prywatny, czy nie? Moderatorzy w większości nie mają czasu, ani ochoty na dyskusje i kłótnie z użytkownikami - dlatego używają profili prywatnych (a nie dlatego, że wstydzą się swojej pracy).

Bo jakoś nie lubię korespondować z anonimem. O ile można to nazwać korespondencją.
I jeszcze jedno - jak nie mam na coś czasu to się tego nie podejmuję. A jak już się czegoś podejmę, to staram się wykonać to jak najlepiej.

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 19, 2011, 12:05:52 »
a kto powiedział, że chcę coś poprawić ? od tego są osoby które testują, które mają za to jakieś gratyfikacje lub które mają z tego satysfakcje.
ja nie należę do żadnej grupy

Nie chcesz zglaszac znalezionych bledow, nie zglaszaj.
Ale jak masz ochote wylac swoje zale na forum, to przynajmniej napisz gdzie przez blad mapy wjechales w pole, staw lub mur, wtedy osoby, ktore maja z tego satysfakcje zglosza to do Aq, i blad tak czy inaczej zostanie naprawiony.

Ja ze zglaszanych bledow nie mam nic, jednak jakos prosciej mi napisac 1 maila do supportu z informacja gdzie jest blad, niz pisac o tym 20 postow na forum.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 19, 2011, 12:52:41 »
jest temat na forum w którym wyraża się swoje opinie... robię to ja i robią to inni
jeżeli moje opinie nie są zgodne "z linią przewodnią" i burzą pieczołowicie chronione dobre imię marki która jak w reklamie "szybka jak nigdy, dokładna jak zawsze" to napisz mi to na PW, że psuje biznes..
.. a dam sobie spokój
Ależ pisz, krytykuj i wyrażaj opinie, tylko nie ględź bez sensu, bo jak się gajowemu znudzi wycinać Twoje niepotrzebne wtręty, to w końcu wylądujesz na moderowanym
i każdy Twój post będzie czekał na zatwierdzenie kogoś z góry.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 19, 2011, 13:01:34 »
To uzgodnijcie zeznania, bo jeden twierdzi że na domyślnmych prowadzi przez drogi o niskich kategoriach, a drugi że je omija.
Czy gruntowe utrzymane są drogami niskiej kategorii? Wg mnie tak, więc AM na domyślnych prowadzi drogami niskich kategorii, ale nie przez łąki i pola. I morette i ja napisaliśmy prawdę.

Raz, tak, dokładnie jeden raz zostałem poproszony o zmianę ustawień w programie itp. pierdoły. Nic to nie pomogło, a z korespondencji z supportem wywnioskowałem że winny jestem ja, moje certyfikowane przez AM urządzenie, sieć komórkowa z której korzystam ale nie program.
U siebie zauważyłem, że po HR i formacie karty AM działa bez większych problemów. Myślę, że część winy może leżeć nie w AM tylko w Windowsie Mobile i jego stopniu zamulenia przez inne pogramy.

Z tym bywa różnie. Niektóre punkty są aktywowane po bardzo długim czasie, niektóre, też po długim oczekiwaniu, wyrzucane do śmietnika bez podania przyczyny.
Piszę za siebie, większość POI aktywuję w ciągu kilku godzin, czasem w ciągu 12h, bardzo rzadko w 24h. Do śmietnika trafiają śmieci, niezgodne z założeniami kategorii i duble.  Usunięcie staram się poprzedzić notatką.

Bo jakoś nie lubię korespondować z anonimem. O ile można to nazwać korespondencją.
To nie jest korespondencja tylko notatka do punktu. Najczęściej z prośbą o uzupełnienie/poprawienie danych lub uściślenie informacji. 

I jeszcze jedno - jak nie mam na coś czasu to się tego nie podejmuję. A jak już się czegoś podejmę, to staram się wykonać to jak najlepiej.
Ja też, dlatego staram się jak najszybciej aktywować POI, a nie wdawać w dyskusję z użytkownikami, którym przeszkadza mój ukryty profil.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 19, 2011, 13:04:38 »
Jeszcze raz pozwolę sobie Ciebie zacytować:
.......Stwierdzam fakt, że np. program AM 6.9 na danym odcinku pokazuje strzałki nawigacyjne w innym kierunku niż biegnie droga zarówno na wyświetlanej mapie jak i przed maską samochodu.

