Mapa 1204 do AM 6.10.

• 191 Odpowiedzi
  • 54790 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Odp: Mapa 1204 do AM 6.10.
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 02, 2012, 15:06:54 »
Ja mam pytanie do smerfika czy jak wyłączę profile i plik speeds.a to trasy będą wyznaczane z A do B tak jak na papierowej mapie bez zjazdów w celu ominięcia nie istniejących korków.
ETA i czasy dojazdu kompletnie mnie nie interesują - dojadę to będę.
Omijanie "korków" też mnie nie interesuje, chcę jechać dobrą raz wyznaczoną, wygodną drogą do celu.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 02, 2012, 18:35:26 »
Co do profili i SR - wiadomo nie od dziś że SR lepiej funkcjonuje od profilu
Są tacy co mają inne zdanie...
A poza tym, abstrahując od tego co jest lepsze, co złego byłoby w tym, żeby można było to sobie włączać i wyłączać do woli (SR).
Niech sobie będą domyślnie włączone, tak jak profile są domyślnie wyłączone.

Połączone: [time]Maj 02, 2012, 18:36:44[/time]
A czy tak naprawdę trudno jest przewidzieć czasy przejazdów/lepsze routingi w dni wolne od pracy, szczególnie dłuuuuugie weekendy.
Aż tak daleko bym nie szedł ale same dni świąteczne, można spokojnie potraktować jako dni bez korków.
Mają możliwości więc dlaczego tego nie zrobią/robią.
Coś jest na rzeczy, tylko co?
Nie pomyślał pewnie nikt o tym.

Połączone: [time]Maj 02, 2012, 18:36:44[/time]
Ja mam pytanie do smerfika czy jak wyłączę profile i plik speeds.a to trasy będą wyznaczane z A do B tak jak na papierowej mapie bez zjazdów w celu ominięcia nie istniejących korków.
A trasa bezpieczna się nie sprawdza?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2012, 18:37:21 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Smerfik

« Odpowiedź #122 dnia: Maj 02, 2012, 19:01:15 »
Nie rozumiem, na czym chcesz jeździć (na jakich danych), skoro chcesz wyłączyć i profile i speeds. Na tych zaszytych w program wieki temu?
O takiej sztuczce jeszcze nie słyszałem.

A trasa bezpieczna się nie sprawdza?
Zapytaj kol. Dolek , albo poczytaj jego relacje z tras :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2012, 19:05:04 wysłana przez Smerfik »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 02, 2012, 19:35:56 »
Jak na razie to jedna negatywna opinia Dolka. Więcej nie widziałem.
Poza tym (z tego co pamiętam) Dolek jeździ po takich zadupiach, że trudno może czasem o lepszą trasę?  :ohreally:
Nie wiem.

Może ktoś jeszcze używa trasy bezpiecznej i mógłby podzielić się wrażeniami.
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #124 dnia: Maj 02, 2012, 20:21:31 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:45:10 wysłana przez PapaD »

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 02, 2012, 20:26:28 »
w 6.10a (bo na tej w lutym skończyła mi się subskrypcja) działa dokładnie tak samo jak u kolego @Dolek'a
tyle, że nie robiłem zdjęć tras jakimi chciała mnie prowadzić
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2012, 20:28:05 wysłana przez Sygma »
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 02, 2012, 21:33:19 »
Ja jeżdżę bezpieczną ok 3-4 tys. km/mc i nie mam z nią problemów. W miastach zmieniam na szybką i jest git. Rzekłbym... o niebo lepiej niż z NE  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 02, 2012, 22:57:20 »
Zaczynam się zastanawiać czym różnią się konfiguracje AM Qbka i PapyD od konfiguracji AM Sygmy i Dolka:mysli:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 02, 2012, 23:13:59 »
Ja miałem ustawienia fabryczne. Żadnych profili, jakiś zmian wpływających na cokolwiek... kompletnie nic.

To co wgrywasz... to masz.
Wyłączone tylko ostrzeganie i wyświetlanie wszystkich POI.
Urządzenie NavRoad 460 (bez BT)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 02, 2012, 23:42:21 »
Poza tym (z tego co pamiętam) Dolek jeździ po takich zadupiach, że trudno może czasem o lepszą trasę?  :ohreally:

O wypraszam sobie  :mrgreen:
Ale skoro zostałem już przywołany ...... .
Wyniki jeszcze z wersji 6.10b ale wiadomo że tylko mapą się rożni.

