[wydzielony] OT ten sam co zwykle.

• 134 Odpowiedzi
  • 39522 Wyświetleń

*

Smerfik

Odp: [wydzielony] OT ten sam co zwykle.
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 17, 2012, 20:47:18 »
widziałem nawigację Merca po mojej mieścinie i nie ma się do czego przyczepić
tiaa .... wyświetlacz ma ładny :O~. Mieścina mieścinie też nierówna. W AM masz wszystko, nawet w większości pipidów, natomiast to co zobaczyłem na panelu navi Mercedesa nie dorastało AM nawet do podeszwy (pięty są za wysoko).
Nie zamierzam niczego, nikomu udowadniać w tej materii, ani też robić za szalikowca AM. Staram się być po prostu obiektywny.
Ja przez tydzień z prawego fotela obserwowałem i porównywałem wskazania jednego i drugiego wyświetlacza.... i tyle. Na podstawie tych obserwacji napisałem, co zobaczyłem.
Możemy sobie psioczyć na AM, ponarzekać na takie czy inne babole, wymuszać na AQ poprawę jakości i naprawę baboli, jestem za - dla naszego wspólnego dobra. Ale twierdzenia, że navi wbudowane są zagrożeniem dla AQ, są dużym nadużyciem - mówię o PL i naszym rynku. Ani cena, ani jakość map nie jest w stanie przekonać Kowalskiego do wydania dużo większej kasy za coś, co poza pięknym gadżetem nie stanowi realnej wartości.
Na marginesie, proponuję telefon do salonu BMW z zapytaniem, ile kosztuje navi i jak wygląda aktualizacja map. Gwarancja na autko 5 lat, podstawowa obsługa serwisowa + wymiana filtrów, oleju ... wliczona w okresie gwarancji w cenę pojazdu. Ale zapytaj, z czym się wiąże aktualizacja map - tylko poprzez ich serwis i ... kasiora - tak za mapy, jak i usługę. I żeby nie było - piszę tutaj o ich modelu serii 1. Już widzę te rzesze chętnych walące do nich drzwiami i oknami i gotowych wyrzucić swoje kochane Larki i Modecomy z AM na pokładzie.
Jak na OT, to fajny i .... rozwojowy temat. Możemy nawet udowodnić, że murzyn ma białe gałki oczne :proud:.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 20:55:26 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:00:33 »
i cała ta ocena na podstawie jednej nawigacji z mercedesa ?

Oczywiście, że nawigacja samochodowa nie ma takiego pierdyliona wodotrysków jak AM...
ale jest STABILNA i w bardziej lub mniej wyszukany sposób doprowadza na miejsce.

Tak samo jak fabryczne radia samochodowe i nagłośnienie...
nie ma porównania do takich customowych... i to wie każdy. Ale jak wytłumaczysz, że ludzie (a przynajmniej zdecydowana większość) wybierają droższe i gorzej grające radia fabryczne niż customowe zestawy dobrze grające ?

Jak poznasz odpowiedź...
to będzie ona taka sama jak w przypadku nawigacji fabrycznych i zewnętrznych.

Teraz buduje się u nas sporo nowych dróg... ale na zachodzie już nie.
Tam aktualizacje nie muszą tak często wychodzić jak u nas.... ale jak długo będzie trwała ta sytuacja ?
Kilka lat i koniec...
ilość inwestycji drogowych nie będzie już tak duża.. a co za tym idzie dysonans między mapami fabrycznymi a "zewnętrznymi" się zmniejszy.

Do tego weź postęp technologiczny i obniżkę cen na fabryczne zestawy.

.... ile jeszcze pociągnie AQ ze swoim produktem ?

Połączone: [time]Lipiec 17, 2012, 21:06:08[/time]
Na marginesie, proponuję telefon do salonu BMW z zapytaniem, ile kosztuje navi i jak wygląda aktualizacja map. Gwarancja na autko 5 lat, podstawowa obsługa serwisowa + wymiana filtrów, oleju ... wliczona w okresie gwarancji w cenę pojazdu. Ale zapytaj, z czym się wiąże aktualizacja map - tylko poprzez ich serwis i ... kasiora - tak za mapy, jak i usługę. I żeby nie było - piszę tutaj o ich modelu serii 1. Już widzę te rzesze chętnych walące do nich drzwiami i oknami i gotowych wyrzucić swoje kochane Larki i Modecomy z AM na pokładzie.
jak kupujesz samochód z salonu... to stać Ciebie i na aktualizację map

Jak kupujesz używanego gniota "byle by mieć BMW"...
to od razu LPG i tanie materiały eksploatacyjne. Norma w naszym kraju.

