AM 6.9 wreszcie wydana!

• 498 Odpowiedzi
  • 151727 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AM 6.9 wreszcie wydana!
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 29, 2011, 08:04:52 »
AM 6.9 EU instalowana dzisiaj i przy synchronizacji POI via ActiveSynch wywala komunikat jak w załączniku
Masz wbudowanego Miplosync w AM 6.9 to po co używasz tego starego zewnętrznego?
Może dla tego AM się u Ciebie zacina bo głupieje i nie wie z którym programem współpracować.....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 29, 2011, 08:37:31 »
ja perd....... ale kicha znacznik lata po polach ekran mryga, zwiechy .... ogólnie du....a jakiej jeszcze wcześniej nie było, wracam do ósemki a dziewiatke niech sobie za moje pieniadze wsadza w du.....ę  :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:00:54 »
Ja mam dokładnie to co Spinek, po włączeniu AM w ustawieniach poziome etykiety nie są zaznaczone muszę to robić każdorazowo jak włączam AM, a że używam poziomych etykiet jest to upierdliwe

A nie da się tego ustawić przez edycję któregoś a plików? Może wtedy by zadziałało? Sam szukałem odpowiedniego parametru, który by za to odpowiadał, ale nic nie mogłem znaleźć niestety.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Konrad4x

« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:09:12 »
ja perd....... ale kicha znacznik lata po polach ekran mryga, zwiechy .... ogólnie du....a jakiej jeszcze wcześniej nie było, wracam do ósemki a dziewiatke niech sobie za moje pieniadze wsadza w du.....ę  :mrgreen: :mrgreen:
u mnie działa dobrze, jestem zadowolony. Jedynie wkurza mnie to miganie nazw ulic jak stoję na skrzyżowaniu. Być może, że gdybym używał LiveDrive, to wówczas troszkę bym się pownerwiał z powodu zaburzenia stabilności działania programu i z powodu dodatkowych efektów, które denerwują. Piszę tylko o stabilności programu, bo o samej funkcjonalności już miliony postów powstało.
Stafid, to jest tylko windows. Doskonale wiemy, że nawet windowsy na pc-tach laptopach zachowują się różnie na różnych maszynach i tu mamy podobnie. Tak naprawdę, to program można dobrze ocenić chyba tylko na iphone, bo tam ingerencja usera w system chyba jest żadna i generalnie każdy egzemplarz tego "cudeńka" wychodzi identyczny, przynajmniej tak mi się wydaje :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 10:12:14 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:10:31 »
przeraża mnie nowa wersja..
ustawiam trasę na szybką (ładny obrazek autostrady jak wszyscy wiedzą) i co ?
i to, że wczoraj wracając przez Puławy postanowiłem pojechać wg jej wskazań.. tak jak bym nie znał tego miasta.

Efekt..
przeczołgała mnie przez drogi chyba 5 kategorii, gdzie dwie mają problem minąć się dwie wywrotki a dziury są niemiłosierne.
Jazda po dziurach na 1-2 i czasem 3 biegu jest chyba nieporozumieniem przy wyborze drogi z ikoną autostrady.
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Konrad4x

« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:18:27 »
przeczołgała mnie przez drogi chyba 5 kategorii, gdzie dwie mają problem minąć się dwie wywrotki a dziury są niemiłosierne.
Jazda po dziurach na 1-2 i czasem 3 biegu jest chyba nieporozumieniem przy wyborze drogi z ikoną autostrady.
Sygma, ale przecież to wiadomo od dawna, że jak jedziesz na SR i jeszcze dodatkowo trasą szybką , to program cię chce doprowadzić do celu jak najszybciej, czyli nawet "po ludzkich głowach" . Ja już leczę się z używania tego typu trasy, częściej używam optymalnej, a ostatnio już tylko łatwej, bo stawiam głównie na bezpieczeństwo podróżowania, a wygoda i czas dojazdu to już drugorzędna sprawa dla mnie. Dodatko sprawdź w ustawieniach czy masz ustawione w parametrach trasy "nadkładaj drogi aby uniknąć  ....od kategorii: gruntowe utwardzone.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:24:00 »
Nie mam SR
Mam wyłączone wszystkie "uprzyjemniacze" i samo urządzenie nie ma możliwości komunikacji zewnętrznej.

