AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 163836 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #540 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:42:55 »
Daj sobie spokój z tym trafficiem online.
Dlaczego mam dać sobie spokój?

Bo nie działa. Przynajmniej u mnie.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #541 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:44:21 »
Po czym wnioskujecie, że nie działa?
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #542 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:46:20 »

Jeżeli głównym zadaniem LiveDrive jest pchanie w korki, to działa.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #543 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:47:35 »
Po lekturze tego forum.  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #544 dnia: Lipiec 06, 2010, 23:43:54 »
No popatrz, a ja też czytam to forum, nie tylko dział AM, zagladam też do innych np. TT i czytam:
Ja ostatnio byłem na mazurach i na południu. I muszę powiedzieć, że mapy TT są lekko nieświeże :)
... Ostatnio używam AM, bo traffic (obecnie LiveDrive) AM działa coraz lepiej.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #545 dnia: Lipiec 07, 2010, 00:06:04 »
No popatrz, a ja też czytam to forum, nie tylko dział AM, zagladam też do innych np. TT i czytam:

Ja się nie podpieram cytatami tylko własnym doświadczeniem. LiveDrive leży i kwiczy.

*

Bilunia

« Odpowiedź #546 dnia: Lipiec 07, 2010, 00:55:33 »

Ja się nie podpieram cytatami tylko własnym doświadczeniem. LiveDrive leży i kwiczy.

Leży, kwiczy i pcha na drogi, którymi nikt rozsądny nie jeździ. :ok:
Ale przez to ma jeden plus - na DK i dobrych drogach zrobiło się trochę luźniej. Bo ci, używający Traffica są z nich odprowadzani.  :proud:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #547 dnia: Lipiec 07, 2010, 01:14:06 »
Ja ostatnio byłem na mazurach i na południu. I muszę powiedzieć, że mapy TT są lekko nieświeże :)
... Ostatnio używam AM, bo traffic (obecnie LiveDrive) AM działa coraz lepiej.
AM'Traffic to teraz SmarrtRoutes i LiveDrive.
Ty niewątpię, że o tym wiesz ale czy Bankier o tym wie...  :]
Domniemywać śmiem, że miał na myśli raczej to drugie (t.j. nie LiveDrive).
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #548 dnia: Lipiec 07, 2010, 01:31:52 »

A tak szczerze, to jak inaczej mozna ominac niektore korki? Pytam calkowicie serio? Zyjemy w kraju, gdzie drogi krajowe sa w roznym stanie, wiec czego oczekiwac od tych drog gorszej kategorii :/ W pewnym momencie idac tym tropem po prostu zabraknie drog do jezdzenia - jesli ktos jedynie preferuje drogi krajowe. AM to tylko program, oparty o algorytmy, ktore podejrzewam ciezko wlozyc w nasze realia. W tym wszystkim najgorsze jest to, ze czesto drogi tej samej kategorii, rowniez lokalne, roznia sie diametrialnie. Niektore sa bardzo rowniotkie, a inne dziurawe jak... AM ma podzial ze wzgledu na klase drog, dodatkowego podzialu ze wzgledu na na ich stan niestety nie ma.

Jedynie co nam pozostaje, to wspieranie sie profilami predkosci. Ktos nie lubi drog lokalnych, to niech znaczaco zmniejszy srednia predkosc dla tego typu drogi, a AM nawet z Trafficiem go tam nie poprowadzi.

Nie jestem slepym obronca AM, tylko czasami sie zastanawiam czy zal powinienem miec do AM, ze wyznacza mi trase droga boczna (ktora naprawde bardzo chetnie bym pojechal, gdyby byla rowniejsza...) czy do zarzadcy tej drogi, ktory ma wszystko w powazaniu...

