AM 6.9 wreszcie wydana!

• 498 Odpowiedzi
  • 152000 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 6.9 wreszcie wydana!
« Odpowiedź #450 dnia: Październik 17, 2011, 11:54:24 »
Cytat: Konrad4x
Do niedawna czepialiśmy się belki dolnej, teraz gdy w miarę jest okey,
:ohreally:
OK?? jakie OK? Burdel jak był, tak jest nadal.
Tak na szybko, parę przykładów w załączniku. Wyświatlana powinna być miejscowość i dzielnica, a jest to co widać.
Objaśnienie dla mniej wtajemniczonych z geografii
pierwsza belka - Chropaczów to dzielnica Świętochłowic
druga belka - Brazylia to nazwa osiedla w Czeladzi
ostatnia belka - Orzegów to dzielnica Rudy Śląskiej
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #451 dnia: Październik 17, 2011, 12:16:38 »
Cytat: Konrad4x
ale zobacz co jest na naszych obrazkach, numer drogi którą minę jako pierwszą na rondzie jest na belce zapisany na końcu, a nie na początku jak u ciebie. No i teraz jestem zakołowany  :ok:
Jeszcze raz :-|
Na belce nie są pokazywane żadne numery dróg które mijasz.
Wjeżdżając na rondo wjeżdżasz na odcinek który jest jednocześnie drogą DK jak i DW.
Nie wiem skąd wymyśliłeś sobie że kolejność numerów dróg na belce ma jakieś ukryte znaczenie.

Że taka jest prawda to musi jeszcze dożo wody upłynąć w Wiśle żeby niektórzy na tym forum mogli to zrozumieć. :(
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

q1w2

« Odpowiedź #452 dnia: Październik 17, 2011, 12:24:04 »
ochkarol i Sygma
Co jest pokazywane na górnej belce?
Wg. posiadanej wiedzy, jest tam wyświetlana nazwa drogi(ulicy) na którą za chwilę wjedziemy a nie nazwa ulicy po zjeździe z ronda. Osobiście nie mam nic przeciwko temu, by było tak jak piszecie, ale jak niby mają to rozgraniczyć? A co w przypadku, gdy jadąc przez miasto mamy odcinek kilku kilometrów, gdzie kilka DK korzysta z tego samego asfaltu, do którego się właśnie zbliżamy?
Prawdę mówiąc, nigdy na górny pasek nie zaglądam w czasie jazdy, a tym bardziej, będąc na rondzie, czy też bezpośrednio przed nim. Po to mam Marzenkę + graficzną prezentację, by nie tracić czasu na czytanie z paska.
Nie zamierzam też się wdać w polemikę, czy ma być "po Waszemu", "czy po naszemu". Pozwoliłem sobie jedynie zgodzić się z opinią i uzasadnieniem nM, że na górnym pasku jest wyświetlane dokładnie to, co zgodnie z założeniem jego funkcji, powinno być na nim wyświetlane. Nie mam też nic przeciwko Waszemu pomysłowi, jednak wtedy info wyświetlane na tym pasku będzie niepełne, a wręcz wybiórcze.
A że "po Waszemu" byłoby czytelniej --- to fakt :proud:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #453 dnia: Październik 17, 2011, 12:33:31 »
Co jest pokazywane na górnej belce?
Wg. posiadanej wiedzy, jest tam wyświetlana nazwa drogi(ulicy) na którą za chwilę wjedziemy a nie nazwa ulicy po zjeździe z ronda.
Oczywiście.
I ta informacja w przypadku ronda jest do niczego nie potrzebna (na rondo i tak wjechac musisz).

