[Ankieta] Czy dane SR są już na tyle dopracowane?

• 25 Odpowiedzi
  • 8733 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
[Ankieta] Czy dane SR są już na tyle dopracowane?
« dnia: Czerwiec 10, 2011, 12:52:04 »
Zapytałem niedawno support dlaczego została usunięta możliwość
wyłączenia AM`Traffic (danych SR) z poziomu menu w AM.
Stwierdziłem też że są uzasadnione sytuacje (np. trudne zimowe warunki)
kiedy dane SR mogą tylko zaszkodzić, a brak możliwości ich wyłączenia
z poziomu menu dyskwalifikuje w takich warunkach AM jako pomocnika podróży.
Na to dostałem taką odpowiedź:
Cytat: Support AM
Uznano, ze dane sa juz na tyle dopracowane, ze trasy z uzyciem SR wyznaczaja sie znacznie lepiej./podkreślenie moje/ W trudnych warunkach pogodowych polecamy uzycie trasy Latwej. Z uwagi na silniejsze przyciaganie do glownych drog powinna pomoc gdy np. lokalne drogi sa zasypane sniegiem.
Zapraszam do dzielenia się przykładami tras, które potwierdzą to zdanie supportu,
oraz takimi, które będą dowodzić, że powyższe stwierdzenia wciąż są
tylko pobożnymi życzeniami producenta AM.

Ten temat przewijał się już w kilku innych wątkach, uznałem jednak,
że jest na tyle ważki, iż zasługuje na odrębny wątek.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 23:41:57 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline izaw

• 1165
Odp: Czy dane SR są już na tyle dopracowane?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2011, 13:23:40 »
Uważam, że SR jeszcze wiele brakuje. Prawda, że jest lepiej, ale nie jest dobrze.

Z drugiej strony popieram Twój postulat o umożliwienie wyłączenia SR. Życie jest bogate i nie da się zamknąć w schematy. Bywają sytuacje, gdy SR staje się antypomocnikiem.

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2011, 14:12:20 »
A ja uważam, że błędem było jawne gromadzenie danych statystycznych i możliwość wyłączenia SR w jego początkowej fazie działania.
Gdyby to robili niejawnie i przymusowo (jak inne firmy) i teraz po prostu dodali to do programu jako nowość (bez możliwości wyłączenia), to nie robiona by ankiet tylko piano nad genialnością pomysłu.

P.S.
  Dane zgromadzone przez konkurencję, nie posłużyły tylko do zaszycia w mapę, ale sprzedane policji umożliwiły optymalizację ustawienia suszarek i fotoradarów.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2011, 15:11:37 »
Ja, jako użytkownik AM chciałbym mieć możliwość włączenia i wyłączenia korzystania z danych SR. Są sytuacje, że SR bardzo pomaga, ale są sytuacje, gdy przeszkadzają.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2011, 15:26:49 »
Pewnie, że danym SR jeszcze trochę brakuje, tyle, że nawet najlepszy profil nie da tego, co daje SR. Dlatego mój głos poszedł na "tak".

Skoro coś jest na plus to jak można oddać głos na nie? Patrząc na wyniki ankiety widocznie można.

Oczywiście pozostaje kwestia tych co nie używają LD przez co nie mają możliwości korygowania niektórych odcinków.

Druga sprawa - mam wrażenie, że większość zapomina iż na SR najbardziej czuła jest trasa szybka. Niezadowolonym sugeruję korzystanie z optymalnej.

Od kilku wersji AM nie korzystam z profilu, sprawdzam przebieg szybkiej (która zadowala mnie zazwyczaj) optymalnej lub łatwej i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby były takie głupoty jak opisane np tu:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-7-na-trzech-kroli-%29/msg1441222/#msg1441222

Nie wiem jak to się stało że zamiast SR napisałem SM i to kilkukrotnie :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2011, 15:58:24 »
Abstahując od rzetelności danych SR nie rozumiem odpowiadających na tak.  :shock:
Przecież danie możliwości wyboru nie odbiera możliwości korzystania z SR.

W imię czego odebrać wolośc wyboru świadomemu uzytkownikowi?  :-|
Niech sobie będzie SR domyślnie włączony (wówczas newbie będzie z niego mniej lub bardziej świadomie korzystał).
A tak mamy uszczęśliwianie na siłę wcale niekoniecznie i nie zawsze dobrym narzędziem.

