[wydzielony] OT z wątku Automapa a otwarcie odcinka A1 ...

• 95 Odpowiedzi
  • 21729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
[wydzielony] OT z wątku Automapa a otwarcie odcinka A1 ...
« dnia: Październik 18, 2011, 06:50:46 »
no jest różnica...
co z tego, że to jest (?) w wersji beta, skoro :

Zdaje sobie sprawę, że wersje Beta mogą zawierać poważne usterki, w tym również takie, które mogą prowadzić do utraty danych zarówno w AutoMapie, jak i innych aplikacjach
http://w3.automapa.com.pl/?PEI=204044&lng=PL

jeżeli programu używasz do jazdy praca - dom, to nawet jak by pokazywał różne cuda to i tak wiesz gdzie jechać
jak używasz do nawigowania w mieście którego nie znasz... to też chciał byś by tak działał ?
zajedź na pierwszą lepszą stacje benzynową tam masz liczne mapy drukowane w wersji final, kup taką i śmiało w drogę :ok: :P
Co do niedziałania tej wersji to podaj konkretne przykłady a nie wyrywasz kontekst z informacji ogolnych  o beta testach jak żadnych zmian programu nie było tylko zmiany w warstwie map i proszę o konkrety
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: [wydzielony] OT z wątku Automapa a otwarcie odcinka A1 ...
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2011, 07:35:08 »
Czy ktoś wie od kiedy to uruchamiają na KEN-ie w Warszawie [...] Czy tam nie powinno być czasowej blokady ?
Dodaj blokadę w AM i zsynchronizuj z miplo (http://www.miplo.pl/guide.php?a=d28)- ja niestety aktualnie nie mogę zainstalować nowej mapy.

Już zablokowany, dzięki za pomoc...

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2011, 07:41:29 »
Co do niedziałania tej wersji to podaj konkretne przykłady a nie wyrywasz kontekst z informacji ogolnych  o beta testach jak żadnych zmian programu nie było tylko zmiany w warstwie map i proszę o konkrety

No chciał kolega błysnąć ale się nie udało...
Skoro w obecnej wersji beta nic nie zmienili (widać kolega wie, bo inaczej przecież by nie pisał, prawda ?) to są te same błędu w programie jak w wersji 6.9
Zamiast pisać.. odsyłam kolegę do odpowiedniego tematu by się zapoznał  :)

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2011, 09:43:29 »
używam aktualnej wersji i jak kolega nie czyta forum to odsyłam do zapoznania się w innych wątkach, że u mnie wszystko działa ok.  :ok: no widać kolega nie zabłysnął
Z tego co ja kojarzę czytając forum to u kolegi wszystko jest źle, nawet to że wydano mapę w wersji beta, nawet teraz pewnie że już jest w wersji final też jest źle.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:46:41 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Konrad4x

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2011, 09:52:44 »
u mnie wszystko działa ok.  :ok:
nie uważasz, że to delikatnie ujmując nadużycie ? Myślisz, że ktokolwiek ci uwierzy, że błędy / niedbałe niedoróbki opisywane w wątku dotyczącym 6.9 w ogóle u ciebie nie występują. Owszem może nie 100% błędów wskazanych jest w twoim urządzeniu, ale w życiu nie uwierzę, że nie ma żadnego. Myślę, że i czołowi szalikowcy tego programu uśmiechną się po przeczytaniu twojej wypowiedzi, a o samych programistach z AM nie wspomnę (brak emotikonów w moim komentarzu jest celowy)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:55:38 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2011, 09:55:41 »
och och och...
wyszła nowa wersja  :E

sorry..
ale ja codziennie nie sprawdzam czy jest nowa wersja programiku

PS
skoro u Ciebie wszystko działa OK, to znaczy, że nie używasz tego programu na co dzień

Połączone: Październik 18, 2011, 09:57:27
Myślę, że i czołowi szalikowcy tego programu uśmiechną się po przeczytaniu twojej wypowiedzi
Konrad...  :ok: :ok: :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:57:27 wysłana przez Sygma »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2011, 10:00:46 »
.. u mnie wszystko działa ok.
Że u Ciebie to nie znaczy, ze u wszytskich a nawet nie znaczy, że u większości.

