Wielkanocna AM 6.8.1

• 253 Odpowiedzi
  • 80418 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wielkanocna AM 6.8.1
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 25, 2011, 10:48:52 »
Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji
Powtarzasz to do znudzenia, jak mantrę, chyba sam nie wiedząc co piszesz.
Wskazałeś zaledwie jeden przykład błędnej kategryzacji na jakiejś lokalnej drodze
i czynisz z niej kozła ofiarnego ('głęboką dziurę w ziemi'), uznajesz ją
najważniejszym problemem, którym powinni się zająć w pierwszej kolejności.
A prawda jat taka, że kategoryzacja dróg na mapie Aquratu jest na bardzo przyzwoitym
poziomie, nie znajdziesz raczej map, na których ta kategoryzacja będzie zauważalnie lepsza.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:07:21 »
A prawda jat taka, że kategoryzacja dróg na mapie Aquratu jest na bardzo przyzwoitym
poziomie..........
Jak zresztą wszystko - włącznie z gadżetami.
Polecam analizę tego:
Zrzut wykonano 22-04 o godz. 2.30
Tam o tej porze trudno zobaczyć nawet psa, a cała ulica czarno-czerwona :shock:
No chyba, że wszystkie zaparkowane tam samochody, mają włączoną AM z LD
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 11:08:55 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:19:49 »
W razie potrzeby wgrania czystej AM jak zrobić żeby nie utracić ulubionych, ustawionego ostrzegania i POI, ustawień?
Pewnie zachować jakieś plik, jakie :)
Podpowiedzcie proszę. Dzięki.

*

armin84

« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:32:25 »
skopiuj folder profiles i profil, z którego korzystasz (np. osobowy) - wszystko się zachowa :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:36:11 »
poziomie...
Jak zresztą wszystko - włącznie z gadżetami.
Polecam analizę tego...
Ty o kozie, ja o wozie ... :sleepy:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

armin84

« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:49:41 »
co wy na błędy tego typu:

bo ja nie mam słów :D zgłoszone do supportu

*

Konrad4x

« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:56:04 »
Jeżeli chodzi o brak polskich liter to na wersji AM PL w pda ulica Reymonta wyświetla się poprawnie. Na wersji Europa na PC-cie też jest u mnie okey .

*

armin84

« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 25, 2011, 12:08:22 »
zrzut z AM EU 6.8.1 na PC

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 25, 2011, 14:04:22 »
(jachraniak) Mam pytanie do Ciebie, bo wydaje mi się, masz pojęcie o filozofii routingu zastosowanej w automapie. Napisałeś koledze, który cię prosił o podanie nazw plików odpowiadających za SR, że usunięcie ich może przynieść i przynosi nieprzewidywalne skutki w przebiegach planowanych tras. Okey może tak jest, może nie, to kwestia osobistych doświadczeń. Ale mam przy tej okazji takie pytanie do Ciebie lub innego forumowicza, który na tym programie "zęby zjadł". Czy nie sądzisz, że ukrycie takiego SR, a pozostawienie ustawień profilu prędkości, który w rękach niedoświadczonego usera może przynieść nieprzewidywalne skutki, to delikatnie ujmując średnio dobry pomysł ? Zwłaszcza, że włączenie tego nie jest poprzedzone żadnym komunikatem ostrzegającym o ryzyku potencjalnych niespodzianek  :wink:

:mrgreen:
ostro zacząłeś

Prawda jest taka że AM zawiera błędy, o których istnieniu w ogóle nie mam pojęcia  :) nie są trudne do wykrycia - wystarczy używać Profilu. Tyle że ja nie używam...
Dlaczego? Bo nie interesuje mnie "Profil".
Dlaczego nie interesuje mnie profil? Bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Błędy te najbardziej przeżywa Bilunia, bo dotyczą kategoryzacji dróg, a Profil właśnie na kategoriach dróg się opiera. Dla każdego, kto korzysta z SR nie ma to większego znaczenia, no bo co z tego, że kategoria drogi np "miejska główna" i "miejska" są pomieszane?. W SR o wiele bardziej liczą się prędkości osiągane na odcinkach. Ale w profilu to już zaczyna się robić problem.

