Ustawienia AM6.6

• 60 Odpowiedzi
  • 16618 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Ustawienia AM6.6
« dnia: Październik 01, 2010, 17:36:30 »
Witam, nie to że leń i nie szuka w "szukaj" ale co zacznę szukać to groch z kapustą. Może ktoś mniej nerwowy z własnej praktyki podeśle mi ustawienia AM szczególnie trasy, prędlości na kategoriach i inne cholerne suwaki w wyniku czego osiągał cel drogą najszybszą ale jednocześnie nie po zakamarkach a po drogach najwyższej kategorii gdzie wygoda jest ponad wszystko. Miałem extra jak nadpisywałem teraz po formacie z boxem na dachu zapiepszam po osiedlach niektórych miast a współpasażerka pęka ze śmiechu ........... Hołek chyba też  :wink:

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC

*

Bilunia

Odp: Ustawienia AM6.6
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2010, 21:33:10 »
kukcio
Uprzedziłeś mnie o minutkę  :wink:
Właśnie znalazłem i miałem wklejać ten sam link.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2010, 20:02:04 »
LUDU mój LUDU. Im dalej w las tym AM ma więcej :zaptaszkowania ,od ptaszkowania pierdułek, łączenia z internetem ZA KTÓRY JA PŁACĘ. A na koniec zwiedzam w miasteczkach osiedla i inne okolice by nie powiedzieć zadu*** tylko dla tego że  obsługa AM staje się coraz mniej intuicyjna. Zaczyna mię to totalnie wpieniać Forum AM traktuję jako swoistą skarbnicę wiedzy szkoda tylko że AM z tego nie korzysta A z drugiej strony nabywca  AM myślałem że nie musi kończyć kursu obsługi tej aplikacji. 

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2010, 22:45:27 »
A ja za to bardzo sobie chwalę, że zamiast sterczeć jak gwizdek w korku, omijam go bocznymi drogami, o których gdybym nie miał AM, w życiu bym nie miał pojęcia, poza własnym miastem. A nawet u siebie czasem się czegoś nowego dowiem  :ok:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2010, 22:53:13 »
A ja za to bardzo sobie chwalę, że zamiast sterczeć jak gwizdek w korku, omijam go bocznymi drogami, o których gdybym nie miał AM, w życiu bym nie miał pojęcia, poza własnym miastem. A nawet u siebie czasem się czegoś nowego dowiem  :ok:

