AutoMapa 6.6.2

• 473 Odpowiedzi
  • 134768 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: AutoMapa 6.6.2
« Odpowiedź #180 dnia: Listopad 22, 2010, 11:54:01 »
Punkt został usunięty wczoraj (tj. 21.11.2010),
wg zgłaszającego usunięcie zjazd jest czynny od 17.11

*

pliers

« Odpowiedź #181 dnia: Listopad 22, 2010, 14:27:56 »
zrobiłem synchronizację, a i tak nie umie mnie poprowadzić przez ten węzeł, nawet jak START zrobię tuż przed rondem w Emilii, coś jest nie tak z mapą w tym miejscu

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #182 dnia: Listopad 22, 2010, 14:32:15 »
Ten zjazd jest domyślnie zablokowany na mapie - trzeba wstawić antyblokadę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #183 dnia: Listopad 22, 2010, 14:38:45 »
Cytat: pliers
coś jest nie tak z mapą w tym miejscu
Nic nie jest 'nie tak', ten odcinek jest zwyczajnie zablokowany fabrycznie.
Jeśli faktycznie jest już przejezdny to potrzebna będzie antyblokada.
POI był i tak do usunięcia, bo blokował fabryczną blokadę, ale czy już odblokwywać to nie wiem
bo w sieci nie widzę żadnego newsa o otwarciu, a wg GDDKiA ma być otwarty za 2 dni.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

pliers

« Odpowiedź #184 dnia: Listopad 22, 2010, 14:49:04 »
OK, wszystko jasne, właśnie przybiegłem z auta aby zapytać na CB czy węzeł otwarty czy nie, okazauje się że zamknięty na dzień dzisiejszy. "Szczęście w nieszczęściu" że AM zablokowała fabrycznie ten odcinek bo wcześniej ktoś usunął blokadę że niby od 17 otwarty

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #185 dnia: Listopad 22, 2010, 16:21:50 »
Jezzzzuuu....
Jak ja się cieszę, że nie tylko u mnie są te problemy ze złym prowadzeniem  :mrgreen:

Wyłączyłem wszystkie POI, wszystkie blokady, wszystkie bajery i śmieci.
Nie mam co już wyłączyć... a i tak niezależnie od tego jaką ustawię trasę to prowadzi mnie gorszą (gorszej jakości drogi) i do tego dłużą.

Kiedyś było dobrze... to musiał ktoś to zepsuć  :mysli:
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

« Odpowiedź #186 dnia: Listopad 22, 2010, 16:32:01 »
coś jest nie tak z mapą w tym miejscu
Nic nie jest 'nie tak', ten odcinek jest zwyczajnie zablokowany fabrycznie.
Jeśli faktycznie jest już przejezdny to potrzebna będzie antyblokada.
POI był i tak do usunięcia, bo blokował fabryczną blokadę, ale czy już odblokwywać to nie wiem
bo w sieci nie widzę żadnego newsa o otwarciu, a wg GDDKiA ma być otwarty za 2 dni.
W rewanżu poradzę "zaktualizowanie" map(?), najpierw trzeba sprawdzić, a wogóle to Twój wywód jest w stylu "Polacy nic się nie stało..."

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #187 dnia: Listopad 22, 2010, 17:29:30 »
Węzeł drgowy Emilia na A2 - zakaz ruchu z DK1 opis blokady " A2/DK1 z powodu budowy punktu poboru opłat węzeł zamknięty do 2010-09-30" Gratulować aktualności?

W piątek był jeszcze zamknięty.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #188 dnia: Listopad 22, 2010, 18:31:49 »
Cytat: wiesniak
W rewanżu poradzę "zaktualizowanie" map(?), najpierw trzeba sprawdzić, a wogóle to Twój wywód jest w stylu "Polacy nic się nie stało..."
To też się zrewanżuję, na przyszłość dobrze byłoby najpierw przeczytać cały tekst,
a dopiero potem odpowiadać :ok:
Napisałem dokładnie co jest przyczyną omijania przez AM tego odcinka.

