AM 6.6.1 już oficjalnie

• 446 Odpowiedzi
  • 101090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 6.6.1 już oficjalnie
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 19, 2010, 22:38:11 »
nie ma wyboru lektora, tylko Hołek

A to ciekawe, u mnie można wybrać kilka głosów  :mysli:

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 20, 2010, 08:26:32 »
Chciałem defragmentować kartę (microSDHC 4GB) z AM6.6.1. Analiza wykazała bardzo mocną fragmentację. Podczas defragmentacji wystąpił błąd  przeniesienia pliku "mway" czy coś takiego. Po tym błędzie mapa już nie startowała. Czy można i należy defragmentować kartę z mapami?

Wielokrotnie to robiłem (w czytniku) - bez komplikacji.

Połączone: Październik 20, 2010, 08:31:36
Wściekłem się dziś po konfiguracji ostrzeżeń do POI. Cholera bierze gdy za jednym kliknięciem zaznacza/odznacza wszystkie kategorie, podcza gdy 15 minut schodzi mi poustawiać kilkanaście konkretnych kategorii...
Do tego po formacie karty konfiguracja AM zeszła mi ponad godzinę (w tym drobna modyfikacja skórki). AM już dawno przestła być prosta w obsłudze. Niedługo będzie nawigacją wyłącznie dla specjalistów.... :/
piona

W AM brakuje prostej funkcji: zapisania ustawień lub eksportu ustawień. Gdyby to było można by po instalacji na czysto lub błędzie (który opisałeś) wgrać swoje ustawienia i po kłopocie.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 08:31:36 wysłana przez grypiomi »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 20, 2010, 12:54:54 »
W poprzednich wersjach jak wpisywałem nazwę ulicy to ją klepałem i się wpisywała tak jak naciskałem klawisze, teraz niestety trzeba czekać po kazdej literce aż się pojawi na ekranie bo jak nie to gubi wpisane znaki.
Paweł

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 20, 2010, 13:22:40 »
Mam już serdecznie dosyć tego badziewia.
Wcześniej opisywałem moje problemy z AM6.6 i wyprawą do Danii. Nie dało się na tym jechać bo co max. 5 minut przeliczał trasę (przy wyłączonym LD/SR) - a jak się zawiesił to robił to non-stop.

Wczoraj zainstalowałem nową wersję - oczywiście upgrade z 6.6 się nie powiódł (mapa nie dawała się uruchomić).
Zrobiłem formatowanie karty i zainstalowałem jeszcze raz.

Z ciekawości dałem demo trasy jaką ostatnio przejechałem - Warszawa ul. Odkryta -> Dania, Billund (do miejscowości - nie wnikałem w konkretny adres).
Uruchomiłem demo - AM nie zdążyła "przejechać" nawet 5km jak nastąpiło pierwsze przeliczenie. Za moment kolejne i kolejne, itp.
Ostatnio kilka osób mi sugerowało, że być może GPS źle mnie pozycjonował i dlatego AM starała się co chwilę przeliczyć trasę. Ale na demie nie ma to przecież najmniejszego znaczenia.

AM wypuściło kolejnego gniota pomimo zgłoszeń w tym temacie (zresztą nie tylko ode mnie - kilka osób na tym forum zgłaszało podobne problemy)

Zastanawiam się na ile można żądać zwrotu kasy za program ze względu na to, że w obecnej postaci nie da się z niego korzystać :-(

*

MarkNavi

« Odpowiedź #184 dnia: Październik 20, 2010, 13:58:38 »
Mam już serdecznie dosyć tego badziewia.....
Uruchomiłem demo - AM nie zdążyła "przejechać" nawet 5km jak nastąpiło pierwsze przeliczenie. Za moment kolejne i kolejne, itp.
Ostatnio kilka osób mi sugerowało, że być może GPS źle mnie pozycjonował i dlatego AM starała się co chwilę przeliczyć trasę. Ale na demie nie ma to przecież najmniejszego znaczenia.