Wiesz dlaczego u kierowców TIRów jeżdżących po wyspach jest najbardziej popularna AM ? (dzisiaj rozmawiałem z kolega który tam jeździ)
Bo ją potrafią "spiracić" lub ściągnąć "gotową"..... w przeciwieństwie do TT, które jest lepsze... ale za nie trzeba płacić.

Połączone: Lipiec 17, 2012, 21:09:32
Jeżeli chodzi o ceny aktualizacji.... to nie wiem ile kosztuje do Merca (ale mogę zadzwonić do Zasady w Rzeszowie i dowiedzieć się).
Wiem ile płaciłem za LEGALNĄ mapę do Touareg'a... ale instalowaną po za ASO.
cena: niecałe 1000 PLN brutto

dużo ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 21:09:32 wysłana przez Sygma »
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Smerfik

« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:20:49 »
i cała ta ocena na podstawie jednej nawigacji z mercedesa ?
Dokładnie tak.
Jak mnie dobrze znasz, nie interesują mnie ani pierdyliony, ani wodotryski. Mapa i routing. W tym co widziałem trudno było to nazwać mapą, więc nawet się nie spodziewałem czegoś, co w moim rozumieniu można nazwać routingiem.
W Rudzie Śląskiej, lepiej by się sprawdził plan miasta - masz na to moje słowo. A my narzekamy na AM, że w Powidzu brak kierunkowości - tam była tylko o ile dobrze pamiętam, jedna "kreska" przelotowa przez Witkowo ... a Ty piszesz, że wszędzie da się dojechać :O~
Bez jaj kolego ... bez jaj :)

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:32:06 »
Nie napisałem, że Mercedesem...

Jeździłem ostatnio czymś co kosztuje 1/4 tego mercedesa... Chevroletem Captiva LTZ...
i bardzo miło mnie zaskoczył.
Nawigacja pokazuje nawet uliczki między blokami z prawidłową kierunkowością... co mnie zaskoczyło.
Jazda do Częstochowy (dokładnie okolice) bez problemu.

Grafika... no niestety, pozostawia do życzenia...
ale czy to jest najważniejsze ?

Czy coś się zawieszało ? Nie.
Czy trzeba kalibrować położenie względem mapy ? Nie.

Prosta i funkcjonalna nawigacja... która ma pomagać kierowcy.
I to właśnie robi.

Ustawiłem co chciałem nawet nie zaglądając do instrukcji....
po prostu uruchamiasz i intuicyjnie programujesz trasę. Proste.

Aktualizacja map w ASO... jakieś 600 PLN

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:36:39 »
(...)Aktualizacja map w ASO... jakieś 600 PLN
Ale 600pln jednorazowo i a tak przestarzałe mapy załadują w obecnych czasach.

OT w OT: miplo od dziś zasuwa aż miło. Widać zainwestowali w serwery - może to jednak znak lepszych czasów dla AQ i AM? Albo ostatnie podrygi zdechłej ostrygi ;)

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:49:41 »
przestarzałe względem czego ?

Jak trafisz na brak ronda na nawigacji...
albo na brak obwodnicy...

...to co ?
Siądziesz i będziesz płakać bo nie dasz rady tego przejechać ?

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:52:28 »
Ależ Ty Sygma nienawidzisz AQ... Co Ci zrobili? Jakbym czegoś tak nienawidził, w życiu bym temu nie poświęcał tyle czasu, tym bardziej trzykrotnie dopisywał teksty do swojego posta  :mrgreen:

Wyraźnie widać, żeś beton. Nawet najlepszy i najtrafniejszy argument "za" odrzucasz... Masakra  :O Już dawno nie widziałem/czytałem w sieci takiego przypadku.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 17, 2012, 21:59:49 »
no tak, bez impertynencji nie ma dyskusji  :ok:
jak dowalisz trochę epitetów... to "moc posta rośnie" ?

no i co to za "najtrafniejsze argumenty" ?  :mysli:

