AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 163861 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #510 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:59:19 »
Niepotrzebnie weszlismy na dzial matematyki. Moim zdaniem ta funkcjonalnosc zawsze bedzie krazyc w obszarze gadzetu. (..)

Mam zupełnie inne zdanie. Matematyka zresztą też jest za mną  :proud: Korzystam z tego usprawnienia już obecnie i dzięki niemu mogę spokojnie jeździć z wystarczającą pewnością, że miśki na mnie nie zapolują w miejscu, gdzie nie powinni. Ty możesz sobie jeździć jak chcesz, zarówno wlec się dziesiątkami kilometrów z prędkością 50km/h w miejscu, gdzie obowiązuje 90km/h, jak i odwrotnie, co bardziej prawdopodobne, w miejscu gdzie nadal obowiązuje 50km/h, w końcu nerwy Ci siądą i depniesz więcej  :P Tylko nie waż się spoglądać na ten wskaźnik, bo się okaże, że jednak z niego korzystasz  :P
A 100% pewności, to możesz mieć jedynie co do tego, że kiedyś ten temat przestanie Cię interesować w ogóle  :]

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #511 dnia: Lipiec 04, 2010, 14:14:18 »
Ja to traktuję tak samo jak mapy - w którejś, niedalekiej iteracji, będzie można na tym polegać. Mapy tez są tylko przybliżonym, przestarzałym odwzorowaniem rzeczywistości i nigdy nie będą 100% poprawne, jednak na nich polegamy.

Jak najbardziej masz racje. Ale polegajac na mapie zapewne zwracasz jednak uwage na znaki i nie zawsze gdzie nawigacja powie "skrec w lewo", wykonujesz ten manewr, bo np jest zakaz.
Inna sprawa, ze jesli mapa jest zle odwzorowana, to co najwyzej trzeba bedzie zawrocic. Jesli sa zle dane na temat predkosci, a my sie na tym opieramy,a tym razem na znaki juz nie patrzymy, to juz niedaleka droga do mandatu :)

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #512 dnia: Lipiec 04, 2010, 14:23:14 »
Akubit, wybacz ale dziwię Ci się - z Twoim doświadczeniem dajesz się tak wypuszczać w rozmowy trolowane...
Nie ma sensu - i tak nikogo nie przekonasz. To nie ważne, że ja również się zgadzam z Twoją opinią.
Najważniejsze, by każdy "ficzer" dał się w opcjach wyłączyć i tyle komu pasuje - używa.
Jestem stałym czytelnikiem (aktywnym userem tylko czasami) tego działu od wersji 3.9x AM i pamięć mam dobrą, choć lenistwo u mnie spore
i nie chce mi się wyszukiwać. Jeśli dobrze obstawiam, to przed wejściem serii 5.x AM też były na forum
dywagacje i konkurs marzeń - co byś chciał w nowej wersji.
Wówczas właśni było multum gadania, jak to by takie oznaczenie robiło nam wszystkim dobrze.
Teraz w końcu opcja jest - i jak przy każdej nowej wersji są zwolennicy i przeciwnicy danej opcji.
Znowu są nic nie wnoszące dyskusje na kilka-kilkanaście stron w wątku (jak przy omawianiu polityki handlowej Aqurat).
Chociaż Ty "Nie idź tą drogą" ;)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #513 dnia: Lipiec 04, 2010, 14:27:24 »
Niepotrzebnie weszlismy na dzial matematyki. Moim zdaniem ta funkcjonalnosc zawsze bedzie krazyc w obszarze gadzetu. (..)

