W Warszawie jest ul.Wilanowska i al.Wilanowska 
Owszem w Warszawie jest Wilanowska i al.Wilanowska 
Wypowiem się po raz ostatni gdyż mam Nadzię, że PPepe wyda nowy poradni w którym zawadę będą jasne wytyczne i te do niczego nie prowadzące rozmowy się skończą!
Wszyscy piszecie na podstawie dużych miast, ale na prowincji jest nieco trudniej. Nikt w Warszawie nie musi mieć ul. aby widzieć, że chodzi o ulicę, ale oto przykłady z mojej okolicy:
Rożnówka Stawy 1
23-400 Biłgoraj
Dereźnia Zagrody 1
23-400 Biłgoraj
Zielony przykład to ulica w mieście. Łatwo się domyślić? Gorzej! Ulica jest na południu, a na północy jest dzielnica Rożnówka. Będąc dłuższy czas w mieście nie zawsze odpalamy GPS (nieraz trudniej złapać fixa niż zapytać tubylca), a pytając możemy zapomnieć o „Stawy” i pojedziemy w innym kierunku. Podobnie wyszukując w AM, nie widząc mapy nie odróżnimy w tym przypadku ulicy od pobliskiej wsi. Takich przykładów na prowincji jest tysiące.
Ja jako osoba szanująca nasz język staram się adresy podawać zgodnie z zasadami pisowni polskiej, ale jeżeli PPepe uzna inaczej to się do tego bezwzględnie zastosuję. Nie mniej z trudnością przyjdzie mi wpisywać np.: Sikorskiego Władysława, gen. 22 (II Pawała Jana) – fajny przekręt.
PPepe szybciej! Skończmy wreszcie z poprawianiem się nawzajem w miplo i na form.
Połączone: Październik 30, 2010, 09:35:14
Przykład z ostatniej chwili pracy moderatora:
Podstawowa 28
66-200 Świebodzin
tel. +48684752275
Adres dotyczy POI w kategorii
Szkoły Podstawowe. Ktoś nadgorliwy usunie linię z ulicą i w nazwie zrobi
Nr 28 
PS:
Ten POI ma nazwę więc może nie zrobi.