Wielkanocna AM 6.8.1

• 253 Odpowiedzi
  • 80372 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Sonny

• 258
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2
Odp: Wielkanocna AM 6.8.1
« Odpowiedź #180 dnia: Maj 04, 2011, 10:19:15 »
A Tobie ukradli urządzenie, by to sobie poprzeglądać ?
Rozumiem, że tekst ten miał być zabawny, ironiczny czy też błyskotliwy - szkoda, że się nie udało.

Pytanie pojawiło się , gdyż jeszcze nie zainstalowałem wersji 6.8.1 i dlatego pytam.

Pozdrawiam
Sonny

*

Bilunia

« Odpowiedź #181 dnia: Maj 04, 2011, 10:47:02 »
A Tobie ukradli urządzenie, by to sobie poprzeglądać ?
Rozumiem, że tekst ten miał być zabawny, ironiczny czy też błyskotliwy - szkoda, że się nie udało.
Tekst nie miał być ani zabawny, ani błyskotliwy, ale na pewno ironiczny.
Bo jeżeli mam za kogoś odwalać prostą robotę, to chcę wiedzieć dlaczego.
Teraz raczyłeś nadmienić, że jeszcze nie zainstalowałeś 6.8.1 i chodzi o opinie.
Dodam tylko, że opinii nt. tak map, jak i wyznaczania tras, czy działania programu, jest na forum cała masa - wystarczyło poczytać.
Dodam też, że to o co pytałeś jest uzależnione od tylu czynników, które trzeba uzgodnić zadając tego typu pytanie, że jakakolwiek odpowiedź nie miała sensu.
Pytanie pojawiło się , gdyż jeszcze nie zainstalowałem wersji 6.8.1 i dlatego pytam.
Więc to zrób i sprawdź - instalacja to tylko kilka (naście) minut roboty.
Pogody ducha życzę
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 13:18:24 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #182 dnia: Maj 04, 2011, 11:16:10 »
A czy ktoś może sprawdzał trasę Warszawa - Gdańska / Gdynia ? Jak jest wyznaczana ?
Bilunia ty jak zawsze musiałeś dodać "inteligentny" komentarz.
Wcale się nie dziwię, bo na tak postawione pytanie szkoda nawet czasu, zeby odpowiadać.
Ani daty i godziny startu czy typu trasy, ani podstawowych informacji o konfiguracji.
I co z tego, ze u Ciebie jest OK jak ta sama trasa (nawet w zbliżonych godzinach) u Sonny'ego może wyglądać zupełnie inaczej.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Zachu

« Odpowiedź #183 dnia: Maj 04, 2011, 12:06:51 »
Jechałem do Gdańska w poniedziałek, moim zdaniem trasa szybka była wyznaczona OK. W-wa -> Płońsk -> Sierpc -> Wąbrzeźno -> Grudziądz -> A1 wjazd Warlubie -> Gdańsk.
Szybka to ile?
Gość jechał 7 od Mławy: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=77011491&postcount=488

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #184 dnia: Maj 04, 2011, 13:21:54 »
No to jak to w końcu jest, czy przycisk 117 wyłącza SR czy nie. Czy jest możliwość wytyczenia w AM trasy bez SR i bez profilu prędkości.
Zaglądałem do plików events.a i speeds.a są tam dane dla większości użytkowników (żyjących nie tylko grzebaniem i aktualizowaniem danych w programie) często nie aktualne i raczej nie pomagające w wytyczaniu tras.
Zapewniam że takich użytkowników jest bardzo wielu, instalują AM i oczekują pomocy w dojechaniu do celu drogami dobrej kategorii i w miarę wygodnymi.
Rozumiem że są użytkownicy poszukujący rozwiązania szybkiego "omijającego" korki i utrudnienia i dla nich SR i LD jest "dobrodziejstwem", mnie się nigdzie nie spieszy i chciał bym aby wyznaczona trasa była taka sama przez całą dobę i każdego dnia tygodnia, ja sam ją skoryguję pod własne potrzeby.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #185 dnia: Maj 04, 2011, 13:32:35 »
A ktos napisal, ze nie wylacza? Jak nie wierzysz, to sam sprawdz...