Mam zupełnie inne zdanie. Matematyka zresztą też jest za mną  :proud: Korzystam z tego usprawnienia już obecnie i dzięki niemu mogę spokojnie jeździć z wystarczającą pewnością, że miśki na mnie nie zapolują w miejscu, gdzie nie powinni. Ty możesz sobie jeździć jak chcesz, zarówno wlec się dziesiątkami kilometrów z prędkością 50km/h w miejscu, gdzie obowiązuje 90km/h, jak i odwrotnie, co bardziej prawdopodobne, w miejscu gdzie nadal obowiązuje 50km/h, w końcu nerwy Ci siądą i depniesz więcej  :P Tylko nie waż się spoglądać na ten wskaźnik, bo się okaże, że jednak z niego korzystasz  :P
A 100% pewności, to możesz mieć jedynie co do tego, że kiedyś ten temat przestanie Cię interesować w ogóle  :]

Fajnie, ze tak duzo wiesz o mnie i sposobie mojej jazdy :P Moze to z racji zamilowania, pewnej bliskosci zawodu, informacje o dopuszczalnych przez prawo predkosciach czerpie ze znakow drogowych, a nie na tym co pokazuje mi AM :P Wbrew Twoim grozbom na temat spogladania :P jednak czasami to robie, dla sprawdzenia poprawnosci danych w AM - zwlaszcza w miejscach nietypowych, gdzie drogowcy sami sie pogubili z oznakowaniem ;)

Wracajac do matematyki, to 100% pewnosci mozna miec chyba tylko do smierci i podatkow ;)

Połączone: Lipiec 04, 2010, 14:31:31
Akubit, wybacz ale dziwię Ci się - z Twoim doświadczeniem dajesz się tak wypuszczać w rozmowy trolowane... [...]

Znowu są nic nie wnoszące dyskusje na kilka-kilkanaście stron w wątku (jak przy omawianiu polityki handlowej Aqurat).
Chociaż Ty "Nie idź tą drogą" ;)

O prosze i jeszcze zostalem "trolem", dzieki :P
Akurat mnie naszlo na rozmowe, ale jak wymiana zdan na forum w moim wykonaniu to "trolowanie", to przepraszam wszystkich znudzonych moimi postami i juz milkne ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 14:31:31 wysłana przez Miedzio »

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #514 dnia: Lipiec 04, 2010, 14:45:56 »
Akurat mnie naszlo na rozmowe, ale jak wymiana zdan na forum w moim wykonaniu to "trolowanie", to przepraszam wszystkich znudzonych moimi postami i juz milkne ;)
Miedzio nie obrażaj się, nie chciałem Cię urazić. Po prostu mnie już męczy czytanie forum z opiniami, które nie występowały przed wprowadzeniem danej opcji a teraz naraz komuś nie pasuje, jak już jest.
Walczmy o to, by AM miała wszystkie funkcje jako opcje i tyle.
Kto będzie nimi zainteresowany, to będzie korzystał.
Zawsze przecież się zdarzy inny user, który Twojej opinii nie będzie podzielał. Ale to nie znaczy, że trzeba tworzyć wątek na kilkanaćcie stron i przekjonywać się nawzajem, czy dana funkcja jest potrzebna, czy jest "niepotrzebnym bajerem"

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #515 dnia: Lipiec 04, 2010, 15:13:58 »
Miedzio nie obrażaj się, nie chciałem Cię urazić. Po prostu mnie już męczy czytanie forum z opiniami, które nie występowały przed wprowadzeniem danej opcji a teraz naraz komuś nie pasuje, jak już jest.
Walczmy o to, by AM miała wszystkie funkcje jako opcje i tyle.
Kto będzie nimi zainteresowany, to będzie korzystał.
Zawsze przecież się zdarzy inny user, który Twojej opinii nie będzie podzielał. Ale to nie znaczy, że trzeba tworzyć wątek na kilkanaćcie stron i przekjonywać się nawzajem, czy dana funkcja jest potrzebna, czy jest "niepotrzebnym bajerem"

Nie, nie obrazilem sie i nie czuje sie tez urazony :) Ale nie chcialem tez trolowac.

Konczac juz temat, chodzi mi tylko o to, ze jest to (dla mnie) pewnego rodzaju gadzet, ani mi on nie przeszkadza, ani nie glosilem, ze chce aby byl w AM. Wyrazilem tylko swoja opinie podajac swoje przyklady.

