AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 163909 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: Jest nowa 6.5.0c do pobrania
« Odpowiedź #420 dnia: Czerwiec 21, 2010, 20:03:55 »
Ludzie, czytajcie to co jest powyżej Waszych postów! O nowej wersji powiadomił mnie support jako odpowiedź na zgłoszenie błędu jak cytowany.

Co nie zmienia faktu że na stronie jest podane że wersja 6.5.0 z datą 28.05.2010.
Gdyby nie forum to trudno się domyślić że jest coś nowego. A wystarczyło dodać 6.5.1 albo zmienić datę umieszczenia pliku.

Tylko jakby to wygladalo, ze po wersji beta zostaly wydane jeszcze 3 dodatkowe wersje w przeciagu kilkudziesieciu dni. Za wszelka cene dbaja o tak popularny obecnie "PR"...

PS. W wersji "C" zmienil sie sposob wyboru godziny, gdy trase planujemy w przyszlosci. Obecnie na ekranie po kliknieciu np na "minuty" dostepne sa od razu wszystkie wartosci - co 5 min - na jednym ekranie. Wczesniej bylo kilka (3?) i trzeba bylo dodatkowo przechodzic do kolejnych stron.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 20:18:03 wysłana przez Miedzio »

*

pliers

Odp: Jest nowa 6.5.0c do pobrania
« Odpowiedź #421 dnia: Czerwiec 21, 2010, 20:07:01 »
Nazwę pliku widać dopiero w okienku zapisu pliku na dysk.

Ma być w tej wersji poprawione to, że przy ponownych przeliczeniach trasy AutoMapa 6.5.0a
pobiera każdorazowo dodatkową pamięć, co po pewnym czasie zawiesza system z 64MB RAM.

Może także inne rzeczy.

kolego do mnie pijesz?

z tego co widzę to nie ma profili jak wcześniej, to znaczy jest jeden "Twoje ustawienia"

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 20:43:08 wysłana przez pliers »

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #422 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:04:58 »
"kolego do mnie pijesz?"
Normalnie szkoda mi czasu na takie dyskusje osobiste, ale posyłając posta ponad godzinę później spowodowałeś pytania i dyskusję, która przesłoniła to co najważniejsze: jest to poprawka dla wszystkich co mają Windows Mobile 6 (pewnie i 5) oraz mało (64MB) RAM. Wcześniej było trochę postów, że  6.5.0 zawiesza się i jest do niczego. Tak było u mnie przy nawigacji w dużych miastach, gdzie po kilku przeliczeniach trasy następowało zawieszenie AutoMapy i całego urządzenia. Mam nadzieję, że ta "wersja c" jest wreszcie dobra. Może poprawili też inny błąd startowania MS ActiveSync przy włączonej synchronizacji czasu z GPS? Jak ktoś sprawdzi, to może da informację. Niestety nie mogę jutro testować - ale informację mieliście na forum kilkanaście minut po tym, jak dostałem maila z supportu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 21:09:46 wysłana przez wsz »

*

pliers

« Odpowiedź #423 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:12:43 »
widzisz przeczytaj raz jeszcze swojego posta którego w całości cytowałem i zastanów się co mozna z niego wywnioskować, ja nie umiem wywnioskować informacji że AM wypuściła nową wersję "C". W ogóle mam wrażenie że jest "urwany".

Również dostałem info o wersji "C" od supportu ale z innego powodu: błędu podczas odłączania zasilania w Navroad NR460 (WCE 5.0 Core). Na razie nie umiem stwierdzić czy poprawka działa bo błąd występował sporadycznie. Muszę mieć kilka dni na upewnienie się