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 17, 2012, 22:10:26 »
przestarzałe względem czego ?
Jak trafisz na brak ronda na nawigacji...
albo na brak obwodnicy... ...to co ?
Siądziesz i będziesz płakać bo nie dasz rady tego przejechać ?
Nie kumasz, że w PL zmiany w siatce dróg wprowadzają rewolucję w routingi to trudno... Chyba jeździsz z nawi tylko po znanej sobie okolicy lub wokół komina. Jeśli jadąc Elbląg-Słupsk nawi nie wie, że istnieje południowa obwodnica Gdańska to nią pojadę bo znam teren, ale po cholerę mi ekran wyświetlający bzdury i idiotyczne komunikaty np. na Śląsku (to samo tyczy się AM i jej korków widmo/skrótów przez stacje)? Jeśli jadąc Lublin-Poznań moja nawi nie będzie wiedziała, że jest A2 wydatnie skracająca czas podróży i zacznie mnie pchać przez Grójec to co mi po niej za grubą kasę skoro umie poprowadzić najszybszą.. ale w taki upośledzony sposób, że dołoże godzinę drogi? Na tej samej zasadzie po cholerę mi wogóle nawi? Ja cenię sobie oplowski gadżet pokazujący przy kończącym się paliwie gdzie stacja najbliższa (bo to taka zaprogramowana "inteligencja" ułatwiająca życie), ale jeśli w swojej bazie ma np. 20% stacji dostępnych w PL to ta pomoc jest przysługą na żenującym poziomie. Ja nie bronię AM w formie w jakiej jest, ale obiektywnie jest dla mnie lepsza niż fabryczne systemy. Bo mimo często debilnego LD i przedziwnego pobierania danych o utrudnieniach mam szansę, że nie wpakuje mnie w mega zatwardzenie po jakiejś kraksie na A4 i puści "objazdem".
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 22:13:01 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #69 dnia: Lipiec 17, 2012, 22:22:09 »
Robicie to od kilku lat a i tak jesteście z tym programem

Jesteście, albo nie jesteście. Ja nie jestem. Sprzedałem za dobrą cenę mojego htc, kupiłem SE Neo V, używam NE i jest mi z tym dobrze. Jak wyjdzie Androidowa wersja AM to się będę zastanawiał nad powrotem do AM, ale na razie nie mam nawet takiej możliwości.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 17, 2012, 22:26:15 »
Jedna uwaga...
mapy są firmy Geosystems.. a nie AQ
Firma AQ zrobiła na nie "nakładkę" którą nazwała AM  :mrgreen:

... a teraz poważniej.
Wiadomo, że najszybciej aktualizacje robi jak na razie chyba Geosystems.
Kwestią indywidualnego ryzyka jest.. czy dasz się ponieść niezbadanemu wyliczaniu trasy i dojechać trochę szybciej lub trafić na jakieś zadupie i drogi gruntowe.

Teraz pytanie:
wolisz ryzykować i pojechać trochę krótszą i nie przewidywalną drogą... czy nie ryzykować  i pojechać dłuższą ?

Ja wolę nadkładać.
Dlatego wybieram systemy nie mające (przynajmniej na chwilę obecną) tak dokładnych map i przez to w pewnym sensie prowadzące utartymi szlakami (lub mającymi trasę, której routing idzie głównymi drogami)

Co do obwodnic których nie ma na mapach (bo sporo nie ma jeszcze)...
jak rozumiem to nie ma też o nich informacjach na znakach drogowych... i bez tej nawigacji tam nie ma szans trafić ?

Połączone: [time]Lipiec 17, 2012, 22:29:28[/time]
Bo mimo często debilnego LD i przedziwnego pobierania danych o utrudnieniach mam szansę, że nie wpakuje mnie w mega zatwardzenie po jakiejś kraksie na A4 i puści "objazdem".
pobożne życzenie  :ok:

zobacz na co roczne korki na zakopiance...
ileś razy pytałem o nie i oto, co pokazuje AM.... i co ? Zawsze prowadziła przez zakopiankę
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 22:32:13 wysłana przez Sygma »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 17, 2012, 22:38:49 »
(...)
jak rozumiem to nie ma też o nich informacjach na znakach drogowych... i bez tej nawigacji tam nie ma szans trafić ?