Nie mam też nic przeciwko Waszemu pomysłowi, jednak wtedy info wyświetlane na tym pasku będzie niepełne, a wręcz wybiórcze.
A że "po Waszemu" byłoby czytelniej --- to fakt :proud:
Czytelniej to raz.
A wybiórczość (jak to raczyłeś nazwać) pozwala uzytkownikowi otrzymać potrzebną informację.
Czyli "gdzie mam jechać".  :)
Bo wjeżdżamy na rondo a na górnej belce obecnie widnieje "rondo im. Honorowych Krwiodawców".
I ta informacja jest zbędna, bo gdzie byśmy nie jechali przez to rondo, to i tak przez nie przejechać musimy.
Natomiast jeśliby widnała tam informacja "Sikorskiego Władysława", to już wiadomo, w którą ulicę z ronda zjechać (zakładając, że są tabliczki z nazwami ulic).
Analogicznie numery dróg.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #454 dnia: Październik 17, 2011, 12:36:10 »
Pozwoliłem sobie jedynie zgodzić się z opinią i uzasadnieniem nM, że na górnym pasku jest wyświetlane dokładnie to, co zgodnie z założeniem jego funkcji, powinno być na nim wyświetlane.
no właśnie.. co powinno być ?
za dużo informacji jest zbędnych gdyż zamazują "obraz trasy"
za długo musisz patrzeć na ekran i analizować co widzisz, by wybrać to co jest Ci potrzebne

jeżeli jedziesz odcinkiem znanym sobie to nie ma większego problemu..
ale jak jesteś na nieznanej trasie to mnogość wskazań jest niepożądana bo odrywa koncentrację od drogi

dlatego zażartowałem sobie, że czekam na reklamy i loga firm jakie będziemy mijać na drodze :)
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #455 dnia: Październik 17, 2011, 12:50:42 »
ale jak jesteś na nieznanej trasie to mnogość wskazań jest niepożądana
Unikanie nadmiarowości informcji jest jedna z podstaw dobrego oprogramowania.
Jeśli sie jednak ją (t.j. tą nadmiarowość) stosuje, to muszą byc ku temu powazne powody.
Ja tutaj takich powodów nie znajduję...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #456 dnia: Październik 17, 2011, 12:55:57 »
Jeśli sie jednak ją (t.j. tą nadmiarowość) stosuje, to muszą byc ku temu powazne powody.
Ja tutaj takich powodów nie znajduję...
marketing i maskowanie ułomności programu ?

ewentualnie tworzenie programu pod grupę docelową.. czyli takie osoby które to lubą i dla tego kupią produkt
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 12:58:30 wysłana przez Sygma »

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #457 dnia: Październik 17, 2011, 13:01:16 »
Moim zdaniem wszystko jest kwestią kto i jakimi kieruje się informacjami. Dla mnie informacja o nazwie ronda jest bardziej przydatną informacją niż nazwa drogi za rondem (zwłaszcza w miastach). Ktoś mi mówi - na rondzie Niemena zjedź drugim zjazdem w Cieszyńską- chce wiedzieć czy jestem na właściwym rondzie, potem dopiero interesuje mnie ulica, w którą mam zjechać.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #458 dnia: Październik 17, 2011, 13:16:09 »
OK. Od tej strony nie spojrzałem na temat.
A jak w przypadku łączników dróg?
Bo wystarczy, ze łącznik będzie miał 2 metry i na górnej belce nie zobaczysz nazwy ulicy w którą masz skręcić, tylko co najwyzej numer drogi lub "[bez nazwy]".
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #459 dnia: Październik 17, 2011, 13:18:43 »
Informacje podawane przez program nie będą dobre dla wszystkich bo jesteśmy różni i każdy ma inne oczekiwania.
Przykład zamieszczony na obrazku dla mnie jest poprawny : wjechałem na rondo Zawiszy z ul. Grójeckiej, słyszę komunikat zjedź trzecim zjazdem i widzę na górnej belce że będzie to Towarowa.
Nie interesują mnie informacje o innych ulicach bo ja w obcym mieście w którym jestem pierwszy raz chcę wjechać we właściwą ulicę i w tym przypadku tak będzie.

