AM 6.8 - brak opcji szybkosci obliczania trasy

• 41 Odpowiedzi
  • 14147 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
Odp: AM 6.8 - brak opcji szybkosci obliczania trasy
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 12, 2011, 20:06:38 »
Zapytałem support dlaczego zniknął ten suwak. Okazuje się że było nim małe zainteresowanie:
suwak skali zostal usuniety ze wzgledu na bardzo male zainteresowanie ta funkcja.
Obecnie nie ma mozliwosci regulacji tego parametru.
Kiedy poddałem w wątpliwość małe zainteresowanie tą opcją skoro wszyscy świadomi użytkownicy go przesuwali w lewo i chciałem się dowiedzieć w jakiej pozycji został on zakodowany na stałe dostałem taką odpowiedź:
Dzieki zwiekszeniu wydajności AutoMapy i znacznej poprawie parametrow obliczania tras udalo sie osiagnac stan, gdzie przeliczanie tras nastepuje zawsze z maksymalną dokładnością. Dlatego suwak dla parametru "szybkosc obliczania (kosztem dokladnosci)" przestał spełniać swoją rolę i został usunięty z programu.
Monitorujemy również zgłoszenia związane z routingiem i poprawki w tym zakresie pojawią się w kolejnej wersji programu.
Sugerują  więc że zakodowali go w pozycji maksymalnie w lewo. Faktycznie jeśli program liczy z maksymalną dokładnością i jest wystarczająco szybki to taki suwak nie ma sensu. Jednak dziwne jest to co tu podają osoby porównujące algorytmy w wersji beta z suwakiem z tym co jest obecnie. Ja już niestety betę skasowałem więc nie porównam.
Pozostaje więc zgłaszać im uwagi co do obecnego działania routingu, może faktycznie coś poprawią następnym razem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 20:11:15 wysłana przez majki2 »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 12, 2011, 20:41:55 »
Mowa trawa.

Na jakiej podstawie twierdzą o małym zainteresowaniu? Jeżeli będzie mało e-maili do suportu APR, to też zlikwidują? Dodali kilka opcji do ustawiania, a to usunęli.

I gdyby chociaż rzeczywiście ustawili na maksymalną dokładność. Routing temu przeczy. Wystarczy porównać z betą. Ale idą w zaparte.

Okaże się w nowej wersji, że poprawiono algorytm obliczania trasy. Czytaj - poprawiono ustawienie parametru dokładności obliczeń, co zaniedbano w 6.8.0 final.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 12, 2011, 22:17:16 »
Kiedy poddałem w wątpliwość małe zainteresowanie tą opcją skoro wszyscy świadomi użytkownicy go przesuwali w lewo i chciałem się dowiedzieć w jakiej pozycji został on zakodowany na stałe dostałem taką odpowiedź:
Dzieki zwiekszeniu wydajności AutoMapy i znacznej poprawie parametrow obliczania tras udalo sie osiagnac stan, gdzie przeliczanie tras nastepuje zawsze z maksymalną dokładnością. Dlatego suwak dla parametru "szybkosc obliczania (kosztem dokladnosci)" przestał spełniać swoją rolę i został usunięty z programu.
Monitorujemy również zgłoszenia związane z routingiem i poprawki w tym zakresie pojawią się w kolejnej wersji programu.

Tia, dostalem dokladnie taka sama odpowiedz na moje zgloszenie  :-| Pytan zadalem wiecej, opisalem problem, podalem nawet linka tu na forum, gdzie jest pelniejszy opis i dowod, ze cos namieszali, ale support wolal skopiowac gotowa odpowiedz. Dzisiaj w innym watku ktos sie dziwil, ze niektorzy nie chca juz rozmawiac z supportem (wysylac zgloszen). Czy dziwicie sie teraz? Jak ja mam im zglaszac problemy, skoro traktuja mnie z gory i pisza za przeproszeniem "bzdetne" teksty, ktore przecza temu co im zglosilem? Jak mozna pisac, ze "przeliczanie tras nastepuje zawsze z maksymalną dokładnością", gdy realia AM 6.8 w ostatecznej wersji, mowia cos innego?

Pozdrawiam support AM, ktory nawet boi sie podpisywac imieniem i nazwiskiem pod tym co kopiuje/odpowiada (zeby nie bylo, ja pisze do nich zawsze oficjalnie).

