AutoMapa 6.6.2

• 473 Odpowiedzi
  • 134772 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 6.6.2
« Odpowiedź #360 dnia: Grudzień 11, 2010, 13:57:43 »
czyli rozumiem, ze przez Bydgoszcz ul. Fordońską...tak ?
hmmmm ciekawe dlaczego mi karze jechać przez Toruń  ?
Tak.

*

Offline bydziamen

• 28
« Odpowiedź #361 dnia: Grudzień 11, 2010, 14:41:39 »
to dlaczego mnie prowadzi przez Toruń ?
wiecie może gdzie szukać przyczyny ?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #362 dnia: Grudzień 11, 2010, 17:13:36 »
Dlaczego bez sensu, jak powinna ?
Przy okazji zapytam, w Solcu most już wybudowali ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 17:15:16 wysłana przez JD-MM »

*

Bilunia

« Odpowiedź #363 dnia: Grudzień 11, 2010, 17:29:26 »
to dlaczego mnie prowadzi przez Toruń ?
wiecie może gdzie szukać przyczyny ?
Włączyłeś sobie SR :D ?

A np. tak powinna.  I obeszło się w Solcu bez mostu :proud:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 17:38:00 wysłana przez Bilunia »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #364 dnia: Grudzień 11, 2010, 17:33:38 »

20 km (trasa krótka) vs. 70 km (trasa optymalna/szybka) - gdzie ta optymalność?

Połączone: [time]Grudzień 11, 2010, 17:35:44[/time]

Włączyłeś sobie SR :D ?

"Brawo Jasiu" copyright by Jerzy Dobrowolski  :P
Ja rozumien że SR ma prawo mieszać w wyznaczaniu trasy, ale żeby tak? Żeby kierowcą rzucać po cały m województwie kujawsko-pomorskim? Żeby bydgoszczanina do Torunia wysyłać? Do wroga?  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 17:37:32 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #365 dnia: Grudzień 11, 2010, 17:42:47 »

Ja rozumien że SR ma prawo mieszać w wyznaczaniu trasy, ale żeby tak? Żeby kierowcą rzucać po cały m województwie kujawsko-pomorskim? Żeby bydgoszczanina do Torunia wysyłać? Do wroga?  :mrgreen:
Z tego wniosek, że SR wymyślili torunianie - żeby zwabić w pułapkę bydgoszczan  :ok:
Wyłapią wszystkich, którzy pojadą optymalną, lub szybką z włączonym SR.
Na pocieszenie dodam, że z powrotem już prowadzi dobrze. Ale chyba to marne pocieszenie dla tych, których już wyłapali i .... :worried:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 17:53:09 wysłana przez Bilunia »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #366 dnia: Grudzień 11, 2010, 21:28:57 »
Żeby była jasność... Mam włączony SR i jak widać powyżej nie prowadziła mnie przez Toruń.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #367 dnia: Grudzień 11, 2010, 23:43:18 »
U mnie z włączonym SR trasa optymalna również prowadzi przez Toruń, po wyłączeniu SR - prowadzi tak jak krótka.
IMO albo SR na "krótkiej" ma zaszyte bardzo niskie prędkości - kwestia nawierzchni lub jej brak, albo algorytm się ciutkę pogubił  :-|