Ale przez to ma jeden plus - na DK i dobrych drogach zrobiło się trochę luźniej. Bo ci, używający Traffica są z nich odprowadzani.  :proud:

Rozumiem, ze to taki zarcik?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #549 dnia: Lipiec 07, 2010, 01:38:01 »
Może się mylę, ale LiveDrive z drogami krajowymi ma przynajmniej niewiele wspólnego.
SmartRoutes już tak.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #550 dnia: Lipiec 07, 2010, 01:56:42 »
Nie może tylko na pewno :) (się mylisz)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #551 dnia: Lipiec 07, 2010, 01:59:53 »
No to wytłumacz. Może się czegoś ciekawego dowiem.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #552 dnia: Lipiec 07, 2010, 02:13:08 »
Tak jeszcze sobie mysle, ze oprocz tego LiveDrive i SmartRoutes, to AM powinno wprowadzic trzecia "technologie", niech to bedzie SmartDriver :) Cos w rodzaju zbierania informacji o danym uzytkowniku AM, ale tylko na jego urzadzeniu lub wiekszym indywidualnym wykorzystaniu tych informacji, ktore kazdy uzywajacy tych technologii wysyla juz do serwerow AM. Chodzi mi o to, ze kazdy z nas ma inny styl jazdy, uzyskujemy inne srednie predkosci, ale wysylane do AM sa one jakos usredniane, moze analizowane i pozniej w jakims sensie wracaja do wszystkich. Niestety sa to juz inne dane. Wszystko w porzadku jesli jestesmy kierowca, ktory idealnie wstrzela sie w tego usrednionego uzytkownika drogi, ale co jesli jest inaczej... Moze takie trzecie zrodlo calego tego "Traffica", pomogloby w bardziej indywidualnym podejsciu do kazdego uzytkownika tej nawigacji, co daloby wieksze wymierne efekty tego systemu?

*

Bilunia

« Odpowiedź #553 dnia: Lipiec 07, 2010, 02:21:11 »

Nie do końca żarcik.
Jak wyznaczysz sobie traskę z Kórnika k.Poznania do Jeleniej Góry, a AM wyznaczy Ci końcówkę od Legnicy, przez Złotoryję i Świerzawę, to odechce Ci się żarcików :wink:
Jadąc DK3 jest tylko 10 km dalej, ale na pewno szybciej i komfortowo.
Zgoda, że nic nie jest w stanie uwzględnić stanu nawierzchni, ale skoro AM już tam pcha, to powinna wiedzieć, że tam jest zakręt na zakręcie, a wbudowany w AM algorytm zawierający m.in profil prędkości, można sobie w tym rejonie wsadzić w ....
Ja bynajmniej nie stronię od jazdy żółtymi. Nawet częściej je wybieram, niż czerwone.
Ale po kilku "doświadczeniach", wolę sam dokonywać wyboru, którędy pojadę. :wink:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #554 dnia: Lipiec 07, 2010, 03:02:16 »

Nie do końca żarcik.
Jak wyznaczysz sobie traskę z Kórnika k.Poznania do Jeleniej Góry, a AM wyznaczy Ci końcówkę od Legnicy, przez Złotoryję i Świerzawę, to odechce Ci się żarcików :wink:

Na ten temat juz w jakims watku rozmawialismy. Z Legnicy do Jeleniej prawie zawsze jezdzilem ta "kreta" trasa i ja ja bardziej preferuje, co wiecej dokonuje jeszcze wiekszego skrotu w Swierzawie. Nie wiem tylko jaki jest tam obecnie stan drogi. Same zakrety raczej dostarczaly frajdy niz mnie spowalnialy ;)

Poza tym przy moich profilach predkosci, trase ktora podales, AM wyznacza mi jeszcze inaczej.

Zgoda, że nic nie jest w stanie uwzględnić stanu nawierzchni, ale skoro AM już tam pcha, to powinna wiedzieć, że tam jest zakręt na zakręcie, a wbudowany w AM algorytm zawierający m.in profil prędkości, można sobie w tym rejonie wsadzić w ....

Ok, zgadzam sie ze w takim wypadku AM nie da sie skonfigurowac pod siebie, tak samo jak jedziesz droga krajowa przez obszar zabudowany, tutaj tez profil predkosci nic nie pomoze. W nocy gdy nie ma ruchu bede wolal ominac te zakrety ze wzgledu na czas przejazdu (wiadomo, ze przy minimalnym ruchu zawsze szybciej bedzie sie jechac po "prostej"), ale w ciagu dnia sytuacja zupelnie sie odwraca. Na takich kretych drogach ruch jest mniejszy (chociazby jestes tego przykladem) i czesto mozna czasowo zyskac (jadac dynamicznie, ekonomii w tym nie bedzie, ale rozmawiamy o czasie). To jest wlasnie to o czym wspominalem we wczesniejszym poscie. Mamy inne style jazdy i fajnie gdyby AM mogla sie ich uczyc (choc i tu pewnie zaraz pojawiloby sie sto innych problemow...). Moze wszyscy za duzo wymagamy? :)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #555 dnia: Lipiec 07, 2010, 09:22:00 »

Niestety, pcha właśnie w te zakorkowane drogi.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #556 dnia: Lipiec 07, 2010, 09:49:43 »
Bilunia, weź jeszcze zaznacz, że jeździsz dużym ciężarowcem i boisz się innych dróg niż krajowe, zanim zaczniesz oceniać "jakimi to złymi drogami AM prowadzi". Może napisz to sobie w sygnaturce, bo gdzie się da, to pchasz swoją opinię, że "krajówka broni, krajówka radzi, krajówka nigdy Cię nie zdradzi", choćby i 10 km dalej.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #557 dnia: Lipiec 07, 2010, 09:55:19 »
Można by dodać kategorię województwo/powiat. Nie trzeba patrzeć na znaki, aby stwierdzić zmianę. :mrgreen:

*

Bilunia

« Odpowiedź #558 dnia: Lipiec 07, 2010, 12:02:31 »
Bilunia, weź jeszcze zaznacz, że jeździsz dużym ciężarowcem i boisz się innych dróg niż krajowe, zanim zaczniesz oceniać "jakimi to złymi drogami AM prowadzi". Może napisz to sobie w sygnaturce, bo gdzie się da, to pchasz swoją opinię, że "krajówka broni, krajówka radzi, krajówka nigdy Cię nie zdradzi", choćby i 10 km dalej.
kocurku
Zapisz sobie w końcu, że jeżdżę Almerką, bym nie musiał w kółko powtarzać, że jeżdżę osobowym. I zapewniam, że nie jeżdżę też dostawczakiem. Lecytyna jest podobno dobra. Ale w sumie, to Ty pamięć masz raczej dobrą - tylko wybiórczą. Zapewniam też, że nie mam koszmarów sennych, mogących powodować unikanie dróg gorzej oświetlonych i ich zakamarków.
I tak na przyszłość - zejdź ze mnie. Nie dyskutowałem z Tobą, nie ja odkopałem tego kotleta, a wyrazić opinię w dyskusji chyba mi wolno. Racz też zauważyć, że kiedyś się dyskutowało o sposobie wyznaczania tras, teraz o Trafficach.
Uchyl trochę przyłbicę i spójrz trochę szerzej, by się nie okazało, że Twoja armia stopniała, a ty dalej poganiasz konika do przodu.
Trochę obiektywizmu jeszcze nikomu nie zaszkodziło

Na zakończenie jeszcze krótki cytacik, bo chyba czegoś nie doczytałeś:
Ja bynajmniej nie stronię od jazdy żółtymi. Nawet częściej je wybieram, niż czerwone.
Ale po kilku "doświadczeniach", wolę sam dokonywać wyboru, którędy pojadę. :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 12:14:27 wysłana przez Bilunia »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #559 dnia: Lipiec 07, 2010, 13:08:17 »
Kurde, to albo Ciebie z kimś pomyliłem, albo zmieniłeś samochód / zawód / zdanie w trakcie naszych rozmów tutaj.

Wkurza mnie plucie na AM bez żadnego osobistego doświadczenia "AM jest do dupy bo ludzie na forum piszą, że im nie działa".
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Bilunia

« Odpowiedź #560 dnia: Lipiec 07, 2010, 13:22:22 »
Kurde, to albo Ciebie z kimś pomyliłem, albo zmieniłeś samochód / zawód / zdanie w trakcie naszych rozmów tutaj.

