AutoMapa 6.6.2

• 473 Odpowiedzi
  • 134660 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: AutoMapa 6.6.2
« Odpowiedź #420 dnia: Grudzień 15, 2010, 15:07:29 »
Czy miał ktoś z forumowiczów takiego zonka ??

Zwis programu i brak możliwości nawigowania  :O

Połączone: Grudzień 21, 2010, 23:58:20
Po zawieszeniu i ponownym restarcie urządzenia sytuacja się już nie powtórzyła.
Przed chwilą AM Center podał mi info "Nieobsługiwana wersja mapy " ale poszło...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 23:58:20 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #421 dnia: Grudzień 15, 2010, 16:17:33 »
To nie ma nic do rzeczy. W założeniu było o "oryginalnych" ustawieniach i chcąc szukać odpowiedzi na zadane przez kolegę pytanie, trzeba było najpierw je ustawić (przywrócić).
Tematem dyskusji (gdybyś nie zauważył) nie było, co jest do (cyt. doopy), a co jest cacy, tylko dlaczego koledze wyznacza tak, a nie inaczej.
[...]
 Każdy ma swoje "odkrywcze pomysły". Jednak jeżeli ktoś przedstawia założenia do dyskusji i chcemy się do niej włączyć, to musimy się ich trzymać. Ty masz suwak max w lewo (co nie jest domyślną pozycją), ale nie raczyłeś nawet o tym wspomnieć, tylko napisałeś, że u Ciebie wyznacza tak samo we wszystkich wariantach. Pisałeś nawet o "grzebalnictwie". Okazuje się, że o swoim.
Co do Twojej metodyki nauczania.
Nie "sprzedaj" przypadkiem swoich pomysłów do szkół pilotażu. Bo na drugi wariant nikogo nie będzie stać, a w pierwszym - połowa kursantów zginie, zanim załapie, o co w tym wszystkim chodzi.
No patrz, a nawet taki fachowiec jak Ty nie znalazł przyczyny, tylko solił* tutaj jakieś mądrości na forum. Na szczęście, jeżeli chodzi o pouczanie innych, mimo swojej ignorancji, to zawsze można na Ciebie liczyć.

Co do meritum, to przy włączonym SR zapewne potrzebna jest większa dokładność ze względu na większą ilość danych do przetworzenia i tyle. Można próbować męczyć support, ale mnie akurat się nie chce.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #422 dnia: Grudzień 15, 2010, 16:22:59 »

I dziękuję Biluni za profil.

a gdzie ten profil?

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #423 dnia: Grudzień 15, 2010, 17:29:50 »
No patrz, a nawet taki fachowiec jak Ty nie znalazł przyczyny, tylko solił* tutaj jakieś mądrości na forum. Na szczęście, jeżeli chodzi o pouczanie innych, mimo swojej ignorancji, to zawsze można na Ciebie liczyć. Co do meritum, to przy włączonym SR zapewne potrzebna jest większa dokładność ze względu na większą ilość danych do przetworzenia i tyle. Można próbować męczyć support, ale mnie akurat się nie chce.

