AM 6.9 wreszcie wydana!

• 498 Odpowiedzi
  • 152072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: AM 6.9 wreszcie wydana!
« Odpowiedź #330 dnia: Październik 05, 2011, 12:58:36 »
Kolejny błąd: Jeśli wyłączam AM w trybie nocnym, to po przy następnym włączeniu nadal jest w tym trybie (nawet jeśli jest dzień). "Automatyczne przełączanie na tryb nocny" mam zaznaczone (i działa po zmroku), godzina na urządzeniu jest prawidłowa (w AM także).
Potwierdzam. Też tak mam. Trzeba ręcznie wyłączyć tryb nocny.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #331 dnia: Październik 05, 2011, 13:42:40 »
U mnie jest synchronizacja zaraz po dodaniu punktu POI - ostatnio dodawalem 3 dni temu.

A u mnie nie ma. Było w pierwszej becie 6.9.

Połączone: [time]Październik 05, 2011, 13:45:28[/time]

Jaki masz ustawienia miplo? Ja mam "imienne konto", aktualizacja co 1h, "dodawaj, edytuj, komentuj i oceniaj POI" zaznaczone. Dodatkowo mam zainstalowany MiploSync i czasem go używam go synchronizacji MiploTraffic.

Prawie takie same. Nie mam tylko ustawionej automatycznej aktualizacji. MiploSync też mam zainstalowany.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 13:47:11 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

pliers

« Odpowiedź #332 dnia: Październik 05, 2011, 14:53:38 »
Witam

nie śledziłem jakoś zbyt namiętnie watków o betatestach więc chyba niejestem na bierząco...

Jest sobie pod Piotrkowem Trybunalskim skrzyżowanie dróg DK8 oraz DK91, przez kilka miesięcy było ono zamknięte z powodu budowy nowego wiaduktu. Oczywiście w miplo były postawione POI Zablokowany odcinek i wszystko cacy. Teraz około tygodnia temu wiadukt otworzono, usunąłem punkty POI Zablokowany odcinek, zrobiłem synchronizację i w drogę. Tu niemiła niespodzianka, droga zablokowana, odblokowałem ją więc ręcznie poprzez menu kontekstowe, ale zauważyłem że po pobraniu danych Traffic znów się blokuje. I rzeczywiście kolor tej blokady jakiś taki jaśniejszy niż standardowy z miplo.

Jak w takim razie udrożnić to miejsce?

Przy synchronizacji z miplo z poziomu AM nie działa MiploTraffic, jest to babol czy świadome działanie?

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
« Odpowiedź #333 dnia: Październik 05, 2011, 15:03:42 »
Wstaw antyblokady w miplo.
Przy synchronizacji z miplo z poziomu AM nie działa MiploTraffic, jest to babol czy świadome działanie?
Synchronizacja z poziomu AM nie synchronizuje MiploTraffic (it's not a bug, it's a feature :) ) - rolę MT przejęły zdarzenia z LD.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 20:29:26 wysłana przez tomasznet »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #334 dnia: Październik 05, 2011, 15:05:06 »
Tak w miplo blokady są usunięte natomiast pozostały w Trafficu
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

pliers

« Odpowiedź #335 dnia: Październik 05, 2011, 15:17:00 »
Wstawiłem antyblokady, zobaczymy co się stanie :-)
Czyli Antyblokada miplo ma taka MOC że odblokuje trasę zablokowaną przez Traffic?

po chwili:
Wstawiłem Antyblokady ale ich nie widać ani po synchronizacji przez AM ani miploSync. Coś chyba tomasznet mi nasciemniałeś :-)
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 15:31:16 wysłana przez pliers »

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #336 dnia: Październik 05, 2011, 15:25:00 »
Zainstalowałam AM 6.9 na sformatowanej karcie. Chciałam sobie podmienić folder z ikonami, bo lubię mieć te większe 32x32 i wtedy zorientowałam się, że oryginalny folder zawiera zaledwie 8 (osiem) ikon, ma 5,86 KB. Czy tak ma być? Do tej pory nie zwróciłam uwagi na to, ale wydaje mi się, że ikon było więcej. Instalacja przebiegła bez zakłóceń, więc gdzie mi się zapodziały?
Folder z dużymi ikonami, trzymany w "przechowalni" ma 1,59 MB i ten sobie zawsze wgrywałam.
Pogubiłam się i nie wiem czy mogę wgrać te duże tak jak dotychczas? Bo np. folder z dźwiękami wprawdzie jest, ale tylko z jednym dźwiękiem, tym, który wgrywam z Miplo.
Proszę o podpowiedź.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #337 dnia: Październik 05, 2011, 18:22:52 »
Jaki masz ustawienia miplo? Ja mam "imienne konto", aktualizacja co 1h, "dodawaj, edytuj, komentuj i oceniaj POI" zaznaczone. Dodatkowo mam zainstalowany MiploSync i czasem go używam go synchronizacji MiploTraffic.

