[Automapa] Objazd - jak ustawic?

• 10 Odpowiedzi
  • 11745 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
[Automapa] Objazd - jak ustawic?
« dnia: Czerwiec 16, 2009, 06:07:53 »
Witajcie
Mam na swoim samochodowym GPS Automape, versje 5.5.x (nie pamietam dokladnie). Remontuja u nas ulice, wiec postanowilem dodac ja do wykluczen. Poprzez wyszukiwarke adresow znajduje sobie cala ulice i... i... Szukam, szukam, nie ma nic, jak ustawic objazd. Zanim jednak zadalem pytanie, przeszukalem instukcje, w ktorej jak byk jest napisane, ze w menu kontekstowym bedzie objazd. Nawet screen jest. Wracam do GPS. Trzymam tym rysikiem na ekranie i nic. Nie mam zadnego konstektowego menu (zaznaczam, wiec co to jest :mysli: Ide wiec do kumpla, bo wiem, ze ten ma na swoim PDA Automape. Wersja 5.3, ale nada sie. Sprawdzam. Jest! On ma menu kontektowe, w ktorym wybieram znak "Zakaz wjazdu" (czyli objazd). U mnie tego nie ma. Co jest grane?! Czy przypadkiem wine za to nei ponosi system operacyjny? U siebie mam Windowsa CE 5.0, a kolega na SPV m3000 ma Win6. Moj GPS to Westin.
Macie jakies pomysly?

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
  • Sprzęt: HTC Balckstone
Odp: [Automapa] Objazd - jak ustawic?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2009, 07:13:00 »
Zdaje się że najpierw musisz włączyć menu zaawansowane i wtedy będziesz miał możliwość wprowadzania blokad.

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2009, 08:04:12 »
Mam to od samego poczatku wlaczone i nie ma. Zapomnialem tez napisac, ze w instrukcji napisane jest, ze menu kontekstowe mozna wywolac klikajac te strzalki w prawym dolnym rogu. Tam tez jednak nie ma objazdu :-?
Napisane: Czerwiec 16, 2009, 07:22:52
EDIT:
Nie wiem jak Wy, ale jak czegos nie wiem, nie moge znalezc od razu pytam "druga polowe", czy przypadkiem nie miala z tym nic wspolnego. Okazalo sie ze tak, zmienila menu na "proste". Tak wiec kolega mial racje, w zaawansowanym jest.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2009, 12:17:00 »
Chodzi ci o blokady czy objazdy? Bo to są dwie różne rzeczy.
Blokady wprowadza się na stałe lub czasowo z menu kontekstowego 2 zakładka ikonka Blokady.
Objazdy to blokady czasowe, które są dostępne tylko gdy masz wyznaczoną trasę i włączony odbiornik GPS. Objazdy wprowadzasz podając jaki odcinek pierwotnej trasy ma być objechany 100m, 200, 1 km, 2 km 5 km. Po jego wprowadzeniu AM wyznacza nową trasę uwzględniając zadany objazd. Po usunięciu trasy są kasowanewszystkie objazdy.
Blokady wprowadza się na stałę i AM zablokowanych odcinków (część ulicy, cała ulica jeden pas ruchu przy drogach dwupasmowych) w ogóle nie bierze pod uwagę przy wyliczaniu trasy.
Blokada = zakaz wjazdu
Objazd = znajdż alternatyną drogę zastępującą zadany odcinek drogi pierwotnej i potem wróć spowrotem na tą drogę.

*

Offline tadzik99

• 36
  • Sprzęt: NavRoad VIVO S (poprzednio NR 430BT, VIVO Plus)
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2009, 16:35:03 »
Witam
Używam już trochę czasu AM w opcji tak jak jest - tylko z aktualizacją POI z MIPLO.
Teraz natknąłem sie na problem jak wyznaczyć trasę, aby nie przejeżdżać przez miasto X, przez które w ostatni weekend przebijałem się przez 2 (słownie "dwie") godziny. Wolę jechać np. 50 km dalej niż stać w korkach 2 godziny.
Tymczasowo poradziłem sobie tak, że na mapie paierowej popatrzyłem na drogi i wyznaczyłem trasę podając jako punkty PRZEZ poszczególne miejscowości.
Ale nie o to mi chodzi. AM ma mi podac trasę w opcji omijaj (objedź) miasto X.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2009, 16:53:22 »
Właśnie takiego "myślenia" brakuje AM. Załatwianie wszystkiego punktami PRZEZ, lub też objazdami i blokadami
nie załatwia sprawy. Przykłady:
- znajdz alternatywny wjazd do miasta (przykład: Warszawa z pominięciem Janek, przez Górę Kalwarię, wjazd od Wału Międzeszyńskiego)
- objedź miasto (nawet jak nie ma obwodnicy, przykład to Zielona Góra w opcji trasy krótkiej. Czyli nawet jak trasa krótka,
to ma objechać dane miasto
- ucz się tras jakimi jeżdżę. czyli jeśli ja sobie skręcam w jakiś skrót i robię to zawsze, prowadź trasy w tej okolicy, przez
ten skrót. (z uwzględnieniem kierunku skrętu w ulubione miejsce, bo z powrotem możemy chcieć wracać inaczej