Ale czepiać się kolegi Bilunia, któremu większość z nas do pięt nie dorasta wiedzą z AutoMapy to ci się chciało  :ohreally:. To takie polskie dowalić komuś komu się chce pomagać i robi to naprawdę nieźle. Owszem ma "swój styl" , który nie każdemu może odpowiadać, ale co mu trzeba oddać to to , że mu się chce pomagać, a to bardzo cenna osoba na tym forum, gdzię mądrali i pseudofachowców jest pełno, do których i ja się zaliczam, ale fachowców jak na lekarstwo. Bilunia nie przejmuj się takimi docinkami, bo robisz naprawdę dobrą robotę  :ok: To tyle, a teraz można się po mnie przejechać  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #424 dnia: Grudzień 15, 2010, 17:43:42 »
Cóż, Bilunia jest znacznie większym eksperetem od głaskania własnego ego i ustawiania innych w szeregu,
ale jak to głoszą ludowe mądrości: 'każda potwora znajdzie swego adoratora' i 'ciągnie swój do swego' ...
Swoja drogą gdzież on musi mieć pięty ... gdzieś powyżej uszu?? :mysli:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #425 dnia: Grudzień 15, 2010, 18:09:55 »
Ale czepiać się kolegi Bilunia, któremu większość z nas do pięt nie dorasta wiedzą z AutoMapy to ci się chciało  :ohreally: . To takie polskie dowalić komuś komu się chce pomagać i robi to naprawdę nieźle. Owszem ma "swój styl" , który nie każdemu może odpowiadać, ale co mu trzeba oddać to to , że mu się chce pomagać, a to bardzo cenna osoba na tym forum, gdzię mądrali i pseudofachowców jest pełno, do których i ja się zaliczam, ale fachowców jak na lekarstwo. Bilunia nie przejmuj się takimi docinkami, bo robisz naprawdę dobrą robotę  :ok: To tyle, a teraz można się po mnie przejechać  :ok:
Chyba niedługo czytasz forum, skoro nie znasz występów kol. Bilunii.
Może i trafiło się coś konstruktywnego, szkoda że to ginie w powodzi śmieci.
I zdecydowanie nie doceniasz innych użytkowników forum, skoro jego rady są "cenne".
To nie tablica ogłoszeń !

*

Bilunia

« Odpowiedź #426 dnia: Grudzień 15, 2010, 18:36:06 »
Obawiam się Bilunia, że nie wszyscy tutaj to dostrzegają i rozumieją (czytając niektóre reakcje na twoje posty) , chociaż może  :) Cuda się zdarzają  :grin: Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku...
I zapanuje ogólna szczęśliwość - czego Wam i sobie życzę.  pozdr
Jak widzicie Panowie, niektórym naszym kolegom nie udzieliła się jeszcze aura Świąt, a do ogólnej szczęśliwości na forum, to chyba jeszcze daleko.
Niektórzy jak widać, postanowili chyba jeszcze "rozegrać" przed Świętami jakiś meczyk w stylu "Nasz plac" na "Wasz plac". Argumenty, jak widać - to dla nich podrzędna sprawa. Grunt, to zgnoić kogo trzeba.
Najgorsze w tej sytuacji jest to, że robią to pod patronatem Moderatora, więc raczej trudno się spodziewać kultury i obiektywizmu we wzajemnych relacjach.
Wesołych Świąt wszystkim życzę. Moderatorowi - też.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2010, 18:39:01 wysłana przez Bilunia »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #427 dnia: Grudzień 15, 2010, 22:40:30 »
Bilunia jest niczym Luntek - samozwańcza gwiazda, która twierdzi, że świat byłby bez niej smutny.

Wracając do tematu to na dniach jechałem trasą Głogów - Karpacz i na radyjku usłyszałem, że przed i za Polkowicami jest zablokowana droga przez ciężarówki, więc postanowiłem pojechać do Lubina przez Rudną. W AM nie dodałem punktu przelotowego i po prostu jechałem licząc na to, że wcześniej czy później trasa sama się skoryguje. Wyłączyłem przy tym dźwięk, co by Marzenka nie zdarła sobie gardła zawracając mnie co kilkaset metrów. Niedługo po wyjeździe z Głogowa trasa się skorygowała, jednak kilka kilometrów przed Lubinem zwróciłem uwagę, że jest trochę za dużo km do celu (około 30 więcej). Ku mojemu zdziwieniu około 5km przed Lubinem AM zaczęła mnie ciągnąć gdzieś w lewo ( ->Składowice), a gdy pojechałem prosto to zawracała mnie aż do momentu, gdy byłem tuż przed skrzyżowaniem z DK3. AM wówczas skorygowała trasę, zmniejszyła się odległość do celu i ETA.