Przepraszam - nie napisałem że przykład jest z Warszawy.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 13:21:50 wysłana przez ycbo »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #460 dnia: Październik 17, 2011, 13:37:14 »
Moim zdaniem wszystko jest kwestią kto i jakimi kieruje się informacjami. Dla mnie informacja o nazwie ronda jest bardziej przydatną informacją niż nazwa drogi za rondem (zwłaszcza w miastach). Ktoś mi mówi - na rondzie Niemena zjedź drugim zjazdem w Cieszyńską- chce wiedzieć czy jestem na właściwym rondzie, potem dopiero interesuje mnie ulica, w którą mam zjechać.
To że ktoś Ci mówi na jakim rondzie jak masz jechać, to może być istotna sprawa.
Ale w przypadku komunikatów nawigacyjnych problem wiedzy na jakim jesteś rondzie jest kompletnie bez znaczenia, bo zawsze chodzi o rondo, które właśnie
jest przed Tobą.
Tu, w 99.9% przypadków, informacja który to zjazd jest zupełnie wystarczająca.
I jak sądzę dotyczy to 99% kierowców.
Z kolei informacja o tym że masz zjechać w Cieszyńską moze być przydatna dla tych (kilku procent) kierowców którzy znają miasto, przez które właśnie przejezdżają. Jeżeli wiedzą która to jest ta Cieszyńska, nie będą musieli liczyć zjazdów, jeżeli nie wiedzą, to informacja że z ronda mają skręcić w Cieszyńską
i tak zwykle do niczego im się nie przyda.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #461 dnia: Październik 17, 2011, 13:40:00 »
Bo wystarczy, ze łącznik będzie miał 2 metry i na górnej belce nie zobaczysz nazwy ulicy w którą masz skręcić, tylko co najwyzej numer drogi lub "[bez nazwy]".
Jak ktoś napisał wcześniej, trudno mi wyobrazić sobie sprawny algorytm analizujący rodzaj (czy rondo?) lub długość drogi (łącznika?) i decydującego czy i co wyświetlać.

*

q1w2

« Odpowiedź #462 dnia: Październik 17, 2011, 13:49:12 »
Dodam tylko na zakończenie moich wypocin w tym temacie.
Dla mnie podstawę nawigacji stanowią komendy nawigatora. By się upewnić, czy Marzenka nie chce mnie puścić w maliny, wystarczy rzut oka na grafikę manewru na mapie. Reszta informacji (górna belka), stanowi jedynie uzupełnienie tych informacji o szczegóły, które w określonych przypadkach mogą się okazać pomocne.
Jeżeli już koniecznie chcecie się doszukać baboli, to proponuj się zająć informacjami wyświetlanymi na dolnej belce, która od pradziejów woła o pomstę do nieba. Ciekawe jak będąc w nieznanym terenie w przypadku konieczności wezwania pomocy, podamy służbom swoją lokalizację :worried:Zerknijcie na zrzuty podane wcześniej przez nM.
No chyba, że ktoś np. "zakleszczony" w swojej bryce, będzie klikał, powiększał i coś tam analizował. Tutaj mamy chyba uzasadnione pole do "popisu".
Miłego dzionka wszystkim :proud:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #463 dnia: Październik 17, 2011, 14:10:20 »
Cytat: ochkarol
Po pierwsze przesadzasz, bo najczęściej wskazania są poprawne,
błędne sie tylko zdarzają i to wcale nie nagminnie.
Jeśli nie wierzysz, to poszukaj mi trzech takich zjazdów i policz
ile skrzyżowań musiałeś sprawdzić żeby znaleźć te 3 przypadki.
(tylko nie szukaj w Lublinie w miejscach gdzie wiesz że ten błąd występuje)
Po drugie problem jest raczej wtedy jak łącznik ma nazwę, nie jak jej nie ma.
Bo jak ma, to wyświetlana jest nazwa łącznika, a jak jej nie ma, to wyświetlana
jest poprawnie nazwa ulicy za łącznikiem, a nie napis 'bez nazwy'. (pierwszy screen)
Problem występuje też na bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach,
gdzie łącznik składa sie wiecej niż z 1 odcinka. (pierwszy screen)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #464 dnia: Październik 17, 2011, 14:41:12 »
Panowie, widzę, że wznieciłem sporą dyskusję, ale to fajnie, bo na pewno jest wartościowa, a i producentowi da mam nadzieje sporo do myślenia w kwestii tego co ma się wyświetlać na górnej belce, żeby w sensie nawigacji było to jak najbardziej intuicyjne dla kierowcy, bo chyba po to włączam program, żeby mnie doprowadzał bezstresowo i intuicyjnie do celu, a informacja o kolekcji przecinających się dróg na rondach nie koniecznie kierowcy jest potrzebna do szczęścia, choć po lekturze dyskusji już sam nie jestem pewny czy mam rację  :P

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #465 dnia: Październik 17, 2011, 16:14:05 »
No właśnie tak będzie, albo i jeszcze gorzej :) (patrz załącznik)

