[wydzielony] OT i dyskusje z wątku Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM?

• 159 Odpowiedzi
  • 27022 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: [wydzielony] OT i dyskusje z wątku Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM?
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 14, 2011, 11:46:42 »
Warto sobie też uświadomić (bo jak widzę nie wszyscy w tym wątku zdają sobie z tego sprawę) że funkcja "Rezerwa" nie wymaga czasochłonnego i kosztownego modernizowania/uaktualniania map tak jak ma to  miejsce w przypadku wszelkiego rodzaju tablic kierunkowych. To tylko kawałek kodu który inteligentnie wyszuka nam stacje benzynowe z bazy która i tak AM ma.

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 14, 2011, 11:53:40 »
emisiu... wiem, że piszesz to do mnie :)
Doskonale zdaję sobie sprawę, że zrobienie tego nie jest skomplikowane i dotyczy to każdej dowolnej kategorii z grupy POI... nawet mojej ulubionej "panie"

pozostaje tylko pytanie: po co ?
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Konrad4x

« Odpowiedź #92 dnia: Październik 14, 2011, 11:54:40 »
Warto sobie też uświadomić (bo jak widzę nie wszyscy w tym wątku zdają sobie z tego sprawę) że funkcja "Rezerwa" nie wymaga czasochłonnego i kosztownego modernizowania/uaktualniania map tak jak ma to  miejsce w przypadku wszelkiego rodzaju tablic kierunkowych. To tylko kawałek kodu który inteligentnie wyszuka nam stacje benzynowe z bazy która i tak AM ma.
to oczywista oczywistość i zapomniałeś jeszcze dopisać jak niewielkim kosztem pan od marketingu dostałby kolejnego AS-a do rękawa  :grin:

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 14, 2011, 12:04:44 »
Pan od marketingu i tak jest nie modny, nie "ekologiczny" i nie na czasie, za miesiąc odbieram dodatkowe auto elektryczne.
Czy mogę mieć nadzieję że w AutoMapie będą uwzględniane potrzeby tegoż auta w przypadku konieczności naładowania moich akumulatorów.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 14, 2011, 12:13:38 »
[...]
ps. za APR-em na wszystkich większych skrzyżowaniach też w ogóle nie tęsknię,
większość jest przewidywalna do bólu. Ja zdecydowanie wolałbym APR
tylko na rozbudoweanych węzłach komunikacyjnych i w sytuacjach nietypowych.
(typu, że żeby skręcić w lewo trzeba 100m wcześniej zjechać na prawy pas)
I tutaj się nie zgodzę. Na trasach to może i wystarczy, ale w obcym mieście...
APR powinien być niemal zawsze (na drogach wielopasmowych). Kiedy pojawia się przed skrzyżowaniem, często już nie ma możliwości zmienić pasa. Tak samo przydałby się podwójny APR przed rozbudowanymi/bliskimi skrzyżowaniami (niektóre programy mają). Po co? Ano APR pokazuje prosto (jest kilka pasów), a za skrzyżowaniem okazuje się, że trzeba było być na lewym lub prawym pasie. Podstawowe informacje o manewrach powinny być odczytywalne jednym rzutem oka. Stacje benzynowe, czy panienki można spokojnie poza skrzyżowaniem.
I zgadzam się tymi osobami, że dopóki podstawowe funkcje AM leżą i kwiczą, to reszta jest jak kwiatek do kożucha. Tak jak po co komputer i rozbudowana informacja na desce rozdzielczej gdy silnik co chwila gaśnie, a skrzynia biegów zablokowana?

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 14, 2011, 12:17:07 »
APR powinien być niemal zawsze (na drogach wielopasmowych)
+1

*

Konrad4x

« Odpowiedź #96 dnia: Październik 14, 2011, 12:26:00 »
I zgadzam się tymi osobami, że dopóki podstawowe funkcje AM leżą i kwiczą, to reszta jest jak kwiatek do kożucha.
Izaw, czyli zgadzasz się i z moją opinią  :ok: Tylko widzisz musimy sobie uświadomić i pogodzić się z faktem, że wskazywane przez nas priorytety rozjeżdżają się z celem producenta. Napiszę jak mi się to wydaje z ich punktu widzenia: program jako tako działa, nawiguje ? Nawiguje. Dlatego skupiamy się przede wszystkim na upiększaniu produktu, bo towar fajniej opakowany (patrz napakowany w tym przypadku) lepiej się będzie sprzedawał. Taka prawda, bo przecież widać to gołym okiem.

Ale, żeby nie wyglądało, że zmiany wg mnie wprowadzane są be, to pochwalę poprawienie logiki wyświetlania danych na dolnej belce, czy dołożenie numeru drogi przy APR, poprawienie kolorystyki tabliczek nr dróg, bo to akurat mi bardzo odpowiada, gdyż mieści się w mojej definicji ułatwiania samego nawigowania.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 12:30:35 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 14, 2011, 12:33:35 »
No nie wiem czy tak będzie lepiej się sprzedawał...
Ja (i pewnie nie tylko ja) rezygnuję z ich programu i na pewno kilkanaście licencji jakie mamy w firmie nie będzie przedłużonych.

Nowe samochody dostawcze jakie będą zamawiane (Fiat Ducato) będą miały już zamontowane nawigacje TT

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 14, 2011, 13:29:47 »
I zgadzam się tymi osobami, że dopóki podstawowe funkcje AM leżą i kwiczą, to reszta jest jak kwiatek do kożucha.
Jeśli już producent będzie koniecznie chciał nas uszczęśliwić kolejnymi "kwiatkami do kożucha" , to niech da możliwość wyboru na etapie instalacji. Nie chcę mieć programu zmulonego funkcjami, z których nie korzystam.
No nie wiem czy tak będzie lepiej się sprzedawał...
Im więcej kolorowych dodatków, tym bardziej marketingowo można to wykorzystać. A że nie działa tak jak szef PR obiecywał? Przecież naginanie rzeczywistości w pijarze to normalna rzecz.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #99 dnia: Październik 14, 2011, 14:20:51 »
Im więcej kolorowych dodatków, tym bardziej marketingowo można to wykorzystać. A że nie działa tak jak szef PR obiecywał? Przecież naginanie rzeczywistości w pijarze to normalna rzecz.
Statler poważny błąd popełniłeś w tym cytowanym fragmencie. Szef PR nie obiecuje, on stwierdza fakt, że dana funkcja działa i ułatwia nam życie. Gdyby obiecywał to pół biedy, on nam genialnie wstawia ciemnotę i za to go podziwiam i nie znoszę   B)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 14, 2011, 15:41:03 »
Doskonale zdaję sobie sprawę, że zrobienie tego nie jest skomplikowane i dotyczy to każdej dowolnej kategorii z grupy POI... nawet mojej ulubionej "panie"
pozostaje tylko pytanie: po co ?

Wyobraź sobie różnice i pomyśl co zrobisz kiedy będąc w trasie zabraknie Ci:
a - paliwa w zbiorku
b - pań
 :E

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 14, 2011, 16:06:23 »
Wyobraź sobie różnice i pomyśl co zrobisz kiedy będąc w trasie zabraknie Ci:
a - paliwa w zbiorku
b - pań
 :E

by zabrakło paliwa w samochodzie... trzeba się bardzo postarać, bo:
- mam wskazówkę pokazującą poziom paliwa na desce
- mam pomarańczową kontrolkę + sygnał dźwiękowy informujący o tym, że już "mam rezerwę"
- mam komputer który pokazuje ile mogę zrobić kilometrów na paliwie jakie posiadam
- komputer wywala na głównym ekranie informację o tym, że trzeba zatankować... i nie znika ona, do póki nie potwierdzę tego kliknięciem

Jakim zatem trzeba być kierowcą by zabrakło ?

a nawet jak by coś się stało to:
- mam assistance ubezpieczyciela, gdzie jest opcja "paliwo"
- mam assistance leasingodawcy, gdzie jest opcja "paliwo"
- mam assistance producenta samochodu, gdzie również jest opcja 'paliwo'

więc tylko mi brakuje opcji w programie nawigacji  :E

odnośnie opcji 'panie' ......
to wbrew pozorom jest bardzo ważna spawa, bo:
kierowca 'na ciśnieniu' to kierowca agresywny, który nie może się skoncentrować na prowadzeniu samochodu.. a więc jest potencjalnym źródłem zagrożenia  :mrgreen:
i właśnie w imię bezpieczeństwa na drodze opcja/ikona 'panie' powinna być umiejscowiona obok ikony 'wypadek'

a nie daj Panie Boże niech jakiś niedzielny kierowca narazi się takiemu 'na ciśnieniu' to może dostać mały lub średni łomot

zaznaczam, że samochód ma na wyposażeniu MDRL

no :E
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 16:10:27 wysłana przez Sygma »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 14, 2011, 17:25:51 »
Po 40-stce życie się nie kończy - jak sie niektórym wydaje, ono się dopiero zaczyna  :ok:
Dokładnie  :ok:
... sprawdzę w przyszłym miesiącu ... :grin: - licznik się przekręci na 40.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 14, 2011, 20:01:18 »
by zabrakło paliwa w samochodzie... trzeba się bardzo postarać, bo:
Albo pojechać S3 od Gorzowa na północ. 80km "patelni", 100% Kononowicza (nie ma niczego).
Ciśnienie spadało do 0, gdy zjeżdżałem do Szczecina.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 14, 2011, 21:34:51 »
kierowca 'na ciśnieniu' to kierowca agresywny, który nie może się skoncentrować na prowadzeniu samochodu.. a więc jest potencjalnym źródłem zagrożenia  :mrgreen:
i właśnie w imię bezpieczeństwa na drodze opcja/ikona 'panie' powinna być umiejscowiona obok ikony 'wypadek'

Mam dziwne wrażenie że co niektóre posty na tym forum musisz pisać na "niezłym ciśnieniu", i chyba nawet zaczynam Ci współczyć.  :O

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 14, 2011, 22:24:00 »
Mam dziwne wrażenie że co niektóre posty na tym forum musisz pisać na "niezłym ciśnieniu", i chyba nawet zaczynam Ci współczyć.  :O
równie bzdurne uzasadnienie jak 'rezerwy'...
więc w czym widzisz problem ?

emisiu, skoro nie zauważasz ironii w tym co piszę o 'paniach'..
to faktycznie jest ci potrzebna opcja 'rezerwa' w programie AM.

ok, już więcej się z Tobą o to nie spieram... w końcu jesteś w tym expertem
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 22:30:45 wysłana przez Sygma »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 15, 2011, 15:12:32 »
a co miał by robić taki SpeedAlarm ?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #107 dnia: Październik 15, 2011, 15:27:08 »
a co miał by robić taki SpeedAlarm ?
informowałby cie  zapewne o misiakach, wypadkach i innych zdarzeniach via LD. Przejeżdżasz koło misiaków jeden-dwa tapnięcia w ekran i wysyłasz do bazy info o tym, a baza rozsyła to info do innych użytkowników LD, ot cała funkcjonalność. Taka konkurencja do CB. Oczywiście takie info musiałoby zostac potwierdzone przez conajmniej drugie takie zgłoszenie od innego użytkownika LD. No i przy tym nie może zabraknąć motywacji premiowej, żeby chciało sie tapnąć w ten ekran  :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 15:32:15 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 15, 2011, 15:37:01 »
no i pod warunkiem, że przed tymi "miśkami" przejechał by przynajmniej jeden jak nie dwóch userów z AM
no i pod warunkiem, że ci dwaj userzy będą mieć LD
no i pod warunkiem, że ci dwaj userzy AM z LD będą chcieć kliknąć w ekranik
no i pod warunkiem, że system szybko to przetworzy i nazwijmy to "puści w eter informację"

i pytanie:
w jakim czasie od przejechania pierwszego usera który tapnie w ekranik.. następni dostaną taką informację ?

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 15:47:37 wysłana przez Sygma »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #109 dnia: Październik 15, 2011, 16:31:02 »
Ja też mam marzenie, pisałem o tym również do producenta:
chciałbym aby dla dodano możliwość dodawania czegoś w rodzaju "znaczników" w LiveDrive! o których możnaby włączyć sobie ostrzeganie. Coś jakby integracja LiveDrive i programu SpeedAlarm.
no i pod warunkiem, że ci dwaj userzy będą mieć LD
no i pod warunkiem, że ci dwaj userzy AM z LD będą chcieć kliknąć w ekranik
no i pod warunkiem, że system szybko to przetworzy i nazwijmy to "puści w eter informację"
i pytanie:
w jakim czasie od przejechania pierwszego usera który tapnie w ekranik.. następni dostaną taką informację ?
Sygma, wyprowadziłem dyskusje na temat tego "speedalarmu" via Live Drive w AM do tego wątku, żeby moderator nas nie przeklinał za chwilę. A teraz do tematu: wiesz, to rozwiązanie bardzo by mi sie podobało, ale pod jednym egzystencjalnym dla mnie warunkiem  :mrgreen: ,  że jeżeli to miałby działać z wykorzystaniem technologii Live Drive, to w ustawieniach AMtraffic musiałby byc taki magiczny kwadracik do zaznaczania / odznaczania, a obok niego napis "nie uwzględniaj danych LD w routingu" . W moim przypadku kwadracik byłby zaznaczony na stałe. Rozumiesz nie każdy chce korzystac z LD, ale pewnie mnóstwo chetnych chciałoby byc informowanym np głosowo w AM o misiakach, wypadkach itd oraz samemu mogliby informowac nas o takich "zdarzeniach" na drodze. Tak więc, dzięki takiemu zaznaczeniu kwadracika mógłbym być źródełkiem do LD, ale jednocześnie nie mieć  niespodzianek routingowych jakie LD generuje. Wtedy i wilk syty i owca cała, a co najważniejsze wszyscy bylibyśmy źródełkami, tylko każdy technologie LD wykorzystywałby tak jak mu pasuje. I wtedy super, włączyłbym LD na pewno  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 16:35:41 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 15, 2011, 16:43:53 »
Konrad, pomysł w teorii fajny..
ale trzeba go przełożyć na nasze realne Polskie warunki drogowe i wtedy wychodzi, czy jest sens robić coś takiego czy nie.

Z drugiej strony jak długo miało by obowiązywać takie ostrzeganie ?

Jak Karol niedawno pisał nie sprawdza się to w wypadkach drogowych.. to będzie się sprawdzać w przypadku radarów ?
IMO nie ma sensu tego robić, bo będzie to dodatkowym obciążeniem dla systemu a skuteczność nikła.
Nawet radio CB nie zawsze podaje informacje, że jest gdzieś radar.. a zobacz ile jest samochodów z CB w stosunku do kierowców z AM + posiadanie LD + włączone LD + chęć wysłania komunikatu.

no i masz odpowiedź

PS
ile już było takich systemów ostrzegania ?
i każdy okazał się niewypałem z tego samego powodu
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 16:45:36 wysłana przez Sygma »

*

pliers

« Odpowiedź #111 dnia: Październik 15, 2011, 16:49:57 »
ile już było takich systemów ostrzegania ?
i każdy okazał się niewypałem z tego samego powodu

ile?

ja osobiście słyszałem tylko o SpeedAlarmie i raczej pozytywne opinie, choć sam używałem tylko przez chwilę bo mój telefon nie "akceptował" takiego oprogramowania :-)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #112 dnia: Październik 15, 2011, 16:50:32 »
Konrad, pomysł w teorii fajny..
ale trzeba go przełożyć na nasze realne Polskie warunki drogowe i wtedy wychodzi, czy jest sens robić coś takiego czy nie.
Sygma ja się z Toba zgadzam w 100%, z tym, ze nie ja zgłosiłem ten pomysł  :E To co napisałeś mi teraz trzeba było od razu odpisać koledze pliers. Generalnie pomysł jest fajny, natomiast życie może pokazać, że się ludziom z tego nie chce korzystać. Ja jeździłem ze speedalarmem około pół roku i to ostrzeganie działało tak jak LD, tzn od przypadku do przypadku  :grin:

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 15, 2011, 16:52:40 »

ile?

ja osobiście słyszałem tylko o SpeedAlarmie
no to Ci trochę podpowiem...
np. Yanosik

istnieje od kwietni 2009 roku..
i skoro o nim nie słyszałeś to widzisz jak jest popularny.. mimo naprawdę sporych teoretycznie możliwości jakie oferował

http://yanosik.pl/

Połączone: Październik 15, 2011, 16:57:04
To co napisałeś mi teraz trzeba było od razu odpisać koledze pliers.
sam do tego dojdzie z czasem  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 16:57:04 wysłana przez Sygma »

*

pliers

« Odpowiedź #114 dnia: Październik 15, 2011, 17:05:05 »
no cóż, z takim podejściem pozostaje tylko petycja do producenta o zaprzestanie rozwijania chociażby LD! bo nie działa idealnie. Na pewno ostrzeganie o którym pisałem też działałoby na początku kiepsko a więc NIE NALEŻY w ogóle się nad nim zastanawiać i od razu skreślić.  :ok:

Piszecie koledzy o polskiej mentalności... jak dla mnie jesteście jej wzorowym przykładem :-) bez obrazy oczywiście.

LD! którego częścią byłoby to ostrzeganie działa niestety na sprzecznej dla polskiej mentalności zasadzie: chcesz żeby dobrze działało to się przyłącz, daj coś od siebie". Ja naiwny wierzę że większa ilość użytkowników to lepsza jakość danych dlaetego jeżdże z włączonym LD!
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 17:12:24 wysłana przez pliers »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #115 dnia: Październik 15, 2011, 17:09:56 »
Piszecie koledzy o polskiej mentalności... jak dla mnie jesteście jej wzorowym przykładem :-) bez obrazy oczywiście.
Nie obraziłem sie, staram się mieć dystans do siebie, a poza tym masz rację - jestem prawdziwym Polakiem  :grin: :ok: :P
W każdym razie pomysł nie jest zły, a kiedy bym na pewno z niego korzystał, to już opisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 17:11:43 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 15, 2011, 17:16:17 »
Ja jak czytam posty zachęcające do wymyślania dodatków czuje się trochę jak ....... frajer obśmiewany przez osoby czytające forum a pracujące w AQ.

Program jaki zrobili działa gówniano.. i to nie podlega dyskusji.
Zamiast naciskać firmę na doprowadzenie go do właściwego działania robi się dla gawiedzi tanie igrzyska.... na zasadzie "dajcie jakieś pomysły na dodatki".
No i część osób to "łyka"..

... a inni z tego się śmieją  :mrgreen:

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 15, 2011, 17:50:45 »
A ja chciał bym aby dodali możliwość włączania i wyłączania "etykiet ulic" a nie tak jak teraz automatycznie się włącza lub wyłącza.
Chciał bym aby dodali włącznik do migających nazw ulic na mapie, jak będę chciał to włączę a jak już mnie to zmęczy to sobie wyłączę.
Chciał bym tez aby połączyli te dwa rozdzielone wątki w jeden, bo teraz aby się pośmiać i pokiwać głową to muszę wchodzić w dwa, a oba są równo śmieszne (te pomysły w nich zawarte).

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 15, 2011, 18:03:42 »
A ja chciał bym aby dodali możliwość włączania i wyłączania "etykiet ulic" a nie tak jak teraz automatycznie się włącza lub wyłącza.
Chciał bym aby dodali włącznik do migających nazw ulic na mapie, jak będę chciał to włączę a jak już mnie to zmęczy to sobie wyłączę.
pełne poparcie

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 16, 2011, 00:23:56 »
Konrad i wielu innych chce tablice kierunkowe, te same które wielkie
wiszą przy drogach, chcą oglądać na ekraniku nawigacji?
Co daje takie powielenie informacji? IMO nic, a mimo to wielu tego oczekuje.

Problem pojawia się zimą, gdy tablice zmieniają kolor na biały.
A gdy jedziesz jeszcze nieznaną drogą, wymięty po całym dniu orki, przyjmiesz z wdzięcznością każdą pomoc.

tylko nie pisz, że za dużo klikać trzeba i można się przez to spocić  :P

Dlaczego używasz nawigacji ? Możesz przecież wyjść 10 minut wcześniej, wyciągnąć atlas ze schowka i zaplanować trasę.
Tylko nie pisz, że lubisz dłużej spać.

:P
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2011, 00:29:29 wysłana przez leuon »