[wydzielony] OT ten sam co zwykle.

• 134 Odpowiedzi
  • 39555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Odp: [wydzielony] OT ten sam co zwykle.
« Odpowiedź #90 dnia: Lipiec 18, 2012, 12:49:27 »
A ja mam pytanie do kol. Bilunia, z forum wiem że znasz bardzo dobrze trasę z Poznania do Mielna i chciał bym zapytać którą trasę z przedstawionych w przykładzie wybrał byś dla siebie, a która była by najlepsza do wycieczkowej i wygodnej jazdy bez pośpiechu i dobrymi drogami.

Do kilku kolegów którzy coraz częściej nie potrafią zrozumieć co to forum i mają odruchy wymiotne wyrażane sformułowaniem "rzygać mi się chce" mam pytanie co was powstrzymuje.?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #91 dnia: Lipiec 18, 2012, 14:55:24 »
Nie wiem skąd oni biorą ten szajs, bo zarówno Garmin, jak i Navteq dysponuje ładnymi mapami dla PL. To co zobaczyłem, było poniżej wszelkiej krytyki.

A jesteś w 100% pewien, że to była mapa Polski? A nie jakaś WestEurope + przejazdówki reszty? Bo ja mam takie do Renaulta. EE + główne drogi Europy. I jak na niej pojadę do Niemiec, to mogę napisać "ale szajs". Nie wierzę że Mercedes ma jakieś przedpotopowe mapy wschodniej europy.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Smerfik

« Odpowiedź #92 dnia: Lipiec 18, 2012, 16:20:50 »
A jesteś w 100% pewien, że to była mapa Polski? A nie jakaś WestEurope + przejazdówki reszty?..... Nie wierzę że Mercedes ma jakieś przedpotopowe mapy wschodniej europy.
Ten OT już trochę trwa, więc pewnie nie zauważyłeś tego wpisu:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/(wydzielony)-ot-ten-sam-co-zwykle/msg1588877/#msg1588877
Gdybym nie widział, też bym nie uwierzył.
Bezpośrednio przed wyjazdem do PL kupił w ASO Mercedesa (w Niemczech) najnowsze wydanie. Merc nie ma podziału na poszczególne kraje. Jest podział obszarowy Europy. Każdy obszar, to kilka krajów - tak mi to tłumaczył szwagier. Mnie to wyglądało tak jak piszesz - na przejazdówki, ale szwagier twierdzi, że pytał i to była pełna wersja, a pojęcie przejazdówek u nich nie istnieje.
Dodam jeszcze, że to nie była kwestia aktualizacji map w sensie nowych dróg, rond itp. Tam nie było po prostu większości dróg istniejących w PL jeszcze za czasów PRL-u. Pomiędzy miastami dało się jeździć. W Poznaniu, Katowicach siatka dróg, była w miarę do zaakceptowania (aczkolwiek mocno historyczna). W całej Rudzie Śląskiej dla przykładu, były tylko miejskie główne (wg. nazewnictwa AM) i to nie wszystkie. Zobacz ul. Wyzwolenia , pomiędzy Wirkiem, a Kochłowicami (nad A4) - nie było nawet jej. No to jak na tym jeździć po PL, a tym bardziej szukać adresu :O~ Jego navi prowadziła na obszarze PL w większości przypadków, miasto - miasto.
Stąd u mnie ten "uraz" do navi fabrycznie wbudowanych :)
Edit.
Zapomniałem dodać. Płyta przy pierwszym załadowaniu do navi, najpierw zaktualizowała system sprzętu. Nie wiem, czy to istotna informacja, bo na wbudowanych się kompletnie nie znam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 16:58:53 wysłana przez Smerfik »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #93 dnia: Lipiec 18, 2012, 16:55:45 »
Ten OT już trochę trwa, więc pewnie nie zauważyłeś tego wpisu:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/(wydzielony)-ot-ten-sam-co-zwykle/msg1588877/#msg1588877

Zauważyłem i czytałem.
Mercedes ma albo mapę całej europy na DVD, albo mapy na CD, w zależności od typu nawigacji. Cały zestaw to 6 płyt CD. Na jednej z nich jest Polska z Czechami, Słowacją i Węgrami + przejazdówki całej Europy. Mapy są od TeleAtlasa, więc teoretycznie to samo, co ma TomTom.

*

Smerfik

« Odpowiedź #94 dnia: Lipiec 18, 2012, 17:16:37 »
O :ok:
W jego przypadku, miał jedną z 6 płytek CD, było tam wymienionych kilka krajów (w tym PL. Nie pamiętam numeru płytki.
Mówił też coś o niekompatybilności płyt pomiędzy oprogramowaniem navi. Kupując, trzeba dokładnie podać model i rocznik auta.
Jerzu. Mnie ten temat praktycznie LOTTO. Wtrąciłem się tylko, by skomentować zachwyty nad navi wbudowanymi i to w odniesieniu do PL. Być może inne firmy motoryzacyjne mają czym postraszyć AM. Być może. Ja organoleptycznie "ćwiczyłem" akurat navi Mercedesa i opisałem tylko to, co moje gały widziały. :ok:

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #95 dnia: Lipiec 18, 2012, 19:45:08 »
Mnie ten temat praktycznie LOTTO. Wtrąciłem się tylko, by skomentować zachwyty nad navi wbudowanymi i to w odniesieniu do PL.:
No nie tak LOTTO...
bo na podstawie najprawdopodobniej błędnej płytki wysnułeś teorię dość daleko idącą... no i całą dyskusję do tej teorii.
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #96 dnia: Lipiec 18, 2012, 21:32:49 »
A ja mam pytanie do kol. Bilunia, z forum wiem że znasz bardzo dobrze trasę z Poznania do Mielna i chciał bym zapytać którą trasę z przedstawionych w przykładzie wybrał byś dla siebie, a która była by najlepsza do wycieczkowej i wygodnej jazdy bez pośpiechu i dobrymi drogami.(...)
Bilunia nie odpowiedział więc ja napiszę: to zależy jaki dzień tygodnia i pora dnia ;) w sobotę rano jak najdalej od Jastrowia i drogi Koszalin-Kołobrzeg :) Choć ja bym jeszcze dołożył próbę ominięcia odcinka Poznań-Oborniki i pojechał przez Szamotuły ;) szczególnie przy powrocie w niedzielny wieczór.

*

Smerfik

« Odpowiedź #97 dnia: Lipiec 18, 2012, 22:25:31 »
ycbo
Poznań - Mielno
Wycieczkowa i dobrymi drogami, pełna zgoda z tym, co napisał przedmówca.
Jeżeli chodzi o wylot i powrót z Poznania, to wszystko zależy od godziny. Unikaj tego kawałka 11-ki od wiaduktu na Obornickiej do ronda z Lechicką (92). Wstaw sobie "Przez" na krzyżówce Strzeszyńska / Szarych Szeregów i będziesz zadowolony.
Ja jeżdżę przez Wałcz i Białogard, a końcówka, jak na zrzucie pokazuje szybka. W żadnym wypadku nie jedź końcówki optymalną (wg. zrzutu) - bardzo podła droga na odcinku Biesiekierz - Popowo. W Starych Bielicach odbijasz z 6-ki i po chwili jesteś w Mścicach. Ten kawałek nie jest autostradą :D, ale nie będziesz psioczył. Nie jeżdżę 11-ką przez Koszalin, bo wylot w ciągu dnia z Koszalina w kierunku Mielna i Kołobrzegu do Mścic, to masakra. 2 lata temu jechałem z Koszalina do Mielna ponad 1,5 godziny.
Traska przez Wałcz i Białogard jest piękna krajobrazowo. Jest mnóstwo pięknych miejsc na chwilę pauzy. Nawierzchnia też jest w porządku. Przez Szamotuły nigdy nie korzystałem, więc się nie wypowiem, ale wydaje się to ciekawą alternatywą.
Jeżeli jedziesz w nocy, to bez kombinacji - 11-ką.
W przyszłym tygodniu spotykamy się na piwku w Mielnie? :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 22:42:57 wysłana przez Smerfik »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #98 dnia: Lipiec 18, 2012, 22:40:59 »
Mnie ten temat praktycznie LOTTO. Wtrąciłem się tylko, by skomentować zachwyty nad navi wbudowanymi i to w odniesieniu do PL.:
No nie tak LOTTO...
bo na podstawie najprawdopodobniej błędnej płytki wysnułeś teorię dość daleko idącą... no i całą dyskusję do tej teorii.
no twoje argumenty były powalające
Oczywiście, że włączam navi... i pracuje ona w tle.
Służy do tego, by co jakiś czas potwierdzić gdzie jestem + dodatkowe dane (czas, kilometry itp).
Spełnia ona funkcje TYLKO wspomagania w czasie drogi... a nie przewodnika któremu ufam i na którego się w całości zdaję.

Co do programów to owszem..
oceniam je po standardowych ustawieniach.

skoro i włączasz navi aby działała w tle to może jest lepsze rozwiązanie, włącz sobie radio kierowców - nie będziesz musiał nawet czasami zerkać na panel ekranowy   :P
zawsze można zerknąć na wydruk przygotowany w domu  :grin: a potwierdzenie miejsca w którym się znajdujesz zweryfikować z tabliczką nazwy miasta które mijasz  :E no i z tym wydrukiem  :E
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #99 dnia: Lipiec 18, 2012, 22:50:07 »
@morette...
i po co te zaczepki niskich lotów ?  :ohreally:

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #100 dnia: Lipiec 18, 2012, 23:17:36 »
Kiepskie mapy w navi wbudowanej są również w skodach. Mam kumpla pracującego jako przedstawiciel handlowy i serwisant jednocześnie. Od kilku lat w firmie używano AM EU na Nokiach 500, jako że sprzęt robił się wiekowy przy okazji wymiany samochodów, kupiono w marcu Octavie z fabryczną nawigacją i zabrano Nokie 500. Pod koniec kwietnia na skutek skarg pracowników, do służbowych Iphone'ów kupiono AM...
Miałem okazję widzieć te mapy i sądzę, że były podobnej jakości jak te opisywanie przez Smerfika, a też niby najnowsze. Dość powiedzieć, że w aglomeracji łódzkiej brakowało wielu ulic istniejących od lat, a poza miastami to już w ogóle szkoda gadać... W przypadku osoby(osób), która musi odnaleźć konkretny adres lub chociaż najbliższą okolicę, takie mapy to zwykły badziew nie wart złotówki. Firma na pozornej oszczędności straciła w sumie kilkadziesiąt tys. zł (navi do aut plus zakup AM do "jabłek").
I też nie jestem "szalikowcem" AM, mam dużo negatywnych uwag do działania LD i danych SR, ale cenię i to bardzo mapy.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #101 dnia: Lipiec 19, 2012, 01:07:27 »
(...)I też nie jestem "szalikowcem" AM, mam dużo negatywnych uwag do działania LD i danych SR, ale cenię i to bardzo mapy.
Na adresówkę chyba mało kto narzeka, bo mimo że ona ma braki to moim zdaniem o kilka klas przewyższa kolejną mapę PL w konkurencyjnej nawi...

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #102 dnia: Lipiec 19, 2012, 01:54:18 »
Bardzo dziękuję za sugestie dotyczące trasy do Mielna.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #103 dnia: Lipiec 19, 2012, 15:45:28 »
Nie jeżdżę 11-ką przez Koszalin, bo wylot w ciągu dnia z Koszalina w kierunku Mielna i Kołobrzegu do Mścic, to masakra. 2 lata temu jechałem z Koszalina do Mielna ponad 1,5 godziny.

Jechałem w ostatnią sobotę. Nie było żadnego problemu. Za to w drugą stronę, do Koszalina, faktycznie była masakra. Po południu jechałem w drugą stronę, w obie strony przejazd był bezproblemowy.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #104 dnia: Lipiec 19, 2012, 16:33:41 »
Nie jeżdżę 11-ką przez Koszalin, bo wylot w ciągu dnia z Koszalina w kierunku Mielna i Kołobrzegu do Mścic, to masakra. 2 lata temu jechałem z Koszalina do Mielna ponad 1,5 godziny.

Jechałem w ostatnią sobotę. Nie było żadnego problemu. Za to w drugą stronę, do Koszalina, faktycznie była masakra. Po południu jechałem w drugą stronę, w obie strony przejazd był bezproblemowy.
Potwierdzam. Bylem pare dni temu i z Koszalina do Uniescia jechalem bez zadnych "problemów".

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #105 dnia: Lipiec 20, 2012, 09:18:16 »
@morette...
i po co te zaczepki niskich lotów ?  :ohreally:

co prawda w oczy kole?
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #106 dnia: Lipiec 20, 2012, 17:22:59 »
morette po co karmisz trola? Jak go zagłodzimy, może zdechnie  :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #107 dnia: Lipiec 20, 2012, 19:17:03 »
Oczywiście, że włączam navi... i pracuje ona w tle.
Służy do tego, by co jakiś czas potwierdzić gdzie jestem + dodatkowe dane (czas, kilometry itp).
Spełnia ona funkcje TYLKO wspomagania w czasie drogi... a nie przewodnika któremu ufam i na którego się w całości zdaję.
Wszystko zalezy od tego, czego oczekujemy od programu.
Ja oczekuję, że nie będzie mnie pchać w te odcinki dróg, które są od tysiącleci zakorkowane i gdy istnieje sensowny objazd.
Oczekuję, że znajdzie mi najefektywniejszą trasę (patrz moje pytanie o trasę Lublin-Poznań - notabene AM znalazła trasę mnie satysfakcjonującą).
Oczekuję, że jeśli trafię na korek, to będę mógł użyć w prosty sposób fukncji objazd i pojechać a nie zadawać sto tysięcy pytań przez CB, którędy mam pojechac i to wszystko potem zapamiętać.

Ale jeśli faktycznie zwisa mi, czy na trasie będę stał w korku (bo przecież ja znam trasę i wiem jak wyjechać np. z Torunia na Warszawę) to rzeczywiście dobry program nawigacyjny z dobrymi mapami nie jest potrzebny.
Bo do jazdy wg. drogowskazów i tylko via DK to wystarczy dobry wzrok (ale też i często anielska cierpliwość).

Jesteś w stanie ustawić mi nawigację AM, by NIGDY nie poprowadziła mnie jakimiś pipidówkami... na których mogę stracić zawieszenie lub uszkodzić samochód ?
Zagwarantujesz mi to ?
Da się zrobić w 99% - tylko ETA będziesz miał z kosmosu.
Poza tym, to żaden program Ci tego nie zagwarantuje.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #108 dnia: Lipiec 20, 2012, 22:41:01 »
Wszystko zalezy od tego, czego oczekujemy od programu.
pamiętasz jeszcze AM..
która nie miała tych LD czy SR.... i potrafiła pięknie wyliczyć routung ?

to była najlepsza nawigacja
w miarę stabilna i przewidywalna
a do tego z najbogatszą bazą adresową

Ja oczekuję, że nie będzie mnie pchać w te odcinki dróg, które są od tysiącleci zakorkowane i gdy istnieje sensowny objazd.
Oczekuję, że znajdzie mi najefektywniejszą trasę (patrz moje pytanie o trasę Lublin-Poznań - notabene AM znalazła trasę mnie satysfakcjonującą).
Oczekuję, że jeśli trafię na korek, to będę mógł użyć w prosty sposób fukncji objazd i pojechać a nie zadawać sto tysięcy pytań przez CB, którędy mam pojechac i to wszystko potem zapamiętać.
nie ma takiej nawigacji która będzie w ten sposób myślała
i AM nie będzie tego robiła po za tą "ułomnością" którą ma teraz
ale o tym było pisane wiele razy i nie ma sensu powtarzać

co do korków... to nie masz lepszego źródła niż CB
nie musisz się pytać, wystarczy słuchać co się dzieje i na którym kilometrze
jak wiesz gdzie jest np. wypadek...
to możesz odpowiednio wcześniej "wbić objazd" na określonym odcinku i masz routing objazdu

żadna nawigacja nie powie ci też (choć TT to robi.. ale za granicą i w pewnych rejonach kurortów górskich) kiedy dana droga jest przejezdna w zimie
a CB i owszem

dlatego mi nie jest potrzebna nawigacja z wynalazkami...
ale coś prostego, co będzie miało w miarę dobre mapy i stabilne działanie programu (bez prowadzenia jak Ciebie po rondzie)

Połączone: Lipiec 20, 2012, 22:46:22
Da się zrobić w 99% - tylko ETA będziesz miał z kosmosu.
Poza tym, to żaden program Ci tego nie zagwarantuje.
ETA mnie nie interesuje
to i tak jest tylko wróżenie
ale by mieć to, trzeba jakoś tam ustawiać... a nie każdemu się chce

co do gwarancji, to racja... żadne nie gwarantuje
ale jak na razie TT + trasa ECO nie zawiodła i nie wyprowadziła na manowce
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 22:46:22 wysłana przez Sygma »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #109 dnia: Lipiec 21, 2012, 00:18:57 »
[OT] Jak nie dadzą nowego mięsa to ilość tematów wydzielonych przekroczy ilość normalnych  :mrgreen: [/OT]

Mnie ETA również nie interesuje. Dokładniejsze jest podzielenie długości trasy przez moją typową średnią. Tylko że o ma drugie dno. Na podstawie tych samych danych co ETA wyznaczana jest trasa. Jeżeli przejezdność odcinków dróg jest z kosmosu to i ich wybór jest optymalny inaczej. Nie ma się dziwić idiotycznym trasom, bo akurat mały kawałek trasy ma wyjątkowo wredną średnią.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #110 dnia: Lipiec 21, 2012, 00:46:42 »
pamiętasz jeszcze AM..
która nie miała tych LD czy SR.... i potrafiła pięknie wyliczyć routung ?

to była najlepsza nawigacja
w miarę stabilna i przewidywalna
Pamiętam i nie specjalnie żałuję.
Dla mnie ta niestabilność (jak Ty to nazywasz) jest dla mnie zaletą.
Bo najszybsza trasa, o różnych porach dnia i w różnych dniach tygodnia może być zupełnie inna.

nie ma takiej nawigacji która będzie w ten sposób myślała
i AM nie będzie tego robiła po za tą "ułomnością" którą ma teraz
ale o tym było pisane wiele razy i nie ma sensu powtarzać
I wiele razy też pisano jak ładnie AM omijała cykliczne korki.
Sam osobiście tego doświadczyłem, więc nie siej defetyzmu.
Oczywiście, ze idealnego systemu nie ma i nie będzie. I zgodzę się, że z danymi SR zrobiło się coś złego.
I do tego jednego tęsknię - do jakości danych SR przez pierwszy rok ich funkcjonowania.

co do korków... to nie masz lepszego źródła niż CB
nie musisz się pytać, wystarczy słuchać co się dzieje i na którym kilometrze
jak wiesz gdzie jest np. wypadek...
to możesz odpowiednio wcześniej "wbić objazd" na określonym odcinku i masz routing objazdu
Nie zapominaj, że CB w buty możesz sobie wsadzić w dużym mieście. Większość użytkowników to przejezdni, którzy nie mają pojęcia o topografii miasta i niewiele pomogą albo to Ty jesteś tym przejezdnym, dla którego pomoc, w postaci podania nazw szesnastu ulic, którymi możesz korek ominąć jest jak o dupę potłuc.

