AM 6.9 wreszcie wydana!

• 498 Odpowiedzi
  • 151815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
Odp: AM 6.9 wreszcie wydana!
« Odpowiedź #270 dnia: Październik 03, 2011, 09:23:02 »
...
Czyli wniosek jest taki, że problemy występują przy czystej instalacji, a przy nadgraniu na starszą wersję nie. Co Wy na to?
Zmieniłeś profil na inny, którego wcześniej nie używałeś i nie ustawiałeś więc nie dziw się, że musisz go skonfigurować.
Na tym polega korzystanie z profili, że w każdym możesz mieć inne ustawienia.

Tylko że po ponownej zmianie profilu na osobowy problemy z sygnałem GPS pozostały, a do tej pory było dobrze.

« Odpowiedź #271 dnia: Październik 03, 2011, 09:29:05 »
Witam wszystkich Forumowiczów,
Czytam forum od co najmniej 3 lat, tak długo, jak używam AM.
W kwestii sygnału GPS powiem tak: na starym sprzęcie (NavRoad 460BT) w ciągu ostatniego roku z każdą wersją było coraz gorzej. Kupiłem DUXO i jak ręką odjął - mam mocny sygnał w głębi mieszkania przy kompie. Na zewnątrz złapanie fixa jest kwestią kilku sekund. Nie jestem ukrytym trendsetterem tej firmy  :O~ ale widocznie jest tak, że nowa Am stawia dużo więlsze wymagania sprzętowe i trzyletni sprzęt już ledwie zipie przy dużo większej ilości przetwarzanych danych. Nic mi nie "chodzi bokiem", nie "rozglądam się" co chwila, AM mnie pięknie prowadzi na długich i krótkich trasach.
Uwaga końcowa: AM jest dla mnie graficznie nie do pobicia, jestem już niestety uzależniony od jeżdżenia z nią, nawet na doskonale znanej trasie.

*

Offline Samosia

• 18
  • Sprzęt: NavRoad 430BT, VIVO PLUS
« Odpowiedź #272 dnia: Październik 03, 2011, 09:52:31 »
Bature potwierdzam . Jeszcze do sierpnia tego roku miałam NR 430 BT i faktycznie problemy coraz większe ze złapaniem sygnału. Nowsza wersja AM wiązała się z większymi problemami.
Teraz mam NR VIVO PLUS i zero problemu, GPS jest zawsze i nie skacze tak jak to było na NR430BT.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #273 dnia: Październik 03, 2011, 09:53:48 »
karol to skoro ja na swoim asusie mam jeszcze WM5 to co koniec używania AM ?
Nie rozumiem pytania (rano wstałem więc musisz mi wybaczyć ;) )
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #274 dnia: Październik 03, 2011, 09:56:07 »
ja w środę robię trasę prawie 900km z TOMTOM'em.. pierwszy raz
mam nadzieję, że wrócę do domu  :mrgreen:
Powiem tylko jedno - od czasu kiedy zacząłem używać TomToma - zniknęły wszelkie moje problemy nawigacyjne.
Program jest tak przewidywalny że aż to jest nudne - po prostu działa - a jak zapomnę podłączyć go do internetu przez około 3 tygodnie - to dostaję delikatne przypomnienie emailem że powinienem rozważyć możliwość aktualizacji  :ok:
Forum z Automapy czytam już jedynie w celach rozrywkowych  ... i z każdą nową wersją Automapy utwierdzam się w przekonaniu że zaprzestanie używania tego programu było dobrym pomysłem   :evil:

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #275 dnia: Październik 03, 2011, 09:59:46 »
no właśnie potrzebny mi taki program .. bardzo intuicyjny i stabilny w podstawowych funkcjach
kiedy kierowca wsiada do samochodu to ma uruchomić nawigację i jechać... a nie czytać godzinę instrukcje do niej

trochę smutno mi, bo z AM jestem od wersji 3.x

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #276 dnia: Październik 03, 2011, 10:00:36 »
karol to skoro ja na swoim asusie mam jeszcze WM5 to co koniec używania AM ?

