AM 6.6.1 już oficjalnie

• 446 Odpowiedzi
  • 101012 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 6.6.1 już oficjalnie
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 17, 2010, 16:33:08 »
Cytat: pliers
ja akurat nie pisałem o ulubionych a o POI

A co za różnica? Menu podręczne wygląda niemal tak samo ...
Za to nie ma możliwości kasowania ani edycji POI z menu dostępnego w opisie POI
i to mimo tego, że w tym menu są puste miejsca, a właśnie to miejsce aż się prosi o to,
by ty opcje sie w nim znalazły. Nie ma chyba bardziej intuicyjnego miejsca na edycję POI.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

pliers

« Odpowiedź #91 dnia: Październik 17, 2010, 16:35:21 »
no właśnie nie mam:
na 1 stronie mam START PRZEZ KONIEC
Prowadź do Pokaż na mapie Dalej

a na drugiej:
Dodaj do Ulubionych
Oznacz jako Dom, jako Praca i Dalej
to jest menu w opisie POI i tam chyba wcześniej też nie była Skasuj.

natomiast gdy:
klikam na POI wyświetla się jego opis, uruchamiam menu kontekstowe w moim przypadku poprzez przytrzymanie MENU i tam nie mam Skasuj a we wcześniejszych wersjach było na 100%

nocny Marku - w jaki sposób wywołujesz dwa pierwsze okna (raz masz 4 a raz 2 strony w menu)?

opisz jak możesz w jaki sposób uruchamiasz menu kontekstowe

już chyba wiem w czym problem, mimo że kliknę na POI (pojawia się jego opis i uruchomię menu kontekstowe to w nagłówku nie ma nazwy tego POI (tak jakbym go w ogóle nie wybrał) tylko opis miejsca na mapie i to na tym polega problem.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 16:43:34 wysłana przez pliers »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 17, 2010, 16:43:03 »
Pewnie próbujesz z wyznaczoną trasą ?

Edit: Czasem jak mam wyznaczoną trasę nie mam opcji "Edycja, Kasuj" (ale nie zawsze). Próbuję teraz, ale zawsze są.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 16:59:07 wysłana przez JD-MM »

*

pliers

« Odpowiedź #93 dnia: Październik 17, 2010, 16:55:22 »
Nie, bez wyznaczonej trasy. Kilka razy udało mi się uruchomić menu kontekstowe dla POI i tam jest opcja Skasuj, natomiast w większości przypadków, mimo że zaznaczam POI włącza mi się menu kontekstowe mapy i tam nie ma tej opcji. Mam wrażenie że zależy to od tego "jak wceluję". W poprzednich 6.6.0 nie było tego problemu

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 17, 2010, 17:20:39 »
Gdzie? Wskaż albo załóż blokady na miplo, jeśli to nowe drogi jeszcze nie otwarte,
to IMO zgłaszać do AM nie ma większego sensu, nim je zablokują na mapie to w terenie mogą je otworzyć.

ps.
czy byłbyś łaskaw rozróżniać szlak od szlagu, niektórych trafia szlag jak muszą takie ortografy oglądać :P

W Miplo też zablokowałem.
Nie jestem idealny więc błędy robię ale staram się nie być głupio złośliwy jak TY.

*

Offline Janus

• 16
  • Sprzęt: FS N560
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 17, 2010, 18:35:31 »
Witam

Czy miał ktoś problem z instalacją pod Windows 7 64bit ?
W momencie wybrania urządzenia instalacji "Czytnik kart pamięci" i naciśnięcia "Dalej" dostaje komunikat "Program Automapa Setup przestał działać" i jedyne co to mogę zamknąć program.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 17, 2010, 18:44:10 »
Windows 7 Home Premium 64, instalacja bez problemu.

Edit: Rozpakowujesz instalator przed uruchomieniem?
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 18:52:46 wysłana przez JD-MM »

*

Offline dino777

• 9
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 17, 2010, 19:07:24 »
nie działają inne głosy, które działały na 6.6.0, może ktoś wie dlaczego??

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 17, 2010, 19:13:05 »
Windows 7 Home Premium 64, instalacja bez problemu.
Potwierdzam
Edit: Rozpakowujesz instalator przed uruchomieniem?
Ja np nie. Instalator uruchamia się "jako administrator".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 17, 2010, 19:33:34 »
Od X wersji rozpakowuję "instalator". Mam pewność, że ściągnął mi się bez problemów i nie zostawia mi "śmieci" w Tempach przy instalacji.

*

Offline Janus

• 16
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 17, 2010, 19:40:18 »
Rozpakowałem instalator, uruchomiłem jako administrator, uruchomiłem w trybie zgodności z XP i dalej to samo.
Przy czym wersję Windowsa mam professional ale nie sądzę że to stanowi jakiś problem
Spróbuję jeszcze w pracy gdzie mam ten sam system.
Jak nie pomoże to spróbuję przez kabelek.
Na razie dzięki wszystkim za propozycje.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 19:42:07 wysłana przez Janus »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 17, 2010, 19:57:10 »
To nie kwestia manewru... to dotyczy w ogóle długich tras ale nie wszystkich.. zauważyłem, ze ciągłe przeliczanie trasy w pętli występuje z Warszawy do Paryża czy Lizbony ale nie występuje na trasie do Saratowa (Rosja).. choć ta ostatnia jest dłuższa niż do Paryża...

U mnie trasę do Paryża z pod Warszawy w opcji optymalna z LD i innymi bajerami wytyczał beż przeliczania kilkukrotnie trasy, trwało to ok 30 sekund,
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 20:03:42 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 17, 2010, 20:23:23 »
To nie kwestia manewru... to dotyczy w ogóle długich tras ale nie wszystkich.. zauważyłem, ze ciągłe przeliczanie trasy w pętli występuje z Warszawy do Paryża czy Lizbony ale nie występuje na trasie do Saratowa (Rosja).. choć ta ostatnia jest dłuższa niż do Paryża...

U mnie trasę do Paryża z pod Warszawy w opcji optymalna z LD i innymi bajerami wytyczał beż przeliczania kilkukrotnie trasy, trwało to ok 30 sekund,
czy wyznaczałeś z włączonym GPS od pozycji w której jesteś (opcja prowadź do) czy zaznaczając punkty ?
I czy z punktem pośrednim w warszawie?
Poza tym nie masz wersji na WCE ale WM...
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2010, 20:36:55 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 17, 2010, 20:35:20 »

czy wyznaczałeś z włączonym GPS od pozycji w której jesteś (opcja prowadź do) czy zaznaczając punkty ?

Wyznaczałem z już złapanym fixem i nie miałem żadnego problemu. Wyznaczanie z Prowadź do ... w ulubionych mam hotel w centrum Paryża gdzie zawsze się zatrzymuje.

W Zdarzeniach AM traffic po wybraniu opcji "pobierz" zdarzenia, pobierają się one ale niestety nie widzę ich u siebie nawet po dużym oddaleniu mapy. Inni natomiast narzekają w odwrotną  stronę ?????? o co chodzi????

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 17, 2010, 21:00:30 »
Witam

U mnie bez problemu. Instalacja standardowa poprzez czytnik. W7 HP 64

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 17, 2010, 21:11:28 »
Wyznaczałem z już złapanym fixem i nie miałem żadnego problemu. Wyznaczanie z Prowadź do ... w ulubionych mam hotel w centrum Paryża gdzie zawsze się zatrzymuje.
A punkt przelotowy w Warszawie wyznaczyłeś?
ISTQB Certified Tester

*

MarkNavi

« Odpowiedź #106 dnia: Październik 17, 2010, 21:26:15 »
Panowie ja nie kumam tej opcji "zdarzenia", a dokładnie chodzi mi o wiarygodność tych informacji. Przykład: ulica Traktorzystów w Warszawie. W AM mam tam blokadę pochodzącą od zdarzeń (taka ikonka kobyłki) i żadna wyznaczana trasa nie chce mnie tam wpuścić . Z opisu zdarzenia wynika, że tam jest remont wiaduktu i ulica jest zamknięta , bo wiadukt remontują  :E . Wchodzę na stronę targeo.pl i widać , że tam sie odbywa normalny ruch na całej długości ulicy. O co tu kaman ?  :O  Ja chyba ten plik events przyblokuję jak tak to ma działać.  :-|

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 17, 2010, 21:34:53 »
opisałem to już

http://pdaclub.pl/forum/automapa/trageo-babol/

targeo zwyczajnie wprowadza w błąd

*

MarkNavi

« Odpowiedź #108 dnia: Październik 17, 2010, 21:44:15 »
opisałem to już
http://pdaclub.pl/forum/automapa/trageo-babol/
targeo zwyczajnie wprowadza w błąd
Nie jestem pewny czy masz w tym przypadku rację, bo wg tego http://wiadomosci.wpr24.pl/wiadukt_na_traktorzystow_do_remontu_dopiero_wiosna
nie ma na tej ulicy remontu wiaduktu, a AM podaje, że jest i blokuje przejazd zdarzeniem. Może ktoś to przeczyta i potwierdzi, czy ta ulica jest przejezdna, czy nie  :)

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 17, 2010, 22:01:33 »
Witam

U mnie bez problemu. Instalacja standardowa poprzez czytnik. W7 HP 64
Win 7 EN 64 bit - bez wyzwan. Zapis na czytnik USB.

Ogolnie 6.6.1 to jest jakis postep w porownaniu do 6.5, ale:
  • poprosze o normalnego, profesjonalnego lektora. Holek ze swoim 'nowa bedzie lepsza' doprowadza mnie do pasji
  • program instalacyjny moglby w koncu miec opcje aktywacji na karcie bez wkladania do urzadzenia i przekladania z powrotem. w przypadku omni to strata czasu i wole aktywowac bezposrednio w telefonie. W ten sposob zawsze instalator na PC wyswietla blad instalacji
  • produkt nadal nie potrafi zapamietac danych uzytkownika i to co wpisze w PC, musze jeszcze raz wprowadzic w smartfonie
  • wyznaczanie POI mogloby dzialac rozsadniej niz przez klikanie gaszcza glupich opcji i wpisywania pelnej nazwy POI? W innych programach klikam ikonami, a tu musze wpisywac pewna nazwe... Po co mi jakas opcja obok miejscowosci
  • niech programisci z miplosync zrobia cos z tym produktem. Czemu to ciagle krzyczy, ze ma brak polaczenia, albo cos mu nie dziala. Nie da sie tego wszystkiego jakos wbudowac, zeby wszystkie synchronizacje byly pod jedna ikona i dzialaly jedynie przy wlaczonej AM?
  • i moze w koncu przepisanie kodu, bo to ciagle przeliczanie trasy przy kazdym zjechaniu jest juz meczace

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 17, 2010, 22:09:20 »

Nie dlatego że punkt startowy to Brwinów 25km na zachód od Warszawy.

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 17, 2010, 22:38:17 »
Nie jestem pewny czy masz w tym przypadku rację, bo wg tego http://wiadomosci.wpr24.pl/wiadukt_na_traktorzystow_do_remontu_dopiero_wiosna
nie ma na tej ulicy remontu wiaduktu, a AM podaje, że jest i blokuje przejazd zdarzeniem. Może ktoś to przeczyta i potwierdzi, czy ta ulica jest przejezdna, czy nie

Jest przejezdna.

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 17, 2010, 22:55:17 »
Tak jak pisałem wcześniej:

W Zdarzeniach AM traffic po wybraniu opcji "pobierz" zdarzenia, pobierają się one ale niestety nie widzę ich u siebie nawet po dużym oddaleniu mapy. Inni natomiast narzekają w odwrotną  stronę ?????? o co chodzi????

A tak to wygląda:

Zdarzenia AM Traffic

Czy trzeba coś ustawić żeby się wyświetlały??? W Becie 2 było ok.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 17, 2010, 22:56:23 »

Nie dlatego że punkt startowy to Brwinów 25km na zachód od Warszawy.

Ojej.. ale to ważne by był punkt przelotowy....
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 17, 2010, 22:57:43 »
Teraz zdarzenia sa dostepne jako kategoria POI. Zeby sie wyswietlały na mapie trzeba je po prostu zaznaczyc w Menu>POI>Wyświetlanie.

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 17, 2010, 23:25:22 »
Teraz zdarzenia sa dostepne jako kategoria POI. Zeby sie wyswietlały na mapie trzeba je po prostu zaznaczyc w Menu>POI>Wyświetlanie.

Dzięki nie doczytałem że teraz tak jest choć dla mnie Zdarzenia AM Traffic powinny mieć możliwość ustawienia innej skali do wyświetlania niż kategorie POI. Na przykład powyżej 50km.

Faktycznie po wyznaczeniu punktu przez u mnie była to Belgia program zachowuje się w ten sposób że co chwila przelicza trasę (zachowanie w pętli) między przeliczeniami jest 10-15 sekund spokoju.
Złapałem fixa i nie ruszałem się . Przeliczanie w pętli  może jest związane z danymi LD bo widać na zegarze dojazdu na miejsce że czas z każdą sekundą się wydłuża i po tych kilkunastu dodatkowych sekundach postoju program tak jakby aktualizował trasę i przeliczał od nowa.

« Odpowiedź #116 dnia: Październik 18, 2010, 00:13:35 »
@puniek, @morette
U mnie nie ma znaczenia sposób wyznaczania trasy (czy  z puktem przelotowym, czy nie, czy z pozycji gps, czy z podanej lokalizacji), zawsze na długich trasach jest problem zarówno z pętlą, jak i przeliczaniem całej trasy zamiast kilku ulic po zjechaniu z niej. Który z problemów wystąpi zależy tylko od humoru AM.

Pozdr
dziubekma

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 18, 2010, 00:14:12 »
nocny Marku - w jaki sposób wywołujesz dwa pierwsze okna (raz masz 4 a raz 2 strony w menu)?
2 albo 4 strony w menu to w zależności od tego czy używane jest menu proste czy pełne.

Już wiem w czym problem, to menu wywołuję przez wskazanie i przytrzymanie rysika na punkcie POI
widocznym na mapie, ta funkcja chyba nie działa na sprzęcie z WCE i na ten system wymyślono w zastępstwie
dostęp do menu podręcznego za pośrednictwem przycisku w prawym dolnym rogu ekranu.
Problem polega na tym, że po wskazaniu punktu POI pokazuje się jego opis w małym oknie,
ale w AM 6.6.1 jednocześnie wskaźnik pozycji sam przestawia się w pozycję czubka trójkącika pod POI
(w miejsce opisane współrzędnymi POI), które nie jest już traktowane przez program jako wskazanie POI,
tylko jak wskazanie punktu na mapie. W wersji 6.6.0 wskaźnik pozycji pozostawał w tym punkcie
który został wskazany (tzn. na ikonie POI)
(róznicę w zachowaniu się programu pokazałem na screenie poniżej)
Tym samym w wersji 6.6.1 pomimo wskazania POI menu podręczne dostępne spod przycisku
w prawym dolnym rogu ekranu, odnosi się już do miejsca na mapie pod wskazanym przed momentem POI,
a nie do tego wskazanego POI, co w systemie WCE praktycznie uniemożliwia dostęp
do edycji i kasowania POI przez wskazanie go na mapie.
Na systemach WM i TPC ten problem da się ominąć postępną w nich funkcją wskazania z przytrzymaniem,
bo przytrzymanie rysika na wskazanym POI od razu wywołuje menu kontekstowe dla wskazanego miejsca.

Niestety nie wiem jak ominąć ten babol w wersji WCE, nie mam nawet na czym poćwiczyć.
2 puste miejsca w menu podręcznym dostępnym w oknie informacji o POI można wprawdzie uzupełnić
poleceniami edycji i kasowania POI, ale choć te polecenia pokażą się wtedy w menu, to nie działają.

Cytat: grypiomi
W mapie nowe drogi widma ...
W Miplo też zablokowałem.

Widzę ... jakoś podejrzanie realne to widmo (dolny screen):
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 02:02:59 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 18, 2010, 06:43:15 »
Przeliczanie w pętli  może jest związane z danymi LD bo widać na zegarze dojazdu na miejsce że czas z każdą sekundą się wydłuża i po tych kilkunastu dodatkowych sekundach postoju program tak jakby aktualizował trasę i przeliczał od nowa.
No tak ale jeśli wyłączy się LD i SR i połączenie z internetem u mnie występuje to zjawisko...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Janus

• 16
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 18, 2010, 07:14:52 »
Rozpakowałem instalator, uruchomiłem jako administrator, uruchomiłem w trybie zgodności z XP i dalej to samo.
Przy czym wersję Windowsa mam professional ale nie sądzę że to stanowi jakiś problem
Spróbuję jeszcze w pracy gdzie mam ten sam system.
Jak nie pomoże to spróbuję przez kabelek.
Na razie dzięki wszystkim za propozycje.

Pomogło włożenie karty do zewnętrznego czytnika. Czy raczej std problem z czytnikiem wewnętrznym.