Oczywiście SR nie jest wolny od błędów.

Moim skromnym zdaniem Aqurat popełnia błąd pozostawiając "Profil", bo czasy kiedy profil się sprawdzał (bo SR czy LD były tylko w głowach marzycieli) minęły bezpowrotnie, dlatego jestem zdziwiony, że do tej pory mamy z nim do czynienia. Choć, nie, chwila... ma jedno szczególne zastosowanie. Jak ktoś chce pojeździć w terenie to właśnie profil mu pomoże. Ot i całe zastosowanie profilu.

Skoro jednak profil siedzi w AM jak komuna w PZPN to powinno być ostrzeżenie przy próbie użycia. Zgadzam się z Tobą.

Konrad4x
Odpowiedź na Twoje pytania, podał już wcześniej Miedzio. I ja się w 100 % z jego tezami zgadzam. Zablokowali możliwość wyłączenia SR, by zamieść śmieci pod dywan. A dywan przykleili do podłogi.
Jeżeli wyłączysz speeds.a, zobaczysz namacalnie przy wyznaczaniu tras, wartość podstaw, na których pracują gadżety. SR zamiast omijać korki, niweluje babole we wbudowanym w AM routingu. By mieć pełny obraz tego, o czym napisałem, wyłącz sobie dla testu:
1- events.a (wyłączamy zdarzenia drogowe)
2- speeds.a (wyłączamy traffika całościowo (SR i LD)
Następnie wyznacz sobie kilka dobrze Ci znanych tras, nie używając "Przez", które z założenia korzystają z kilku kategorii dróg.
Sprawdź, jak trasy są wyznaczane w jedną i drugą stronę.
Na tym przykładzie zobaczysz "jakość" danych, w oparciu o które odbywa się wyznaczanie tras bez gadżetów. Ratunkiem jest, albo:
1- włączenie SR, ale to się wiąże z niespodziankami związanymi z "kaprysami tras" w zależności od pory doby, dnia tygodnia, fazy księżyca :D ... itp,
albo
2- skorygowanie (nie wykluczenie, czy naprawienie) wbudowanych baboli własnym profilem, jednak to taniec na linie (małpa z brzytwą).

Ponieważ Bilunia ma dużo dystansu do innych, to na pewno ma też dystans do siebie. Skoro działanie na "profilu" określa jako małpę z brzytwą, to rodzi się pytanie kto jest największą małpą spędzając na tworzenie "genialnych" profili mnóstwo czasu, z mizernymi skutkami.

...Ja albo bym to zaszył w menu zaawansowanym, albo chociaz opatrzył to jakimś komunikatem ostrzegającym o świadomym używaniu tej opcji, bo....
Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji, prędkości przypisanych poszczególnym kategoriom i odcinkom ... , a później na to nałożył dywan (SR). Nie miałbym wtedy o czym pisać i byłbym "rycerzem" SR. Jednak dopóki SR maskuje głęboką dziurę w ziemi, to ja nie zamierzam w nią wpaść - omijam z daleka.

Bilunia robi wokół kategoryzacji szum, bo liczy, że w wyniku tego szumu coś gdzieś poprawią i Profil znów cudowanie wyleczy routing jak za czasów 5.5.3. Zaś do do porównania SR z dywanem, to chciałbym tylko dodać, że ten dywan tak pokrywa dziury że ich nie ma. Jak już wcześniej zaznaczyłem - są błędy, ale... co to za błędy  :wink:

Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji
Powtarzasz to do znudzenia, jak mantrę,
Bilunia musi to powtarzać, bo zawsze intnieje szansa, że w wyniku szumu, który robi, poprawią kategoryzację tu czy tam...