*

Bilunia

« Odpowiedź #368 dnia: Grudzień 11, 2010, 23:59:55 »
IMO albo SR na "krótkiej" ma zaszyte bardzo niskie prędkości - kwestia nawierzchni lub jej brak, albo algorytm się ciutkę pogubił  :-|
Zerknij do pilota na czas pokonania trasy. Nic nie wskazuje na to, by z zaszytymi prędkościami było coś nie tak. Krótka - 20 km w 27 minut (z SR) i 23 min (bez SR), jadąc przez miasto, to chyba przyzwoity czas. Pytanie raczej, dlaczego szybka w tym kontekście, to 69 km i 1 h 05 min.
Postaw sobie "Przez-punkt" na trasie krótkiej, np. w Platanowie. Wtedy we wszystkich wariantach z wł. SR, trasa ma identyczny przebieg i 20 km w 27 minut
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 00:18:17 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #369 dnia: Grudzień 12, 2010, 01:14:26 »
SR nie ma tu nic do rzeczy :P, bo z wyłączonymi profilami prędkości i włączonym SR (start sobota 12:30) nie prowadzi przez Toruń.
Profile prędkości sprawdzić trzeba (przypomnę, że domyślnie są wyłączone) - bo pachnie mi tam grzebalnictwem.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #370 dnia: Grudzień 12, 2010, 01:35:46 »
Profile prędkości sprawdzić trzeba (przypomnę, że domyślnie są wyłączone) - bo pachnie mi tam grzebalnictwem.
Nosek Cię zawodzi - profile wyłączone. Na pamięć, też nie mogę narzekać - ustawienia domyślne pamiętam.
... i tak dla jasności - to nie było moje "odkrycie". Pozwoliłem sobie je tylko potwierdzić.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 01:42:28 wysłana przez Bilunia »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #371 dnia: Grudzień 12, 2010, 08:30:19 »
Nosek Cię zawodzi - profile wyłączone. Na pamięć, też nie mogę narzekać - ustawienia domyślne pamiętam.
... i tak dla jasności - to nie było moje "odkrycie". Pozwoliłem sobie je tylko potwierdzić.
Ja uważam, że to SR miesza...
Początek Świebodzin, koniec np. Torzym i...
Na starcie AM wyznacza ok do ronda i DK2 do końca, ale po przejechaniu 2 km, AM stwierdza, że doda mi do trasy ok 12 km i każe skręcić w las, zrobić pętle i wrócić na DK2 (wycieczka przez las ok 8 km).
I dwa razy jechałem i dwa razy miałem inny finał zabawy z AM.
1. AM zanim dojechałem do punktu zjazdu z DK2 się opamiętała i przeliczyła trasę  no powrót tę prowadzącą DK2.
2. AM dopiero przeliczyła trasę po przejechaniu miejsca zjazdu (czyli zmusiłem ją do myślenia) i wówczas zamiast 15 km / 16 min z pętlą okazało się że mam 8 km DK2 . 8 min.

Mam wrażenie że duży wpływ na trasę mają zdarzenia. Na DK2 jest dużo ograniczeń w związku z budową A2
i te zdarzenia są na DK2. I AM uważa że tyle ograniczeń lepiej ominąć.
Nie ma aż takiej kategoryzacji zdarzeń i znak roboty są jak i na wahadłach, jak i na takiej DK2 w miejscach gdzie ruch jest płynny.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #372 dnia: Grudzień 12, 2010, 09:13:10 »
Ja uważam, że to SR miesza...
Mam wrażenie że duży wpływ na trasę mają zdarzenia.

Dobrze kombinujesz, u mnie SR, LD, profile prędkości, zdarzenia & MiploTraffic na OFF  :ok: i nie zgłaszam już problemów z routingiem. Co najwyżej smuci mnie tylko ETA wzięta z lotu odrzutowcem po tej samej trasie  :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 09:52:03 wysłana przez Roberto41 »

*

Dżeju

« Odpowiedź #373 dnia: Grudzień 12, 2010, 10:08:11 »
Niestety to nie ma prawa działać, mam na myśli tutaj cały ten AM Traffic, chyba że ... informacje będą cały czas "online".
Przykład z piątku: trasa autostradą A4 z Wrocławia do Legnicy - AM z włączonymi bajerami ( czasem to testuję ), nakazuje zjazd w pewnym momencie z A4 i bocznymi drogami chce omijać zator, którego od 5 godz. już nie ma. W lecie, to jeszcze może być traktowane jako wycieczka krajoznawcza wzdłuż autostrady, ale w zimie, gdzie na proponowanych bocznych drogach był lód i maksymalna prędkość 10 - 15 km/h, to już jest nie do przyjęcia. Mając włączone radyjko pojechało się prosto nie patrząc na AM, ale jeśliby ktoś jej zaufał, to był min. 2 godz. w plecy.
Na szczęście jak się "to to" wszytko powyłącza, to AM 6.6.2. działa bez zarzutu, no... poza własnymi POI, o czym już pisałem.