Start: Brzesko, cel: Dobczyce - czyli dość spore miasteczka w Małopolsce, raczej ciężko nazwać je zadupiem.
Domyślnie AM kieruje przez 4-ką na Bochnię o dalej trasą 967 na Dobczyce. Ale na CB słyszę o strasznym korku na czwórce (czwartek 26 kwietnia ok. 12-13 godziny) więc wstawiam w okolicach Lipnicy Murowanej punkt przez okolicę i jadę DK75/DW966.

Nagle komunikat skręć w prawo w jakąś lokalną drogę i mamy mały skrócik. Jeżeli jest ktoś zainteresowany jakością drogi lokalnej to mogę zamieścić fotki :O

Dojeżdżam do Łapanowa i komunikat skręć w lewo - nie wiem po co ?? Znowu AM chciała abym pojechał lokalnymi drogami. Nie dałem się i pojechałem prosto  :O

Więc AM zawiedziona że nie skorzystałem z jej trasy zaproponowała mi nagle objechanie chociaż kawałeczek polnymi drogami w sąsiedniej wsi (ale też nie skorzystałem) :O

Na koniec zamiast dojechać do Gdowa i stamtąd do Dobczyc drogą wojewódzka, to kolejny skrót drogami lokalnym  :O

No sorry Winetou, żadne zadupia, trasa bezpieczna czyli prowadząca głównymi drogami !!!
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2012, 23:46:31 wysłana przez Dolek »

*

Smerfik

« Odpowiedź #130 dnia: Maj 03, 2012, 01:24:32 »
więc wstawiam w okolicach Lipnicy Murowanej punkt przez okolicę i jadę DK75/DW966.
Wstawienie punktu "Przez okolicę", w tym przypadku jest błędem. Gdybyś użył "Przez punkt" i go precyzyjnie wskazał na mapie, to coś wymusisz od routingu. Używając "Przez okolicę", Twój punkt nie zostaje naniesiony tam gdzie Ty chcesz, ale w okolicy wskazanego przez Ciebie punktu, w miejscu które program uzna za najlepsze :O~
... i to Cię zapewne puściło w plener :O~
Ty naprawdę masz włączone pomijanie gruntowych utwardzonych i niżej? :worried:
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 01:26:52 wysłana przez Smerfik »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 03, 2012, 01:57:24 »
Start: Brzesko, cel: Dobczyce - czyli dość spore miasteczka w Małopolsce, raczej ciężko nazwać je zadupiem.
Domyślnie AM kieruje przez 4-ką na Bochnię o dalej trasą 967 na Dobczyce. Ale na CB słyszę o strasznym korku na czwórce (czwartek 26 kwietnia ok. 12-13 godziny) więc wstawiam w okolicach Lipnicy Murowanej punkt przez okolicę i jadę DK75/DW966.
Ustawiłem Start (o 10:00 25-04-2013) i Koniec (centra miast)  i po postawieniu "przez okolicę" w Lipnicy Murowanej mam cały czas trasę via DK lub DW (oprócz odcinka od Gnojnika do Lipnicy Dolnej - ale wcale się nie dziwię) przy trasie Bezpiecznej.
Przy szybkiej faktycznie w Łapanowie zjeżdża w lewo z DW966 aby dociągnąć do DW964 w okolicy miejscowości Burdele  :mrgreen:

Ustawiłem pomijanie gruntowych utwardzone (5km) i unikaj zawracania na 2km.
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #132 dnia: Maj 03, 2012, 08:42:08 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:45:28 wysłana przez PapaD »

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 03, 2012, 09:53:12 »
Nawet po zadupiach bezpieczna prowadziła sensownie w południowej Polsce  :ok:
Brakuje jej w aAM...
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 09:55:03 wysłana przez mif4 »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #134 dnia: Maj 03, 2012, 10:06:41 »
(oprócz odcinka od Gnojnika do Lipnicy Dolnej - ale wcale się nie dziwię) przy trasie Bezpiecznej.

Na prawdę Cię to nie dziwi ??  :O
Po raz kolejny mam przypomnieć założenia trasy bezpiecznej ??