Połączone: Październik 17, 2011, 16:16:04
Jak ktoś napisał wcześniej, trudno mi wyobrazić sobie sprawny algorytm analizujący rodzaj (czy rondo?) lub długość drogi (łącznika?) i decydującego czy i co wyświetlać.
Tradycyjnie polecam sprawdzić Igo :).
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 16:16:04 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #466 dnia: Październik 17, 2011, 19:06:37 »
Prowadzicie dyskusję na tematy, których 30% użytkowników nie widzi (dosłownie) a następnym 50% zwisa, a nikt nie wspomni, że w pogoni za postulowaną "szybkością wyznaczania" tras. szlag trafił ich dokładność. I teraz trasa łatwa często jest szybsza niż szybka.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #467 dnia: Październik 17, 2011, 19:39:40 »
a niby dlaczego łatwa ma nie być czasami szybsza od szybkiej ?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #468 dnia: Październik 17, 2011, 20:01:18 »
Z definicji nie powinna istnieć trasa szybsza od szybkiej, krótsza od krótkiej itd. Ale dopuszczalne jest pokrywanie się tras, w szczególności łatwa może pokrywać się inną.

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #469 dnia: Październik 17, 2011, 20:05:17 »
Bo trasa szybka to jest taka trasa ,którą z punktu A do punktu B pokonamy w najkrótszym czasie.

Trasa łatwa to jest taka trasa którą wg AM jest najłatwiej przejechać (nie najszybciej).

Trasa łatwa może zajmować tyle samo czasu co szybka, ale moim zdaniem nie powinna być szybsza od szybkiej.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #470 dnia: Październik 17, 2011, 20:36:50 »
No właśnie tak będzie, albo i jeszcze gorzej :) (patrz załącznik)

Połączone: Październik 17, 2011, 16:16:04
Tradycyjnie polecam sprawdzić Igo :).

Może dorzucisz zrzut z iGO?
Podany przykład to IMO błąd mapy, który łącznik na skrzyżowaniu nazwał Szpitalną. Pewnie algorytm dociągania ulic w Geosystem zakłada połączenie Szpitalnej z Zaporoską? Wszystkie tego typu łączniki powinny być bez nazwy i byłoby OK.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #471 dnia: Październik 17, 2011, 21:28:05 »
Prowadzicie dyskusję na tematy, których 30% użytkowników nie widzi (dosłownie) a następnym 50% zwisa, a nikt nie wspomni, że w pogoni za postulowaną "szybkością wyznaczania" tras. szlag trafił ich dokładność. I teraz trasa łatwa często jest szybsza niż szybka.

Nie wiem czy tez zauwazyliscie, ale ten problem - przynajmniej u mnie - glownie wystepuje na trasach wyznaczanych poznym wieczorem czy tez w nocy. W ciagu dnia zazwyczaj jest ok.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #472 dnia: Październik 17, 2011, 21:53:55 »
A to co opisałem ja (to wyświetlaanie "z wyprzedzeniem"), to ewidentny bug z wersji 6.9.

Ten bug występował już we wcześniejszej wersji.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #473 dnia: Październik 18, 2011, 08:48:53 »
Tu, w 99.9% przypadków, informacja który to zjazd jest zupełnie wystarczająca.
Tu też potrafi byc różnie, bo AM nie liczy skrętów w prawo, które są przed rondem.
I jest ok, dopóki mapa jest zgodna z rzeczywistością. Gorzej, gdy nie jest a ufamy przecież AM.

Ale to czy powinna AM liczyć takie zjazdy czy nie to odrębny temat.

Połączone: Październik 18, 2011, 09:00:41
Po pierwsze przesadzasz, bo najczęściej wskazania są poprawne,
błędne sie tylko zdarzają i to wcale nie nagminnie.
Nie o to chodzi czy często czy nie.

Jeśli nie wierzysz, to poszukaj mi trzech takich zjazdów i policz ile skrzyżowań musiałeś sprawdzić żeby znaleźć te 3 przypadki.
(tylko nie szukaj w Lublinie w miejscach gdzie wiesz że ten błąd występuje).
Przypadki podałem oczywiście, że Lublina. A czemu miałbym nie.  :worried:
I nic specjalnie nie szukałem, tylko te akurat tkwią mi w pamięci.
A pamiętam jak zacząłem jeździć po Kielcach, to bardzo brakowało mi właśnie nazwy ulicy, w którą mam zjechać z ronda (a policzone zjazdy były w AM źle).
Oczywiście, że sobie poradzilem ale nie o to chodzi.

