AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 163862 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #480 dnia: Czerwiec 25, 2010, 16:07:37 »
chyba szykuje sie niedlugo juz wersja AM 6.6 bo pisalem do suppoortu na maila "automapa" a odpowiedz wyslali z maila "beta" Dzis to nawet 2 razy mialem zwisa ze pomogl tylko SR Cos 6.5.0c sie popsula w stosunku do 6.5.0 i 6.5.0a
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 22:25:24 wysłana przez Wookash82 »
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #481 dnia: Czerwiec 26, 2010, 23:12:52 »
Jaka podniecona odpowiedź na ...coś co Ci się przytrafiło... wow...  :-?
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #482 dnia: Czerwiec 26, 2010, 23:47:47 »
chyba szykuje sie niedlugo juz wersja AM 6.6 bo pisalem do suppoortu na maila "automapa" a odpowiedz wyslali z maila "beta" Dzis to nawet 2 razy mialem zwisa ze pomogl tylko SR Cos 6.5.0c sie popsula w stosunku do 6.5.0 i 6.5.0a
Też mi się tak wydaję.
Na godzinę 23:46 (26-06-2010):
Przepraszamy, serwer chwilowo przeciążony.
AutoMapa
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #483 dnia: Czerwiec 27, 2010, 01:24:03 »
Fałszywy alarm  :mrgreen:
Beta testy zostały zakończone.

Najnowsza wersja została opublikowana i można ją pobrać klikając po lewej stronie na link "Aktualna wersja (pobierz)".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #484 dnia: Czerwiec 27, 2010, 18:19:35 »
A ja znalazłem takie coś w menu profile na moim Samsungu:

W prawym górnym rogu dziwnie się literki wyświetlają,
przy wpisywaniu nowego profilu, brakuje S w nazwie Szablon,
a przy wybieraniu profilu z listy, pojawiają się dziwne dwie litery U O (również prawy górny róg)

Wysłałem to do Aqurat
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline ziaba75

• 19
  • Sprzęt: MIO P560, AutoMapa 6.10
« Odpowiedź #485 dnia: Czerwiec 28, 2010, 08:46:04 »
@edmun  Tak sobie pomyślałem, żę "UO" to skrót od Ustawienia Osobiste, ale mogę się mylić.  :D

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #486 dnia: Czerwiec 28, 2010, 12:18:12 »
Na moim NavRoadzie jest inaczej.

*

Offline ziaba75

• 19
  • Sprzęt: MIO P560, AutoMapa 6.10
« Odpowiedź #487 dnia: Czerwiec 28, 2010, 12:50:36 »
@AdamMie u mnie na MIO P560 jest tak samo lecz po wybraniu NOWY mam tak jak u @edmun na pierwszym skrinie "zablon".

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #488 dnia: Czerwiec 29, 2010, 14:58:21 »
Zapomniałem dodać tutaj info, że chodziło o tworzenie Nowego Profilu
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #489 dnia: Czerwiec 29, 2010, 22:27:20 »
No cóż, Mapamap zdążyła z wydaniem nowych map przed wakacjami... a Aqurat akurat nie. Trochę "słabe" to marketingowo...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #490 dnia: Czerwiec 29, 2010, 22:30:24 »
No cóż, Mapamap zdążyła z wydaniem nowych map przed wakacjami... a Aqurat akurat nie. Trochę "słabe" to marketingowo...

Ja wyjeżdżam w piątek na urlop. Nawet nie wiem czy bym zaryzykował dzisiaj instalację nowej wersji AM jeśliby takowa się ukazała.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #491 dnia: Czerwiec 29, 2010, 22:33:21 »
Z bólem serca, niestety... muszę zgodzić się z Twoją opinią  :worried:

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #492 dnia: Czerwiec 30, 2010, 14:33:42 »
Pisałem do supportu o to, kiedy przewidują wypuścić AM 6.6 (albo chociaż mapy 1006).
Jak na razie bez odzewu. Pożyjemy zobaczymy...
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

MarkNavi

« Odpowiedź #493 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:15:25 »
Pisałem do supportu o to, kiedy przewidują wypuścić AM 6.6 (albo chociaż mapy 1006).
Jak na razie bez odzewu. Pożyjemy zobaczymy...