Wkurza mnie plucie na AM bez żadnego osobistego doświadczenia "AM jest do dupy bo ludzie na forum piszą, że im nie działa".
Czasami warto czytać uważniej, co się komentuje.
Ślepota to jedno, a obiektywizm, to drugie.
Zgodzę się z Tobą, że opluwanie nie jest na miejscu, a opisywanie błędów powstałych z niewiedzy użytkowników - również.
Nie rozumiem tylko skąd Twoje osobiste wycieczki pod moim adresem ? Bo nieskromnie powiem, że AM raczej znam dobrze i jeżeli już o czymś piszę, to wiem o czym.
Zaspokoję jeszcze raz Twoje wątpliwości:
samochodu nie zmieniłem, zawodu również ... . Raz zdarzyło mi się napisać błędną opinię, spowodowaną błędami powstałymi przy instalacji, co potrafiłem sprostować i nie omieszkałem przeprosić.
Polecam brać przykład

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #561 dnia: Lipiec 07, 2010, 13:32:20 »
W takim razie muszę zmienić okulary i znaleźć sobie inną ofiarę :ok:

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #562 dnia: Lipiec 07, 2010, 17:18:05 »

To nie problem algorytmu, tylko dziwnych danych trafficowych na tej trasie.
Gdy spoglądałem ostatnia na targeo, to na tej trasie na tych zakrętach prędkości były w granicach 80km/h. Nie wiem kto tam tyle jeździł... rajd był jakiś? A w zimie to i 40km/h to granica bezpieczeństwa.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Bilunia

« Odpowiedź #563 dnia: Lipiec 07, 2010, 17:58:38 »
To nie problem algorytmu, tylko dziwnych danych trafficowych na tej trasie.
Gdy spoglądałem ostatnia na targeo, to na tej trasie na tych zakrętach prędkości były w granicach 80km/h. Nie wiem kto tam tyle jeździł... rajd był jakiś? A w zimie to i 40km/h to granica bezpieczeństwa.

To chyba jednak problem algorytmu, bo traffica mam wyłączonego, a i tak na siłę tamtędy prowadzi. Trzeba było użyć "Przez" - Bolków, by wyegzekwować swoje  :wink:
Powrót był szybszy, po eleganckiej nawierzchni i mniej bolały ręce i nogi. :wink:
Co do ew. trasy rajdu, to ten odcinek jest zbyt trudny. Odcinek ze Złotego Stoku do Lądka jest zdecydowanie łatwiejszy. :proud:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 18:08:41 wysłana przez Bilunia »

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #564 dnia: Lipiec 07, 2010, 19:21:16 »
Gdy spoglądałem ostatnia na targeo, to na tej trasie na tych zakrętach prędkości były w granicach 80km/h. Nie wiem kto tam tyle jeździł... rajd był jakiś?
To byłem ja :) :)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #565 dnia: Lipiec 07, 2010, 19:23:10 »
Gdy spoglądałem ostatnia na targeo, to na tej trasie na tych zakrętach prędkości były w granicach 80km/h. Nie wiem kto tam tyle jeździł... rajd był jakiś?
To byłem ja :) :)
Eeeetaaaam. Nie podszywaj się.
To raczej Akubit albo NocnyMarek - oni potrafią na wojewódzkich osiągać średnie prędkości bliskie 80 km/h.  :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #566 dnia: Lipiec 07, 2010, 20:38:37 »
Znacznie powyżej   B)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #567 dnia: Lipiec 07, 2010, 21:01:36 »
No i mamy odpowiedź dla Biluni skąd AM prowadzi bocznymi drogami !  :proud: :mrgreen: ;D :lol:
Może przestaniecie wysyłać swoje dane traffic - to routing wróci do normalności  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #568 dnia: Lipiec 07, 2010, 21:03:43 »
Prawdę mówiąc też się nad tym zastanawiałem  :grin:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #569 dnia: Lipiec 08, 2010, 02:11:28 »
I powoli wychodzi na to, ze cale to zbieranie danych przez uzytkownikow AM mozna o kant d... rozbic. Bez dodatkowych informacji o tych uzytkownikach, nie da sie prawidlowo zinterpretowac zebranego materialu. Jezdzimy roznymi pojazdami, ktore sa w roznym stanie technicznym, roznie podchodzimy do przepisow ruchu drogowego no i mamy rozny poziom umiejetnosci, choc z drugiej strony kazdy Polak, to mistrz kierownicy.