AutoMapa 6.6.2

• 473 Odpowiedzi
  • 134880 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: AutoMapa 6.6.2
« Odpowiedź #300 dnia: Listopad 28, 2010, 22:01:17 »
Czyli w MT uruchomiłeś sobie blokady na zwężenia i masz jeszcze do kogoś o to pretensje ??

Nie kolego niczego nie uruchomiłem. Ja z Miplo Trafficu wycofałem się jakieś miesiąc temu. Pozostawiłem tam tylko antyblokady. Tak więc nie mam żadnych pretensji. To co napisałem to nie pretensje, tylko podsumowanie dodatków, które generalnie podnoszą mi na dzień dzisiejszy ciśnienie krwi i to tyle. Może kiedyś jak Aqurat podejdzie naprawdę profesjonalnie do tych tematów, to potestuję to chętnie na nowo. A dopóki będą posty typu siku/kupa i jak te fizjologiczne wydarzenia interpretuje system, to świadczy to dobitnie, że jest jeszcze duuuuużo do zrobienia w tej kwestii.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 22:55:19 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #301 dnia: Listopad 28, 2010, 22:28:56 »
Ok, zrozumiałem że ta blokada to efekt zwężenia w MT  :ok:

Ja się tylko zastanawiam dlaczego jednym działa ok a na innych sprzętach wychodzą takie problemy.
Ja od wtorku do piątku byłem w delegacji - przejechałem 1800 km po nie znanym mi za bardzo terenie woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego i wszędzie dość skutecznie dojechałem.

Chyba jestem mniej wymagającym użytkownikiem, bo przy nowej wersji nie śledzę i nie porównuje routingu na 'swoich ulubionych trasach', nie kombinuje z profilami prędkości, itd. Ale może przez to nie mam większych problemów ??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #302 dnia: Listopad 28, 2010, 22:30:21 »
Sprecyzuję to jeszcze raz: o tym, że jest korek, moim zdaniem dowiadujemy się raczej nie od użytkowników nawigacji, tylko właśnie z monitoringu pojazdów (dane z GPS, przesyłane on-line do centrali, bez nawigacji w pojeździe). I często będą korki, o których będziemy wiedzieć tylko z monitoringu, a ŻADNA z osób stojących w korku nie bedzie użytkownikiem nawigacji on-line, wnoszącej dane do systemu Automapa LD.

Chyba żartujesz. Sądzisz, że te auta, które dają dane do monitoringu biorą się z kosmosu? Nie mówiąc już o możliwości monitorowania 600 tys. km dróg w Polsce, a choćby >200 km asfaltowych, czy też kilkunastu tysięcy km dróg krajowych i powyżej.

Połączone: Listopad 28, 2010, 22:33:40
A dopuki będą posty typu siku/kupa i jak te fizjologiczne wydarzenia interpretuje system, to świadczy to dobitnie, że jest jeszcze duuuuużo do zrobienia w tej kwestii.

A skąd wiesz? Te posty świadczą tylko o całkowitym braku wiedzy na ten temat wśród piszących  :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 22:33:40 wysłana przez akubit »

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #303 dnia: Listopad 28, 2010, 22:42:51 »
Ok, zrozumiałem że ta blokada to efekt zwężenia w MT  :ok:

źle kolego zrozumiałeś. Ta blokada to efekt tzw zdarzeń w AMTraffic -  tak mi sie wydaje  :D

Połączone: [time]Listopad 28, 2010, 22:50:33[/time]
A dopóki będą posty typu siku/kupa i jak te fizjologiczne wydarzenia interpretuje system, to świadczy to dobitnie, że jest jeszcze duuuuużo do zrobienia w tej kwestii.
A skąd wiesz? Te posty świadczą tylko o całkowitym braku wiedzy na ten temat wśród piszących  :ohreally:

