AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 164978 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #210 dnia: Czerwiec 05, 2010, 19:21:23 »
no i tak samo pracuje zespol AM Zamiast skupic sie by program dzialal stabilnie i wszystko bylo ladnie dogranie to wymyslaja cos nowego ...

Niech pracują nad stabilnością i dokładnością map, ale to nie znaczy, że maja się zatrzymać w miejscu i nie rozwijać programu.
To nie jest jakaś nowa funkcjonalność, bo przecież te dane są już zbierane przez komputer - wystarczy, że zamiast średniej całkowitej
rozpisze te dane na danych rodzajach dróg i po włączeniu opcji przepisze te dane w miejsce gdzie się je ręcznie wpisuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 19:29:19 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #211 dnia: Czerwiec 05, 2010, 19:31:52 »
no i tak samo pracuje zespol AM Zamiast skupic sie by program dzialal stabilnie i wszystko bylo ladnie dogranie to wymyslaja cos nowego ...

Niech pracują nad stabilnością i dokładnością map, ale to nie znaczy, że maja się zatrzymać w miejscu i nie rozwijać programu.
jak beda miec dolkadny i stabilny program to wtedy niech mysla co dalej z nowosciami A nie wszystko na raz Cel moze i sluszny ale wyniki niezbyt udane Fajnie ze czasem wyjdzie cos nowego ale niech bedzie to dopracowane A nie ze zwukly user bedzie "testowal" non stop wersje finalna i zastanawial sie gdzie lub czym AM go jeszcze zaskoczy Dzis wersja finalna niczym prawie nie rozni sie od bety procz nazwy :) Za kazdym razem babole jak nie z jednym to z drugim wszystko w goracej wodzie kapane i potem jest jak jest :)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #212 dnia: Czerwiec 05, 2010, 19:43:30 »
.....wystarczy, że zamiast średniej całkowitej
rozpisze te dane na danych rodzajach dróg i po włączeniu opcji przepisze te dane w miejsce gdzie się je ręcznie wpisuje.
Co dla Ciebie oznacza "średnia całkowita" ?
Te dane zbierane np. z Traffica powinny być wpisane w program. Nie tak jak jest teraz, że dla dróg "Drugorzędne" jest przypisane 60 km/h. Gdzie większość tych dróg to teren zabudowany, gdzie jak powszechnie wiadomo obowiązuje z urzędu 50-tka. A gdzie światła, pasy, korki ???
Natomiast Profil prędkości każdy powinien sobie dostosować pod swój styl jazdy i drogi, którymi jeździ.

Edit. Przeredagowałem na Drugorzędne
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 19:49:36 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #213 dnia: Czerwiec 05, 2010, 19:53:16 »

... Profil prędkości każdy powinien sobie dostosować pod swój styl jazdy i drogi, którymi jeździ.
wszystko i na temat  :ok: zbednym funkcja mowimy stanowcze nie  :wink: Trafik wystarczajaco juz namieszal

AutoMapa 6.10.0

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #214 dnia: Czerwiec 05, 2010, 20:24:02 »
... niech bedzie to dopracowane A nie ze zwukly user bedzie "testowal" non stop wersje finalna i zastanawial sie gdzie lub czym AM go jeszcze zaskoczy Dzis wersja finalna niczym prawie nie rozni sie od bety procz nazwy :)
Co fakt, to fakt ...  :( Tu się oczywiście zgodzę.
Co dla Ciebie oznacza "średnia całkowita" ?
Te dane zbierane np. z Traffica powinny być wpisane w program.
Właśnie nie.
Nie zrozumiałeś. Teraz po wejściu do komputera masz podaną średnią prędkość z całej przebytej ostatnio (i nie tylko) trasy. Nie o to mi chodzi, aby wpisywać średnie z dróg z Traffica tylko moją rzeczywistą średnią z jaką ja jeżdżę po danych drogach.

zbednym funkcja mowimy stanowcze nie  :wink: Trafik wystarczajaco juz namieszal
Traffic jest bardzo skomplikowaną funkcjonalnością, może i trochę namieszał, ale mi wszystko działa tak jak powinno i jestem zadowolony.
Oczywiście powinni dopracować program, aby nie było żadnych problemów.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 20:33:36 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #215 dnia: Czerwiec 05, 2010, 21:16:32 »
Nie o to mi chodzi, aby wpisywać średnie z dróg z Traffica tylko moją rzeczywistą średnią z jaką ja jeżdżę po danych drogach.
no ale raz jedziesz szybciej raz wolniej Raz sie spieszysz raz jedziesz spokojnie Srednia bedzie stale zmienna,  nie bedzie dokladna i dobrze odwzorowana Nie widze celowosci tej funkcji
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 21:18:19 wysłana przez Wookash82 »