Wiesz w mapach 1006 ma być obiecany asystent pasa ruchu, a to już śliska sprawa, nawet dla bezpieczeństwa w ruchu (nagła zmiana pasa w ostatniej chwili , bo coś się AM popier.... w asystencie może kosztować w najgorszym razie nawet ludzkie życie). Więc tak sobie myślę, że jak w asystencie ma być taki bajzel jak
w wyświetlaniu danych na dolnej belce lub jak na pocżątku było w znakach ograniczenia prędkości, to lepiej niech to wydadzą wtedy jak będą mieli pewność, że to się nadaje do użytku. Asystent to już nie jest taka popierdółka jak znak terenu zabudowanego - to poważna sprawa.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #494 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:22:18 »
Nie dramatyzuj... Nawigacja i asystent ma pomagać w podróży, a nie zastępować myślenie u kierowcy.

Myślę, że jak nawigacja mówi "skręć w lewo", to najpierw sprawdzasz czy to możliwe i bezpieczne, a dopiero później to robisz...

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #495 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:22:54 »
Owszem, nie jest!
Ale to przecież nie nawigacja jest kierowcą samochodu.
Nie dajmy się zwariować, nie wjeżdżajmy w jeziora, pola, lasy, nie zmieniajmy pasów wpadając w auto na pasie obok - bo tak nam kazał Hołek...
To my jesteśmy kierowcami, a nie AutoMapa, czy inna xMapa.

PS. Odpisali, nie wiedzą. Jak zwykle z resztą.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

MarkNavi

« Odpowiedź #496 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:53:11 »
..To my jesteśmy kierowcami, a nie AutoMapa, czy inna xMapa.

Obawiam, że dla twórców AM nie do końca jesteśmy kierowcami, którzy powinni samodzielnie myśleć, przykłady:
- znak ograniczenia prędkości
- znak terenu zabudowanego
- uszczęśliwianie mnie na siłę komunikatami typu niebezpieczne miejsce, przejazd kolejowy, choć nie zaznaczałem tego w ostrzeganiu POI, to po kolejnej aktualizacji ostrzeganie mi włączyło się samo. Rozumiem to dla mojego bezpieczeństwa  :evil: A właśnie przypomniałem sobie, żeby to znowu odznaczyć.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #497 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:59:27 »
Ograniczenia prędkości są ok, w końcu wiem ile można jechać :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #498 dnia: Czerwiec 30, 2010, 16:00:14 »
- uszczęśliwianie mnie na siłę komunikatami typu niebezpieczne miejsce, przejazd kolejowy, choć nie zaznaczałem tego w ostrzeganiu POI, to po kolejnej aktualizacji ostrzeganie mi włączyło się samo. Rozumiem to dla mojego bezpieczeństwa  :evil: A właśnie przypomniałem sobie, żeby to znowu odznaczyć.

Marudzisz. Tobie to nie przeszkodzi, bo sobie wyłączysz, a 90% użytkowników nie miałaby pojęcia, że takie coś jest w ogóle możliwe  :ok:

*

Offline Ba

• 3
« Odpowiedź #499 dnia: Czerwiec 30, 2010, 20:35:21 »
Witam,
Podmienili bulid na 1076. Support twierdzi iż rozwiązuje to problem z zawieszeniem programu na np.HTC Diamond.
Czy ktoś wie co faktycznie zmienia/poprawia ten bulid ?
"
Witam,
instalator zostal podmieniony pare dni temu na build (1076)
Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (dk) "
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 20:47:55 wysłana przez Ba »

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #500 dnia: Lipiec 02, 2010, 10:53:42 »
Tak wygląda strona Miplo.pl
"Trwa aktualizacja serwisu....

Zapraszamy wkrótce."

Może coś się rusza wreszcie.
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #501 dnia: Lipiec 02, 2010, 10:58:23 »
Miplo juz działa.

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #502 dnia: Lipiec 03, 2010, 20:50:10 »
..To my jesteśmy kierowcami, a nie AutoMapa, czy inna xMapa.

Obawiam, że dla twórców AM nie do końca jesteśmy kierowcami, którzy powinni samodzielnie myśleć, przykłady:
- znak ograniczenia prędkości
- znak terenu zabudowanego

Jeżdżę już na prawdę długo i prawie w każdych warunkach, ale tu akurat z Tobą nie zgodzę się, te 3 zmiany są jak najbardziej przydatne, szczególnie dwie pierwsze, jak zobaczę "misiaków" i nie wiem czy nie popylam za szybko ;-)

