(jachraniak) Mam pytanie do Ciebie, bo wydaje mi się, masz pojęcie o filozofii routingu zastosowanej w automapie. Napisałeś koledze, który cię prosił o podanie nazw plików odpowiadających za SR, że usunięcie ich może przynieść i przynosi nieprzewidywalne skutki w przebiegach planowanych tras. Okey może tak jest, może nie, to kwestia osobistych doświadczeń. Ale mam przy tej okazji takie pytanie do Ciebie lub innego forumowicza, który na tym programie "zęby zjadł". Czy nie sądzisz, że ukrycie takiego SR, a pozostawienie ustawień profilu prędkości, który w rękach niedoświadczonego usera może przynieść nieprzewidywalne skutki, to delikatnie ujmując średnio dobry pomysł ? Zwłaszcza, że włączenie tego nie jest poprzedzone żadnym komunikatem ostrzegającym o ryzyku potencjalnych niespodzianek 

ostro zacząłeś
Prawda jest taka że AM zawiera błędy, o których istnieniu w ogóle nie mam pojęcia

nie są trudne do wykrycia - wystarczy używać Profilu. Tyle że ja nie używam...
Dlaczego? Bo nie interesuje mnie "Profil".
Dlaczego nie interesuje mnie profil? Bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Błędy te najbardziej przeżywa Bilunia, bo dotyczą kategoryzacji dróg, a Profil właśnie na kategoriach dróg się opiera. Dla każdego, kto korzysta z SR nie ma to większego znaczenia, no bo co z tego, że kategoria drogi np "miejska główna" i "miejska" są pomieszane?. W SR o wiele bardziej liczą się prędkości osiągane na odcinkach. Ale w profilu to już zaczyna się robić problem.
Oczywiście SR nie jest wolny od błędów.Moim skromnym zdaniem Aqurat popełnia błąd pozostawiając "Profil", bo czasy kiedy profil się sprawdzał (bo SR czy LD były tylko w głowach marzycieli) minęły bezpowrotnie, dlatego jestem zdziwiony, że do tej pory mamy z nim do czynienia. Choć, nie, chwila... ma jedno szczególne zastosowanie. Jak ktoś chce pojeździć w terenie to właśnie profil mu pomoże. Ot i całe zastosowanie profilu.
Skoro jednak profil siedzi w AM jak komuna w PZPN to powinno być ostrzeżenie przy próbie użycia. Zgadzam się z Tobą.
Konrad4x
Odpowiedź na Twoje pytania, podał już wcześniej Miedzio. I ja się w 100 % z jego tezami zgadzam. Zablokowali możliwość wyłączenia SR, by zamieść śmieci pod dywan. A dywan przykleili do podłogi.
Jeżeli wyłączysz speeds.a, zobaczysz namacalnie przy wyznaczaniu tras, wartość podstaw, na których pracują gadżety. SR zamiast omijać korki, niweluje babole we wbudowanym w AM routingu. By mieć pełny obraz tego, o czym napisałem, wyłącz sobie dla testu:
1- events.a (wyłączamy zdarzenia drogowe)
2- speeds.a (wyłączamy traffika całościowo (SR i LD)
Następnie wyznacz sobie kilka dobrze Ci znanych tras, nie używając "Przez", które z założenia korzystają z kilku kategorii dróg.
Sprawdź, jak trasy są wyznaczane w jedną i drugą stronę.
Na tym przykładzie zobaczysz "jakość" danych, w oparciu o które odbywa się wyznaczanie tras bez gadżetów. Ratunkiem jest, albo:
1- włączenie SR, ale to się wiąże z niespodziankami związanymi z "kaprysami tras" w zależności od pory doby, dnia tygodnia, fazy księżyca
... itp,
albo
2- skorygowanie (nie wykluczenie, czy naprawienie) wbudowanych baboli własnym profilem, jednak to taniec na linie (małpa z brzytwą).
Ponieważ Bilunia ma dużo dystansu do innych, to na pewno ma też dystans do siebie. Skoro działanie na "profilu" określa jako małpę z brzytwą, to rodzi się pytanie kto jest największą małpą spędzając na tworzenie "genialnych" profili mnóstwo czasu, z mizernymi skutkami.
...Ja albo bym to zaszył w menu zaawansowanym, albo chociaz opatrzył to jakimś komunikatem ostrzegającym o świadomym używaniu tej opcji, bo....
Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji, prędkości przypisanych poszczególnym kategoriom i odcinkom ... , a później na to nałożył dywan (SR). Nie miałbym wtedy o czym pisać i byłbym "rycerzem" SR. Jednak dopóki SR maskuje głęboką dziurę w ziemi, to ja nie zamierzam w nią wpaść - omijam z daleka.
Bilunia robi wokół kategoryzacji szum, bo liczy, że w wyniku tego szumu coś gdzieś poprawią i Profil znów cudowanie wyleczy routing jak za czasów 5.5.3. Zaś do do porównania SR z dywanem, to chciałbym tylko dodać, że ten dywan tak pokrywa dziury że ich nie ma. Jak już wcześniej zaznaczyłem - są błędy, ale... co to za błędy

Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji
Powtarzasz to do znudzenia, jak mantrę,
Bilunia musi to powtarzać, bo zawsze intnieje szansa, że w wyniku szumu, który robi, poprawią kategoryzację tu czy tam...
Jest w związku z tym pewien paradoks. Bilunia, każdego kto zgłosi jakiś błąd do producenta widzi jako jelenia. Jeleń odwala robotę za support. Bilunia nic nie zgłasza i dłubie w profilach czyli w programie (robi dokładnie to co support) ale oczywiście on nie jest jeleniem.
Najchętniej bym przemilczał wszystko co dotyczy Bilunia, bo nie chcę być znów posądzany o wycieczki, ale nie sposób napisać o używaniu Profili i SR zwłaszcza gdy Bilunia robi z kategoryzacji WIELKIE HALO zaś SR sprowadza do roli jakiegoś drugorzędnego gadżetu...
Bilunia, czasy się zmieniły - AM to właśnie SR, zaś Twoje Profile to prymitywne liczydło...
Przepraszam z góry bo nie mam zamiaru obrażać tu Bilunia a jedynie oddać istotę sprawy wg mojego pojmowania.