Przed chwila sprawdzilem. Dodalem POI, zaraz potem automatycznie AM synchronizowala. Po chwili sprawdzilem w Miplo i dodany POI byl juz widoczny. Nie sprawdzalem jak to dziala/nie dzila (POI jest dodawany czy "kasowany") bez polaczenia z siecia.

Testowane na HD2, AM6.9 + zainstalowany MiploSync 1.9.0.2.
poprawiłem cytowanie, nM.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 14:08:55 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #338 dnia: Październik 05, 2011, 18:45:57 »
Czyli Antyblokada miplo ma taka MOC że odblokuje trasę zablokowaną przez Traffic?

po chwili:
Wstawiłem Antyblokady ale ich nie widać ani po synchronizacji przez AM ani miploSync. Coś chyba tomasznet mi nasciemniałeś :-)
Błąd zgłoszony do supportu Miplo i z informacji jakie otrzymalem przekazali to do działu odpowiedzialnego za Traffic. Antyblokady nie beda aktywowane.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #339 dnia: Październik 05, 2011, 19:29:58 »
...Pogubiłam się i nie wiem czy mogę wgrać te duże tak jak dotychczas?.....
Oczywiście, że możesz. Na wszelki wypadek nadaj im atrybut "tylko do odczytu", to Ci nie podmieni przy synchronizacji.

*

pliers

« Odpowiedź #340 dnia: Październik 05, 2011, 19:43:53 »
morette

czyli mam to traktować jako BŁĄD (bo ktoś przegapił) czy takie są po prostu poóźnienia w aktualizacji Traffic?

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #341 dnia: Październik 05, 2011, 19:54:10 »
Jest sobie pod Piotrkowem Trybunalskim skrzyżowanie dróg DK8 oraz DK91, .......
LD zdejmuje blokadę, postaw sobie kursor obok skrzyżowania i pobierz dane Traffic.

Przed i po:

*

pliers

« Odpowiedź #342 dnia: Październik 05, 2011, 20:39:22 »
a u mnie jest dokładnie odwrotnie. LiveDrive ponownie ją zakłada.

aaa no chyba że zrobili coś przed chwilą.

rzeczywiście już poprawili  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 20:43:32 wysłana przez pliers »

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
« Odpowiedź #343 dnia: Październik 05, 2011, 20:51:41 »
[...]
po chwili:
Ja też wstawiłem antyblokadę ( http://www.miplo.pl/point.php?p=4jY8daW8 ), odpaliłem MiploSync i mi odblokowała blokadę z LD. Nie pobieraj wcześniej danych LD, bo w najnowszych nie ma już tej blokady i nie zobaczysz odblokowania.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 20:56:23 wysłana przez tomasznet »

*

pliers

« Odpowiedź #344 dnia: Październik 05, 2011, 21:09:56 »
No kurcze rzeczywiście, mi tez odblokowało. Czy producent napisał może jakiś przewodnik co gdzie kiedy i przez co blokuje, a co może odblokować? Ja już "nienadanżam" po woli :-)

po chwili:

po pobraniu danych LiveDrive odcinek znów mam zablokowany. Nie chcę mi się już dochodzić do tego, szkoda mi czasu.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 21:13:34 wysłana przez pliers »

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
« Odpowiedź #345 dnia: Październik 05, 2011, 21:14:07 »
No kurcze rzeczywiście, mi tez odblokowało. Czy producent napisał może jakiś przewodnik co gdzie kiedy i przez co blokuje, a co może odblokować? Ja już "nienadanżam" po woli :-)
Czy Twoja blokada była aktywowana, czy POI był w poczekalni? Może tu tkwi problem? Dodatkowo upewnij się, że na stronie http://www.miplo.pl/profile.php?1&a=traffic masz zaznaczone Antyblokady.

po pobraniu danych LiveDrive odcinek znów mam zablokowany. Nie chcę mi się już dochodzić do tego, szkoda mi czasu.

Jest on zablokowany antyblokadą :) (kliknij te strzałki to zobaczysz opis "test - nie ruszać". Zgłaszam do Supportu miplo.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 21:18:14 wysłana przez tomasznet »

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #346 dnia: Październik 05, 2011, 21:48:34 »
Kolejny błąd: Jeśli wyłączam AM w trybie nocnym, to po przy następnym włączeniu nadal jest w tym trybie (nawet jeśli jest dzień). "Automatyczne przełączanie na tryb nocny" mam zaznaczone (i działa po zmroku), godzina na urządzeniu jest prawidłowa (w AM także).