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #424 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:13:37 »
w 6.5.0c cos sie zmienilo z profiami bo jest jakos inaczej albo ja wczesniej tego nie zauwazylem  :)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #425 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:28:03 »
Nie powinni jasno informować że są jakieś zmiany ? Niektórzy nie śledzą tego forum i pewnie do teraz borykają się z problemami. Powinni wysłać info na maila i jasno w pobieralni wpisać że jest wersja z literą c i finito. Czego tu się bać ?
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #426 dnia: Czerwiec 21, 2010, 21:44:02 »
Z drugiej strony jeśli nowa wersja naprawia błędy które sporadycznie występują tylko w niektórych sprzętach to nie ma sensu mówić wszystkim . Po co mają instalować jak nie mają problemu, a Ci co mają ,dzwonią do supportu i dostają poradę żeby zainstalować. Innym jest to niepotrzebne bo poprawka naprawia coś co u nich działa   B)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 21:47:16 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #427 dnia: Czerwiec 21, 2010, 22:25:17 »
Jasne, czarne pola w taryfikatorze występują sporadycznie w 100% przypadków :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #428 dnia: Czerwiec 21, 2010, 22:31:25 »
A kto tam zagląda? A ile osób spoza forum zdążyło pobrać wersję 'bez a'?
(przypominam że mailowe info do użytkowników o wersji 6.5 zostało wysłane 3 dni po wydaniu 6.5a)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #429 dnia: Czerwiec 21, 2010, 23:11:38 »
Przykażdej nowej wersji AM tak sobie marzę, aby wprowadzić możliwość eksportu/importu ustawień z poziomu AM.
W razie problemów i potrzebą ponownej instalacji import ustawień wiele by ułatwił.
Nie każdy też jest mocny w kopiowaniu odpowiednich katalogów z ustawieniami, a nawet jak ktoś potrafi, to i tak taki jeden plik z ustawieniami był by dużym ułatwieniem.
Ja zawsze, aby nie pozostawały śmieci po starej wersji, instaluję nowszą wersję w nowym katalogu zmieniając nazwę aktualnego katalogu z AM (dla kopii starszej wersji) i wszystko ustawiam na nowo.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #430 dnia: Czerwiec 21, 2010, 23:45:14 »
A była w ogóle wersja B? :mysli:
Wydaje mi się, że od razu przeszli do C. Szkoda, że nawet nie dadzą znać.

Tak, była - kilka osób dostało maila z supportu żeby sobie ja pobrali. Zawierała tylko poprawkę w obsłudze pewnych urządzeń.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #431 dnia: Czerwiec 21, 2010, 23:47:55 »
Wykryte przeze mnie zmiany w wersji C:

- Poprawiony pozostały czas do końca instalacji  - już nie ma np. 1300 godzin do końca  :E
- Profil jest na starcie tylko jeden
- Menu/Ustawienia/Trasy/4 zakładka (nie przekraczaj granic nadkładając)
Dariusz B.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #432 dnia: Czerwiec 21, 2010, 23:52:12 »
- Menu/Ustawienia/Trasy/4 zakładka (nie przekraczaj granic nadkładając)                   a co tu się zmieniło ?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #433 dnia: Czerwiec 22, 2010, 00:03:01 »
Wydawało mi się, że tego nie było ...  :mysli:

Został poprawiony jeden bardzo ważny błąd, który się ciągnie od ho ho ho ....... - już o tym kiedyś pisałem, a mianowicie w trakcie nawigacji jak przesuniemy mapę np. aby zobaczyć troszkę inne miejsce na mapie i chcemy przybliżyć to mapa uciekała "w kosmos" (nie wiadomo gdzie), teraz jest przybliżana w ostatnio dotknięty punkt, tak jak ma być  :ok:

Poprawili wygaszanie ikonki traffica jak nie ma danych do wysyłki. Wcześniej cały czas u mnie świecił wskaźnik zielony.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 00:06:39 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #434 dnia: Czerwiec 22, 2010, 00:15:14 »
Poprawili wygaszanie ikonki traffica jak nie ma danych do wysyłki. Wcześniej cały czas u mnie świecił wskaźnik zielony.

