AM 6.6.1 już oficjalnie

• 446 Odpowiedzi
  • 100973 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Odp: AM 6.6.1 już oficjalnie
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 19, 2010, 15:49:40 »
Bolongo! Jak wskażę wg adresu Wał Miedzeszyński 289A to prowadzi jak u Ciebie (esy floresy), a jak poprowadzę do POI restauracja Boat House to wyznacza prawidłowo . Dziw nad dziwy, ale po skasowaniu w Bydgoszczy wiaduktu istniejącego od 6 lat i będącego na wszystkich poprzednich mapach do AM 6.6.0 (zgłaszane do supportu od beta1) włącznie nic mnie już nie dziwi.

Połączone: Październik 19, 2010, 14:13:41
Przepraszam oczywiście Wał Miedzeszyński 389A - literówka.
Najwyraźniej AM od jakiegoś czasu przy wpisaniu adresu przyciąga punkt Koniec do ulicy o tej samej nazwie (z tego co widzę algorytm chyba jest dosyć zakręcony, bo nie zawsze).
Przy takich adresach jak tutaj, gdy punkt jest położony przy ulicy o innej nazwie, generuje to problemy.

Przy wyborze punktu z mapy przyciąganie zawsze jest do najbliższej jakiejkolwiek drogi (UWAGA: jeżeli wybierzemy adres Wał Miedz. 389A, potem Pokaż na mapie, a potem Koniec/Prowadź do - to to jest już wyborem z mapy, a nie adresu).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 19, 2010, 15:52:30 »
Witajcie!

Po przejechaniu około 1000 km po woj. lubelskim i mazowieckim zauważyłem 3 błędy w funkcjonowaniu samego programu:

1. O fotoradarach informuję kiedy chce i w odległości jakiej chce.
2. Pomimo odptaszkowania informowania o wyznaczeniu trasy z uporem maniaka co jakiś czas podaje odległość.
3. Obracania na HTC HD2 jak nie działało tak nie działa, ale przynajmniej wcześniejsze wersje uruchamiały się w takiej pozycji w jakiej została zamknięta AM i potrafiły same powrócić np. po odebraniu telefonu do pozycji poziomej w 6.6.1 muszę użyć opcji - obróć ekran aby zmusić AM do poziomej orientacji.

Czy u Was również takie błędy występują?

U mnie nie występuje poprawiło się to w wersji finalnej 6.6.1 pytanie czy program był instalowany od nowa czy na poprzednią wersję?
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 19, 2010, 16:43:03 »
Wczoraj wgrałem AM 6.6.1 (bez problemów, nadpisując na AM 6.6.). Dzisiaj pierwsza trasa i od razu dwa babole:
Trasa Pabianice - Rzgów - Łódź.
 1. W Pabianicach, na skrzyżowaniu ul. Łaskiej z ul. Zamkową nawigacja mówi "lekko w prawo" a w APR prawy pas jest przekreślony i zielony jest drugi pas, do jazdy prosto i w lewo.
 2. W Rzgowie, na skrzyżowaniu trasy 71 z trasą 1 (E75) nawigacja mówi "w lewo" a w APR lewy (zielony) pas jest do jazdy na wprost, wbrew znakom na jezdni.
Ponadto. na dojeździe do Łodzi ul. Rzgowska jest od miesiąca zablokowana (remont) ale w AM nie mam żadnych informacji mimo, że mam włączony ( i teoretycznie działający) TR.
Nie komentuję!

AD1
U mnie "mówi" "zjedź w prawo" i APR pokazuje dobrze.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 19, 2010, 16:53:23 »
Potwierdzam, APR i komunikat w tym miejscu jest też prawidłowy.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 19, 2010, 16:55:34 »
Koledzy piszecie, że pozbyć się zdarzeń można poprzez wykasowanie pliku events. Przykro mi ale muszę obalić waszą teorię . Wykasowanie tego pliku niewiele daje. Zróbcie sobie doświadczenie i po wykasowaniu (zmianie nazwy pliku) pliku events odpalcie AM, wejdźcie w opcję AMtraffic / Zdarzenia AMtraffic i kliknijcie przycisk pobierz. Wasze miny po tej operacji będą bezcenne, bowiem zdarzenia wam się ponownie pobiorą, a wcześniej wyznaczona trasa zostanie skorygowana o pobrane zdarzenia  :( . Jeżeli nie macie przycisku pobierz , wówczas wystarczy wyjść z domu na spacer, odpalić AM, złapać fixa, poczekać chwilę i ponownie wejść w zdarzenia AM traffic . Efekt jak się domyślacie będzie taki sam. Jedyny sposób aby się uwolnić raz a dobrze od wciskanych nam na siłę zdarzeń jest wyłączenie Live Drive. Innego sposobu nie znam. Jeżeli wyłączycie AM bez odłączania funkcji LD, wówczas zdarzenia znikną z systemu i to jedyna różnica jeżeli nie mamy pliku events. Jeżeli plik jest to zdarzenia są zapamiętywane, jeżeli nie mamy to zdarzenia pamiętane są jedynie podczas aktualnego uruchomienia programu AM. To tyle. Obawiam się, że parę osób teraz posmutniało, bo ja do nich należę, po zauważeniu tej sytuacji. Tak więc dotąd jak w  AM nie dorobią pytania typu "czy chcesz uwzględniać zdarzenia drogowe w wyznaczeniu trasy" lub dotąd jak te zdarzenia nie będą odzwierciedlały faktycznej rzeczywistości, to korzystanie z LD stoi u mnie pod dużym znakiem zapytania.

Jakoś nie rozumiem Twojego toku myślenia. Jeżeli nie chcesz mieć zdarzeń to ich nie pobieraj, a jak pobierasz to czemu się dziwisz?

*

MarkNavi

« Odpowiedź #155 dnia: Październik 19, 2010, 18:12:37 »
Koledzy piszecie, że pozbyć się zdarzeń można poprzez wykasowanie pliku events. Przykro mi ale muszę obalić waszą teorię . Wykasowanie tego pliku niewiele daje. Zróbcie sobie doświadczenie i po wykasowaniu (zmianie nazwy pliku) pliku events odpalcie AM, wejdźcie w opcję AMtraffic / Zdarzenia AMtraffic i kliknijcie przycisk pobierz. Wasze miny po tej operacji będą bezcenne, bowiem zdarzenia wam się ponownie pobiorą, a wcześniej wyznaczona trasa zostanie skorygowana o pobrane zdarzenia  :( . Jeżeli nie macie przycisku pobierz , wówczas wystarczy wyjść z domu na spacer, odpalić AM, złapać fixa, poczekać chwilę i ponownie wejść w zdarzenia AM traffic . Efekt jak się domyślacie będzie taki sam. Jedyny sposób aby się uwolnić raz a dobrze od wciskanych nam na siłę zdarzeń jest wyłączenie Live Drive. Innego sposobu nie znam. Jeżeli wyłączycie AM bez odłączania funkcji LD, wówczas zdarzenia znikną z systemu i to jedyna różnica jeżeli nie mamy pliku events. Jeżeli plik jest to zdarzenia są zapamiętywane, jeżeli nie mamy to zdarzenia pamiętane są jedynie podczas aktualnego uruchomienia programu AM. To tyle. Obawiam się, że parę osób teraz posmutniało, bo ja do nich należę, po zauważeniu tej sytuacji. Tak więc dotąd jak w  AM nie dorobią pytania typu "czy chcesz uwzględniać zdarzenia drogowe w wyznaczeniu trasy" lub dotąd jak te zdarzenia nie będą odzwierciedlały faktycznej rzeczywistości, to korzystanie z LD stoi u mnie pod dużym znakiem zapytania.

Jakoś nie rozumiem Twojego toku myślenia. Jeżeli nie chcesz mieć zdarzeń to ich nie pobieraj, a jak pobierasz to czemu się dziwisz?

Kolego nie pobieram, to samo się wykonuje jak złapię fixa w aucie  i samoczynnie aktualizuje się Live Drive. Sprawdź to u siebie przy okazji. Aktualizują się dane LD oraz zdarzenia, które pewnie są nierozerwalnym dodatkiem do LD  :(
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 18:14:42 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 19, 2010, 18:19:10 »
"wejdźcie w opcję AMtraffic / Zdarzenia AMtraffic i kliknijcie przycisk pobierz." Jak to można zrozumieć, samo się pobiera?
Jeśli tak to porażka, ja na szczęście nie mam tego problemu, bo nie używam żadnych wynalazków.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #157 dnia: Październik 19, 2010, 18:22:17 »
"wejdźcie w opcję AMtraffic / Zdarzenia AMtraffic i kliknijcie przycisk pobierz." Jak to można zrozumieć, samo się pobiera?
Jeśli tak to porażka, ja na szczęście nie mam tego problemu, bo nie używam żadnych wynalazków.

Kolego zacytuj moze moją wypowiedź od słów "jeżeli nie macie przycisku pobierz...."  :wink: Poza tym dla mnie najlepszym potwierdzeniem faktu, że chyba mam rację jest brak odniesienia się do mojego zgłoszenia problemu naszych dwóch niekwestionowanych autorytetów w temacie AM, czyli Nocnego Marka i Akubita  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 18:43:23 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 19, 2010, 18:46:03 »
To są dwie wersje AM z przyciskiem i bez? Pytam poważnie to nie ironia. Jam mam urządzenie bez dostępu do internetu i przycisk jest tylko nieaktywny. Przy połączeniu do PC przez AS dalej jest nieaktywny. Nie mogę więc pobrać danych o zdarzeniach. Nie wiem jak to wygląda w innych urządzeniach.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #159 dnia: Październik 19, 2010, 18:47:22 »
To są dwie wersje AM z przyciskiem i bez? Pytam poważnie to nie ironia. Jam mam urządzenie bez dostępu do internetu i przycisk jest tylko nieaktywny. Przy połączeniu do PC przez AS dalej jest nieaktywny. Nie mogę więc pobrać danych o zdarzeniach. Nie wiem jak to wygląda w innych urządzeniach.

tak, jak prześledzisz ten wątek to doczytasz się, że są zgłoszenia, że nie u wszystkich przycisk pobierz jest widoczny i nie wiadomo dlaczego. U ciebie jest nieaktywny, a u niektórych w ogóle go brak  :E

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 19, 2010, 18:49:09 »
Chciałem defragmentować kartę (microSDHC 4GB) z AM6.6.1. Analiza wykazała bardzo mocną fragmentację. Podczas defragmentacji wystąpił błąd  przeniesienia pliku "mway" czy coś takiego. Po tym błędzie mapa już nie startowała. Czy można i należy defragmentować kartę z mapami?
Pozdrawiam
Leszek

*

MarkNavi

« Odpowiedź #161 dnia: Październik 19, 2010, 18:51:40 »
Chciałem defragmentować kartę (microSDHC 4GB) z AM6.6.1. Analiza wykazała bardzo mocną fragmentację. Podczas defragmentacji wystąpił błąd  przeniesienia pliku "mway" czy coś takiego. Po tym błędzie mapa już nie startowała. Czy można i należy defragmentować kartę z mapami?

Bezpieczniej jest wcześniej zrobić kopię karty na pc-ta, zrobić format karty i z powrotem wgrać dane do sformatowanej karty.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 19, 2010, 18:58:32 »
Tak, ale ten manewr można tylko dwa razy przeprowadzić. Tak przynajmniej pisze w warunkach licencji o robieniu kopii.
Pozdrawiam
Leszek

*

MarkNavi

« Odpowiedź #163 dnia: Październik 19, 2010, 19:01:03 »
Tak, ale ten manewr można tylko dwa razy przeprowadzić. Tak przynajmniej pisze w warunkach licencji o robieniu kopii.

:grin: :grin: :grin: sorki kolego, ale musiałem sie pośmiać. Czy myślisz, że AM ma licznik wykonywania kopii na komputer ? Kopia AM na komputerze jest bezużyteczna.

*

Offline maxiq

• *
  • 75
  • Sprzęt: Navroad NR430BT, AM Europa
« Odpowiedź #164 dnia: Październik 19, 2010, 19:04:11 »
Potwierdzam. W Automapie 6.6.1 w nawigacji Navroad 430 BT z Windowsem CE (urządzenie bez dostępu do internetu) w ogólne nie ma przycisku "Pobierz".
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 19:05:59 wysłana przez maxiq »

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 19, 2010, 19:06:43 »
Czy wtedy zdarzenia pobierają się tak jak opisuje MarkNavi?  :shock:

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #166 dnia: Październik 19, 2010, 19:11:22 »

:grin: :grin: :grin: sorki kolego, ale musiałem sie pośmiać. Czy myślisz, że AM ma licznik wykonywania kopii na komputer ? Kopia AM na komputerze jest bezużyteczna.

No cóż. Czytałem, że skopiować (nie zainstalować) na tą samą kopii zapasowej mapy można tylko 2 razy. Tak czytałem ..., ale chyba pisali źle.
Pozdrawiam
Leszek

*

MarkNavi

« Odpowiedź #167 dnia: Październik 19, 2010, 19:17:26 »

No cóż. Czytałem, że skopiować (nie zainstalować) na tą samą kopii zapasowej mapy można tylko 2 razy. Tak czytałem ..., ale chyba pisali źle.

wiesz może pisali i dobrze trudno powiedzieć. W każdym razie zrób sobie bezstresowo kopie całej karty na dysk twardy komputera. Następnie sformatuj kartę i potem na czysty juz nosnik wgraj z powrotem dane karty z pc-ta i po sprawie. ja to robię raz na około 2 m-cy juz od dawna i przez to nie mam problemów z AutoMapą, która jest niestety softem bardzo czułym na podefragmentowaną kartę.

*

Offline maxiq

• *
  • 75
  • Sprzęt: Navroad NR430BT, AM Europa
« Odpowiedź #168 dnia: Październik 19, 2010, 19:28:16 »
Czy wtedy zdarzenia pobierają się tak jak opisuje MarkNavi?  :shock:

Nie mam pojęcia w jaki sposób i czy w ogóle aktualizowane (pobierane) są w mojej nawigacji nowe zadzenia.  :S
Ktoś tu wcześniej wspominał, że zdarzenia "zaszyte" są wraz z mapą....więc myślałem że aktualizowane będą wraz z pojawieniem się nowych map.  :sleepy:
Zastanawiam się tylko jaki to ma cel.  :worried: W końcu od tego jest serwis Miplo, który umozliwia mi pobranie blokad takich jak "roboty drogowe". Czyżby te zdarzenia było konkurencją dla Miplo odnośnie blokad dróg?   nie mam pojęcia.

Cel może być tylko w przypadku, gdy nie korzystamy z serwisu Miplo i nie pobieramy ręcznie blokad, tylko korzystamy z tych "zaszytych" w mapie.
Problem tylko, co jeśli blokada na drodze zostanie usunięta dużo wcześniej, niż pojawi się nowa mapa ?  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 19:54:35 wysłana przez maxiq »

*

Bilunia

« Odpowiedź #169 dnia: Październik 19, 2010, 19:36:42 »
Koledzy piszecie, że pozbyć się zdarzeń można poprzez wykasowanie pliku events. Przykro mi ale muszę obalić waszą teorię .
Kolego.
Zmieniłem jedynie nazwę tego pliku dodając z przodu "1- " i od tego momentu przy wyznaczaniu tras, nie robi mi skoków w bok, spowodowanych rzekomymi blokadami i nie kombinuje z objazdami. Testowałem na blokadzie Łubowo k/Gniezna, wyznaczając trasę z Poznania do Bydgoszczy.
 Przypomnę tylko, że nie korzystam z gadżetów typu LD.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 19:38:14 wysłana przez Bilunia »

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #170 dnia: Październik 19, 2010, 19:45:19 »
MarkNavi
Zrobiłem jak poleciłeś jest OK :ok: AM działa i jest w jednym kawału :ok:.
Pozdrawiam
Leszek

*

MarkNavi

« Odpowiedź #171 dnia: Październik 19, 2010, 19:45:40 »
Koledzy piszecie, że pozbyć się zdarzeń można poprzez wykasowanie pliku events. Przykro mi ale muszę obalić waszą teorię .
Kolego.
Zmieniłem jedynie nazwę tego pliku dodając z przodu "1- " i od tego momentu przy wyznaczaniu tras, nie robi mi skoków w bok, spowodowanych rzekomymi blokadami i nie kombinuje z objazdami. Testowałem na blokadzie Łubowo k/Gniezna, wyznaczając trasę z Poznania do Bydgoszczy.
 Przypomnę tylko, że nie korzystam z gadżetów typu LD.

zgadza się, bo nie masz włączonego LD. Ja od dzis również nie mam. W momencie kiedy byś włączył LD, zdarzenia by ci się pobrały i namieszały w trasie niezależnie od tego czy masz plik events, czy też nie.

Po??czone: Październik 19, 2010, 19:46:20
MarkNavi
Zrobiłem jak poleciłeś jest OK :ok: AM działa i jest w jednym kawału :ok:.

no widzisz , brawo  :ok:

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 19, 2010, 20:14:54 »
Wściekłem się dziś po konfiguracji ostrzeżeń do POI. Cholera bierze gdy za jednym kliknięciem zaznacza/odznacza wszystkie kategorie, podcza gdy 15 minut schodzi mi poustawiać kilkanaście konkretnych kategorii...
Do tego po formacie karty konfiguracja AM zeszła mi ponad godzinę (w tym drobna modyfikacja skórki). AM już dawno przestła być prosta w obsłudze. Niedługo będzie nawigacją wyłącznie dla specjalistów.... :/
piona

*

Bilunia

« Odpowiedź #173 dnia: Październik 19, 2010, 20:25:00 »
piona
Przecież przy każdej kategorii masz kwadracik do zaznaczenia. Wystarczy rozwinąć drzewko plusikiem. Jak zaznaczyłeś kwadracik w głównej (nadrzędnej) kategorii, nie rozwijając drzewka, to tak masz.
Nie prościej było zapisać ustawienia ostrzegania w poprzedniej wersji, skopiować pliczek do aktualnej i go wczytać ? :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 20:26:56 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 19, 2010, 21:05:03 »
Witajcie!

[...]

Czy u Was również takie błędy występują?

U mnie nie występuje poprawiło się to w wersji finalnej 6.6.1 pytanie czy program był instalowany od nowa czy na poprzednią wersję?

Zawsze instaluję AM od nowa zmieniając nazwę katalogu poprzedniej instalacji, jeśli coś będzie nie tak mogę szybko powrócić do wersji poprzedniej, nie podmieniam też żadnych plików z ustawieniami - ustawiam wszystko od początku (nie mam tego za dużo). Dodam tylko, że ww/w błędy nie występowały w wersji 6.6.0.

Pozdrawiam
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 19, 2010, 21:23:16 »
2. Pomimo odptaszkowania informowania o wyznaczeniu trasy z uporem maniaka co jakiś czas podaje odległość.

Samo odznaczenie kwadracika "informuj o odległości  do celu po wyznaczeniu trasy" nie wystarczy. Trzeba jeszcze z listy rozwijalnej wybrać "nie informuj".

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 19, 2010, 21:31:05 »

Samo odznaczenie kwadracika "informuj o odległości  do celu po wyznaczeniu trasy" nie wystarczy. Trzeba jeszcze z listy rozwijalnej wybrać "nie informuj".

Tak to również mam wybrane - ale w poprzednich wersjach jeśli było ustawione na 30 min (tak chyba jest w standardzie) to informowało co 30 min a nie co zebranie danych przez net - czyli u mnie co 5 min.

Pozdrawiam
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 19, 2010, 22:12:07 »
Wczoraj wgrałem AM 6.6.1 (bez problemów, nadpisując na AM 6.6.). Dzisiaj pierwsza trasa i od razu dwa babole:
Trasa Pabianice - Rzgów - Łódź.
 1. W Pabianicach, na skrzyżowaniu ul. Łaskiej z ul. Zamkową nawigacja mówi "lekko w prawo" a w APR prawy pas jest przekreślony i zielony jest drugi pas, do jazdy prosto i w lewo.
 2. W Rzgowie, na skrzyżowaniu trasy 71 z trasą 1 (E75) nawigacja mówi "w lewo" a w APR lewy (zielony) pas jest do jazdy na wprost, wbrew znakom na jezdni.
Ponadto. na dojeździe do Łodzi ul. Rzgowska jest od miesiąca zablokowana (remont) ale w AM nie mam żadnych informacji mimo, że mam włączony ( i teoretycznie działający) TR.
Nie komentuję!

AD1
U mnie "mówi" "zjedź w prawo" i APR pokazuje dobrze.
Po sprawdzeniu na demo u mnie też pokazuje prawidłowo ale w czasie jazdy jest zupełnie inaczej (tak jak pisałem). Ciekawostka.
Proponuję prześledzić na demo w Rzgowie skrzyżowanie trasy 71 z E75 ze skrętem w lewo.

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC
« Odpowiedź #178 dnia: Październik 19, 2010, 22:27:20 »
Ja myślę że jest to wersja finalna ala beta3, pobierana jest z jednego serwera zawsze były 2, nie ma wyboru lektora, tylko Hołek, obsługa dźwięku skopana jak w poprzednich betach itp.

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 19, 2010, 22:35:30 »
W instalatorze standardowo zaznaczony jest Hołdek trzeba dograć pozostałe głosy.