Masz rację, ale z drugiej strony to skąd mamy tę wiedzę czerpać. Producent coś wrzucił do programu  jak dla mnie dość rewolucyjnego i jak widać z postów kontrowersyjnego podając tylko informacje na zasadzie korzystajcie i nic poza tym. Gdyby to naprawdę dobrze funkcjonowało, to wtedy ludzie by nie dociekali o co w tym chodzi, tylko pisali jest ekstra i tyle. A jak na razie czytając forum, to na palcach jednej ręki policżę posty gdzie jest pełna aprobata dla tego rozwiązania, czyli coś jest na rzeczy. Bardziej zauważam na razie aprobatę dla samego pomysłu, ale na aprobatę co do jakości tej funkcji przyjdzie jeszcze nam poczekać tak sądzę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 22:54:41 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #304 dnia: Listopad 29, 2010, 00:52:20 »
Czy ktoś może zerknąć na wersję AutoMapa EU sprawdzając ilu sąsiadów ma Polska.
Na wersji AutoMapa PL jak by nie szukać to jest jeden sąsiad z każdej strony ten sam.
Patrz pozycje na załącznikach.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #305 dnia: Listopad 29, 2010, 01:01:13 »
[ciach]W Warszawie po której poruszam się na co dzień Live Drive to jakaś iluzja, bo korki są wszędzie i o praktycznie każdej porze, więc jeżdżąc z tym ustrojstwem jeszcze ani razu pozytywnie mnie to nie zaskoczyło. [ciach]

Dokladnie. W piatek AM doprowadzila mnie do szalu. Wiadomo, ze WAWA w piatek glownie stoi, ale na trasie krotkiej i optymalnej od Twardej/Srebrnej na Ordona AM ciagnela mnie omijajac zamknieta Prosta, az po Aleje Solidarnosci, gdzie wiadomo, ze aby skrecic w lewo czeka sie po 5 zmian swiatel.
A mogla z Srebrnej w Kolejowa, etc. bez korkow prawie. Ewentualnie tez juz przed Alejami nakazac skrecic w Stara Wolska. To juz Garmin Nuvi sugerowal lepsze trasy niz ten bajerancki wodotrysk AM + LD z dodatkami :(

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #306 dnia: Listopad 29, 2010, 01:23:37 »
... ale na trasie krotkiej...
Na trasie krótkiej AM nie omija korków.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #307 dnia: Listopad 29, 2010, 10:20:56 »
Moze troche nie na temat a moze zainteresowac wszytstkich urzytkowników Automapy.
Napisalem program ktory sprawdza ilosc sniegu na stokach oraz działajace wyciagi. Program połaczony jest z Automapa i po kliknieciu na adres prowadzi nas pod wybrany stok!!

Filmik prezentujacy możliwosci programu pod adresem
http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie-ppc/mobilnestoki-pl-polska-czechy-slowacja-polaczony-z-automapa/msg1415266/#new

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #308 dnia: Listopad 29, 2010, 11:05:47 »
Koledze cichyq proponuję przejście na metodę "ograniczonego zaufania". :D
No w sumie masz racje, tylko wtedy powiedz mi po co jest LD ?? :)
Skoro nie mam miec do tego zaufania, to to wylacze i jak kazdy dojdzie do tego samego wniosku, to LD umrze smiercia naturalna, a Aqratowi chyba nie o to chodzi ;)
Po to to wlaczam, aby jechac jak kaze, skoro wiem lepiej gdzie jechac, to LD mi nie jest potrzebne :)
Przeciez nie wiesz, ze jak sprecisz po swojemu, to sie wpakujesz w jeszcze wiekszy korek.
Nie wiem czym to jest powodowane, ale we wczesniejszych wersjach LD dzialal lepiej (takie mam wrazenie), troche juz z LD jezdze i widze, ze coraz dziwniejsze rzeczy wymysla.
Na razie jestem wytrzymaly i jezdze z nim, ale chyba coraz blizej do momentu wylaczenia :)

Podejrzewam, że jest raczej odwrotnie

Ale co odwrotnie?  :O Przecież ja nie pisałem o tym skąd AM pobiera dane, tylko o tym, że te dane, niezależnie od źródła, są dostępne po utworzeniu się korka, a nie przed. Czyli ktoś w tym korku musi utknąć, żeby powstał, co jest takim truizmem, że aż trudno uwierzyć w to, że można z tym dyskutować.