Sygma obwodnic czepiłeś się jakbyś naprawdę nie rozumiał jak duży wpływ mają na routing. Nie jedna, nie dwie ale dziesięć obwodnic urywających 30min z trasy Elbląg-Wałbrzych robi kolosalną różnicę, którędy pojechać! Tak jak i pora dnia o której wjadę do Bydgoszczy, fakt czy ominę Poznań po nowej S5 czy Wrocław, albo czy we Wrocławiu nawi poprowadzi na A8 czy będzie pchać po staremu a ja na czuja pojadę po znakach.
Parafrazując Ciebie: dokonywać osobiście wyboru na takiej trasie w każdym przypadku rozbieżności pomiędzy zawartością nawi, a rzeczywistą siecią dróg to "kwestia indywidualnego ryzyka czy dasz się ponieść niezbadanemu wyliczaniu trasy" opartej na mapach niezawierających kompletu informacji o przejezdności odcinków a nawet ich istnieniu. Ja wolę zaryzykować przejazd po drodze o której moja nawi wie i z której wiem jak się wyprowadzić jeśli mi się ona nie spodoba, bo chociaż istnieje na mapie; niż po takiej, którą tylko ja widzę, bo dla nawi to szczere pole, a jej dalszy przebieg stanowi solidną zagadkę. Jesteśmy na takim etapie rozwoju sieci dróg w kraju, że niejednokrotnie świetnie zapowiadające się odcinki potrafią zamrozić pojazd w koreczku na odpowiednio długi okres. I tu pomaga mi to upiorne LD/SR sugerując taką lub inną drogę.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #72 dnia: Lipiec 17, 2012, 23:40:51 »
Ależ Ty Sygma nienawidzisz AQ... Co Ci zrobili? Jakbym czegoś tak nienawidził, w życiu bym temu nie poświęcał tyle czasu, tym bardziej trzykrotnie dopisywał teksty do swojego posta  :mrgreen:

Wyraźnie widać, żeś beton. Nawet najlepszy i najtrafniejszy argument "za" odrzucasz... Masakra  :O Już dawno nie widziałem/czytałem w sieci takiego przypadku.

nie no mapy i siatka drug  są mało ważne !!! przecież lepsza jest navi w Chevrolecie  :shock:

coś jest na rzeczy z tym "kruszywem"   
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Smerfik

« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 17, 2012, 23:46:19 »
Wy tutaj sięgacie do wyższej filozofii w nawigacji. Ld, SR ...
Nawet najlepsze rozwiązania z niezliczoną ilością źródełek nic nie dadzą w połączeniu z "gównianymi" mapami dostarczanymi przez Mercedesa. Nie wiem skąd oni biorą ten szajs, bo zarówno Garmin, jak i Navteq dysponuje ładnymi mapami dla PL. To co zobaczyłem, było poniżej wszelkiej krytyki. Więc proszę Cię Sygma - nie pisz, że systemy wbudowane stanowią konkurencję dla AM. Ja nie korzystam (jak powszechnie wiadomo) zarówno z SR, jak i LD. Ale zapewniam Cię, że AM zainstalowana na surowo, na byle jakim sprzęcie, bez jakiegokolwiek grzebania w ustawieniach, jest o niebo lepszym rozwiązaniem dla PL, niż wbudowane systemy. I nie mówię tutaj o aktualizacji co 3 mies. rondek, POI czy adresów. Tam po prostu nie było dróg - dzika plaża. Nawet MM którą kiedyś oglądałem w tej wersji podstawowej (nie pamiętam fachowej nazwy), była hiciorem nawigacyjnym w stosunku do tego co zobaczyłem na ekranie wbudowanej navi z "najnowszymi" mapami, które trudno mi było nawet zakwalifikować do "przejazdówek".
Piszecie o cenie aktualizacji 600 zł. Większość tych, którzy wydali dodatkowo od 2-9 tys. zeta na wbudowane nawi pewnie bez szemrania by tą kasę wydała i wydaje za nowe mapy. Szwagier też to zrobił :O~, bo myślał, że wniosą coś nowego jeżeli chodzi o PL Tylko jak widać - nowe mapy, to dla niektórych producentów aut pojęcie względne - bo nowa płyta, z nowym numerkiem, nie miała nic wspólnego ze zmianą zawartości.
Może dajmy już spokój z tym OT
... no i trochę czuję się nieswojo, zakładając zbroję, biorąc w łapy topór i wsiadając na konia, by walczyć o dobre imię AQ :D :O~ Ale w tym przypadku czuję się rozgrzeszony :proud:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 23:52:50 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 17, 2012, 23:58:50 »

nie no mapy i siatka drug  są mało ważne !!! przecież lepsza jest navi w Chevrolecie  :shock:

coś jest na rzeczy z tym "kruszywem"
no jest coś...
szczególnie jak się pisze "drug"  :E

Połączone: [time]Lipiec 18, 2012, 00:10:43[/time]
@pR0SiAczek, to o czym piszesz...
to w dużej mierze tylko teoria... z którą ciężko się nie zgodzić. Ale to tylko dalej teoria.