Nie potwierdzam, przełącza na tryb dzienny z nocnego.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
« Odpowiedź #347 dnia: Październik 05, 2011, 22:02:20 »
Nie potwierdzam, przełącza na tryb dzienny z nocnego.
ODP. Supportu: "AutoMapa na tym modelu urzadzenia korzysta z czujnika swiatla, czy podczas jazdy wnetrze pojazdu jest dobrze oswietlone?"
Nie chce mi się w to wierzyć. Bawię się teraz AM w dobrze oświetlonym pomieszczeniu i jest w trybie nocnym.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 22:10:32 wysłana przez tomasznet »

« Odpowiedź #348 dnia: Październik 06, 2011, 00:11:02 »
Wstaw antyblokady w miplo.
Nic to nie da! Blokady AMTrafic są ważniejsze, nie ma sposobu na ich odblokowanie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #349 dnia: Październik 06, 2011, 10:51:05 »
Nic to nie da! Blokady AMTrafic są ważniejsze, nie ma sposobu na ich odblokowanie.
AM wie lepiej gdzie masz jechać. I nie kłóć się z nią.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Dżeju

« Odpowiedź #350 dnia: Październik 06, 2011, 11:51:57 »
Trzeba usunąć plik: events.a i po blokadach AM.

*

Offline wieskawk

• 27
  • Sprzęt: Nokia, Medion 470T
« Odpowiedź #351 dnia: Październik 06, 2011, 12:19:53 »
osobiscie uwazam ze AM za czesto zmienia ustawienia menu i dalsze plansze. te stare nie byly takie zle. na pamiec sie trafialo.
od 6.8.1 uwazam ze wyznaczanie tras jest conajmniej dziwne - mimo, ze nawet jezdzilem podlaczony online z bajerami AM to w wielkopolsce ladowalo mnie do centrum wiekszych miast no i jechalem znacznie wolniej w wiekszym tloku z lokalesami.
zreszta kazdy ma inne potrzeby gdzie indziej jezdzi mniej/czesciej. ja wczesniej tomka nie lubilem - nie odpowiadal mi na pockecie. pozniej nawet sami tego nie rozwijali.

Nie chcę udowadniać niższości AM przed innymi systemami nawigacyjnymi, zwłaszcza, że jest to nasz rodzimy system. Sądzę, że GPS powinien pomagać w prowadzeniu a nie wwprowadzać w bład. Jednak w ostatnim czasie AM dała mi się we znaki. Pod Gdańskiem od strony Kartuz wprowadziła mnie tak, że musiałem wjechać na autostradę, do następnego zjazdu, aby dopiero tam zawrócić na właściwą drogę. Na A4 przed Wiedniem od strony Bratysławy ni z gruchy, ni z pietruchy, kazała mi zawracać. Dopiero zaplanowanie ponowne pozostałego odcinka do przejechania, pozwoliło dojechać mi do celu. W okolicach Feldbach w Austrii zgubiła się całkowicie. Nakaz kilkakrotnego zawracania na tej samej drodze. W Lendavie na Węgrzech chcąc dojechać do autostrady A5 skierowała mnie na drogę, która 200m przed autostradą okazała się ślepa. Fakt, że nikt nie ustawił wcześniej znaku, a ja zaufałem AM. Najgorzej było podczas jazdy w nocy od strony południowej do Bratysławy. AM nakazała mi wjechać na drogę, którą dojechałbym do autostrady na pas pod prąd. Śledziłem więc rozwój AM, czytałem forum, próbowałem ustawić AM bez jakiś szczególnych wymagań, aż znalazłem inny system. Prosty w obsłudze, nie gorszy niż AM jeśli chodzi o szczególy krajowe (jest nawet numeracja budynków), "zdjęcia" ze zjazdów z autostrad i rond, prowadzenie przez miasta itd.. A co najważniejsze nie zawieszający się na dłuższych trasach i o niebo lepszy od AM za granicą. Szkoda tylko, że trzeba dać zarobić obcym.
P.S. A obwodnica Wrocławia była wcześniej niż na AM.
Pozdrawiam

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #352 dnia: Październik 06, 2011, 12:31:35 »
Sygma koniecznie napisz jak sprawdził Ci się TT, bo mam okazję wymiany mojej nawigacji na Tomka.
no i udało mi się dotrzeć do domu  :grin:
zrobiłem z dwoma nawigacjami obok siebie w sumie niecałe 850km (dobrze, że nikt mi zdjęcia nie zrobił bo bym trafił na wiocha.pl)

pierwsze wrażenie na TT..
to jak przesiadka z TyTN II z wgranym WM na iPhona. Wszystko na TT działa szybko, płynnie i bez zacinania.
TT jest bardzo intuicyjny i za razem prosty. Nie trzeba czytać instrukcji by spokojnie go używać.