A u mnie od początku wersji Beta 6.5 tylko szara ikonka jest  :(

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #435 dnia: Czerwiec 22, 2010, 08:01:50 »
Wykryte przeze mnie zmiany w wersji C:
- Profil jest na starcie tylko jeden
to jest tak normalnie ze pisze w profilu zamiast osobowy "Twoje ustawienia"  :S W kazdym innym profilu jest podobnie zmienia tylko sie ikona bez nazwy profilu Przy instalowaniu nie pojawil sie komunikat o profilu Albo tak ma byc albo cos znowu namieszali

AutoMapa 6.10.0

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #436 dnia: Czerwiec 22, 2010, 09:53:46 »
widzisz przeczytaj raz jeszcze swojego posta którego w całości cytowałem i zastanów się co mozna z niego wywnioskować, ja nie umiem wywnioskować informacji że AM wypuściła nową wersję "C". W ogóle mam wrażenie że jest "urwany".

Również dostałem info o wersji "C" od supportu ale z innego powodu: błędu podczas odłączania zasilania w Navroad NR460 (WCE 5.0 Core). ...

Jeśli będziesz czytał także tytuły postów, to wszystko będzie OK. Zobacz chociażby jaki jest tytuł Twojego postu z godziny 20:07:01. "Odziedziczyłeś" go z mojego postu.

Fajnie, że podajesz co mogli poprawić w ramach Twojego zgłoszenia. I o to chodzi. Wygląda na to, że jak sami sobie nie pozbieramy takich informacji, to autorzy AutoMapy nam nie powiedzą zbyt dużo. Pozdrawiam.

PS: 22.06.2010 godzina 10:05: Na razie dalej jest do załadowania wersja "c" :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 10:07:41 wysłana przez wsz »

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #437 dnia: Czerwiec 22, 2010, 12:34:10 »
Proponuję jednak bombardować support o oznaczenia wersji na serwerze. Sprawa zaczyna być umęczliwa :-|

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #438 dnia: Czerwiec 22, 2010, 12:43:53 »
Proponuję ustalić dyżury.
Dyżurny, o ustalonej porze dnia (lub nocy) pobiera program instalacyjny Automapy ze stron Aquartu i w przypadku wykrycia zmiany w przyklejonym wątku informuje pozostała część społeczności o nowej wersji  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #439 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:08:53 »
Ale wiecie co poprawili: PO INSTALACJI 6.5.0c KARTA NIE JEST POFRAGMENTOWANA! :ok: Zawiera trochę pustych dziur, ale to nie przeszkadza. Przy odinstalowywaniu całej AutoMapy usuwany jest cały katalog AutoMapaEU. Może więc wreszcie kopia karty tylko dla backupu?

Niestety nie poprawili startu w tle MS ActiveSync dla WM 6.0 - więc trzeba wyłączać synchronizację czasu przez GPS. Tak samo przy wyznaczaniu jakiejś trasy i skasowaniu jej, a następnie wyznaczeniu innej w inne miejsce, ilość wolnej pamięci może się zmniejszać aż do zawieszenia urządzenia z 64MB RAM. Tak więc radzę zamknąć i wystartować od nowa AutoMapę przed finalnym wyznaczeniem trasy do jazdy.

Być może jest poprawione zmniejszanie wolnego RAMu przy przeliczeniach trasy w trakcie nawigacji. Miałem czas tylko na pobieżne testy.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #440 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:15:25 »
Ale wiecie co poprawili: PO INSTALACJI 6.5.0c KARTA NIE JEST POFRAGMENTOWANA! :ok: Zawiera trochę pustych dziur, ale to nie przeszkadza. ...
Chyba trochę przesadziłeś  :ohreally:  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #441 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:21:13 »
Szczerze mówiąc to ja czegoś nie rozumiem... Chyba że Automapa podtrzymuje tradycję - w Polsce klient to cały czas zło konieczne. WSTYD!

