Jak watek zszedl na profile predkosci, to ja dodam jeszcze swoje 3 grosze. Przez przypadek bawiac sie "demo trasy" zauwazylem, ze AM nie rozroznia faktu, ze dana trasa w pewnych partiach idzie przez obszar zabudowany. Chodzi mi o sytuacje gdy droga krajowa przebiega przez taki obszar. Rozumiem, ze chodzi o jakies usrednienie predkosci dla danego typu drogi, ale mimo wszystko, przy wyliczeniach na takich odcinkach, predkosc z zalozenia nie powinna przekroczyc 50 lub 60km/h. Czyli czy to droga krajowa, wojewodzka czy lokalna, to predkosc i tak nie powinna byc wyzsza niz wyzej podana (pomijam sporadyczne podwyzszenia predkosci w obszarze zabudowanym).
Nie wiem czy komukolwiek to jeszcze przeszkadza, ale wprowadza to pewne zaklamanie w obliczeniach - zaklamanie dla mnie, ktory woli jechac bocznymi drogami, ale jechac omijajac wieksze miasta, niz zatrzymywac sie co chwile na swiatlach.
Mocno sie zdziwilem, gdy bawic sie profilami (obnizaniem predkosci) na drogach miejskich zauwazylem, ze to zupelnie nie wplywa na predkosc przejazdu - o ile po obszarze zabudowanym jedzie sie droga krajowa.
Wymyslam czy ktos ma podobne odczucia? Traffic tylko czesciowo rozwiazuje ta kwestie.