Z tego co ja kojarzę czytając forum to u kolegi wszystko jest źle ...
Czytasz chyba wybiórczo.
Nie tylko u niego pragram ma błędy.
Nie ma dramatu ale do satysfakcji (nie pisze tu o pełnej) jeszcze brakuje.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2011, 10:32:53 »
Cytat: ochkarol
Nie tylko u niego pragram ma błędy.
Oczywiście że nie, ale z jego postów wynika że ten program składa się z samych błędów.
Więc mogą sobie podać ręce, jednemu działa wszystko drugiemu nic.
Tyle tylko że morette przynajmniej nie insynuuje jak Sygma,
że jak komuś działa, to nie jest 'prawdziwym kierowcą'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2011, 10:41:12 »
Tyle tylko że morette przynajmniej nie insynuuje jak Sygma,
że jak komuś działa, to nie jest 'prawdziwym kierowcą'.
troszkę nadinterpretowałeś kolegę Sygma i żeby nie było, że go bronię, bo też mam jakieś swoje przemyślenia co do tonu wypowiedzi kolegi. On trochę przypomina mi mnie z wcześniejszego okresu forumowania  :grin: Ale zgadzam się z jego zdaniem, że na pewno im więcej używasz na co dzień danego programu X, tym więcej możesz wyłapać jego wad i tu nie chodzi o to , czy się "jest prawdziwym Polakiem-patriotą, czy nie" cytując wyznawców naszego naczelnego współczesnego klasyka  :mrgreen: , bo ja tu widzę analogię do interpretowania, że ktoś insynuuje, że sie jest gorszym bądź lepszym kierowcą  :wink:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2011, 10:43:39 »
Marek, bez urazy...
ale takim pisaniem nie naprawisz programu.
Rozumiem układ "biznes is biznes" ale trzeba też mieć trochę chłodnego rozsądku i nie zachowywać się jak szalikowiec... bo jest to śmieszne.

Jeżeli komuś działa wszystko w 100%, to oznacza, że nie robi z tym programem odpowiedniej ilości kilometrów w terenie którego nie zna. Nie ma to nic wspólnego z byciem "prawdziwym kierowcą" bo tego nie użyłem nigdy (napisałem jak już to o niedzielnych kierowcach i programikach na telefonikach).
Jeżeli używa się AM w drodze praca-dom to nie wychwycisz pewnych błędów jakie ma.

Niedawno padł w innym temacie problem złego podawania zjazdów z ronda (Kielce).
Jeżeli byś pojechał zgodnie z AM to pojechał byś źle.. ale tylko ten jeden raz. Przy następnym pokonywaniu tego ronda już wiesz, gdzie masz jechać (a przynajmniej powinieneś wiedzieć) i nie patrzysz na wskazania programu.

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2011, 11:24:31 »

Jeżeli komuś działa wszystko w 100%, to oznacza, że nie robi z tym programem odpowiedniej ilości kilometrów w terenie którego nie zna. Nie ma to nic wspólnego z byciem "prawdziwym kierowcą" bo tego nie użyłem nigdy (napisałem jak już to o niedzielnych kierowcach i programikach na telefonikach).

Sygma brzmisz jak stare powiedzenie "nie ma zdrowych ludzi, sa tylko zle zdiagnozowani"...

