AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!

• 581 Odpowiedzi
  • 164014 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AutoMapa 6.5 już publicznie wydana!
« Odpowiedź #330 dnia: Czerwiec 14, 2010, 00:12:12 »
Po pierwsze to z tych pasów nie można w lewo :S 

I to jest błąd w mapie  :ok:

po drugie to trasa jest wyznaczona  prosto    więc nawet jakby można było skręcić z któregoś pasa to co mnie to obchodzi ja chcę/potrzebuję  widzieć którymi pasami PROSTO  :]

A tu się nie zgodzę. To jest dla mnie podstawowa informacja asystenta, że jeżeli mam narysowane na jezdni strzałki prosto i w lewo, a w asystencie identycznie, to mogę śmiało z tych pasów jechać na wprost. Natomiast, jeżeli w asystencie będą tylko strzałki na wprost, to będę zdezorientowany i będę musiał liczyć, na którym pasie od lewej, czy prawej się znajduję. A nie zawsze jest to takie łatwe do ogarnięcia.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #331 dnia: Czerwiec 14, 2010, 06:56:27 »

A tu się nie zgodzę. ....

Po namyśle zgoda na Twoją niezgodę :mrgreen: :E  Rzeczywiście Jak jest namalowane "prosto i w lewo " to tak powinno się wyświetlać w asystencie coby nie mieszać w głowach :ok:   tyle że tam jest tylko prosto  B)  .Myślę że błąd wziął się stąd że tam jest rondo (takie trochę dziwne,bo tylko jeden pas idzie na około ale rondo) a pewnie AM ma tak że jak rondo to wszystkie pasy idą dookoła   

Po drudim namyśle :  To co tam robi ten czerwony X  :-?    Przecież na pasach skrajnych  jest są namalowane strzałki w lewo/prawo a nie  X
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 07:12:48 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #332 dnia: Czerwiec 14, 2010, 09:54:22 »
Nie uważam tych wskazań za babola, będąc na każdym z tych pasów utrzymujesz pożądany kierunek jazdy (na wprost).
"To co tam robi ten czerwony X" - informuje Cię, że pas/y nie są przeznaczone dla tego kierunku jazdy, jaki jest pokazany na pilocie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 10:23:54 wysłana przez AdamMie »

*

Bilunia

« Odpowiedź #333 dnia: Czerwiec 14, 2010, 12:58:52 »
Logiczne i bardzo czytelne :ok:

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #334 dnia: Czerwiec 14, 2010, 13:45:12 »
AdamMie !    Napisałem  z południa na północ a nie ze wschodu na zachód  a takie zrzuty zapodałeś  :ohreally: Zrób sobie trasę z powsińskiej na czerniakowską to zobaczysz trzy pasy oznaczone na wprost i w lewo   B)

Co do  X to ja to rozumiem. tylko widzę niekonsekwencję  bo albo oznaczamy pasy "właściwe" kierunkiem który nas interesuje   a pozostałe wykreślamy  X    Albo oznaczamy pasy tak jak są strzałki w realu . AM wybrała rozwiązanie  pośrednie  Co też może być OK ale niektórych zmyli za pierwszym razem (tak jak mnie :worried:  )
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 15:48:48 wysłana przez RUKAT »

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #335 dnia: Czerwiec 14, 2010, 14:35:31 »
Witam, ja też musze się pochwalić nie udaną próbą współpracy z AM 6.5. Zainstalowałem program na Glofiishu M810 i zacząłem pierwsze próby i poraszka. Wyznaczyłem trasę z pod domu do m. Klenovica na Chorwacji (950 km)urządzenie długo myślało aż ją wyznaczyło(trasa optymalna), jak wyznaczyło, zacząłem jechać i skręcać po drodze, żeby wyznaczało trasę po zmianie i kapucha. Zaczęło wyznaczać ale się zwiesił palm, zresetowałem urządzenie , wyznaczenie ponowne i znowu to samo . AM 6.5 zaczęło strasznie obciążać urządzanie bo pojawił się komunikat że za mało pamięci. Na trasach krótszych po 250 km to samo, nie można z opcji trasy i zmian na krótką ,szybką czy optymalną nic zrobić bo się albo zawiesi lub odwoła że za mało pamięci. Z tego co pisano to miały być poprawione sposoby przeliczania tras i zmniejszanie obciążenia procesora i pamięci. Instalacja przebiegała na sformatowanej karcie i wyczyszczonym urządzeniu i nic . Musiałem wrócić do wersji 6.2 AM i wszystko ok, trasy wyznacza dobrze ,brak zwiech i odwoływania się do braku pamięci.Uważam ,że znowu się pośpieszyli żeby coś wypuścić a jest oprogramowanie niedopracowane.Cieszyłem się na asystenta pasa ruchu a teraz będę czekam na AM. 6.6 żeby babole poprawili.