Siedzialem w korku na samym poczatku Bielan Wrocławskich, doboty drogowe byly na wylocie. Byl to korek na pare km, chyba mialem pecha, ze nikogo w tym korku z LD nie bylo :)
Pozdrawiam,
Cichy
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 11:15:29 wysłana przez cichyq »
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #309 dnia: Listopad 29, 2010, 11:46:40 »
Ameryki nie odkryję, jak powiem, że za mało ludzi używa na razie LD, aby te dane były satysfakcjonujące. Ale jak ktoś ma i nie używa to dokłada się do zamkniętego kółka niemożności. Ja uruchomiłem, bo okazało się, że GC 5065 FMBT jednak odbiera internet i dane LD.  pozdr

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #310 dnia: Listopad 29, 2010, 17:22:22 »
Nie wiem czym to jest powodowane, ale we wczesniejszych wersjach LD dzialal lepiej (takie mam wrazenie), troche juz z LD jezdze i widze, ze coraz dziwniejsze rzeczy wymysla.
Nie wiem jaki jest powód dziwnego działania LD, ale zapewne analogiczny do SR.
Zgromadzone jest coraz więcej danych dla pośledniejszych dróg (co widać na podglądzie 2D), przez co traffic coraz skutecznie spycha na coraz gorsze drogi (dla których danych jeszcze nie ma).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #311 dnia: Listopad 29, 2010, 17:28:24 »
Byl to korek na pare km, chyba mialem pecha, ze nikogo w tym korku z LD nie bylo :)

Nie chodzi o to, że nikogo w korku z LD nie było, bo trudno przypuszczać, że dane LD uzyskiwane z serwera, opierają się na jednym przejeździe, natomiast najpewniej liczba osób używających LD jest niewystarczająca, żeby uzyskać wiarygodne dane Live. Tym bardziej dziwi, że Aqurat nie rozszerza zakresu urządzeń mogących wysyłać dane LD o np PNA z procesorami innymi, niż MTK. Uważam również, że najwyższy czas wprowadzić możliwość wysyłania danych LD, bez konieczności ich wykorzystywania do routingu. Jest pewnie spora liczba osób, które wysyłałyby dane LD pro publico bono, jednakże nie mają (przynajmniej na razie) zaufania do efektów działania LD i wyłączają LD całkowicie.

Połączone: Listopad 29, 2010, 17:31:07
Zgromadzone jest coraz więcej danych dla pośledniejszych dróg (co widać na podglądzie 2D), przez co traffic coraz skutecznie spycha na coraz gorsze drogi (dla których danych jeszcze nie ma).

No, ale oznacza to, że te gorsze drogi są znacznie efektywniejsze, jeśli chodzi o czas dojazdu, niż te lepsze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 17:31:07 wysłana przez akubit »

*

Bilunia

« Odpowiedź #312 dnia: Listopad 29, 2010, 21:22:23 »
No, ale oznacza to, że te gorsze drogi są znacznie efektywniejsze, jeśli chodzi o czas dojazdu, niż te lepsze.
Niekoniecznie. Nie wiem jak AM dobiera drogi, dla których nie ma danych, lub ma stare. Nie jest przypadkiem tak, że na DK biegnących przez tereny zabudowane (zurbanizowane) prędkość wysyłana przez LD jest relatywnie niższa, niż teoretyczna, wkomponowana w routing dróg niższych kategorii, dla których, albo nie ma danych, albo kierowcy gnają tam na złamanie karku, bo nikt z rozstawnymi skrzyneczkami, tam nie zagląda? Nie wiem, ale sądzę, że coś w tym może być.
Z drugiej zaś strony, jakie mamy wyjście - włączyć, lub wyłączyć SR/LD, i ew dodać jakiś przez.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 21:25:18 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #313 dnia: Listopad 29, 2010, 21:36:45 »
Nie jest przypadkiem tak, że na DK biegnących przez tereny zabudowane (zurbanizowane) prędkość wysyłana przez LD jest relatywnie niższa, niż teoretyczna, wkomponowana w routing dróg niższych kategorii, dla których, albo nie ma danych, albo kierowcy gnają tam na złamanie karku, bo nikt z rozstawnymi skrzyneczkami, tam nie zagląda? Nie wiem, ale sądzę, że coś w tym może być.