By nie "kopać leżącego" wgrałem wersję 6.8.1 AM

No i w skrócie:
- AM częściej dużo gubi sygnał niż TT
- AM mniej dokładnie pokazuje miejsce samochodu, szczególnie widać to na miejskich skrzyżowaniach (obok wysoka zabudowa) lub kiedy jest wyjazd z tunelu w którym staliśmy. Być może wina leży w sprzęcie/antenie
- adresy pod jakie jechałam bez problemu znalazły obie nawigacje
- drogi po mieście wytyczały inne, jechałem za wskazaniami TT.. AM miała jakieś swoje. Trudno powiedzieć czyje były lepsze
- TT szybciej przelicza trasy (może to kwestia sprzętu)
- lepszy asystent pasa na TT. AM nie pokazała kilku skrzyżowań

Jeżeli ktoś jeździ "w koło komina" i lubi grzebać się w plikach, coś wiecznie zmieniać i coś odkrywać... to AM
Jeżeli nawigacja ma być bezawaryjnym i sprawnym narzędziem a nie tylko dodatkową aplikacją obok gierek dodawaną do telefonu.. to TT

takie odczucia
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #353 dnia: Październik 06, 2011, 12:43:21 »
Nie chcę udowadniać niższości AM przed innymi systemami nawigacyjnymi, zwłaszcza, że jest to nasz rodzimy system. Sądzę, że GPS powinien pomagać w prowadzeniu a nie wwprowadzać w bład. Jednak w ostatnim czasie AM dała mi się we znaki.

Moim zdaniem to nie wina programu a map europy. Ostanio dużo jeździłem po Słowacji i Czachach i okazało się że dane warstw mapy np. w Bratysławie dotyczące kierunkowości dróg nie pokrywały się z rzeczywistością. O to chyba trzeba winić dostawcę mapy a nie programu.

po chwili:

pozdrawiam

na tym wiadukcie był ewidentny błąd który już został naprawiony.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 21:25:03 wysłana przez morette »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #354 dnia: Październik 06, 2011, 13:18:27 »
Mapa jest częścią systemu i za nią odpowiada producent systemu. Inaczej nie ma za co chwalić AM PL, bo mapy to nie AQ.

Dodatkowo tak obrazowo. Gdy kupujesz chleb i jest niesmaczny przyjmujesz tłumaczenie, że to mąka, młyn, rolnik, itd. ?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #355 dnia: Październik 06, 2011, 14:01:36 »
Mapa jest częścią systemu i za nią odpowiada producent systemu. Inaczej nie ma za co chwalić AM PL, bo mapy to nie AQ.
Dodatkowo tak obrazowo. Gdy kupujesz chleb i jest niesmaczny przyjmujesz tłumaczenie, że to mąka, młyn, rolnik, itd. ?

Ile razy były na tym forum sprzeczki z tego właśnie tytułu, kiedy ktoś usiłował tłumaczyć, że to nie wina programu tylko mapy i porównywanie do zakupu samochodu z wadliwymi oponami, do kogo mieć pretensje  :E :E :E

A tak z innej beczki, to spodziewam się / oczekuję rychłej poprawki map, gdyż 14 października oficjalnie autostrada A1 podejdzie do Torunia, a podobno nie ma tego na mapie w obecnej wersji programu.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #356 dnia: Październik 06, 2011, 14:11:19 »
...Pogubiłam się i nie wiem czy mogę wgrać te duże tak jak dotychczas?.....
Oczywiście, że możesz. Na wszelki wypadek nadaj im atrybut "tylko do odczytu", to Ci nie podmieni przy synchronizacji.
Dziękuję, zrobiłam jak radzisz, ale chciałabym to zrozumieć. Wiem, że POI są wbudowane w AM od którejś wersji, ale folder z nimi powinien chyba być nadal? Tak samo jak folder z dźwiękami. Gdzie one się podziały? Bo przecież mimo, że tych folderów fizycznie nie ma, to ikony wbudowanych POI pokazują się i ostrzeganie czy informacja o punktach jest.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #357 dnia: Październik 06, 2011, 14:59:24 »
POI są "zapakowane" w pliki *.data np. "AutoMapa.skin.qvga.day.data".
Dźwięki w *.voice.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 15:12:06 wysłana przez JD-MM »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #358 dnia: Październik 06, 2011, 15:25:00 »
Nie POI a ikony. Same POI są gdzieś indziej.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #359 dnia: Październik 06, 2011, 15:34:43 »
To miałem na myśli (skrót), folder z ikonami w pliku *.data ma nazwę\POI.