Jadąc pierwszą trasę z wersją 6.9 rzuciło mi się w oczy kilka takich sytuacji.. ale niestety nie mam możliwości zrobienia screenów.

Możliwości masz, czekam na fakty.

no to proszę: fakt (wprawdzie nie mój ale jest)
jakiś komentarz z uzasadnieniem ?

miejscowość: Lublin
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 13:08:21 wysłana przez Sygma »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 19, 2011, 13:09:03 »
Sygma napisał: wgrywam program i liczę, że na standardowych ustawieniach będzie działać właściwie.
Teraz rozumiem Twoje rozgoryczenie, grzebanie w skórkach i plikach konfiguracyjnych może być dla większości nie zrozumiałe i zbędne, ale niechęć do ustawień w "Menu" wyjaśnia Twoje problemy.
Miałem podobny przypadek po zakupie telewizora LCD, podłączyłem do gniazdka kabel i przez tydzień oglądałem czarny migający ekran, po wezwaniu serwisu SONY okazało się że kanały należało najpierw przeskanować, dlaczego te głupy w fabryce nie zrobili tego za mnie, ja nie mam czasu na takie duperele.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 19, 2011, 13:31:28 »
ycbo, ale mi AM działa... w przeciwieństwie do Twojego telewizora, który nie działał.
.. a, że nie mam jakiś dodatkowych ukrytych funkcji (kosztem innych funkcji) w żadnym stopniu nie przeszkadza mi w normalny użytkowaniu.

Po prostu nie mogę zrobić screena, który w normalnym użytkowaniu dla przysłowiowego "Kowalskiego" nie jest do niczego potrzebny.
Jeżeli ktoś lubi sobie grzebać w programie i jest możliwość takiego ustawienia.. to czemu nie.

To trochę jak z tuningowaniem samochodów.
Jednym to nie jest potrzebne i tego nie robią... bo i po co.. a inni robią to prawie na dzień dobry.
Czy w takim wypadku miał byś pretensję do kogoś, że nie ma wzmocnionego silnika ?

Ja podnoszę moc w moich samochodach. Jeżeli Ty tego nie robisz to mam mieć o to do Ciebie jakieś pretensje ?

Kupując określony samochód liczysz na to, że będzie jeździł z tym co wcześniej czytałeś.. a nie, że po wyjechaniu z salonu musisz jechać do mechanika, by go naprawiać aby mógł jeździć.
Tak ?

« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 13:34:52 wysłana przez Sygma »

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 19, 2011, 13:40:41 »
Ależ ja nie mam pretensji, ja rozumiem dlaczego Tobie program nie działa prawidłowo, lub działa (bo tego już nie wiem raz piszesz tak a innym razem inaczej).
Ja nie poprawiam, nie wymieniam skórek, nie upiększam, ale podstawowe zmiany w menu które do tego służy muszę zrobić bo skąd producent ma wiedzieć jakie drogi preferuję i co chcę aby mi się wyświetlało na ekranie.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 19, 2011, 13:46:50 »
Owszem podstawowe zmiany które są potrzebne w czasie nawigowania czy ustalania trasy tak. To robi każdy.

W przypadku zrobienia ikony 'robienia screenów' jak dobrze zauważyłem (popraw jeśli się mylę) trzeba zrezygnować z jakiejś funkcji która jest standardowo ustawiona.
Na załączonych screenach widać, że właściciel zrezygnował ze skrótu przełączenia trybów dzień/noc. Mi akurat jest to potrzebne, podobnie jak inne funkcje.

Z uwagi na to rezygnuję ze zmiany tych skrótów na rzecz robienia screenów... bo ich używam częściej.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 19, 2011, 14:15:22 »
Ja nie namawiam do robienia zrzutów ekranu, sam tego też nie robię.
W tym konkretnym przypadku rezygnacja z przełączania trybu dzień/noc jest dla mnie zbędna bo program o właściwej porze robi to automatycznie, ręczna zmiana na noc w dzień i odwrotnie jest dla mnie nieuzasadniona.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 19, 2011, 14:34:53 »
W tym konkretnym przypadku rezygnacja z przełączania trybu dzień/noc jest dla mnie zbędna bo program o właściwej porze robi to automatycznie, ręczna zmiana na noc w dzień i odwrotnie jest dla mnie nieuzasadniona.
w zasadzie tak to powinno działać..
ale często system który ma zaprogramowane godziny i nie uwzględnia warunków atmosferycznych na drodze lub naszego zmęczenia... robi taka zmianę inaczej niż byśmy to sobie życzyli i nawigacja albo razi nas po oczach albo jest za mało widoczna

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 19, 2011, 15:41:56 »
.....Na załączonych screenach widać, że właściciel zrezygnował ze skrótu przełączenia trybów dzień/noc. Mi akurat jest to potrzebne, podobnie jak inne funkcje......
Z uwagi na to rezygnuję ze zmiany tych skrótów na rzecz robienia screenów... bo ich używam częściej.
Możesz wybrać dowolny którego nie używasz od 1-6. Jeżeli wybierzesz 7 lub więcej, będą potrzebne trzy kliknięcia do raportu błędu.
Poniżej przykład przed i po:

@Sygma z czytaniem też masz problemy ? Właściciel akurat używa '9'. :P
Wracając do tematu w 'Twoim menu' standardowo przypisane jest 6 przycisków, następne są puste.

Edit:
.....no to proszę: fakt (wprawdzie nie mój ale jest)
jakiś komentarz z uzasadnieniem ?

miejscowość: Lublin

Nie dość, że masz problemy z czytaniem to jeszcze ze wzrokiem. Mój komentarz do tego przypadku jest nad Twoim postem.
Czekam na Twoje 'kilka sytuacji z pierwszej trasy'. Nie podpieraj się innymi, że są takie przypadki to ja doskonale wiem.

« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 21:13:41 wysłana przez JD-MM »

« Odpowiedź #58 dnia: Październik 19, 2011, 18:25:10 »
No i po takich postach dla mnie wszystko jest jasne.
Ja tylko potwierdziłem swoją opinie na temat fachowości wypowiedzi tego forumowicza a co by się i tak nie stało to wina Aquartu.
A największy błąd Aquartu to taki że instrukcji nie dodaje w postaci audiobooka.
Jeżeli użytkownicy używają programu przy standardowych ustawianiach to niech się później nie dziwią że program prowadzi ich po drogach najniższej kategorii, ale to za pewne jeżdżąc z programem więcej niż inni użytkownicy wiadomo gdzie zmienić takie ustawienie, no chyba że się nie ma czasu 
No tak ale to znowu Wina Aquartu

Mi przy standardowych ustawieniach prowadzi drogami, którymi nikt rozsądny by nie pojechał, co więcej Aqurat zalecił mi ich przywrócenie co mnie setnie rozbawiło (korespondowałem w sprawie wyłączenia danych traffic i w rezultacie dostałem takie zalecenie :) )
Jestem chyba kolejnym z użytkowników, według których program jest coraz gorszy. Przez dane traffic stał się jeszcze gorszy - według mnie to nie jest żadna statystyka tylko przypadkowe dane od przypadkowych dostawców danych.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 19, 2011, 20:52:40 »
Szczegóły po południu, bo teraz nie mam czasu.

Otóż zaproponowałem usunięcie następujących POI:
http://www.miplo.pl/point.php?p=f8Ia8lFK
http://www.miplo.pl/point.php?p=0P87Zpz8
http://www.miplo.pl/point.php?p=yM5rx71F
http://www.miplo.pl/point.php?p=GOS1w438
jako zbędnych. Blokady na samym skrzyżowaniu Targowej z al. Solidarności nie pozwalają na wyznaczenie przejazdu tą ulicą. Ale na północnej jezdni al. Solidarności utworzono parkingi dla aut osobowych, a co za tym idzie, możliwe jest poruszanie się prywatnych aut po tym odcinku. Na jezdni południowej są dwa pasy od Targowej do Szwedzkiej (dla aut wyjeżdżających z miejsc parkingowych na jezdni północej oraz dla KM), i jeden w drugą stronę, tylko dla KM. Moderator, który wstydzi się swojego nicka, odrzucił moje propozycję z notatką jak na screenie:

Tyle na temat współpracy z miplo.pl.

I jeszcze jedno, był już kiedyś na ten temat dyskusja, opisy POI. Po co takie elaboraty:

Nie wystarczy krótko "Budowa II linii metra"? Tych punktów jest tam około 20, a pewnie i więcej, w każdym taki ctrl-c -> ctrl-v ze strony inwestmapy. A plik z POI puchnie niepotrzebnie.