Czyżby zabawa profilami prędkości? Bo innego wytłumaczenie nie widzę.
Lola, załóż nowy profil, daj defaultowe ustawienia i spróbuj jeszcze raz.
Połączone: [time]Maj 07, 2012, 10:44:50[/time]
@Smerfik
W takim razie, pierwsze pytanie za 10 p. - jak to jest możliwe, że włączenie Dane pojazdu/Uwzględniaj prędkości zmienia czas o godzinę [2,5h=>3,5h] przy niezmodyfikowanych prędkościach dla typów tras, które występują na wspomnianym odcinku?
Bo coś się jakiś czas temu zmieniło w kwestii profili przy włączonym SR. Jeszcze niedawno włączenie profili z domyślnymi ustawieniami nie zmieniało ETA -- dopiero zmiana prędkości wpływała na routing i ETA i to dosyć proporcjonalnie (i to było super). Teraz tak na oko, to ETA zmienia się (zawsze wydłuża) o 10-15% (Tobie więcej).
Zgaduję, że obecnie profile prędkości prawdopodobnie ustawiają prędkość maksymalną na danej kategorii drogi i jeżeli np. dla DK dane SR sugerują 130km/h, to przy włączonym profilu prędkość zostanie ograniczona do np. 80km/h.Ale to są jedynie moje przypuszczenia, zapewne częściowo prawdziwe, a częściowo nie. Od Aquratu pewnie nie ma szans się dowiedzieć jak to działa

. Może na demo coś wyjdzie jak komuś będzie się chciało (sprawdź swoją trasę

).
Drugie pytanie za 10 p. - Jak to jest możliwe, że ta potężna różnica w czasie następuje w trasie Trzcianka=>Dźwirzyno, a nie występuje Poznań=>Warszawa?
Może na jednym odcinkach dane SR są mocniej zawyżone, a na innych słabiej. Tam gdzie są mocno zawyżone, profil je bardziej obniży, a ETA mocniej wzrośnie.
Trzecie pytanie za 10 p. - jak odzyskać zaufanie do tego narzędzia, jakim jest Dane pojazdu/Uwzględniaj prędkości? Wyłączam je natychmiast, dość się nasłuchałem zgryźliwych komenatrzy w rodzinie o ETA na w/w trasie, które to ETA po wyłączeniu profili prędkości natychmiast jest takie, jak trzeba.
Nie mam pojęcia

. Na trasie Wrocław-JG sprawdzałem obie metody. Z profilem włączonym wychodzi bardziej realnie w nocy, w dzień częściej z wyłączonym.
Mam złotą metodą na idealne ETA. Włączam AM (bez profilu), włączam Google Maps, obliczam średnią

.
Połączone: Maj 07, 2012, 10:46:12
Ad3. Tutaj 10 pkt. dla mnie za informację. Napisałem, że dane SR gryzą się z danymi które masz po włączeniu profilu. Nie oznacza to, że jedne są dobre, a drugie złe. Po prostu nie mogą pracować razem. By się o tym przekonać, wyłącz teraz dla odmiany plik speeds.a w mapie, a włącz profil. Zdziwko? Też jest dobrze, lub prawie dobrze
Bilunia, już przestań proszę:).