Przed chwilą próbnie utworzyłem trasę tuż przed skrzyżowaniem gdzie AM chciała mnie skierować do punktu  skrzyżowania DK3 z DW292. Zrobiłem to dwukrotnie w odstępie 5min. Wyszły mi dwie różne trasy  :S :O
1 - pierwsza trasa
2 - druga trasa (wyznaczona 5 min później, bez zmiany punktów start i koniec)
3 - druga trasa z dwoma punktami "przez"  :O
4 - druga trasa wyznaczona prawidłowo po postawieniu czwartego punktu "przez" na 100 metrów przed miejscem docelowym, przy czym AM mnie zapytała, czy trasa ma biec przez zakaz ruchu, którego tam nie ma  :shock:
Przyjrzałem się mapie dokładniej i znalazłem zakaz na 200 metrów przed skrzyżowaniem  :O
U Was też tam jest zakaz, czy mam coś nie tak z mapą? W sierpniu synchronizowałem AM z Miplo i nie wiem czy to może mieć jakiś związek (miałem tam m.in. blokady i antyblokady). Nie wiem czy tak było wcześniej, bo nie jeździłem tamtędy z rok.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #428 dnia: Grudzień 15, 2010, 22:53:57 »
tam na tym skrzyzowaniu DK3 z DW292 jest blokada fabryczna właśnie na DW292 Dlatego tak kieruje Jezeli jestes pewien ze jest przejezdna to trzeba wstawic antyblokade i po sprawie
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #429 dnia: Grudzień 15, 2010, 23:31:47 »
Albo ktoś mnie uprzedził, albo na Miplo nie było tam zakazu.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
« Odpowiedź #430 dnia: Grudzień 16, 2010, 10:52:54 »
Prosiliście koledzy o zrzuty - są w odpowiedzi -415 i dalszy komentarz w odpowiedzi 417. Jeśli można to proszę o jakiś komentarz. Może umknęło?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #431 dnia: Grudzień 16, 2010, 11:53:16 »
A na jaki komentarz jeszcze liczysz?
Support przyznał, że trasa nie jest liczona prawidłowo, pozostaje czekać aż poprawią.

Cytat: iceneon
Albo ktoś mnie uprzedził, albo na Miplo nie było tam zakazu.
Przecież tam nie było żadnego zakazu z miplo, ta droga jest zablokowana fabrycznie
co widać na obu Twoich zrzutach.
Jeśli jest przejezdna, to po pierwsze dodaj antyblokadę a po drugie zgłoś do supportu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline witek1953

• **
  • 199
« Odpowiedź #432 dnia: Grudzień 16, 2010, 15:16:57 »
Kolego " nocnyMarek"
Jeżeli zareagowali na mój wpis to chyba wypada zająć stanowisko zwłaszcza, że dodałem nowe dane.
pozdrawiam

*

Offline wuem

• 7
  • Sprzęt: Panasonic cn gp-50n
« Odpowiedź #433 dnia: Grudzień 16, 2010, 16:14:21 »
Nie wiem co się stało na tym forum ale na początku forum służyło do pomocy. Bardzo dużo się nauczyłem . Ale teraz ?????????? same sprzeczki nie ma słowa o automapie jako programie tylko same \ulica zamknięta prowadzi źle trasa długa \
nowy użytkownik nic z tego nie pojmie opamiętajcie się

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #434 dnia: Grudzień 16, 2010, 16:50:12 »
Nie wiem co się stało na tym forum ale na początku forum służyło do pomocy. Bardzo dużo się nauczyłem . Ale teraz ?????????? same sprzeczki nie ma słowa o automapie jako programie tylko same.....

Kolego to się nazywa wypalenie materiału, tak jak wypalił się sam program. Jak w programie BigBrother. Na początku wszyscy są dla siebie mili, a potem jeden drugiego by utopił w łyżce wody. Pamiętaj, że to nie nasza wina, po prostu jesteśmy prawdopodobnie najgorszą nacją w Europie. Pamiętaj, że 50 lat komunizmu w Polsce wypaczyło nas na długie dziesiątki lat. Ale jest światełko w tunelu, że jak się wymienią ze trzy pokolenia i ekonomicznie będziemy podobnie stali jak pozostałe kraje starej unii, to i na forum się poprawi  :E :E :E A dziś co ja mogę ci napisać, no w sumie mogę, że jak ci się tu nie podoba to......., Na nic innego w obecnej sytuacji geopolitycznej mnie nie stać  :ok: (żartowałem  :grin:)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #435 dnia: Grudzień 16, 2010, 17:24:13 »
...Ale teraz ?????????? same sprzeczki ...
Niejednej nie byłoby sprzeczki, gdyby nie osobiste forumowiczów wycieczki.
A, że pozorna anonimowość w necie daje duże pole do popisu...

