Proponowałbym rozszerzyć tę kategorię, a właściwie - dokonać jej częściowego podziału. Myślę, że mogłoby to uczynić ją znacznie bardziej czytelną. Nie ukrywam, że jest to koncepcja żywcem wzięta z POI innych programów. Oto propozycja:
- dodać kategorię "Nowe ronda" i umieszczać odpowiednią ikonę na środku skrzyżowań jeszcze nie uaktualnionych przez AM. Wiem, że błąd ten nie jest uciążliwy dla użytkownika, ale nie trzeba będzie zgłaszać takich sytuacji do AM (mam nadzieję, że przeglądają mobilne.net);
- dodać kategorię "Zakaz wjazdu" i umieszczać ikonkę w miejscach, gdzie faktycznie jest zakaz wjazdu, w tym na wylotach ulic jednokierunkowych (na każdym skrzyżowaniu takiej ulicy). Kategoria ta mogłaby także załatwić sprawę nieprzejezdnych odcinków dróg (konieczny opis-komentarz), nieistniejących fargmentów ulic, przegrodzonych ulic, schodów, placów budów, etc. (wszędzie niezbędny komentarz);
- dodać kategorię "Zakaz skrętu w lewo" i umieszczać ikonkę tylko w tych miejscach, w których zakaz ten nie jest związany z wylotem ulicy jednokierunkowej (od tego byłby "Zakaz wjazdu"), np. linia (podwójna) ciągła dla potencjalnego lewoskrętu.
Zastanawiałem się też nad znakami nakazu, ale te zwykle wynikają (są efektem) ze znaków zakazu. Inne sytuacje są chyba dość rzadkie, a można je rozwiązać częściowo powyższymi kategoriami (np. zamiast nakazu w prawo, postawić zakaz w lewo).