A przytyk w mojej odpowiedzi odnosił się do nieco infantylnego w tym przypadku zwrotu
'coś jest nie tak', bo do tego żeby stwierdzić co konkretnie jest 'nie tak',
nie trzeba było się zbytnio wysilać i nie wymadało to żadnej specjalistycznej wiedzy.
Sorry, ale jesteśmy, jak by nie było, na technicznym portalu i wypada tu się wyrażać trochę precyzyjniej.
Chyba że uważasz za normalne takie sytuacje, kiedy dorosły człowiek przychodzi do lekarza
i na pytanie: 'co Panu dolega' odpowiada: 'tu mam ała'.

*

pliers

« Odpowiedź #189 dnia: Listopad 22, 2010, 18:46:41 »
przepraszam szanowny moderatorze że śmiałem obrazić Twoją inteligencję i zmusić Cię do reakcji na moje infantylne "coś jest nie tak'. Po prostu ja - amator, nieuk i leń nie spodziewałem się że producent map postanowi po ponad pół roku remontu nagle na stałe zablokować ten odcinek drogi, szczególnie że prawdopodobnie za dwa dni (czyli kilkanaście dni po wypuszczeniu najnowszej wersji map) odcinek zostanie oddany do ruchu.

Raz jeszcze przepraszam - gópi jestem i tyle

« Odpowiedź #190 dnia: Listopad 22, 2010, 18:50:49 »
To też się zrewanżuję, na przyszłość dobrze byłoby najpierw przeczytać cały tekst,
a dopiero potem odpowiadać :ok:
Napisałem dokładnie co jest przyczyną omijania przez AM tego odcinka.

A przytyk w mojej odpowiedzi odnosił się do nieco infantylnego w tym przypadku zwrotu
'coś jest nie tak', bo do tego żeby stwierdzić co konkretnie jest 'nie tak',
nie trzeba było się zbytnio wysilać i nie wymadało to żadnej specjalistycznej wiedzy.
Sorry, ale jesteśmy, jak by nie było, na technicznym portalu i wypada tu się wyrażać trochę precyzyjniej.
Chyba że uważasz za normalne takie sytuacje, kiedy dorosły człowiek przychodzi do lekarza
i na pytanie: 'co Panu dolega' odpowiada: 'tu mam ała'.
Drogi Marku Nocny! Mnie chodziło tylko o termin blokady i aktualność wpisu w nowej wersji mapy z połowy listopada, a takie tam, że to fabryczna blokada i trzeba postawić antyblokadę zostawiam dla wybitnych fachowców do których nie mam odwagi ani zamiaru się zaliczać.

*

Offline Radef

• *
  • 76
« Odpowiedź #191 dnia: Listopad 22, 2010, 19:17:12 »
Czy ktoś mi powie dlaczego jest zablokowana obwodnica Mszczonowa? Wprawdzie jest ona dość nowa, ale jest już na mapach tylko jest nieprzejezdna. To sprawka mapy czy "dodatków" do map?

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #192 dnia: Listopad 22, 2010, 19:35:49 »
Forumowicze,

czy jakiś użytkownik HD2 jest w stanie sprawidzć, czy działa mu w AM powiększanie/pomniejszanie przez użycie przycisków regulacji głośności? Zmieniłem ROM z gotowanego na stock'owy i w tej chwili przyciski przy uruchamianej AM powodują zmianę głośności. Nic nie daje ponowne ustawienie przycisków w Ustawieniach.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #193 dnia: Listopad 22, 2010, 19:40:36 »
Mnie chodziło tylko o termin blokady i aktualność wpisu w nowej wersji mapy z połowy listopada...
Te POI wstawiają użytkownicy AM i również użytkownicy dokonują wpisów, AM tylko dokłada je do mapy,
bądź więc przygotowany na to, że takich nieaktualnych POI znajdziesz znacznie więcej
a pośród nich znajdziesz i takie, których opisy są nieaktualne znacznie dłużej niżw w tym przypadku
a nawet i takie, które nigdy nie istniały w rzeczywistości.

...nie spodziewałem się że producent map postanowi po ponad pół roku remontu nagle na stałe zablokować ten odcinek drogi

Cóż, życia sprawia różne niespodzianki, trzeba sie przyzwyczajać do niespodziewanego.
Spodziewałbyś się, że po dwuletnim remoncie odcinka drogi wojewódzkiej,
producent mapy w kilka tygodni po jej otwarciu, weźmie i całkowicie usunie
jeden z zablokowanych przez prawie 2 lata odcinków czyniac tą drogę
całkowicie nieprzejezdną conajmniej do kolejnej aktualizacji map?
Takie niespodzianki, niestety też są możliwe, więc bądź zawsze gotowy na więcej ...

*

Zachu

« Odpowiedź #194 dnia: Listopad 22, 2010, 20:13:06 »
Czy ktoś mi powie dlaczego jest zablokowana obwodnica Mszczonowa? Wprawdzie jest ona dość nowa, ale jest już na mapach tylko jest nieprzejezdna. To sprawka mapy czy "dodatków" do map?
Jest otwarta.
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=66180541&postcount=1037
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=140690&page=27

« Odpowiedź #195 dnia: Listopad 22, 2010, 21:16:30 »
Mnie chodziło tylko o termin blokady i aktualność wpisu w nowej wersji mapy z połowy listopada...
Te POI wstawiają użytkownicy AM i również użytkownicy dokonują wpisów, AM tylko dokłada je do mapy,
bądź więc przygotowany na to, że takich nieaktualnych POI znajdziesz znacznie więcej
a pośród nich znajdziesz i takie, których opisy są nieaktualne znacznie dłużej niżw w tym przypadku
a nawet i takie, które nigdy nie istniały w rzeczywistości.
Mam do tego kilka uwag:
1. czy mamy do czynienia z profesjonalnym programem, za który płacimy czy z czymś społecznościowym, nad czym nikt nie panuje i wymiguje się od odpowiedzialności;
2. nie porównujmy blokady (która umożliwia lub raczej nie przejazd daną trasą) do POI typu księgarnia, kwiaciarnia, itp które nie mają żadnego wpływu na wyznaczanie trasy przejazdu;
3. wydaje mi się, że obecnie blokady są automatycznie wstawiane do programu, więc patrz pkt 1

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #196 dnia: Listopad 22, 2010, 21:49:13 »
Jest otwarta.

Jesteś pewien? Bo ZTCW kilka dni po otwarciu obwodnica została zamknięta, powodem był jaki osuwający się nasyp czy coś w tym stylu. Ja tamtędy nie jeżdżę, bo Mszczonów mijam DK8, ale na CB na ten temat było głośno.
Może teraz już jest otwarte, nie wiem.

Połączone: [time]Listopad 22, 2010, 21:55:24[/time]

Na czystej instalce też omija obwodnicę. Na końcu obwodnicy, przy rondzie jest wstawiona w mapę blokada, podobnie jest na wlocie od strony Grójca.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 21:57:49 wysłana przez jerzu »

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #197 dnia: Listopad 22, 2010, 22:04:03 »
Wyzwanie, ale tylko dla posiadaczy HTC HD i oryginalnego ROM: czy zapamiętuje Wam ustawienia głośności na np. stała głośność 25%? Bo mi niestety nie, i wyczerpał mi się limit pomysłów (reinstalacja programu, reinstalacja systemu, error-checking itp., defragmentacja). Problem oczywiście zgłosiłem do supportu.
Co ciekawe, nie trzyma też ustawień pamięci. Reszta jak w zegarku.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #198 dnia: Listopad 22, 2010, 22:16:02 »
U mnie przed momentem AM zgubiła wszystkie ustawienia, profile zmieniły nazwę na "Moje ustawienia". Po uruchomieniu przywitał mnie Hołowczyc, na którego mam alergię :)

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #199 dnia: Listopad 22, 2010, 22:20:48 »
Od 2 dni mam blokade w Kobylnicy ul. Poznanska (Poznan - Gniezno) na drodze nr E262;5.
Na stronach GDDiA nic nie ma i w lokalnych serwisach tez nie ma informacji o utrudnieniach na tym odcinku.

Jutro jade do Torunia i dzisiaj AM wytycza mi objazd od strony "Swarzedza". do tego "slawna" blokada przed Gnieznem (za Lubowem) budowa S5 gdzie mozna przejechac bez problemow mimo, ze AM prowadzi kolejnym objazdem.

Czy tez macie blokade w Kobylnicy?

« Odpowiedź #200 dnia: Listopad 22, 2010, 22:22:01 »
Forumowicze,

czy jakiś użytkownik HD2 jest w stanie sprawidzć, czy działa mu w AM powiększanie/pomniejszanie przez użycie przycisków regulacji głośności? Zmieniłem ROM z gotowanego na stock'owy i w tej chwili przyciski przy uruchamianej AM powodują zmianę głośności. Nic nie daje ponowne ustawienie przycisków w Ustawieniach.
Też tak mam i nie mogę sobie z tym poradzić.
Ja mam gotowany ROM. Wcześniej miałem od Orange i było ok.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #201 dnia: Listopad 22, 2010, 22:30:19 »
Od 2 dni mam blokade w Kobylnicy ul. Poznanska (Poznan - Gniezno) na drodze nr E262;5.
Już usunięta blokada.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #202 dnia: Listopad 22, 2010, 22:34:34 »
Mam do tego kilka uwag:
1. czy mamy do czynienia z profesjonalnym programem, za który płacimy czy z czymś społecznościowym, nad czym nikt nie panuje i wymiguje się od odpowiedzialności;
2. nie porównujmy blokady (która umożliwia lub raczej nie przejazd daną trasą) do POI typu księgarnia, kwiaciarnia, itp które nie mają żadnego wpływu na wyznaczanie trasy przejazdu;
3. wydaje mi się, że obecnie blokady są automatycznie wstawiane do programu, więc patrz pkt 1
ad.1. Z programem, który zawiera elementy społecznościowe, jednym z nich jest baza POI.
Początkowo program tylko umożliwiał obsługę POI innych niż POI producenta.
Z czasem okazało się, że baza społecznościowa jest znacznie lepsza od bazy producenta
w dodatku dynamicznie się rozwija i jeszcze do tego znacznie mniej kosztuje,
dlatego swego czasu producent dorzucił POI ze swojej bazy do bazy społecznościowej
i zupełnie przestał się nią zajmować.
ad.2. Nie porównuję, nie ma czego porównywać, żadne POI bezpośrednio nie mają wpływu
na wycznacznie trasy.
ad.3. Tak, wydaje Ci się, więc patrz punkt 2, a żeby nie było niedomówień dopiszę wprost.
Żadne POI, nawet te z bazy wbudowanej w program nie mają bezpośredniego wpływu na blokadę odcinków.
Użytkownik AM może korzystać z wybranych kategorii POI do blokowania odcinków.
W tym celu musi skorzystać z serwisu Miplo i uruchomić usługę MiploTraffic.
MiploTraffic korzysta z POI, których dostarczają użytkownicy serwisu Miplo i na ich podstawie
tworzy pliki blokad za pomocą których można blokować odcinki dróg.
W ten sposób pośrednio każdy użytkownik serwisu Miplo ma pośredni wpływ na wyznaczanie tras
u tych wszystkich którzy mają uruchomioną usługę MiploTraffic.

I w tym miejsci zgadzam się z Twoją opinią nad tym nikt nie panuje i wszyscy wymigują się od odpowiedzialności.
Wszyscy, poza samym dołem czyli nielicznymi użytkownikami i społecznymi moderatorami miplo,
którzy we własnym i innych współużytkowników utrzymuja tę usługę na całkiem niezłym poziomie sprawności.
Jak dotąd znacznie lepszym od nieco pokrewnej i od kilku miesięcy 'działającej' też u nas usługi TMC.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #203 dnia: Listopad 22, 2010, 23:00:24 »
...
ad.1. Z programem, który zawiera elementy społecznościowe, jednym z nich jest baza POI.
Początkowo program tylko umożliwiał obsługę POI innych niż POI producenta.
Z czasem okazało się, że baza społecznościowa jest znacznie lepsza od bazy producenta
w dodatku dynamicznie się rozwija i jeszcze do tego znacznie mniej kosztuje,
dlatego swego czasu producent dorzucił POI ze swojej bazy do bazy społecznościowej
i zupełnie przestał się nią zajmować.
...
I w tym miejsci zgadzam się z Twoją opinią nad tym nikt nie panuje i wszyscy wymigują się od odpowiedzialności.
Wszyscy, poza samym dołem czyli nielicznymi użytkownikami i społecznymi moderatorami miplo,
którzy we własnym i innych współużytkowników utrzymuja tę usługę na całkiem niezłym poziomie sprawności.
Jak dotąd znacznie lepszym od nieco pokrewnej i od kilku miesięcy 'działającej' też u nas usługi TMC.
Ad1. I tu się z Tobą nie zgadzam. miplo i Aqurat są powiązane, choćby przez system licencji. I rozdzielenie służy tylko pozbyciu się odpowiedzialności.
Ostatni akapit słuszny. Jak znaleźć jelenia który sam wykona pracę i jeszcze za to zapłaci (via Aqurat). A krytyka? Sami jesteśmy winni dając takie bzdety do bazy.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #204 dnia: Listopad 22, 2010, 23:03:05 »
@igab, dzieki za info! Po synchronizacji juz nie ma tego babola!

« Odpowiedź #205 dnia: Listopad 22, 2010, 23:08:01 »
Nocny Marku!
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, czuję się pokonany, ale nie przekonany, bo jednak blokada nie pozwala jechać a ja nie wiem czy w Rzeszowie albo w Legnicy ona jest faktycznie czy jest fikcją jeżeli program nie wyznacza przez nia trasy. proponuje skończyć

*

Offline Radef

• *
  • 76
« Odpowiedź #206 dnia: Listopad 22, 2010, 23:29:58 »
Jest otwarta.

Jesteś pewien? Bo ZTCW kilka dni po otwarciu obwodnica została zamknięta, powodem był jaki osuwający się nasyp czy coś w tym stylu. Ja tamtędy nie jeżdżę, bo Mszczonów mijam DK8, ale na CB na ten temat było głośno.
Może teraz już jest otwarte, nie wiem.

Połączone: [time]Listopad 22, 2010, 21:55:24[/time]

Na czystej instalce też omija obwodnicę. Na końcu obwodnicy, przy rondzie jest wstawiona w mapę blokada, podobnie jest na wlocie od strony Grójca.
Przepraszam, niezbyt jasno się wyraziłem. Obwodnica jako droga jest otwarta - wszystko jest ok. Tylko AM ma ją zablokowaną i uparcie kieruje przez "miasto".

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #207 dnia: Listopad 23, 2010, 00:03:40 »
Forumowicze,

U mnie na oryginalnym romie 3.14 i najnowszej AM , przycisk głośności przybliża i oddala mapę ( a dokładniej - ściszanie przybliża , a pogłaśnianie oddala).
Pozdrawiam.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #208 dnia: Listopad 23, 2010, 00:05:32 »
Mapy. Wbudowane blokady na obwodnicy i dojazdówkach. Może jakiś tubylec (bez urazy  :wink: ) postawiłby kilka antyblokad, tam gdzie potrzeba?  :mysli:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #209 dnia: Listopad 23, 2010, 00:31:13 »
Na Miplo znowu przerwa - aktualizacja techniczna