Kolego jak chcesz się pośmiać przez łzy ze wściekłości, to wyznacz sobie trasę taką z 15 km z punktu A do B, wstaw ze dwa punkty przelotowe i odpal demo z prędkością X32 . Obserwuj swoją minę , bo będzie bezcenna. Jak już program dojedzie do końca trasy to zatrzymaj to coś co nazywa się demem i wejdź w opcję informacja o trasie i zobacz, czy to aby tę trasę chciałeś zrobić. Chodzi mi o twoje punkty A i B . daj znać jak ci test wyszedł  :ok: U mnie już czasami po przyspieszeniu na x16 potrafił zapomnieć skąd i dokąd jechał, podstawiając mi za punkty A i B jakieś miejsca losowo chyba wybrane. Nie zawsze to się zdarza, ale czasami tak jest.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 14:05:38 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 20, 2010, 14:05:30 »
Tym razem mniej sledzilem watek AM 6.6.1 beta, a pozniej wersji finalnej i stad mam pytanie. W programie pojawilo sie jakies dzwiekowe ostrzeganie, tylko nie mam bladego pojecia przed czym. Dzwiek bardzo krotki, dosc "gluchy", mi przypomina uderzenie patelnia ;) Z niczym nie moge tego polaczyc, ani to pojawienie sie APR, ani ostrzeganie przed POI, zmiana trasy ze wzglegu na Traffic tez nie. Jest dzwiek, na ekranie nic zupelnie sie nowego nie pojawia, a do tego wystepuje to dosc czesto :/ Ostatecznie moze chodzi o odebranie danych Trafficowych, ale po co mnie o tym ewentualnie informuje, jak nie wplywa to na trase? W liscie zmian do tej wersji, nie widze tego rodzaju "dodatku"... Co takiego przeoczylem?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 20, 2010, 14:24:42 »
Wydaje mi się, że jest to wysyłanie pozycji MiploLoc.

Edit: Sprawdź czy to ten dźwięk.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 14:29:30 wysłana przez JD-MM »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 20, 2010, 14:42:06 »
Patelnia to niewątpliwie info o wysłaniu pozycji na serwer miplo. Przyznam -co już pisałem kiedyś- że wolałbym zieloną kropkę w roku ekranu a nie dzwięki, bo czasem ciężko wyłapać dzwięk a człowiek nawet nie wie że od 100 km żona obgryza w domu paznokcie bo człowiek stoi gdzies na skrzyżowaniu godzinę.
Paweł

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 20, 2010, 14:45:50 »
Rzeczywiscie o ten dzwiek chodzi... zupelnie zapomnialem, ze przy okazji testuje ten MiploLoc... Sorry za zamieszanie  :shock:

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 20, 2010, 15:15:30 »
Kolego jak chcesz się pośmiać przez łzy ze wściekłości, to wyznacz sobie trasę taką z 15 km z punktu A do B, wstaw ze dwa punkty przelotowe i odpal demo z prędkością X32 .

Ale u mnie demo puszczone nawet x1 powoduje przeliczanie trasy. Na początku dałem demo x8 - zaczęło przeliczać, żeby nie było że to wina niewyrabiającego się sprzętu zmniejszyłem prędkość do x1 (po ponownym uruchomieniu AM) i robi dokładnie to samo. Nie przejechał nawet 500m jak zrobił pierwsze przeliczenie trasy :-(

Dla mnie to całkowita dyskwalifikacja. Po prostu przy długich trasach nie da się tego używać.
Zainstalowałem też wersję 5.5.3 - tam takich jazd nie ma (przy prędkości x8 zdarza się tekst "Rozglądam się" ale nie wyznacza co chwila nowej "lepszej" trasy).
Przy okazji zastanawia mnie to "rozglądanie się" - co to dokładnie oznacza? AM nie wyrabia się z renderowaniem podglądu czy chodzi o coś innego?

« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 15:18:24 wysłana przez rpp »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #190 dnia: Październik 20, 2010, 15:22:59 »
Przy okazji zastanawia mnie to "rozglądanie się" - co to dokładnie oznacza? AM nie wyrabia się z renderowaniem podglądu czy chodzi o coś innego?