PS. Tak jeszcze mnie naszlo... jak mozna wypuszczac wersje beta, poddawac ja testowaniu razem z suwakiem o ktorym tu piszemy, a nastepnie juz w finalnej wersji - w zasadzie bez testow - calkowicie ta opcje wywalic? Chyba nie tak pisze sie programy?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 12, 2011, 23:06:20 »
Miedzio, dobrze cie naszlo. Oprocz suwaczka, ktory jest w becie pamietasz, ze tez pozmieniali te juz slynne kolorki live drive. W sumie to sie zastanawiam czy wypuszczanie bety do obiegu publicznego ma sens. Po co testowac cos co i tak potem jest zmieniane. Dobrze chyba bylo wczesniej, jak beta szla tylko do grupy fanatykow i tyle. Ja pozostalem przy wersji beta, co jeszcze nie zdarzylo mi sie przy zadnej wczesniejszej wersji.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 12, 2011, 23:51:47 »
A może pomylili betę z wersją finalną. Większość nie znając oznaczeń tak by je uporządkowała.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 13, 2011, 19:30:04 »
Konczac juz ten watek, bo przeciez ma "male zainteresowanie", przytocze ostatnia wypowiedz supportu jaka otrzymalem:

W biezacej jak i przyszlej wersji programu nie ma juz parametru, ktory mozna by przestawic w ustawieniach, analogicznego do funkcji o ktorej Pan pisze.
W naszej ocenie parametr ten nie jest juz potrzebny.

Coz, rozumiem, ze polityka firmy nie pozwala przyznac sie do bledu czy chociazby polemizowac z uzytkownikami czy dana opcja jest ok... Sam w sobie "suwak" nie jest mi do niczego potrzebny, ale dla dobra programu, a dokladnie routingu, wskazane jest, zeby w kolejnej wersji, szybkosc obliczania trasy byla usawiona maksymalnie w strone dokladnosci - pamietamy, ze kiedys standardowo opcja ta, przez programistow, ustawiana byla "po srodku". Po kilku uwagach (chociazby na tym forum) standardem stalo sie ustawienie w postaci dwoch klikniec od maksymalnej pozycji w lewo. Teraz, kiedy ta opcje zupelnie sie zabiera uzytkownikowi... wydaje mi sie, ze inne ustawienie niz "maks w lewo", to strzelanie sobie samoboja. Dziekuje za uwage i licze na pozytywne (oczywiscie "dyskretne" :P ) rozpatrzenie wniosku :E

*

Konrad4x

« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 13, 2011, 19:46:25 »
Aqu powinien wersje 7.0 przygotować w stylu TomToma. Praktycznie zero ustawień, zero możliwości konfigurowania i dziękuję za uwagę  :grin: Ale by nam kapcie wtedy pospadały  :E

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 13, 2011, 23:08:16 »
 :ok: ale po co 7.0 wystarczy Beta 6.8, do której właśnie wróciłem.   B)
chyba muszę podpis zmienić z najnowsza, na sprawna-nie inaczej :proud:...
...a dlaczego beta, bo działa szybciej, nie lata po polach, z większą czułością obraca ekran, kolorki traffic'a wyświetla normalnie itp, itd.
Pierwszy raz od 3.(ileśtam) wersja finalna mnie po prostu zawiodła, nie tylko w pole. :worried: :shock: :-|
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 15, 2011, 21:03:19 »
6.8.1 liczy jak trzeba  :-|

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 16, 2011, 00:46:58 »
Sugerują  więc że zakodowali go w pozycji maksymalnie w lewo. Faktycznie jeśli program liczy z maksymalną dokładnością i jest wystarczająco szybki to taki suwak nie ma sensu. Jednak dziwne jest to co tu podają osoby porównujące algorytmy w wersji beta z suwakiem z tym co jest obecnie. Ja już niestety betę skasowałem więc nie porównam.
Pozostaje więc zgłaszać im uwagi co do obecnego działania routingu, może faktycznie coś poprawią następnym razem.

Nie, nie zakodowali go wcale, a z kodu wynika że aby przyspieszyć wyliczanie w ogóle usunięto funkcje związane z analizą położenia suwaka i wyborem stopnia uproszczenia wyliczania optymalnej trasy.
Ale nie można w pełni powiedzieć że teraz jest taj jakby suwak był max. w lewo bo sam blok algorytmów wyliczania trasy zmienił się na tyle istotnie, że to co jest obecnie w kodzie nie jest już dokładnym odpowiednikiem poprzedniej wersji programu z suwakiem w pozycji maksymalnie lewo. Priorytet położono na jak najszybsze wyliczanie z uwzględnieniem wszystkiego co ma wpływ na przebieg trasy. Jedyny zmienny parametr to typ trasy no i pozostaje zmienność wynikająca z danych zaszytych w mapie i restrykcjach typu "pomijaj płatne, itd."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 16, 2011, 02:23:26 »
Tymczasem mamy już betę 6.8.1, a w niej zmienione algorytmy.
I chyba jet to zmiana na lepsze, bo zarówno trasa Miedzia do Legnicy
jak i z wątku 'Dobra trasa?' do Warszawy już nie wykazują takich anomalii.
I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć ten wątek,
albo przynajmniej przerwać do czasu wydania oficjalnej wersji 6.8.1.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 16, 2011, 12:50:43 »
Jak bede mial czas w tygodniu, to potestuje i postaram sie wychwycic czy tylko poprawiono trasy o ktorych "krzyczymy" na forum czy calkowicie poprawili algoytm wyliczania.