Ty ustawiasz swoją trasę jazdy pod to co "powie" nawigacja.
Ja ustalam trasę wg. własnego widzi mi się... i często jazdę wbrew temu co sugeruje nawigacja, dlatego wyliczanie czasu dotyczącego obwodnic (tych dziesięciu co nie ma na mapach) nie ma dla mnie żadnego znaczenia gdyż jadę SWOJĄ trasą którą sobie wcześniej sam ustaliłem.

Nawigacja ma mnie doprowadzić TYLKO w danym mieście pod wskazany adres.. a ja nie ma go na liście to na wskazane współrzędne.

Mi nawigacja nie ustala trasy... bo robię to ja.
Ona ma mnie tylko wspomagać w nietypowych/nieprzewidzianych sytuacjach.. i nie na zasadzie danych SR czy LD a na zwykłym wyliczeniu  nowej trasy/objazdu jakimiś pomniejszymi drogami kiedy jest zdarzenie drogowe (o tym dowiaduję się z CB a nie nawigacji).

Połączone: [time]Lipiec 18, 2012, 00:21:57[/time]
Więc proszę Cię Sygma - nie pisz, że systemy wbudowane stanowią konkurencję dla AM.
i dalej to samo w kółko...
obejrzałeś jakąś tam mapę w Mercedesie i na tej podstawie oceniasz wszystkie inne nawigacje.
Myślisz, że jest to na tyle wiarygodne by snuć tak daleko idące teorie ?

Ja na co dzień używam nawigacji wbudowanych... i naprawdę spokojnie daję radę.
Muzyka gra... a jak trzeba się "wspomóc" to jedno kliknięcie i na ekranie mam nawigację która pracowała sobie w tle :mrgreen:

@Smerfik, skoro AM jest zła... to jej nie używaj tak jak robię to ja (i nie tylko ja).
Do pewnego czasu tolerowałem jej dziwactwa.. ale od pewnego czasu już nie.

Oczywiście, nie oznacza to, że nigdy więcej jej nie będę używał (na swój sposób)...
bo jak w końcu ogarną ten bałagan to może wyjść niezły program do którego będzie warto wrócić.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 00:27:50 wysłana przez Sygma »

*

Smerfik

« Odpowiedź #75 dnia: Lipiec 18, 2012, 00:28:15 »
Ja ustalam trasę wg. własnego widzi mi się...  jadę SWOJĄ trasą którą sobie wcześniej sam ustaliłem.
..........
Mi nawigacja nie ustala trasy... bo robię to ja.
To dokładnie jak ja. Nawigacja ma mi tylko pomóc zrealizować to, co jej "zadałem". :ok:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 18, 2012, 00:35:19 »
No nie do końca tak jak Ty.
Ja jadę sobie... a nawigacja "jedzie sobie"  :mrgreen:
Nie bawię się w jakieś tam programowanie trasy z określonymi punktami "przez" dla uzyskania określonego routingu.

Naprawdę...
mając AM w życiu nie ustawiałem nawet profili prędkości  :)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #77 dnia: Lipiec 18, 2012, 00:47:07 »
A ja odwrotnie. Ufam nawigacji w nieznanym terenie. Oczywiście nie bezwzględnie. Ogólne pojęcie kierunku i charakterystycznych punktów staram się mieć. Inaczej po co by mi była nawigacja. Po to żeby gadała 'zawróć' itp. ?

*

Smerfik

« Odpowiedź #78 dnia: Lipiec 18, 2012, 02:18:48 »
Ja jadę sobie... a nawigacja "jedzie sobie"  :mrgreen:
Nie bawię się w jakieś tam programowanie trasy z określonymi punktami "przez" dla uzyskania określonego routingu.
Nie wiem co brałeś, ale odstaw to świństwo, bo najwyraźniej Ci szkodzi :O~
Po przeczytaniu tego tekstu, to mnie podłamałeś :shock: :O. Idę walnąć kielicha ... albo od razu dwa :O~.