Jestem zwykłym przysłowiowym "Kowalskim", który kupił program i urządzenie, proste urządzenie i chce je używać.
Nie czytam forum. Patrzę na intuicyjne oznaczenie piktogramów i tak chce używać nawigacji.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:30:05 »
Wczorajszy test 6.9 (nowa czysta instalacja) na trasie 1017 km potwierdził, że raczej nic istotnego nie poprawiono w obsłudze odbiornika GPS. Dość często pojawiały się zaniki sygnału kiedy stałem luz "rozglądanie się".
Kilkukrotnie pojawił się "biały ekran" z komunikatem błędu ( odpowiednik blue screen z Windowsa  :E ) w zupełnie nieoczekiwanych momentach - np. na prostym odcinku trasu, który mówił, że jestem na obszarze objętym zakazem ruchu.  :(
Sam program działa wyraźnie wolniej niż 6.8 (karta jak zawsze była formatowana przed instalacją). Nowe Menu zupełnie nieczytelne w trasie a jak się okazało miałem potrzebę z niego skorzystać mimo że wszystko co potrzeba ustawiałem wstępnie w domu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 14:27:18 wysłana przez emisiu »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 29, 2011, 10:35:09 »
Ci co wymyślili takie działanie to chyba jacyś kretyni.
Skoro ktoś klika na "autostradę" to oczekuje jazdy drogami o najwyższym standardzie i mają w d****e jakieś objazdy.
Nie interesuje mnie trasa "łatwa" bo jako przeciętny użytkownik nie będę rozkminiał co to oznacza. Trasa ma być "szybka do jazdy" tak jak stanowi to piktogram, gdzie można (choć teoretycznie) rozpędzić samochód i nie połamać zawieszenia.

Niech zrobią oddzielną ikonkę dla tych, którzy lubują się w takich objazdach wiejskimi drogami i niech będzie to świadomy wybór użytkownika.

Skoro wybieram trasę "4x4" to liczę się z tym, że będę potrzebował takiego samochodu i opon MT 33"
Skoro wybieram "autostradę" to chcę mieć drogi o najwyższej klasie jakie są dostępne.
Skoro wybieram drogę "optymalną" to liczę się z tym, że będę jechał trochę niższej klasy drogami
Skoro wybieram drogę "krótką" to liczę się z tym, że przejadę po wioskach

Jak będzie trasa "autorska SR czy LD" to liczę się z tym, że może poprowadzić mnie różnymi i malowniczymi drogami na moją odpowiedzialność.
... ale ma być to MÓJ własny wybór i to JA mam decydować jaką trasą chce jechać.

Czy twórcom tak ciężko pojąć coś takiego ?

Połączone: [time]Wrzesień 29, 2011, 10:36:59[/time]
Sam program działa wyraźnie wolniej niż 6.8 (karta jak zawsze była formatowana przed instalacją). Nowe Menu zupełnie nieczytelne w trasie a jak się okazało miałem potrzebę z niego skorzystać mimo że wszystko co potrzeba ustawiałem wstępnie w domu.
potwierdzam, działa wolniej
i dla bezpieczeństwa trzeba się zatrzymać na jakimś przystanku by zmienić ustawienia parametrów i zastanawiać się jak zadziałają  :-|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 10:39:10 wysłana przez Sygma »

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:04:47 »

Jestem zwykłym przysłowiowym "Kowalskim", który kupił program i urządzenie, proste urządzenie i chce je używać.
Nie czytam forum. Patrzę na intuicyjne oznaczenie piktogramów i tak chce używać nawigacji.

To powinienes przeczytac przynajmniej instrukcje.
http://www.automapa.pl/?PEI=240414&lng=PL&ch=8_1

Szybka
Wyznaczona trasa będzie prowadzić po drogach, dla których czas przejazdu będzie możliwie najkrótszy, również skrótami.

Zaproponuj supportowi zmiane piktogramu szybkiej na zegarek.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:25:39 »
To powinienes przeczytac przynajmniej instrukcje.
przejrzałem

Szybka
Wyznaczona trasa będzie prowadzić po drogach, dla których czas przejazdu będzie możliwie najkrótszy, również skrótami.