*

Bilunia

« Odpowiedź #503 dnia: Lipiec 04, 2010, 00:47:57 »
Jeżdżę już na prawdę długo i prawie w każdych warunkach, ale tu akurat z Tobą nie zgodzę się, te 3 zmiany są jak najbardziej przydatne, szczególnie dwie pierwsze, jak zobaczę "misiaków" i nie wiem czy nie popylam za szybko ;-)
Misiaki to jedno, znaki to drugie, a znak terenu zabudowanego w AM, to oddzielna bajka.
Gdybyś trochę się temu poprzyglądał, to z pewnością zauważysz, że na drogach niższej kategorii info o ograniczeniach prędkości to fikcja, a początek terenu zabudowanego nie jest jednoznaczny z 50-tką.
Więc, jeżeli dbasz o portfel - radzę obserwować znaki, a nie ekranik, bo może się to skończyć wizytą u blacharza.
W pełni zgadzam się z opinią MarkNavi, że elementy przez niego wymienione (1 i 2), tylko zaśmiecają mapę i często wprowadzają w błąd.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #504 dnia: Lipiec 04, 2010, 01:00:43 »
Nie zgadzam się z tym. Początkowo (chyba AM6.0) rzeczywiście pewnie z 10% odcinków było poprawnie naniesionych. Teraz szacuję to na około 40-50%. Dla mnie to ma wymierną wartość. Nie polegam na tym całkowicie, ale jest to dla mnie istotna informacja. Wielokrotnie z ukształtowania terenu, długiego odcinka zabudowanego i innych przesłanek, wydaje się, że teren zabudowany się skończył, a rzut okiem na znaczek dozwolonej prędkości, hamuje niezdrowe zapędy.
Tylko proszę o niewypisywanie farmazonów w stylu "trzeba patrzeć na znaki", bo może się okazać, że ci widzący wszystko, mają tak w wirtualu, a w realu jest już nieco gorzej.

*

Bilunia

« Odpowiedź #505 dnia: Lipiec 04, 2010, 02:09:37 »
Początkowo (chyba AM6.0) rzeczywiście pewnie z 10% odcinków było poprawnie naniesionych. Teraz szacuję to na około 40-50%.
Pytanie podstawowe brzmi - dla ilu procent naszych dróg, AM ma pokrycie dot. dozwolonych prędkości ? :O 5% ? może 10? Nie wiem, bo nie byłem u wróżki  :wink:
Uwzględniając, że Twoja wróżka Marycha się nie pomyliła w szacunkach, to 40-50% poprawnych, z tego, co naniesiono - to farsa. Więc i tak musisz obserwować real, czy Ci się to podoba, czy nie. :wink:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #506 dnia: Lipiec 04, 2010, 02:25:29 »
Nie zgadzam się z tym. Początkowo (chyba AM6.0) rzeczywiście pewnie z 10% odcinków było poprawnie naniesionych. Teraz szacuję to na około 40-50%. Dla mnie to ma wymierną wartość. Nie polegam na tym całkowicie, ale jest to dla mnie istotna informacja. Wielokrotnie z ukształtowania terenu, długiego odcinka zabudowanego i innych przesłanek, wydaje się, że teren zabudowany się skończył, a rzut okiem na znaczek dozwolonej prędkości, hamuje niezdrowe zapędy.
Tylko proszę o niewypisywanie farmazonów w stylu "trzeba patrzeć na znaki", bo może się okazać, że ci widzący wszystko, mają tak w wirtualu, a w realu jest już nieco gorzej.

Przy wartosci 40-50% poprawnosci tych danych, rownie dobrze przy utracie uwagi i znalezieniu sie w takim miejscu jakie opisujesz, mozesz po prostu zdac sie na intuicje i zwolnic. Trafnosc decyzji bedzie na tym samym poziomie. Z tego co zauwazylem AM myli sie w obie strony, czasami pokazuje ze jest obszar zabudowany, mimo ze go nie ma i odwrotnie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #507 dnia: Lipiec 04, 2010, 03:03:01 »
Pytanie podstawowe brzmi - dla ilu procent naszych dróg, AM ma pokrycie dot. dozwolonych prędkości ? :O 5% ? może 10? Nie wiem, bo nie byłem u wróżki  :wink:

Też nie byłem, ale to co pisałem o 40-50% odnosi się do pokrycia całkowitego. Przynajmniej dróg, którymi prowadzi wyznaczając w rzeczywistości trasy, których pokonanie wymaga kilku godzin. Bo nie mam tu na myśli przejazdu polnymi drogami z Pierdziszewa Górnego, do Dolnego.
Pojeździj i poobserwuj zgodność odcinków z ograniczeniami w AM, z rzeczywistością na dłuższych trasach (drogi>=wojewódzkich), a się zdziwisz. Jest bardzo szybki przyrost zgodności z rzeczywistością, od momentu wprowadzenia tej funkcjonalności (pół roku? :mysli:).