*

Bilunia

« Odpowiedź #374 dnia: Grudzień 12, 2010, 10:12:44 »
Dobrze kombinujesz, u mnie SR, LD, profile prędkości, zdarzenia & MiploTraffic na OFF  :ok: i nie zgłaszam już problemów z routingiem. Co najwyżej smuci mnie tylko ETA wzięta z lotu odrzutowcem po tej samej trasie  :D
Też dobrze kombinujesz :wink:
Na ETA też jest lekarstwo - ustawienie profilu prędkości "pod siebie". Czasami tym sposobem można sobie nawet podregulować routing. :ok:

*

Offline JB46

• *
  • 63
  • Sprzęt: Cruser Sigma B50
« Odpowiedź #375 dnia: Grudzień 12, 2010, 10:35:47 »
Na ETA też jest lekarstwo - ustawienie profilu prędkości "pod siebie".
Bilunia obiecałeś, że podasz profil do AM662.
Pozdrowienia.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #376 dnia: Grudzień 12, 2010, 10:37:26 »
Na ETA też jest lekarstwo - ustawienie profilu prędkości "pod siebie". Czasami tym sposobem można sobie nawet podregulować routing. :ok:

dobrze kombinujesz , " czasami "  :grin:  Pobawię się profilem, może faktycznie to pomoże.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 10:58:22 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #377 dnia: Grudzień 12, 2010, 11:43:49 »
SR nie ma tu nic do rzeczy :P, bo z wyłączonymi profilami prędkości i włączonym SR (start sobota 12:30) nie prowadzi przez Toruń.

Nie wiem dokładnie co tu ma do rzeczy, ale profile mam wyłączone - nie używam. Routing trasy optymalnej ulega zmianie po wyłączeniu i wyłączeniu SR. Niestety po włączeniu SR już taka optymalna nie jest  :(

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #378 dnia: Grudzień 12, 2010, 12:04:10 »
dane SR (te pobierane via AM'Center) to macie najnowsze?

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #379 dnia: Grudzień 12, 2010, 13:15:38 »
Są nowsze niż z 2 grudnia 2010? AM Center mi nowszych nie chce pobrać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 13:20:36 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #380 dnia: Grudzień 12, 2010, 14:39:44 »
SR nie ma tu nic do rzeczy :P , bo z wyłączonymi profilami prędkości i włączonym SR (start sobota 12:30) nie prowadzi przez Toruń.

Bardzo mi przykro, ale ja nie używam profili prędkości. Twoja śmiała teza została właśnie obalona  :P
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline bydziamen

• 28
« Odpowiedź #381 dnia: Grudzień 12, 2010, 17:11:42 »

mostu nie ma i nie będzie :) zrobią przeprawę promowa, ale tylko sezonowa :(

co do wyznaczania tras to przy ustawieniach fabrycznych z wyłączonymi wszystkimi dodatkami AM uparcie prowadzi na trasie optymalnej prowadzi przez Toruń :(
bez sensu i bez logiki :(

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #382 dnia: Grudzień 12, 2010, 18:08:38 »
Targeo też chyba używa jakiś danych SR i nie ma z tym problemu
http://mapa.targeo.pl/1_Bydgoszcz,Wyzwolenia,2_Solec%20Kujawski,SAwickiej#targeo-top
Hm... :-|

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #383 dnia: Grudzień 12, 2010, 18:25:52 »
Niestety to nie ma prawa działać, mam na myśli tutaj cały ten AM Traffic, chyba że ... informacje będą cały czas "online" (...)

Pomimo całej mojej sympatii dla Traffica w AM, zgadzam się z Tobą w 100%. Dopóki tego nie będzie, to w "nowych" korkach będziemy stać, a puste trasy omijać, bo wcześniej tam był korek.

Pozdrawiam.

*

Offline bydziamen

• 28
« Odpowiedź #384 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:06:22 »
Targeo też chyba używa jakiś danych SR i nie ma z tym problemu
http://mapa.targeo.pl/1_Bydgoszcz,Wyzwolenia,2_Solec%20Kujawski,SAwickiej#targeo-top
Hm... :-|

Trasa wyznaczona idealnie !!!!
Ehhh aby tak AM...chciała....