A, że do rzetelnosci danych SR brakuje sporo - mieliśmy przykłady na danych w AM 6.8 i 6.8.1:
- dziwne korki na skrzyżowaniach w środku nocy w wielu miastach.
- dziwny i zupełnie bezsznsowny objazd odcinka odcinka pomiędzy Gościeradowem a Annopolem (woj. lubelskie)
- dziwne omijanie Lubartowa drogą wojewódzką 809 + nizszej kategorii przez Krasienin i Samoklęski (trasa Lublin - Miedzyrzec Podl.) zamiast całość poprowadzić DK19.

Dane SR raz są lepsze - raz gorsze. Wieksze zaufanie do nich miałem przez pierwsze pół roku działania SR niz obecnie.

Oczywiście jestem na nie
Duże "nie".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2011, 16:12:06 »

- dziwny i zupełnie bezsznsowny objazd odcinka odcinka pomiędzy Gościeradowem a Annopolem (woj. lubelskie)
- dziwne omijanie Lubartowa drogą wojewódzką 809 + nizszej kategorii przez Krasienin i Samoklęski (trasa Lublin - Miedzyrzec Podl.) zamiast całość poprowadzić DK19.

ochkarol

ja Cię proszę...
1) swoje twierdzenia oparłeś na jednym wydaniu SR, wiemy na którym. Był słaby - nie ma dwóch zdań.
2) pozostałe wydania bez wyjątku są zdecydowanie lepiej opracowane.
3) jakie masz uwagi do SR poza wydaniem 09.05.2011r.? mam na myśli konkrety...
4) miałeś większe zaufanie bo myślałeś, że działają inaczej niż naprawdę działają - jak się okazało, że jest inaczej to zmieniłeś podejście...
http://pdaclub.pl/forum/automapa/trasy-z-wykorzystaniem-danych-sr-kontra-trasy-modelowane-profilem-predkosci-ktor/msg1492251/#msg1492251

W imię właśnie tego, że nawet taki user jak Ty czasem nie wie o co chodzi...

PS
rozumiem Twoje rozgorycznie

PS2
bez urazy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 16:22:19 wysłana przez jachraniak »

*

pliers

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2011, 17:19:01 »
swoje twierdzenia oparłeś na jednym wydaniu SR, wiemy na którym. Był słaby - nie ma dwóch zdań.

nie chcę byc adwokatem ochkarola ale jeśli tak kiepskie dane się pojawią ponownie (co w cale nie jest wykluczone! - wręcz przeciwnie) to rozumiem tych, którzy chcą mieć prostą mośliwość ich wyłączenia.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2011, 17:33:16 »
@ jachraniak Podany przez Ciebie link ma się jak piernik do wiatraka [niewiele wspólnego z tematem tego wątku].
Tam chodziło jedynie o sezonowość danych, więc daruj sobie uwagi, ze czegoś nie rozumiem.
Poza tym napisałem Ci tam, jak ma się podana Tobie przez support definicja sezonowości SR z rzeczywistym ETA (lato-zima)

Wytłumacz mi w czym Ci przeszkadza możliwość wyłączenia korzystania z SR.
Bo nie rozumiem.

Nie tylko te wydanie było do kitu. Pamiętam podobne w ub. roku, które na trasie Lublin - Kielce fundowało jeszcze ciekawszy zawijas przez Opole Lubelskie.

Ze nie wspomnę o danych z bety, które z Kielc do Lublina prowadziły przez Radom.

Omijanie Lubartowa "funkcjonuje" już od kilku miesięcy.

Z bieżących drobiazgów (1:45 w nocy):
  • odcinek DK19 (jednojezdniowa z poboczem) pomiędzy Trojaszkowicami a Zemborzycami Tereszyńskimi - w jedną stronę "na niebiesko" a w drugą "na zielono"
  • Lublin ul.Puławska, przy wylocie na Al. Solidarności zakorkowana
  • Lublin, Krakowskie Przedmieście x Pl. Litewski - kolejny korek, dalej do Kapucyńskiej "na czerwono"
  • Lublin, wyjazd z Chodźki na Smorawińskiego - kolejny korek
  • Bidziny (woj.świętokrzyskie), DK74 przy Orlenie - w jedną stronę "na czarno" w drugą "na czerwono"

Odpowiadając na pytanie NM uważam, że nie są dopracowane.
A nawet jakby były, to nie widzę powodu, dla którego ktoś, kto nie potrzebuje routingu opartego na SR a potrzebuje opartego na kategoryzacji nie miałby sobie SR po prostu wyłączyć.
Trasa łatwa tego nie załatwia - np. z Poznania do Lublina (start 10:00) prowadzi przez Warszawę.

SR i tak jest 100x lepiej działającą usługą niż LD ale mimo wszystko nic na siłę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 02:15:00 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2011, 18:27:58 »
Skoro coś jest na plus to jak można oddać głos na nie? Patrząc na wyniki ankiety widocznie można.

Chwileczke... ja np glosuje na "NIE", nie dlatego, bo nie chce korzystac z SR, nie dlatego, ze uwazamy to za zbedny gadzet... Czesto dosc fajnie to dziala - jednak czesto tez nie - i dlatego po prostu chce miec mozliwosc WYBORU. Za chwile dojdziemy do takiego samouwielbienia AM, ze bedziemy glosowac czy juz nie czas, zeby nie mozna bylo wylaczyc "prostego menu"? Dzieki temu nie daloby sie nic zepsuc, wiec przeciez byloby to na plus ;P Uszczesliwiania kogos na sile, to nie tedy droga...

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2011, 20:09:12 »
 :ok: 100% poparcia dla Miedzio...
Starszej Pani (ale nie tej z naszego forum, a Starszej Pani z naszego forum chylę czoła :) ), której zarządzam AM i wkrótce teściowi (o ile HD Traffic Tom Tom'a nie zacznie działać w zadowalającym stopniu w PL) nie mam już siły tłumaczyć, że przed podróżą (a podróżują sporadycznie) trzeba się połączyć z komputerem, odpalić jakiś/konkretny program (AM Center), żeby nie błądzili za bardzo po nieznanych okolicach... I nie mam siły tłumaczyć, że może się zdarzyć "kłopotliwa sytuacja" po drodze, ale to tylko "program"..., który moi podopieczni kojarzą tylko i wyłącznie z urządzeniem, które używają.   
W ich przypadku wystarczy dobra kategoryzacja dróg, i nic więcej...czyli chciałbym mieć opcję wyłączenia SR. Im nie zależy na czasie dojazdu tylko na doprowadzeniu pod konkretny adres...
Przestaje mnie ta AM bawić, powoli, ale skutecznie....
P.S. nM zadałeś bardzo dobre pytanie :)
P.S.2 Czy jest gdzieś wątek gdzie można się wyżalić na AM.....ale taki bez cenzury itp. itd. ...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 20:29:21 wysłana przez annkor »
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2011, 02:17:01 »
nie mam już siły tłumaczyć, że przed podróżą (a podróżują sporadycznie) trzeba się połączyć z komputerem, odpalić jakiś/konkretny program (AM Center)
Tu akurat pretensje do Nokii, że zrobili takie cudo, co nie łączy się ze światem zewnętrznym w ogóle.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 11, 2011, 02:37:26 »
jachraniak nie traktuj nas jak dzieci, które nie wiedzą co czynią i mogą tylko sobie zaszkodzić.
Przyjmij do wiadomości, że inni mogą mieć odmienne zdanie i wcale nie gorsze od Twojego. Każdy ma swoje racje, a czasy jednej słusznej prawdy się skończyły. Twoja wypowiedź jest po prostu obraża inaczej myślących.

*

Offline Karski

• *
  • 66
    • Skórki i inne dodatki spoza standardu do AutoMapy
  • Sprzęt: Call me Iggy
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 11, 2011, 10:45:00 »
Pewnie, że danym SR jeszcze trochę brakuje, tyle, że nawet najlepszy profil nie da tego, co daje SR. Dlatego mój głos poszedł na "tak".
No toś dał do pieca teraz  :smiley:

Przyjmując Twój punkt widzenia proponuję usunięcie z menu polecenia "Quit", skoro AM wie lepiej. Nie da się bowiem ukryć, że jazda z AM, szczególnie w nieznanej okolicy, jest łatwiejsza i bardziej komfortowa, niż jazda bez włączonej AM. Skoro więc jest na plus, to po co ją wyłączać?  :mrgreen:

Do używania SR definitywnie zniechęciło mnie któreś z kolei wydanie (bodajże z 9 maja) i od tego czasu mam to-to wyłączone na stałe. Dlaczego na stałe?

Bo właśnie nie ma w Menu opcji  włącz/wyłącz, a nawigację często zostawiam w samochodzie po prostu i nie podpinam do kompa, by móc włączyć SR kiedy mam ochotę na testy. Uznałem zaś, że nie są to dane na tyle wiarygodne, by z nich korzystać w każdych warunkach i więcej korzyści będę miał, gdy je kompletnie wyłączę, niż gdy je zostawię na stałe.

Gdybym miał możliwość normalnego sterowania AutoMapą, to zapewne byłoby pół-na-pół jeśli chodzi o używanie SR przeze mnie. Ale skoro Aqurat przymusowo uraczył mnie takim bublem, to zdecydowałem, że nie będzie używania w ogóle. I tyle...
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
Odp: [Ankieta] Czy dane SR są już na tyle dopracowane?
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2011, 13:48:47 »
Tak - bo nie będą musieli robić kategorii do nowych dróg, rozwiązywać problemów ludzi korzystających z profilu. Więcej ludzi korzystających z SR (a zwłaszcza tych świadomych, którzy do tej pory wyłączali) to więcej zgłoszonych błędów w tymże SR.

Będzie prościej i tyle.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 18, 2011, 15:08:22 »
Myślę, że wielkim błędem byłoby odejście od kategoryzacji. Tak jak błędem jest uszczęśliwianie na siłę użytkowników SmartRoutes.
Kategoryzacja powinna być, powinna być dalej najlepsza w AM i osoby, którym SR nie pasuje powinny "jeździć" wg kategoryzacji. Są to użytkownicy, którzy chcą jeździć drogami najwyższej kategorii bez względu na czas podróży i odebranie im tej możliwości było bardzo dużym błędem Aqurat'u.

Najlepsza kategoryzacja + dobre dane SR mogą sprawić, że routing w AM byłby najefektywniejszy wśród programów nawigacyjnych.
Na chwilę obecną niestety dane SR nie spełniają tego warunku.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2011, 16:28:09 »
Jak ja lubię być w zgodzie z ochkarolem  :) Wszystko prawda!  :angel:

Acha... zgadzam się też z kocureq'iem w 100%

:mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 16:44:15 wysłana przez jachraniak »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2011, 18:22:48 »
Kategoryzacji nie można usunąć. Jest to podstawa routingu. Reszta to tylko modyfikacje.

SR zmienia przejezdność niektórych (!) odcinków dróg przypisując im statystyczne dane z określonego okresu czasu. Natomiast LD zmienia te wszystkie dane o dane aktualne. No tak taka jest teoria. W praktyce SR ma duże braki (mała szkodliwość) i błędy. Tutaj jest problem. Dane nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, tylko działają jak krzywe zwierciadło. LD ma za mało danych, albo dane nie są weryfikowalne (ktoś zatrzymał się na siusiu, a innych brak). Dodatkowo nawet dane prawidłowe i wiarygodne nie przekładają się na przebieg trasy.

Trzeba najpierw usprawnić pozyskiwanie danych dla SR, weryfikować je i opracowywać. Będzie to pierwsza poprawka do kategoryzacji. I jeżeli dane będą dobre nikt nie będzie protestował. Chociaż nie wiem po co takie zacięcie AQ w tej kwestii. Fakt włączenia lub nie SR nic w sytuacji AQ nie zmienia. No może poza opinią u użytkowników.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 19, 2011, 15:35:55 »
Te błędy w danych SR to złośliwy pomysł użytkowników, jak zacytował kol. w pierwszym wpisie producent jest innego zdania :
"Uznano, ze dane sa juz na tyle dopracowane, ze trasy z uzyciem SR wyznaczaja sie znacznie lepiej./podkreślenie moje/ W trudnych warunkach pogodowych polecamy uzycie trasy Latwej. Z uwagi na silniejsze przyciaganie do glownych drog powinna pomoc gdy np. lokalne drogi sa zasypane sniegiem."

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 22, 2011, 11:29:10 »
Po ostatnich grach i zabawach mogę stwierdzić jedno - życzyłbym wszystkim userom i sobie aby algorytm wyznaczania trasy, w szczególności szybkiej, był tak dopracowany jak SR.

:mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 11:32:59 wysłana przez jachraniak »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 22, 2011, 12:45:06 »
Dane SR są różne. Raz lepsze, raz gorsze. Niestety nie ma to jednoznacznego kierunku ku lepszemu. Wg mnie były już dane lepsze. Nie oceniam ostatnich z 18-07-2011 bo za krótko są dostępne aby wyrobić sobie zdanie.

Co do jakości. Od kilku wersji całą dobę straszy czarna obwodnica Torunia (S10). Przekopali w poprzek? Inne zgłaszane tu błędy to króciutkie czarne odcinki przed światłami. Cóż taka natura sygnalizacji, że czasami się stoi. I nie musi to być korek. Po prostu powinien być filtr wycinający takie dane.

Inna sprawa. Same SR to sztuka dla sztuki. Można pooglądać, zadumać się i... na tym koniec. Istotniejszą sprawą jest sensowne wykorzystanie danych w algorytmie. No chyba, że zamiast nawigacji wyświetla się mapę i na podstawie kolorków samemu ustala trasę.

Innym błędem jest wykorzystywanie przy wyznaczaniu trasy danych z aktualnej godziny. Algorytm nie uwzględnia, że za kilkaset kilometrów będzie inna pora doby i należy korzystać z innych danych. Skutkuje to tym, że np. po pokonaniu tych kilometrów w nocy AM stara się omijać nie istniejące o tej porze korki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 22, 2011, 15:25:05 »
Cytat: izaw
Od kilku wersji całą dobę straszy czarna obwodnica Torunia (S10). Przekopali w poprzek?
A czy nie jest wyłączona z ruchu jedna jezdnia i cały ruch prowadzony jest drugą?
Zablokowane odcinki mają czarny kolor w trafiku, boisz się czarnego?
Jeśli niem to o co te pretensje, bo nie bardzo rozumiem?

Inne zgłaszane tu błędy to króciutkie czarne odcinki przed światłami. Cóż taka natura sygnalizacji, że czasami się stoi. I nie musi to być korek. Po prostu powinien być filtr wycinający takie dane.
A kto twierdzi, że to musi być korek?
Czy jeśli czasami się stoi, to średnia prędkość przejazdu odcinka nie spada?
I po co chcesz wycinać te dane? Twierdzisz, że średnia prędkość przejazdu
na drodze ze światłami jest taka sama jak wtedy gdy świateł nie ma?

Innym błędem jest wykorzystywanie przy wyznaczaniu trasy danych z aktualnej godziny. Algorytm nie uwzględnia, że za kilkaset kilometrów będzie inna pora doby i należy korzystać z innych danych.
Tak twierdzisz?  :ohreally:
To przedstaw jakieś dowody, bo ja dokładnie pamiętam z testów,
które swego czasu przeprowadzałem, że wcale nie jest tak jak twierdzisz.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 09, 2011, 18:43:09 »
Od kilku wersji całą dobę straszy czarna obwodnica Torunia (S10). Przekopali w poprzek?
A czy nie jest wyłączona z ruchu jedna jezdnia i cały ruch prowadzony jest drugą?
Zablokowane odcinki mają czarny kolor w trafiku, boisz się czarnego?
Jeśli niem to o co te pretensje, bo nie bardzo rozumiem?
I traffic jednocześnie odblouje druga nitkę dla ruchu 2-kierunkowego i domaluje zjazdy?
Jaki jest sens blokowania nitki w takim przypadku? Zostawić jak jest, a średnia i tak spadnie, to że pojedziemy parę metrów obok nie będzie przeszkodą, zadziała przyciąganie.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 12, 2011, 10:22:10 »
Może znalazłoby się jeszcze 2 chętnych do oddania głosu?
Zamknąłbym ankietę przy okrągłej setce ...

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 12, 2011, 12:24:23 »
Chciałbym mieć możliwość korzystania z LD bez korzystania z SR. Zauważyłem szczególnie w dni nietypowe - dni wolne w środku tygodnia itp., że dane statystyczne nie sprawdzają się. Także mój głos na nie. Poza tym przy dużej zmienności korków na trasie którą jeżdżę zdecydowanie jest przeciwko korzystania z danych statystycznych.
Paweł

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 12, 2011, 14:47:41 »
Tylko że z definicji jest to niemożliwe. LD stanowi uzupełnienie a właściwie zmianę danych zaszytych w SR.

Podsumowując samo SR można odwrotnie nie.