AM 6.6.1 już oficjalnie

• 446 Odpowiedzi
  • 100753 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Odp: AM 6.6.1 już oficjalnie
« Odpowiedź #390 dnia: Listopad 03, 2010, 20:55:35 »
może troszkę nie na temat, ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie w plikach konfiguracyjnych ustawia się czas wyświetlania ramki informacyjnej przy ostrzeganiu o POI?
Cyt.
am.settings
Regulacja czasu wyświetlania ramki ostrzegawczej oraz info o POI podczas ostrzegania:
POIAlertStayTimeout=4000
Bez problemu działa skrócenie czasu, zwiększenie wartości ponad domyślne 4000 ms
zwiększa czas wyświetlania ramki ostrzegawczej ale, info o POI i tak  znika po 4 sekundach.

*

pliers

« Odpowiedź #391 dnia: Listopad 03, 2010, 21:15:23 »
bardzo dziękuję, będę testował.

U mnie działa, opis wyświetla się dłużej
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 21:25:05 wysłana przez pliers »

*

Offline kris61

• 44
  • Sprzęt: Clarion MAP 780 AutoMapa5.2.0 MobileMap
« Odpowiedź #392 dnia: Listopad 06, 2010, 01:29:04 »
Witam!
Pragnę podzielić się swoimi doświadczeniami z AM 6.6.1 podczas ostatniego Swiątecznego wyjazdu. Nawigacji używam sporadycznie od wersji 5.1.0 i w ostatnią podróż w rodzinne strony (trasę znam na pamięć) zabrałem ją bardziej z ciekawości. Starsze wersje w miarę poprawnie prowadziły mnie do celu ale to co próbowała mi zafundować najnowsza wersja woła o pomstę do nieba. Nie wiem co zostało skopane w programie skoro poprzednie wersje nie próbowały na siłę pakować mnie pod prąd w jednokierunkowe ulice (organizacja ruchu nie zmieniana przez kilkanaście lat). Trasa Lubin - Nowa Ruda jest można powiedzieć "jedyna słuszna", czyli Legnica-Jawor-Strzegom-Świebodzice-Wałbrzych-Jedlina-Głuszyca i koniec, kropka. W zasadzie obliczenie takiej trasy jako szybkiej czy optymalnej powinno być identyczne. Dlaczego w nowej wersji nawigacja prowadzi na Prochowice i dalej z wykorzystaniem A4 do Strzegomia? Dlaczego po zignorowaniu polecenia zamiast wyznaczyć nową (właściwą) trasę przez kilka kilometrów nakazuję zawrócić. W końcu aż do Jawora było ok. ale chyba za karę AM nakazała skręcić na Jelenią Góre. Prawdopodobnie zrobiłbym kółeczko przez Bolków i wyjechał w Świebodzicach. Kiedy w rodzinnym mieście usilnie kierowała mnie pod prąd a w drodze powrotnej próbowała mnie puścić przez wiochy gdzie autem terenowym strach przekroczyć 40km/h (nadkładając kilkanaście km), wyłączyłem to badziewie. Od razu zaznaczam że mam wyłączone wszystkie wynalazki typu live drive itp. Zastanawiam się co ten "wspaniały" program może zafundować osobie, która nie zna trasy, aż strach pomyśleć. Najbardziej boli fakt że niedawno przedłużyłem subskrypcje na kolejny rok, a pociesza to że w zasadzie alternatywy nie ma (może mapy papierowe?). Zastanawia mnie jednak dlaczego w miare poprawnie działający program jest systematycznie z każdą wersją co raz gorszy. :(

*

Bilunia

« Odpowiedź #393 dnia: Listopad 06, 2010, 02:08:28 »
Trasa Lubin - Nowa Ruda jest można powiedzieć "jedyna słuszna", czyli Legnica-Jawor-Strzegom-Świebodzice-Wałbrzych-Jedlina-Głuszyca i koniec, kropka. W zasadzie obliczenie takiej trasy jako szybkiej czy optymalnej powinno być identyczne..... Od razu zaznaczam że mam wyłączone wszystkie wynalazki typu live drive itp.
Może najpierw należy poustawiać co trzeba, a dopiero później korzystać ?
Ja, podobnie do Ciebie, mam wyłączone wszystkie gadżety, ale poświęciłem troszeczkę czasu i kilka rzeczy poustawiałem, zanim zacząłem używać. Jak widzisz na zrzucie, u mnie wyznacza prawie "jedynie słuszną" trasę, jak to określiłeś, z tą różnicą, że Ty sobie życzyłeś przez Strzegom, a u mnie jest przez Dobromierz (chyba lepiej). Optymalna i szybka są identyczne i to w obu kierunkach, natomiast krótka, różni się z grubsza tylko tym, że prowadzi przez centrum Legnicy.
Natomiast, przy moich ustawieniach, jak wyłączyłem profil prędkości, trasa została w obu kierunkach wyznaczona identycznie, zgodnie z Twoim życzeniem - przez Strzegom.
Udanych przemyśleń :proud:
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 03:05:26 wysłana przez Bilunia »