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2011, 11:33:09 »
Sygma brzmisz jak stare powiedzenie "nie ma zdrowych ludzi, sa tylko zle zdiagnozowani"...
dzięki :)
jak rozumiem Ty jesteś tym dobrze zdiagnozowanym ?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 18, 2011, 11:57:49 »
Sygma, dam ci radę koleżeńską, bo widzisz z moich postów, że cię nie atakuję. Odpuść sobie ten styl wypowiedzi, bo  na tym forum osoby masowo krytykujące program AutoMapa nie są mile widziane, sam o tym wiem najlepiej, bo też mam styl, że piszę czasami dość ostro  :wink: W zasadzie już dawno powinienem przestać cokolwiek tutaj pisać, ale co poradzę kiedy lubię tu zaglądać i coś skrobnąć, czasami mniej lub bardziej na temat, co zostało docenione już dawno temu i mam łatkę obserwowanego.  Tak więc za zbyt dużo niepochlebnych opinii będziesz atakowany i potraktowany jak smerf, bo to jest forum portalu, który rozdaje automapie nagrody, więc walisz głową w mur. Chyba nie chcesz trafić na listę osób, którym z zasady się nie odpowiada, a którym od czasu do czasu piszę się niesympatyczne riposty. Ja juz nabrałem dystansu do tego, że czasami wyskoczy mi jakaś mądrala, nawtyka, że zaśmiecam swoimi postami tylko wątki i znika. Ale miłe to nie jest, a nie wiem jak Ty, ale ja forum traktuje jako wypoczynek, odstresowanie, hobby, relaks itd , a nie powód do kolejnego uderzenia krwi do mózgu  :) Piszę ci to z życzliwości, a nie żeby ci dokuczyć  :ok:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 18, 2011, 12:08:06 »
Konrad, spokojnie...
o ile takie polemiki (nawet czasem bardziej ostre) nie przybierają zabarwienia chamstwa i nie są kierowane ad persona to wydaje mi się, że są dopuszczalne... choć pewne wielu nie na rękę. Ja oczywiście to rozumiem, to jest biznes i nikt kto chce krytykować "dojną krowę" nie jest mile widziany.

Naprawdę, mi nie przeszkadzają jakieś mocniejsze posty w moją stronę o ile mają w sobie jakieś choć zabarwienie merytoryczne.
Jeżeli komuś z moich adwersarzy puszczają nerwy i przechodzi do epitetów czy jakiś insynuacji...... to punkt dla mnie :)

ale spoko, dzięki za radę  :ok:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 18, 2011, 12:09:52 »
jak panujesz na sytuacją  to okey  :ok: :)

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2011, 12:12:51 »
jak panujesz na sytuacją  to okey  :ok: :)
nad emocjami  :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 18, 2011, 12:43:39 »
Jeżeli komuś działa wszystko w 100%, to oznacza, że nie robi z tym programem odpowiedniej ilości kilometrów w terenie którego nie zna.
Uważam, ze nieuzasadnione stwierdzenie.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że jeśli ktoś odpowiednio dużo jeździ to musi dostrzec jakis błąd w AM?
A może komuś naprawdę działa AM bezbłednie? Dałbyś sobie głowę uciąć, że tak nie jest?
Bo zalatuje mi prorokiem ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 18, 2011, 12:55:17 »
Na jakiej podstawie twierdzisz, że jeśli ktoś odpowiednio dużo jeździ to musi dostrzec jakis błąd w AM?
A może komuś naprawdę działa AM bezbłednie? Dałbyś sobie głowę uciąć, że tak nie jest?
Bo zalatuje mi prorokiem ;)
Na takiej podstawie, że jeżeli wezmę do ręki urządzenie z zainstalowaną AM i pojadę w kilka miejsc, to będzie pokazywało ono błędy... i Ty też o tym dobrze wiesz.

Dla mnie nie ma znaczenia czy błędy wynikają z programu lub samych map. Nie jestem programistą, nie znam tego programu i nie mi to oceniać z czego wynika błąd.
Stwierdzam fakt, że np. program AM 6.9 na danym odcinku pokazuje strzałki nawigacyjne w innym kierunku niż biegnie droga zarówno na wyświetlanej mapie jak i przed maską samochodu.

Jadąc pierwszą trasę z wersją 6.9 rzuciło mi się w oczy kilka takich sytuacji.. ale niestety nie mam możliwości zrobienia screenów.