Dlaczego koniec? Ja używałem AM na Mio P550 i nie miałem żadnych problemów. Zachciało mi się "all in one", kupiłem najpierw Omnię i900, teraz mam HTC Touch HD i same problemy.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #277 dnia: Październik 03, 2011, 11:11:44 »
ze mną z tym zasiedzeniem z AM to tak jakby angolowi zakazać od jutra pić czaj ..... :)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #278 dnia: Październik 03, 2011, 16:10:21 »
Czy ktoś to potwierdzi.
Teren zabudowany, godziny nocne. AM wyświetla ograniczenie 90 km/h. Ale sygnalizacja przekroczenia następuje prawidłowo. Przy prędkości 71 km/h obwódka zmienia się na czerwoną.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #279 dnia: Październik 03, 2011, 16:20:50 »
Jesli masz ustawione zeby ostrzegal od razu po przekroczeniu to obwódka powinna sie robic czerwona od predkosci 61 tak na marginesie.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #280 dnia: Październik 03, 2011, 17:03:22 »
Nie o to chodzi. Zamiast 60 wyświetla 90 w mieście. Reakcja jest prawidłowa, tak samo wyświetlanie przy ograniczeniach znakami. Błąd jest tylko dla nocy w terenie zabudowanym bez ograniczeń znakami.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #281 dnia: Październik 03, 2011, 17:11:17 »
Nie potwierdzam, sprawdziłem w pierwszym lepszym miejscu,
po zmianie godziny na wieczorną 50 zmieniło się w 60.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #282 dnia: Październik 03, 2011, 17:15:43 »
Też nie potwierdzam, jakie miasto ?

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #283 dnia: Październik 03, 2011, 17:47:11 »
Ten sam punkt startu a koniec wylot w kierunku Lublina, za miejscowością Końskowola.
Odległość w kilometrach taka sama.
Po prostu zwiększ sobie w profilach prędkość przejazdu na DK, DM, Sx i Ax -- tak o 10-20% i od razu będzie Ciebie prowadzić jak chcesz.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #284 dnia: Październik 03, 2011, 17:58:47 »
Po prostu zwiększ sobie w profilach prędkość przejazdu na DK, DM, Sx i Ax -- tak o 10-20% i od razu będzie Ciebie prowadzić jak chcesz.
Dzięki za pomoc.. ale to nie tak ma być/wyglądać, że znając trasę mogę sobie grzebać w jakiś profilach, ustawiać kilka parametrów by pojechać jak chcę.

Program dla samochodów w mojej firmie ma być intuicyjny.
Kierowca wsiada i ustawia trasę gdzie chce jechać.. a nie czytać instrukcje, usiłować dociekać co programiści AM mieli ma myśli w tej wersji (bo w poprzedniej było inaczej) a na wszelki wypadek zadać pytanie na forum i godzinę grzebać w ustawieniach.
Na to nikt nie ma czasu.

Jeżeli w środę TOMTOM spisze się w trasie bez instrukcji i pisania na forum...
wchodzi do firmy
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 18:00:20 wysłana przez Sygma »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #285 dnia: Październik 03, 2011, 18:11:10 »
Noc z soboty na niedzielę, trasa Warszawa - Żyrardów - Skierniewice - Brzeziny. PNA.

Teraz po przestawieniu godziny na demo jest OK, ale w realu było inaczej.

Wcześniej w sobotę w ogóle AM szalała. Wywalała trasę i nie można było ustawić żadnej. Nie pomagało przeładowanie AM. Dopiero reset PNA pomógł. Potem  w Warszawie było OK. Na trasie zaczęła te numery z prędkościami.

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
« Odpowiedź #286 dnia: Październik 03, 2011, 22:44:27 »
Moje uwagi zgłoszone do Supportu:

1. Propozycje zmian w POI są  błędnie synchronizowane (jeśli zmieniam pozycję, opis i nazwę POI, to w miplo pojawia się tylko propozycja zmiany opisu i położenia - nazwa zostaje "stara".