Optymalna
Wyznaczona trasa będzie uwzględniała parametry trasy Szybkiej i Krótkiej, czyli zarówno przepustowość poszczególnych dróg, jak i całkowitą długość trasy. Oznacza kompromis pomiędzy trasa szybką a krótką.

Krótka
Prowadzi najkrótszą możliwą trasą, nawet jeśli potrwa to dłużej, unika jednak najgorszych kategorii dróg.

jak dla mnie, to jest to samo ale w innych słowach

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:27:23 »
Parametry trasy
  START: N 51st 17'56,83     E 16st 54'29.22
  KONIEC: N 51st 17'19.96   E 16st 54'41,67

Trasa szybka: OK
Po wybraniu trasa piesza: robi ladne koło zwiekszajac dlugosc trasy o 50% ;)

Czy AM dba o zdrowie uzytkownikow i zmusza ich do dluzszego spacerowania ?? :)

Co lepsze, przesuwajac punkt koncowy troszke blizej punktu poczatkowego, zaczyna prowadzic tak samo jak trasa szybka (czyli dobrze) :)
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:28:10 »
Kolego to program ewidentnie nie dla Ciebie  :E To jest program dla "specjalistów unixowych" . Bez śledzenia forum na bieżąco użytkownik błądzi  jak we mgle. Taka niestety smutna prawda. Ten program będzie się w miarę słuchał ale głównie klientów o zacięciu techniczno-informatycznym. Paradoksalnie producent bazuje właśnie na niewiedzy przeciętnego Kowalskiego (to najważniejszy target producenta) i wciska mu te głodne hasła o jesiennym omijaniu korków, czy "szybka jak nigdy", "dokładna jak zawsze" i takie inne marketingowe bzdury.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:52:17 »
Ci co wymyślili takie działanie to chyba jacyś kretyni.
Skoro ktoś klika na "autostradę" to oczekuje jazdy drogami o najwyższym standardzie i mają w d****e jakieś objazdy.
[...]

Naprawde nie widze powodu, zeby wyzywac kogos od "kretynow". Sam temat byl juz wielokrotnie walkowany. Trasa "szybka" to taka, ktora w najszybszym czasie doprowadzi Cie do celu (w teorii). Jak bedzie jeszcze jedna trasa "autostrada", to poprowadzi Ciebie tak jak bedziesz chcial - kontaktuj sie z supportem, moze spelnia Twoje oczekiwania.

Ja mam za to inne pytanie. Juz dwukrotnie zdarzylo mi, ze AM 6.9 "przywiesila sie" podczas nawigowania. Efekt polegal na tym, ze wskaznik przestal sie poruszac, a kazde klikniecie w ekran owocowalo reakcja dopiero po jakis 10-15s. Na poprzednich wersjach niczego takiego nie mialem. Czyzby nowa wersja zaczela grysc mi sie z moim HD2? Czy ktos taki efekt zaobserwowal u siebie?

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 29, 2011, 11:58:24 »
Sorry...
piktogram autostrady już jest w menu.
Co wg. Ciebie on oznacza (domyślnie) jeśli jest graficznym opisem trasy i na opis słowny "szybka" ? Czego można się logicznie rozumując spodziewać ?

Może skoro chcemy jechać autostradami to powinien być piktogram (wg logiki AM) "łopata+wywrotka+walec drogowy"  ?

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:05:33 »
To jest tylko ikonka do ktorej przykladasz za duzo uwagi. Wg takiego rozumowania trase "optymalna", ze wzgledu na jej graficzne przedstawienie, nalezaloby rozumiec jako "nakaz jazdy prosto" (czyli nie powinno byc zadnych zmian kierunku jazdy?) i ewentualna definicja producenta nie powinna nas interesowac? Chyba jednak nie o to chodzi...

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:08:22 »
To może jaśniej...
AM jest programem drogowym i jej oznaczenia są w jakiś sposób związane ze znakami drogowymi, tak ?

No to jadąc drogą i widząc taki znak:

czego mogę się spodziewać ?

Teraz wchodząc do AM i widząc bardzo podobny piktogram z opisem "szybka" czego mogę się spodziewać ?
... logicznie myśląc.

Jeżeli jest coś innego pod takim piktogramem, to albo jest błąd systemu albo ktoś jest kretynem.

« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:12:13 »
A ja mam z kolei problem z wyznaczeniem trasy korzystającej z nieodpłatnego odcinka A2 (Września- Słupca). W wersji 6.8.1 nie było z tym problemu, a w obecnej musiałbym wybrać opcję "Drogi płatne: OK", aby trasa została wyznaczona optymalnie. Czy ktoś może wie jak sobie z tym fantem poradzić?

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:14:35 »
Czyli jak pisalem wyzej... od trasy optymalnej oczekujesz, ze bedziesz jechal tylko prosto, bo przeciez widzisz taki oto znak:

Z mojej strony EOT, bo ta rozmowa nie ma sensu.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:19:28 »
Miedzio, nie wydaje mi się, że jesteś ograniczony.. choć takiego udajesz teraz.

Wg. Twojej logiki widząc znaczek:
4x4: powinienem jechać tą trasą Bugatti Veyronem, bo ma napęd 4x4.
Zielony listek: trasa na wiosnę i lato, kiedy są jeszcze zielone liście
Dziecko za rączkę z dorosłym: trasa do spacerowania dla rodziców i dzieci
strzałka duża: długa i prosta droga bez zakrętów
strzałka mała: krótka i prosta droga bez zakrętów

powodzenia  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 12:23:51 wysłana przez Sygma »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:47:14 »
Sygma wg Twojego rozumowania 99,99% tras szybkich jest nierealizowalnych. Dlaczego? Bo za mało mamy autostrad, a takie piktogram obiecuje.

Po prostu sam sobie zdefiniowałeś kategorie niezależnie od producenta i się czepiasz.

« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:50:27 »
Uzywac teraz osobny MiploSync czy ten wbudowany w AutoMape do pobierania blokad? Normalnie uruchamialem MiploSync i mialem nowe blokady w Trasa/Blokady Wczoraj jechalem trasa jak zawsze i Automapa miala zablokowany odcinek ktory jest przejezdny. Odznaczylem w Miplo.pl w Traffic zeby zwezenia nie powodowaly blokady, usunalem pliki zgodnie z informacja z watku wszysto o AM Traffic, zrobilem synchro z miplo z AutoMapy i Trasa/Blokady jest pusty. Wczytalem defaultowy plik i nic nie ma. Nie rozumiem juz nic. Napisalem do supportu ale nie odezwali sie.

Krotko: co mam zrobic zebym mogl aktualizowac blokady po podlaczeniu nawigacji do komputera w domu?

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 29, 2011, 12:51:16 »
Nie
Dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) oznaczenie "autostrada" + opisz "szybka" oznacza: najszybsza z dostępnych pod względem kategorii drogi.

EDIT:
Jeżeli możesz to opisz mi dokładnie na czym konkretnie polegać będzie różnica w trasie:

Szybka

Krótka
Prowadzi najkrótszą możliwą trasą, nawet jeśli potrwa to dłużej, unika jednak najgorszych kategorii dróg.
jak możesz to potwierdź to jakimś materiałem producenta.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 12:55:37 wysłana przez Sygma »

*

q1w2

« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 29, 2011, 14:08:14 »
A ja mam z kolei problem z wyznaczeniem trasy korzystającej z nieodpłatnego odcinka A2 (Września- Słupca). W wersji 6.8.1 nie było z tym problemu, a w obecnej musiałbym wybrać opcję "Drogi płatne: OK", aby trasa została wyznaczona optymalnie. Czy ktoś może wie jak sobie z tym fantem poradzić?
Potwierdzam - jest dokładnie, jak piszesz.
Przy włączonych autostradach i pomijaniu płatnych, nie potrafiłem w żadnym wariancie trasowym zmusić AM 6.9, by wykorzystała darmowy odcinek pomiędzy Wrześnią, a Słupcą. Nie pomogło też precyzyjne wstawienie przez - punkt, na właściwej nitce :O.
To przeważyło - wracam do 6.8.1g :(

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 29, 2011, 14:15:17 »
Nie
Dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) oznaczenie "autostrada" + opisz "szybka" oznacza: najszybsza z dostępnych pod względem kategorii drogi.
A dla mnie i większości (sprawdź w słowniku języka polskiego) szybka to ta o najkrótszym czasie przejazdu. Prowadząca drogami najwyższej kategorii jest łatwa.
Jeżeli możesz to opisz mi dokładnie na czym konkretnie polegać będzie różnica w trasie:
Szybka

Krótka
Jak podałem. Szybka- czas przejazdu najkrótszy, krótka - najmniejsza długość. Naprawdę zwykle jedna i druga prowadzi inaczej. Np. obwodnica miasta może być szybsza i jednocześnie dłuższa.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 29, 2011, 14:29:09 »
Sygma tak podsumowując to co napisałeś do tej pory. Jest w tym trochę racji. Może trochę się czepiasz, ale jakiś sens w tym widzę. Natomiast z drugiej strony mogę powiedzieć, że chciałbym, żebym miał problem tylko z obrazkami na przyciskach w tym programie, to byłoby ekstra. Pozmieniałbym sobie wtedy sam grafiki na mi odpowiadające i po sprawie  :wink: Ty oczekujesz, żeby AM było programem intuicyjnym w każdym calu. Niestety AM nigdy nie była intuicyjna. Nam się tu może wydawać, że to intuicyjny program, ale statystycznie rzecz ujmując tak nie jest, o czym się sam przekonuję jak czytam niektóre pytania wołające o pomoc w odnalezieniu takiej a takiej opcji, albo jak przychodzi do mnie kolega z pracy i z dumą oświadcza mi, że po kilku spędzonych godzinach potrafi już wyznaczyć trasę do jakiegoś punktu. A jak go proszę (tak dla testu), żeby wyznaczył mi trasę z punktu A do B to przysiada i musze mu tłumaczyć. A jak wprowadzę punkty PRZEZ to już musze przerwać szkolenie  :grin: I to wcale nie świadczy o głupocie kolegi, bo to akurat bardzo inteligentna osoba. To świadczy o tym, że program jest nieintuicyjny i ja się z tym zgadzam, choć sam nie mam większych problemów z jego obsługą. No ale ja korzystam z tego juz kilka lat i ciagle odkrywam cos nowego, o co producent z resztą dba i za to "kochamy" ten soft, bo dostarcza emocji, tak pozytywnych jak i negatywnych  :ok:

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 29, 2011, 14:30:06 »
Nie

A dla producenta, ktorego cytujesz, i dla wiekszosci uzytkownikow oznacza to, ze dojedziesz do celu najszybciej (w najkrotszym czasie).

EDIT:

Szybka

Krótka

Sygma pozwol, ze Cie zacytuje:
nie wydaje mi się, że jesteś ograniczony.. choć takiego udajesz teraz.

Przeczytaj opis typu trasy ze zrozumieniem a zauwazysz jaka jest miedzy nimi roznica.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 29, 2011, 14:42:27 »
A dla producenta, ktorego cytujesz, i dla wiekszosci uzytkownikow oznacza to, ze dojedziesz do celu najszybciej (w najkrotszym czasie).
rozumiem, że ta "większość" to tylko pobożne życzenia

Połączone: [time]Wrzesień 29, 2011, 14:59:43[/time]
przykład głupiego i błędnego działania AM (screen z Targeo ale pokazuje sytuację)

Aby zmusić AM by prowadziła nas trasą "12" która w tamtym odcinku jest równa jak stół i którą normalnie przemieszczam się w okolicach 160km/h... trzeba dawać trasę "łatwa"..
bo inaczej przeczołga nas odcinkiem drogi wyglądającej jak powierzchnia księżyca.

W przypadku Targeo nie ma opcji w ustawiniach trasy, by trasa przebiegała ona w całości na tym odcinku krajową "12".
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 15:01:00 wysłana przez Sygma »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 29, 2011, 15:26:37 »
Potwierdzam - jest dokładnie, jak piszesz.
Przy włączonych autostradach i pomijaniu płatnych, nie potrafiłem w żadnym wariancie trasowym zmusić AM 6.9, by wykorzystała darmowy odcinek pomiędzy Wrześnią, a Słupcą. Nie pomogło też precyzyjne wstawienie przez - punkt, na właściwej nitce :O.
To przeważyło - wracam do 6.8.1g :(

No... Dla mnie jest to poważny błąd! :police:

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 29, 2011, 15:29:30 »
Oprócz "Trasy szybkiej" masz coś takiego jak kategoryzację dróg, zaznacz sobie wyższą kategorię drogi  powyżej Miejska lokalna  i po problemie.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III