Natomiast jesli ktos nie zwraca zbytnio uwagi na znaki lub nie ma dostatecznej koncentracji, a AM motywuje go (przynajmniej na razie w 40-50% dokladnosci) do zainteresowania sie tym tematem, to znaczy ze sama funkcja dla pewnej grupy odbiorcow ma sens i bylo to dobre posuniecie ze strony firmy. W zaden sposob moja wypowiedz nie byla zalem, ze ta funkcje nalezy usunac. I oczywiscie calkowicie sie z Toba zgadzam, aby dodatkowe funkcje mialy ewentualna mozliwosc wylaczenia i wszyscy bedziemy zadowoleni :)

*

Offline robertG7

• 26
  • Sprzęt: iP4, mio550m
« Odpowiedź #516 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:11:39 »
A ja tak czytając o super hiper AM powyżej 5.5.3 nie wykupuje subskrypcji... Poczekam na 7.0 lub 8.0 i kupie nową licencję. Może wtedy juz dopracują i mapy i programy do oczekiwań użytkowników. Taki mój protest mały :)
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #517 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:24:05 »
Głupio baco godocie.
Jak chcesz czeać na AM8 to czekaj ale po co Ci nowa licencja ???   przecież 2x subskrybcja wyjdzie taniej (czyli AM mniej zarobi :E  ) i masz 13 a nie 12 msc.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #518 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:24:21 »
A ja tak czytając o super hiper AM powyżej 5.5.3 nie wykupuje subskrypcji... Poczekam na 7.0 lub 8.0 i kupie nową licencję. ...
Chyba Ci się nie będzie opylało.
No, chyba, że poczekasz do 8.X  :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline robertG7

• 26
« Odpowiedź #519 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:49:25 »
Jak widać do tej pory "się opyla", bo nie narzekam na 6.5, że się zwiesza, że Traffic niepotrzebny, że nie chodzi pod kilkoma urządzeniami poprawnie itd itp :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #520 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:54:02 »
To sory - ale ja Cię nie rozumiem.  :-|
W jednym poście, że do kitu, w drugim, że ok.  :worried:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #521 dnia: Lipiec 04, 2010, 21:28:46 »
A ja tak czytając o super hiper AM powyżej 5.5.3 nie wykupuje subskrypcji... Poczekam na 7.0 lub 8.0 i kupie nową licencję. Może wtedy juz dopracują i mapy i programy do oczekiwań użytkowników. Taki mój protest mały :)

O programie możemy sobie dyskutować, ale wskaż mi nawigację mającą lepsze mapy  :ohreally:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #522 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:58:23 »
Hmmm - jadę sobie z soboty na niedzielę o 2 w nocy, a na prostej drodze w mieście (Kraków) każe mi wjechać w uliczki osiedlowe (rys.1), zamiast dalej jechać prosto zupełnie pustą drogą. Co ciekawe, tylko tak prowadzi w nocy z soboty na niedzielę w każdym innym przypadku jest OK (rys.2).
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #523 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:59:55 »
Co ciekawe, tylko tak prowadzi w nocy z soboty na niedzielę w każdym innym przypadku jest OK (rys.2).
Może wtedy tam wilcy grasują :D
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #524 dnia: Lipiec 05, 2010, 12:06:17 »
Może wtedy tam wilcy grasują :D

Ojjjj na Azorach to grasują :terrified:
Ale to tym bardziej przez osiedlowe dróżki nie powinna puszczać.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #525 dnia: Lipiec 05, 2010, 12:17:13 »
Hmmm - jadę sobie z soboty na niedzielę o 2 w nocy, a na prostej drodze w mieście (Kraków) każe mi wjechać w uliczki osiedlowe (rys.1), zamiast dalej jechać prosto zupełnie pustą drogą. Co ciekawe, tylko tak prowadzi w nocy z soboty na niedzielę w każdym innym przypadku jest OK (rys.2).