A wracając do AM, to producent wprowadził większość gadżetów (jak to niektórzy nazywają), o które błagało większość użytkowników (pikietaż, AM'Trafic, bo przecież jest IQRoutes; Asystent Pasa Ruchu, bo inni mają już dawno) i teraz nowości już nie ma, nie ma o co błagać, to się wyszukuje babole (te rzeczywiste i te bardziej wydumane).

Tak na dobrą sprawę poważnych błedów nie ma i nudzi się forumowiczom  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline wuem

• 7
  • Sprzęt: Panasonic cn gp-50n
« Odpowiedź #436 dnia: Grudzień 16, 2010, 17:56:49 »
 A dziś co ja mogę ci napisać, no w sumie mogę, że jak ci się tu nie podoba to.......,

Właśnie że bardzo mi się podoba

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #437 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:06:32 »
Ideałów nie ma. Sam jestem upierdliwy i złośliwy /to opinia mojej żony - bo tak naprawdę tom aniołek/. Ale nie zauważyłem w regulaminie nakazu kopania się po kostkach. A zauważyłem, że kilka osób ma tą tendencję w stosunku do Biluni. Moja skromna propozycja - więcej Zyczliwości :grin:  pozdr

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #438 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:58:50 »
Ja coraz częściej zaczynam się zastanawiać czy ja jestem dla AM czy AM dla mnie.

Od kilku miesięcy walczę o to, żeby z traffica zniknęła nieaktualna blokada w Reńskiej Wsi. Molestowałem o to support AM i nanosiłem punkty do weryfikacji na Targeo - jak widać bez skutku. Support AM to chociaż coś odpisuje, ale na jakąkolwiek reakcję z Targeo  to można czekać... To mi powinno zależeć żeby program był jak najwierniejszym odzwierciedleniem rzeczywistości czy autorowi programu? AM na swojej stronie o Trafficu pisze tak:
Dane o natężeniu ruchu gromadzone są nieustannie z kilkunastu niezależnych źródeł. Ważną ich część stanowią informacje przekazywane anonimowo on-line przez użytkowników AutoMapy. Powstająca w ten sposób baza wiedzy umożliwia prognozowanie zmian powstających w trakcie jazdy.
Gratuluje im tych źródeł i szybkiej reakcji na nieaktualne dane trafficowe. Moje urządzenie pracuje offline i całe szczęście bo szkoda transferu marnować na coś co live tylko zbiera dane a nie je aktualizuje.

Zawsze się dziwiłem jak to się dzieje, że prosty odcinek blokady przechodzący przez rondo w AM blokuje tylko ćwiartkę ronda. Odpowiedź kryje się tutaj:

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,18,18.14033,50.32307?l=028b6a737184a676

Jeśli wszystkie blokady są tak dokładnie nanoszone na mapę to nie dziwię się, że czasami AM każe z autostrady zjeżdżać w las.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #439 dnia: Grudzień 16, 2010, 20:00:05 »
przydaloby zorganizowac sie zlot forumowiczow AutoMapy, na ktorym pewnie by sie okazalo, ze wiekszosc osob , ktore na codzien skakalo sobie na forum do gardel to w rzeczywistosci fajni ludzie, ktorzy w realu przy piwku smieliby sie z siebie samych, ze w necie do siebie takie glupoty wypisywali  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #440 dnia: Grudzień 16, 2010, 20:02:03 »
przydaloby zorganizowac sie zlot forumowiczow AutoMapy,...
Przed na pewno by coś dało. Po, już dużo trudniej.  :S
Pozdrawiam
Karol

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #441 dnia: Grudzień 16, 2010, 22:04:57 »
Nie doceniasz magicznej mocy chmielu :D  pozdr

*

Offline JB46

• *
  • 63
  • Sprzęt: Cruser Sigma B50
« Odpowiedź #442 dnia: Grudzień 16, 2010, 23:42:54 »
Ideałów nie ma.A zauważyłem, że kilka osób ma tą tendencję w stosunku do Biluni. Moja skromna propozycja - więcej Życzliwości.
Panowie więcej uprzejmości, a forum powróci do dawnego stylu. Bilunia służy bezinteresownie dobrą radą, a Ponowie się z niego naśmiewają. Od nowego roku forum ma być takie jak było poprzednio. Używajcie sobie na Biluni tylko do 31 grudnia 2010r. Moderatorzy powinni być bezstronni.

Wszystkim Forumowiczom życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego roku JB46.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 23:59:59 wysłana przez JB46 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #443 dnia: Grudzień 17, 2010, 01:02:32 »
... Bilunia służy bezinteresownie dobrą radą
Jak większość tutaj...
Mnie zdrażnił osobistymi wycieczkami w moim kierunku. Dyskutować i polemizować sobie sobie można (toż to forum dyskusyjne) ale osobiste wycieczki mógłby sobie darować.

A moderatora poproszę o wydzielenie tego OT do osobnego wątku, bo zjechaliśmy z tematu, tak, że na niejednym forum warny by się posypały, ze hej (ale chwała PdaClubowi za tę swobodę i liberalizm) ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #444 dnia: Grudzień 17, 2010, 13:21:52 »
...więcej uprzejmości, a forum powróci do dawnego stylu.
O rany. Kilka dni mnie nie było, ale jak widać nic nie straciłem skoro zamiast o AutoMapie jest tylko o wojnie.
Ten styl pomoże zakończyć już tylko Aqurat.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #445 dnia: Grudzień 18, 2010, 14:53:43 »
Czy miał ktoś z forumowiczów takiego zonka ??

Zwis programu i brak możliwości nawigowania  :O
Miałem coś takiego 15-go bm ok. godz. 7:40 na Wisłostradzie w kierunku Wilanowa przy włączonym SR i LD. Niestety nic więcej nie mogę dodać. Na najbliższych światłach zmieniłem profil na "bez SR i LD" i już dalej było OK.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #446 dnia: Grudzień 21, 2010, 19:05:01 »
Jestem od dwóch dni na Podkarpaciu, trochę tu podróżuje. I o ile w centralnej Polsce faktycznie do AM nie mam co się czepiać to to co dzieje się na tutejszych drogach to porażka  :O

Poniżej kilka zrzutów z wczoraj i dziś. Mam ustawioną trasę optymalną, włączony SR. AM na siłę stara się skracać trasy i chce prowadzić momentami 'na skróty'. Nie chciałbym być w skórze kierowcy samochodu ciężarowego który by posłuchał i pojechał takim skrótem. Drogi totalnie zaśnieżone - ciężko przejechać osobówką.

Droga Stalowa Wola - Mielec. Dlaczego każe mi tam zjechać z DW i pojechać chwilę przez wieś ?? Tam tylko na sankach można.

Trasa Mielec-Kolbuszowa - dlaczego każe mi jechać drogą lokalną równoległą do DW ???

W Nisku trasa krajową i nagle skrócik i myk na drogę pomiędzy domkami - jeden śnieg i lód. Droga nazywa się Polna i taka właśnie jest.

Mały skrócik w Biłgoraju

W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie - ale dlaczego AM każe mi tam jechać w zimie ?? W zimie owady (chyba) śpią.

Trasa z Janowa Lubelskiego do Stalowej Woli. Przed samym miastem każe mi zjechać z drogi krajowej i jechać kilka km przez wsie, wąską drogą.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #447 dnia: Grudzień 21, 2010, 19:21:54 »
Pytania retoryczne?
Przecież w AM nie ma pojęcia śnieg, oblodzenie. Tak samo prowadzi w lipcu i grudniu.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #448 dnia: Grudzień 21, 2010, 19:28:38 »
Ale również w lipcu te drogi nie nadają się do przejazdu tranzytowego. I dlaczego każe mi jechać drogą równoległą do wojewódzkiej ?? To jest góra kilkaset metrów zaoszczędzonych odległościowo, a czasowo na pewno dwa razy dłużej.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #449 dnia: Grudzień 21, 2010, 19:31:36 »
Kolego Dolek, wylacz sobie SR i porownaj trasy. Jezeli bedzie logiczniej niz na zalaczonych obrazkach, to masz odpowiedz, ze ten SR jest smart "inaczej"