Pół biedy, jak jedziesz osobówką. Ja już dwa razy busem zawracałem, raz wycofywałem ponad 500 metrów, bo AM z włączonym LD wprowadziła mnie w tzw. maliny  :P
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2010, 00:02:06 »
.. Może ktoś mniej nerwowy z własnej praktyki podeśle mi ustawienia AM szczególnie trasy, prędlości na kategoriach...
Osobiście pełen podziwu jestem dla osób ustawiających prędkości dla poszczególnych kategorii dróg z dokładnością co do 1km oraz nie bardzo widzę różnicę w drogach międzynarodowych i głownych (może mnie ktoś oświeci). Chodzi mi o różnicę nie teoretyczną a praktyczną.
Ze względu na powyższe mam SmartRoutes włączone oraz tak ustawione w profilach prędkości:
  • Wszystkie - 160
  • Autostrady - 120
  • Międzynarodowe i główne - 80
  • Drugorzędne - 50
  • Miejskie główne - 40
  • Miejskie - 30
  • Gruntowe - 10
Przy kategorii Autostrada ustawienie jest mocno związane z osiągami mojego autka  :mrgreen:
Z ETA jestem zadowolony.
Przy suwaku trasy optymalnej Ci nie pomogę, bo jeżdżę permanentnie na szybkiej.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 03, 2010, 01:40:41 »
Osobiście pełen podziwu jestem dla osób ustawiających prędkości dla poszczególnych kategorii dróg z dokładnością co do 1km oraz nie bardzo widzę różnicę w drogach międzynarodowych i głownych (może mnie ktoś oświeci). Chodzi mi o różnicę nie teoretyczną a praktyczną.
1- skorzystaj z linku zamieszczonego trochę wyżej
2- uważnie przestudiuj mój "doktorat"
3- porównaj to, co napisane, z obrazkami
Jeżeli to nie wystarczy, by Cię teoretycznie oświecić :mysli:, to pójdźmy dalej:
4- ustaw sobie profil i pozostałe rzeczy zgodnie z tym, co tam podane
5- wyznacz sobie trasę optymalną Poznań - Władysławowo
6- zwróć uwagę, jak przy podanych ustawieniach prowadzi od Żnina do wylotu z Bydgoszczy
7- a teraz zmień w profilu prędkość dla "drugorzędnych" z 47 na 49
Mam nadzieję, że na tym prostym przykładzie, troszeczkę Cię oświeciło :proud: nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie (o co prosiłeś) :wink:.
Nie będę już nawet się rozpisywał o efekcie zmiany z 47 na 52  B).
Jeżeli do tego dodać fakt, że ustawiając profil "pod siebie", trzeba go przetestować na kilku (nastu) dobrze sobie znanych, specyficznych trasach i lawirować tymi cyferkami tak, by osiągnąć efekt max zbliżony do zamierzonego na każdej z tras, to zrozumiesz, dlaczego ten 1 km w jedną, czy w drugą stronę dla poszczególnych dróg, ma takie znaczenie.
Myślę, że teraz zaczniesz używać nie tylko "okrągłych" cyferek. :proud:
Miłej zabawy :ok: i pozdrawiam :wink:

Edit.
Natomiast, jak się będę habilitował w dziedzinie profili, to postaram się wyjaśnić wpływ cyferki, którą ustawiamy dla "Autostrad", na sposób wyznaczania tras (i tu uwaga) nie prowadzących autostradami :shock:, a nawet (druga uwaga) - po wyłączeniu autostrad (nie tylko płatnych) w opcjach :shock:.
To tak pod kątem tego co napisałeś, że ustawiasz 120, bo to się wiąże z osiągami Twojego "Porszaka" :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 02:39:33 wysłana przez Bilunia »

*

Offline darekgra

• 31
  • Sprzęt: SmartGPS 760 Vision
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2010, 11:42:44 »
Tak tak.... Bilunia ma "najlepszy" profil i nawet niech nikt nie próbuje tego zmieniać:)

fakt ze przy Twoich ustawieniach możne i wygląda to logicznie patrząc na mapę, a le w praktyce to już nie jest tak ciekawie. Ja jeżdżę przy swoich w miarę dopracowanych ustawieniach i z SM dzięki temu czasami nadrabiam sporo czasu. Ostatnio jechałem przez Trójmiasto, profil Bilunia oczywiście obwodnicą no i od wysokości Sopotu do Kartuskiej "jechałem" 1,5 h było super, ale już na moim profilu wyglądało to dość dziwnie bo jakimiś tam uliczkami prowadziło no i ETA kurde było lepsze o 30 minut więc nie wiem co jest lepsze, ja jednak wolę czasami trochę pokręcić ale jechać.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2010, 12:36:59 »
... Jeżeli do tego dodać fakt, że ustawiając profil "pod siebie", trzeba go przetestować na kilku (nastu) dobrze sobie znanych, specyficznych trasach i lawirować tymi cyferkami tak, by osiągnąć efekt max zbliżony do zamierzonego na każdej z tras...
Nie inaczej czynię  :proud:
To tak pod kątem tego co napisałeś, że ustawiasz 120, bo to się wiąże z osiągami Twojego "Porszaka" :wink:
Jeśli wysnułeś wniosek, że te 120 to prędkość maksymalna mojej padaki to nie trafiony. Po autostradzie jadąc utrzymuję prędkość podróżną 130-140 km/h. Jadąc kilka razy autostradą w Polsce zanotowałem sobie czasy przejazdu przez całość i potem bawiłem się trasami autostradowymi w AM i wyszło mi, że ustawienie 120km/h daje porónywalny ETA z osiągniętym przeze mnie.

Ślicznie śliznąłeś się obok pytania dotyczącego dróg międzynarodowych i głownych. :P

Przy Twoich ustawieniach trasa szybka, którą pokonuję cztery razy w miesiącu ma ETA zawyżone o 47 minut.
Start Lublin Herbowa 9 (piątek 15:00), koniec Kielce Karbońska 1.

A tak swoją szosą to jak AM traktuje ekspresówki (w kontekście konfiguracji profili prędkości)? Jak autostrady czy międzynarodowe?
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 12:47:49 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2010, 12:39:26 »
OT
@Bilunia mylisz cyferki z liczbami. Jak w takim przypadku dostałeś doktorat?  :grin:

*

Bilunia

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2010, 12:54:44 »
Dareczku
Racz zauważyć, że nigdzie nie napisałem, że mój profil jest najlepszy. Mało tego, wszędzie zamieściłem informację, że jest to profil, który ułożyłem "pod siebie". Zaznaczyłem też, że nawet na moich trasach, nie sprawdza się w 100 % i czasami trzeba dorzucić jakiś "przez". Podałem też przy profilu pozostałe ustawienia, których używam, by to wszystko się trzymało kupy.
Jedno jest pewne. Jeżeli ktoś jeździ bez włączonych "gadżetów", by uniknąć niespodzianek typu zwiechy, skróty przez stacje paliw, czy "skoki na boki", by za chwilę z powrotem wjechać na wytyczoną trasę, to czasami najbardziej niedorzecznie ustawiony profil, potrafi być lepszy od wbudowanego.
Żeby choć po części Cię usatysfakcjonować, to dodam, że czasami po wyznaczeniu trasy, włączę na chwilę SR, by podejrzeć czy są różnice, po czym ew. koryguję swoją traskę i wyłączam gadżety, by nie wprowadzały zamieszania w czasie jazdy.
Jeszcze raz powtórzę.
Tak jak nie stworzy się programu navi, który będzie pasił wszystkim, tak nie ma profilu, który wszystkich zadowoli.
Jednak "grzebiąc" w profilu, dobrze jest wiedzieć, co się robi.

A tak swoją szosą to jak AM traktuje ekspresówki (w kontekście konfiguracji profili prędkości)? Jak autostrady czy międzynarodowe?
To pytanie chyba skierowałeś pod zły adres. Kategoryzacja, to w AM chyba dosyć przyszłościowy temat :wink:

OT
@Bilunia mylisz cyferki z liczbami. Jak w takim przypadku dostałeś doktorat?  :grin:
Napisać doktorat, wcale nie oznacza, go mieć :wink:. Na przyszłość dla wklejających uśmieszki, będę częściej używał "...". Ciekawe o czym wtedy będziesz pisał. :proud:
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 13:09:55 wysłana przez Bilunia »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 03, 2010, 14:04:17 »
@Bilunia, gdzie Twoje poczucie humoru?

Wielu pouczasz, a sam uwagi znieść nie potrafisz. Co do sedna cyfry - liczby nie wypowiedziałeś się. Poprawność językowa to dla Ciebie upokorzenie?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 03, 2010, 14:40:41 »
...
To pytanie chyba skierowałeś pod zły adres. Kategoryzacja, to w AM chyba dosyć przyszłościowy temat :wink: ...
Pytanie rzuciłem ogółem, bo może ktoś wie jak to ugryźć. Bo w profilach prędkości ekspresówek nie ma, mało które międzynarodowe to ekspresówki a jedzie się po nich zdecydowanie szybciej niż po drogach jednopasmowych. czy tak samo szybko jak po autostradach?  :mysli:
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 03, 2010, 23:00:55 »
Pytanie rzuciłem ogółem, bo może ktoś wie jak to ugryźć. Bo w profilach prędkości ekspresówek nie ma, mało które międzynarodowe to ekspresówki a jedzie się po nich zdecydowanie szybciej niż po drogach jednopasmowych. czy tak samo szybko jak po autostradach?  :mysli:
Ten problem możesz ugryźć w prosty sposób.
Ustaw sobie testowy profil i zróżnicuj w nim "cyferki" (pozdrawiam kol. izaw) dla dróg, które Cię interesują, co 10 km/h.
Wyłącz wszelkie gadżety.
Zaplanuj trasę prowadzącą interesującymi Cię kategoriami dróg.
Włącz demo trasy i zobacz, jaką prędkość będzie "trzymało" na interesujących Cię kategoriach dróg.
W ten sposób stanie się jasność. Znajdziesz też odpowiedź na pytanie, jak traktuje S-ki.
Z tego, co zauważyłem na S11 (wylot z Poznania), to uwzględnia prędkość taką, jak mam ustawioną w profilu dla autostrad (mam ustwione 100), pomimo, że ograniczenie jest do 110. Chyba jest OK.
Gorzej będzie, jak ktoś sobie ustawi w profilu dla autostrad 200 - bo ma "bolida" :wink:

Połączone: [time]03 Październik 2010, 23:11:53[/time]
@Bilunia, gdzie Twoje poczucie humoru?
Szanowny kolego.
Więcej uśmieszków w komentowanej przez Ciebie wypowiedzi, nie byłem w stanie wkleić, a ty mi zarzucasz brak poczucia humoru ?

Wielu pouczasz, a sam uwagi znieść nie potrafisz.
Ta wypowiedź, to zakrawa na prowokację. Nie rozumiem tylko, co chciałeś osiągnąć. Dyskutuję z ochkarolem, wymieniamy poglądy, a Ty się wcinasz z uwagami dot. cyferek i pouczania. Ktoś pyta, ktoś odpowiada - tak rozumiem wymianę doświadczeń. I racz zauważyć, że tak ochkarol, jak i ja, nie ubliżamy sobie, mimo, że często mamy tak odległe poglądy, jak bieguny naszego globu.
Co do sedna cyfry - liczby nie wypowiedziałeś się. Poprawność językowa to dla Ciebie upokorzenie?
Prawdę mówiąc, w przedstawionym przez Ciebie kontekście, to mi LOTTO. Ale gdybyś chciał kontynuować, to może zmień forum. Pogoogluj - może nawiążesz kontakt z Panem Miodkiem ? Na "nawigacyjnym", raczej go nie znajdziesz, a jeżeli nawet, to będzie nie na temat.

« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 23:44:46 wysłana przez Bilunia »

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 04, 2010, 19:25:56 »
Ze względu na powyższe mam SmartRoutes włączone oraz tak ustawione w profilach prędkości:
  • Wszystkie - 160
  • Autostrady - 120
  • Międzynarodowe i główne - 80
...
A może mi ktoś powiedzieć do czego odnosi się ustawienie prędkości dla "Wszystkie"?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 04, 2010, 19:47:04 »
Do wszystkich kategorii dróg  :proud:
Np posiadacz ciągnika rolniczego może sobie ustawić "wszystkie"  na 40km/h, bo niezależnie od tego ile wskazuje kategoria drogi, nie przekroczy on 40 km/h.

*

Offline cheetahmax

• 23
  • Sprzęt: MIO P360
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 05, 2010, 10:21:02 »
Rozumiem że jeżeli  ustawie prędkość Wszystkie powyżej prędkości w pozostałych kategoriach to to ustawienia nie ma znaczenia? Niezależnie czy będzie tam 160 czy 220 to trasa będzie  wyznaczona teoretycznie tak samo?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 05, 2010, 10:26:12 »
Jeżeli prędkość dla danej kategorii drogi jest ustawiona powyżej tej dla "wszystkich", to wtedy przyjmie tą dla "wszystkich". Jeżeli poniżej, to ważna będzie ta prędkość dla konkretnej kategorii.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 05, 2010, 11:05:36 »
W AM6.6 to tak niestety działa, ustawienie  pozycji 'wszystkie' MZ nie ma żadnego znaczenia,
nie zauważyłem żadnego wpływu tego parametru na kalkulację czasu ani na prędkości używane w demie.
Ponadto w v6.6 domyślną wartością parametru 'wszystkie' jest 35 km/h.

Tak przy okazji, niezależnie od tego jak duże wartości ustawić w profilu prędkości,
maksymalną prędkością jaką można uzyskać na demie jest 159 km/h,
a maksymalną używaną przez AM prędkością w szacowaniu czasu dojazdu jest 196km/h.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 05, 2010, 11:39:28 »
Pozwolę sobie podsumować dwie ostatnie wypowiedzi.
W v.6.6 jest dokładnie jak pisze nocnyMarek - ustawienie dla "wszystkie" - np. 40 km/h nie ma wpływu tak na kalkulację trasy, jak i na demo.
W v.6.2 było (jest) dokładnie jak napisał Akubit. Po zmianie dla "wszystkie" - na 40 km/h, zmienia się czas w kalkulacji trasy, oraz w trakcie DEMO nie jest przekraczana prędkość 40 km , pomimo, że jedziemy drogami dla których mamy ustawione w profilu o wiele większe prędkości.
Sprawdzone organoleptycznie :wink:
MZ (modny skrót) powinno być tak, jak było w 6.2 :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2010, 11:41:31 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 05, 2010, 11:49:32 »
Nie sądziłem, że to popsuli  :-|

*

Offline darekgra

• 31
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 05, 2010, 20:39:07 »
ochkarol w wersji beta 6.6.1 są już w profilu prędkości drogi expresowe :)

*

Offline Pion

• 10
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 09, 2010, 12:26:21 »
Bilunia jak ustawić prędkości dla bety, sprawdzają się stare ustawienia? Aha jak ustawić drogi ekspresowe.

*

Offline darekgra

• 31
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 09, 2010, 12:46:58 »
Bilunia jak ustawić prędkości dla bety, sprawdzają się stare ustawienia? Aha jak ustawić drogi ekspresowe.

mi na ustawieniach standardowych i z włączonym SR routing i ETA wychodziły ok

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 09, 2010, 13:21:24 »
Patrzyłem na kilka swoich tras z wyłączonymi profilami prędkości i włączonym SR i też wydaje mi się, że jest git  :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 09, 2010, 13:23:30 »
Dla moich tras testowych też mi pasuje :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 10, 2010, 11:05:16 »
Do tego tematu możemy wrócić po wyjściu wersji finalnej.
Beta jest betą i jak widać z opinii, algorytmy wyznaczania tras uległy poprawie.
Porządne ustawienie profilu, to nie jest robota na kilka minut, więc nie zamierzam się bawić tym elementem co kilka dni w betach.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 10, 2010, 11:08:21 »
Do tego tematu możemy wrócić po wyjściu wersji finalnej.
Beta jest betą i jak widać z opinii, algorytmy wyznaczania tras uległy poprawie.
Porządne ustawienie profilu, to nie jest robota na kilka minut, więc nie zamierzam się bawić tym elementem co kilka dni w betach.

Teraz profile predkosci maja wplyw tylko i wylacznie na ETA i na nic innego. Bardzo dobrze ze tak to zostalo w koncu zmienione. Tak jest to opisane w pomocy AM.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 10, 2010, 11:47:37 »
Teraz profile predkosci maja wplyw tylko i wylacznie na ETA i na nic innego.... .
Ciekawe rzeczy prawisz  :worried:
Włącz sobie profile, ustaw np130 dla dróg drugorzędnych i wytycz parę tras  :mrgreen:
Potem popraw posta  :ohreally:
Pozdrawiam
Karol