AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 163919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #390 dnia: Czerwiec 18, 2010, 10:26:14 »
Bo włodarze z miplo nie pomyśleli o tym, że jak tworzą nowe kategorie, to powinni tak
zaprogramować miplosynca, żeby do czasu wydania wersji AM wyposażonej w te ikony,
domyślnie sam ściągał ikony tych nowopowstałych kategorii,
a nie wymagał interwencji użytkownika (wybrania ikony na miplo).

Połączone: Czerwiec 18, 2010, 10:42:39
Nie z sufitu tylko z podobnie wykonanej kalkulacji :P
Cała trasa prowadzi drogami wojewódzkimi - 78km

Nie odwracaj kota ogonem :P
Pisałeś o drogach niskiej kategorii, gdzie nie ma danych trafikowych i ja do tego się odnosiłem,
więc nie wciskaj mi tu teraz dróg wojewódzkich.  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 10:42:39 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #391 dnia: Czerwiec 18, 2010, 11:07:18 »
... Nie odwracaj kota ogonem :P
Pisałeś o drogach niskiej kategorii, gdzie nie ma danych trafikowych i ja do tego się odnosiłem,
więc nie wciskaj mi tu teraz dróg wojewódzkich.  :mrgreen:
Nie pisałem o drogach [cyt.] niskiej kategorii tylko własnie o lokalnych. Dla mnie droga wojewódzka miesci się w tym pojęciu.
Sądzisz, że są dane trafficowe na tych drogach?  :O :worried:
Po obejrzeniu wyników zaplanowanych przez AM tras wątpię szczerze.
A jeśli są, to tym gorzej dla tych danych (piję do tych średnich prędkości).

Po??czone: [time]Czerwiec 18, 2010, 11:16:08[/time]
A po co mam dostrzegac? Jeśli w "statsach" zobaczę ze dla trzech minut mam nadkładać np. 30km trasy, to wybiorę "optymalną"... a jak mi się spieszy do ukochanej to wybieram "szybką", proste jak drucik...
No tak.  :ok:
Rozpatrywałem to graficznie.
Musiałaby AM po skalkulowaniu trzech tras pokazać w jednym oknie głowne statystki dla trzech typów tras.
Tylko, że nieraz AM ma problem ze skalkulowaniem jednej trasy, a co mówić o trzech. :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 11:16:49 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline chester83

• 3
  • Sprzęt: Asus A686 + AM 5.5.3
« Odpowiedź #392 dnia: Czerwiec 18, 2010, 14:07:17 »
Czy mogliby szanowni współużytkownicy AM6.5 sprawdzić czy po kliknięciu na POI pochodzącym z MIPLO pojawia się jakieś info na jego temat?

Z POI wbudowanymi nie ma problemu, klikam radar mam info o kategorii, prędkość, opis, ID (czyli standardowo o poi). Na punktach użytkownika zaś nie pojawia się nic, w ogóle jakby nie było tam POI tylko mapa. Ikonkę jak najbardziej widać.

Druga sprawa, którą zauważyłem przy powyższej okazji: czy punkty poi ściągane z MIPLO powinny trafiać do grupy punkty użytkownika czy wbudowanych? Logicznie wychodzi, że do użytkownika, ale gdzieś mi się na forum obiło, że jednak do wbudowanych.

Wczytany plik: oczywiście default

Spostrzeżenie:
Jak ustawię kursor na ikonce takiego POI i pacnę w przycisk wywoływania menu kontekstowego to jednak jest informacja o tym punkcie - krótko mówiąc pojawia się menu obsługi POI.
Wychodzi na to, że jest to problem z dymkiem punktów POI użytkownika.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 14:13:34 wysłana przez chester83 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #393 dnia: Czerwiec 18, 2010, 15:23:40 »