A na marginesie. To jednak wbijamy objazd :) Czyli program może być użyteczny podczas jazdy po znanej trasie!
Czy jednak nie?

żadna nawigacja nie powie ci też (choć TT to robi.. ale za granicą i w pewnych rejonach kurortów górskich) kiedy dana droga jest przejezdna w zimie
a CB i owszem
Sam korzystam z CB ale śmiać mi się już chce z tego jak to CB jest remedium na wszystko.
Szczególnie w krajach gdzie używanie tego jest zabronione, pod groźbą konfiskaty sprzętu.

ale jak na razie TT + trasa ECO nie zawiodła i nie wyprowadziła na manowce
Tu znowu spotykamy się przy definicji.
Tym razem manowców :)
Kiedyś, na innym forum sprawdzaliśmy jak AM i TT prowadzi z Torunia do Warszawy w piątek po południu (był to czas gdy wyjazd via DK oznaczał minimum 30 minutowy korek).
TT pchał w ten korek a AM omijała zgrabnie.

Dla Ciebie OK jest 30 minut opóźnienia (ale za to po spodziewanej i "przewidywalnej" trasie) a dla mnie OK jest brak stania w korku za cenę jazdy po DW.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #111 dnia: Lipiec 21, 2012, 02:05:52 »
Ze względu na różne oczekiwania co do trasy (moje są bliskie ochkarol) jedynym rozwiązaniem jest umożliwienie wyłączania SR. Oczywiście wiąże się to z jedynym parametrem określającym jakość drogi - kategoria. Każdy mógłby wybrać to co mu pasuje.

Teraz niestety coraz bardziej nie pasuje nikomu. Tylko niektórzy własne preferencje chcą uogólniać. A to już jest niedobre. Do tej grupy zaliczam oczywiście też i przede wszystkim wizjonerów z AQ.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #112 dnia: Lipiec 21, 2012, 08:21:22 »
I wiele razy też pisano jak ładnie AM omijała cykliczne korki.
jakoś mi to umknęło...
bo jak pytałem tu na forum o korek na zakopiance w tym roku (weekend majowy) to nie omijała
a chyba ciężko znaleźć bardziej cykliczny i powtarzalny mega korek

A na marginesie. To jednak wbijamy objazd :) Czyli program może być użyteczny podczas jazdy po znanej trasie!
Czy jednak nie?
jak znasz trasę to po co wbijać objazd ?
robisz to, kiedy nie znasz...

choć jak ktoś z navi jeździ do kościoła... to jak widać nie ma zasady  :mrgreen:

Nie zapominaj, że CB w buty możesz sobie wsadzić w dużym mieście.
oczywiście
tak samo jak możliwość ominięcia cyklicznych korków na wylotach w godzinach szczytu
albo stoisz albo nadrabiasz dużo kilometrów by wyjechać innym wylotem (przykład Warszawa i wylot na Mińsk)

Sam korzystam z CB ale śmiać mi się już chce z tego jak to CB jest remedium na wszystko.
Szczególnie w krajach gdzie używanie tego jest zabronione, pod groźbą konfiskaty sprzętu.
a kto pisze, że remedium na wszystko ?
w tasie jako LD jest najlepsze i żadna nawi tego nie przeskoczy

z drugiej strony jak piszesz o zagranicy...
to w Słowacji za przyklejoną nawi do szyby dostajesz mandat

Tu znowu spotykamy się przy definicji.
Tym razem manowców :)
ale co jest niejasnego ?
"teren bez wyznaczonej drogi, trudny do przebycia; bezdroża; wertepy"

Kiedyś, na innym forum sprawdzaliśmy jak AM i TT prowadzi z Torunia do Warszawy w piątek po południu (był to czas gdy wyjazd via DK oznaczał minimum 30 minutowy korek).
TT pchał w ten korek a AM omijała zgrabnie.
są też i odwrotne testy
wszystko od tego, jaką teorię chcemy udowodnić

ale jak rozumiem jechaliście tą trasą a nie tylko teoretycznie bawiliście się ?