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 03:20:12[/time]
Przy wartosci 40-50% poprawnosci tych danych, rownie dobrze przy utracie uwagi i znalezieniu sie w takim miejscu jakie opisujesz, mozesz po prostu zdac sie na intuicje i zwolnic. Trafnosc decyzji bedzie na tym samym poziomie.

Absolutnie się z tym nie zgodzę. W przypadku, gdy danych o prędkości dopuszczalnej nie ma (czyli jest np 90km/h), oczywiście, że nie daje to dodatkowej informacji, jednak, gdy na danym odcinku pokazuje ograniczenie do np 50km/h - mamy już co najmniej 95% pewność, że należy zwolnić. W przypadku intuicji, zawsze trafność nie będzie istotnie większa od 50%. A intuicja jest tylko jedną z przesłanek i to IMHO mniej istotną, zatem prawdpodobieństwo podjęcia trafnej decyzji w połączeniu z informacją z AM jest istotnie większe, niż opieranie się tylko na intuicji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 03:26:15 wysłana przez akubit »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #508 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:41:40 »

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 03:20:12[/time]
Przy wartosci 40-50% poprawnosci tych danych, rownie dobrze przy utracie uwagi i znalezieniu sie w takim miejscu jakie opisujesz, mozesz po prostu zdac sie na intuicje i zwolnic. Trafnosc decyzji bedzie na tym samym poziomie.

Absolutnie się z tym nie zgodzę. W przypadku, gdy danych o prędkości dopuszczalnej nie ma (czyli jest np 90km/h), oczywiście, że nie daje to dodatkowej informacji, jednak, gdy na danym odcinku pokazuje ograniczenie do np 50km/h - mamy już co najmniej 95% pewność, że należy zwolnić. W przypadku intuicji, zawsze trafność nie będzie istotnie większa od 50%. A intuicja jest tylko jedną z przesłanek i to IMHO mniej istotną, zatem prawdpodobieństwo podjęcia trafnej decyzji w połączeniu z informacją z AM jest istotnie większe, niż opieranie się tylko na intuicji.

Niepotrzebnie weszlismy na dzial matematyki. Moim zdaniem ta funkcjonalnosc zawsze bedzie krazyc w obszarze gadzetu. Nigdy te dane nie beda w calosci zgodne z rzeczywistoscia, po prostu nie da sie tego kontrolowac, a co za tym idzie nigdy nie bedzie sie mozna na nich oprzec w 100% tak jak na znakach drogowych.
W przypadku ktory opisujesz nie mamy zadnej pewnosci, ze akurat w tym momencie ktos z programistow sie nie walnal podczas wprowadzania danych. Dlatego w sytuacji gdy:

Cytat: akubit
Wielokrotnie z ukształtowania terenu, długiego odcinka zabudowanego i innych przesłanek, wydaje się, że teren zabudowany się skończył, a rzut okiem na znaczek dozwolonej prędkości, hamuje niezdrowe zapędy.

czy AM pokazuje te ograniczenie czy nie, a my nie pamietamy oznakowania, intuicyjnie (moze to zle slowo) i najbezpieczniej bedzie po prostu zawsze zwolnic, niewazne co pokaze AM, bo przeciez akurat moglismy trafic na te oszacowane przez Ciebie 5% bledu :)

Konkluzja jest taka, ze najlepiej dobrze kontrolowac oznakowanie, a jak sie nie pamieta, to zwolnic i AM do tego nie jest potrzebna ;)

PS. Oczywiscie, to tylko moja konkluzja ;)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #509 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:50:37 »
Ja to traktuję tak samo jak mapy - w którejś, niedalekiej iteracji, będzie można na tym polegać. Mapy tez są tylko przybliżonym, przestarzałym odwzorowaniem rzeczywistości i nigdy nie będą 100% poprawne, jednak na nich polegamy.

Do tej pory jeździłem "na wyczucie", jak były remonty to zwalniałem, jak szeroka droga to cisnąłem. Na znaki mi się zwykle nie chciało patrzeć, teraz mam na stałe informację o dozwolonej prędkości. Tak samo jak z pachołkami pikietażu - są w AM, są już dość wiarygodne i nie będę ślepił za okno jaki to numer na tym pachołku jest, tylko na nawigację - bo tu mam informację wyświetlaną na stałe, czytelną.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4