Poważnie uważasz że jazda taką drogą:

jest bezpieczniejsza niż tą drogą:

Połączone: Maj 03, 2012, 10:12:22
Wstawienie punktu "Przez okolicę", w tym przypadku jest błędem. Gdybyś użył "Przez punkt" i go precyzyjnie wskazał na mapie, to coś wymusisz od routingu. Używając "Przez okolicę", Twój punkt nie zostaje naniesiony tam gdzie Ty chcesz, ale w okolicy wskazanego przez Ciebie punktu, w miejscu które program uzna za najlepsze :O~

No i świetnie - plus dla AM że potrafi dopasować trasę tak aby przejechać przez okolicę którą zaproponowałem. Ale niech stosuje przy tym wyborze typ trasy który mam ustawiony. Niech wytycza trasę z priorytetem dla tras najwyższych kategorii a nie lokalnymi dziurami gdzie należy się zatrzymać aby wyminąć się z autem z przeciwka  :-|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 10:12:28 wysłana przez Dolek »

*

Smerfik

« Odpowiedź #135 dnia: Maj 03, 2012, 10:29:32 »
Dolek
Jak patrzę na Twoje obrazki, prezentujące to, co AM z Tobą wyprawia, to sam już nie wiem, czy jeszcze wypada się śmiać, czy tylko płakać :D
Powiem tak - to się w pale nie mieści, biorąc pod uwagę fakt, że korzystasz z bezpiecznej :shock:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 03, 2012, 10:40:54 »
(oprócz odcinka od Gnojnika do Lipnicy Dolnej - ale wcale się nie dziwię) przy trasie Bezpiecznej.
Na prawdę Cię to nie dziwi ??  :O
Po raz kolejny mam przypomnieć założenia trasy bezpiecznej ??
Poważnie uważasz że jazda taką drogą:
Założeń nie musisz przypominać.
Ale spójrz na trasę na mapie. Żeby pojechać tylko DK i DW na tym odcinku, trzeba byłoby pojechac do Tymowy.
A tam nie dość, że długość trasy wzrasta znacznie to z tego co widzę na mapie na DW966 wahadło (remont mostu).

Trasa bezpieczna nie ma w definicji wykluczenia dróg (bez względu na długość trasy) niższej klasy niż czerwone i żółte w ogóle, a je preferować jeno.

W tym konkretnym przypadku uważam, że przejechanie tych 5-ciu kilometrów taką drogą (skądinąd nie taką ostatnią) jest lepsze, niż nadkładanie 10km tylko po to, żeby mieć może lepszą drogę.

@ Smerfik & Dolek - oczekujecie, że trasa bezpieczna będzie prowadzić tylko i wyłącznie via DK i DW?
Bez względu na odległość i czas podróży?
Tego definicja tej trasy nie przewiduje (moim zdaniem słusznie).
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 10:45:29 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #137 dnia: Maj 03, 2012, 10:54:21 »
W tym konkretnym przypadku uważam, że przejechanie tych 5-ciu kilometrów taką drogą (skądinąd nie taką ostatnią) jest lepsze, niż nadkładanie 10km tylko po to, żeby mieć może lepszą drogę.

No to mamy w takim razie inne oczekiwania wobec tego rodzaju trasy.

O rozchwianiu emocjonalnym AM świadczy ten zrzut  :mrgreen: - wystarczy wstawić dwa punkty Via (przez okolice) w nieco innych punktach, ale przed i za tym 'skrótem', aby AM stwierdziła że jednak trasa przez Tymową będzie najlepsza.

*

Offline darekgra

• 31
  • Sprzęt: SmartGPS 760 Vision
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 03, 2012, 10:57:24 »
Dolek
z drugiej strony ta pierwsza droga może być dużo bezpieczniejsza od tej drugiej, uwzględniając ryzyko wypadku kolizji :D

taki mały przykład trasa Olsztyn>Gdańsk w dzień bezpieczna prowadzi przez Pasłęk w nocy bezpieczna przez Ostródę (dk16 i dk7), i tu jest to bardzo logiczne, a sama różnica w wyglądzie drogi jest taka jak i na twoich zdjęciach (kręta wąska zniszczona do szerokiej i w nie najgorszym stanie dk16) i Ty musisz mieć coś z ustawieniami pochrzanione mi Twoja trasa prowadzi tak samo jak u ochkarol

u mnie dodanie dodatkowego punktu przez okolice w (zawada uszewska) w wyznaczonej trasie nic nie zmienia (brzesko>gnojnik>lipownica>Lapanów>gdów>dobczyce)
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 11:03:56 wysłana przez darekgra »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #139 dnia: Maj 03, 2012, 11:13:53 »
Trasa bezpieczna nie ma w definicji wykluczenia dróg (bez względu na długość trasy) niższej klasy niż czerwone i żółte w ogóle, a je preferować jeno.

oj chyba Karol nie masz racji

Trasa BEZPIECZNA powinna wybierać drogi o najwyższej klasie i powinna to robić bezwzględnie, narzucając swoje nadrzędne ustawienia.
Takie działanie ma sens i jest przewidywalne.

Robienie czasem skrótów by zaoszczędzić 5 czy 10 km tarasami o nieznanej nawierzchni nie jest trasą BEZPIECZNĄ a czasamiBEZPIECZNĄ lub prawieBEZPIECZNĄ ... albo okresowoBEZPIECZNĄ.

tak mi się wydaje

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 03, 2012, 11:25:26 »
u mnie dodanie dodatkowego punktu przez okolice w (zawada uszewska) w wyznaczonej trasie nic nie zmienia (brzesko>gnojnik>lipownica>Lapanów>gdów>dobczyce)

Ale daj dwa punkty przez okolicę - w okolicach Uszew a drugi w okolicach wsi Granice. Wtedy prowadzi przez Tymową.
Trasa bezpieczna, zawracanie i omijanie miejskich lokalnych na 2km. nic więcej nie zmieniane w ustawieniach.

Połączone: Maj 03, 2012, 11:28:05
Dolek
z drugiej strony ta pierwsza droga może być dużo bezpieczniejsza od tej drugiej, uwzględniając ryzyko wypadku kolizji :D

Bez wątpienia idąc tym tokiem rozumowania to masz rację. Trudno doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji jadąc 40km/h unikając dziur oraz zatrzymując się aby przepuścić auto z przeciwka  :mrgreen:
Bezpieczeństwo przede wszystkim  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 11:28:05 wysłana przez Dolek »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #141 dnia: Maj 03, 2012, 12:00:58 »
Trasa BEZPIECZNA powinna wybierać drogi o najwyższej klasie i powinna to robić bezwzględnie
Definicja narzuca tylko preferencje a nie permanentny wybór!

@ Dolek - Skoro przerażający dla Ciebie jest 5-cio kilometrowy odcinek gorszej drogi (na zadupiu jednak) i wolisz nadkładać 10km tylko po to, żeby jeździć lepszymi drogami nie widzę innego wyjścia dla Ciebie jak zabawa profilami.

Nie ma w AM typu trasy, króry ma prowadzić tylko via DK i DW.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 12:05:48 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Smerfik

« Odpowiedź #142 dnia: Maj 03, 2012, 12:01:24 »
@ Dolek
Może to Cię przekona do "rewizji" swoich ustawień i sposobu korzystania z AM?
Ale oczywiście nie mam nic przeciwko, byś dalej korzystał z dotychczasowych ustawień :proud:
Wykonano na 6.10 b , bo "c" niestety trafiła do kosza z powodów wcześniej opisanych (ronda, A4, ....)

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 03, 2012, 12:11:55 »
Definicja narzuca tylko preferencje a nie permanentny wybór!
no właśnie.. a powinna to robić

od takich mieszanych tras mamy OPTYMALNĄ

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 03, 2012, 12:15:07 »
Trasa optymalna nie bierze pod uwagę kategorii drogi w ogóle.
Trasa optymalna to kompromis pomiędzy czasem dojazdu a długością trasy.
Także podszkolić się trzeba z AutoMapy ;)
Jakiś doktoracik ;)  :mrgreen:

A przy trasie bezpiecznej, jeśli miałaby prowadzić tak, jak chcecie (bo definicja jest inna - czy podoba się czy nie) to jaki ustawić margines? Ile pozwolić nadkładać drogi aby trzymać się DK i DW?
Bo może dojść do tego, że do celu będziemy jeździć naokoło (aby tylko najgorzej po żółtej) i dopiero wtedy będzie narzekanie.

Jak dla mnie, nadkładanie 10km tylko po to, żeby jechać po DW jest niecelowe. Dla Was nie. Każdemu nie dogodzi ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 12:20:09 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Smerfik

« Odpowiedź #145 dnia: Maj 03, 2012, 12:36:26 »
Jak dla mnie, nadkładanie 10km tylko po to, żeby jechać po DW jest niecelowe. Dla Was nie. Każdemu nie dogodzi ;)
By dogodzić każdemu, wystarczy w menu dodać opcję wyboru dot bezpiecznej "kosztem 5, 10, 15, 20 km". Byłby wilk syty i owca cała.... i sami szczęśliwi :proud:

*

Offline kris61

• 44
  • Sprzęt: Clarion MAP 780 AutoMapa5.2.0 MobileMap
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 03, 2012, 13:25:29 »
Panowie, z tego co tu czytam z AM nie jest wcale tak źle. Oczywiście tak twierdzą zaciekli obrońcy i pochlebcy tego coraz gorszego programu. Nie mogę uwierzyć że w zasadzie takiego a nie innego działania AM jestem winien ja sam, gdyż nie potrafię jej użytkować. Jako prosty naiwniak wklepuję trasę od -do, wybierając jedynie rodzaj trasy i chcę dojechać w miarę krótką i równą drogą. A że ostatnio bez przygód się udaje coraz rzadziej to tylko i wyłącznie moja wina bo nie wpisałem kilku punktów pośrednich i nie zatrzymywałem się przed każdym większym miastem i nie przełączałem na inny rodzaj trasy. Jeżeli ktoś uważa że program jest świetny i należy "tylko" przestrzegać tych paru zasad, to już według mnie ślepa klaka. Moja opinia na temat AM jest poparta kilkuletnim użytkowaniem i gdybym teraz zakupił po raz pierwszy aktualną wersję programu może była by inna. Niestety nadal twierdzę że AM jest coraz gorsza i kropka.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #147 dnia: Maj 03, 2012, 13:37:34 »
Trasa optymalna nie bierze pod uwagę kategorii drogi w ogóle.
Trasa optymalna to kompromis pomiędzy czasem dojazdu a długością trasy.
Także podszkolić się trzeba z AutoMapy ;)
Jakiś doktoracik ;)  :mrgreen:
a czy ja napisałem, że bierze pod uwagę kategoryzację ?
Może jakiś doktoracik z czytania ?  :mrgreen:

Ile pozwolić nadkładać drogi aby trzymać się DK i DW?
maksymalnie ile się da..
nie przesadzajmy, sieć dróg DK i DW jest dość gęsta... więc naddawanie nie będą na poziomie 30 czy 50 km
Jeżeli ktoś się decyduje na ten typ drogi to DOKŁADNIE wie jakimi trasami będzie prowadzony (obecnie tego nie wie) i skoro to wybiera... to znaczy, że akceptuje.
Zawsze można w trakcie zmienić typ trasy... prawda ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 03, 2012, 13:54:32 »
a czy ja napisałem, że bierze pod uwagę kategoryzację ?
Może jakiś doktoracik z czytania ?  :mrgreen:
Napisałeś:
od takich mieszanych tras mamy OPTYMALNĄ
Piszemy o routingu w kontekście kategoryzacji dróg, więc nie wiem kto tu nie czyta ze zrozumieniem.  :P

Połączone: Maj 03, 2012, 13:57:08
Ile pozwolić nadkładać drogi aby trzymać się DK i DW?
maksymalnie ile się da..
nie przesadzajmy, sieć dróg DK i DW jest dość gęsta... więc naddawanie nie będą na poziomie 30 czy 50 km
Jeżeli ktoś się decyduje na ten typ drogi to DOKŁADNIE wie jakimi trasami będzie prowadzony (obecnie tego nie wie) i skoro to wybiera... to znaczy, że akceptuje.
No to takiej trasy w AM nie ma i nie ma co mieć do niej pretensji, że tak nie prowadzi.
Trzeba wniosek racjonalizatorki złożyć, to może w końcu wprowadzą.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 13:57:08 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #149 dnia: Maj 03, 2012, 15:33:52 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:43:01 wysłana przez PapaD »