Jest w związku z tym pewien paradoks. Bilunia, każdego kto zgłosi jakiś błąd do producenta widzi jako jelenia. Jeleń odwala robotę za support. Bilunia nic nie zgłasza i dłubie w profilach czyli w programie (robi dokładnie to co support) ale oczywiście on nie jest jeleniem.

Najchętniej bym przemilczał wszystko co dotyczy Bilunia, bo nie chcę być znów posądzany o wycieczki, ale nie sposób napisać o używaniu Profili i SR zwłaszcza gdy Bilunia robi z kategoryzacji WIELKIE HALO zaś SR sprowadza do roli jakiegoś drugorzędnego gadżetu...

Bilunia, czasy się zmieniły - AM to właśnie SR, zaś Twoje Profile to prymitywne liczydło...

Przepraszam z góry bo nie mam zamiaru obrażać tu Bilunia a jedynie oddać istotę sprawy wg mojego pojmowania.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 15:34:08 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 25, 2011, 14:28:11 »
jak dla mnie to co napisales trzyma sie kupy i nie obraza nikogo. Pewnie Bilunia  sie do tego merytorycznie odniesie  :wink:

*

Bilunia

« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 25, 2011, 17:58:40 »
Ty o kozie, ja o wozie ... :sleepy:
Nie. Przecież chcecie jeździć na danych traffikowych. Niektórzy uważają, że mapa nie ma załadowanych błędnych danych - a ma, że traffik je niweluje - jak niby ma to zrobić, jeżeli to co pokazałem na zrzucie wyżej, jest poniżej poziomu krytyki.

Pewnie Bilunia  sie do tego merytorycznie odniesie  :wink:
Do pewnego poziomu dyskusji się nie zniżam, by mi tak nie pozostało. Sprowokować też się nie dam, bo gdybym przemówił językiem jachraniaka, to byłbym na prostej drodze do bana.
Natomiast jeżeli ktoś nie potrafi zinterpretować i ocenić danych, które przedstawiłem wyżej na zrzucie, to nawet rozdzielone kolorki mu nie pomogą.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 18:09:02 wysłana przez Bilunia »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 25, 2011, 18:20:47 »
W każdym razie jedno jest pewne i chyba obaj koledzy się zgodzicie, że w AM od SR nie ma odejścia, czy to się komuś podoba czy nie i druga sprawa, że włączając profil prędkości powinno być jakieś pouczenie-ostrzeżenie, czym to pachnie  :grin:

*

Bilunia

« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 25, 2011, 18:35:00 »
włączając profil prędkości powinno być jakieś pouczenie-ostrzeżenie, czym to pachnie  :grin:
Podobne ostrzeżenie, tylko "na tłusto" powinno być przy włączniku SR. Pewnie dlatego włącznik usunięto.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 25, 2011, 18:44:04 »
włączając profil prędkości powinno być jakieś pouczenie-ostrzeżenie, czym to pachnie  :grin:
Podobne ostrzeżenie, tylko "na tłusto" powinno być przy włączniku SR. Pewnie dlatego włącznik usunięto.

:E :E :E

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:04:52 »
Do pewnego poziomu dyskusji się nie zniżam

Treker miło, że się ujawniłeś  :ok:
Może już czas odblokować konto Trekera? Taka mała prośba do Admina  ;)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:11:10 »
iceneon  chciałem ci wysłać PW, a Ty zablokowałeś się tam na mnie, a piszesz, że miło, że jestem  :P

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:12:39 »
W każdym razie jedno jest pewne i chyba obaj koledzy się zgodzicie, że w AM od SR nie ma odejścia, czy to się komuś podoba czy nie i druga sprawa, że włączając profil prędkości powinno być jakieś pouczenie-ostrzeżenie, czym to pachnie  :grin:

Ja bym prosil o jedno... zostawcie ten profil w spokoju. Jeszcze troche "ponarzekacie", bedziecie chcieli komunikatow, ostrzezen, to support i ta opcje wywali... Nie chce zeby AM upodobnila sie do innych programow nawigacyjnych typu P&P, gdzie ustawien pod siebie jest jak na lekarstwo.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:13:45 »
korzystasz? Nie wierzę  :O