Mam X800 Glofiish Etena z oryginalnym ROMem WM 6.0. U mnie musiałem wyłączyć synchronizację czasu przez GPS, bo inaczej bardzo mulił niedługo po złapaniu fixa. Druga uwaga: dla pamięci wolnej ok. 24 MB przed startem AutoMapy potrafił się zawiesić w trakcie operacji np. wyznaczania długiej trasy. Miał też kłopoty, jeśli zostawało mu wolnego RAMu ok 1.8MB w trakcie pracy AutoMapy. Wygląda mi też na to, że przy wyliczaniu kolejnych tras nie w pełni wykorzystuje pamięć zaalokowaną przy poprzednim obliczeniu i ilość wolnego RAMu zmniejsza mu się przy kolejnych obliczeniach. Zwraca ją natomiast przy zamknięciu AutoMapy

Tak więc rady:
1. Wyłącz synchronizację czasu przez GPS. Sprawdź przy okazji czy nie za często pobierana jest informacja z GPS - ja mam najwolniejszą opcję 1 raz na sekundę - w poprzednich wersjach zbyt częsty odczyt GPS zamulał Etena.
2. Jeśli masz mniej niż 25 RAM wolnej, to zrób SR.
3. Po zabawach z wielokrotnymi przeliczeniami trasy skasuj ostatnio wyliczoną, zrestartuj AutoMapę i dopiero wtedy policz ją jeszcze raz ostatecznie (może samo zamknięcie i uruchomienie AutoMapy przeliczy ją automatycznie bez nadmiernego zużycia RAMu).

Generalnie 6.5.0 chodzi na moim Etenie najszybciej ze wszystkich wersji jakie używałem (4.x, 5,x, 6.2).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 14:38:46 wysłana przez wsz »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #336 dnia: Czerwiec 14, 2010, 15:08:03 »
Sam miałem problemy z Etenem z braku RAMu, nie tylko z AutoMapą. Niestety Eten skąpi RAMu w swoich urządzeniach.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #337 dnia: Czerwiec 14, 2010, 15:46:27 »
Ja się ostatnio przesiadłem z ETEN'a X500 na HTC HD właśnie z powodu RAMu. Nie byłem w stanie przez dwa miesiące (tyle sobie dałem) doprowadzić do sytuacji, w której program działałby mi prawidłowo z powodu braku pamięci. Rozmowa w trakcie nawigacji i było po zabawie podczas następnej rekalkulacji trasy. Dostępna pamięć spadała w trakcie pracy z początkowych ok. 8MB do 6.5 a nawet jeszcze niżej.

Co tu dużo gadać - podobnie jak notebooki mają żywot ok. 3 lat, zanim ich przydatność nie spadnie w sposób znaczący, po urządzeniach mobilnych też nie ma się co spodziewać, że ogłoszony w 2006, October sprzęt, wyposażony w 64MB RAM, będzie po ok. 3,5 roku spełniał wymogi nowoczesnej aplikacji, jaką jest Automapa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #338 dnia: Czerwiec 14, 2010, 17:07:14 »
Co do  X to ja to rozumiem. tylko widzę niekonsekwencję  ...
Zgadzam się,  sądzę że czytelniejszy byłby ten 'X' na tle wyszarzonej strzałki kierunku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #339 dnia: Czerwiec 14, 2010, 22:11:36 »
Nie wiem dlaczego wprowadzono X zamiast wyszarzonej strzałki jak to ma miejsce np w iGO.
A już kompletnie rozwala mnie matematyka na asystencie czyli np. 3:X. Innym jakoś starcza miejsca na ekranie, żeby się w to nie bawić tylko pokazać duże normalne strzałki i jakoś się mieszczą.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #340 dnia: Czerwiec 14, 2010, 23:59:29 »
Mnożnik pasów pojawia się tylko, jak nie ma miejsca na wszystkie pasy. Takie zabezpieczenie przed wąskim ekranem.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline tamara

• *
  • 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
« Odpowiedź #341 dnia: Czerwiec 15, 2010, 14:49:04 »
nic, zrobię całkowity reset i zobaczę czy będzie mulił i się odezwę czy jest lepiej czy gorzej.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #342 dnia: Czerwiec 15, 2010, 16:01:50 »
sądzę że czytelniejszy byłby ten 'X' na tle wyszarzonej strzałki kierunku.

3 min roboty:

http://rapidshare.com/files/399354540/AM6.5.zip.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 19:14:31 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #343 dnia: Czerwiec 15, 2010, 16:11:10 »
Ja tak napisałem  :ohreally: :O :-?

Ale ok  :ok:   tyle że to Aqurat powinien te trzy minuty poświęcić   B)

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #344 dnia: Czerwiec 15, 2010, 16:58:52 »
sądzę że czytelniejszy byłby ten 'X' na tle wyszarzonej strzałki kierunku.

3 min roboty:

http://rapidshare.com/files/399297690/Day.zip.html
A gdzie one są?
"1. wypakuj folder "Day" i pliczki .colors i .prg do katalogu głównego a pliki am .settings i gmv.settings do profiles/osobowy/settings."

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #345 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:37:11 »
3 min roboty:
W photoshopie  :E
Oooojjjj, to nie takie proste ...
Przekreślone strzałki na wprost nic nie wnoszą, oprócz wprowadzamnia w błąd, bo boczne pasy mogą mieć różne kierunki.
Też miałem wprowadzić coś zamiast X, ale nie wiadomo jaki pas ten X zastępuje.
Dariusz B.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #346 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:42:23 »
Darek, Ty nie wiesz, ale program musi to wiedzieć, bo przecież je wyswietla, gdy trasa prowadzi tymi pasami,
wystarczy więc, by zamiast je ukrywać tylko je wyszarzał.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #347 dnia: Czerwiec 15, 2010, 19:09:08 »
A gdzie one są?
"1. wypakuj folder "Day" i pliczki .colors i .prg do katalogu głównego a pliki am .settings i gmv.settings do profiles/osobowy/settings."

sorry zaraz poprawię

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #348 dnia: Czerwiec 15, 2010, 20:54:59 »
Darek, Ty nie wiesz, ale program musi to wiedzieć, bo przecież je wyswietla, gdy trasa prowadzi tymi pasami,
Ja wiem, że program wie, ale się tą informacją nie chce podzielić  :grin:
Dariusz B.

« Odpowiedź #349 dnia: Czerwiec 15, 2010, 22:04:11 »
Doradźcie proszę, co zrobić, żeby powiększyć asystenta pasa ruchu (skórka AutoMapa Panorama) - np. oba wymiary * 2?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #350 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:11:29 »
Zrób dwa razy większą grafikę ... :ok:
Dariusz B.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #351 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:22:39 »
AM 6.5 PL, włączony LiveDrive, pobieranie i wysyłanie co 10 minut. Po każdej takiej transmisji następuje ponowne przeliczenie trasy, ale... No właśnie, jest jakieś "ale" Po takim przeliczeniu na ekranie pokazuje się cała trasa na mapie, taki sam ekran jak po wyznaczeniu trasy na nowo, oraz pasek postępu zaczyna od zera. Efekt jest taki jakbyśmy skasowali starą trasę i wyznaczyli nową. I tak co 10 minut. W poprzednich wersjach tego nie było. Babol?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #352 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:34:09 »
W poprzednich wersjach nie było LiveDrive.
Dariusz B.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #353 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:45:17 »
W poprzednich wersjach nie było LiveDrive.

Ale był AM Traffic - inna nazwa, działanie to samo.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #354 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:52:37 »
Ja wiem, że program wie, ale się tą informacją nie chce podzielić  :grin:

I to powinno być własnie poprawione w wersji 6.6 , asystent byłby wtedy bardziej czytelny i ergonomiczny.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #355 dnia: Czerwiec 16, 2010, 11:04:28 »
zacząłem jechać i skręcać po drodze, żeby wyznaczało trasę po zmianie i kapucha. Zaczęło wyznaczać ale się zwiesił palm, zresetowałem urządzenie , wyznaczenie ponowne i znowu to samo . AM 6.5 zaczęło strasznie obciążać urządzanie bo pojawił się komunikat że za mało pamięci.
Wczoraj mialem dokladnie to samo.
Mio P560 automapa eu 6.5.0a zainstalowana na czystej sformatowanej karcie sandisk extreme 8gb.
Trasa Knurów - Warszawa
Live-Drive wlaczony. Mio sparowane z telefonem po bluetooth. wysylanie/pobieranie danych co 15min, zasieg duzy.
W Katowicach zjazd na stacje BP w okolicach CH 3 stawy.
Od momentu zjadu z wyznaczonej trasy automapa zawiesila sie. Nie mozna wylaczyc automapy itd. Restart urzadzenia. Proba ponownego wyznaczenia trasy i komunikat "za mało pamięci"
Wylaczylem automape, sprawdzam start/ustawienia/pamiec/uruchomione programy i jest pusto (zawsze wylaczam po uruchomieniu bluetooth menedzera polaczen)
Wlaczam automape, wchodze trasa/skasuj
Ponownie wyznaczam trase i ponownie komunikat "za mało pamięci"....
W koncu za chyba 4 razem udalo sie ponownie wyznaczyc trase
Dodam tylko, ze na wersji 6.2.0 nie mialem tego typu problemow.
Dzisiaj zglaszam problem do support-u

--
jarok

Połączone: Czerwiec 16, 2010, 12:10:02
AM 6.5 PL, włączony LiveDrive, pobieranie i wysyłanie co 10 minut. Po każdej takiej transmisji następuje ponowne przeliczenie trasy, ale... No właśnie, jest jakieś "ale" Po takim przeliczeniu na ekranie pokazuje się cała trasa na mapie, taki sam ekran jak po wyznaczeniu trasy na nowo, oraz pasek postępu zaczyna od zera. Efekt jest taki jakbyśmy skasowali starą trasę i wyznaczyli nową. I tak co 10 minut. W poprzednich wersjach tego nie było. Babol?
Zgadza sie w wersji 6.2.0 tego nie bylo ale zdaje sie, ze takie zachowanie bylo w wersji 6.1
Zglaszalem kiedys do supportu zdaje sie w wersji 6.1, ze po pobraniu danych zawsze przelicza trase i informuje ile do celu, ale wtedy nie wyswietlalo widoku trasy po wyznaczeniu. Z tego co pamietam w 6.2 to juz dzialalo prawidlowo, po pobraniu danych nie przeliczal za kazdym razem trasy i w zwiazku z tym nie informowal ile do celu. Chyba, ze faktycznie pobrane dane mialy istotny wplyw na czas dotarcia do celu to trasa zostala przeliczona i informacja ile do celu.
Jesli chodzi o wersje 6.5.0a jest to dosyc upierdliwe.
Praktycznie za kazdym pobraniem danych przelicza trase i w czasie przeliczania ekran przelacza sie na tryb nocny i po przeliczeniu wyswietla cala trase i informuje ile do celu.
A w wersji 6.2.0 juz bylo dobrze
Aby wylaczyc ten widok trasy po kazdym pobraniu danych wejdz w menu ustawnienia/trasa/inne (5 zakladka) i ustaw odpowiednio "po wyznaczeniu" Domyslnie masz "widok trasy"
Po pobraniu danych automapa przelicza na nowo i wyswietla widok trasy w czasie nawigacji.
Ale to jest do zgloszenia do supprotu, poniewaz ustawienie "po wyznaczeniu" aby nie pokazywal widoku trasy sprawia, ze nawet jak poczatkowo wyznaczysz trase nie zobaczysz jej po wyznaczeniu tylko od razu jest pilot. I np aby wprowadzic punkt trasy trzeba wchodzic trasa/pokaz cala.
Wiec powinni poprawic aby po pobraniu danych nie przeliczal za kazdym razem trasy (chyba, ze faktycznie pobrane dane maja istotny wplyw na czas dotarcia do celu) i nie traktowal tego jak nowo wyznaczonej trasy i powinno byc ok.
Wtedy mozemy miec zaznaczone "po wyznaczeniu" "widok trasy" i jak sobie wyznaczymy trase to ja zobaczymy. Natomiast w czasie nawigacji nie bedzie juz za kazdym razem przeliczal i wyswietlal widoku trasy po pobraniu danych z informacja ile do celu (chyba, ze faktycznie pobrane dane maja istotny wplyw na czas dotarcia do celu). Ale w takim przypadku nie powinien wyswietlac widoku trasy tylko dalej nawigowac.

--
jarok
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 12:10:02 wysłana przez jarok »

*

Offline tamara

• *
  • 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
« Odpowiedź #356 dnia: Czerwiec 17, 2010, 09:58:17 »
Wracając do mojego Glofiisha M810 reset urządzenia nie pomógł, pamięć RAM trochę się zwolniła na 27 MB i tyle, zwiechy przy wyliczaniu tresy i długo to trwa. Nie wiem co dalej robić ?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:06:09 »
Po pobraniu danych automapa przelicza na nowo i wyswietla widok trasy w czasie nawigacji.
W czym to przeszkadza? "Pacne" w ekran i mam dalej nawigację.
Wiec powinni poprawic aby po pobraniu danych nie przeliczal za kazdym razem trasy (chyba, ze faktycznie pobrane dane maja istotny wplyw na czas dotarcia do celu)
A skąd ma program wiedzieć, jeśli tej trasy nie przeliczy??
Dariusz B.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #358 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:08:38 »
W czym to przeszkadza? "Pacne" w ekran i mam dalej nawigację.[/quote]
Co 10 minut będziesz pacał? Ale ułatwienie :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #359 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:32:20 »
Mmożna pacnąć w ekran, ale tak nie robię - nie mam takiej potrzeby - nawigacja to nie program telewizyjny, abym patrzył na nią jak w telewizor.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 11:49:56 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.