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #385 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:21:35 »
Panowie możecie sprawdzić, jak AM prowadzi was z Bydgoszczy ul Wyzwolenia do Solca Kujawskiego ul. Hanki Sawickiej, bo mi jakoś dziwnie przez Toruń :( , co jest całkowicie pozbawione sensu.....
Ustawienia AM oryginalne, trasa optymalna....
pozdrawiam...
może forumowi eksperci się tu wypowiedzą dlaczego tak AM wyznacza tę trasę (z Bydgoszczy ul Wyzwolenia do Solca Kujawskiego ul. Hanki Sawickiej), przez Toruń, bo sam też jestem ciekaw, a jestem za cienki, żeby to wytłumaczyć logicznie  :wink:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 19:26:43 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #386 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:48:33 »
Panowie możecie sprawdzić, jak AM prowadzi was z Bydgoszczy ul Wyzwolenia do Solca Kujawskiego ul. Hanki Sawickiej, bo mi jakoś dziwnie przez Toruń :( , co jest całkowicie pozbawione sensu.....
Ustawienia AM oryginalne, trasa optymalna....
pozdrawiam...
może forumowi eksperci się tu wypowiedzą dlaczego tak AM wyznacza tę trasę (z Bydgoszczy ul Wyzwolenia do Solca Kujawskiego ul. Hanki Sawickiej), przez Toruń, bo sam też jestem ciekaw, a jestem za cienki, żeby to wytłumaczyć logicznie  :wink:

Daleko mi do eksperta, ale sprawdziłem u siebie i podana trasa jest taka sama we wszystkich 3 wariantach i ma 20km. LD - włączone, SR - włączone, profile prędkości - wyłączone, Miplo - nie używam. Może to zbieg okoliczności, ale już kilka razy zdarzyło się, że dane Miplo wpuściły kogoś kto nie doczytał co dokładnie robią w maliny. Kilka tygodni temu było o dziwnych trasach i o tym, że ktoś ściągnął blokady odcinków z Miplo.

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #387 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:58:47 »
Gdyby to była wina blokad Miplo to chyba zawsze kierowałoby przez Toruń, nie? A przecież w przypadku trasy krótkiej nie ma tego problemu.
Fakt, używam MiploTraffic, ale bardzo oszczędnie i wydaje mi się, że rozważnie. I jak wyłączenie SR miałoby wpłynąć na MiploTraffic, gdyby ono było winne?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #388 dnia: Grudzień 12, 2010, 20:40:12 »

Nie prowadzi mi przez Toruń, ale ja zawsze używam algorytmu najlepszego z możliwych do uzyskania w AM,
czyli zawsze jeżdżę z suwakiem szybkości obliczania trasy w skrajnej lewej pozycji.

Ten przykład jest IMO kolejnym dowodem na to, że upraszczanie algorytmu kalkulacji tras,
który nawet w najbardziej rozbudowanej wersji (suwak całkiem w lewo na 'mała')
nie jest najwyższych lotów, jest poronionym pomysłem Aquratu.

W nawigacji nie ma nic ważniejszego od algorytmu routingu, a świadome i celowe
pozbawianie większości użytkowników najlepszych cech programu, przez domyślne ustawienie
obniżonej jakości routingu jest już zupełnie bezmyślne.
Jedynym usprawiedliwieniem do podjęcia takich kroków (upraszczania algorytmu routingu)
mogłyby być niewystarczające walory sprzętu, na którym AM została uruchomiona.
I to powinno skutkować ostrzeżenim przy każdej instalacji programu, zawierającym jasną
informację o tym, że słaba konfiguracja sprzętu wymusza zastosowanie uproszczonych procedur
kalkulacji tras, co może skutkować skutkami ubocznymi, w postaci wyznaczania tras, które co prawda
doprowadzą do celu, ale będą bardzo dalekie od minimum przyzwoitości.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #389 dnia: Grudzień 12, 2010, 20:45:19 »
Faktycznie. Przesunięcie tego suwaka na maxa w lewo przyniosło oczekiwany efekt.