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #186 dnia: Maj 04, 2011, 18:56:48 »
Tu nie chodzi o wiarę a o upewnienie się i ewentualną dyskusję na bądź co bądź forum.
Nie liczę na dyskusję z wielbicielami SR i LD, bo oni przekornie nie biorą w tym udziału, liczę na dyskusję z tymi którzy z tego nie chcą korzystać.
"Sam sprawdź" - sam sprawdzam ale pewności nie mam bo dlaczego po wyłączeniu przyciskiem (117) znika haczyk przy pobieraj/wysyłaj LD ale podgląd tzw. kolorków na trasach w 2D dalej jest możliwy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #187 dnia: Maj 04, 2011, 19:26:49 »
Jeśli jest możliwy podgląd danych SR to znaczy, że nie wyłączyłeś AM`Traffic.
Dodatkowo po wyłączeniu wyszarza się ikona przycisku Wizualizacja AM`Traffic.
Można dodać go do 'Twoje menu' żeby mieć podgląd wyłączenia AM`Traffic,
bo sam przycisk przełącznika to 'surowy opis tekstowy' bez wskaźnika stanu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #188 dnia: Maj 04, 2011, 20:26:39 »
Dziękuję nocnyMarku - teraz mam podgląd i wiem kiedy włączam a kiedy wyłączam.
Dodam jeszcze że po wyłączeniu przyciskiem (117) nie należy wchodzić w Menu > Ustawienia > AM'Traffic bo sam podgląd czy kwadracik przy Pobieraj dane jest pusty a potem wyjście przez naciśnięcie OK powoduje ponowne włączenie SR (To właśnie tu robiłem błąd).
Nie jestem zdecydowanym przeciwnikiem Traffica i SR, po prostu w mieście które znam i wiem jak jechać (W-wa) bawię się i testuje.
Pozdrawiam.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #189 dnia: Maj 04, 2011, 20:56:22 »
Niestety (badz stety) jest to jakas pozostalosc o ktorej programisci najprawdopodobniej zapomnieli, dlatego nie ma wyraznego komunikatu, ze Traffic jest wylaczony czy tez wlaczony i trzeba podpierac sie innymi metodami. Podejrzewam, ze magiczny przycisk 117 dosc szybko zniknie z kolejnych wersji AM...

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #190 dnia: Maj 04, 2011, 22:31:29 »
Czy działa komuś ta wersja na mio 500? Już z poprzednią był kłopot ze złapaniem fixa ale jakoś się dało po zmianie portu na com1. A teraz się łączy ale fixa nie łapie, tak jakby wszystkie satelity spadły.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #191 dnia: Maj 04, 2011, 22:37:36 »
Niestety (badz stety) jest to jakas pozostalosc o ktorej programisci najprawdopodobniej zapomnieli, dlatego nie ma wyraznego komunikatu, ze Traffic jest wylaczony czy tez wlaczony i trzeba podpierac sie innymi metodami. Podejrzewam, ze magiczny przycisk 117 dosc szybko zniknie z kolejnych wersji AM...

Widać, widać... Znika ikonka TRF.

Też uważam że to błąd który w kolejnej wersji AM zostanie wyeliminowany

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #192 dnia: Maj 04, 2011, 22:44:45 »

Widać, widać... Znika ikonka TRF.

O tym nie pisalem, bo u mnie raz sie zdarzylo, ze ikonka zniknela i juz sie nie pojawila, pomimo kolejnych wlaczen i wylaczen calego Traffica.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #193 dnia: Maj 04, 2011, 23:09:15 »
Czy działa komuś ta wersja na mio 500? Już z poprzednią był kłopot ze złapaniem fixa ale jakoś się dało po zmianie portu na com1. A teraz się łączy ale fixa nie łapie, tak jakby wszystkie satelity spadły.
Nie wiem skąd masz takie rewelacje. Mio moov 500 ma gps na porcie 2, baud 57600 i zawsze na tym działało i działa.

Co do łapania fixa, bywały lepsze wersje pod tym względem. I to niedawno.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #194 dnia: Maj 05, 2011, 12:49:41 »
To chyba u Ciebie bo u mnie jedynym portem był com1 na pozostałych wywalał i wywala że nie ma możliwości połączenia się z GPS. Tyle że w poprzedniej wersji 6.8.0 łapał fixa a teraz nie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #195 dnia: Maj 06, 2011, 08:09:45 »
Miałem już robić HardReset urządzenia, ale zrobiłem najpierw "softa". I MiploLoc żyje  :ok:

Radość moja był przedwczesna. Ma ktoś MiploSync 1.9 beta, ten który wyszedł przed oficjalną wersją?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #196 dnia: Maj 06, 2011, 08:37:27 »
Miałem już robić HardReset urządzenia, ale zrobiłem najpierw "softa". I MiploLoc żyje  :ok:

Radość moja był przedwczesna. Ma ktoś MiploSync 1.9 beta, ten który wyszedł przed oficjalną wersją?

