Wielkanocna AM 6.8.1

• 253 Odpowiedzi
  • 80432 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
Odp: Wielkanocna AM 6.8.1
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:20:03 »
Po wyłączeniu tych wspaniałych udogodnień typu SR i LD, dopiero AM prowadzi po ludzku i nie omija wymyślonych przez siebie korków !

Dżeju, Wielkie Dzięki!! Już wiem o jakie pliki chodzi. Sorki za zawracanie głowy i jeszcze raz serdecznie dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam:

odja

a jak AM wyznaczy Ci podobną trasę też podziękuj Dżejowi

http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-v6-8-finalna/msg1476034/#msg1476034

którego twierdzenie że AM bez pliku speeds działa lepiej jest niestety nieprawdziwe.

Poza tym nie bez przyczyny producent wstawił na sztywno SR do AM...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 20:22:34 wysłana przez jachraniak »

*

Offline odja12

• 31
  • Sprzęt: HP IPAQ 214
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:29:28 »
jachraniak Sorki, ale czy już samemu nie można potestować zachowania AM? Chyba, że o czymś nie wiem i jest to zabronione prawami autorskimi czy innymi ograniczeniami. Nie będę zadowolony to je przywróce, albo zreinstaluję AM, będzie lepiej to wywale je na stałe. Jest z tym jakiś problem?

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:41:45 »
odja - nie ma żadnego problemu... Potrzebowałeś pomocy, nie to że nie chciałem Ci jej udzielić... Po prostu zostało nie raz dowiedzione że AM bez SR słabo działa. Tego chciałem Ci oszczędzić.  :)

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:48:11 »
Węzeł LSSE Krzywa( Szczytnica) dalej tylko w formie przeze mnie zaznaczonej. Dróg nie ma :-|

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 23, 2011, 21:47:17 »
Poza tym nie bez przyczyny producent wstawił na sztywno SR do AM...
Zawsze można na Ciebie liczyć.
Potrafisz poprawić humor  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 23, 2011, 22:25:14 »
ochkarol bądź tak miły i przedstaw mi inne logiczne wyjaśnienie dlaczego AM od tej wersji ma SR bez możliwości wyłączenia. Tylko bez żartów.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 23, 2011, 22:28:01 »
Jak wyłączycie SR to nie gromadzicie danych, które są wymieniane przy synchronizacji via AM'Center.

A jaki odsetek użytkowników AM wie, co to jest AM Center?

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 23, 2011, 22:35:12 »
ochkarol bądź tak miły i przedstaw mi inne logiczne wyjaśnienie dlaczego AM od tej wersji ma SR bez możliwości wyłączenia. Tylko bez żartów.
Odpowiem inaczej. Nie widzę żadnego logicznego uzasadnienia dla pozbawienia użytkownika możliwości wyboru czy chce mieć SR włączony czy nie.

I żeby nie było niedomówień.
1. Korzystałem zawsze z SR
2. Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie (choć ma swoje niedoróbki)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 23, 2011, 22:50:25 »
A ja widzę celowość... a nawet kilka:
1) AM zdecydowanie lepiej wyznacza trasy z SR,
2) zdecydowanie lepiej liczy ETA,
3) jest zapotrzebowanie na większą ilość danych do obrobienia i udostępnienia userom,
4) funkcjonalność jest już na tyle długo w AM, że przyszedł czas na kolejny etap...

Jak myślisz ile sygnałów musieli dostać że AM (bez SR) jest nieobliczalna, bo taka jest prawda, skoro poszli w tym kierunku?

Zajrzyj do wątku AM6.7 na Trzech Króli i przypomnij sobie jakie cyrki były bez SR...

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:05:21 »
Zajrzyj do wątku AM6.7 na Trzech Króli i przypomnij sobie jakie cyrki były bez SR...

Problemy z trasami byly, aczkolwiek nalezalo te klopoty rozwiazac u zrodla, a nie zamiast leczyc, zmuszac do uzytkowania SR i niejako w ten sposob naprawiac routing. Beda problemy z SR, to narzuci sie uzytkowanie LD? Chyba nie tedy droga.

Osobiscie czesciej korzystalem z SR niz bez, jednak uwazam, ze opcja powinna pozostac, a jak byly problemy z wyznaczaniem trasy bez SR, to nalezalo je naprawic, a nie "zamiesc pod dywan".

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:09:15 »
Wszystko fajnie ale po co zabierać wybór świadomym użytkownikom?!
Newbie nie grzebie w AM bo traktuje ją jak plug'n'play.

A tu masz przykład z moją ulubioną trasą Lublin-Kielce (jak zwykle szybka, start 15:05 z Lublina)

W piątek trasa jest wytyczona normalnie. Tj. Lublin, Kraśnik, Gościeradów, Annopol, Opatów, Kielce.
W niedzielę zaś AM proponuje wycieczkę krajoznawczą po terenach zalewowych Wisły - czyli: Lublin, (w Konopnicy w prawo na Motycz DW747), Bełżyce, potem DW do Opola Lubelskiego, potem DW 824 przez Józefów nad Wisłą i do Annopola.

Ktoś, kto zna tę trasę (a ja ten objazd raz osobiście zaliczyłem w celach empirycznych) jak zobaczy tak wytyczoną trasę, to od razu chce wyłączyć SR.

Podobnie jest na trasie Lublin-Międzyrzec Podlaski.
AM proponuje wyjazd z Lublina DW 809 aż do Firleja, gdzie trasa trafia na DK19. Po co? Na 19-stce nie ma żadnych utrudnień jadąc z Lublina!
Można śmiało jechac cały czas krajówką przez Niemce i obwodnicę Lubartowa.

Piszę o AM świeżo zainstalowanej, z niekatulizowanym LD (więc mieszać mogłyby jedynie blokady robót drogowych - a takowych na tych trasach nie ma, tj, blokad)

Przykładów, gdzie SR jest do kitu też znalazłoby się pewnie tyle co i tras temu przeczących.

Powtórzę - nie widzę racjonalnego powodu pozbawienia mnie możliwości wyboru.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 23:13:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:19:54 »
Przyglądając się nowej mapie AM 6.8.1 wersja EUROPA zauważyłem, że w stosunku do starszej wersji AM 6.8 EUROPA  zginęło sporo wbudowanych punktów POI w mapie, mimo, że punkty takie nadal cały czas znajdują się w bazie MIPLO.
...proszę o potwierdzenie problemu
Potwierdzam.
Cytat: Dżeju
odja12 - zajrzyj tu: http://pdaclub.pl/forum/automapa/aktualizacja-smart-routes/240/ ...

Niestety forum dot. AM jest coraz mniej wartościowe.
Bo pytający nie otrzymał odpowiedzi jakiej oczekiwał w ciągu niecałej godziny?
Czy może dlatego, że udzieliłeś mu odpowiedzi po której wielu tras w ogóle nie wyznaczy?
W wątku który przywołałeś jest mowa o 3 plikach, w tym o pliku hubnet.a,
jak go usunie to nie wyznaczy żadnej długiej trasy (>100km w linii prostej).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:28:27 »
Działało i w najnowszych przestało.

Pewnie już zapomniałeś, że do uruchomienia Miploloca na PNA potrzebowałeś chwilowego odblokowania, zainstalowania Miplosynca i co równie ważne, zapisania zmian w rejestrze.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:47:53 »

Co prawda nie było to do mnie, ale odpowiem. Jest to sposób na przymusowe zbieranie danych o routingu dla Aququ. Lubię firmy, które niejawnie zbierają informacje. Dla ścisłości: można to gdzieś doczytać, ale wprost nie jest powiedziane.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:53:29 »
Pewnie już zapomniałeś, że do uruchomienia Miploloca na PNA potrzebowałeś chwilowego odblokowania, zainstalowania Miplosynca i co równie ważne, zapisania zmian w rejestrze.

Nie zapomniałem, wszystko działa poza MiploLoc. Trzeba chyba odkopać sktypt Pawła. Przez parę ostatnich wersji działał bez niego, a teraz coś się znowu posypało.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:58:09 »
Bo tylko wpisy dotyczące Miploloca lądują w rejestrze. Miplosync nie.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 24, 2011, 03:28:16 »
Czy ta sytuacja w Warszawie o godzinie 3:25 (w nocy) ma wpływ na wyznaczanie trasy i co ewentualnie ustawić aby nie stać w korkach.?

*

armin84

« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 24, 2011, 09:51:13 »
mam taki problem: po wyznaczeniu trasy robie MENU/TRASA/INFORMACJE/4 ZAKLADKA i mam pokazne manewry, przewijajac je w dol zawsze pokazywala sie lista nazw miejscowosci i manewrow, jakie proponuje AM, by dojechac do danego puktu. Ale od v 6.8.1 przewijajac belke w dol na gorze sie tylko pokazuje nazwy miejscowosci itd., a daja nizej nie ma nic, trzeba odczekac pare sekund by sie pojawily dalsze nazwy miejscowosci. Kiedys cala trasa od razu byla nazwana po imieniu, a teraz trzeba czekac :(

pod tym linkiem jest pokazany jest filmik o co mi chodzi:

https://rapidshare.com/files/458913457/pokaz.avi

lub

http://www.speedyshare.com/files/28118745/pokaz.avi
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 10:00:32 wysłana przez armin84 »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 24, 2011, 10:12:49 »
... Ale od v 6.8.1 przewijajac belke w dol na gorze sie tylko pokazuje nazwy miejscowosci itd., a daja nizej nie ma nic, trzeba odczekac pare sekund by sie pojawily dalsze nazwy miejscowosci. Kiedys cala trasa od razu byla nazwana po imieniu, a teraz trzeba czekac :(
Potwierdzam, dokładnie tak samo lista zachowuje się u mnie. Ja rozumiem, gdyby na jakimś mio 350 tak to chodziło, ale na HD2 to już lekka przesada. Do wersji 6.8.0 było okey, czyli zapewne coś z algorytmem. Zauważ, że coś grzebali w tym miejscu programu , bo na becie 6.8.1 było jeszcze gorzej, bo nie wyświetlały się ulice, tylko dzielnice i nazwy miejscowości.

*

armin84

« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 24, 2011, 10:20:40 »
potwierdzam na PC i na GPS tak samo źle działa ;/

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 24, 2011, 10:37:41 »
Potwierdzam. To strasznie irytujące. Zresztą na PC także. Chyba za słaby procesor  :worried:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 24, 2011, 10:44:24 »
Potwierdzam. To strasznie irytujące. Zresztą na PC także. Chyba za słaby procesor  :worried:
No jak procesor ?  :O Do ostatniej oficjalnej wersji działało dobrze, a teraz coś się popsuło (chciałem dosadniej napisać, ale święta są wybaczcie  :grin:) Na szczęście jak chwilke zaczekamy, to lista się odświeża, aż do kolejnej próby przewinięcia listy dalej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 11:01:17 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 24, 2011, 11:34:36 »
Wygląda na to, że wcześniej cała lista opisów była przygotowywana od razu
przy kalkulacji trasy, a teraz jest uzupełniana na bieżąco.
Taka zmiana zapewne zaoszczędza nieco czasu i pamięci przy kalkulacji trasy.
Jeśli mam rację, to IMO jest to słuszne rozwiązanie. Nie wiem jak inni, ale ja
na listę manewrów zaglądam bardzo, ale to bardzo sporadycznie, więc z mojego
punktu widzenia na 100 tras w 99% ta lista była tworzona zupełnie niepotrzebnie,
zajmowała tylko niepotrzebnie RAM, a pożytku nie było z niej żadnego.
Nad tą drobną niedogodnością nie uronię więc ani łezki.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 24, 2011, 13:44:14 »
A u mnie dzisiaj z niewiadomych powodów Am nie chce się uruchomić :(
Wczoraj działała ok. Cały czas wyskakuje że program od nieznanego wydawcy i czy kontynuować. Jak biorę tak to non stop się to powtarza. Jakby błąd pliku _wm5Am.exe.
Jak to teraz zrobić żeby nie utracić ulubionych, ustawionego ostrzegania i POI?
Ponowna instalacja nic nie poprawiła.
Pierwszy raz takie szopki, w Wielkanoc...

Dziwnym sposobem zmieniła się lokalizacja. Czemu nie wiem. Ustawiłem od nowa. Działa :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 13:57:40 wysłana przez Waszko »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 24, 2011, 15:08:05 »
żeby nie było że nikt nie ostrzegał...
Nie rób tego, gdyż routing po usunięciu plików (w szczególności jednego) jest naprawdę nieprzewidywalny.
Mam pytanie do Ciebie, bo wydaje mi się, masz pojęcie o filozofii routingu zastosowanej w automapie. Napisałeś koledze, który cię prosił o podanie nazw plików odpowiadających za SR, że usunięcie ich może przynieść i przynosi nieprzewidywalne skutki w przebiegach planowanych tras. Okey może tak jest, może nie, to kwestia osobistych doświadczeń. Ale mam przy tej okazji takie pytanie do Ciebie lub innego forumowicza, który na tym programie "zęby zjadł". Czy nie sądzisz, że ukrycie takiego SR, a pozostawienie ustawień profilu prędkości, który w rękach niedoświadczonego usera może przynieść nieprzewidywalne skutki, to delikatnie ujmując średnio dobry pomysł ? Zwłaszcza, że włączenie tego nie jest poprzedzone żadnym komunikatem ostrzegającym o ryzyku potencjalnych niespodzianek  :wink:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 15:09:40 wysłana przez Konrad4x »

*

Bilunia

« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 24, 2011, 19:46:17 »
Konrad4x
Odpowiedź na Twoje pytania, podał już wcześniej Miedzio. I ja się w 100 % z jego tezami zgadzam. Zablokowali możliwość wyłączenia SR, by zamieść śmieci pod dywan. A dywan przykleili do podłogi.
Jeżeli wyłączysz speeds.a, zobaczysz namacalnie przy wyznaczaniu tras, wartość podstaw, na których pracują gadżety. SR zamiast omijać korki, niweluje babole we wbudowanym w AM routingu. By mieć pełny obraz tego, o czym napisałem, wyłącz sobie dla testu:
1- events.a (wyłączamy zdarzenia drogowe)
2- speeds.a (wyłączamy traffika całościowo (SR i LD)
Następnie wyznacz sobie kilka dobrze Ci znanych tras, nie używając "Przez", które z założenia korzystają z kilku kategorii dróg.
Sprawdź, jak trasy są wyznaczane w jedną i drugą stronę.
Na tym przykładzie zobaczysz "jakość" danych, w oparciu o które odbywa się wyznaczanie tras bez gadżetów. Ratunkiem jest, albo:
1- włączenie SR, ale to się wiąże z niespodziankami związanymi z "kaprysami tras" w zależności od pory doby, dnia tygodnia, fazy księżyca :D ... itp,
albo
2- skorygowanie (nie wykluczenie, czy naprawienie) wbudowanych baboli własnym profilem, jednak to taniec na linie (małpa z brzytwą).

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 24, 2011, 19:46:57 »
Ja miałem jakiś dziwny problem z instalacją. Licencję mam od dawna przypisaną do karty, tymczasem w instalatorze po wybraniu opcji przypisania licencji do karty, na koniec wyskoczył błąd że licencja jest już przypisana do innego urządzenia. Zmieniłem opcję na przypisanie licencji do urządzenia i rejestracja się udała. Jak to możliwe ? Licencja mi się chyba sama nie przeniosła z karty na urządzenie ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 19:48:28 wysłana przez klosz007 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 24, 2011, 22:04:23 »
... Jak to możliwe ?
Skleroza?  ;)
Nie martw się - miałem to samo teraz.  :mrgreen:

Połączone: Kwiecień 24, 2011, 23:33:50
Dziś wieczorem powtórzyła się sytuacja z bety opisywana przeze mnie w tym poście.

Co ciekawe, podczas odtwarzania śladu trasy już nie zobaczyłem na ekranie AM mojej padaki mknącej z prędkością 238 km/h przez osiedlowe trawniki i ogródki działkowe. Zapis śladu kończy się tak jakby sygnał GPS zanikł i koniec. :-?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 23:33:50 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Konrad4x

« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 25, 2011, 08:50:05 »
Konrad4x
Odpowiedź na Twoje pytania, podał już wcześniej Miedzio. I ja się w 100 % z jego tezami zgadzam. Zablokowali możliwość wyłączenia SR, by zamieść śmieci pod dywan. A dywan przykleili do podłogi.
...Ratunkiem jest...
okey, ale ja nie pytałem dlaczego dywan przykleili do podłogi. Zapewne dlatego, żeby się nie odkleił, bo wtedy w routingu skutki byłyby rozbieżne z naszymi oczekiwaniami i stąd taka decyzja, a nie inna. Z resztą sam przyznajesz, że bez plików SR dzieją się cuda. Zgadzam się, że to rodzaj łaty, ale nie o to mi chodziło. Mi chodziło o to, że jak SR ukryli, żeby przeciętnemu Kowalskiemu program nie wyznaczał dziwnych tras, to dlaczego pozostawili mu brzytwę (co sam napisałeś) w postaci profilów prędkości. Ja albo bym to zaszył w menu zaawansowanym, albo chociaz opatrzył to jakimś komunikatem ostrzegającym o świadomym używaniu tej opcji, bo....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 08:52:25 wysłana przez Konrad4x »

*

Bilunia

« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 25, 2011, 10:27:16 »
...Ja albo bym to zaszył w menu zaawansowanym, albo chociaz opatrzył to jakimś komunikatem ostrzegającym o świadomym używaniu tej opcji, bo....
Ja bym zaczął od naprawy danych zaszytych standardowo w mapę - kategoryzacji, prędkości przypisanych poszczególnym kategoriom i odcinkom ... , a później na to nałożył dywan (SR). Nie miałbym wtedy o czym pisać i byłbym "rycerzem" SR. Jednak dopóki SR maskuje głęboką dziurę w ziemi, to ja nie zamierzam w nią wpaść - omijam z daleka.