Po to żeby gadała 'zawróć' itp. ?
Sygmę chyba rajcuje robienie Marzence na przekór :proud:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 02:25:33 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #79 dnia: Lipiec 18, 2012, 07:42:25 »
Przecież dźwięk można wyłączyć   B)
a jeżeli chodzi o same gadanie... to po jakimś tam przebiegu, routing kierowcy zaczyna się pokrywać z routingiem nawigacji  :mrgreen:

@Smerfik
Czy bez Nawigacji dał byś radę dojechać z Częstochowy do 3miasta ?  :wink:

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #80 dnia: Lipiec 18, 2012, 07:47:37 »
A ja odwrotnie. Ufam nawigacji w nieznanym terenie. Oczywiście nie bezwzględnie. Ogólne pojęcie kierunku i charakterystycznych punktów staram się mieć. Inaczej po co by mi była nawigacja. Po to żeby gadała 'zawróć' itp. ?
Również zakładam, że nieznany mi teren nawi zna lepiej niż ja - z założenia to prawda jeśli ma aktualne mapy ;)
@Sygma: my o dwóch różnych rzeczach zatem piszemy. Ty o wbudowanej elegancko w deskę podstawowej nawi wspieranej pudełkiem CB (pasującym do wnętrza jak pięść do nosa lub PDA/PNA na szybie), której używasz jako awaryjne wsparcie gdy na CB milczą. Ja piszę o pozwoleniu programowi w oparciu o zaszyte/pobrane dane wybrania konkretnej trasy umożliwiającej najkorzystniejszy dla wybranych parametrów przejazd. Nie o wyręczeniu bezradnego kaczątka nie umiejącego wyjechać z własnego miasta, bo przecież ogólny kierunek każdy zna, chyba że wyruszył "przed siebie". Powtarzam po raz kolejny, że dojedziemy wszyscy do miejsca docelowego z tą różnicą, że ja mam wysokie szanse być wyraźnie szybciej. Bo siła przyzwyczajeń zwykle przegrywa ze statystyką. Proszę poświęć 15 minut, by zerknąć wspomnianą przeze mnie trasę Elbląg-Wałbrzych o różnych godzinach wyjazdu z naciskiem na Bydgoszcz, okolice Poznania i Wrocławia np. na korkosferze.pl. Jechać 30-45 minut krócej podczas podróży blisko 8 godzinnej to dla mnie istotna korzyść.
edit: o 07:40 planery dawały routing inny niż na ten moment czyli 8:00 - korkosfera.pl, korkowo.pl, targeo.pl i tomtom routeplanner dają przejazd przez okolice Torunia, Inowrocław, a część prowadzi przez Konin, Kalisz, Ostrów :O Wydawałoby się, że to kosmos jakiś - szczególnie przejazdy przez wspomniane miasta, ale wierzę, że poza TT, w którym nie ma S5 pod Poznaniem sugerują lepszą trasę niż ta, którą pojechałbym "na wyczucie/zwyczajowo". Routing zmienia się zgodnie z zebranymi danymi o w oparciu o rozbudowaną siatkę dróg, zatem nawet kwadrans różnicy daje zupełnie inne trasy, choć cel pozostaje ten sam ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 08:01:39 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #81 dnia: Lipiec 18, 2012, 08:00:26 »
No i spojrzałem na trasę...
bez jakiegoś szału głównymi drogami 530-540 km

Chłopaki, czy wy aby nie za bardzo uzależniacie się od gadżecików ?  :ohreally:
Wystarczy spisać/wydrukować kolejne miasta przez jakie będziesz jechał... i nawigacja nie potrzebna (tylko nie pisz, że drogi są tam nie oznaczone i nie ma znaków kierunkowych).

Co należy przyznać produktowi AQ, że ma obecnie największą bazę adresów docelowych...
i to chyba jedyny argument by mieć w telefonie np. iAM ... by jak dojedziemy w okolice celu, ładnie podprowadziła pod "drzwi".
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 08:03:29 wysłana przez Sygma »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #82 dnia: Lipiec 18, 2012, 08:06:56 »
No i spojrzałem na trasę...
bez jakiegoś szału głównymi drogami 530-540 km

Chłopaki, czy wy aby nie za bardzo uzależniacie się od gadżecików ?  :ohreally:

Co należy przyznać produktowi AQ, że ma obecnie największą bazę adresów docelowych...
i to chyba jedyny argument by mieć w telefonie np. iAM ... by jak dojedziemy w okolice celu, ładnie podprowadziła pod "drzwi".

Wow! Wydrukować lub spisać coś co mam w urządzeniu pod ręką... Tradycjonalista :)

Dla Ciebie czas spędzony w samochodzie nie ma żadnego znaczenia, czy zależy Ci jechać jak najdłużej? Przecież w tych ok. 540km można wybrać conajmniej 4 trasy. Jedną pojedziesz 7h15m, a inną 8h15m. Nie jestem uzależniony od ETA, ale mam możliwość skorzystania z dobrodziejstwa pozwalającego potencjalnie pojechać najszybszą trasą. Omijać nieznane mi szczegółowo pod względem ruchu rejony znanych miast. O przewadze w szczegółowości bazy adresowej nie musimy chyba dyskutować.
ps. Zobacz jak przebieg mojej trasy zmienia się w stosunku do godziny wyjazdu. ETA zwykle podobne, ale trasa dojazdu odmienna.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 08:10:17 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Smerfik

« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 18, 2012, 09:54:28 »
@Smerfik
Czy bez Nawigacji dał byś radę dojechać z Częstochowy do 3miasta ?  :wink:
Sygma
Zapewniam Cię, że bez nawigacji dojadę wszędzie. Tym bardziej, że nie jeżdżę zawodowo i moje trasy zdążył zapamiętać już mój samochód. Podejrzewam, że nawet gdybym przysnął, to jak tramwaj, trzymałby się swoich kolein :)
Jednak Marzenka mnie częściowo uwalnia od śledzenia drogowskazów (nie mówię o znakach, itp). Dłuższe trasy lubię sobie rozsądnie zaplanować, by nie trzymać się kurczowo "czerwonych", ale mieć z jazdy widokową przyjemność.
Ty, jak wynika z Twojej wypowiedzi, którą poprzednio zacytowałem, włączasz navi, sam nie wiedząc po co. Na dodatek oceniasz, porównujesz programy, nie przykładając się nawet do skorzystania z ich ustawień. To tak, jakbyś samochodem jeździł wyłącznie na pierwszym biegu i się żalił, że jest wolny :O~
Gdybyś się trochę przyłożył i poustawiał co nieco, to byś się przekonał, że Marzenka potrafi czytać w Twoich myślach i potrafi w zależności wybranego przez Ciebie typu trasy, wymyślać trasy (ruutingi), o które nigdy byś jej nie podejrzewał. By nie być gołosłownym, za chwilę wkleję Ci dowód, na podstawie trasy Poznań -> Mielno.
Mam nadzieję, że obrazki do Ciebie przemówią. Jedyny warunek, to porządne ustawienie pod siebie nawigacji, czego Ty nie robisz, a później psioczysz. I zapewniam - żadnych sztuczek - wszystkie zrzuty zrobione na identycznych ustawieniach. Routing różnicuje wyłącznie zmiana wyboru typu trasy. Ciekawsze (trudne do uchwycenia różnice, zaznaczę, byś raczył je dostrzec. Mam nadzieję, że wtedy docenisz sens skorzystania z dostępnych w programie ustawień.

Mam nadzieję, że teraz zrozumiesz, do czego służy panel wyboru ustawień
Trasa: Poznań -> Mielno
... i zapewniam, że "powrót" wyznaczy identycznie :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 10:20:04 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 18, 2012, 10:32:19 »
Ale kto się żali ? No litości.....
Jak mi nie odpowiadała AM to podziękowałem jej... i nie używam.

Ty też tak zrobiłeś ?

Ty, jak wynika z Twojej wypowiedzi, którą poprzednio zacytowałem, włączasz navi, sam nie wiedząc po co. Na dodatek oceniasz, porównujesz programy, nie przykładając się nawet do skorzystania z ich ustawień.
Oczywiście, że włączam navi... i pracuje ona w tle.
Służy do tego, by co jakiś czas potwierdzić gdzie jestem + dodatkowe dane (czas, kilometry itp).
Spełnia ona funkcje TYLKO wspomagania w czasie drogi... a nie przewodnika któremu ufam i na którego się w całości zdaję.

Co do programów to owszem..
oceniam je po standardowych ustawieniach.

Jak wsiadasz do jakiegoś nieznanego samochodu... to grzebiesz w ustawieniach radia czy po prostu włączasz je i słuchasz muzyki ?
Wsiadasz do swojego samochodu to grzebiesz w ustawieniach map silnika... bo będzie droga kręta to inaczej go zestroję, czy po prostu wsiadasz, odpalasz i jedziesz ?

Tak samo jak podchodzę do nawigacji.
Wchodzę do samochodu, odpalam go... ustawiam nawi (bez wcześniejszego kilkugodzinnego czytania instrukcji i for dyskusyjnych) i jadę.
Naprawdę nie mam czasu na zabawę. Czy to takie dziwne ?

Połączone: [time]Lipiec 18, 2012, 10:37:30[/time]
Mam nadzieję, że wtedy docenisz sens skorzystania z dostępnych w programie ustawień.
No ale co to zmienia ?
Chodzi Ci o te 4 km różnicy między skrajnymi wyliczeniami ?

To wszystko to tylko TEORIA nad którą naprawdę nie warto się onanizować...
bo w praktyce może zdarzyć się jakieś zdarzenie drogowe.. którego nie jesteś w stanie przewidzieć... i dupa z całego misternego i skrzętnie kombinowanego planu.

Połączone: Lipiec 18, 2012, 10:39:19
Jedyny warunek, to porządne ustawienie pod siebie nawigacji, czego Ty nie robisz, a później psioczysz.
Jesteś w stanie ustawić mi nawigację AM, by NIGDY nie poprowadziła mnie jakimiś pipidówkami... na których mogę stracić zawieszenie lub uszkodzić samochód ?
Zagwarantujesz mi to ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 10:39:19 wysłana przez Sygma »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 18, 2012, 10:48:14 »
@Sygma, @Smerfik. Panowie jakby taka dyskusja toczyła się na kanale 19tym radia cb, to pewnie sporo osób już wołałoby w gruszki "Panowie zmieńcie kanał" :E
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Smerfik

« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 18, 2012, 10:54:28 »
Jesteś w stanie ustawić mi nawigację AM, by NIGDY nie poprowadziła mnie jakimiś pipidówkami... na których mogę stracić zawieszenie lub uszkodzić samochód ?
Zagwarantujesz mi to ?
Sygma
Z ubolewaniem muszę stwierdzić, że z Tobą szkoda gadać. Wybacz szczerość.
Nie przemawiają do Ciebie ani teksty, ani argumenty, ani nawet obrazki.
Naprawdę nie mam czasu na zabawę. Czy to takie dziwne ?
Zerkając na Twoje elaboraty na forum, w kontekście zacytowanej wypowiedzi, zastanawiam się, czy to są teksty sponsorowane? No bo skoro nie masz czasu by w kilka minut ustawić nawi, natomiast masz go w nadmiarze, by ją wyłącznie krytykować, to wybacz, ale nie widzę sensu w dalszym udziale w tym "ping-pongu".
Baw się dalej w tej piaskownicy sam - odstępuję wiaderko i łopateczkę.
Sorry
@Sygma, @Smerfik. Panowie jakby taka dyskusja toczyła się na kanale 19tym radia cb, to pewnie sporo osób już wołałoby w gruszki "Panowie zmieńcie kanał" :E
... i tu masz rację. Udowadnianie komuś, że koń ma 4 nogi, nie ma sensu.
Zmieniam kanał :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 10:57:35 wysłana przez Smerfik »

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 18, 2012, 11:28:46 »
Zmieniam kanał

Uff  :ok:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #88 dnia: Lipiec 18, 2012, 12:06:10 »
@Smerfik... no ale jakiej tu mega-argumentacji użyłeś ?
Pokazałeś jakieś teoretyczne wyliczanki... które urastają w Twoim rozumieniu do niespotykanej ważnej rangi.
Może i dla Ciebie one są  istotne....
dla mnie akurat te nie mają poważniejszego znaczenia, poważnie.

Poważnym argumentem (o którym pisałem) w przypadku programu AM, jest jej baza adresowa.
To jest bardzo istotne...

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 18, 2012, 12:18:27 »
Panowie dajcie na luz, tak jak juz to zrobil kolega Smerfik, w tej zenujacej i nie majacej sensu dyskusji bo jak ktos madry tu juz napisal - rzy**ć sie chce.