No właśnie TO jest w tych drogach - sam to wreszcie zauważyłeś  :ok: Szybszy dojazd do celu.
Dlatego jestem za trasą łatwą, czy jak tam ją nazwać - dla tych, którzy nie lubią bocznych dróg - jest już o tym wątek. Od czasu do czasu też mam taką potrzebę jazdy - gdy holuję przyczepę kempingową.

*

Bilunia

« Odpowiedź #314 dnia: Listopad 29, 2010, 21:51:33 »

No właśnie TO jest w tych drogach - sam to wreszcie zauważyłeś  :ok: Szybszy dojazd do celu.
Co jest w tych drogach, to ja wiem od zawsze. Co nie znaczy, że mam zapie... wertepami tylko po to, by trasę np. 300 km pokonać 3 min szybciej.
Dla tych z kempingiem :wink:, podobnie jak dla tych z łodzią  B), a nawet tylko z rowerami na dachu, szybka na pewno nie okaże się szybka.

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #315 dnia: Listopad 29, 2010, 22:14:55 »
... ale na trasie krotkiej...
Na trasie krótkiej AM nie omija korków.
Nawet jesli nie omija to tym bardziej trasa Kolejowa z Miedzianej jest krotsza niz przez Al. Solidarnosci do Ordona. Ale w tym przypadku mamy do czynienia z algorytmem do kitu lub czyms jeszcze fajniejszym. Chyba, ze wersja na iPhone nie zawiera takiego babola :D

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #316 dnia: Listopad 29, 2010, 23:48:31 »
 :E przecież iPhone nie ma żadnych baboli, więc i AM na iPhone nie będzie miała/ nie ma żadnych baboli, bo jak to całe miliony użytkowników iPhona mogłoby być narażone na błędy AM :-| :-? :mrgreen:  B)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #317 dnia: Listopad 30, 2010, 08:22:54 »
Na Miplo.pl wbudowują punkty POI w mapę 1012. Chyba bedzie 7 przed świetami :)

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #318 dnia: Listopad 30, 2010, 08:29:27 »
Nie jest przypadkiem tak, że na DK biegnących przez tereny zabudowane (zurbanizowane) prędkość wysyłana przez LD jest relatywnie niższa, niż teoretyczna, wkomponowana w routing dróg niższych kategorii, dla których, albo nie ma danych, albo kierowcy gnają tam na złamanie karku, bo nikt z rozstawnymi skrzyneczkami, tam nie zagląda? Nie wiem, ale sądzę, że coś w tym może być.

Dlatego jestem za trasą łatwą, czy jak tam ją nazwać - dla tych, którzy nie lubią bocznych dróg - jest już o tym wątek. Od czasu do czasu też mam taką potrzebę jazdy - gdy holuję przyczepę kempingową.
Ja lubie boczne drogi i zawsze omijalem Bielany Wrocławskie gdy wiedzialem, ze sa tam roboty drogowe.
Jak robot nie ma, to ta droga jest najszybsza dla mnie.
Niestety AM doszła do wniosku, ze przyda mi sie odpoczynek w korku :)

Pozdrawiam,
Cichy
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #319 dnia: Listopad 30, 2010, 08:37:08 »
Na Miplo.pl wbudowują punkty POI w mapę 1012. Chyba bedzie 7 przed świetami :)