Są to błędy w mapach, ja też kilka takich zauważyłem. Ewidentnie pozamieniane są przedziały czasowe w stosunku do obciążenia drogi. Zgłoś do supportu.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #526 dnia: Lipiec 05, 2010, 12:27:55 »
Oczywiście poszło, dobre by było takie zobrazowanie Traffica jak w Targeo ...
Dariusz B.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #527 dnia: Lipiec 05, 2010, 19:09:50 »
Są to błędy w mapach, ja też kilka takich zauważyłem. Ewidentnie pozamieniane są przedziały czasowe w stosunku do obciążenia drogi. Zgłoś do supportu.
Albo kilku taksiarzy spało całą noc na postoju :)
A może jest tam jakiś klubik i taksiarze czekają aż klienci skończą :)
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #528 dnia: Lipiec 05, 2010, 22:04:09 »
Przypomnijcie mi proszę w którym pliku i co należy zmienić aby nie było klikania przy poruszaniu się po menu.
Szukam od 15 minut i nie mogę znaleźć.

EDIT: juz znalazlem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 22:06:56 wysłana przez Dolek »

*

Offline robertG7

• 26
« Odpowiedź #529 dnia: Lipiec 06, 2010, 08:20:08 »
To sory - ale ja Cię nie rozumiem.  :-|
W jednym poście, że do kitu, w drugim, że ok.  :worried:

Przeczytaj ze zrozumieniem (napisałem, że nie narzekam w kontekście nie posiadania aktualizacji do 6.5)

Co do map, to faktycznie AM ma najlepsze, ale zaktualizuję jak poprawią program, bo nie wpadli do tej pory na pomysł aktualizacji tylko map  :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #530 dnia: Lipiec 06, 2010, 08:43:45 »
Jak widać do tej pory "się opyla", bo nie narzekam na 6.5, że się zwiesza, że Traffic niepotrzebny, że nie chodzi pod kilkoma urządzeniami poprawnie itd itp :)

A widzisz, ja też nie narzekam, że się zwiesza, traffic (niestety tylko offline  :() sprawdza się doskonale, a używam AM tylko na jednym urządzeniu (no dwóch  :ok:) i nie martwię się za całą ludzkość (tak jak Ty), że na jakimś sprzęcie nie chodzi poprawnie  :evil:
Za to ma nowe mapy i bardzo dużo zmian, dla których nigdy nie wróciłbym do 5.5.3  :ok:

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #531 dnia: Lipiec 06, 2010, 20:24:57 »
Ja mam w zasadzie jedyny problem taki, że przy włączonym trafficu co 5 minut wytycza trasę od nowa, więc pasek postępu nie ma racji bytu na ekranie (ponieważ zaczyna pokazywać od początku) i co pięć minut jest komunikat o czasie i pozostałej odległości do celu, trochę to denerwujące jest. Cała reszta w zasadzie mi pasuje, a jakieś drobne błedy czy to w mapach czy w wytyczeniu trasy można znależć i w innych produktach.
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #532 dnia: Lipiec 06, 2010, 20:38:11 »
... i co pięć minut jest komunikat o czasie i pozostałej odległości do celu, trochę to denerwujące ...
No to czemu sobie nie wyłączysz tego komunikatu?
(Informuj o odległości od celu po wyznaczeniu trasy)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Simon

• 356
« Odpowiedź #533 dnia: Lipiec 06, 2010, 20:55:40 »
Mam ustawione na 30 minut i to mi pasowało. TYlko na 6.5 mam co pięć minut.
Simon

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #534 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:13:26 »
No to zostaw sobie ten co 30 minut, a wyłącz po wyznaczeniu trasy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Simon

• 356
« Odpowiedź #535 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:21:42 »
OK tak zrobie i sprawdze jak będzie. Tylko dlaczego trasa nie jest modyfikowana tylko wyznaczana od nowa od punktu w którym aktualnie jestem za pomocą danych pobieranych przez traffic co pięć minut?
Simon

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #536 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:24:59 »
Daj sobie spokój z tym trafficiem online.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #537 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:32:13 »
Nie pisz tak, bo dostaniesz bana przez support AM  :E
Dariusz B.

*

Offline Simon

• 356
« Odpowiedź #538 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:35:20 »
Daj sobie spokój z tym trafficiem online.
Dlaczego mam dać sobie spokój?
Simon

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #539 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:36:48 »
Bo nic nie daje.
Niestety  :S
Pozdrawiam
Karol