[wydzielony] OT ten sam co zwykle.

• 134 Odpowiedzi
  • 39506 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Smerfik

Odp: [wydzielony] OT ten sam co zwykle.
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 16, 2012, 03:41:24 »
Masz rację jak zwykle  :E może powinieneś pisać powieści z dreszczykiem? :mrgreen:
Z dreszczykiem, to mają jazdę korzystający z SR/LD :proud:
To nawet nie dreszczyk, a dreszczowiec :D

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 16, 2012, 07:16:35 »
OT

Sorry .....  ale nie chce mi się już tego wszystkiego czytać ......  :O~ wieczne narzekania i spekulacje kilu tych samych osób które można policzyć na palcach obu rąk. :grin: - PRYWATNE FORUM

Robicie to od kilku lat a i tak jesteście z tym programem. Ja też jestem i generalnie jestem zadowolony. :ok: 

Od dłuższego czasu nic nie jest ciekawego wnoszone na to forum (generalnie) a i zajrzenie raz na tydzień w zupełności wystarcza. (przynajmniej dla mnie)

Każdy ma swoje doświadczenie - ja generalnie ze swoimi nie widzę alternatywy dla siebie niż AM + LD (czekam też z niecierpliwością na Andkową AM - ale nie podniecam się tak jak niektórzy  :O~)  Przepowiednie się czasami sprawdzają, czasami nie ..... te dla AM od tych dobrych kilku lat niestety nie.....  a "psów wieszanych" na nią było i jest - każdy wie ile  :O~

JESZCZE SIĘ TAKI NIE URODZIŁ CO BY WSZYSTKIM DOGODZIŁ !!! 

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 16, 2012, 10:42:20 »
zgadzam się z przedmówcą. Ja wiele razy sobie powtarzałem, że zmienię program, ale po wypróbowaniu innych produkcji zawsze szybko wracałem do AM.
Nie ma programu idealnego, każdy ma coś skopanego, w jednym jest to interfejs, a w innym mapy. Dlatego zawsze takim kompromisem była i jest dla mnie Automapa. Podkreślam kompromisem, bo nie jest to soft idealny, ale tak jak napisałem nie ma lepszego na Polskę na razie. 
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 16, 2012, 11:07:55 »
Dobrze to ująłeś - KOMPROMIS -  i tak jest i u mnie :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 16, 2012, 11:36:13 »
Gdyby nie było takiego zastrzeżenia to Geosystems już dawno za grubą forsą sprzedawałby swoje mapy innym. Tak robią inni producenci i nie narzekają. Chyba że AQ płaci takie zaporowe stawki. Wierzysz w to? Zresztą już kiedyś na tym forum ktoś o tym wspominał i nie protestowałeś. Teraz Cię to parzy?
Parzy mnie tylko bezsensowne ględzenie.
Ta wyłączność wcale nie musi być bezwarunkowa, jesteś pewien że w umowie nie ma żadnej klauzuli,
wygaszającej wyłączość w razie przejęcia jednej ze stron umowy przez podmiot trzeci?
Nie jest też w 100% wyłączna, bo z map Geosystems korzysta również Indigo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 16, 2012, 16:57:23 »

Robicie to od kilku lat a i tak jesteście z tym programem. Ja też jestem i generalnie jestem zadowolony. :ok: 
Od dłuższego czasu nic nie jest ciekawego wnoszone na to forum (generalnie) a i zajrzenie raz na tydzień w zupełności wystarcza. (przynajmniej dla mnie)
to, że jesteś zadowolony... to w zasadzie nic nowego (podobnie jak kolega @jachraniak)
Ty musisz być zadowolony i ładnie się uśmiechać  :ohreally:

... a, że nic nie ma nowego na forum ?
Bo i co ma być ?
Program (czyli nakładka do obsługi map firmy Geosystems) jest w zasadzie taki sam od jakiegoś pięknego czasu... i nic nowego w nim się nie pojawia (no, po za jakimiś bzdetami marketingowymi).
... ale czasem coś się dzieje.. jak jakaś kolejna wersja mapy jest rażąco gorsza od innych.  :E
I gdzie są wtedy wielbiciele i zachwalacze ?

... i sam powiedz, o czym tu pisać ?
Ile razy można nabijać się z tego, że program sam nie może skalibrować swojego opóźnienia... i trzeba robić to "z palca"....
Ile razy można pisać o tym, że program sam nie potrafi "dostosować się" do kierowcy i jego stylu jazdy....
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

pliers

« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 16, 2012, 17:18:24 »

To może w ogóle nic nie pisać?

Rzygać mi się chce jak czytam niektórych teorie marketingowo - spiskowe i nie tłumaczy tego sezon ogórkowy bo robią to od zawsze. Nie ważne czy macie rację czy nie, sposób przekazywania Waszych smutków przyprawia mnie o mdłości. Niektórzy chyba pękają, zaczynają nie znosić samych siebie i zmieniają nick po dwa czy trzy razy...Niestety kilka postów i słoma z butów wyskakuje niespodziewanie niczym okienko ostrzegania o fotoradarze.
Coraz mniejszą mam przyjemność z wchodzenia na to Forum bo jak widzę ostatni post użytkownika...takiego czy takiego...nawet nie otwieram wątku bo z pamięci mogę powiedzieć co tam nabazgrał.

żegnam ozięble bo pewnie mi konto zawieszą za ten poemat, ale dzięki Wam dużo mniejszy będzie żal, poza tym zawsze będę sobie mógł wrócić pod innym nickiem.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 16, 2012, 18:05:50 »
pliers poczekaj jak tylko wyjdzie final wersji na androida, to ten dział umrze śmiercią naturalną, wspomnisz moje słowa :) Wszyscy przeniosą się do działu android :E

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 16, 2012, 18:16:44 »
@@ morette, SpokoKoko, pliers

To jest wakacyjny luźny temat dal podtrzymania działu. Nie interesuje was, denerwuje? Nie czytajcie, nie katujcie się. I po co jeszcze tu piszecie. Ktoś Wam kazał? Zarzucasz @morette
Sorry .....  ale nie chce mi się już tego wszystkiego czytać ......  :O~ wieczne narzekania i spekulacje kilu tych samych osób które można policzyć na palcach obu rąk. :grin: - PRYWATNE FORUM
Czyli ma być jak Ty chcesz, bo inaczej prywatne forum. Jak będzie tak jak Ty chcesz to już publiczne. Wyluzuj i tyle.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 16, 2012, 19:59:49 »
izaw, bo to wszystko wina producenta. jakby dał nam nowy program, to byśmy prześcigali się w opiniach o nowym dziele, a tak jak nuda od prawie roku, to się tu zrobiło jak w domu wielkiego brata, czyli ludzie się wzajemnie atakują, żeby coś się działo i wydaje mi się to całkiem normalnym zjawiskiem. Stąd właśnie między innymi prorokuję, że jak nowe mięso zostanie w końcu rzucone w dziale android, to wszystkie wilki przeniosą się na nowe tereny łowieckie, a tutaj tylko zostaną  dogasające ogniska i sprzątanie po kilkuletniej imprezie :)

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 16, 2012, 21:28:14 »
ja się nie przeniosę na androida (wyznawca iPhona)... i pewnie zostanę tutaj do końca gasząc światło
:mrgreen:

a tak poważnie...
nie dawno dostałem do testów Chevroleta Captiva.. z jakąś nawigacją na stanie (nie mam pojęcia co to jest)
i co ?
i dojechałem na niej z Chełma do Częstochowy... bez zaliczania jakiś zadupi jak to miała w zwyczaju AM  :ok:

jaki z tego morał ?
Co raz więcej nowych samochodów ma nawigację na standardzie.. i coraz więcej jest takowych na rynku wtórnym....
a sytuacja z lokalnymi firmami (a taką jest AQ) będzie taka jak ze sklepami/firmami car-audio... jest ich co raz mniej.

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 16, 2012, 23:17:07 »
Prorok się odezwał

...... rzygać to mało powiedziane.......

Ile razy można nabijać się z tego, że program sam nie może skalibrować swojego opóźnienia... i trzeba robić to "z palca"....
Ile razy można pisać o tym, że program sam nie potrafi "dostosować się" do kierowcy i jego stylu jazdy....
daj mi tą satysfakcje i ponarzekaj jeszcze trochę i pochwal konkuręcje  :O~
tak, tak, za każdym razem kiedy będziesz to robił będę ją miał  coraz większą :P

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 16, 2012, 23:53:29 »
@morette

Możesz się nie zgadzać, mieć inne zdanie, możesz nie czytać, ale popisywać się chamstwem nie powinieneś. Nie urządzaj też wycieczek osobistych. Nie musisz ciągle udowadniać, że brak Ci podstaw kultury.

Jako moderator witryn związanych z AQ wystawiasz również tej firmie negatywne świadectwo. Ale może wart pac paca.

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 17, 2012, 00:08:47 »
Na forum przydałoby się narzędzie a'la ABP w Lisku. Dzięki utworzeniu czarnej listy, nie wyświetlałyby się posty pewnej grupy malkontentów.
Choć z drugiej strony, jakbym jeździł na trasie dom-praca-dom, pewnie też bym się czepiał AM  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 00:25:47 wysłana przez Qbek »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 17, 2012, 08:59:37 »
daj mi tą satysfakcje i ponarzekaj jeszcze trochę i pochwal konkuręcje  :O~
zawsze tam gdzie brak jest merytorycznej argumentacji zaczyna się chamstwo prostych umysłów... bo one inaczej nie potrafią

... a jeżeli chodzi o tzw. konkurencję to masz na myśli program MM ?
Bo wybacz... ale AM nie jest traktowana jak konkurencja dla TT czy innych większych firm  :ohreally:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 17, 2012, 09:17:54 »
Cytat: Sygma
zawsze tam gdzie brak jest merytorycznej argumentacji zaczyna się chamstwo prostych umysłów...
Dziekuję za piękną ilustrację tego zjawiska:
Bo wybacz... ale AM nie jest traktowana jak konkurencja dla TT czy innych większych firm  :ohreally:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 17, 2012, 10:02:37 »
..... a może nie ?

Mareczku... spójrz prawdzie w oczęta. Bo czym jakiś lokalny producent "nakładki na cudzą mapę" chce konkurować z takimi międzynarodowymi potentatami jak TT  ?
 :ohreally:

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 17, 2012, 10:31:34 »
Sygma, spójrz prawdzie w oczy. W Polsce może konkurować, ale tylko w Polsce.

*

Smerfik

« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 17, 2012, 10:50:54 »
Moim zdaniem, AM jeżeli chodzi o mapę, funkcje, grafikę, czy dostępność ustawień pod preferencje użytkownika, nie ma się czego wstydzić w porównaniu z konkurencją.
Problemem AM jest natomiast to, że nie wszystkie zaaplikowane w program funkcje działają, jak powinny. Nie mam tutaj bynajmniej na uwadze wyłącznie routingu, opartego (lub nie) o wspomagacze. Ale żeby od kilku już wersji producent nie zareagował na źle działające ostrzeganie o POI (opcja przy trasie), to nie najlepiej świadczy o dbałości AQ o swój image. Rozumiem, że co do różnych elementów, możemy mieć indywidualne, czasami nawet bardzo rozbieżne oczekiwania i tutaj może być trudno dogodzić wszystkim. Ale żeby funkcja ostrzegania, która od zawsze była bardzo mocną stroną AM została spieprzona i producent nie poczuwał się w obowiązku do usunięcia babola ? :shock:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 17, 2012, 11:24:42 »
Sygma, spójrz prawdzie w oczy. W Polsce może konkurować, ale tylko w Polsce.
zgadzam się...
w Polsce i tylko w Polsce może próbować jeszcze przez jakiś czas konkurować

ale co znaczy nasz mały rynek w stosunku do całej Europy ?
Do tego ci wielcy dają swoje oprogramowanie do aut fabrycznych.. co od razu "przycina" możliwości pozyskania rynku przez AQ

*

Smerfik

« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 17, 2012, 12:11:43 »
Do tego ci wielcy dają swoje oprogramowanie do aut fabrycznych.. co od razu "przycina" możliwości pozyskania rynku przez AQ
No nie do końca przycina.
Zauważ, że navi w fabrycznych jest tylko opcją i to dostępną tylko w wyższych opcjach modeli. Na dodatek dosyć drogą i z mocno ograniczoną dostępnością "aktualizacji".
To szczególnie w kontekście naszego rynku ma spore znaczenie. W zeszłym roku szwagier przyjechał z D mocno wypasionym Mesiem, zaopatrzonym oczywiście w fabryczne navi, ale po PL pomykał z moim 3,5 calowym sprzęcikiem zaopatrzonym w AM i ... był zachwycony. Na tyle zachwycony, że kiedy w grudniu przyjechała jego córka, pierwszym zakupem jaki zrobiła była 5" navi z AM EU na pokładzie. Tak więc w tej materii nie mamy się czego wstydzić. A że korzystając z AM trzeba się w tej dziedzinie doktoryzować, to już inna sprawa.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 17, 2012, 12:23:07 »
@Smerfik, to się zmienia z roku na rok.
W Citroenie nawigacja kosztuje (jeżeli nie ma jej w standardzie) jakieś 2.000 PLN brutto (Citroen Berlingo XTR).
Klasa średnia samochodów zaczyna mieć to w standardzie.

Jeszcze kilka lat.. i samochody z nawigacjami fabrycznymi będą już mocno obecne na rynku wtórnym.... a i klient będzie miał dylemat czy kupić mapę do wygodnej nawigacji czy bawić się w czepiane na szybę urządzenia.

Do najbiedniejszej Astry kombi nawigacja 7" + system audio premium + wyświetlacz między zegarami z komunikatami navigacyjnymi to jakieś 6000 PLN brutto (katalogowo).

Podobna sytuacja była jak wchodziły systemu audio w samochodach...
a teraz ile pozostało z licznych sklepów handlujących radiami uniwersalnymi ?

Połączone: [time]Lipiec 17, 2012, 12:26:41[/time]
W zeszłym roku szwagier przyjechał z D mocno wypasionym Mesiem, zaopatrzonym oczywiście w fabryczne navi, ale po PL pomykał z moim 3,5 calowym sprzęcikiem zaopatrzonym w AM i ... był zachwycony.
no to czekaj na zachwyty jak tym mesiem trafi na jakąś "księżycową drogę"
lub przejazdy przez parkingi czy stacje benzynowe  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 12:31:38 wysłana przez Sygma »

*

Smerfik

« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 17, 2012, 12:58:09 »
...no to czekaj na zachwyty jak tym mesiem trafi na jakąś "księżycową drogę"
W tym Mesiu miał fabrycznie załadowaną taką mapę, że w Rudzie Śl miał kilka ulic "na krzyż" :D Dawno takiego szajsu nie widziałem. Po Poznaniu też się na tym nie dało jeździć. Pierwszy dzień trzymałem mu w polu widzenia PDA z AM i oczom nie wierzył. Ja podglądałem jego wyświetlacz i też byłem zszokowany ... tyle, że negatywnie.
Pewnie co niektórzy tutaj są też zszokowani tym co napisałem :proud:. No cóż - piszę, co widziałem - taka jest prawda. :ok:
... a o tym, że nie jest to opinia szalikowca AQ, to chyba nikogo przekonywać nie muszę :proud:
...no to czekaj na zachwyty jak tym mesiem trafi na jakąś "księżycową drogę"
Spoko - ustawiłem mu wszystko "po swojemu" :proud:
Stację benzynową zaliczy tylko wtedy, kiedy Mesio będzie "głodny" :D

PS. Mam nadzieję, że AQ tego nie skopiuje i nie wklei do swojego "kącika zachwytów" :O~
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 13:13:50 wysłana przez Smerfik »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 17, 2012, 13:42:22 »
Z którego roku była mapa w mesiu? I czy tylko Polska jest tam za niedźwiedziami, czy inne kraje też z uwzględnieniem naszej części Europy.

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 17, 2012, 13:49:35 »
Mojemu wujasowi który od 30 lat jeździ po całej europie i wschodzie Tirem pożyczyłem swoją drugą nawi z mapą europy i jest zachwycony.
Przetestował od momentu pojawiania się nawigacji wszystkie możliwe i super znane i dedykowane nawet takie  jak Becker ze specjalną dedykacją oprogramowania dla samochodów ciężarowych i też potwierdza że AM jak do tej pory jest najlepsza.

Program  ustawiony wg jego wytycznych przy mojej pomocy.

Wiec widać że ci bardziej znani i wielcy nie są tacy fantastyczni tak jak to opisuje  to przedmówca.

*

Smerfik

« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 17, 2012, 14:16:49 »
Z którego roku była mapa w mesiu?
Najnowsze wydanie - kupił najnowszą dostępną mapę w zeszłym roku latem :D w firmowym serwisie Mercedesa. Na jednej płycie było kilka krajów, w tym PL. O szczegóły nie pytaj, bo mnie to za bardzo nie interesowało.
I czy tylko Polska jest tam za niedźwiedziami, czy inne kraje też z uwzględnieniem naszej części Europy.
Europy nie przeglądałem - musiałbym nockę spędzić na parkingu, a mieliśmy znacznie ciekawsze zajęcia - takie integracyjne :). Chrześnica "robiła" za kierowcę :D. Moje uwagi dotyczą naszego "fyrtla". Polska, zarówno mapowo, jak i routingowo, to była poniżej jakiejkolwiek krytyki ... Routingowo, to chciała nas prowadzić tak, jak z założenia powinna nasza "bezpieczna" - nawet "żółte" były dla routingu "be"  :D
Jeździliśmy korzystając z AM eleganckimi drogami, a wg. Mesia - często gnaliśmy polami.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 14:28:59 wysłana przez Smerfik »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 17, 2012, 14:28:35 »
A to podobnie jak jechać z AM w Niemczech. Jakieś prawidłowości są.

*

Smerfik

« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 17, 2012, 14:35:45 »
A to podobnie jak jechać z AM w Niemczech. Jakieś prawidłowości są.
No chyba nie do końca. Ta jego mapa to chyba na obszarze PL, zawierała tylko autostrady, ex, czerwone, żółte i śladowo co główniejsze - to dobry atlas samochodowy ma chyba lepsze pokrycie :D O bazie adresowej to zapomnij :shock:
Gdybym nie zobaczył na własne oczy, to nigdy bym nie uwierzył :shock:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 14:38:24 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 17, 2012, 15:13:24 »
Najnowsze wydanie - kupił najnowszą dostępną mapę w zeszłym roku latem :D w firmowym serwisie Mercedesa.
niemożliwe
widziałem nawigację Merca po mojej mieścinie i nie ma się do czego przyczepić

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 17, 2012, 16:01:27 »
Mapy do nawigacji montowanych w autach sa oczywiscie coraz lepsze, ale ciagle sa gorsze niz "niezależnych" dostawcow, a o cenie to juz nie ma co pisac.

Poza tym przy obecnej ilosci remontowanych/przebudowywanych/budowanych drog (oraz zmian w POI) w PL aktualizowanie map raz / rok to delikatnie mowiac kiepski wynik!