Po drugie problem jest raczej wtedy jak łącznik ma nazwę, nie jak jej nie ma.Bo jak ma, to wyświetlana jest nazwa łącznika, a jak jej nie ma, to wyświetlana jest poprawnie nazwa ulicy za łącznikiem, a nie napis 'bez nazwy'. (pierwszy screen)
Nie mam teraz na czym odplić AM, ale o ile dobrze pamiętam, to np. przy skręcie w prawo z Al.Sikorskiego w Al.Solidarności, na górnej belce nie ma nic (oprócz tabliczki z nr-em drogi) i chyba podobnie jest przy odwrotnym manewrze.

Moim zdaniem, pomimo tego, że zgadzam się, ze nie jest to błąd krytyczny programu i nie występuje nagminnie to uważam, że sprawniejszy algorytm od obecnego (czyli taki, który na górnej belce poazywałby nazwę ulicy za manewrem/na końcu manewru) "ratowałby" sytuację przy nietypowych skrzyzowaniach czy błedach mapy (np. źle policzone zjazdy z rond).
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:00:41 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #474 dnia: Październik 18, 2011, 09:44:27 »
A pamiętam jak zacząłem jeździć po Kielcach, to bardzo brakowało mi właśnie nazwy ulicy, w którą mam zjechać z ronda (a policzone zjazdy były w AM źle).
jak pamiętam w Kielcach AM od dawna podaje źle zjazdy na ostatnim rondzie przed dworcem kolejowym (Czarnowska - 1go Maja - Okrzei)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:47:02 wysłana przez Sygma »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #475 dnia: Październik 18, 2011, 10:41:49 »
Ulica 1 Maja ma połączenie z rondem?

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #476 dnia: Październik 18, 2011, 10:47:58 »
jak widać na screenie

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #477 dnia: Październik 18, 2011, 10:50:41 »
Mamy różne mapy na mapie 1110  6.215, wygląda tak.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #478 dnia: Październik 18, 2011, 10:54:13 »
no i to jest właśnie błąd w podawaniu (cyfra) który wyjazd z ronda

Połączone: [time]Październik 18, 2011, 10:57:32[/time]
a tak to wygląda w google-map

co ciekawe, między 1-go Maja a Okrzei jest taka mała uliczka, do której można zjechać z ronda..
i też jest pytanie, czy ona jest liczona czy nie ?
Skoro jesteś pierwszy raz na tym rondzie i widzisz niedużą uliczkę w którą można zjechać... to liczysz ją jako zjazd, bo możesz zjechać.
Okazuje się, że nie jest ona liczona w programie.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 11:00:09 wysłana przez Sygma »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #479 dnia: Październik 18, 2011, 11:03:22 »
... bo AM nie liczy skrętów w prawo, które są przed rondem.
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale dla mnie to oczywiste, że skręt w prawo
przed rondem to nie jest zjazd z ronda i nie może jao taki być liczony.

Nie mam teraz na czym odplić AM, ale o ile dobrze pamiętam, to np. przy skręcie w prawo z Al.Sikorskiego w Al.Solidarności, na górnej belce nie ma nic (oprócz tabliczki z nr-em drogi) i chyba podobnie jest przy odwrotnym manewrze.
Nie szkodzi, mam czas więc poczekam :)
Specjalnie prosiłem Cię o inne przykłady, bo sam poszukując przykładów do screena
w poprzednim poście przejrzałem około 20 takich skrzyżowań i jedyny błąd
który znalazłem, to ten ze złożonym rozjazdem.
A na tym skrzyżowaniu o którym piszesz, jest dokładnie tak jak ja twierdzę że jest.
zjazd na Sikorskiego sygnalizowany jest poprawnie bo łącznik nie ma nazwy,
a zjazd na Solidarności ma nazwę (tu numer drogi) i dlatego zamiast poprawnego
wskazania na belce pojawia się właśnie ta nazwa (numer drogi).
Więc jeśli mówić tu o błędzie, to to raczej będzie błąd mapy a nie programu.
Żebyś nie musiał czekać, aż będziesz miał AM pod ręką zrobiłem screeny: