Mam do tego kilka uwag:
1. czy mamy do czynienia z profesjonalnym programem, za który płacimy czy z czymś społecznościowym, nad czym nikt nie panuje i wymiguje się od odpowiedzialności;
2. nie porównujmy blokady (która umożliwia lub raczej nie przejazd daną trasą) do POI typu księgarnia, kwiaciarnia, itp które nie mają żadnego wpływu na wyznaczanie trasy przejazdu;
3. wydaje mi się, że obecnie blokady są automatycznie wstawiane do programu, więc patrz pkt 1
ad.1. Z programem, który zawiera elementy społecznościowe, jednym z nich jest baza POI.
Początkowo program tylko umożliwiał obsługę POI innych niż POI producenta.
Z czasem okazało się, że baza społecznościowa jest znacznie lepsza od bazy producenta
w dodatku dynamicznie się rozwija i jeszcze do tego znacznie mniej kosztuje,
dlatego swego czasu producent dorzucił POI ze swojej bazy do bazy społecznościowej
i zupełnie przestał się nią zajmować.
ad.2. Nie porównuję, nie ma czego porównywać, żadne POI bezpośrednio nie mają wpływu
na wycznacznie trasy.
ad.3. Tak, wydaje Ci się, więc patrz punkt 2, a żeby nie było niedomówień dopiszę wprost.
Żadne POI, nawet te z bazy wbudowanej w program nie mają bezpośredniego wpływu na blokadę odcinków.
Użytkownik AM może korzystać z wybranych kategorii POI do blokowania odcinków.
W tym celu musi skorzystać z serwisu Miplo i uruchomić usługę MiploTraffic.
MiploTraffic korzysta z POI, których dostarczają użytkownicy serwisu Miplo i na ich podstawie
tworzy pliki blokad za pomocą których można blokować odcinki dróg.
W ten sposób pośrednio każdy użytkownik serwisu Miplo ma pośredni wpływ na wyznaczanie tras
u tych wszystkich którzy mają uruchomioną usługę MiploTraffic.
I w tym miejsci zgadzam się z Twoją opinią nad tym nikt nie panuje i wszyscy wymigują się od odpowiedzialności. Wszyscy, poza samym dołem czyli nielicznymi użytkownikami i społecznymi moderatorami miplo,
którzy we własnym i innych współużytkowników utrzymuja tę usługę na całkiem niezłym poziomie sprawności.
Jak dotąd znacznie lepszym od nieco pokrewnej i od kilku miesięcy 'działającej' też u nas usługi TMC.