Dane trafficowe dla tych aqurat dróg są. Jedno pytanie: czy w godzinach szczytu (>15:00) są one zakorkowane, czy nie? Bo może różnica czasów bierze się stąd, że w nocy ta trasa jest trudna do szybkiej jazdy, a w dzień jakichś korków wcale na niej nie ma? :mysli:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwiec 18, 2010, 15:33:27 »
Trasa generalnie jest kręta i wąska - zdazyło mi się kilka razy w zyciu (ostatnio rok temu) częścią tej trasy jechać (Konopnica - Opole Lub). Stan nawierzchni oceniłbym na średni. Kolein nie ma ale nawierzchnia raczej stara i podniszczona. Stąd moje poważne watpliwości, co do możliwości osiagnięcia takiego czasu przejazdu tą trasą.
Korków nie ma - nie są to specjalnie uczęszczne szlaki ale w ciągu dnia niewatpliwie spokamy sporo maszyn rolniczych do wyprzedzenia, no i we wsiach bardziej trzeba uważać (trochę ich po drodze jest).
Nocą nie ma tych przeszkód. Z drugiej strony nocą widocznośc jest trochę gorsza więc uważam, że realny czas przejazdu tą trasą nocą i dniem wyszedłby podobny.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwiec 18, 2010, 15:57:04 »
Dlatego można przyjąć, że 12% różnica czasu mieści się w błędzie statystycznym dla tej drogi. Danych o trafficu nie ma tam zbyt wiele, szczególnie w nocy. Stąd mogą wynikać te dziwne wyniki. Być może też w dzień, przy dobrej widoczności, można tamtędy jechać znacznie szybciej niż w nocy. Co innego, gdyby w dzień były znaczne korki, wtedy różnica na korzyść trasy nocnej powinna być widoczna.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwiec 18, 2010, 17:14:17 »
Już to jest zastanawiające, że w środku dnia ma się szybciej przejechać niż w nocy pustymi prawie drogami.
Średnia prędkość na drodze wojewódzkiej waha się od 59,54 km/h do 67,82 km/h.
Jeżeli to są prędkości średnie osiągalne dla normalnego kierowcy na tego typu drogach to ja przepraszam.
A co w tym dziwnego, że w ciągu dnia kierowcy po drodze o małym natężeniu ruchu jeżdżą szybciej niż nocą? :ohreally:
Nocą widzisz tylko tyle na ile sięgają światła to wystarczający powód by nocą jechać nieco wolniej.
Mam się za normalnego kierowcę choć jeżdżę szybciej niż przeciętny, takie średnie wcale mnie nie dziwią
takie średnie na drogach wojewódzkich osiągam spokojną jazdą bez szaleństw.

Nie pisałem o drogach [cyt.] niskiej kategorii tylko właśnie o lokalnych. Dla mnie droga wojewódzka mieści się w tym pojęciu.
Nie ma znaczenia co sądzę, nie nie mam zamiaru snuć hipotez z kapelusza, na podstawie tego co mi się wydaje.
Oczywiście że takie dane są, mogą tylko być braki niektórych odcinkach w określonych godzinach,
zamiast cokolwiek sądzić, przybliż mapę na której pokazałeś tę trasę i włącz pokazywanie danych traffic ...

Taaa, jeśli fakty nie pasują do Twojej teorii to tym gorzej dla faktów  :E
Gdzieś już to słyszałem ...

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwiec 18, 2010, 18:23:02 »
Na koniec powiem tak.
Nie wiem jakim cudem dajecie radę (Akubit się pochwalił w innym wątku  :wink: ), "bez szaleństw" osiągać średnie prędkości bliskie 70 km/h na drogach wojewódzkich :worried:
Trasę Lublin-Kielce (te 174 km) pokonuję w 3h.
Prędkość podróżną utrzymuję na poziomie 100-110 km/h. Na większości terenów zabudowanych na trasie zwalniam do ok. 60-70 km/h.
Trasa w całości wiedzie drogą krajową (co się przekłada na profilowanie zakrętów).
Stan nawierzchni w części od Wisły do Kielc bardzo dobry a w części od Wisły do Lublina średni.
Korków na trasie nie ma (w Kielcach przed 18:00 również). TIRów nie za dużo.
Średnia prędkość wychodzi 58 km/h.
Uważam, że nie do osiągnięcia na trasie Konopnica - Bełżyce - Opole Lubelskie - Annopol.

Druga rzecz Traffic.
Jak się przyjrzeć tym danym można znaleźć tam niezłe kwiatki.
Mój ulubiony węzeł w Lublinie Smorawińskiego x Solidarności

Na ostrym ślimaku prędkość 60-80 km/h. Taka sama jak na trzypasmowym prostym odcinku.
Abstrakcja.

Na jeszcze ostrzejszym zjeździe ze Smorawińskiego 60-80km/h. Żeby było smieszniej, to szybciej niz na dwupasmowej, prostej z której się zjeżdża  :mrgreen:

Na zjazdach z Al.Solidarności prędkości takie same jak na samej Al.Solidarności (3 pasy ruchu).
Bez sensu.
I bez komentarza.

W miastach sprawdza się świetnie. Sam skorzystałem wyjeżdżając z Torunia.
Natomiast poza - mam dalej obiekcje. Stąd mój pomysł aby poza miastami służył tylko do wyliczania ETA.

I dlatego napisałem o danych traffic:
Taaa, jeśli fakty nie pasują do Twojej teorii to tym gorzej dla faktów  :E
... bo nie widzę, żeby można było tym danym zaufać w 100% i podchodzę do nich sceptycznie. Szczególnie w rejonach, gdzie źródeł tych danych jest niedużo (a może nawet były to jednostkowe przypadki). Nie podejrzewam, żeby trasę via Bełżyce i Opole Lubelskie pokonywało zbyt wielu kierowców z AM z włączonym AMTrafficiem.  :D
Jeśli danych jest mało - to margines błędu wzrasta ogromnie.
Nie dziwię się osobom, które AMTraffic wyłączają i uważają, że ostatni dobry routing był w AM 5.3 (choć sam z trafficu korzystam aktywnie i nie podzielam w/w poglądu o rouingu).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 18:32:21 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

pliers

« Odpowiedź #398 dnia: Czerwiec 19, 2010, 07:41:09 »
A ja w ramach ciekawostki napiszę że AM zamknęło już bazę danych POI do najbliższej wersji mapy 1006. Mapa będzie miała punkty do daty 08.06.2010.

Tylko czekać jak na dniach wypuszczą nową wersję.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwiec 19, 2010, 09:49:44 »
No. To jeszcze beta-testy póltorej miesiąca i już :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

pliers

« Odpowiedź #400 dnia: Czerwiec 19, 2010, 11:01:12 »
z listy zmian w 6.5 można wnioskować/spodziewać się że będą co jakiś czas wypuszczane aktualizacje tylko map (bez programu). Mam nadzieję że nie wypuszczą Bety mapy...chociaż kto wie :-)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #401 dnia: Czerwiec 19, 2010, 19:23:02 »
A ja w ramach ciekawostki napiszę że AM zamknęło już bazę danych POI do najbliższej wersji mapy 1006. Mapa będzie miała punkty do daty 08.06.2010.

Wiemy, nawet było już o tym pisane :)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #402 dnia: Czerwiec 20, 2010, 02:06:24 »
Czy mogliby szanowni współużytkownicy AM6.5 sprawdzić czy po kliknięciu na POI pochodzącym z MIPLO pojawia się jakieś info na jego temat?

W tej wersji AM mam podobnie, wiec to pewnie jakis globalny problem. To znaczy tez mam na mapie niektore POI, gdzie nie wyswietla mi sie wprost informacja o nich, ale nie analizowalem jakie to sa dokladnie punkty (czy np wszystkie, ktore pochodza z MIPLO)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #403 dnia: Czerwiec 20, 2010, 11:38:36 »
Czy ktoś wie,
jak wyłączyć wyskakujące "dymki" z nazwami ulic?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #404 dnia: Czerwiec 20, 2010, 11:41:31 »
Wyłączasz je w menu ustawień interfejsu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 11:44:39 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #405 dnia: Czerwiec 20, 2010, 15:18:39 »

W tej wersji AM mam podobnie, wiec to pewnie jakis globalny problem. To znaczy tez mam na mapie niektore POI, gdzie nie wyswietla mi sie wprost informacja o nich, ale nie analizowalem jakie to sa dokladnie punkty (czy np wszystkie, ktore pochodza z MIPLO)

Odpowiedź na pytanie: dla jakich POI są wyświetlane informacje o nich w formie dymków?