W ten sposób, wyznaczanie tras byłoby bardziej zindywidualizowane, bez niepotrzebnych punktów PRZEZ. Mnie wkurza
to, że AM odlicza mi kilometry do punktu w który puknąłem na mapie, żeby ustalić trasę inaczej niż chce AM.

Pisałem to już raz - wystarczyłoby rozwiązać to jak w Google Maps - żeby można było trasę przeciągnąć rysikiem lub myszką,
ustalając nowy jej przebieg, ale nie wyznacając punktu PRZEZ sensu stricte. Tylko zmienić przebieg trasy.
--
twinsen

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2009, 19:55:42 »

Pisałem to już raz - wystarczyłoby rozwiązać to jak w Google Maps - żeby można było trasę przeciągnąć rysikiem lub myszką,
ustalając nowy jej przebieg, ale nie wyznacając punktu PRZEZ sensu stricte. Tylko zmienić przebieg trasy.

No dokładnie. Pomysł rewelacyjny i prosty. Nie raz miałem ten sam problem z trasą. Kombinowanie z punktami "przez" szczególnie gdy trzeba ich wyznaczać kilka jest fatalny.
Przeciąganie trasy byłoby super. Może ktoś podrzuci propozycję gdzie trzeba? Moje lobby jest słabe (żeby nie powiedzieć żadne :)
piona

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2009, 17:48:52 »
Blokady wprowadza się na stałę i AM zablokowanych odcinków (część ulicy, cała ulica jeden pas ruchu przy drogach dwupasmowych) w ogóle nie bierze pod uwagę przy wyliczaniu trasy.
Blokada = zakaz wjazdu
Też tak myślałem, że blokad nie bierze przy wyznaczaniu trasy, tzn. omija je innymi drogami. Tymczasem - mam subskrybcje Miplo na roboty drogowe i zablokowane odcinki, a AutoMapa nic sobie z tego nie robi - jak widać na załączonym obrazku.
O drogi płatne zapytała i wyznaczyła trasę, jakby blokad nie było... Czyżby faktycznie blokad nie brała pod uwagę przy wyznaczaniu trasy?
Jak więc zrobić, by faktycznie ściągnięte z Miplo blokady były omijane przy wyznaczaniu trasy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2009, 17:57:07 »
Cytat: Lexon
Jak więc zrobić, by faktycznie ściągnięte z Miplo blokady były omijane przy wyznaczaniu trasy?

1. Przeczytać o MiploTraffic
2. Przeczytać ten przyklejony wątek
3. Skorzystać ze zdobytej wiedzy i zastosować ją w praktyce, czyli w swojej AM.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 17:59:16 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2009, 18:24:46 »
Podziękował za szybkość, moja wina bo myslałem że wczytanie punktów POI rozwiazuje problem. Ale jeszcze pomarudzę (nie znalazłem nic o tym w podanych wątkach) - co z zakazami skrętu (na liście blokad widzę tylko ikony zakazu ruchu), jak działa ich wybór w MiploTraffic - blokada całej ulicy czy doprowadzenie z uwzględnieniem zakazu skrętu?

Edit: Na mapie widać, że blokowana jest cały odcinek ulicy oznaczonej na jednym końcu zakazem skrętu - mam więc rozumieć, że dla AutoMapy nie będzie róznicy pomiędzy zakazem skrętu a zakazem ruchu? Po co więc takie kategorie w MiploTraffic?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 18:39:44 wysłana przez Lexon »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:36:14 »
Zapytaj suport miplo, chyba nikt poza nimi nie wie po co tam wsadzili takie kategorie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free