2. Nowe menu jest trudniejsze w obsłudze. Każda inna nawigacja, której używałem (TT Navigator, Garmin Mobile XT, Sygic Mobile, Navigon) ma menu oparte na kafelkach (obrazkach). Ułatwia to jej obsługę nawet na niewielkich ekranach nawigacji i nie wymaga przewijania.
Jest ono nieintuicyjne:
a.) aby ukryć browser Bluetooth należy zaznaczyć "Połączenie Bluetooth", zaznaczyć "ukrywaj browser", a następnie odznaczyć "Połączenie Bluetooth"
b.) aby włączyć graficzne ostrzeganie o przekroczeniu ustalonej prędkości  (czerwony znak ograniczenia), należy w menu zaznaczyć "Ostrzegaj", wybrać odpowiednią wartość "po przekroczeniu o" i odznaczyć "Ostrzegaj" (jeśli nie odznaczymy, poza graficzną prezentacją przekroczenia "bezpiecznej prędkości", będziemy o tym fakcie informowani głosowo)
c.) przewijanie menu - powinna być możliwość przewijania menu w każdym jego miejscu, a nie tylko na pasku.

3. Jeśli wcześniej była uruchomiona Opera Mobile to AM nie da się uruchomić i wisi na komunikacie "Trwa ładowanie programu. Proszę czekać...". Problem występował w wersjach z zeszłego roku, został naprawiony na pewno w wersji 6.8.1 lub wcześniej. Aby uruchomić AM należy przeprowadzić reset urządzenia.

4. Ikony numerów dróg znajdujące się na belkach dolnej i górnej są znacząco za małe (cyferki mają ok. 3-4mm wysokości). Elementy pilota są ustawione na duże. Czy istnieje możliwość ich powiększenia?

5. Poziome etykiety ulic wyłączają się po wyłączeniu AM, należy je ponownie zaznaczać przy każdym uruchomieniu programu.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #287 dnia: Październik 04, 2011, 08:32:45 »
Nadal po wyłączeniu dźwięków, wyjściu z AM i wejściu - dźwięki są włączone. Rozwiązałem to tak, że wyłączyłem wszelkie dźwięki w systemie WM6, ponieważ w ogóle nie używam pomocy głosowej.
--
twinsen

*

Offline wieskawk

• 27
  • Sprzęt: Nokia, Medion 470T
« Odpowiedź #288 dnia: Październik 04, 2011, 10:03:54 »
Przynajmniej jest za darmo i wcale nie jest gorsza od AM.
Jeśli to miał być żart to muszę powiedzieć że Ci się udał.

Dziwię się ludziom, którzy nie dopuszczają, że inny system nawigacyjny może być lepszy od AM. Ja również odpuściłem AM wraz z wersją 6.0. Po samych wypowiedziach na tym forum widać, jakie są problemy z AM. Ja używam GoPala, aktualizacje map i oprogramowania, są kilka razy w roku, ale wszystko chodzi bez problemu. Obwodnice wielu miejscowości były wcześniej niż w AM (do dziś nawet w Targeo nie ma jeszcze obwodnicy Wrocławia). W GoPal sterujesz głosem, szukasz celu z książki adresowej ew. telefonicznej, dostosowujesz skórki, uaktualniasz POI, zjazdy z autostrad, rond itd. Wszystko przemyślane i w prosty sposób obsługujesz to, co Ci potrzeba. Żadnych zawiech, w wyznaczaniu jak i prowadzeniu. Nie jest to reklama z mojej strony. Po prostu szukałem dobrej i prostej w obsłudze nawigacji i znalazłem. AM wymyśla "wodotryski", odchodząc od tego, co jest podstawowym zadaniem nawigacji. Proste i skuteczne prowadzenie do celu. I niech nikt nie pisze, że ja żartuję. Oba systemy korzystają z Navteqa, o czymś to świadczy.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #289 dnia: Październik 04, 2011, 10:27:14 »
A ja wysłałem taką uwagę:
W związku z użytkowaniem wersji 6.9 zgałaszm uwagę co do etykiet numerów dróg na mapie - na pasku wyświetlają się w czerwonym polu, zgodnie z numeracją na drogowskazach, natomiast na mapie drogi krajowe zarządzane przez GDDKiA pozostały na żółtych polach.
Uważam, że należy również etykiety na mapie dostosować i ujednolicić z wyświetlanymi na pasku.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #290 dnia: Październik 04, 2011, 11:05:29 »
jarocin to co im zgłosiłeś, to wiesz, że możesz sobie samodzielnie poprawić ? Oczywiście, to powinno być zrobione przez producenta, ale ja np sobie założyłem własny plik kolorów mapy i tam sobie wszystko poustawiałem pod siebie.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #291 dnia: Październik 04, 2011, 11:12:40 »
Konrad4x, no to szacun....
że, masz czas na takie grzebanie w nawigacji  :mrgreen:

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #292 dnia: Październik 04, 2011, 11:24:20 »
Sygma koniecznie napisz jak sprawdził Ci się TT, bo mam okazję wymiany mojej nawigacji na Tomka.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #293 dnia: Październik 04, 2011, 11:25:32 »
Dziwię się ludziom, którzy nie dopuszczają, że inny system nawigacyjny może być lepszy od AM.
Kwojtow odnosił sie do OviMaps i miał rację (testowałem, bo mam w słuzbowym telefonie)

Oba systemy korzystają z Navteqa, o czymś to świadczy.
O tym tylko, że aktualniejsze mapy od TA ale z tak samo skopaną kategpryzacją.

Nie ma lepszych map PL od produktu Geosystems i tylko ubolewać trzeba nad tym, że nie mają konkurencji.
Czy ktoś ma lepszą bazę POI? Nie wiem.

Ma AM swoje babole, których nie mają inne programy. Ale inne programy nie mają takich map i tak aktualnych POI.
Niestety musimy wybierać - każdy wg własnych priorytetów.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #294 dnia: Październik 04, 2011, 11:31:47 »
Byłbym szczęśliwy ( i nie tylko ja), gdyby Geosystems był dostawcą map lokalnych dla Polski.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #295 dnia: Październik 04, 2011, 11:37:12 »
Dziwię się ludziom, którzy nie dopuszczają, że inny system nawigacyjny może być lepszy od AM.
Kwojtow odnosił sie do OviMaps i miał rację (testowałem, bo mam w słuzbowym telefonie)
Świete słowa ochkarol. Dokladnie to mialem na mysli o czym wspomniales. Szkoda ze niektorzy nie rozumieją lub nie chca rozumiec o czym sie pisze i do kogo.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #296 dnia: Październik 04, 2011, 11:38:21 »
Byłbym szczęśliwy ( i nie tylko ja), gdyby Geosystems był dostawcą map lokalnych dla Polski.
Jeśli masz na myśli Igo, to do pełni szczęścia brakowałoby możliwości normalnego kupienia Igo w PL.
Bo jak na chwile obecną to trzeba kraść niestety.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #297 dnia: Październik 04, 2011, 11:39:27 »
Czy ktoś ma lepszą bazę POI? Nie wiem.
chyba nie ma, ale...
trochę te POI są puszczone na żywioł i jest masakryczna sieczka

ja mam wszystkie wyłączone. zupełnie nie są mi potrzebne

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #298 dnia: Październik 04, 2011, 11:42:27 »
chyba nie ma, ale...
Nie miałem na myśli bynajmniej ilości.
Bo mnie też takie bzdety jak Panie czy Skrzynki pocztowe nie interesują.  :mrgreen:

Bardziej miałem na myśli aktualność tych istotnych kategorii i MiploTraffic, który moim zdaniem spisuje się bardzo dobrze (że nie wspomnę o możliwości wykorzystania go dla ciężarówek czy autobusów może nawet).
Szkoda, że MT powoli odchodził będzie w niepamięć.  :(
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #299 dnia: Październik 04, 2011, 11:45:25 »
głupi przykład: radary
trasa Lublin --- > Kraśnik
odległość: około 45km
ilość POI radarów.. kiedyś liczyłem i coś około 20

czyli  średnio co 2,25 km  radar
do tego dodać spory ruch na drodze, nie najlepszą jakość asfaltu i próbę wyprzedzania w koleinach...
trafiamy na niedzielnego kierowcę który zaczyna hamować na każde ostrzeżenie takiego POI

masakra jakaś