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:16:27 »
Rzadko, ale jak znajde bledy podobne do tych jakie mialy miejsce w pelnej wersji 6.8 (trasa Wroclaw - Legnica), to bede mial jakas szanse "obrony". Poza tym routing typowo nocny mi sie dalej srednio podoba, a dzieki profilom mozna to poprawic.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:18:19 »
iceneon  chciałem ci wysłać PW, a Ty zablokowałeś się tam na mnie, a piszesz, że miło, że jestem  :P
Nie czuj się wyróżniony, bo PW zablokowałem całkowicie  ;)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:21:18 »
Ja bym prosil o jedno... zostawcie ten profil w spokoju.
Masz to załatwione  :ok:

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 25, 2011, 21:43:09 »
Panowie, spróbujcie sprawdzić trasę PL-Warszawa do IR-Castleisland. U mnie błąd i brak możliwości wytyczenia trasy dla żądanej klasy dróg.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 25, 2011, 21:57:33 »
korzystasz? Nie wierzę  :O
Ale są tacy, co korzystają.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:15:06 »
Panowie, spróbujcie sprawdzić trasę PL-Warszawa do IR-Castleisland. U mnie błąd i brak możliwości wytyczenia trasy dla żądanej klasy dróg.

Potwierdzam. Zauwazylem równiez bardzo dziwnie wyznaczanie trasy do miejcowosci Castlebar - Irlandia. Sprawdz Dolek u siebie czy tez prowadzi az do miasta Perth w Wielkiej Brytanii tylko po to zeby zawrocic na rondzie (nakladajac duzooo km).

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:33:14 »
Potwierdzam. Zauwazylem równiez bardzo dziwnie wyznaczanie trasy do miejcowosci Castlebar - Irlandia. Sprawdz Dolek u siebie czy tez prowadzi az do miasta Perth w Wielkiej Brytanii tylko po to zeby zawrocic na rondzie (nakladajac duzooo km).

Więcej jest takich miejscowości - do wielu nie można wyznaczyć trasy. A do Castlebar - jak wspomniałeś a ja akurat wcześniej znalazłem Westport jakoś dziwnie prowadzi przez Wielką Brytanię - Glasgow i w prawo do Perth i dopiero do Irlandii

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:42:54 »
Zgadza sie. Poza tym tak dziwnego wyznaczania tras jak te, to jeszcze w AM nie widziałem nigdy !

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:45:44 »
Wybierając za cel np. Belfast jest poprawnie. A te poprzednie trasy mimo że prowadzą przez Belfast to wcześniej każą zwiedzić połowę Wielkiej Brytanii.

*

Bilunia

« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 26, 2011, 00:19:26 »
Jeżeli chodzi o brak polskich liter to na wersji AM PL w pda ulica Reymonta wyświetla się poprawnie. Na wersji Europa na PC-cie też jest u mnie okey .
Takie rzeczy się dzieją, jeżeli załadujemy do 6.8.1, ulubione zapisane na poprzednich wersjach AM. Wystarczy wejść w ulubione i poddać edycji  newralgiczny punkt - problem znika. :ok:

*

armin84

« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 26, 2011, 05:24:11 »
tak problem zniknął, okazało się, że źle jak przeniosłem dane z bety ;/ dzięki za pomoc :) do NocnyMarek: skoro jesteś taki święty, to po co tam zaglądasz?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 05:26:42 wysłana przez armin84 »

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 26, 2011, 09:24:35 »
Wczoraj przejechałem ponad 600 km na trasie Rzeszów-Warszawa i z powrotem  i ogólnie Am działa bez zarzutu.
Wyznaczanie tras logiczne i bez błędów. Bardzo sprawnie AM pociągnęła mnie przez centrum Wawy co sobie bardzo cenię ze względu na całkowity brak znajomości miasta :) W jednym miejscu miałem zonk  bo była przebudowa torowiska a mapa nie miała blokady, ale sprawnie mnie przeprowadizła inną trasą.
piona