Dymki pojawiające się po kliknięciu na ikonę POI pojawiają się dla punktów dla których jest zapis w polu NAZWA (nowym polu nazwa).  Tam gdzie pole Nazwa nie jest wypełnione dymek się nie wyświetla.

Obecnie stare pole NAZWA, które kiedyś "przechowywało" zapisy NAZWY MIEJSCOWOŚCI, "NAZWA OBIEKTU" zostało rozbite na dwa pola:

NAZWA - nazwa obiektu
MIEJSCE - nazwa miejscowości.

Do aktywacji POI wymagane jest podanie nazwy miejscowości oraz w pierwszej linii zapisu pola OPIS nazwy ulicy (nr drogi) lub zapisu: lokalna - dla dróg bez nazw.
Nie jest natomiast wymagane podanie zapisu pola NAZWA, jako nazwy obiektu. Nie podajemy tego przy punktach w kategoriach szczegółowych np. MacDonalds, grupa Ograniczenia prędkości itp.

I teraz niestety program nie zaciąga informacji o danych POI i ich nie wyświetla gdy punkt nie posiada zapisów w polu NAZWA.

Dotyczy to wszystkich POI (nowszych / starszych), które nie posiadają tego zapisu.
Aby zapoznać się z danymi takiego POI należy wybrać ikonę i wejść do menu kontekstowego w opcję INFO.

Jest to problem już dawno temu zauważony i zgłoszony z odpowiednim komentarzem z mojej strony.

PPepe
http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #406 dnia: Czerwiec 20, 2010, 16:03:53 »
Po zmianie profilu [Osobowy] na [Pieszy] - wyłączyłem ostrzeganie o fotoradarach.
Zmiana ta spowodowała wyłączenie ostrzegania o fotoradarach - również w profilu [Osobowy].
Też tak macie - czy robię coś nie tak ?

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #407 dnia: Czerwiec 21, 2010, 10:32:16 »
Ok inne pytanie, bo wolę się upewnić zanim uwalę sobie całą Automapę a kopii robić nie będę :)

Mam profil osobowy, w nim ustawione wyświetlone powiedzmy 10% POI jakie są.
Tworzę nowy profil o nazwie "Uzupełnianie POI", po czym w tym profilu włączam żeby wyświetlały się wszystkie POI, a idąc na miasto od razu pododaję tego czego brakuje (np. przystanki tramwajowe we Wrocku czy restauracje lub Muzea, bo zauważyłem że brakuje)... Przełączam się z powrotem na profil "Osobowy" i wracam do tzw. normalności tak ?
Czy też się mylę ... :/ ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #408 dnia: Czerwiec 21, 2010, 10:59:02 »
Tak, chyba że trafisz na jakiegoś buga. Każdy profil ma własne ustawienia, w tym wyświetlania POI.
Może mieć też własne pliki POI (ale niesynchronizowane z miplo), ulubionych, oraz ostrzegania o POI.
Co do przypadku jetsfa, najprawdopodobniej w obu profilach używał tego samego pliku ostrzeżeń (*.war)
dlatego zmiany w jednym profilu 'same' przeniosły się do drugiego.
AM daje tu prawie pełną wolność, można korzystać z tych samych albo różnych plików,
tylko trzeba pamiętać, że od tego zależy zachowanie się programu.
Wspólne pliki są wygodne, bo nie trzeba dokonywać od nowa ustawień w każdym profilu, ale też
zmiany parametrów automatem przenoszą się na resztę profili używających tych samych plików.

*

pliers

« Odpowiedź #409 dnia: Czerwiec 21, 2010, 11:02:21 »
Ok inne pytanie, bo wolę się upewnić zanim uwalę sobie całą Automapę a kopii robić nie będę :)

Mam profil osobowy, w nim ustawione wyświetlone powiedzmy 10% POI jakie są.
Tworzę nowy profil o nazwie "Uzupełnianie POI", po czym w tym profilu włączam żeby wyświetlały się wszystkie POI, a idąc na miasto od razu pododaję tego czego brakuje (np. przystanki tramwajowe we Wrocku czy restauracje lub Muzea, bo zauważyłem że brakuje)... Przełączam się z powrotem na profil "Osobowy" i wracam do tzw. normalności tak ?
Czy też się mylę ... :/ ?

a najlepiej zrób sobie na kompie backup karty na której masz AM, jak coś nie pójdzie po Twojej myśli to sobie przywrócisz. Mi ten sposób nie raz "uratował życie"

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
Jest nowa 6.5.0c do pobrania
« Odpowiedź #410 dnia: Czerwiec 21, 2010, 17:14:00 »
Nazwę pliku widać dopiero w okienku zapisu pliku na dysk.

Ma być w tej wersji poprawione to, że przy ponownych przeliczeniach trasy AutoMapa 6.5.0a
pobiera każdorazowo dodatkową pamięć, co po pewnym czasie zawiesza system z 64MB RAM.

Może także inne rzeczy.

*

pliers

« Odpowiedź #411 dnia: Czerwiec 21, 2010, 18:36:29 »
nie wiem czy wiecie ale właśnie pojawiła się Automapa w wersji 6.5.0c :-) własnie ściągam, nie wiem co nowego dali.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #412 dnia: Czerwiec 21, 2010, 18:40:56 »
A to już była wersja B  :O
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

pliers

« Odpowiedź #413 dnia: Czerwiec 21, 2010, 18:43:47 »
no też się zdziwiłem...

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #414 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:17:29 »
Świetny pomysł na aktualizacje, nikomu nic nie mówią a wgrywają kolejne wersje. Ciekawe, czy wersje B i C potrafią zaktualizowac wersję bazową, czy dają d... tak samo jak A :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
Odp: Jest nowa 6.5.0c do pobrania
« Odpowiedź #415 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:26:06 »
Nazwę pliku widać dopiero w okienku zapisu pliku na dysk.

Ma być w tej wersji poprawione to, że przy ponownych przeliczeniach trasy AutoMapa 6.5.0a
pobiera każdorazowo dodatkową pamięć, co po pewnym czasie zawiesza system z 64MB RAM.

Może także inne rzeczy.

Ludzie, czytajcie to co jest powyżej Waszych postów! O nowej wersji powiadomił mnie support jako odpowiedź na zgłoszenie błędu jak cytowany. Na pewno dotyczy Windows Mobile 6.0.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #416 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:41:14 »
A może by tak powiadomili resztę, że naprawili zarządzanie pamięcią (C), taryfikator mandatów (A) i coś jeszcze (B)? Czy mamy mieć to spieprzone, bo nie zgłosiliśmy błędu?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #417 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:46:21 »
A była w ogóle wersja B? :mysli:
Wydaje mi się, że od razu przeszli do C. Szkoda, że nawet nie dadzą znać.
Mam nadzieję, że w tej wersji poprawili dane jakie wyświetla dolna belka i już nie miesza dzielnicy z miastem :)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Jest nowa 6.5.0c do pobrania
« Odpowiedź #418 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:51:04 »
Ludzie, czytajcie to co jest powyżej Waszych postów! O nowej wersji powiadomił mnie support jako odpowiedź na zgłoszenie błędu jak cytowany.

Co nie zmienia faktu że na stronie jest podane że wersja 6.5.0 z datą 28.05.2010.
Gdyby nie forum to trudno się domyślić że jest coś nowego. A wystarczyło dodać 6.5.1 albo zmienić datę umieszczenia pliku.

Połączone: Czerwiec 21, 2010, 19:57:47
Mam nadzieję, że w tej wersji poprawili dane jakie wyświetla dolna belka i już nie miesza dzielnicy z miastem :)

Niestety  :S
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 19:57:47 wysłana przez Dolek »

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #419 dnia: Czerwiec 21, 2010, 20:00:57 »
6.5.0c => build 1076

Mapa bez zmian 1004 (6.55)