AutoMapa 6.10.0

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #216 dnia: Czerwiec 05, 2010, 21:19:01 »
jedną z wad traffica jest problem z dniami takimi jak wczoraj. Czyli piątek ale długoweekendowy. Patrząc jak wyliczył mi wczoraj trasę mialem wrażenie że korzystał z danych trafficowych historycznych (czyli piatkowych pracujących a nie piatkowych długoweekendowych). ktos w AM powinien ruszyć głowa i zaznaczyć kilka dni (które sa długoweekendowe a nie wypadają w sobote lub niedzielę) tak aby dane historyczne do wyliczeń były np. sobotnie. Przykład. Wczoraj wyznaczył mi Wieluń - Warszawa wyjazd ok 16... dojazd o... 20:30. W Warszawie byłem o 18.00. Trochę za duży błąd.
Paweł

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #217 dnia: Czerwiec 05, 2010, 21:47:17 »
Hmmm tak sobie rozmyślałem nad tym wyznaczaniem tras, które zależą od wielu różnych czynników i wymyśliłem taka funkcję:
aby w Menu/Ustawienia /Trasy w pierwszej zakładce zamiast wprowadzać ręcznie prędkości na danych typach dróg,
które czasem mogą się bardzo różnić od rzeczywistych była opcja, aby te prędkości były wprowadzane automatycznie
jako prawdziwe średnie na danych typach dróg, które program by zbierał przez jakiś czas jako historię.
Takie informacje w tym miejscu pozwoliły by, aby podawany czas dojazdu w pilocie był zbliżony do rzeczywistego,
a przy wyznaczaniu tras były by brane pod uwagę preferencje danego kierowcy i jego samochodu.
Oczywiście dobrze by było, jak by takie informacje były również dostępne do wglądu.

Co o tym myślicie?

A co tu myśleć, to żadna nowość gdyż taka funkcjonalność jest od lat zaimplementowana w TT (praktycznie od początku istnienia). Dodatkowo w TT jest funkcja autokalibracji odbiornika gps, a w AM do dziś mamy słynne "kompensuj opóźnienie".

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #218 dnia: Czerwiec 05, 2010, 21:47:51 »
Wczoraj wyznaczył mi Wieluń - Warszawa wyjazd ok 16... dojazd o... 20:30. W Warszawie byłem o 18.00. Trochę za duży błąd.

A "Licz postój 30 minut co 2h" przypadkiem nie masz wpisane? :)
--
twinsen

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #219 dnia: Czerwiec 05, 2010, 21:53:21 »
no ale raz jedziesz szybciej raz wolniej Raz sie spieszysz raz jedziesz spokojnie Srednia bedzie stale zmienna,  nie bedzie dokladna i dobrze odwzorowana Nie widze celowosci tej funkcji

No ale średnia jest to średnia. Jeżeli przejedziesz 5k-10k a może i więcej te prędkości będą bardziej wiarygodne niż wpisane z palca w profilu.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #220 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:03:20 »
mam wpisane ale to by było tylko 30 minut więcej a nie 2,5 godziny. Ewidentnie liczył jakiś korek na skręcie w Bełchatowie a potem w Raszynie korek na godzine stania...a  było pusto, potem 30 minut w korku na al. Wilanowskiej i wdac to było bo szybko momentami leciał czas dojazdu.
Paweł

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #221 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:07:28 »
Nie o to mi chodzi, aby wpisywać średnie z dróg z Traffica tylko moją rzeczywistą średnią z jaką ja jeżdżę po danych drogach.

A jaki cel ma funkcja kiedy te prędkości wpisujesz sobie sam i sam musisz wydedukować jakie te prędkości powinny być? Tak program na bieżąco robił by to za Ciebie i były by one 100 razy bliżej rzeczywistości niż te wpisane przez Ciebie ;) Poza tym tak samo jak teraz nikt nie kazał by korzystać z tych prędkości, po prostu było by to ułatwienie dla tych którzy chcą ich używać.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #222 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:23:40 »
A jaki cel ma funkcja kiedy te prędkości wpisujesz sobie sam i sam musisz wydedukować jakie te prędkości powinny być? Tak program na bieżąco robił by to za Ciebie i były by one 100 razy bliżej rzeczywistości niż te wpisane przez Ciebie ;) Poza tym tak samo jak teraz nikt nie kazał by korzystać z tych prędkości, po prostu było by to ułatwienie dla tych którzy chcą ich używać.

No tak samo jak z trafikiem  :) Kolejny problem ktorego nie bada umieli ogarnac AM cos wypusci a urzytkownicy niech sie martwia jak to naprawic Bo tak dzis wyglada uzytkowanie AM Oni wypuszczaja a gdyby nie userzy to nawet o babolach nic nie bylo wiadomo Place wiec zadam... programu funkcjonalnego a nie przereklamowanego... przesyconym zbednymi gadzetami... Za duzo skupienia trafia na funkcje niz na uzytkowanie Lubie jzdzic na AM i na niczym innym bym nie jezdzil ale te nowe funkcje ICH przerastaja  Mam miesznae uczucia jak slysze cos nowego w AM Tylko z nazwy bo i tak nie bedzie dzialac poprawnie przez pare kolejnych wersji

Nie chce zeby program cokolwiek robil za mnie :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 22:55:15 wysłana przez nocnyMarek »

AutoMapa 6.10.0

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #223 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:51:24 »
Nie chce zeby program cokolwiek robil za mnie :)
Pisałem, aby ta funkcja była jako opcja do włączenia zamiennie z wpisywaniem ręcznie.
Ja bym chciał chociaż mieć dostęp do takich danych średnich na drogach w komputerze, abym mógł sobie je chociaż sam wprowadzić ręcznie.
Dariusz B.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #224 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:57:23 »
Panowie, co za deb..l wymyślił, ze jeżeli sam poustawiam sobie profile prędkości na poszczególnych kategoriach dróg to te prędkości przeniosą mi się na demo trasy. Przykładowo wpisałem sobie prędkość na drogę miejską 15 km/h i demo nie przekracza tej prędkości, czyli wlecze się, że nie da sie tego oglądać. Przecież demo trasy nie służy do odwzorowania prędkości na trasie tylko służy ogólnie do oglądania trasy po której pojadę. Jeszcze jak mam ustawione postoje 15 min co 180 minut, to pewnie demo mi się zatrzyma na 15 minut po 3 godzinach tego wleczenia. Przecież te poustawiane prędkości to średnie prędkości, czyli mogę jechać też szybciej niż nastaw w programie. Chore to jakieś.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:01:46 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:03:15 »
Od czego masz przyspieszanie demo ...
Dariusz B.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #226 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:04:20 »
Od czego masz przyspieszanie demo ...

to przyśpieszenie nieraz doprowadza do rwania trasy i przeliczania jej ponownie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:07:20 wysłana przez MarkNavi »

*

Bilunia

« Odpowiedź #227 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:04:24 »
Ta dyskusja pachnie mi jak "parcie na gadżety"
Nie mam nic przeciwko gadżetom, pod warunkiem, że działają przewidywalnie i prawidłowo.
Nie zamierzam walić głową o ścianę, by kogoś przekonać, że brać na poważnie Traffica w aktualnym stanie, to tak, jak kierować się prognozą pogody "Starego Górala". :worried:
 :wink:

Właśnie nie.
Nie zrozumiałeś. Teraz po wejściu do komputera masz podaną średnią prędkość
Zrozumiałem doskonale. I nie zamierzam też grzebać się w danych komputera.
Oczekuję tylko od programu w tej materii, by po wyznaczeniu trasy, podał mi wiarygodny czas przejazdu. Jak dotychczas bez Traffica czasy są zbyt krótkie, natomiast z Trafficiem zbyt długie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:11:19 wysłana przez Bilunia »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:08:48 »
Panowie, co za deb..l wymyślił, ze jeżeli sam poustawiam sobie profile prędkości na poszczególnych kategoriach dróg to te prędkości przeniosą mi się na demo trasy ... Chore to jakieś.

Chore to jest takie ogladanie dema, odcięli Ci kablówkę że wpadasz na takie deb...e pomysły?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

MarkNavi

« Odpowiedź #229 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:12:34 »
Ta dyskusja pachnie mi jak "parcie na gadżety"
Nie mam nic przeciwko gadżetom, pod warunkiem, że działają przewidywalnie i prawidłowo.
Nie zamierzam walić głową o ścianę, by kogoś przekonać, że brać na poważnie Traffica w aktualnym stanie, to tak, jak kierować się prognozą pogody "Starego Górala". :worried:
 :wink:

zgadzam się z tobą. Ja juz nie używam trafika, bo prowadzi po wiejskich cienkich uliczkach, gdzie mijam się z gosciem z naprzeciwka na przysłowiowe lusterko, co jest dla mnie stresujące, bo nigdy nie wiem z kim mam do czynienia, czy przypadkiem nie pijany. Wole trasy o wyższych kategoriach, bo na nich czuje się bardziej komfortowo. A niestety dla trafika liczy się juz nie kategoria drogi tylko jak najkrótszy czas dojazdu (patrz jak najmniejsze obciążenie na drodze o danej godzinie). Ja wolę jechać pół godziny dłużej ale mieć większą pewność, że dojadę, a nie że mnie ktoś zabije na jakiejś wiejskiej drodze. Dlatego trafik off . Musiałem tylko potem zaingerowac w profile prędkości, bo ETA bez trafika jest nieosiągalna, no chyba, że za kółkiem siedzi Hołek :P

Połączone: [time]Czerwiec 05, 2010, 23:15:38[/time]
Panowie, co za deb..l wymyślił, ze jeżeli sam poustawiam sobie profile prędkości na poszczególnych kategoriach dróg to te prędkości przeniosą mi się na demo trasy ... Chore to jakieś.

Chore to jest takie ogladanie dema, odcięli Ci kablówkę że wpadasz na takie deb...e pomysły?

potraktuję tę wypowiedź jako żart, a nie poważne odniesienie do poruszonej kwestii. Przecież wiadomo, że nie wpatruję się w demo , to była tylko taka moja zgryźliwość co do zastosowanego algorytmu w programie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:19:17 wysłana przez MarkNavi »

*

Bilunia

« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:16:48 »

Dobre  :ok:
Ciekawe co MarkNavi powiesz, kiedy zauważysz, że po ustawieniu własnego profilu prędkości, pomimo, że go wyłączysz, to na "Demo" i tak będzie wykorzystywany.
Kablówka ... to jest to  :ok: :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:20:32 wysłana przez Bilunia »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:20:41 »
Dobre  :ok:
Ciekawe co MarkNavi powie, kiedy zauważy, że po ustawieniu własnego profilu prędkości, pomimo, że go wyłączy, to na "Demo" i tak będzie wykorzystywany.
Kablówka ... to jest to  :ok: :)

He He już to zauważyłem.  :P

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwiec 06, 2010, 00:53:11 »
Jak watek zszedl na profile predkosci, to ja dodam jeszcze swoje 3 grosze. Przez przypadek bawiac sie "demo trasy" zauwazylem, ze AM nie rozroznia faktu, ze dana trasa w pewnych partiach idzie przez obszar zabudowany. Chodzi mi o sytuacje gdy droga krajowa przebiega przez taki obszar. Rozumiem, ze chodzi o jakies usrednienie predkosci dla danego typu drogi, ale mimo wszystko, przy wyliczeniach na takich odcinkach, predkosc z zalozenia nie powinna przekroczyc 50 lub 60km/h. Czyli czy to droga krajowa, wojewodzka czy lokalna, to predkosc i tak nie powinna byc wyzsza niz wyzej podana (pomijam sporadyczne podwyzszenia predkosci w obszarze zabudowanym).
Nie wiem czy komukolwiek to jeszcze przeszkadza, ale wprowadza to pewne zaklamanie w obliczeniach - zaklamanie dla mnie, ktory woli jechac bocznymi drogami, ale jechac omijajac wieksze miasta, niz zatrzymywac sie co chwile na swiatlach.
Mocno sie zdziwilem, gdy bawic sie profilami (obnizaniem predkosci) na drogach miejskich zauwazylem, ze to zupelnie nie wplywa na predkosc przejazdu - o ile po obszarze zabudowanym jedzie sie droga krajowa.
Wymyslam czy ktos ma podobne odczucia? Traffic tylko czesciowo rozwiazuje ta kwestie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwiec 06, 2010, 01:38:03 »
Predkości w demo nie mają nic wspólnego ze średnimi prędkościami na poszczególnych odcinkach, branymi do obliczania trasy, zarówno z włączonym traffikiem, jak i bez.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwiec 06, 2010, 01:50:13 »
Demo trasy to tylko demo, służy wyłącznie ilustracji przebiegu trasy i działa na uproszczonych zasadach.
Wam się najwyraźnej demo myli z symulatorem, który maksymalnie wiernie odtwarza działanie oryginału który symuluje.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #235 dnia: Czerwiec 06, 2010, 02:40:16 »
Ok, moze niepotrzebnie mieszalem w to wszystko demo.

Chodzilo mi glownie o to, ze droga krajowa idaca przez obszar zabudowany jest traktowana profilowo jako droga krajowa (sprawdzone na podstawie informacji "dlugosci i czasy"). Nie jestem pewny, ale z obserwacji wnioskuje, ze podlega to wciaz tej samej sredniej predkosci z profilu (zalozmy 80km/h) co jest pewnym niepotrzebnym zaklamaniem. Wczesniej myslalem, ze takie drogi - mimo ze krajowe, to w obszarze zabudowanym sa "miejskimi glownymi".

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #236 dnia: Czerwiec 06, 2010, 10:13:34 »
Ja juz nie używam trafika, bo prowadzi po wiejskich cienkich uliczkach, gdzie mijam się z gosciem z naprzeciwka na przysłowiowe lusterko, co jest dla mnie stresujące, bo nigdy nie wiem z kim mam do czynienia, czy przypadkiem nie pijany. Wole trasy o wyższych kategoriach, bo na nich czuje się bardziej komfortowo. A niestety dla trafika liczy się juz nie kategoria drogi tylko jak najkrótszy czas dojazdu (patrz jak najmniejsze obciążenie na drodze o danej godzinie).
Mam takie same odczucia... mnie tu na Bemowie z Osmańczyka na Kazubów trasą "szybką" ciągnie osiedlowymi uliczkami, 20 skrzyżowaniami i ze 50 leżącymi policjantami zamiast prosto Powstańców Śląskich, które w nocy (np ale nie tylko w nocy) jest puste a nie uwierzę, ze mają dane traffic na tych wszystkich uliczkach osiedlowych...!!!
Zresztą nawet sprawdziłem... i nie ma na targeo danych na tych osiedlowych uliczkach... to na cholerę zrzuca mnie z głównej ulicy w godzinach gdzie nie ma korków by prowadzić uliczkami osiedlowymi????????????????
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 10:28:00 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #237 dnia: Czerwiec 06, 2010, 10:18:30 »
@Miedzio
I dlatego właśnie AM w ostatnich wersjach ma zaszyte informacje traffikowe oraz ograniczenia prędkości, żeby wyznaczać trasę według rzeczywistych parametrów, a nie branych z sufitu profili prędkości.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 11:08:00 wysłana przez kiemlo »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwiec 06, 2010, 10:23:47 »
I dlatego właśnie AM w ostatnich wersjach ma zaszyte informacje traffikowe oraz ograniczenia prędkości, żeby wyznaczać trasę według rzeczywistych parametrów, a nie branych z sufitu profili prędkości.
Nie wiem czy odpowiadałeś do mnie ale jeśli tak to przeczytaj jeszcze raz to co napisałem wyżej...
A już hitem tej "szybkiej" trasy jest przejazd piaszczystą drogę na wysokości przejazdu kolejowego na Zborowskiej/Dywizjonu 303  :P :P :P :P :P
Raz nawet podjechałem do tego polnego przejazdu ale osobowym nie da się przejechać.... a alternatywą dla tych uliczek osiedlowych, polnej, piaszczystej drogi i ze 30 leżących polcjanów jest przejazd Powstańców Śląskich gdzie nawet w ciągu dnia nie ma problemu (jakby ktoś chciał) przekroczyć dozwoloną szybkość...
Takiej kaszany już dano nie widziały moje oczy...!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 10:36:16 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #239 dnia: Czerwiec 06, 2010, 11:01:44 »
Puniek, Twoje obserwacje są logicznie uzasadnione, jeżeli uliczki osiedlowe nie mają danych o przepustowości to program przyjmuje 100% ustawionej prędkości dla właściwego rodzaju dróg miejskich, Powstańców Sląskich ma co chwila światła i nawet gdy jest pusta, statystyka traffica może "pokazywać" przepustowość na poziomie kilkudziesięciu procent co może spowodować wyliczenie niższej prędkości w stosunku do uliczek osiedlowych. Proponuję znacznie zmniejszyć ustawione prędkości na niskich kategoriach dróg miejskich, wtedy program powinien lepiej to wyznaczyć.

Nie chcę bronić programistów AM, ale kiedyś popełniłem kilka aplikacji i wiem, że bardzo trudno jest napisać uniwersalny algorytm idealnie działający w każdym przypadku.
Pzd
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 11:05:22 wysłana przez daro.s »
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24