Bardziej bym liczył na poprawkę i wersję 6.6.3.
Chociażby do poprawy jest nie wyświetlanie się własnych POI i jeszcze jakieś inne drobne błędy się pojawiły.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #320 dnia: Listopad 30, 2010, 08:58:42 »
A mnie wczoraj AM mile zaskoczyła  :ok:
Spadło z nieba takie zimne białe paskudztwo i Warszawa stanęła. No i stoję w korku na Wisłostradzie  tak z nudów bawię się AM ,wyznaczam drogę do domu i ze złośliwością mówię "no Marzenko wykaż się"   :]  a ta wyznacza trasę : skręt w Grodzką , przejazd pod trasą W-Z . ul.Dobra , Leszczyńska ,Topiel ,Kruczkowskiego ,Rozbrat ,Myśliwiecka, Szwoleżerów .    Hm niby rozsądnie .Myślę sobie że  tam też pewnie zapchane ale jadę  a tam     :O   :banan:   :D :D    parę samochodów na krzyż .  Tak na oko zaoszczędziłem z godzinę  :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #321 dnia: Listopad 30, 2010, 09:24:01 »
A mnie wczoraj AM mile zaskoczyła  :ok:
Spadło z nieba takie zimne białe paskudztwo i Warszawa stanęła. No i stoję w korku na Wisłostradzie  tak z nudów bawię się AM ,wyznaczam drogę do domu i ze złośliwością mówię "no Marzenko wykaż się"   :]  a ta wyznacza trasę : skręt w Grodzką , przejazd pod trasą W-Z . ul.Dobra , Leszczyńska ,Topiel ,Kruczkowskiego ,Rozbrat ,Myśliwiecka, Szwoleżerów .    Hm niby rozsądnie .Myślę sobie że  tam też pewnie zapchane ale jadę  a tam     :O   :banan:   :D :D    parę samochodów na krzyż .  Tak na oko zaoszczędziłem z godzinę  :ok:

no to ci kobieta zrobiła dobrze  :E :E :E

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #322 dnia: Listopad 30, 2010, 09:31:06 »
Jeśli chodzi o LD w Wa-wie i okolicach... Nie mogę nic złego powiedzieć. Już kilka razy AM (różne wersje) wyznaczała mi naprawdę bardzo dobrą trasę. Nie zawsze byłem od razu przekonany więc była zawrotka i posłusznie za automapą.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #323 dnia: Listopad 30, 2010, 15:00:15 »
Nie są. Ale główną (szeroka na 2 TIR-y, nowiutki asfalt, ale progi...) ktosie z LD przejechali ze średnią 30km/h, ale po dziurawych lokalnych już nie raczyli.
Efekt na podglądzie jest taki, że główna jest narysowana ciemniejszym kolorem niż te boczne (po których nikt nie jechał, bo w ogóle na całej siatce nie ma danych na podglądzie).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #324 dnia: Grudzień 01, 2010, 15:42:12 »
widze jakaś cisza przed burzą. Czyżby zbliżała sie 6.6.3 z mapami jeszcze 1010 A może to już lada dzień AM 7 Beta się ukaże  :) Wkońcu to już grudzień. A znając system pracy AM to będzie chciała wejśc w Nowy Rok z nowym hasłem reklamowym  :ok: i nową AM 7  :D
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #325 dnia: Grudzień 01, 2010, 18:46:19 »
widze jakaś cisza przed burzą. Czyżby zbliżała sie 6.6.3 z mapami jeszcze 1010 A ...
Raczej 1012
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #326 dnia: Grudzień 03, 2010, 12:42:11 »
Ech te poniedziałki ;)

Taki wpis pojawił się dziś na Twitterze. Czyżby w poniedziałek coś nowego  :mysli:
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

pliers

« Odpowiedź #327 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:43:11 »
pewnie dziś coś wypuszczą na testy weekendowe a w poniedziałek trzeba będzie odetkać skrzynkę pocztową od uwag :-)

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #328 dnia: Grudzień 03, 2010, 16:10:29 »
v7 AM czy kolejne 12tyś punktów w Miplo.... Poczekamy zobaczymy

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #329 dnia: Grudzień 03, 2010, 19:26:43 »
AM dostanie certyfikat od Apple i zadebiutuje na AppStore.