Sorka za offtop.

za Polska The Times :
Badanie przeprowadzono w 14 krajach Europy, Ameryki Południowej i Azji. Nasi sprzedawcy mogą się wstydzić - zajęliśmy ostatnie miejsce.

O ile 97 proc. węgierskich klientów, wchodzących do sklepu, słyszy uprzejme "dzień dobry", to w Polsce to szczęście ma  tylko 31 proc. kupujących.  Częściej możemy liczyć na to, że sprzedawca się do nas uśmiechnie (77 proc.). Znacznie częściej uśmiechem powitano by nas jednak w Szwecji (87 proc. sklepów) i na Łotwie (86 proc.).

Dagmara Podwysocka z Łodzi, która zakupy robi w dużych centrach handlowych w mieście, raportu nie czytała, ale - jak twierdzi - podpisałaby się pod nim bez zastanowienia.

- Sprzedawcy oceniają klientów po pozorach - mówi łodzianka. - Gdy wchodzę do sklepu w dżinsach i T-shircie, nawet nie spojrzą w moją stronę, jestem niewidoczna. Z kolei wystarczy, że założę elegancki kostium albo markowe ciuchy i nie mogę się opędzić od ekspedientów. Sprzedawcy, zamiast zgadywać, jak bogaty jest klient, powinni po prostu dla wszystkich być uprzejmi. Z takim zachowaniem spotkałam się w Anglii i Niemczech. Wchodziłam do sklepów w strojach turystycznych, ale nikt nie dał mi odczuć, że jestem klientką gorszej kategorii.

Wystarczy krótka runda po sklepach w dowolnym centrum handlowym w Łodzi, by przekonać się, że spostrzeżenia tajemniczych klientów są trafne. Nasza reporterka w ciągu pół godziny odwiedziła 15 sklepów. Tylko w dwóch usłyszała uprzejme "dzień dobry", w jednym powitanie było poparte uśmiechem.

Wyniki badań pokrywają się z obserwacjami doktora Pawła Kowalskiego z katedry marketingu międzynarodowego i dystrybucji Uniwersytetu Łódzkiego.

- Traktowani przedmiotowo, słabo wynagradzani, nieprzeszkoleni sprzedawcy nie dbają o klientów - mówi dr Kowalski. - W Polsce to zawód, który uchodzi za najmniej prestiżowy, znajduje się na samym dnie hierarchii zawodów. Dla większości ekspedientów nie jest to praca docelowa, do handlu trafiają przypadkowi ludzie, którzy myślą o tym, jak najszybciej zmienić fach na bardziej satysfakcjonujący. Taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia w krajach Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Tam w sprzedawcę się inwestuje, gdyż jest to osoba na pierwszej linii pozyskiwania klienta.

Właściciele niektórych sieci sklepów korzystają  z usług tajemniczych klientów, żeby sprawdzić, jak radzi sobie obsługa.

- Przed przystąpieniem do pracy sprzedawcy poznają zasady obsługi i procedury, których muszą się trzymać - mówi Anita Komar, rzeczniczka KappAhl, sieci sklepów z odzieżą skandynawską dla całych rodzin. - Uprzejme zachowanie procentuje w obie strony, łatwiej nawiązać relację z klientem, który jest właściwie obsługiwany.

Kolejne badanie już za rok. Nasi sprzedawcy mają więc szansę na awans. Gorszej lokaty już zająć nie mogą...

Alicja Zboińska, Polska Dziennik Łódzki
Polska The Times

Żeby nie oznaczyć kolejnej wersji - żenada! O meilach informujących dwa tygodnie po wydaniu nowej wersji nie wspomnę.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #442 dnia: Czerwiec 22, 2010, 14:37:49 »
Proponuję ustalić dyżury.
Dyżurny, o ustalonej porze dnia (lub nocy) pobiera program instalacyjny Automapy ze stron Aquartu i w przypadku wykrycia zmiany w przyklejonym wątku informuje pozostała część społeczności o nowej wersji  :mrgreen:

Jestem po rozmowie telefonicznej i mailowej z supportem i obiecali poprawę :ok:

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #443 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:00:42 »
znowu wydali nieoficjalnie nowsza wersje i znowu wyskakuje "wewnetrzna niezgodnosc danych" Trasa wyznaczana Ruda Śląska- Nakło nad Notecią z zalaczonym profilem predkosci A juz bylo to naprawione Dzieje sie przy wyznaczeniu trasy w obrebie Bygoszczy i okolic Zaczyna mnie draznic ta cala AM  :-|

AutoMapa 6.10.0

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #444 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:17:37 »
Niestety AM 6.5 jest niedopracowana. Myślę, że powinni najpierw dopracować tę wersję. Wolałbym mniej aktualizacji ale bardziej dopracowane. Tylko w ujęciu marksistowskim ilość przechodzi w jakość ale mamy takie poglądy, mam nadzieję, już za sobą :-|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 15:24:22 wysłana przez jartro »

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #445 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:29:41 »
Niestety AM 6.5 jest niedopracowana. Myślę, że powinni najpierw dopracować tę wersję. Wolałbym mniej aktualizacji ale bardziej dopracowane. Tylko w ujęciu marksistowskim ilość przechodzi w jakość ale mamy takie poglądy, mam nadzieję, już za sobą :-|

od wielkiego przelomu AM na 6.0 zaczely sie uciazliwe problemy  :( Juz sie boje co bedzie sie dzialo z AM 7  :-? Tez wolalbym bardziej dopracowana wersje niz nieoficjalne upgrade co 2 tyg  :] i nie dokonca poprawione  :E

AutoMapa 6.10.0

*

MarkNavi

« Odpowiedź #446 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:37:55 »
O meilach informujących dwa tygodnie po wydaniu nowej wersji nie wspomnę.

A skąd wiesz, że to nie jest celowe działanie. Przecież taka polityka jest znacznie bezpieczniejsza. Czy ty sądzisz, że przeciętny user AM to taki maniak-zapaleniec technologii nawigacyjnych ? Chyba to oczywiste, że nie. Więc te 2 tygodnie to właśnie czas na NASZE maniaków beta testy po wydaniu oficjalnej wersji. Twórcy AM pewnie to śledzą i po dwóch tygodniach jak nie ma błędów krytycznych, tylko samo marudzenie forumowiczów to wtedy dają info emailowe do wszystkich. Uważam, że to irytujące, ale jak się głębiej zastanowić, to ma to sens. Przecież tobie i innym forumowiczom info o nowej wersji w ogóle nie jest potrzebne na emaila, bo my o tym wiemy max  "10 minut po jej umieszczeniu na serwerze"  :E :E :E

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #447 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:41:41 »
Beta testy powinny dotyczyć testów wersji b e t a  a tymczasem, coraz częściej, dotyczą wersji finalnych z czym nie mogę i nie potrafię się zgodzić :O

*

MarkNavi

« Odpowiedź #448 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:46:53 »
Beta testy powinny dotyczyć testów wersji b e t a  a tymczasem, coraz częściej, dotyczą wersji finalnych z czym nie mogę i nie potrafię się zgodzić :O

myślę, że każdy z nas tutaj podziela twój pogląd. Ja pisząc post wcześniej o beta testach po wydaniu oficjalki pisałem to raczej w tonie sarkastycznym  :wink:

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #449 dnia: Czerwiec 22, 2010, 15:50:25 »
Ja używam cały czas wersji bez literek (jak na razie większych problemów dla mnie bynajmniej nie zauważyłem), wersja 6.5b nie była dla mnie  wkręgu zainteresowanie gdyż za mało się zmieniło. Poczekam jeszcze trochę, nie będę przecież zmieniał co dwa tygodnie aplikacji i ryzykował, że coś będzie nie działać - nie mam czasu. Mam podziw dla tych którzy tylko jak pojawi się nowa wersja to ją sprawdzają.
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon