AM 6.9 wreszcie wydana!

• 498 Odpowiedzi
  • 151815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: AM 6.9 wreszcie wydana!
« Odpowiedź #240 dnia: Październik 01, 2011, 11:39:06 »
...
Czyli wniosek jest taki, że problemy występują przy czystej instalacji, a przy nadgraniu na starszą wersję nie. Co Wy na to?
Zmieniłeś profil na inny, którego wcześniej nie używałeś i nie ustawiałeś więc nie dziw się, że musisz go skonfigurować.
Na tym polega korzystanie z profili, że w każdym możesz mieć inne ustawienia.

*

Offline darekgra

• 31
  • Sprzęt: SmartGPS 760 Vision
« Odpowiedź #241 dnia: Październik 01, 2011, 14:05:03 »
czy u Was też jest tak, że jak zmniejszy się skalę mapy (w trybie przeglądania mapy) poniżej 70 km to znikają wszelkie nazwy miejscowości

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #242 dnia: Październik 01, 2011, 16:53:39 »
Na NavRoadzie Q1 w całym zakresie przeglądania są widoczne.

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #243 dnia: Październik 01, 2011, 18:36:36 »
...
Czyli wniosek jest taki, że problemy występują przy czystej instalacji, a przy nadgraniu na starszą wersję nie. Co Wy na to?
Zmieniłeś profil na inny, którego wcześniej nie używałeś i nie ustawiałeś więc nie dziw się, że musisz go skonfigurować.
Na tym polega korzystanie z profili, że w każdym możesz mieć inne ustawienia.

Ok. Ale nie zmieniałem ustawień GPS! A nagle zaczął gubić sygnał. Sprawdziłem sygnał GPS w programie dołączonym do urządzenia (Aristo Voyager) - był OK. A automapa twierdziła że "brak sygnłu GPS'

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #244 dnia: Październik 01, 2011, 21:43:59 »
Ok. Ale nie zmieniałem ustawień GPS! A nagle zaczął gubić sygnał. Sprawdziłem sygnał GPS w programie dołączonym do urządzenia (Aristo Voyager) - był OK. A automapa twierdziła że "brak sygnłu GPS'

To norma w AM. Ostatnio zauważyłem, że AM wyświetla komunikat "Brak sygnału GPS" przy czym na ekranie z poziomami sygnałów mam 5 do 7 zielonych pasków. Działający w tle VisualGPSce w tym samym czasie cały czas trzyma fixa.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #245 dnia: Październik 01, 2011, 21:59:36 »
Swego czasu przesłałem te zrzuty do suportu, odpowiedzieli mi, że AM nie korzysta z tych danych.
Data plików 2-10-2009.
Nawet przy 9 nie łapie fixa.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2011, 22:13:04 wysłana przez AdamMie »

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #246 dnia: Październik 02, 2011, 12:49:32 »
Jakby koledzy poświęcili trochę czasu spędzonego na pisaniu postów o "fatalnym" wyliczaniu pozycji przez AM na zapoznaniu się z protokołem NMEA, to zorientowali by się, że pozycję, siłę i jakość sygnału jest obliczana/ustalana prze odbiornik, AM obrazuje tylko graficznie otrzymane dane.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #247 dnia: Październik 02, 2011, 14:33:05 »
To kolega może wyjaśni dlaczego inne programy nie mają problemów z GPS takie, jakie ma AM.
Osobiście testowałem MapęMap i Autopilota (platforma sprzętowo-programowa identyczna).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #248 dnia: Październik 02, 2011, 14:50:34 »
Wydaje mi się, że raczej AM nie lubi się z niektórym sprzętem. Ostatnia wersja AM w jakiej miałem problem z GPS to była bodajże 3.7.

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #249 dnia: Październik 02, 2011, 15:32:09 »
To kolega może wyjaśni dlaczego inne programy nie mają problemów z GPS takie, jakie ma AM.
Osobiście testowałem MapęMap i Autopilota (platforma sprzętowo-programowa identyczna).

Nie wiem dlaczego inne programy nie mają tak zwanych "problemów" z GPS bo ich nie używam.
Wiem tylko jakie dane są możliwe do przesłania przez protokół NMEA, oraz że "problemy" z namierzeniem pozycji i skaczącym kursorem, mam głownie w mieście jak odłączę od urządzenia zewnętrzną antenę.

Możliwe, że problem AM polega na tym, że próbuje być dokładna.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #250 dnia: Październik 02, 2011, 15:43:57 »
Osobiście nie wnikam z czym AM ma problem (a ma, bo z doświadczeń własnych oraz lektury tego forum to wynika).
Ważne dla mnie jest czy AM ogólnie ma z tym problem czy nie.
Na chwilę obecną (od jakiegoś czasu) ma.  :(
Pozdrawiam
Karol

*

pliers

« Odpowiedź #251 dnia: Październik 02, 2011, 17:49:14 »
WItam

u mnie występuje taki numer:
ustawiłem Ostrzeganie dla jednej z kategorii następująco:

od 5km/h
co 4s
Komunikat dźwiękowy TAK
Odległość NIE
Informacje TAK
Pokazuj aż do minięcia TAK
Po lewej NIE
Kąt 30 stopni
Promień 500m

i rzeczywiście ostrzeganie działa, ale już po minięciu punktu przez kolejne kilkaset metrów odtwarzany jest komunikat ostrzegający.

Czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy też ma taką sytuację?

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #252 dnia: Październik 02, 2011, 18:05:38 »
Mijam punkt i koniec ostrzegania. Jedyna różnica to odległość mam na Tak.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #253 dnia: Październik 02, 2011, 19:38:30 »
Jak rozumiem, po lekturze tego wątku, moje problemy z najnowszą AM polegające na wysłuchiwaniu komunikatu "Brak sygnału GPS" po kilkanaście razy lub jeżdżeniu po polach, sąsiednich ulicach, budynkach i jeziorach i jednocześnie "bokiem" (bez odwracania mapy w kierunku ruchu) przy jednoczesnym braku stwierdzenia błędu przez program i oderwaniu komunikatów dźwiękowych od tego co dzieje się na ekranie HD2 to standard najnowszej wersji.
A zapomniałem. Jeszcze stwierdzanie przez program po wystąpieniu powyższych zjawisk, że HD2 nie posiada modułu GPS i na siłę uruchamianie kreatora łączenia z modułem BT.
Czy jest już jakaś łatka na powyższe problemy, której nie odnalazłem czy też pozostaje powrót do wersji poprzedniej?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #254 dnia: Październik 02, 2011, 19:59:16 »
Czy jest już jakaś łatka na powyższe problemy, której nie odnalazłem czy też pozostaje powrót do wersji poprzedniej?

Tak, u mnie tą łatką jest NaviExpert

Połączone: Październik 02, 2011, 20:02:29
Wydaje mi się, że raczej AM nie lubi się z niektórym sprzętem. Ostatnia wersja AM w jakiej miałem problem z GPS to była bodajże 3.7.

OK, tylko urządzenie z którego korzystam jest rzekomo "zgodne" i "przetestowane" przez Aqurat -> http://w3.automapa.com.pl/?PEI=10241&lng=PL
Ta, akurat.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 20:02:29 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #255 dnia: Październik 02, 2011, 20:48:14 »

Patrz, ja również wybrałem ten program.

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #256 dnia: Październik 02, 2011, 20:54:10 »
ja w środę robię trasę prawie 900km z TOMTOM'em.. pierwszy raz
mam nadzieję, że wrócę do domu  :mrgreen:
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Konrad4x

« Odpowiedź #257 dnia: Październik 02, 2011, 21:48:37 »
ppepe ja też jeżdżę z hd2 I nie mam praktycznie żadnych problemów, które ty sygnalizujesz. program prowadzi jak po sznurku, kursor nie ucieka, fixa łapie szybko, troszkę wolniej niż beta 2, ale jak najbardziej do zaakceptowania. Ja nie korzystam z live drive, może to ma jakieś znaczenie, ale nie sądzę.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #258 dnia: Październik 02, 2011, 21:58:31 »
Z HD2 jest też taki numer że każdy z Was może ma inny rom/radiorom lub inną ich kombinację .Prawie jakby mieć inny sprzęt  B)
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 22:41:28 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #259 dnia: Październik 02, 2011, 22:05:40 »
pokezdzilem kilka razy na 6.9 i hd2 i wskaznik czesto jechal obok drogi.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #260 dnia: Październik 02, 2011, 22:16:05 »
bo tak na dobrą sprawę... to telefon jest do dzwonienia  :mrgreen:
a na navi dać oddzielne urządzenie

kiedyś dałem AM na TYTN II i była to pomyłka..
co telefon to zrzut mapy na pasek i jazda "po ciemku"  :-|
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #261 dnia: Październik 02, 2011, 22:17:01 »
Przez weekend zrobiłem ok 500km z nową AM na HD2... do poprzednich wersji AM nie miałem jako takich większych zastrzeżeń, ale najnowsze wydanie to jakaś porażka. Pomijająć fakt, że skopali węzeł autostrady we Wrocławiu przy stadionie, to najgorsze jest to, że przez większość powyższych 500km AM pokazywała mi, że jadę po polu, wzdłuż drogi. Hmm... Może Aquart chce stworzyć nawigację dla rolników albo dla panów koszących trawę na poboczu jezdni?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #262 dnia: Październik 02, 2011, 22:18:16 »
Jakby koledzy poświęcili trochę czasu spędzonego na pisaniu postów o "fatalnym" wyliczaniu pozycji przez AM na zapoznaniu się z protokołem NMEA, to zorientowali by się, że pozycję, siłę i jakość sygnału jest obliczana/ustalana prze odbiornik, AM obrazuje tylko graficznie otrzymane dane.

To kolejny mit. Pozyskane z odbiornika dane można obrobić i przetworzyć na tysiące sposobów, a od jakości algorytmu który tą obróbkę wykonuje zależy tyle samo co od danych spływających z odbiornika.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #263 dnia: Październik 02, 2011, 23:54:30 »
Z HD2 jest też taki numer że każdy z Was może ma inny rom/radiorom lub inną ich kombinację .Prawie jakby mieć inny sprzęt  B)

Tyle tylko, że poprzednia wersja działała poprawnie na tym samym romie.
Poprawnie działają również konkurencyjne programy nawigacyjne na tym urządzeniu.

Wniosek: produkt pt. "Automapa 6.9" jest skopany w obecnej postaci i jakoś to mnie nie dziwi.

Nawiasem mówiąc to cieszę się, że nie tylko ja "nurkuję w jeziorach / rzekach" i "latam po polach".
W ilości siła, choć raczej dziś na tym programie mi już nie zależy - stawiam na konkurencję.
Przez ostatnie ponad pół roku ani razu nie musiałem wyciągać baterii z zawieszonego HD2 korzystając z innych programów.
Od czasu instalacji AM 6.9 robiłem to już kilkanaście razy.

*

Offline Ibanezq

• 729
  • Sprzęt: HTC Sensation XE with Beats srałdio ;)
« Odpowiedź #264 dnia: Październik 03, 2011, 00:01:45 »
Słuchajcie,
A co na te wszystkie babole support AM?
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #265 dnia: Październik 03, 2011, 00:02:25 »
No cóż.

U mnie pierwszy raz od niepamiętnych czasów trasa się wysypała. Nie dało razy załadować żadnej trasy. Nie pomogło wyłączenie AM i ponowne uruchomienie. Pomógł dopiero restart urządzenia. I wtedy nastąpiło samowyliczenie trasy, ale bez punktów pośrednich.

Poważnie zastanawiam się nad powrotem do 6.8.1. A jeżeli tempo dekompozycji programu będzie utrzymane, to i subskrypcji się zdekomponuje. Same mapy to za mało. Musi być program umiejący je wykorzystać.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #266 dnia: Październik 03, 2011, 07:00:22 »
Rukat zgadzam się z tobą, że hd2 to mieszanka wersji rom oraz radio. Ja mam gotowany rom i radio też nie "ze sklepu", ale AM, a zwłaszcza gps działają  dobrze, tylko wiadomo, że hd2 wymaga wcześniejszego uleczenia np cabem by Mayek, ale ppepe na pewno o tym wie i już dawno to zrobił plus należy wyłączyć a-gps
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 07:02:52 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #267 dnia: Październik 03, 2011, 07:21:59 »
Tak wiem i już dawno, dawno temu to zrobiłem.
Ładnie pomaga to dla wersji wcześniejszej.
Jednak 6.9 stwierdza, że moje auto potrafi latać.
Ten program zawiera ewidentny błąd, bo jak wytłumaczyć np. brak obracania mapy w kierunku jazdy (poruszania się wskaźnika).
Mapa pokazuje nagle stały kierunek, nie koniecznie północ, a wskaźnik leci po lasach np. w prawo z prędkościom chwilową pojazdu.
Jednocześnie komunikaty głosowe odpowiadają przez kilka chwil sytuacji drogowej.
Następnie program stwierdza, że sprzęt nie posiada modułu gps i próbuje mnie namówić na podłączenie nowego przez bt.
Potem zwis po kilku anulacjach parowania bt.
Następnie pomaga tylko wyjęcie baterii.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #268 dnia: Październik 03, 2011, 07:37:04 »
A co na te wszystkie babole support AM?
W moim przypadku, po wymianie kilku maili na temat kiepskiego działania obsługi GPS (od wersji 6.7) na Omni SGH-i900 support stwierdził, że Omnia ma słaby odbiornik GPS.  :-|
Po mojej odpowiedzi, że jest to sprzęt, który figuruje na liście kompatybilnych korespondencja się urwała.
W przypadku Omni GT-i8000, po kilku mailach dostałem odpowiedź, że Omnia2 nie była testowana przez Aqurat i w związku z tym nie figuruj na liście sprzętów kompatybilnych.
Ostatnio (podczas testów 6.9) nie używano już tego argumentu ale też nie widzę, zeby coś sie zmieniło.

Generalnie - z lektury forum - obserwuję duzy problem na sprzętach z Windows Mobile 6.x.
Na pewno na WM trudniej napisać dobry soft, bo środowisko jest trudniejsze (duża liczba romów oryginalnych, romy "gotowane", spora dostępność innego softu, który może mieszać w systemie itd) ale jednak jakoś innym się udaje. :-|
Pozdrawiam
Karol

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #269 dnia: Październik 03, 2011, 09:21:36 »
karol to skoro ja na swoim asusie mam jeszcze WM5 to co koniec używania AM ?