« Odpowiedź #394 dnia: Listopad 06, 2010, 12:41:43 »
Witajcie. Może pytanie bardziej z tych "banalnych", ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.
Mam AM 6.6.1 i w związku z tym pytanie. W jaki sposób dodać do ulubionych daną lokalizację? Jestem na mapie, naciskam na dany budynek i w poprzednich wersjach w prawym dolnym rogu klikałem przycisk i tam była opcja dodaj do ulubionych, ustaw jako dom, praca, itp. Teraz nie widzę tej opcji :( Pomóżcie proszę!

Dzieki
kamil

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #395 dnia: Listopad 06, 2010, 12:44:46 »
Bilunia, nie mędrkuj, bo tutaj zupełnie ci to nie wyszło.

Kris61 - masz nadal włączone SmartRoutes. Niestety z jakichś powodów obwodnica Legnicy w SmartRoutes ma bardzo niską prędkość i program jak może stara się ją omijać.

Więc:
1. Albo wyłącz SmartRoutes.
2. Albo dodaj punkt pośredni "w pobliżu Legnicy".

W profilach prędkości nie musisz nic grzebać, nawet nie jest to zalecane (udało mi się uzyskać twoją trasę tylko po wpisaniu prędkości 110kph dla międzynarodowych i DK przy włączonym SmartRoutes).

Połączone: Listopad 06, 2010, 12:56:28
Witajcie. Może pytanie bardziej z tych "banalnych", ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.
Mam AM 6.6.1 i w związku z tym pytanie. W jaki sposób dodać do ulubionych daną lokalizację? Jestem na mapie, naciskam na dany budynek i w poprzednich wersjach w prawym dolnym rogu klikałem przycisk i tam była opcja dodaj do ulubionych, ustaw jako dom, praca, itp. Teraz nie widzę tej opcji :( Pomóżcie proszę!

Dzieki
kamil
Dalej jest. Pewnie coś poustawiałeś/pomieszałeś w podręcznym menu :).
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 12:56:28 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #396 dnia: Listopad 06, 2010, 13:19:06 »

Kris61 - masz nadal włączone SmartRoutes. Niestety z jakichś powodów obwodnica Legnicy w SmartRoutes ma bardzo niską prędkość i program jak może stara się ją omijać.

Jezeli jest duzy ruch, to na tej obwodnicy ciezko wyprzedzac, do tego dochodzi skrzyzowanie o ruchu okreznym na ktorym tworza sie korki (ul. Zlotoryjska) oraz 2 sygnalizacje swietlne, ktore skutecznie obnizaja srednia predkosc (niekiedy czeka sie na nich po kilka cykli - Chojnowska oraz Jaworzynska). Stad SR ma pewnie niska srednia predkosc na tej drodze...

*

Bilunia

« Odpowiedź #397 dnia: Listopad 06, 2010, 15:48:33 »
Oczywiście, że wyszło. Wystarczyło przeczytać uważniej. Tłumaczenie oczywistych faktów, to dla Ciebie jest mędrkowanie?
Na dolnym zrzucie wyraźnie pokazałem, że nic nie trzeba grzebać, by trasa została wyznaczona dokładnie tak, jak sobie życzył kris61
Napisał, że nie używa gadżetów, więc sugerowałem, by sprawdził swoje ustawienia.
W profilach prędkości nie musisz nic grzebać, nawet nie jest to zalecane (udało mi się uzyskać twoją trasę tylko po wpisaniu prędkości 110kph dla międzynarodowych i DK przy włączonym SmartRoutes).
No to się zdecyduj - trzeba grzebać, czy nie.
Z drugiej strony, ciekawe, gdzie na międzynarodowych i głównych, uda Ci się uzyskać średnią 110 - jak sugerujesz. Pomyślałeś też nad tym, jaki sugerowana przez Ciebie zmiana (która przez ciebie, jednocześnie nie jest zalecana) będzie miała wpływ na wyznaczanie innych tras. Co z ETA ?.....
A tak na marginesie - też masz uczulenie na sierść ?
Wystarczyło zerknąć uważnie na dolny zrzut, zwrócić uwagę na jego nazwę i opis do niego, wtedy może nie zaczynałbyś polemiki od "mędrkowania".

*

Offline QbasQ1

• **
  • 202
  • Sprzęt: TravelPilot 500 (480x272); Galaxy SII
« Odpowiedź #398 dnia: Listopad 06, 2010, 23:06:18 »
bardzo dziękuję, będę testował.

U mnie działa, opis wyświetla się dłużej
Ja zmieniłem na 6000 i też działa
QbasQ1 :)

*

Offline kris61

• 44
  • Sprzęt: Clarion MAP 780 AutoMapa5.2.0 MobileMap
« Odpowiedź #399 dnia: Listopad 06, 2010, 23:21:49 »
Trasa Lubin - Nowa Ruda jest można powiedzieć "jedyna słuszna", czyli Legnica-Jawor-Strzegom-Świebodzice-Wałbrzych-Jedlina-Głuszyca i koniec, kropka. W zasadzie obliczenie takiej trasy jako szybkiej czy optymalnej powinno być identyczne..... Od razu zaznaczam że mam wyłączone wszystkie wynalazki typu live drive itp.
Może najpierw należy poustawiać co trzeba, a dopiero później korzystać ?
Ja, podobnie do Ciebie, mam wyłączone wszystkie gadżety, ale poświęciłem troszeczkę czasu i kilka rzeczy poustawiałem, zanim zacząłem używać. Jak widzisz na zrzucie, u mnie wyznacza prawie "jedynie słuszną" trasę, jak to określiłeś, z tą różnicą, że Ty sobie życzyłeś przez Strzegom, a u mnie jest przez Dobromierz (chyba lepiej). Optymalna i szybka są identyczne i to w obu kierunkach, natomiast krótka, różni się z grubsza tylko tym, że prowadzi przez centrum Legnicy.
Natomiast, przy moich ustawieniach, jak wyłączyłem profil prędkości, trasa została w obu kierunkach wyznaczona identycznie, zgodnie z Twoim życzeniem - przez Strzegom.
Udanych przemyśleń :proud:

Mam więc do Ciebie małą prośbę. Co i jak poustawiać aby mapa działała tak jak dawniej? Przyznaję że jedyną czynnością jaką wykonywałem po zakupie i wstepnym ustawieniu, były aktualizacje oprogramowania i map. Do wersji 6.0.0 nie było większych problemów, ostatnie wersje to ciągłe wpadki i sprawdzanie trasy na mapach papierowych.

*

Bilunia

« Odpowiedź #400 dnia: Listopad 06, 2010, 23:52:12 »
kris61
Witam
Odpowiedź poszła na PW
Pozdrawiam,
Bilunia

« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 23:59:44 wysłana przez Bilunia »

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #401 dnia: Listopad 08, 2010, 08:15:58 »
Trochę to dziwne ale na moim NR 460  są tylko 4 zakładki w info o trasie.Próba dojścia dalej zawiesza program.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #402 dnia: Listopad 08, 2010, 10:36:12 »
Dla mających problem z ciągłym przeliczaniem długich tras pojawiło się światełko w tunelu :-)

Po przyciśnięciu supportu i pomęczeniu ich mailami właśnie dostałem info, że udało im się powtórzyć zgłaszany przeze mnie błąd i na szybko poradzili zainstalować okrojoną wersję dla kart 2GB gdzie problem podobno nie występuje.

Niestety po zainstalowaniu okrojonej wersji (na sformatowaną kartę żeby nie było jakiś zbędnych śmieci) problem nadal występuje :-(
Trasa W-wa, Odkryta 1 => Dania, Billund po przejechaniu na demie 300m (pierwszy skręt w prawo) powoduje pierwsze przeliczenie i za chwilę kolejne i kolejne ...

Dla mnie AM w tej wersji jest maksymalną porażką. Na krótsze (krajowe) trasy owszem działa (chociaż czasem nieprzewidywalnie ale działa). W długie trasy po Europie nie da się z tym jechać (w pewnym momencie zapętli się tak, że będzie tylko w kółko przeliczać trasę).

« Odpowiedź #403 dnia: Listopad 08, 2010, 13:36:18 »
Przepraszam, ale czy to przeliczanie w kółko to się zdarza w realu, czy tylko przy demo?

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #404 dnia: Listopad 08, 2010, 15:51:31 »
Oczywiście, że wyszło. Wystarczyło przeczytać uważniej. Tłumaczenie oczywistych faktów, to dla Ciebie jest mędrkowanie?
Nie, nie wyszło, bo zacząłeś mędrkować, że "poświęciłeś trochę czasu i poustawiałeś jak trzeba".
Nic nie trzeba ustawiać, poza wyłączeniem SmartRoutes, by trasę wyznaczyło tak jak chce kris. Nawet nie trzeba nic ustawiać w profilu prędkości, nawet nie musi być włączony.
Natomiast przy włączonym SR to ta trasa z marszu nigdy nie będzie tak wyznaczona jak chce kris. Chyba, że zaczniemy wpisywać w profil dosyć absurdalne dane (a to już na pewno nie będzie "poustawianiem jak trzeba", bo jeżeli tą trasę zacznie wyznaczać tak jak chce kris, to przy wyznaczaniu innych tras pojawią się bzdury).

Kris - wyłącz sobie SmartRoutes i kłopoty powinny zniknąć.

*

Bilunia

« Odpowiedź #405 dnia: Listopad 08, 2010, 16:46:00 »
Nic nie trzeba ustawiać, poza wyłączeniem SmartRoutes, by trasę wyznaczyło tak jak chce kris. Nawet nie trzeba nic ustawiać w profilu prędkości, nawet nie musi być włączony.
Nie odkrywaj na nowo Ameryki - zrobili już to przed Tobą
cyt.
Jak widzisz na zrzucie, u mnie wyznacza prawie "jedynie słuszną" trasę, jak to określiłeś, z tą różnicą, że Ty sobie życzyłeś przez Strzegom, a u mnie jest przez Dobromierz (chyba lepiej). Optymalna i szybka są identyczne i to w obu kierunkach, natomiast krótka, różni się z grubsza tylko tym, że prowadzi przez centrum Legnicy.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #406 dnia: Listopad 08, 2010, 16:59:38 »
Chodzi chyba tylko o to, ze przy NAPRAWDE wylaczonym SR i LD oraz wylaczonych profilach, AM wyznacza trase jak w zalaczniku - jak rozumiem jest to sposob wyznaczenia, ktora preferuje Kris61 i nie trzeba nic wiecej zmieniac.

*

Bilunia

« Odpowiedź #407 dnia: Listopad 08, 2010, 17:20:07 »
Miedzio
Dokładnie, jak piszesz. Jednak biorąc pod uwagę to, co pisał na początku kris61, jak mu wyznaczało wspomnianą trasę, wysłałem mu na PW komplet ustawień, by nie miał wątpliwości. Stąd w cytacie (wytłuszczony tekst) wzmianka o ustawieniach.
Ma w ten sposób dwa warianty wyznaczenia jego trasy, różniące się jedynie włączeniem, lub wyłączeniem profilu prędkości (zrzuty wyżej).
 Oba finalnie są o niebo lepsze, od tej trasy, którą opisywał na wstępie. :wink:

A tak na marginesie, to wszystko się wzięło chyba z faktu, że na którąś z bardzo starych wersji, nadpisał 6.6.1, zamiast zainstalować od zera.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 17:24:52 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #408 dnia: Listopad 08, 2010, 17:30:08 »
A tak na marginesie, to wszystko się wzięło chyba z faktu, że na którąś z bardzo starych wersji, nadpisał 6.6.1, zamiast zainstalować od zera.

Jak najbardziej jest to mozliwe. Tak to juz jest z AM, ze lepiej ja wrzucac i konfigurowac od nowa...

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #409 dnia: Listopad 08, 2010, 20:07:00 »
Przepraszam, ale czy to przeliczanie w kółko to się zdarza w realu, czy tylko przy demo?

Jechałem z AM 6.6 w sierpniu i takie przeliczanie było "w realu".
Teraz akurat testowałem na demie - ale mam zamiar spróbować też na żywca.
Tym bardziej, że Support napisał mi coś co mnie zadziwiło (chociaż przy podejściu tej firmy to już nic mnie nie powinno zdziwić):
Funkcja dema trasy moze zachowywac sie dziwnie przy tak dlugich trasach.

to po co dają funkcję demo? Tak żeby sobie coś tak działo się na ekranie? Może lepiej dać jakiś fajny wygaszacz ekranu - przy takim podejściu funkcjonalność byłaby praktycznie identyczna.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #410 dnia: Listopad 08, 2010, 20:47:25 »
Nie, to wzięło się z automatycznego włączenia Smartroutes przy którejś tam aktualizacji. A że wraz z kolejnymi aktualizacjami przychodzą nowe prędkości dla tras, to trasa z 6.6.0 może bardzo różnić się od tej z 6.6.1 nawet na defaulcie.

« Odpowiedź #411 dnia: Listopad 09, 2010, 08:51:14 »
Jechałem z AM 6.6 w sierpniu i takie przeliczanie było "w realu".
Teraz akurat testowałem na demie - ale mam zamiar spróbować też na żywca.
Widziałem kiedyś podobne problemy w trybie demo (im szybsze, tym częściej), ale wydaje mi się, że wynikają po prostu z niedokładnego wyliczania następnej pozycji na trasie. To zapewne nie ma żadnego wpływu na działanie systemu podczas jazdy. A że nie jest to najważniejsza funkcja AM, to nic dziwnego, że poprawianie ewentualnych błędów w niej ma niski priorytet.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #412 dnia: Listopad 09, 2010, 16:53:32 »
no to kiedy ma byc AM z mapami 1010 wie ktos moze Jakies przecieki :wink: Juz prawie polowa listopada a tu dalej cisza  :)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #413 dnia: Listopad 09, 2010, 17:18:01 »
Najprawdopodobniej będzie to już AM7 z mapami 1012 w grudniu  (początek grudnia testy, koniec wersja finalna), co by na stronie AutoMapy mógł pojawić się napis "Z nową mapą i programem w Nowy Rok ! "

[edit]
oczywiście 1012 a nie 1210 :)
poprawiłem
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 18:23:39 wysłana przez iceneon »

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #414 dnia: Listopad 09, 2010, 18:06:01 »
A co z 6 aktualizacjami map w roku?
Bez aktualiacji 10.10 bedzie ich tylko 5.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #415 dnia: Listopad 09, 2010, 18:07:33 »
Cytat: iceneon
Najprawdopodobniej będzie to już AM7 z mapami 1210 w grudniu...
Nie sądzę, wtedy im braknie jednej z obiecanych aktualizacji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #416 dnia: Listopad 09, 2010, 18:19:34 »
Już było 5:
- 1001, AM 6.2
- 1004, AM 6.5.0
- 1006, AM 6.5.0
- 1008, AM 6.6.0
- 1009, AM 6.6.1

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #417 dnia: Listopad 09, 2010, 20:55:11 »
Nie było, 1008=1006+asystent, nie było wtedy aktualizacji map, dodano tylko asystenta.
Dlatego pojawiła się 1009 -to opóżniona aktualizacja 1008.
Planowo powinny wyjść jeszcze 1010 i 1012.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #418 dnia: Listopad 09, 2010, 21:45:00 »
No nie wiem, na stronie są wymienione wszystkie, oprócz styczniowej. Obiecali aktualizację 6 razy w roku, a pięć już było. Co z tego, że 1008=1006+asystent. Wiele osób o tym nie wie i się nie obrazi jeśli wyjdzie już tylko jedna aktualizacja. Zapewne masz informacje z pierwszej ręki i wiesz lepiej co będzie, więc chyba można uznać za pewnik, że będziemy mieli jeszcze dwie aktualizacje. Lada dzień 6.6.1 z mapami 1010, a za miesiąc 1012 i beta testy AM 7 czas zacząć :)

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #419 dnia: Listopad 10, 2010, 10:40:53 »
W końcu się zdecydowałem i zainstalowałem 6.6.1, chyba po raz pierwszy nie "na czysto" tylko na istniejącej 6.6.0. Póki co działa, zobaczymy jak się sprawdzi w trasie. NB. Instalator (wersja EU, wiec obszerna) uruchamiał się (z dysku laptopa) chyba z 5-6 minut - już myślałem, że będę musiał go potraktować task-managerem. Dziwne. No ale potem już poszło gładko.

Ciekaw jestem czy AM "wie", że jutro jest święto (w odniesieniu do Smart Routes). Będę jechał koło południa z Krakowa do Bukowiny, a że od kilku lat nie byłem na zakopiance, to tak sobie myślę, że może ktoś z forumowiczów mógłby doradzić (niezależnie od rad Hołka). Kiedyś zwykle uciekałem przed korkami na Mszanę Dolną i potem do Rabki a czasem nawet potem dalej do Czarnego Dunajca. Ale może to już nie jest potrzebne? Sorry za OT trochę.