A moze wiesz co oznacza komunikat w trakcie jak masz fixa w aucie " Czekam na ruch" . Co to w ogóle jest i jeszcze przy tym routing znika ci z ekranu. Kidyś zadałem to pytanie tu na forum i nikt się nawet do tego nie odniósł i chyba wiem dlaczego, bo też nie wiedzą jak ja  :E :E :E

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 20, 2010, 15:30:02 »
Po sprawdzeniu na demo u mnie też pokazuje prawidłowo ale w czasie jazdy jest zupełnie inaczej (tak jak pisałem). Ciekawostka.
Proponuję prześledzić na demo w Rzgowie skrzyżowanie trasy 71 z E75 ze skrętem w lewo.
Potwierdzam twoje słowa. Jechałem dziś po Wrocławiu (dołożono tu APR w tej wersji) i widzę, że mam jechać w lewo, a strzałki pokazują na wprost i w prawo.
No nic zgłoszę błąd... odpalam demo, a tu zonk - jest dobrze.

A co do APR we Wrocławiu -- AM 6.6.1 przywitała mnie tak: :D

PS. Dalej nie ma żadnego dźwięku o pojawieniu się APR.
PS2. Info o oznakowaniu drogi powinno być po prawej stronie APR - przynajmniej nie skakałby tak ten APR po ekranie, gdy zmienia się znak (tutaj: E261).
PS3. Przy 320x240 dalej występuje kuriozum przy 3 pasach (pokazują się 3 pola, ale zamiast 3 pól z pasami pojawia się w jednym oznaczenie o ilości pasów). Naprawdę zapis "2 ⇑ x" jest lepszy od "⇑ ⇑ x" ???
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 15:40:18 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 20, 2010, 15:35:22 »
Wytyczona (Warszawa) trasa od Galerii Mokotów do ul. Krakowiaków blisko Łopuszańskiej AM na rondzie Al. Krakowska / Łopuszańska zamiast poprowadzić wiaduktem górą, każe zjechać na rondo i jechać na wprost.
Zgłoszone do supportu.

A przy okazji pytanie - jak do kategorii prywatnych dodać własne ikony, np takie jak miałem w wersji 6.2. W tej wersji istniał folder Icons i tam można było wrzucać, zmieniać nazwy itp a tu i teraz??!!??
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #193 dnia: Październik 20, 2010, 15:38:47 »
Nic się nie zmieniło. Jak nie masz folderu to go utwórz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 20, 2010, 16:34:46 »
Dzięki!!
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #195 dnia: Październik 20, 2010, 16:42:08 »
Sprawa dotyczy AM Traffic.
To co wyczynia algorytm wyliczający trasę szybką to woła o pomstę do nieba.
W trasie o dł. ok. 100km proponuje 20km przejechać powiatówkami i miejskimi. Gdzie istnieje  alternatywna krótsza droga krajowa i wojewódzka.
Bez SR i LD trasy są wyznaczane w miarę intuicyjnie i poprawie.
Wyłączam ten badziew  i coraz częściej zastanawiam się na alternatywnym programem nawigacyjnym. :(

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #196 dnia: Październik 20, 2010, 16:49:48 »
Na tym polega wolnosc wyboru, wylacz SR i LD lub zmien program nawigacyjny.

AM Traffic jeszcze kuleje, ale idea jest wlasciwa i za jakis czas moim zdaniem bedzie to prawidlowo funkcjonowalo. Obecnie funkcja niekiedy pomaga, a czasami pogarsza sprawe, niestety wciaz to za duza loteria.

Poza tym trzeba zrozumiec, ze trasa "szybka" to nie taka, ktora prowadzi tylko autostradami i krajowkami, ale najszybciej doprowadza nas do celu - rowniez przy wykorzystaniu gorszej jakosci drog.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 20, 2010, 17:22:46 »
A moze wiesz co oznacza komunikat w trakcie jak masz fixa w aucie " Czekam na ruch" . Co to w ogóle jest i jeszcze przy tym routing znika ci z ekranu. Kidyś zadałem to pytanie tu na forum i nikt się nawet do tego nie odniósł i chyba wiem dlaczego, bo też nie wiedzą jak ja  :E :E :E
Wynika to z przewidywania ruchu przez AM. Zatrzymujesz się przed skrzyżowaniem, a AM "pojechała" dalej. I teraz jest w kropce co się dzieje. W skrajnych przypadkach ustawia się na przecznicy lub pasie przeciwnego kierunku. Pomaga wyłączenie przewidywania, ale wtedy cały program się spóźnia. No cóż gps i wyliczaną pozycję trzeba sensownie zinterpretować...

*

MarkNavi

« Odpowiedź #198 dnia: Październik 20, 2010, 17:44:55 »
Wynika to z przewidywania ruchu przez AM. Zatrzymujesz się przed skrzyżowaniem, a AM "pojechała" dalej. I teraz jest w kropce co się dzieje. W skrajnych przypadkach ustawia się na przecznicy lub pasie przeciwnego kierunku. Pomaga wyłączenie przewidywania, ale wtedy cały program się spóźnia. No cóż gps i wyliczaną pozycję trzeba sensownie zinterpretować...

świetnie, tylko dlaczego Igo i TT nie odjeżdża mi dalej tylko stoi wraz ze mną na skrzyżowaniu i grzecznie czeka  :grin:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #199 dnia: Październik 20, 2010, 17:51:09 »
Chciałem defragmentować kartę (microSDHC 4GB) z AM6.6.1. Analiza wykazała bardzo mocną fragmentację. Podczas defragmentacji wystąpił błąd  przeniesienia pliku "mway" czy coś takiego. Po tym błędzie mapa już nie startowała. Czy można i należy defragmentować kartę z mapami?

Wielokrotnie to robiłem (w czytniku) - bez komplikacji.

Owszem bez komplikacji, ale nie bez konsekwencji. Niestety karty pamięci mają ograniczoną ilość odczytów i zapisów konkretnych komórek pamięci i przy uruchomieniu defragmentacji część karty na której znajduje się się FAT "rozgrzewa się do czerwoności". Po jakimś czasie karta "pada".
Zdecydowanie lepiej robić kopię na PC, potem format karty i przywrócenie kopii z PC.

Połączone: Październik 20, 2010, 17:58:17
świetnie, tylko dlaczego Igo i TT nie odjeżdża mi dalej tylko stoi wraz ze mną na skrzyżowaniu i grzecznie czeka  :grin:

Sprawdzałem zarówno iGO jak i TT i w porównywalnych warunkach fixa, jak AM, one również skakały. No może skoki były bardziej płynne, bo one mają wbudowany mechanizm jakby "tłumienia" ruchów, a AM bardziej wiernie przedstawia wskazania GPS.
Mnie to nie przeszkadza, a nawet lekko wkurza "ospałość" tamtych programów, ale być może powinni w AM zastosować taki mechanizm, bo dla niektórych ma to znaczenie.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 17:58:17 wysłana przez akubit »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #200 dnia: Październik 20, 2010, 18:20:38 »
Sprawdzałem zarówno iGO jak i TT i w porównywalnych warunkach fixa, jak AM, one również skakały. No może skoki były bardziej płynne, bo one mają wbudowany mechanizm jakby "tłumienia" ruchów, a AM bardziej wiernie przedstawia wskazania GPS.
Mnie to nie przeszkadza, a nawet lekko wkurza "ospałość" tamtych programów, ale być może powinni w AM zastosować taki mechanizm, bo dla niektórych ma to znaczenie.

wiesz mi nawet nie chodzi o jakieś tam skakanie, tylko dokładnie o ten częsty stan programu w czasie nawigacji "czekam na ruch" . Wkurza mnie on zwłaszcza jak rozpoczynam trasę startując z nieznanego mi punktu, bo jak zapewne wiesz temu komunikatowi towarzyszy brak jakiegokolwiek wskazania jak mam jechać i wyczyszczenie pilota z danych. Mnie to lekko wnerwia, bo nie raz nie wiem w którą stronę mam ruszyć i nieraz okazuje się jak AM sie doczeka na ruch, że muszę zawracać, bo obstawiłem nie ten kierunek co trzeba było

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 20, 2010, 18:34:01 »
Ale tu jest problem z wszystkimi programami GPS, bo to jest właściwość tej technologii, że po złapaniu fixa, program w przeciwieństwie do Ciebie, nie wie w którym kierunku zamierzasz się poruszać, dopóki nie wykonasz takiego ruchu, który będzie większy od odległości określonej przez Static Navigation, czy to tej z chipsetu, czy z programu nawigacyjnego.

*

Zachu

« Odpowiedź #202 dnia: Październik 20, 2010, 18:36:29 »
Nie ze wszystkimi. Musi być kompas i będzie OK.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #203 dnia: Październik 20, 2010, 18:39:17 »
Oczywiście  :ok:

*

MarkNavi

« Odpowiedź #204 dnia: Październik 20, 2010, 18:52:32 »

dzięki za podpowiedź, już włączam   :ok:

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 20, 2010, 21:55:06 »
Mam prośbę - niech ktoś sprawdzi jak zachowuje się AM dla trasy:
Start: Warszawa, ul. Odkryta 1 (będzie coś krzyczało o starcie z innej ulicy czy jakoś tak)
Stop: Dania, Billund (bez określenia konkretnej ulicy - po prostu centrum miejscowości)
Trasa optymalna (ew. szybka - bez znaczenia) z pominięciem dróg gruntowych utrzymanych.
SR/LD wyłączone.

I odpali demo - wystarczy x1.

U mnie już przy pierwszym skręcie (po 300m w prawo w ul. Światowida) zaraz po skręcie następuje pierwsze przeliczenie trasy. I po kilkuset metrach kolejne i kolejne. Temat tak jak poprzednio zgłosiłem już do Supportu ale obawiam się, że także teraz zostanie bez wyjaśnienia.

To samo na wersji 5.5.3 (na tym samym urządzeniu - HTC Diamond 2) idzie bez najmniejszego problemu.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 21:56:49 wysłana przez rpp »

*

pliers

« Odpowiedź #206 dnia: Październik 20, 2010, 22:13:46 »
potwierdzam

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
« Odpowiedź #207 dnia: Październik 20, 2010, 22:16:44 »
Mam prośbę - niech ktoś sprawdzi jak zachowuje się AM dla trasy:
Start: Warszawa, ul. Odkryta 1 (będzie coś krzyczało o starcie z innej ulicy czy jakoś tak)
Stop: Dania, Billund (bez określenia konkretnej ulicy - po prostu centrum miejscowości)
Trasa optymalna (ew. szybka - bez znaczenia) z pominięciem dróg gruntowych utrzymanych.
SR/LD wyłączone.

I odpali demo - wystarczy x1.

U mnie już przy pierwszym skręcie (po 300m w prawo w ul. Światowida) zaraz po skręcie następuje pierwsze przeliczenie trasy. I po kilkuset metrach kolejne i kolejne. Temat tak jak poprzednio zgłosiłem już do Supportu ale obawiam się, że także teraz zostanie bez wyjaśnienia.

To samo na wersji 5.5.3 (na tym samym urządzeniu - HTC Diamond 2) idzie bez najmniejszego problemu.

u mnie po wytyczeniu trasy wszystko działa bez problemu, przejechałem (demo x1) ok.25 km i ani razu nie przeliczył (Automapa EU 6.6.1, sprzęt: HTC HD2)
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 20, 2010, 22:25:25 »

dzięki za podpowiedź, już włączam   :ok:
Hi hi, tu się chyba źle zrozumieliście Panowie, musi być wbudowany kompas w urządzenie, włączenie kompasu z AM nic nie pomoże, bo on określa kierunek na podstawie danych mapy i sygnału GPS, więc gdy stoisz to i tak AM może się pogubić (sprawdzone doświadczalnie) :wink:

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #209 dnia: Październik 20, 2010, 22:40:34 »
zobaczcie u siebie czy macie taki błąd jak ja, a mianowicie przy ślimaku o współrzędnych
N 52 58 15 95
E 18 32 21 47
wyznaczcie trasę jak na tym screenie z ver 6.5 http://img183.imageshack.us/img183/6731/s10rr.jpg
i zobaczcie czy występuje błąd jak u mnie w v6.6.1. http://img829.imageshack.us/img829/6933/screen02y.png

support twierdzi ze na ich wersji pc jest wszystko okej i nie każe zawracać na S10, w 6.6 też miałem taki błąd