@jerzu Podaj maila na PW to ci podeślę.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2011, 08:40:11 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #197 dnia: Maj 06, 2011, 12:39:17 »
Jachraniak napisał : Też uważam że to błąd który w kolejnej wersji AM zostanie wyeliminowany.
A ja mam nadzieję że producent czyta opinie i da nam możliwość wyboru, ciągłe dłubanie w plikach i omijanie utrudnień wtykanych na siłę już mocno mnie zniechęca do programu "zrób to sam". Chcę mieć możliwość włączenia SR, LD i chcę mieć możliwość wyłączenia, przynajmniej do czasu ukończenia tej nieukończonej się wersji beta systemu SR i LD.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #198 dnia: Maj 06, 2011, 19:14:42 »
... Ma ktoś MiploSync 1.9 beta, ten który wyszedł przed oficjalną wersją?
Zainstalowałem 1.9 betę i..... MiploSync zastrajkował, wrzeszcząc, że jest dostępne uaktualnienie programu.

jerzu, radość w przypadku instalki bety, też może być przedwczesna   :(

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #199 dnia: Maj 07, 2011, 00:21:43 »
Dziś znowu trasa Lublin-Kielce-Lublin.
I co?
Oprócz tradycyjnych wyskoków kursora - bezsensowne omijanie robót drogowych "po godzinach pracy robotników".
Ale od początku.
Trasa szybka Lublin-Kielce(SR+LD - profil wyłączone), start 15:00.
Zaglądam na wytyczoną trasę i cieszę się, bo jest ok (Lublin-->Kraśnik-->Gościeradów-->Annopol-->Opatów-->Kielce) i ruszam w trasę.  :)
Pamiętam, że jeszcze w Strzeszkowicach (13km) trasa była ok ale przed Niedrzwicą Dużą już zobaczyłem, że trasa zmieniła się  :O (poznałem po sygnalizacji pierwszego manewru i odległości do niego).
Oczywiście żadnego komunikatu, żadnego ostrzeżenia - nic.  :-| Wrzuciłem podgląd trasy i oczywiście omijamy Kraśnik i Gościeradów i dojeżdżamy do Annopola od strony Księżomierza.

Jeśli to LD zmienił trasę, to dlaczego nie było żadnego komunikatu?

Oczywiście olałem, a co się nasłuchałem "zawróc w lewo" to tylko ja wiem.  :mrgreen: 
Nawet na Targeo napisane jest, że roboty drogowe w okolicy Niedrzwicy Kościelnej są do 16:00 a między Gościeradowem a Annopolem są do 15:00. Oczywiście zarówno w jednym przypadku, jak i w drugim roboty już były prawie zakończone (ostatnie egzemplarze kończyły pracę) i o utrudnieniach w ruchu nie ma mowy.

W drodze powrotnej (start ok. 18:00) trasa od razu wytyczona jest źle, bo za Annopolem skręt w lewo na Księżomierz i przez Dzierzkowice i Urzędów. Żeby było śmieszniej, to powrót na trasę tuż przed nieczynnymi robotami drogowymi (przed Niedrzwicą Kościelną). Oczywiście w Annopolu pojechałem na Kraśnik ale - za karę chyba - AM zaproponowała ominięcie tychże samych robót drogowych z prawe strony DK19.

Przecież SR rozróżnia dni tygodnia i godziny dnia! Po jaką cholerę każe omijać roboty, które są zakończone?

Coś z danymi SR (albo routingiem) jest mocno do kitu.
Trasa szybka z Kielc (Karbońska 1) do Lublina (Herbowa 9) ze startem w piątek o północy wytyczana jest przez Radom, Zwoleń i Puławy!

Przestaje kumać  :-|

Pozdrawiam
Karol

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #200 dnia: Maj 07, 2011, 13:33:57 »
I właśnie dlatego domagam się włącznika SR, po analizie trasy sam zdecyduje czy jadę z pomocą SR czy bez niej.
Jeżeli Aquart nie przyjmie tego do wiadomości (napisałem do nich) to stracą 150,00 złotych abonamentu, może to niewiele dla upartej firmy ale tylko w ten sposób mogę zaprotestować przeciwko dyktaturze.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #201 dnia: Maj 07, 2011, 13:55:08 »
Nie licz na to.

Od nowej wersji pewnie nie będzie można wyłączyć żadnego ze wspaniałych gadżetów.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #202 dnia: Maj 07, 2011, 16:17:50 »
Przecież SR rozróżnia dni tygodnia i godziny dnia! Po jaką cholerę każe omijać roboty, które są zakończone?
Coś z danymi SR (albo routingiem) jest mocno do kitu.
Moim zdaniem SR nie uwzględnia godzin pracy robotników drogowych, to zadanie dla LD. Ale pewnie znowu nie było źródełek  :E
W jednym z tematów dotyczących Traffica już pisałem, że jeśli LD ma polegać tylko na kierowcach to można je sobie aqurat wsadzić...
Dzisiaj ok. południa jechaliśmy w dwa samochody z centrum Łodzi na ul. Paradną. Kolega bez "pomocy", ja z AM 6.8.1 (SR+LD), trasa szybka. Nie będę wdawał się w szczegóły, dość powiedzieć, że poznałem kolejne uliczki osiedlowe  :evil:. A kumpel był przede mną 10 minut wcześniej  :grin:. Jak mu powiedziałem, którędy prowadziła mnie Marzena, długo nie mógł dojść do siebie  :mrgreen:.

« Odpowiedź #203 dnia: Maj 07, 2011, 19:08:52 »
Bijemy piane aż miło, twórcy AM mają to w głęboko nie napiszę gdzie autocenzura. SR jest największą pomyłką AM. Uzasadnienie tego już tu padało wiele razy. W wersjach poprzednich w urządzeniach nieposiadających lub użytkowników niechcących korzystać z internetu prowadzi to to na manowce. Doświadczyłem tego już wielokrotnie na różnych trasach gdzie nieraz ni z gruchy ni pietruchy zwiedzałem okolicę,( noc 3 30 trasa Warszawa-Białystok-Augustów wycieczka krajoznawcza przez Knyszyn i inne taki trasa szybka)  bo kiedyś tam był korek lub mógł być korek na obwodnicy Białegostoku . Dobrze jak zna się okolicę to można to olać tylko pytanie, po co wtedy nawigacja. Teraz dlaczego nie zmieniam nawigacji BO MIĘ NIE STAĆ NA ZAKUPIENIE OD NOWA INNEJ!!!!!! ALE JAK SIĘ WPIENIĘ TO SOBIE KUPIĘ.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #204 dnia: Maj 07, 2011, 21:51:23 »
Ja sam się biję w głowę czy to SR czy LD mi namieszał w trasach.
Bo:
1. Trasa z Lublina do Kielc była wytyczona poprawnie i zmieniła się dopiero po drodze. Czy na skutek LD (tu z kolei nie było komunikatu) czy innej głupoty (ponowne przeliczenie trasy na skutek kolejnego wyskoku kursora) - nie wiem.
2. Przeglądam dane SR pomiędzy Gościeradowem a Annopolem i spora część trasy jest "na pomarańczowo". Czyżby do SR trafiły dane z ruchu na tym odcinku, który odbywał się podczas robót drogowych na jesieni? Ale wówczas też pracowali do 15:00.
3. Przeglądam dane SR na Targeo w okolicy Niedrzwicy Kościelnej i niby ok a piątek, przed 21:00 było tam ewidentnie "na czerwono", co zaskutkowało omijaniem tego odcinka.

SmartRoutes zmienił się ostatnio - zmienił niestety na gorsze.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #205 dnia: Maj 07, 2011, 22:27:29 »
Moim zdaniem SR nie uwzględnia godzin pracy robotników drogowych, to zadanie dla LD. Ale pewnie znowu nie było źródełek  :E

Za to ja w czwartek miałem objazd spowodowany przez nieistniejące roboty drogowe. Były w zdarzeniach AMTraffic, ale w rzeczywistości nie było nawet śladu żadnych robót. DK79, wyjazd z Kozienic w stronę Warszawy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #206 dnia: Maj 07, 2011, 22:56:48 »
Takie rzeczy będą się zdarzać, tych robót dziś już w zdarzeniach nie ma,
a to sugeruje że zakończyły się planowo w piątek. Jeśli fizycznie zakończyły się
parę dni wcześniej, to raczej nikt takich danych w GDDKiA nie zaktualizuje.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #207 dnia: Maj 07, 2011, 23:00:12 »
Takie rzeczy będą się zdarzać, tych robót dziś już w zdarzeniach nie ma,
a to sugeruje że zakończyły się planowo w piątek. Jeśli fizycznie zakończyły się
parę dni wcześniej, to raczej nikt takich danych w GDDKiA nie zaktualizuje.

IMHO to one się nawet nie zaczęły, ale to drobnostka.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #208 dnia: Maj 07, 2011, 23:02:49 »
To też jest możliwe :) może były w planie i 'w ostatniej chwili' z niego wypadły ...

*

Offline abderyta

• 303
  • Sprzęt: takie tam
« Odpowiedź #209 dnia: Maj 07, 2011, 23:14:48 »
( noc 3 30 trasa Warszawa-Białystok-Augustów wycieczka krajoznawcza przez Knyszyn i inne taki trasa szybka)  bo kiedyś tam był korek lub mógł być korek na obwodnicy Białegostoku .

Białystok nie ma obwodnicy, ale nieważne.

Tyle razy powtarza się, że nawigacja to elektroniczna mapa i nic więcej. Dobrze z niej korzystać, ale ostatecznie kierować się trzeba rozumem. A rozum podpowiadałby, żeby (szczególnie w nocy, kiedy nawet na trasach remontowanych nie ma robót, a na wahadełkach dużego ruchu) nie zjeżdżać z krajówek na trasy podrzędne. W tym wypadku gminne.