PS
Zawsze też można zrobić test takiego urządzenia, co na 100% działa wszystko właściwie.
Podejmuję się pokrycia wszelki kosztów związanych z przesyłkami kurierskimi... i jak ktoś chce, to może ze mną się przejechać kawałek i sprawdzić stabilność + bezbłędność

:)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 13:07:49 wysłana przez Sygma »

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 18, 2011, 13:21:01 »
dzięki :)
jak rozumiem Ty jesteś tym dobrze zdiagnozowanym ?

Ja wychodze z zalozenia, ze nie ma bezblednego programu, szczegolnie przy systemach wielkosci AM.

Sa rzeczy, ktore mnie osobiscie w AM draznia, bledy, ktore zglaszam do supportu i jezdze sobie z nia dalej.

Na forum za to pojawia sie coraz wiecej opinii typu "chcialbym zeby AM byla bezbledna, jak juz znajdzie sie blad to AQ ma natychmiastowo ten blad naprawic, a na koniec dlaczego jest tyle aktualizacji? Nie moga zrobic raz a porzadnie?"

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 18, 2011, 13:37:17 »
I tu muszę się zgodzić z krytykantami – AutoMapa jest ostatnio badziewna, a autorzy bezczelni.
Została wydana 6.9 Beta, po testach nic nie poprawili w programie i zrobili z niej Finalną, potem wymienili tylko  mapy i nazwali to 6.9-b Beta, następnie uznali że błędy w programie nie są błędami i zrobili z Bety finalną 6.9-b.
Nie sprzeczajmy się komu działa a komu nie – bo nie działa nikomu, chyba że kierowanie w prawo gdy powinno się pojechać w lewo jest duperelą a nie błędem.
Sprzeczajmy się kto po takim traktowaniu przez Aqurat nie czuje się traktowany jak idiota za własne pieniądze.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 18, 2011, 13:47:43 »
Na takiej podstawie, że jeżeli wezmę do ręki urządzenie z zainstalowaną AM i pojadę w kilka miejsc...
Nie zrozumiałeś pytania...
Pytałem o to skąd wiesz, że u kogoś są błędy - nie u Ciebie.
I nie chodzi o te błędy (bo są i niektóre wcale nie lekkie gatunkowo) tylko o metodologie prowadzenia dyskusji.
Nie można wygłaszać też, których nie mozna udowodnić - a faktu jak dobrze/źle* działa u kogoś AM, poza samym jej użzytkownikiem określic nie sposób.
To tak jakbyś chciał zgadnąć czy dobrze działa u mnie ten sam modek telewizora, który u Ciebie się psuje permanentnie.
Jak Ci nie powiem, to wiedzieć nie będziesz - co najwyżej możesz się domyślać.

* - niepotrzebne skreślić
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 13:52:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 18, 2011, 13:55:23 »
I nie chodzi o te błędy (bo są i niektóre wcale nie lekkie gatunkowo) tylko o metodologie prowadzenia dyskusji.
Z tego samego źródła... z którego są informacje, że u kogoś nie ma błędów.
Rozumiesz ?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 18, 2011, 14:02:52 »
........Stwierdzam fakt, że np. program AM 6.9 na danym odcinku pokazuje strzałki nawigacyjne w innym kierunku niż biegnie droga zarówno na wyświetlanej mapie jak i przed maską samochodu.

Jadąc pierwszą trasę z wersją 6.9 rzuciło mi się w oczy kilka takich sytuacji.. ale niestety nie mam możliwości zrobienia screenów.

Nie żartuj, to tylko dwa puknięcia w ekran

.....Mając dwa tak funkcjonalne okna możemy zaprogramować to, co najbardziej jest dla nas potrzebne.

... no i tylko 2 uderzenia w ekran

Chociaż Twoja AM jest tak 'dziadowska', że "Twoje Menu" i "Raportuj błąd" pewnie też nie działają.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 18, 2011, 14:11:34 »
Nie żartuj, to tylko dwa puknięcia w ekran
super
to proszę o szybką instrukcję jak mam puknąć 2x w ekran..
urządzenie to NavRoad 460

:ok:

Chociaż Twoja AM jest tak 'dziadowska', że "Twoje Menu" i "Raportuj błąd" pewnie też nie działają.
a jak to ma niby raportować ?
opisz jak możesz, bo widzę, że wiesz więcej niż ja na ten temat  :)

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 18, 2011, 14:16:38 »
Proste jak drut, istnieje w AM od lat, na pewno sobie poradzisz  :ok:. Jeżeli nie, to wieczorem Ci opiszę, teraz mam już kapotę na plecach i navi w garażu. Nie pamiętam z głowy w jakich to jest ustawieniach i na jakiej pozycji.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 18, 2011, 14:19:19 »
Z tego samego źródła... z którego są informacje, że u kogoś nie ma błędów.
Rozumiesz ?
Nie rozumiem.
Skoro ktoś pisze, że u niego AM działa dobrze, to skąd Ty wiesz, że u niego musi działac źle?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 18, 2011, 14:19:31 »
Proste jak drut, istnieje w AM od lat, na pewno sobie poradzisz  :ok:. Jeżeli nie, to wieczorem Ci opiszę, teraz mam już kapotę na plecach i navi w garażu. Nie pamiętam z głowy w jakich to jest ustawieniach i na jakiej pozycji.
no to trzymam za słowo

Połączone: [time]Październik 18, 2011, 14:21:14[/time]
Nie rozumiem.
Skoro ktoś pisze, że u niego AM działa dobrze, to skąd Ty wiesz, że u niego musi działac źle?

dobra, dla większej jasności tego co chciałem przekazać... zacytuje stary dowcip:

- Co byście zrobili, gdyby od strony lewej burty zerwała się sie burza ? - pyta kapitan zdającego egzamin do marynarki kadeta.
- Rzuciłbym kotwicę !
- A jeśli burza zerwie się od strony prawej burty ?
- Rzuciłbym następna kotwicę !
- A od strony dziobu ?
- Rzuciłbym trzecią kotwicę !
- Dość tego ! - woła zniecierpliwiony kapitan. - Skąd weźmiecie tyle kotwic ?
- Stąd, skąd pan kapitan bierze burze...

:)

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 14:22:53 wysłana przez Sygma »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 18, 2011, 14:26:46 »
super
to proszę o szybką instrukcję jak mam puknąć 2x w ekran..
urządzenie to NavRoad 460
NavRoad Q1- przypisz do przycisku ekranowego pozycję 100, z menu "przyciski".

Twoje menu>Raportuj błąd.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 14:30:06 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 18, 2011, 14:29:50 »
i ten błąd w jaki sposób jest raportowany ?
460 nie ma żadnej komunikacji

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 18, 2011, 14:34:09 »
A jak instalujesz nowe mapy?

Jakas komunikacja na pewno jest.

Ważną funkcją dostępną jedynie jako funkcja przypisywalna do przycisków jest 'Raportuj błąd'. Jest to funkcja pomagająca w procesie przesyłania błędów mapy do centrum pomocy użytkowników systemu AutoMapa. Standardowo przypisana do klawisza Enter/OK urządzenia. Funkcja ta generuje następujące pliki w kartotece instalacji mapy (standardowo „/Karta pamięci/AutoMapa EU/Maps/nazwa mapy/Errors/RRRR-MM-DD”)

* zrzut ekranu (bitmapa w formacie .bmp)
    * zapis śladu GPS (pliki .gps i .gps.bin)
    * zapis aktualniej trasy (plik .atm)
    * ustawienia programu w chwili 'raportowania błędu'

Nazwy plików mają następującą strukturę:
[numer kolejny].format pliku
Funkcja tworzy na mapie punkt POI kategorii „Błędy mapy” w miejscu jej użycia.