Połączone: Lipiec 21, 2012, 08:24:53
Ze względu na różne oczekiwania co do trasy (moje są bliskie ochkarol) jedynym rozwiązaniem jest umożliwienie wyłączania SR. Oczywiście wiąże się to z jedynym parametrem określającym jakość drogi - kategoria. Każdy mógłby wybrać to co mu pasuje.
o to właśnie chodzi...
brak możliwości wyłączenia SR i LD przy routingu

... i wrócę do programu  :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2012, 08:24:53 wysłana przez Sygma »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #113 dnia: Lipiec 21, 2012, 10:48:23 »
Sygma zlituj się, już wiemy, że program jest beznadziejny, a tylko opcjonalny przełącznik SR/LD może go uratować. Po co bić dalej ubitą pianę, po co ?
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #114 dnia: Lipiec 21, 2012, 11:36:54 »
to po co czytasz i sam też bijesz ta pianę ?

znasz takie powiedzenie "wpada nowy na imprezę" ?

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #115 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:14:01 »
no wiesz jak wchodzę na forum, a zaglądam tu regularnie, to czytam po kolei, więc siłą rzeczy przechodzę również przez "toczenie piany", tyle, że ile w kółko można pisać to samo. Wiesz, co generalnie przynajmniej mnie irytuje w Twoich wypowiedziach ? To, że nie jesteś użytkownikiem tego programu, a generalnie ten dział tak z założenia jest przeznaczony dla użytkowników programu. Na początku jak pisałeś tutaj , to z wieloma punktami się zgadzałem, ale ty piszesz generalnie stale te same rzeczy, tylko inaczej dobierasz wyrazy w każdym poście i tym się one różnią, ale przekaz z nich płynie dokładnie ten sam. No nic skoro znajdujesz z łatwością osoby, które wchodzą z Tobą w dyskusje w oczekiwaniu na nową wersje programu, bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć, to wiadomo, że ten mój post niczego nie zmieni i piana popłynie dalej. Oczywiście w żaden sposób nie chcę cię urazić, to tylko delikatna forma zaapelowania do ciebie o zwolnienie tempa w tej od dawna przewidywalnej krytyce. Ja kiedyś pod innym nickiem tez uprawiałem takie praktyki, ale zwyczajnie mi się znudziło, bo to i tak niczego w programie nie zmieniło, a tylko rodziło frustracje i u mnie i u czytelników.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #116 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:42:08 »
a widzisz...
mam takie zboczenie, że lubię tak pisać jak widzę peony wychwalające ten program i jego przezajebistość

a użytkownikiem jestem i to od wersji 3.XX... bo mam leciwą ale legalną licencję, choć obecnie bez opłaconej subskrypcji
więc mam prawo coś pisać o programie w wersji 6.10 na którą mam "papier" i którą mam w urządzeniu ?

jak się pojawi nowa...
to i owszem. nie mam.. i się nie wypowiadam

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #117 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:55:18 »
nikt ci prawa do pisania nie odmawia :)

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #118 dnia: Lipiec 21, 2012, 13:41:42 »
a widzisz...
mam takie zboczenie, że lubię tak pisać jak widzę peony wychwalające ten program i jego przezajebistość

Litości !!!

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #119 dnia: Lipiec 21, 2012, 13:45:54 »
Koledzy dajcie już sobie spokój. Nie lepiej walnąć piątala i iść na piwo  :ok:
Nie przystoi tak skakać sobie do gardeł.